България – Македония: ще останем ли в плен на "политиката на идентичността" (втора част)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  България - Македония, или България - Северна Македония?!

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Точно съвместни проекти, и то не само с Македония, ами и с Албания (магистрала и жп-линии) между Черно море и Адриатика биха помогнали много за навлизането на български капитали, търговия и туризъм.
  Това ще помогне ефективно да се изолира сръбското и руското влияние и да се пречупи вредата ост Атина-Белград.
  Разбира се политическия и дипломатически натиск за историята не трябва да спира, докато истината не възтържествува.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 3. 3 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Най-удачнуят начин да се справим с проблемите описани в статията е икономиката. Огнян Минчев си стои в кабинета и явно не разговаря с "македонци", които живеят, учат и работят в България. Това е типично за умните и красивите като цяло, които не се базират на действителността.
  Та семействата, които работят в България децата им се учат в български училища, родителите им за една седмица свикват с литературният български и се вписват с обществото и всичко останало. Затова Държавата трябва да поощрява желаещите да се заселват и работят в България, както правят унгарците.

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  И аз като Минчев смятам, че повече действия и по-малко приказки е полезен вариант.
  Жп линия е по-важна от хиляда комисии и сто съвместни чествания.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5375 Неутрално

  Доста масивен текст, който може да отслабне четворно и пак да даде същата информация за идеите на автора.
  Които сами по себе си са балансирани и отразяват нашата позиция: " приемаме това, за какви се мислите в момента, но не приемаме да разтягате тази сегашна идентичност назад във времената, когато тя не е била все още измислена".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Затова Държавата трябва да поощрява желаещите да се заселват и работят в България, както правят унгарците.
  —цитат от коментар 3 на Да вярваме на истината


  Кажи ни КАК, аджеба, Държавата да поощри желаещите да се заселват и работят в България ?
  Като им даде по-големи заплати или облаги, като жилище, имот и прочее...отколкото дава на българите в България ли ???
  Държавата първо би трябвало да поощри Българите да останат да живеят и работят в България, и едва на второ място да мисли как да поощрява македонци, сърби, руснаци.....и всякакви други да се заселват тук.
  ИЗТОЧВАНАТА В ПОСОКА РУСИЯ България, в момента е МНОГО ПО-НЕПРИВЛЕКАТЕЛНА като място за работа и живеене за македонците, отколкото са Гърция и Италия, например. А пък в съвременния глобален свят за македонците проблемът да заживеят и заработят в Австрия, Германия, Швейцария....и останалата Богата Европа е още по-никакъв, отколкото е бил дори и по времето на БИВША ВЕЧЕ СЪРБОСЛАВИЯ

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Минче, Минчев, що се правиш на наивен? Хората от всичко най-много харесват парите. А България няма пари. Казаха едно евала, за да им помогнем за Европата. Ако влязат ще ни забравят. Е, няма да влязат, разбира се, кафа и е на Европата от навлеци. Но пък ще им подхвърлят кокалчета от голямата трапеза. Ние даже и кокалчета не предлагаме. Паисий е казал когато трябва, каквото трябва. Струва си по-скоро да мълчим и да не дразним сабаките.

  Judjuk
 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3889 Неутрално

  "Гневим се на все още разпространената югоносталгия, забравяйки две важни неща. Първо, че у нас също има немалко носталгици по времената на комунистическата диктатура. И второ, че времената на комунистическа Югославия се оказаха времето на най-заможно съществуване на македонците около Вардара кажи-речи в цялата им досегашна история."

  Македонизмът беше успешен до голяма степен на този факт. Руското комунистическо робство в България беше не по-малко жестоко от сръбското робство в Македония. В резултат на сръбското робство българите в бившата югославска република промениха етническото си самосъзнание и станаха македонци, а в резултат на руското робство голяма част от българите на пръв поглед запазиха етническата си идентичност , но промениха самосъзнанието си и то стана руско и сръбско. Днешните български русофили и сърбомани са повече руснаци и сърби отколкото българи. Такива българи с готовност биха обслужвали и обслужват , ако са на високи постове не българските , а руските и сръбски интереси. Бойко Борисов и цялата днешна ръководна клика на България е красноречив пример за това.

 9. 9 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Минчев, научи най-после, че Македония е едно, Северна Македония е друго.
  И в България си имаме Македония.

 10. 10 Профил на Todor Plamenov
  Todor Plamenov
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Това което искаме ние българите е признаването на историческата истина от страна на македонската държава и нищо повече. Направихме предостатъчно за присъединяването на Македония към НАТО и отворихме темата за разширяването на ЕС към Западните балкани.
  Не сме ние тези които бързаме за някъде и призивите от типа дайте да помагаме по всякакъв възможен начин на Македония, щото така ще ги измъкнем от лапите на Сърбия,Русия,Гърция,Турция и така македонците ще ни заобичат,пък комисията там не се занимавайте с нея е умнокрасивото разбиране за постигане на национални интереси.

 11. 11 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Днешните български русофили и сърбомани са повече руснаци и сърби отколкото българи. Такива българи с готовност биха обслужвали и обслужват , ако са на високи постове не българските , а руските и сръбски интереси..
  —цитат от коментар 8 на tacheaux


  Днешните български русофоби и шиптъромани са повече американци и шиптъри отколкото българи. Такива българи с готовност биха обслужвали и обслужват , ако са на високи постове не българските , а американските и албанските интереси.

 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#3] от "Да вярваме на истината":

  ти си като китайски хунвейбин, партайгеносе - габрово, заселване, колонизиране, изсмукване. В случая не става въпрос да се привлекат някакви си хора оттам в Габрово, където да работят в гигантските фабрики, които лично ти притежаваш. Става въпрос за българския интерес и присъствие в цялото това пространство между Черно море и Адриатика. Но като не си нито умен, нито красив, няма как да го разбереш.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3889 Неутрално

  Македонците със запазено българско самосъзнание са разочаровани от бездействието на България за защита на българските интереси и на техните като българи , подложени на гонения по етнически признак в Македония. Те не могат да осъзнаят , че българите в България в голямата си част също са с промити мозъци и променено самосъзнание в резултат на не по-малък тежък и жесток комунистически режим, отколкото те са преживели в Титова Югославия. Трайно е насадено робско самосъзнание в българина, националното му самочувствие е смачкано от не по-малко от македонското изкривяване на българската история, написана от руска гледна точка. При това положение е трудно да се изживее катарзиса, македонците да приемат , че са потомци на омразното татарско племе , което ги е окупирало, колило и бесело при българската "фашистка" окупация през ВСВ, а българите да осъзнаят , че Русия не е дошла да освобождава българите, а е искала да ги пороби и в този стремеж е нанесла непоправими злини и вреди на България.

 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3889 Неутрално

  До коментар [#9] от "Virgin":

  В България има българофили и русофили. Българофилите са патриоти , а русофилите са предатели. Ти си от русофилите.

 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#4] от "АзКлавдия":

  жп-линия не само при Гюешево, а и между Петрич и Струмица, както и магистрала пак там. Нашите управляващи бавят от години отварянето на 4-то КПП при Берово, а македонците са готови с пътя до там вече. Отварянето на още 3-4 КПП-та ще облекчи трафика и транспорта, и ще струва не повече от 20-30 милиона лева - смешна сума за ползите, които ще имаме. Въобще в България трябва да се разглежда транспортната, енергийната и всякаква инфрактура не само в рамките на нашите граници, а чак до Адриатика - между Бургас и Варна и Дуръс и Вльора трябва да има поне по два варианта за пътуване, с напречни връзки между тях. И тия 800 километра да се изминават за не повече от 10 часа.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#10] от "tosho_toto":

  Помагането на Македония е като ги вкарахме в НАТО, по-далеч от Сърбия и Русия. Сега конкретни икономически проекти между двете страни могат да вдигнат сумарния БВП на София и Скопие с повече от 2-3%, колкото е в момента и това пак е помощ - за нас и за тях. За историята не остъпваме и не бързаме, както и Гърците - отне им 25 години да постигнат частична промяна на името, а 92-ра говореха, че няма да приемат нищо македонско. Още 20 години и цялата македонска историография ще се пише в София.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#7] от "Judjuk":

  мълчи си, товарищ

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 18. 18 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  "Държавата първо би трябвало да поощри Българите да останат да живеят и работят в България, и едва на второ място да мисли как да поощрява македонци, сърби, руснаци.....и всякакви други да се заселват тук."

  Македонците са българи, дрогарю. Колкото и от Масква да ви казват друго (на теб, на дрогара Virgin и на подобни коментаторчета). Те не са "всякакви други", поради простия факт, че всеки трети българин има роднини там. Те не са всякакви други, защото Миладиновци от Струга преди двеста лета са издали Български народни песни, защото в новата ни история сме имали сума премиери, министри , генерали македонци (и нито един от друга съседна страна...нещо да ти говори?). И поради още поне триста причини.

  Ти, дрогарю Гавай, с подобни изказвания, си вредител на българщината, повече от "сърби, руснаци.....и всякакви други" (цитирам доброто ти попадение, макар и случайно, плод на неволна твоя грешка по Фройд ).

 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#9] от "Virgin":

  Ние сме признали Скопие под името Македония. Договорът от Преспа е между тях и гърците, нас не ни ангажира с нищо. Не сме страна по него. Т.е. за нас си е Македония.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Та семействата, които работят в България децата им се учат в български училища, родителите им за една седмица свикват с литературният български и се вписват с обществото и всичко останало. Затова Държавата трябва да поощрява желаещите да се заселват и работят в България, както правят унгарците.
  —цитат от коментар 3 на Да вярваме на истината


  Дрън , дрън. Хайде стига глупости. Това го играхме преди 100 години и до какво доведе? Изнесоха се почти всички на които им пукаше за България, останаха пасивните и промитите мозъци и не остана кой да защитава българщината по тия земи.

  Dum Spiro, Spero
 21. 21 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Държавата трябва да поощрява и българи да се завръщат и заселват в Македония и Беломорието, да създават бизнес и да живеят там - в ЕС всеки може да живее където си иска. Дойран например е чудесно място, на няма и 50 километра от България, подобни градчета са Делчево, Каменица, Кратово, Берово - не по-малко български и удобни за живеене, отколкото един куп подобни в България.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  "Държавата първо би трябвало да поощри Българите да останат да живеят и работят в България, и едва на второ място да мисли как да поощрява македонци, сърби, руснаци.....и всякакви други да се заселват тук."Македонците са българи, дрогарю. Колкото и от Масква да ви казват друго (на теб, на дрогара Virgin и на подобни коментаторчета). Те не са "всякакви други", поради простия факт, че всеки трети българин има роднини там. Те не са всякакви други, защото Миладиновци от Струга преди двеста лета са издали Български народни песни, защото в новата ни история сме имали сума премиери, министри , генерали македонци (и нито един от друга съседна страна...нещо да ти говори?). И поради още поне триста причини. Ти, дрогарю Гавай, с подобни изказвания, си вредител на българщината, повече от "сърби, руснаци.....и всякакви други" (цитирам доброто ти попадение, макар и случайно, плод на неволна твоя грешка по Фройд ).
  —цитат от коментар 18 на voodoo_child


  Другарке,
  Сега живеещите в Македония македонци не са българи !
  Това са ЮГОмакедонци.
  Родените в Югославска Македония хора вече са 75 годишни.
  Това са хора израснали в условията на ТИТОВА ЮГОСЛАВИЯ.
  Огнян Минчев подробно е описал особеностите на сега живеещите
  в Македония македонци.
  В Македония имаше българи, но по биологични причини те измряха.
  Останали са съвсем малко от тях - родените преди 1940г.които са
  живи днес.
  Тези хора НЕ НАУЧИХА КОМИНТЕРНОВСКАТА ПОВРЪЩНЯ наречена
  "македонски език" и до края на живота си са говорили перфектен
  литературен БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.
  "Македонският език" си остана чужд за тези хора.
  Но дори и те, в по-голямата си част се ЮГОСЛАВИЗИРАХА.

  Най-глупавото в момента е България и българите да се самозалъгваме,
  че Македонските македонци са българи, които не осъзнават това
  дадено им по рождение неземно щастие.
  Вече сме 21-ви век и ако не страдаме от ВЕЛИКОРУСКАТА ИМПЕРСКА
  МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ и УНИКАЛНОСТ, няма никакъв проблем да си живеем
  с македонците като всеки да си се чувства и самоопределя както си иска,
  стига да няма вражда и зла помисъл помежду ни, и стига да приемем
  ОБЩИТЕ ЦЕННОСТИ НА ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ....

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  "Македонците със запазено българско самосъзнание са разочаровани от бездействието на България за защита на българските интереси и на техните като българи..."
  До коментар [#13] от "tacheaux":

  Това просто не е вярно. Направили сме повече от възможното. Две национални катастрофи ни се броят. Във всяко селище има паметник на загинали. Изгубихме и Беломорска Тракия заради тях. Просто уродът си е урод!

  Judjuk
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":мълчи си, товарищ
  —цитат от коментар 17 на Пипера е много лют


  Като ми пишеш глупости, как да ти отговарям?

  Judjuk
 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  До коментар [#9] от "Virgin":Ние сме признали Скопие под името Македония. Договорът от Преспа е между тях и гърците, нас не ни ангажира с нищо. Не сме страна по него. Т.е. за нас си е Македония.
  —цитат от коментар 19 на Пипера е много лют


  Не е тъй. Тя влиза в официалния списък на държавите с новото име и ние сме длъжни да го прилагаме.

  Judjuk
 26. 26 Профил на Todor Plamenov
  Todor Plamenov
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#15] от "Пипера е много лют":

  Къде беше Огнян Минчев преди 20г. преди 10г. да ни светне, че съвместните транспортни и икономически проекти ще повишат стокооборота и БВП на двете държави?

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  "Нашите управляващи бавят от години отварянето на 4-то КПП при Берово, а македонците са готови с пътя до там вече. Отварянето на още 3-4 КПП-та ще облекчи трафика и транспорта, и ще струва не повече от 20-30 милиона лева"
  До коментар [#15] от "Пипера е много лют":

  Не е вярно. Ж. п. линията е пълна скръб, ще се прави нова с тунели за милиарди. Приоритетни в момента са ни Хемус, Струма, тунела под Шипка, Белене, Турски поток. Цитираните са за след 50 години, а ефектът е незначителен засега.

  Judjuk
 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  "Нашите управляващи бавят от години отварянето на 4-то КПП при Берово, а македонците са готови с пътя до там вече. Отварянето на още 3-4 КПП-та ще облекчи трафика и транспорта, и ще струва не повече от 20-30 милиона лева"
  До коментар [#15] от "Пипера е много лют":

  Не е вярно. Ж. п. линията е пълна скръб, ще се прави нова с тунели за милиарди. Приоритетни в момента са ни Хемус, Струма, тунела под Шипка, Белене, Турски поток. Цитираните са за след 50 години, а ефектът е незначителен засега.

  Judjuk
 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3889 Неутрално

  До коментар [#23] от "Judjuk":
  "Просто уродът си е урод!"

  Не се самобичувай така. Това , че са ти промили мозъка не те прави урод.

 30. 30 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#13] от "tacheaux":
  ++++++

 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  До коментар [#23] от "Judjuk":"Просто уродът си е урод!"Не се самобичувай така. Това , че са ти промили мозъка не те прави урод.
  —цитат от коментар 29 на tacheaux


  То за макитата го писах, ма гледам, че и ти се натискаш. На мене даже и комунягите не можаха да ми промият мозъка, защото се съпротивлявах. Ти що не си малко курназ. Предал си се без бой.

  Judjuk
 32. 32 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  В България има българофили и русофили. Българофилите са патриоти , а русофилите са предатели. Ти си от русофилите.
  —цитат от коментар 14 на tacheaux


  В България има българофили и русофоби. Българофилите са патриоти , а русофобите са предатели. Ти си от русофобите

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  До коментар [#15] от "Пипера е много лют":Къде беше Огнян Минчев преди 20г. преди 10г. да ни светне, че съвместните транспортни и икономически проекти ще повишат стокооборота и БВП на двете държави?
  —цитат от коментар 26 на tosho_toto


  Магистрали и ж. п. линии се строят при достигане на определена интензивност на трафика. За да не са на загуба. Такъв към Македония не е имало, няма и скоро няма да има.

  Judjuk
 34. 34 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Единственият начин да се нормалиэират отношенията между двата братски народа е Сев.Македония да стане член на Нато и ЕС.За тази цел е необходимо да се развиват всякакви връзки със РСМ .До сега политиката на индентичност и общата история е пречила за това.Историческият проблем е много сложен и труден за решаване.Той може да мине на заден план /без да се пренебрегва/.В съвременна Европа не се говори за история.

 35. 35 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Единственият начин да се нормалиэират отношенията между двата братски народа е Сев.Македония да стане член на Нато и ЕС.За тази цел е необходимо да се развиват всякакви връзки със РСМ .До сега политиката на индентичност и общата история е пречила за това.Историческият проблем е много сложен и труден за решаване.Той може да мине на заден план /без да се пренебрегва/.В съвременна Европа не се говори за история.

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Минчев, научи най-после, че Македония е едно, Северна Македония е друго.И в България си имаме Македония.
  —цитат от коментар 9 на Virgin


  Ми и тя е северна Македония. За срам и позор.

  Judjuk
 37. 37 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Минчев, научи най-после, че Македония е едно, Северна Македония е друго.И в България си имаме Македония.
  —цитат от коментар 9 на Virgin


  Северна Македония е Кюстендилски окръг. Според книгите от царско време. И после - всички българи, които са се били и умирали за автономия на Македония защо са рискували живот за друга държава? Непонятна за наше време психология. Затова трябва да се четат автентичните мемоари на македонстващите. Днешния българин е много увреден от соята и вече не го бива за битка.

 38. 38 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  България никога не е могла да предложи нещо привлекателно на населението на Северна Македония !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 39. 39 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  България никога не е могла да предложи нещо привлекателно на населението на Северна Македония !!!
  —цитат от коментар 38 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  ...освен топъл прием за хиляди семейства, бежанци, оставили роден край и преселили се в Горната земя. :)

 40. 40 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 823 Любопитно

  Гледам медийните изяви на сръбски политици и на Скопски сърбомани през последната седмица. Прави впечатление напънът на определено външни сили да бъдат турпилират усилията за подобряване на отношенията на Северна Македония с България.

 41. 41 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#27] от "Judjuk":

  Турски поток - не
  Белене - не
  Това са руски, а не български проекти.
  4 нови КПП-та ще струват не повече от 20 млн., а ще съживят цели региони.
  Жп-линия е ЖИЗНЕНО важна, ама това вие съвеЦките граждани не го разбирате. Затова ти написах да си траеш.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 42. 42 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#32] от "Virgin":

  За нас българите спора Русофили и Русофоби е безпредметен. Русия е просто чужда страна на която нищо не дължим. Като Китай, Индия и Япония.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 43. 43 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#33] от "Judjuk":

  Явно никога не си стъпвал западно от София

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 44. 44 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#38] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  За сметка на това Сърбия и Гърция им предложиха глад, мизерия и смърт.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 45. 45 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#34] от "dlagnikov":

  Хал хабер нямаш от Европа.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7305 Неутрално

  Няма лесни решения на сложни проблеми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#11] от "Virgin":

  милото ми то необработено захарче – шиптъромани?

 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  "4 нови КПП-та ще струват не повече от 20 млн., а ще съживят цели региони.
  Жп-линия е ЖИЗНЕНО важна, ама това вие съвеЦките граждани не го разбирате. "
  До коментар [#41] от "Пипера е много лют":

  То КПП-то е една къща. Пътищата и ж. п. линиите са скъпи.

  Judjuk
 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  До коментар [#33] от "Judjuk":Явно никога не си стъпвал западно от София
  —цитат от коментар 43 на Пипера е много лют


  Бил съм навсякъде. И с влак съм ходил до Кюстендил.

  Judjuk
 50. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  България никога не е могла да предложи нещо привлекателно на населението на Северна Македония !!!
  —цитат от коментар 38 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Стига, бе. Всеки софианец е или шоп или македонец. За съжаления.

 51. 51 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2573 Весело

  До коментар [#44] от "Пипера е много лют":

  А сега им пазим въздушното пространство и сме първи приятели и съюзници.От тази година идват и първите кадети в Evelpidon Military Academy !!
  Северни макета сър, а ?!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 52. 52 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#51] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Македонски офицери се обучават в България от десетилетия

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 53. 53 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#15] от "Пипера е много лют":

  Съгласна.

  Доброто е заразно
 54. 54 Профил на @
  @
  Рейтинг: 291 Неутрално

  "Но в една латентна и инертна форма мнозинството българи останаха с очакването, че македонците – щат не щат – скоро ще се признаят за българи, няма къде да ходят."

  Днешните македонци могат да се изживяват като египтяни или като австралийски аборигени, ако решат. Тяхна си работа. Проблемът е, приписват измислена идентичност на предишни поколения и на исторически личности.

  "Знаем, че в нашите обществени среди има хора, които биха насърчили "обръщането на кораба" – корабокрушението на македонизма. Това е обяснимо като емоционална реакция, но промислено ли е като стратегическа визия?"

  Ама че цинизъм лъха от тази част на статията - да си кротуваме там в съвместната комисия, да отстъпваме пред безумните лъжи на македонистите, щото то трябвало бавничко да става отстъплението от македонистките идиотщини, пък ако не стане - какво толкова, много важно. Много емоционално /разбирай - неразумно/ било да изобличаваш лъжите, по-разумно било да се правиш на ударен и да плеснеш и да се прегърнеш с наглите фалшификатори.

 55. 55 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#11] от "Virgin":

  Такива българи с готовност биха обслужвали и обслужват , ако са на високи постове не българските , а американските и албанските интереси.
  ==============================================================

  Сделката с Ф-16, набутваща ненужно България с минимум 1 млрд. лева ( спрямо опцията да закупим нови изстребители Грипен със същите възможности) е типичен пример на обслужване на американски интереси. И пример за отчайващо беззаконие- нарушение на обявената процедура, навеждане пред новия голям брат и облизване на задните му части. С идеята да се откупи благосклонност и да се остави управляващата шайка необезспокоявано да продължи да краде..

 56. 56 Профил на dejmos
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#18] от "voodoo_child":

  Македонците са българи заради българската национална пропаганда през 19 век,
  също колкото са били и сърби които говорят южносръбски език за Сърбия и славяноговорящи гърци за Гърция.
  Но като си кон с капаци как да ти обясня че това е национализм поведен от държавни интереси на околните й държави.
  П.С. Една седмица да се научи книжовен български не е достатъчно за един говорител на македонския език, трябват месеци - пробвай самия учи книжовения македонски и ще ти стане ясно докато нагласиш от фонетика до морфосинтаксата.
  С тоя национализм от 19 век и в 10 ЕС-та България пак да влезне и да живеете из белия свят в чужбина пак няма доста хора в България да стигнат мнението и разбирането на един съвременен гражданин от 21-ви век. Е това е жалкото!

 58. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#55] от "Росен съм аз и голем капут":

  И правилно! По/добре американски интереси, отколкото шведски интереси. Май Швеция не е член на НАТО.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 59. 59 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Момчета, това са приказки от 19 век. Тогава прусакът Фридрих Велики и след него Железнияк Канцлер Отто фон Бисмарк са водили война с Австрия за ... територии. Бисмарк е водил война и с Кралство Бавария. Днес в Европа германци живеят освен в самата Германия още в Австрия, Швейцария, Белгия и Холандия. И никой не води спорове кой е най-по-свръх-германец! Живеят си мирно и тихо в рамките на ЕС и си пият бирата и си броят кой еврата, кой франковете. Разберете - това са излишни скандали. Македония има съвсем друг проблем. Това е етническата инвазия на албанците. Защото просто могат да останат като ненужно малцинство на Вардара. Всичко останало е от ... нерви!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  ....Огнян Минчев си стои в кабинета и явно не разговаря с "македонци", които живеят, учат и работят в България. Това е типично за умните и красивите като цяло, които не се базират на действителността....
  —цитат от коментар 3 на Да вярваме на истината


  Ако беше прочел статията без да препускаш през нея в галоп и да прескачаш, щеше да видиш, че точно за изграждането на такива връзки говори Огнян Минчев.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3161 Гневно

  До коментар [#36] от "Judjuk":

  До колкото говорим за формиране на Северна Македония едва след 1945-та година, под натиска на СССР, написаното от теб не само е невярно.
  То е провокаторско и трябва да бъде наказвано, защото провежда враждебната руска пропаганда!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#59] от "Сатана Ликующий":

  Проблемите с Македония се разпалват от Русия и нейните инвазивни цели, както и от ревиншистките мечтания на едно сръбско малцинство.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#62] от "Храбър":

  Подобни малцинства (руски!) живеятв Украйна (славянска страна!) и в Естония, Литва, Латвия (неславянски страни). И в 4-те страни те са навряни в кучи ... По отношение на Северна Македония Русия и Сърбия са загубили битката - Македония е в НАТО! България няма възможност да губи време и ресурс в разправии с дребни, неинтересни и истерични държави като Северна Македония и грандоманска Сърбия. На глава с тях не се излиза. Ние не зависим от тях и трябва да се концентрираме върху нашите проблеми и развитие!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 64. 64 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-н Минчев,признавате за антибългаризма,но не казвате нищо за сърбизма - втората(по-точно първа по значение и модулация за всичко останало)най-важна и водеща характеристика на македонизма.Не е достатъчно само да се спомене,че македонците слушали сръбска чалга.То и доста българи я слушат.Лесно е да си затворим очите в името на добросъседството,европейското съвместно бъдеще и взаимен просперитет.Но няма да се случи очакваното положително развитие в отношенията между РСМ и РБ,ако в името на хипотетични благини,за да не "загребе" вода кораба на македонизма и потъне,дадем карт бланш(за българска сметка)на сръбско-руското влияние и интереси в Европа.Това е безумно
  национално самоотрицание с гарантирани вредни последици за нацията и държавата ни!
  Означава,че България ще бъде притискана и подкопавана с "македонския кинжал" продължаващо и занапред,независимо,че се намира в демократичен съюз.Няма да се случат нито "първо","второ","трето"
  или даже "десето" от предначертанията Ви,понеже сърбизмът е доказал
  на дело каква политика следва и каква - навеки е изгодна нему!България трябва да се бори и противопоставя непрекъснато срещу македонизма именно по тази причина.Когато превърнем сърбомакедонизма в българомакедонизъм,едва тогава можем да се надяваме на прогрес в отношенията между двете държави.С пасивност,тъпа толерантност спрямо македонизма и вежливо ослушване към "политиката на идентитет" няма да стане положителната промяна в междудържавните отношения,макар да изглежда в известна
  степен нецивилизовано и анахронично.
  Необходима е твърда,постоянна и задълбочена политика на ребългаризация,а не да разчитаме да защитим националния си интерес чрез слаби,лесно денонсируеми,
  временни междудържавни договори или да се облягаме на външна институция
  да разрешава щекотливите проблеми.
  Такъв подход и действия не са извън
  демокрацията или извън цивилизоваността,а освен това за нашата
  страна са дълбоко морално мотивирани.
  Погледнете кои са съветниците на "българофила" Заев - възловите ресори са
  поверени на сърби(за "татаробългарите",естествено,там няма място),а уж страната му се е устремила към ЕС,изграждайки "нови"отношения с България!Примиряването с македонизма е глупав поклон,равнозначен на пълна капитулация пред интересите на авторите и крепителите на тази комунистическа доктрина в тотален ущърб на съвременна и бъдеща България! Упражнението "Пробутване на коминтерновския сърбомакедонизъм в ЕС"не само
  не трябва да се състои,но и да се пропагандира!То може да се
  проведе единствено под етикет "европейски българомакедонизъм",тогава, когато той се постигне реално!


  Хайдушки копнения
 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  До коментар [#36] от "Judjuk": До колкото говорим за формиране на Северна Македония едва след 1945-та година, под натиска на СССР, написаното от теб не само е невярно. То е провокаторско и трябва да бъде наказвано, защото провежда враждебната руска пропаганда!
  —цитат от коментар 61 на Храбър


  Какви ги дръстиш? Писах само че географски Пиринскиа край е също северна Македония и това е подвеждащо. Ние не трябваше да приемаме такова име на съседната държава. Вие ако не напишете нещо "враждебно руско", явно трудно осъмвате и замръквате.

  Judjuk
 66. 66 Профил на zuu23616261
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#18] от "voodoo_child":

  За какви българи от Македония говориш?
  май имаш предвид българофили от Македония
  Както има и сърбомани дето също са били част от политическата елита в Сърбия

  А македонците от днешна Северна Македония обичат само Македония и македонския народ... за други (българи, сърби, гърци) не им пука много
  Но ако за теб са все пак българи, сънувай си сладко колкото искаш до Гюешево след това ще се събудиш искал или не

 68. 68 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Aко допуснем внезапен срив на македонизма – особено под пряк български натиск – каква идентичност ще изплува отдолу? Симпатия към България или още по-голяма омраза ще носи тази идентичност?"- Огнян Минчев.

  Кахър,кахър - голям кахър е тази статия!
  Като започнем от внушението,че македонците се чувствали такива още през двадесетте години на миналия век
  (сиреч,преди коминтерновските решения, независимо че дори дейците на нищожната п"Aко допуснем внезапен срив на македонизма – особено под пряк български натиск – каква идентичност ще изплува отдолу? Симпатия към България или още по-голяма омраза ще носи тази идентичност?"- Огнян Минчев.

  Кахър,кахър - голям кахър е тази статия!
  Като започнем от внушението,че македонците се чувствали такива още през двадесетте години на миналия век
  (сиреч,преди коминтерновските решения, независимо че дори дейците на нищожната по влияние комунистическа ВМРО (обединена) са се считали за българи!),минем през следващаата промивка - имало ли е значение каква е била идеологическата база за утвърждаването на македонизма,след като процесът обективно вече се бил развил в резултат на действията на сръбската буржоазна държава(пак без "невинния"комунизъм!) и стигнем до
  сакралната авторова фраза "за сближаване на двата народа"(тоест,вече сме пред свършен факт - комунизмът е проявил велика историческа адекватност по въпроса с македонската нация,извършвайки само легализация на процеса!).Но преди всичко това,трябва задължително да кажем,че идеологическата база,между другото, е била наложена неоспоримо насилнически и тоталитарно робовладелски,а създаденият чрез нея "етнокултурен фундамент" носи всички петна и исторически доказани несъстоятелности,като например същностния антихуманизъм на комунистическата заблуда.Заради тези основни недостатъци фундаментът на македонизма е кух,безстойностен и безперспективен
  Професор Пламен Павлов само преди няколко дни направи
  великолепна,блестяща характеристика на македонизма, която
  предостатъчно ясно и категорично изяснява неговите етнонационални и държавотворни възможности:
  http://focus-news.net/opinion/2019/07/17/50624/prof-plamen-pavlov-makedonizmat-e-triumf-na-nishtozhnostta-na-otsastvashtata-realnost-na-universaliziranata-glupost.html
  Пълно разминаване с нормалния човешки разум е да приемем за
  свършена,окончателна даденост резултатите и "завоеванията"на
  една антихуманна идеология и да оправдаем продължаващото им
  поддържане чрез посттоталитарни и посткомунистически методи с
  българското "нереалистично,повърхностно и едностранчиво"
  (не)разбиране на проблема.Смехотворна също е тезата на автора,
  че за геополитическата стабилност на региона РСМ е
  определящ фактор,та заради това трябва да прежалим собствения
  си интерес и стабилност.Защото съществуването на
  сърбо-македонизма,с неговия неотменим антибългаризъм,ч е реална вреда за България.Огнян Минчев твърди,че е разговарял с много македонци и е наясно по въпроса,но явно няма представа за
  реалностите в днешна Пиринска Македония.Приканвам го да направи една освежаваща за познанията си обиколка,като започне от емблематичното село Мусомище,а после пак да обоснове геополитическите си съждения!
  Наистина,днес никой на никого няма право да каже кой какъв да се определя,но няма морална норма или
  цивилизационно задължение, които да вменят на България и българите да признаят и узаконят историческия погром върху българския етнос,като го приемат и утвърдят като окончателно национално фиаско,изискващо едва ли не благодарности към тези,които все още ни позволяват да се наричаме българи.
  Днес е Илинден,но и досега делото на Гоце Делчев и Илинденци не е завършено.Това не могат да отрекат дори
  личности към които не храним особено доверие:https://m.novini.bg/bylgariya/politika/548396
  Българи,да продължим свещеното дело -
  България все още е достойна за обич и саможертва!
  се считали за българи!),минем през следващаата промивка - имало ли е значение каква е била идеологическата база за утвърждаването на македонизма,след като процесът обективно вече се бил развил в резултат на действията на сръбската буржоазна държава(пак без "невинния"комунизъм!) и стигнем до
  сакралната авторова фраза "за сближаване на двата народа"(тоест,вече сме пред свършен факт - комунизмът е проявил велика историческа адекватност по въпроса с македонската нация,извършвайки само легализация на процеса!).Но преди всичко това,трябва задължително да кажем,че идеологическата база,между другото, е била наложена неоспоримо насилнически и тоталитарно робовладелски,а създаденият чрез нея "етнокултурен фундамент" носи всички петна и исторически доказани несъстоятелности,като например същностния антихуманизъм на комунистическата заблуда.Заради тези основни недостатъци фундаментът на македонизма е кух,безстойностен и безперспективен
  Професор Пламен Павлов само преди няколко дни направи
  великолепна,блестяща характеристика на македонизма, която
  предостатъчно ясно и категорично изяснява неговите етнонационални и държавотворни възможности:
  http://focus-news.net/opinion/2019/07/17/50624/prof-plamen-pavlov-makedonizmat-e-triumf-na-nishtozhnostta-na-otsastvashtata-realnost-na-universaliziranata-glupost.html
  Пълно разминаване с нормалния човешки разум е да приемем за
  свършена,окончателна даденост резултатите и "завоеванията"на
  една антихуманна идеология и да оправдаем продължаващото им
  поддържане чрез посттоталитарни и посткомунистически методи с
  българското "нереалистично,повърхностно и едностранчиво"
  (не)разбиране на проблема.Смехотворна също е тезата на автора,
  че за геополитическата стабилност на региона РСМ е
  определящ фактор,та заради това трябва да прежалим собствения
  си интерес и стабилност.Защото съществуването на
  сърбо-македонизма,с неговия неотменим антибългаризъм,ч е реална вреда за България.Огнян Минчев твърди,че е разговарял с много македонци и е наясно по въпроса,но явно няма представа за
  реалностите в днешна Пиринска Македония.Приканвам го да направи една освежаваща за познанията си обиколка,като започне от емблематичното село Мусомище,а после пак да обоснове геополитическите си съждения!
  Наистина,днес никой на никого няма право да каже кой какъв да се определя,но няма морална норма или
  цивилизационно задължение, които да вменят на България и българите да признаят и узаконят историческия погром върху българския етнос,като го приемат и утвърдят като окончателно национално фиаско,изискващо едва ли не благодарности към тези,които все още ни позволяват да се наричаме българи.
  Днес е Илинден,но и досега делото на Гоце Делчев и Илинденци не е завършено.Това не могат да отрекат дори
  личности към които не храним особено доверие:https://m.novini.bg/bylgariya/politika/548396
  Българи,да продължим свещеното дело -
  България все още е достойна за обич и саможертва!
  Хайдушки копнения
 69. 69 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Aко допуснем внезапен срив на македонизма – особено под пряк български натиск – каква идентичност ще изплува отдолу? Симпатия към България или още по-голяма омраза ще носи тази идентичност?"- Огнян Минчев.

  Кахър,кахър - голям кахър е тази статия!
  Като започнем от внушението,че македонците се чувствали такива още през двадесетте години на миналия век
  (сиреч,преди коминтерновските решения, независимо че дори дейците на нищожната по влияние комунистическа ВМРО (обединена) са се считали за българи!),минем през следващаата промивка - имало ли е значение каква е била идеологическата база за утвърждаването на македонизма,след като процесът обективно вече се бил развил в резултат на действията на сръбската буржоазна държава(пак без "невинния"комунизъм!) и стигнем до
  сакралната авторова фраза "за сближаване на двата народа"(тоест,вече сме пред свършен факт - комунизмът е проявил "велика" историческа адекватност по въпроса с македонската нация,извършвайки само легализация на процеса!).Но преди всичко това,трябва задължително да кажем,че идеологическата база,между другото, е била наложена неоспоримо насилнически и тоталитарно робовладелски,а създаденият чрез нея "етнокултурен фундамент" носи всички петна и исторически доказани несъстоятелности,като например същностния антихуманизъм на комунистическата заблуда.Заради тези основни недостатъци фундаментът на македонизма е кух,безстойностен и безперспективен.
  Професор Пламен Павлов само преди няколко дни направи
  великолепна,блестяща характеристика на македонизма, която
  предостатъчно ясно и категорично изяснява неговите етнонационални и държавотворни възможности:
  http://focus-news.net/opinion/2019/07/17/50624/prof-plamen-pavlov-makedonizmat-e-triumf-na-nishtozhnostta-na-otsastvashtata-realnost-na-universaliziranata-glupost.html
  Пълно разминаване с нормалния човешки разум е да приемем за
  свършена,окончателна даденост резултатите и "завоеванията"на
  една антихуманна идеология и да оправдаем продължаващото им
  поддържане чрез посттоталитарни и посткомунистически методи с
  българското "нереалистично,повърхностно и едностранчиво"
  (не)разбиране на проблема.Смехотворна също е тезата на автора,
  че за геополитическата стабилност на региона РСМ е
  определящ фактор,та заради това трябва да прежалим собствения
  си интерес и стабилност.Защото съществуването на
  сърбо-македонизма,с неговия неотменим антибългаризъм,е реална вреда за България.Огнян Минчев твърди,че е разговарял с много македонци и е наясно по въпроса,но явно няма представа за
  реалностите в днешна Пиринска Македония.Приканвам го да направи една освежаваща за познанията си обиколка,като започне от емблематичното село Мусомище,а после пак да обоснове геополитическите си съждения!
  Наистина,днес никой на никого няма право да каже кой какъв да се определя,но няма морална норма или
  цивилизационно задължение, които да вменят на България и българите да признаят и узаконят историческия погром върху българския етнос,като го приемат и утвърдят като окончателно национално фиаско,изискващо едвали не благодарности към тези,които все още ни позволяват да се наричаме българи.
  Днес е Илинден,но и досега делото на Гоце Делчев и Илинденци не е завършено.Това не могат да отрекат дори
  личности,към които не храним особено доверие:https://m.novini.bg/bylgariya/politika/548396
  Българи,да продължим свещеното дело -
  България все още е достойна за обич и саможертва!
  Хайдушки копнения
 70. 70 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "Комита":

  До модераторите на форума от
  dnevnik.bg:

  Моля, този мой коментар / под номер 68/ да бъде изтрит поради техническа грешка, допусната при постването му.

  Хайдушки копнения
 71. 71 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 91 Неутрално

  А да сте обективни и да говорите и за българизма в С. Македония; българизма е също идеология от 19 век която се осъществява с раждането на национализма в Европа също и в България засаждаща идеята че македонците са българи. Също като сърбизма че македонците са сърби. На което македонците най-накрая им писва от биполярноста и случва се и македонизма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK