Има ли организирана престъпност в България?

Съществува голямо разминаване между това, което мислят хората, и това, което твърди ръководството на МВР

© Юлия Лазарова

Съществува голямо разминаване между това, което мислят хората, и това, което твърди ръководството на МВРИма ли организирана престъпност в България? Въпросът е много интересен, защото съществува голямо разминаване между това, което мислят хората, и това, което твърди ръководството на МВР.


"Средата за сигурност в България се отличава с относителна устойчивост и стабилност. Липсват признаците и условия за съществуването на емблематични, знакови престъпни структури на национално ниво и групировки от мафиотски тип, както и престъпни деяния с широк обществен резонанс." Това заявява вътрешният министър Младен Маринов при откриването на конференция в СУ "Св. Климент Охридски" преди около седмица.


Изказванията на ръководните служители на министерството през последните години по традиция са мъгляви и се налага да ги тълкуваме. За повечето хора такова изказване съдържа в себе си, от една страна, съмнение в устойчивостта и стабилността в страната, определяни като относителни, от друга – в опит да се унищожи виртуално организираната престъпност се казва: първо, че липсват признаци, което значи, че съществуващата система за разкриване не разпознава такива; второ – според министъра липсват условия за съществуване на знакови групировки от мафиотски тип, т.е. явно условията позволяват съществуването само на престъпни дребосъци, за които не си струва дори да се говори.


Всъщност заявлението, че липсват такива групировки на национално ниво,
дали не значи, че те вече са прескочили това ниво и са от общоевропейски мащаб?


Престъпните деяния с обществен резонанс, които също липсват според ръководителя на министерството, направо ще ни избодат очите – убийствата на моделиера Антов, на данъчния началник Иво Стаменов, на видния бизнесмен от Велико Търново Петър Христов, нито едно от които не бе разкрито. Кървавите убийства от миналата година в Нови Искър и тази в Костенец – завършили с неубедителните самоубийства на заподозрените – единият самоубил се със заглушител, а другият с ловна пушка като Хемингуей. Изнасилването и убийството на журналистката Виктория завърши с разкриване на извършителя от ромски произход и триумфалното му довеждане чак от Германия. Няма значение, че хората се питат и до днес имало ли е поръчител това убийство, което бе определено като спонтанно. Защо след като пред телевизионни камери дребният разпространител на дрога в дискотеката, в която е бил убиецът, разказа, че му е продал наркотик и той е бил пиян и дрогиран, не е в затвора. Остава впечатление, че във всички тези случаи неумелото старание е да се прекъсне всякаква мисловна връзка с възможни организирани деяния, така че да бъде ограничен "сериозният резонанс" само в сферата на индивидуалното.


През 2008 г. главният секретар на МВР Павлин Димитров заяви: "За нас е ясно, че организираната престъпност е на крачка пред институциите във всичките ѝ измерения", а през 2011 г. при заминаването си от България Стийв Уилямс, посланик на Великобритания, в прощалната си реч каза, че


организираната престъпност е проникнала в политическите и бизнес структурите на България.


През 2012 г. според доклад на ГДБОП са неутрализирани 245 организирани престъпни групи (ОПГ), но пък през 2016 според министъра на вътрешните работи организираните престъпни групи са 424, като обясни, че те са децентрализирани и динамични.

Според главния секретар на МВР обаче, през същата 2016 година ОПГ са около 400, като само преди няколко месеца – декември 2015 г., оповести, че са около 200! Според ГДБОП през 2017 г. са разкрити и неутрализирани 109 престъпни групи. През 2018 г. ГДБОП е провел 588 акции и са разкрити 121 престъпни групи (това значи ли унищожени?), а това ни кара да се замислим колко са през 2018 – дали са около 300, или като феникс от пепелта са се възродили.


Да се чудим, когато става дума за неутрализиране, да събираме или да изваждаме от общия брой? Каква е тенденцията? През 2012 г. 254 ръководители на ОПГ ли са арестувани и осъдени? През 2017 г. 109, а през 2018 г. 121 ли са ръководителите на престъпни образувания, арестувани, осъдени и в затвора? Ако съберем числата на успеха, дали няма да получим като резултат онези над 600 лица с присъди, които никой не знае къде са? (Виж Братя Галеви, Брендо, който е осъден, никой не го знае къде е, но строи небостъргачи в София.)


Въобще числата, с които се жонглира, заприличват на резултата от задачата за басейна, в която водата се втича от една тръба, а се оттича от две, на която дълго време четвъртокласниците (а и родителите им) се затрудняваха да дадат единен отговор.

От всичко това могат да се направят следните алтернативни изводи: Единият е, че ръководството на МВР всъщност не е наясно за броя на организираните престъпни групи, другият – че съзнателно ни заблуждава!


Всъщност възможно е и двата извода да са верни – хем не знаят, хем ни заблуждават.


Но какво се е случило през тези години, та днес министърът на вътрешните работи да твърди, че няма организирана престъпност в страната и дори условия за нейното виреене? Кои са мафиотите, влезли в затвора за това време? Кои са знаковите дела, водени срещу организираната престъпност? Какво се случва с нашата сигурност? Ако се върнем към прочита на грамите на американския посланик Байърли за организираната престъпност от 2011 г. и швейцарския доклад на същата тема, ще видим, че освен един-двама застреляни от конкуренцията всички останали герои на шифрованите съобщения са живи, здрави и просперират.

Отговор на това дават двама италиански специалисти по организираната престъпност в написани от тях книги и дадени многобройни интервюта по целия свят, като последното е само отпреди няколко дни във вестник "Ди Велт". Според прокурора антимафиот Никола Гратери от Калабрия и канадския професор Антонио Никасо италианската мафиотска организация ндрангета действа активно в Източна Европа от 20 години насам. Тя е в състояние да оказва влияние и върху избори. В последно време апетитите на мафията са насочени и към структурните фондове на ЕС, средствата от които бавно се пренасочват от южния фланг на Европа към източноевропейските членки на ЕС.


За ндрангета, която разполага с огромни средства, е като детска игра да си купи и политическо влияние


в тези страни. "Ндрангета присъства навсякъде, където има пари и власт за управление. Тя не е нито от ляво, нито от дясно", допълва Гратери. Той упреква ЕС, че страда от липса на "култура на сигурността". "Докато Европа не се убеди в структурираното присъствие на ндрангетата в нейните държави, напредъкът на борбата срещу тази мафия ще бъде труден, защото тя сега се опитва да не привлича вниманието на държавата", предупреждава италианският магистрат.


"Ндрангетата прави две неща в Европа. Тя продава кокаин и с парите от този трафик купува всичко, което е за продан", допълва той. "Внимавайте, днес тя действа в кафенета, пицарии или хотели, но утре може да предприеме действия в телевизии или вестници, така че да ориентира общественото мнение." Дейността ѝ е тиха и подмолна, като е успяла да се инфилтрира в държавни и общински администрации на Балканите. Престъпната организация разполага с 6 клона, които според Гратери и Никасо с удоволствие работят с българската организирана престъпност. Те считат, че тя е на високо ниво и отдавна е излязла на международния плацдарм.


Възможно е разминаването между реалността и заявките на ръководителите на МВР да се дължи на архаичната организация на противодействие на престъпността, предопределена от вертикалната йерархична архитектура на министерството, изправена срещу реалността на модерни престъпни структури (децентрализирани и динамични, както ги определя госпожа Бъчварова),


следващи хоризонтални клетъчни конструкции, използвани от терористичните организации


след 11.9 за по-трудното им разкриване, възприета с ентусиазъм от международната организирана престъпност. Така между тях няма контактни точки и всеки се реализира на своя територия, без да конфликтират.

Съвсем наскоро ръководителите на Европол заявиха, че все повече прилагащите насилие организирани престъпни групи представляват най-голямата заплаха за европейската сигурност, изпреварвайки тероризма и миграцията. Италианските мафиотски групи, албанци, източноевропейци и действащите "извън закона" рокерски банди са най-големите играчи.

След тези разсъждения оставям на вас да си отговорите на въпроса "Има ли организирана престъпност в България?".

И още материал за размисъл: "Който не харесва Цветанов, е от мафията", твърди през 2014 г. Борисов! Днес, еволюирал, заявява: "Цветанов не е от ГЕРБ!"


Проф. Николай Радулов е преподавател в Нов български университет, департамент "Национална и международна сигурност. Беше главен секретар на МВР в правителството на ОДС.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на жорко
  жорко
  Рейтинг: 443 Неутрално
 2. 2 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Циганските кланове с телефонните измами попадат ли под юрисдикцията на МВР?

 3. 3 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 575 Разстроено

  "Има ли организирана престъпност в България"...
  А, де!
  Въпросът може да бъде поставен и по друг начин:
  "Как Бойко Борисов е свързан с организираната престъпност в България"...

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2864 Весело

  Стъкмистиката дава отрицателен отговор ...

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  С такива либерали и НПО организации,не ни требе организирана престъпност!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Весело

  има усещане за организирана престъпност

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#2] от "nwj49315903":

  Или пък имотната Мафия ?!?!? Вече посягат и на църковните имоти !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  Ама само малко. И малко мирише !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Истински силен обществен резонанс предизвика само убийството на Виктория. Всички останали имена, споменати от автора са от криминалната хроника, но те по никакъв начин не предизвикаха мощна обществена реакция. Силен отзвук предизвика и арестът на Иванчева, както и последвалият процес. Но за него мълчание.

  Но иначе "ндрагентата" е последното прочетено от г-н Радулов по вестниците.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3156 Разстроено

  Хубав текст. А вчера четох,че министърът казал, че битовата престъпност и тя намалявала. Ако го е пресметнал по начина, по който смята и за организираната, тури му пепел. Не им омръзна на властимащите да ни правят на глупаци.

 11. 11 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Нелош анализ!
  ...
  Но журналистическите напъни да се направиш на много знаещ като използваш несъществуващи думи в българския език ми идва в повече: "КОНФЛИКТИРАТ"
  ...
  Няма такава дума, драги авторе (и редакторе)!

 12. 12 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  В държавата на Мафията, не може да има неорганизирана престъпност. Тя, неорганизираната се преследва и отстрелва най-сурово, за да има "сигурност, спокойствие и стабилност"!

 13. 13 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Ами, ако организираните престъпни групи са независими от мафията, нямат големи шансове. Въпросът е има ли мафия, каква е разликата между мафия и олигархия. Тук със сигурност има олигархия, а по провинцията има и мафиотски отношения, които би трябвало да са в унисон с олигархията, защото иначе няма да оцелеят дълго.
  Такива мисли ми минават през главата...

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Организираната престъпност има България!!!!

 15. 15 Профил на evt
  evt
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Организирана престъпност не знам дали има,

  но престъпност, корупция и безнаказаност

  ИМА НАВСЯКЪДЕ!!!

  И ТО С ЯВНАТА ПРОТЕКЦИЯ НА МИЛИЦИЯТА!

  За справка, питайте в ЕС..

  evt
 16. 16 Профил на Dreamcatcher
  Dreamcatcher
  Рейтинг: 265 Неутрално

  То само престъпността е организирана, всичко друго е хаос.

 17. 17 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Радулов освен по студията на ТВ започна да ни облъчва и от пресата.Той ли е най големия спец по проблема,и ако да,защо не е официален консултант на организациите занимаващи се с ОП?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Когато начело на държавата е сикаджийски мафиот, държащ проституцуята и разпространението на амфетамини за южна България, прибращ откупи от сръбската мафия, пръв приятел с Маргините и Пашата, бидещ лично протеже на Маджо - е те тогава да говорим колко и каква престъпност има в тая държава е в най-добрия случай нелепо. Почти толкова нелепо, колкото са изказванията на потресаващо тъпия трол по-горе.

 19. 19 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Искам журналистите да направят сравнение за проценти разкрити престъпления тук и в Европа. Това ще ви даде факти

 20. 20 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Нье! Има стабиУност.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Организирана престъпност има навсякъде, въпросът е колко е значима.
  При нас - явно доста.
  И доколкото тука обикновено се спори от САЩ или Русия са зависими управляващите, авторът твърди, че нашата престъпност е зависима от италианската.
  Учим се от най-добрите?

  Еретик
 22. 22 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 632 Весело

  "Има ли организирана престъпност в България"...А, де!Въпросът може да бъде поставен и по друг начин:"Как Бойко Борисов е свързан с организираната престъпност в България"...
  —цитат от коментар 3 на gak37608125


  "Има ли организирана престъпност в България?"
  "Как Бойко Борисов е свързан с организираната престъпност в България"

  Отговарям ясно, точно и кратко:

  ИМА!

  И престъпността в България е организирана, защото никой не може да се бори сам с Бойко Борисов!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Един риторичен въпрос.
  Щом до сега няма нито един осъден за голямо престъпление, вие как мислите?
  Къде е организираната престъпност и колко добре е организирана?..
  ....Само като ги погледна онези горе.....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тръгнете по конците, с които са вързани куклите и ще стигнете до кукловодите. Ако преди това не мине влак през вас. Куклите всеки ден ги гледате по телевизията.
  Във всяка държава има мафия. В България, мафията си има държава. Произлиза от бит и душевност на българският лов и риболов.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  До коментар [#11] от "Julius":

  При наличие на организиран преход .....е трудно да се говори за организирана престъпност. .....
  Вчера. ....и французите празнуваха годишнината от 'превземането на Бастилията'......
  Тоест .....преди да са я превзели .....това също се е смятало за вид организирана престъпност. .....
  Всъщност ....французите си честваха своя '9 ти септември'......

  Единствено, ако се гледа по тоя начин.....може да се прецени , кое е организирана престъпност и кое не е....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Но какво се е случило, за да твърди днес министърът на вътрешните работи, че няма организирана престъпност?"

  Случило се е следното: организираната престъпност е еволюирала от криминална в политическа. И вече не събира рекет с помощта на бухалки, а чрез държавни структури като кпконпи, данс, прокуратурата, под престъпното ръководство на три прасета и един сопол, пардон - "сокол"...
  Но и за тези идва "Видов ден" .

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  Няма изобщо и непрекъснато намалява.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Ако питаме вътрешния министър, организирана престъпност няма. Ако питаме потърпевшите, има. Организирана, неорганизирана, битова. По пътищата се води война. Но за еднокнижният, всичко е цветя и рози, а от чешмите текат мед и масло.

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dreamcatcher":

  "То само престъпността е организирана, всичко друго е хаос."

  Хаха! +++

  Няма какво да се добави. :)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не е организирана престъпност.
  Организирано "вземане" е. И организирано печелене от мачове. И от трафик на какво ли не.
  Но престъпност - нет.

 31. 31 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 632 Любопитно

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Да де, по твойта логика Христо Ботев от една страна е борец за свобода, а от друга - е терорист...

  Ами сега?...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 32. 32 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Пич, голяма каша ти е в главата... Чудя ти се на упорството, с което се мъчиш да си предадеш значимост и интелектуална тежест.

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Има, нарича се държава

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  До коментар [#23] от "Храбър":

  Един риторичен въпрос.
  Щом до сега няма нито един осъден за голямо престъпление, вие как мислите?
  =========
  Единствената разлика между превземането на Бастилията и първия залп на Аврора .....е продължителността във времето .....
  Докато второто го тачеха 70 години. ...то французите му правят паради и до днес. ........ама и на тяхното ''9 септември'' им се вижда края.....
  Жълтите Жилетки ....не се оказаха временен феномен. ...

  Bukalemun
 35. 35 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  Да!... Организирана/неорганизирана престъпност няма, но за сметка на това, постоянно намалява...

 36. 36 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 242 Весело

  До коментар [#32] от "vhv":

  Дълбоко напомня на събрата си от паталелна вселена kesh. Стълът е подобен, съдържанието - също толкова крайно нелепо. От мозъчни донори - толкова.

 37. 37 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Извинявам се за правописа - така е от мобилен.

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Весело

  До коментар [#32] от "vhv":

  значимост и интелектуална тежест.
  =======
  Тежест ли .....ха ха.....:)....хайде , без да се обиждаме сутрин рано....
  Не забравяй ....аз съм прост и изостанал анадолец.....!

  Bukalemun
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Весело

  До коментар [#37] от "Chung Kuo":

  Извинявам се за правописа - така е от мобилен.
  ======
  Хи хи....но се подразбира какво си искал да кажеш.....:)

  С тези размисли и страсти .....още дъъъъълго ще се 'блъскате' ...между двата дувара на.....организираната престъпност и демокрацията. ...

  Bukalemun
 40. 40 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Ако слушаш и четеш контролираните от Делян Пеевски медии, мафиоти са всички, които разобличават нагласените обществени поръчки, презастрояването, лобизма и др. Простовати и нагли типове си разменят документи за собственост на сгради и бизнеси. И естествено, тези назначени бизнесмени нямат сметка да дават нормални заплати на работниците.

  Феодализмът в България може да се нарече ОПГ единствено заради заблудата пред Европа, че уж народа си избира партиите и политиците. В България законно се крадат парите на европейските и българските данъкоплатци и бедността не е порок.

 41. 41 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 467 Неутрално

  "Експертът" Радулов-бивше ченге от ДС в Софийско градско......

 42. 42 Профил на ibgforce
  ibgforce
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#1] от "жорко":

  Цъ.

 43. 43 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Любопитно

  "След тези разсъждения оставям на вас да си отговорите на въпроса "Има ли организирана престъпност в България?".
  И още материал за размисъл: "Който не харесва Цветанов, е от мафията", твърди през 2014 г. Борисов! Днес, еволюирал, заявява: "Цветанов не е от ГЕРБ!"

  Наистина си струва човек да се замисли , защо Дневник публикува подобни памфлети...

 44. 44 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#23] от "Храбър":

  И още един въпрос- Къде е Брендо?

 45. 45 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Весело

  твърдо нье,цветанов вече не е на власт:))))

 46. 46 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Да , на снимката е .

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 47. 47 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Неутрално

  Няма организирана престъпност.
  Има престъпна неорганизираност!
  У нас нищо не може да се организира.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 48. 48 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  След като наркотици можеш да си намериш във всяко училище, сигурно има организирана престъпност, или учениците пазаруват директно кока, амфети, трева и останалите боклуци онлайн от производителите по света?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 49. 49 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2273 Любопитно

  Истината е , "най-вероятно" в това ,че има еволюция по план в развитието на т.нар. мафиотски структури и тяхното "най-вероятно" целево интегриране в институциите на държавата. Принципно погледната симбиоза има , най-вече поради пълното отсъствие на политически необвързана опозиция и то поради един -единствен факт - заченато е всичко в " грях " спрямо държавните интереси .. … Отпреди 30 години , когато тупането по гърди за свобода и демокрация беше на мода....

 50. 50 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Има ли мафия в България или да?! Вижте кои бяха и са Му приятелите и кого кани в кабинета си само преди дни. Какви бяха поне двама от присъстващите? Кани и се договаря. Естествено пред камерите, защото "разискванията" завършиха със смехотворни обещания, но по важни въпроси седенките вероятно се организират внимателно, с посредници и почти съм сигурен, че посредниците са от или имат връзки с върха на самото МВР.

 51. 51 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Наистина, има много неразкрити убийства, като почнем от Юлий Цезар, жертвите на Борджиите и Джак Изкормвача. Има дълги списъци с тия досиета. Въпросът е как взаимно си помагаме да решаваме този проблем. Проф. Радулов е бил топченге 97-98 г. 97-ма няма данни за знакови убийства, 98-ма е това на Карамански и още няколко, нито едно не разкрити.

 52. 52 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  А има ли изобщо нормално функционираща държава заради организираната престъпност у нас ?

 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  От всичкото разбрах, че вече организираната престъпност напълно се е сляла с управляващата каста. Вся власт Советам!

 54. 54 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Много въпроси за обществото и "размазан"/мъгляв отговор на властите. Изглежда сраставането на т.н. ОПГ с държавни/те институции никога не е прекъсвано и върви устойчиво. На мен така ми изглежда от моята камбанария. Горко на тази държава и хората, които живеят в нея ако е така!

 55. 55 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "След тези разсъждения оставям на вас да си отговорите на въпроса "Има ли организирана престъпност в България?"."

  - Имза бре, ама намалява. Наложи ми се да прегледам цялото творение, за да се убедя, че пак ни вземат за късопаметни. Четете и сравнявайте:

  „През периода 1990–1997 г. държавата не прави почти нищо, за да противостои на корупцията и организираната престъпност. В резултат на това се създава мафията – организация на престъпни търговци и корумпирани държавни служители. Търговци стават бивши полицаи, служители на Държавна сигурност (ДС), както и лица, осъждани за криминални и други престъпления, и най-вече специалисти от различни ресори на икономиката, които като служители или агенти на ДС и деца на „наши другари” получават доверието да управляват пари като олигарси.
  … Ботьо Ботев: „БСП си уби Андрей Луканов и БСП си прикри убийците му”.“
  http://corruptionbg.com/Poruchkovite-ubiistva

  Хроника на убийствата в периода 1995–2007 г. - https://dariknews.bg/novini/komentar/hronika-na-ubijstvata-v-perioda-19952007-g-144311

  „Знаковите убийства в последните десет години“ в Dnevnik.bg от 26 / 08 / 2005г. - https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2005/08/26/92658_znakovite_ubiistva_v_poslednite_deset_godini/

 56. 56 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  "И още материал за размисъл: "Който не харесва Цветанов, е от мафията", твърди през 2014 г. Борисов! Днес, еволюирал, заявява: "Цветанов не е от ГЕРБ!""

  Пак, "Цветанов не е от ГЕРБ!" :)
  Арман Бабикян и Добри Божилов се пукат от завист на лъжите, разпространявани тук. :)

 57. 57 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2205 Неутрално


  " Има ли организирана престъпност в България "


  Няма !
  Тя е във властта !
  Който не ми вярва, да погледне двете ОВЛАСТЕНИ МУТРИ горе на снимката !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 58. 58 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дневник, с тази снимка отдолу , заглавието-въпрос, който сте изтипосали , просто става риторичен

 59. 59 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хубав текст. А вчера четох,че министърът казал, че битовата престъпност и тя намалявала. Ако го е пресметнал по начина, по който смята и за организираната, тури му пепел. Не им омръзна на властимащите да ни правят на глупаци.
  —цитат от коментар 10 на boevbisser


  Не е важно какво правиш, а как го представяш. Народът е толкова прост, че като министъра се покаже и го каже това по две национални телевизии - доскоро беше само Босфор ТВ, сега мафията овладя и Нова и БНТ, после "новината" я поемат Пеевските вестници, и тя става истина

 60. 60 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Може ли да има нещо добре организирано в България?

  Всеки знае отговора и той е твърдо -Нье!

  Against against
 61. 61 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мондиана":
  +++ Правилни и верни мисли Ви,минават през главата.
  За съжаление...

 62. 62 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Има ли България в организираната престъпност?"

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 63. 63 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Големите трибуквени и подобни групировки отдавна са само икономически групировки и са заграбили цели отрасли. За сметка на това има много неорганизирани както са разни рекетьорски групи, ало измамници, производители на цигари, амфетамини и всякакви други.

  Много хитър
 64. 64 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Един риторичен въпрос.Щом до сега няма нито един осъден за голямо престъпление, вие как мислите?
  —цитат от коментар 23 на Храбър


  Ма вЕрно ли нЕма? А ония, дека викаха "Уволнение", кога трите БКП-та - БСП, ДСБ и ДПС направиха февруарския преврат 2013 - те какви са? Не бяха ли заловени и осъдени за десетките знакови отвличания? Сега има ли отвличания? А показни разстрели, убийства, гърмежи из София като в Палермо? Толкова няма, че чак дръгалефската мафия почна да си съчинява атентати срещу не кого да е, а комунистическия отрок - един от кандидатите за президент на дръгалефската мафия - хлевоустия Минеков! И пак станаха за резил и кашмер на всичкои с некадърността си!

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Експертът" Радулов-бивше ченге от ДС в Софийско градско......
  —цитат от коментар 41 на val1320


  До коментар [#41] от "val1320":

  До коментар [#17] от "АмброзСП":

  Да! Очаквано тук.

  "Николай Стефанов Радулов
  13.01.1956 г.
  гр. София
  Щатен служител
  СГУ на МВР-ДС
  Със заповед № К-4840/ 30.10.1981 г. е назначен за разузнавач; със заповед № 984/ 24.12.1985 г. е преназначен за ст. разузнавач.
  Секретар на МВР от 17.02.1997 г. до 03.12.1998 г."

  Стр. 30 в документа - https://www.comdos.bg/Начало/Decision-View/p/view?DecisionID=295

 67. 67 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":Пич, голяма каша ти е в главата... Чудя ти се на упорството, с което се мъчиш да си предадеш значимост и интелектуална тежест.
  —цитат от коментар 32 на vhv


  Този виц, казан от дръгалефска мурзилка е като прасенце да разказва вицове за кочина...

 68. 68 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 332 Весело

  много хубава снимка, обезсмисля четенето на материала ....

 69. 69 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Въпросът е реторичен. А като се види снимката са набиват и доказателствата

 70. 70 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  "И още материал за размисъл: "Който не харесва Цветанов, е от мафията", твърди през 2014 г. Борисов! Днес, еволюирал, заявява: "Цветанов не е от ГЕРБ!"

  А ББ от кои е - това е въпросът

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 71. 71 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Отличен анализ и плашещи заключения. Не, че не си ги знаем ние сами...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  Не само че има ами любезно е обслужвана от всички власти!

  klimentm
 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Весело

  България сама по себе си е пример за огромно корпораривно ОПГ!

  klimentm
 74. 74 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Правите се на разсеяни. А на снимката кой е?

 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Каквото каже Борисов, това е.

 76. 76 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Хубава снимка. Но ако имаше и чифт белезници щеше да е снимка-мечта.

 77. 77 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Държава, организирана престъпност, мафия, не е ли едно и също, ако говорим за България /не само/?

 78. 78 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Гневно

  Със сигурност има и може лесно да се открие при корумпираните ни политици-управници!!!!!!

 79. 79 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#2] от "nwj49315903":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Тези цигански кланове съществуват "благодарение" , че си плащат на когото колкото трябва!!!!!

 80. 80 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Има.
  На най високо държавно ниво.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 81. 81 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Има! Костовите приватизатори и заменкаджиите от тройната коалиция си бяха ОПГ!!! Окрадоха до шушка България! Още ги има... Някои от тях си имат и медийни империи, които атакуват прокуратурата, когато се опитва да въздаде справедливост и да вкара в съда и накаже крадците...

 82. 82 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 908 Неутрално

  "Който не харесва Цветанов, е от мафията", твърди през 2014 г. Борисов! Днес, еволюирал, заявява: "Цветанов не е от ГЕРБ!"
  Това беше есенцията....

 83. 83 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Има но е прекършен гръбнак.

 84. 84 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Разбира се , че има организиранапрестъпност и то на държавно ниво. Случаят с колосалните харчове в Ларгото на Рашид и Банов, останали безнаказани от прокурора, както и липсата на санкции за колосалните харрчове по ремонта на Графа, показват , че някой пази тайфата, щото е получавал проценти. Кой ли е той?

  Дедо Крум
 85. 85 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1390 Весело
 86. 86 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1390 Весело

  До коментар [#76] от "Таралеж":

  Оп-па-а-а-а, тъкмо това щях да допиша към №85!

  Малинчо
 87. 87 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Истинските престъпници са ДАНС, прокуратурата, МВР и цялото правителство. Лошото че на населението, това не му прави впечатление.юю

 88. 88 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Хайде и тази тв звезда се появи в Дневник!Последните-закъсняхте,бе!То коя ли телевизия не търси от него коментари,а вие какво?
  Впрочем този Радулов какво свърши като главен секретар на МВР по време на правителството на Костов? Само питам,де!Щото той мнооооого умно говори,а и се прави,че си вярва.

 89. 89 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Нелош анализ заслужава компания от поне малко творчески синтез ;)

  Как казваш, когато едно анонимно или инак недобронамерено лице
  нарочно вкарва друго в автоконфликтни интреси,
  или пък другото - в конфликт с трето?

  Първото нарочно конфликтира,
  или не?

  До коментар [#11] от "Julius":

  Нелош анализ!
  ...
  Но журналистическите напъни да се направиш на много знаещ като използваш несъществуващи думи в българския език ми идва в повече: "КОНФЛИКТИРАТ"
  ...
  Няма такава дума, драги авторе (и редакторе)!

 90. 90 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  А, не ве!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 91. 91 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Да в България има организирана престъпност и тя е начело на държавата...

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Много верни коментари четем днес и тук и то при положение никой да не споменава още една голяма съсловна мафия - това е "най- учената" мафия , която краде милиарди - лекарската заедно с тази в единствената в страната здравна каса !
  У нас няма вече работоспособни - младите бягат навън , а по-старите и в леко напреднала възраст са хронично болни или си отиват без време .
  Аве нещо като апокалипсис ! ! !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK