България на три океана? Не, по-добре търговия на Запад, отколкото на Изток

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Булгерия трябва да следва само САЩ и то на всяка цена!

  Make America great again!

  Against against
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Рубладжиите веднага на амбразурата да "обяснят" как : "Красен Станчев не ги разбира тези неща и кой е дядо му..."
  Съжалявам,у но това е нивото на ушанките - чебурашки!!!

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Правителството се отказва от защита на българската клиентела при нарушаване на търговски практики. Преките загуби за българските потребители и данъкоплатци от подобни действия възлизат на около 4 млрд. лева. "

  Харесваме си корумпираното правителство и безпроблемно го държим на власт

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2740 Любопитно

  Добро и аргументирано четиво....Разбира се не е за русораби и хора с предубеждения!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1457 Весело

  Много хубава статия. Не разбрах само защо VW като предпочитан инвеститор за г-н Станчев се ориентираха към мракобесният недемократичен тоталитарен султанат, вместо да дойдат в една развита демокрация като Бойко Борисовото царство ;)

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 6. 6 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1457 Любопитно

  Някое жълтопаветно бомбе няма ли да даде становище или да напише декларация?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Но не и с "Кремиковци", докато беше държавно предприятие. (Към датата на приватизацията то дължи около 2 млрд лв. на други държавни предприятия. Те не бяха изплатени дори и след приватизацията.)

  Случаят "Кремиковци" показва още, че законите се прилагат по-трудно спрямо вътрешни частни инвеститори, отколкото спрямо чуждестранните."

  Прав е до голяма степен Кр.Станчев, само дето липсвата доста подробности. Щото ва нашата "приватизация" бяха създадени условия и предпочетени именно вътрешни приватизатори в конкуренция с външни. Както за Химимпорт, така и за Софарма.

  "Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“
  https://dariknews.bg/novini/interviu/filip-dimitrov-ako-doktrinata-e-qsna-vinagi-ima-koj-da-poeme-shtafetata-natatyk-260139

 8. 8 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика

  ------

  ясно.
  Соросоид.

  кои го държи?
  кои му е куратора?
  какви задачи изпълнява Станчев?

 9. 9 Профил на dokoga...
  dokoga...
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Доста спорни тези и за търговията, и за инвестициите.
  Не всяка (чуждестранна) инвестиция може да се третира по един и същи начин. Едно е инвестиция в добив на злато или мед, друго е за производство на крайни изделия с висока добавена стойност. А какво ще стане, ако чуждестранни инвеститори решат масирано да се изтеглят (напр. Тръмп нареди на американските или Си Дзинпин - на китайските)? Ако чуждите инвестиции са 76% от БВП, такова изтегляне ще е като ядрена зима.
  Надявам се, че Красен не преподава такава икономическа логика на студентите си.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Приватизацията на Кремиковци:

  "Един долар – точно за толкова беше продаден през 1999 г. металургичният комбинат „Кремиковци“, гордостта на българската индустрия, хвалена от партийните лидери на БКП и възпявана от поети.[1] Тази сделка изумява и до ден-днешен – цената е символична, а придобитото – поразително по своя мащаб. Става дума не за какво да е предприятие, а за наистина ключов сегмент от българската икономика[2], от който пряко зависят десетки други частни и държавни фирми, и за производствена верига, която може да съществува само ако работи непрекъснато, тъй като спирането на нейните основни промишлени цикли, особено на коксовите пещи, е завинаги.

  Това предполага особена прецизност и стратегическо мислене при сключването на приватизационната сделка – независимо от цената, която може да бъде получена. Предполага търсене и намиране на стратегически инвеститор, който да оздрави металургичния гигант, да инвестира в модернизирането му и да съхрани огромните приходи в бюджета на държавата, идващи от неговата продукция. За съжаление такова стратегическо мислене липсва – и сделката за „Кремиковци“ е образец на калпава приватизация, при която неуспехът е предопределен, а предприятието – предварително обречено. В крайна сметка МК „Кремиковци“ АД е продаден на 14 юни 1999 г. за един долар на българската фирма „Дару Металс“, собственост на Валентин Захариев[3]. Това е фирма, която няма нито опит в тази област, нито необходимите финансови възможности, за да се справи със задълженията, поети с приватизационния договор. ..."

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3447 Любопитно

  Поляците също се обърнаха за една централа, като нашите Марици. От ЕС (Брюксел) постановиха, че има държавна субсидия за тази централа и договора беше прекратен. При това, без да се плаща нищо. Но ние сме по-богати от поляците. Относно пазарите - всяка държава се стреми да има повече пазари за продукцията си. На различни континенти по възможност. Хубаво е, че ЕС е най- големия ни търговски партньор. Но, какво и колко изнасяме за САЩ, или Бразилия, Япония, Швеция, Южна Корея. След като киселото ни мляко го представят японците(?!🤔), къде сме ние? И, какви са промишлените ни стоки за износ? Нещо с висока добавена стойност? От селското стопанство, основно са зърнени култури. А чушки, домати, лук, картофи, зеле, като изключим малкото оранжерийни?

 12. 12 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Günther":

  Една от причините Фолксваген да отидат в Турция може да е , че фамилните западноевропейски компании не се боят да инвестират в по-мътни води, ако това ще им донесе повече облаги. България е ограничена от правилата на ЕС, Турция не е. Семейния бизнес не се отчита пред акционери, не публикува годишни отчети и определено може да взима по-рискови решения от акционерните дружества.

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Да не се чудите защо чуждите инвестиции не са ценени у нас - от Деси Радева за Луфтханза до задругата за инвестицията на Фолксваген:

  "Радан Кънев: Липсват ни кадри за завод на VW Копирано от standartnews.com"

  Същото и от Светослав Иванов /БТВ/ "Плюсовете са ясни. А минусите? Да се поучим от Коста Рика"

  Пред БТВ: "Трайчо Трайков за „Фолксваген”: Няма качествени кадри, липсва и инфраструктура"

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  Никой никога няма да инвестира във феодално/ бандитска държава!
  В България няма свободен пазар и всичко е обсебено и монополизирано от групи с полукриминален произход. При това положение не Фолксваген няма да дойде ами дори и Запорожец ще помисли три пъти!

  klimentm
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#12] от "liz31552545":


  Ха ха точно в България е “ Бой на негри в тъмна нощ!”

  klimentm
 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Добре написано за разумни хора.

 17. 17 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Весело

  Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика------ясно.Соросоид.кои го държи?кои му е куратора?какви задачи изпълнява Станчев?
  —цитат от коментар 8 на WWW


  Попита милиционерът...

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4988 Весело

  Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика------ясно.Соросоид.кои го държи?кои му е куратора?какви задачи изпълнява Станчев?
  —цитат от коментар 8 на WWW


  Путин го държи! 🤣😂

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4988 Весело

  До коментар [#9] от "PisnaMi":

  За Си Дзинпин не зная, но ако Трумп "нареди" на американските инвеститори да се изтегля, най-много те да го отсвирят!

 20. 20 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Какво значи текста от заглавието "по-добре търговия на Запад, отколкото на Изток"? Западните пари се демократични и не миришат, а източните миришат? Ами като нямаме контрол и едните и другите могат да ни ограбят и го правят.

 21. 21 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Добър урок за самообявилия се за инвестиционен магнит Президент Радев. Макар, че харесвам специфичния му дрескод. Бос, мърляв, с окъсяли офицерски панталони, миризлив потник и дитирамби от 60-тте години на миналия век.

  При провала, до който докараха България, съветските пенсионери би трябвало да имат оскъдни, едва поддържащи живота пенсии. Камо ли да са Предзиденти.

  Navigare Necesse Est
 22. 22 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Булгерия трябва да следва само САЩ и то на всяка цена!Make America great again!
  —цитат от коментар 1 на Winnie the Pooh


  САЩ не са цвеке за мирисане, но са за предпочитане пред Мадър Раша.

 23. 23 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. "

  Дневник, няма такъв институт. Има ФОНДАЦИЯ "Институт за пазарна икономика". Най-обикновено НПО с изключително вредно влияние в страната. Същата е основно на външна хранилка и спокойно може да бъде определена като чужд агент, ако се прилагат нормите на американското право. И на руското разбира се.

  ПП Ако не знаете каква е разликата между фондация и институт, мога да ви светна.

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#20] от "Лео":

  Защото не си чел очевидно написаното в статията сега питаш кое мирише повече?!

  klimentm
 25. 25 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Интересно. Дневник как не е пуснал това изследване, чудна работа ;)

  "Според Индекса на добрите страни България е на 12-о място в света, Русия на 41-во, а Китай – на 61-во. Туристите могат неусетно да станат емигранти."

  Ама Красене можеш ли да пускаш такива невинни вметки и да съсипваш години редакторски и журналистически вопли колко сме зле.

 26. 26 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Булгерия трябва да следва само САЩ и то на всяка цена!Make America great again!
  —цитат от коментар 1 на Winnie the Pooh


  Поредната чебурашка, регистрирана преди два дена. Ама така е като поддържат някакво ниво на цената на нефта и има рубли за ростролзавода.

 27. 27 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1255 Весело

  Другаря Станчев други работи пишеше преди години, когато се наливаха основите на олигархическия капитализъм - как държавата хич, ама абсолютно хич и по никакъв начин и повод не трябва да се меси в икономиката. Тогава апелираше да се подаря........, ааааааа, лапсус лингве, "приватизира" на всяка цена и по най-бързия начин всичко държавно.
  Предпочитаните "приватизатори" бяха родни комунисти и десари, руски комунисти и десари плюс някой и друг международен мошеник за цвят.
  Сега се присетил, пардон, "претърпял еволюция във възгледите си", че май не трябвало да е тъй, ами даже съвсем наобратно.
  Еми Добро утро, другарю Станчев.........

  Culus capitem delit
 28. 28 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Започнах да чета, но ми заприлича на препечатано от ПИК или Свободна Европа.

 29. 29 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#22] от "nema_labavo":

  Good job!
  Продължава така ,получава пара...

  Against against
 30. 30 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#26] от "Jumbo Jet":


  Америкън,американ паспорт!
  Завижда ли?

  Идвай получава зелена карта ,ако пише ъгейнст рашънс...
  Но трябва работи много ,на две места поне,тук не Булгерия.

  Against against
 31. 31 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1516 Весело

  До коментар [#22] от "nema_labavo":Good job!Продължава така ,получава пара...
  —цитат от коментар 29 на Winnie the Pooh


  Пара ами, $ 100 са си $100. За рублата се сещам само клетва. Доларите рубли да ти станат :))

 32. 32 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 750 Неутрално

  "Разгръщането на търговията", износът на мляко, вина и развитието и туристически услуги са маскировка за "необратимите" държавни проекти."
  На мен лично ми омръзна да слушам за това, колко важни били руските туристи за България. Наскоро останах доста учуден научавайки, че 56 000 български туристи са посетили Русия миналата година. Някакъв руснак дошъл на станалите вече почти ежеседмични безсмислени срещи на поредната българо- руска комисия..... тинтири- минтири.... казал, че ЕДВА 56 000 български туристи са посетили Русия, а видите ли 515 000 руски туристи- България! Става дума за 2018 г.
  Както е известно, по население Русия е 20 пъти по голяма от България. Т.е. нашите "ЕДВА " 56 000 е все едно на техни 1 милион, нали така! Освен това: Офертите за посещение за 1 седмица на Москва и Петербург започват от 2 700 лева. Почивките за 1 седмица на нашето море за руснаците, започват от 700 евро.
  Толкова за "важността" на руските туристи за българския туризъм.🤣

 33. 33 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#25] от "Jumbo Jet":

  Може да е печатна грешка и да е на 21-во, а не на 12-то място в света. Не виждам как може България да е само след 11 страни като добро място за живеене, при условие че има толкова много по-развити страни от нашата само в Европа.

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5527 Неутрално

  Хубав анализ. ПОказва и колк оса смешни апологетите на Москва и Пекин :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 594 Неутрално

  който се е вързал за руснаците добро не е видял. Нека нашите русофили попрочетат малко историята.

 36. 36 Профил на gwa59354694
  gwa59354694
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Много хубава статия. Не разбрах само защо VW като предпочитан инвеститор за г-н Станчев се ориентираха към мракобесният недемократичен тоталитарен султанат, вместо да дойдат в една развита демокрация като Бойко Борисовото царство ;)
  —цитат от коментар 5 на Günther


  Ами много просто - много по-лесно е да намериш 5000 работници в Измир за ниски заплати , отколкото където и да е в България.

 37. 37 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2740 Весело

  До коментар [#23] от "birnic":

  Абе то и "българо-савеЦка дружба" няма ама я виж колко НПО та,сдружения,побратимявания има...Нищо сега лееееко ще секнат парите(доларите) и постепенно бившите парторзи,секретари и обикновени фатмаци....ще отпаднат!Платените алкашки тролове също.................ТВ Орландовци е в ситуация-на командно дишане............

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 38. 38 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#25] от "Jumbo Jet":Може да е печатна грешка и да е на 21-во, а не на 12-то място в света. Не виждам как може България да е само след 11 страни като добро място за живеене, при условие че има толкова много по-развити страни от нашата само в Европа.
  —цитат от коментар 33 на Fiji


  Едва ли е печатна грешка. Иска ви се. Но дори така да е, 21-во място е далеч преди Русия и Китай и преди още около 180 държави. И има само 20 преди нас (или 11) което вие естествено не можете да преглътнете.

 39. 39 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5591 Неутрално

  По-далече от комунистическите страни, те са обсебващи

 40. 40 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Много хубава статия. Не разбрах само защо VW като предпочитан инвеститор за г-н Станчев се ориентираха към мракобесният недемократичен тоталитарен султанат, вместо да дойдат в една развита демокрация като Бойко Борисовото царство ;)
  —цитат от коментар 5 на Günther


  Просто защото произведените в новия завод автомобили ще се продават в държави извън ЕС. Фолксваген има достатъчно на брой заводи в ЕС, които да покриват "вътрешния" пазар. Този номер преди години го направи ФИАТ с модела Регата.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 41. 41 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#8] от "WWW":

  ах, ти, малко необработено захарче.

 42. 42 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#32] от "Северозападнал":

  А бе, западналия, я предположи колко българи са пътували през миналата година до САЩ, страната с най-цъфналата и вързала демокрация в света ?

 43. 43 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#38] от "Jumbo Jet":

  Сигурна съм, че е много преди Русия и Китай, но 12-то място звучи нереално, не че аз „не мога да го преглътна”. Напротив, искам България да е добро място за живеене! И фактът, че не ми е безразлично как се управлява, го потвърждава. Но за съжаление, ако бяхме дванадесети в света, българите нямаше да емигрират в тези страни, които са след нас в тази класация, нали?

 44. 44 Профил на Valeri Ivanov
  Valeri Ivanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "... към държавните компании РОСАТОМ и ГАЗПРОМ няма претенции, а те получават привилегии: местното се потиска, забранява, блокира или заплашва, алтернативните доставки се оплитат в мрежата на бюрокрацията и правителството се отказва от защита на българската клиентела при нарушаване на търговски практики."
  ============================================================================
  Е,това не е от вчера....

 45. 45 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#20] от "Лео":

  Вторите, като те грабят, искат и да им ръкопляскаш. А след това да си им вечно признателен. Това е разликата.

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#14] от "klimentm":

  Има и реалности - липса на логистична поддръжка и мрежа за износ на големи производства (пристанища, кораби, скоростни ж.п, връзки), малък национален пазар, липса на квалифицирана млада работна ръка с подходяща за индустрията трудова дисциплина. За финансовите гаранции и правната система даже не говоря....

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#43] от "Fiji":

  Не е грешка, цитирано е по източника на британския консултантСаймън Айнхолт

  "Bulgaria ranked 11th in the Good Country Index, prepared by the team of independent British political consultant Simon Anholt, Manager.bg writes."

 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  И, през 2018 България е била на 12 място по този индекс. През 2017 и 2016 ни няма.
  За критериите и критиките по-подробно във Уики на
  https://en.wikipedia.org/wiki/Good_Country_Index #2018_Top_50_Overall_Rank_(Version_1.3)

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7135 Неутрално

  Хубава статия, но колко от тия , дето все Русия им е в устата ще я прочетат и ще поискат да я разберат.

 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3762 Любопитно

  "Изобщо в областта на търговията България е по-напред от Русия и Китай вече 140 години."

  Щеше да е много хубаво, ако това беше истина. Но статистиката в търговията на Китай и България показва съвсем друга реалност за съжаление, ето повече подробности:

  https://wits.worldbank.org/CountryProfile/en/CHN
  https://wits.worldbank.org/CountryProfile/en/BGR

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#46] от "daskal1":

  Именно, всичко това е ненужно в момента на българския “ бизнес” то е жизнено необходимо там където има реална конкуренция и свободен пазар. Изобщо пак да кажа че в България липсват поне те от основните стълбове на всяка демокрация!

  klimentm
 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  Ми нали сме европейци и атлантици бе аланколу?Кого защитаваш и от кого? Сто пъти пишеш, че две и две е четири, щото не си сигурен.

  Judjuk
 53. 53 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#51] от "klimentm": в България липсват поне те от основните стълбове на всяка демокрация!

  Клименте, остана ли още нещо българско, от което да не си се отрекъл и което да не си оплюл за паница леща в Ню Йорк? Такива като теб, първи ставаха турци и се отричаха от майка си и баща си. Само не разбирам какво търсиш в български сайт, макар този сайт да парцалът Дневник. Или дьонмета като теб и американците не ги щат?

 54. 54 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#53] от "otg46594191":

  Не е парцал "Дневник", но да се пребори с многониковите е мисия невъзможна, а това прогони истинските му приятели.

 55. 55 Профил на г-н Думанов
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#45] от "hammurabi":

  Доста посредствено- тенденциозно!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 57. 57 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Депутат от БКП, долнопробен доносник, които едва ли прави разлика между пазарна и планова икономика, след като говори едни и същи глупости и за двете....

  А защо го печатат в Свободна Европа ли? Защото най-гнусните доносници са там сега - начело с Ваксберг...

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1889 Любопитно

  До коментар [#2] от "selqnin":

  "Красен Станчев не ги разбира тези неща "

  А той разбира ли ги? Дори като марксистко-ленински философ, каквото е учил в Ленинградския университет и преподавал в АОНСУ?

 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1889 Весело

  До коментар [#27] от "pag":

  "Другаря Станчев други работи пишеше преди години"

  Всеки ветропоказател се обръща от към посоката на вятъра.

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1889 Любопитно

  До коментар [#51] от "klimentm":

  "там където има реална конкуренция и свободен пазар. "

  И къде има "реална конкуренция и свободен пазар"?
  Горивата са под картелното споразумение ОПЕК - между 25% и 30% от БВП на всяка икономика. Ако случайно има собствени залежи, то и те са картелизирани под регулацията на "климактореални изменения".
  Здравеопазването, от 5% до 10% от БВП, ако не е под монополна защита (патенти на лекарствата и методи за лечение), то ще е под някаква гилдийна/олиргахична регулация (добра клинична практика, лекарска етика и т.н.).
  Отбрана (2% до 10% от БВП) - абсолютен държавен диктат - един БОВ не можеш да изкараш на сергия или малко плутоний да пробуташ на някой тежкар. Даже китайско "фърчило" не можеш да прекараш през границата.
  Хазарт (10% от БВП), "тука има - тука нема" и хайде в ареста.
  И кокошките не са свободни, а задължително трябва да са щастливи. Един сапун да произведеш, трябва да съответства на нечии стандарт, без фосфати, без комплексо-образуватели и не повече от 5% ПАВ. Отделно са квотите, санкциите, преференциалните мита и субсидии. Това ли е Свободата!?

 61. 61 Профил на jxy43616442
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK