Руската кампания за външна намеса - незаконна и успешна в почти цяла Европа

Руската кампания за външна намеса - незаконна и успешна в почти цяла Европа

© Цветелина Белутова, КапиталС лъжи, полуистини и дезинформационни кампании срещу западните ценности Москва от години манипулира общественото мнение в много държави. При това доста успешно. Засегната е почти цяла Европа, показва ново проучване, за което разказва Инго Мантойфел.


Още от 2013 година Кремъл използва лостове за външна намеса в чужди държави с цел формирането на политически нагласи. Засегнати от това са почти всички европейски държави. До този извод стига проучване на американската фондация "Джърман Маршал фънд", изброяващо детайлно намесите на руската държава в други страни. За да манипулират обществената дискусия, особено по време на избори и референдуми, контролирани от Кремъл информационни канали целенасочено са разпространявали дезинформации, крайно тенденциозни съобщения и популистки истории. И това няма нищо общо с плурализма и поднасянето на балансирана и обективна информация, което иначе би било в духа на свободните общества - тук става дума за незаконна намеса.


Тези нови дезинформационни кампании използват това, че в днешния дигитален свят хората са затрупани с информация. Информационното пространство е залято от огромно количество лъжи, полуистини или абсурдни новини. При това тук не става дума за добавяне на нови данни и факти за дадено събитие, а по-скоро за посяване на съмнения у гражданите чрез засилване на "информационния шум" по дадена тема. По този начин истинските факти и обстоятелства биват подкопавани или обезценявани като една от многото възможности.


За "лошия елит" и "добрия народ"
Не е обаче само Русия - Китай и други авторитарни държави също провеждат такива дезинформационни кампании за манипулиране на обществения дискурс в демократичните страни. Уж с цел разширяване на свободата на мненията и на печата целенасочено се използват възможностите на "отвореното общество" (по Карл Попър) за подкопаване на същото това общество. Същевременно тези авторитарни държави са възприели репресивен подход към свободните медии вътре в страната, което ги превръща в нещо като "дигитални диктатури". Става дума за нова форма на експанзивен дигитален авторитаризъм, който застрашава постиженията на демокрацията.


Политическата стратегическа цел е да се подкопаят демократичните процеси. Точно затова в официалните руски медии като RT (Russia Today) или "Спутник" като постоянен мотив се разпространява наративът за "лошия елит", който управлявал "добрия народ", което обезсмисляло напълно изборите. Известният от съветско време мотив за "капиталистите", които поробват "пролетариата", е трансформиран в постмодерен популистки вариант. Както и по съветско време, този антиелитарен наратив често се допълва от антиамерикански настроения.


Стратегията на Кремъл включва и това да се внушава, че западните демокрации са политически изчерпани. В изследване на Гордън Рамси и Сам Робъртшоу от Политическия институт на лондонския "Кингс колидж", резултатите от което бяха публикувани тази пролет, двамата са установили, че от общо 2641 публикации на РТ и "Спутник" по вътрешнополитически теми във Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Швеция, Италия и Украйна цели 2157, т.е. 81.7%, са били пълни с клишета за политическата дисфункция на демокрациите.


В един строй с популистите


Обезценяването на политическите процеси в Европа трябва да прикрие недемократичната природа на руската система и да легитимира властта на президента Путин. Освен това целта на кремълските намеси в Европа е да отслабят определени политически групи и партии, които не одобряват политиката на руския президент и подкрепят санкциите срещу Русия. Подкрепа в медиите на Путин получават най-вече популистки партии в Европа и протестни движения като "жълтите жилетки" във Франция. До каква степен контролираният от Кремъл тв канал РТ се концентрира в информациите си на френски език върху движението на "жълтите жилетки" показва изследване на платформата Аvaaz от пролетта на 2019 година.


Възходът на популистките партии в Европа със сигурност се дължи на редица политически, исторически, културни, икономически и социални причини. Но несъмнено контролираните от Кремъл медии засилват подобни тенденции, като разпространяват популистки идеологии, поляризираща пропаганда и откровена дезинформация.

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Нещата, които Западът открива е като топлата вода. Ние тук го знаем, но те го обявяват за прозрение.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 2. 2 Профил на Плюс минус
  Плюс минус
  Рейтинг: 100 Неутрално

  Винаги съм си мислел,че супер държавата САЩ управлява света!
  А то какво се оказа-Путин дърпал конците на всякъде,че даже и на куклата си Тръмп!
  Това не е се издържа вече...

 3. 3 Профил на Vova Josei-ki
  Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1606 Любопитно

  И какво учудващо има?
  Сегашното Политбюро (Приятелския кръг около Путя) е съставено от бивши колеги на Путя!

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  Да бе Путин виновен за това че Урсула фон дер Лайен обещала европейска средна заплата и квоти за жени. :)

  Колко народ го иска това, че тая обещава?

 5. 5 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  Червената чума стигна само до Източна Европа, затова западняците не знаят откъде им идват номерата на бившите уж комундели.
  Но нека да си кажем, че положението и на изток не е никак розаво. В БГ в управляващата коалиция има проруски партии, които открито агитират срещу ЕС и НАТО, под одобрителния поглед на видния като бай тодор Тиквоч.
  Над половината от бг сапиенса страда от рядко заболяване на мозъчните клетки, породено от 50 годишно комунистическо изпиване на мозъка.

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Към момента хибридните войни са факт и се водят не само в страните от Близкия Изток, но така също в Черноморския регион, част от който е и България. След анексирането на Крим се наблюдава явно изостряне на взаимоотношенията между НАТО и Русия. Броят на ученията в Черно море, предислокацията на формирования и военната авиация от двете страни се увеличава значително, което говори за явно планиране на военни операции.

  За всички страни включително нашата нараства риска от асиметрични заплахи. Продължава борбата с корупцията и организираната престъпност, радикализацията и тероризма, които в комбинация с бежанската криза водят до различни заплахи за колективната и национална сигурност на страните от Европейския съюз. Подобна стратегическа среда е идеална за прилагане на концепцията за хибридна война. Руснаците са "закърмени " с подобни стратегии , които се ростират не само в бившите им "братя" от соц.лагера, но и стигат до САЩ , Франция /льо Пен , "жълти жилетки " / , Унгария / Орбан / , Италия /Салвини / .... ВОЙНА ЛИ БЕ ДА Я ОПИШЕШ ....

 7. 7 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  Кремльовските орки така и не разбраха, че всичко на този свят се връща...

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Накрая ще стане като в приказката за Лъжливото овчарче и путинджиите ще подсмърчат зад оградата, ама тоя път няма да има спасителен план и "ножки Буша".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3697 Неутрално

  просто 80% на които разчитахте и промивахте им писна. последните пазарлъци, подаръци и обещания в ЕС казват достатъчно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Това е по-лошо от война! Милиони хора страдат от това че Кремъл се опитва да размъти капчиците мозък на малоумниците. По-лошо е от атомна бомба!

 11. 11 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Красний мир самий хороший мир.

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3670 Весело

  "С лъжи, полуистини и дезинформационни кампании срещу западните ценности Москва от години манипулира общественото мнение в много държави."

  Нищо ново под слънцето. Така е от времената на Октомврийската революция.
  Болшевишка Рассия е под непрекъсната вражеска обсада и до ден днешен...

 13. 13 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1661 Любопитно

  Е, всички знаем, че елитът е прекрасен и справедлив, ама руснаците му мътят водата (на елита де).
  Абсолютно неясна ми е тази работа с хибридните атаки. Аз виждам нещо, но трябва да вярвам на противното заради... политическа коректност?!
  Значи тук изтекли данните на милиони хора и аз трябва да се сърдя на путин, че тук никой не ги пази?

 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2417 Разстроено

  Ще разберат руските "добрини " по трудния начин. За съжаление и ние не сме излекувани.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3697 Весело

  До коментар [#11] от "elgin":

  успех наборе, припомни ми българското си име

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  просто 80% на които разчитахте и промивахте им писна. последните пазарлъци, подаръци и обещания в ЕС казват достатъчно
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  А това, че България потвърждава позицията си?

  Доклад на Министерски съвет: Хибридните операции на Русия са заплаха за националната сигурност
  България потвърждава позицията си, че Кримският полуостров е незаконно анексиран от Кремъл

  Друго си е путинистината, нали дерибейка!

  Имало едно време ссср...
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2863 Неутрално
 18. 18 Профил на Плюс минус
  Плюс минус
  Рейтинг: 100 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Какво са ножки Буша?

 19. 19 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  "Същевременно тези авторитарни държави са възприели репресивен подход към свободните медии вътре в страната, което ги превръща в нещо като "дигитални диктатури". "


  Успехът и диктатурата са абсолютно противоположни и на теория, и на практика. Друг е въпросът, на който руските активисти не могат да си отговорят: ако не сме успешни, значи няма престъпление, а ако сме - има, ама ние успяхме, а вие - не.


  Това е то новата дигитална ера - важното е да се чувстваш успял, ти си знаеш защо. :)))

  А тази статия е много прецизна дисекция на ситуацията с Кремъл и пропагандата в последните години.

 20. 20 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 898 Весело

  Яко !
  Рев, и размазване на ''сопли'' по лицата ...🤣🤣
  Така ви се пада ''партнърз'' ...
  С ваш'те камъни - по ваш'те кратуни !😃😃😃
  Мислехте се за много умни и хитри, а?
  Само вие можехте да променяте обществените нагласи, в свой интерес?
  Е , сега ви показаха, КАК се прави ...
  Излезе че вие сте любителите, а професионалистите ви показаха ''мастър клас''😊
  Сега ви остава само да рИвете 😃

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 21. 21 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  Конкретно за България през последните 130 години Рассия се занимава само с износ на преврати, атентати и терористи.

 22. 22 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Така и трябва! Иначе елитите се самозабравят. Вътрешни и външни сили трябва да ги държат във форма. Правилото е: Ако някой може да ти подведе народа или електората, вината си е твоя! Ти си му изгубил доверето, а не някой ти е отмъкнал доверието му. Доверие се губи, не се краде.

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3697 Весело

  До коментар [#16] от "citoplast":

  "докладите" преди 1989г също са съюзнически съобразени.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10597 Весело

  82% негативна информация за "лошия" Запад. Чудесно! Като в доброто старо време на СССР.
  Хубавото е, че и нас ни слагат в понятието "Запад" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 898 Весело

  Конкретно за България през последните 130 години Рассия се занимава само с износ на преврати, атентати и терористи.
  —цитат от коментар 21 на palav_nik


  Ъхъ...То-Деветоюнският преврат,ТОЧНО, ама ТОЧНО руснаците ни го организираха , нал'тъй?
  Що не се скриеш някъде ,а?
  Няма нужда да лъщиш като вопиющ игнорентин....Ние ,си те знаем

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 26. 26 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 898 Неутрално

  82% негативна информация за "лошия" Запад. Чудесно! Като в доброто старо време на СССР.Хубавото е, че и нас ни слагат в понятието "Запад" :)
  —цитат от коментар 24 на penetrating


  България е толкоз ''Запад'' , колкото и Бутан ,да речем 🤔
  Че и по-малко даже.

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 27. 27 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1298 Весело

  До коментар [#16] от "citoplast":"докладите" преди 1989г също са съюзнически съобразени.
  —цитат от коментар 23 на дерибеев


  И срещу коя страна?

  Имало едно време ссср...
 28. 28 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  Яко !Рев, и размазване на ''сопли'' по лицата ...🤣🤣Така ви се пада ''партнърз'' ...С ваш'те камъни - по ваш'те кратуни !😃😃😃Мислехте се за много умни и хитри, а? Само вие можехте да променяте обществените нагласи, в свой интерес?Е , сега ви показаха, КАК се прави ...Излезе че вие сте любителите, а професионалистите ви показаха ''мастър клас''😊Сега ви остава само да рИвете 😃
  —цитат от коментар 20 на onemanband


  Гъдулка, да не си пиян бе? Много рано си се почнал...

 29. 29 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1164 Гневно

  За това пак Путин ли е виновен?https://www.lentata.com/page_15063.html
  —цитат от коментар 17 на realguru


  Ха, това превод от руски на lenta.ru ли е? Определено прилича на хибридна пропаганда!

  Уж "обективно", уж "свободолюбиво", а всъщност насочено към разделянето на хората на Запада! Типичен политически вандализъм насочен към "отслабване на противника". И Вие му помагате!

 30. 30 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3670 Весело

  "За "лошия елит" и "добрия народ"

  Е, същото може да се каже за мужиците и гасударите в Кремль...

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3670 Весело

  "Стратегията на Кремъл включва и това да се внушава, че западните демокрации са политически изчерпани."

  Ми това са тезиси записани в наръчника на ОФ-пропагандаторите още от 44-та...

 33. 33 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Кампания е успешна, колкото и на ало измамниците - зависи колко ти е акъла.

 34. 34 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":

  Защо пък реши, че броят на ученията в Черно море се увеличава? :)

 35. 35 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3306 Весело

  Обаче при всички положения, 1000 пъти по-добре е да си пиян,
  отколкото т*п, кат'един чук!
  —цитат от коментар 31 на onemanband


  Споко, ти си хем пиян, хем като сърп и чук, хем с червена звезда на челото!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 36. 36 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 950 Неутрално

  И какво друго да произведе кремълската олигархия криминални виолончелисти, освен лъжи и жалка пропаганда ? Добре е, че целият свят ги вижда.

 37. 37 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Запада трябва да слушат внимателно какво казват източните държави! Толкова са се ояли и самовглабили в собствената си правота, че ще ги натаковат без да разберат! Източните държави са живели в тоталитарна среда и знаят всичко и го усещат инстинктивно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 38. 38 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Доверие се губи, не се краде.
  —цитат от коментар 22 на puknatastotinka


  Краде се! Малко пропаганда изградена върху полуистини, малко пълни лъжи ("фалшиви новини"), хора които не могат или не искат да чуят мнения които противоречат на конспиративните теории върху които е изграден светогледам им, които не могат да мислят критично и да разберат кой ги лъже и защо... и ето че тяхното доверие вече е откраднато!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 829 Весело

  Путин ГЛЕДА И ЧУВА всичко. Боже, колко мъка има по тоя свят, боже! Сега СНОУДЪН или АСАНДЖ ..., казват други неща. Те са шпиони ,побъркани и прочие. Колко лесно беше ако се ПРОЧИСТИ Русия :) Пробваха се три пъти ....ВЕЛИКИ ИМПЕРАТОРИ ! Нещо там в Русия се чупи всичко.

 41. 41 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Ха, ха..намериха причината за европейските проблеми.

 42. 42 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Първо погледнах дали и това е от българската секция на Дойче Веле. Да, от там е. Те да погледнат първо себе си. Какво мислите правят Йончева и Станишев в ЕП? А медиите на Моника?

  „Бончева: Моника прилапа наследника на „Свободна Европа”, затвориха ни устите заради Първанов" - http://www.vlastta.com/displaynews/74257

  „Плевнелиев: Медиите ни са завладени с парите от Цанков камък
  Шефът на новините по най-гледаната телевизия се определя от златната акция на г-н Красимир Гергов, казал ексамерикански посланик на бившия ни президент…“
  https://fakti.bg/bulgaria/336566-plevneliev-mediite-ni-sa-zavladeni-s-parite-ot-cankov-kamak

  И един нов материал, по-читав от горния:

  "Как да си купиш приемането в ЕС, за да консервираш постсоциалистическата „завладяна държава”
  Румъния е пример как бившите червени директори, ченгета и секретари на комунистическата партия забогатяха с европейските пари, превръщайки се в регианални барони"
  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/kak-da-si-kupish-priemaneto-v-es-za-da-konservirash-postsotsialisticheskata-zavladyana-darzhava

 43. 43 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Естествено, че е така, именно затова трябва да обърнем сериозно внимание на Запад на алкашката подмолна политика и да отговорим адекватно.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 44. 44 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1091 Любопитно

  Яко !Рев, и размазване на ''сопли'' по лицата ...🤣🤣Така ви се пада ''партнърз'' ...С ваш'те камъни - по ваш'те кратуни !😃😃😃Мислехте се за много умни и хитри, а? Само вие можехте да променяте обществените нагласи, в свой интерес?Е , сега ви показаха, КАК се прави ...Излезе че вие сте любителите, а професионалистите ви показаха ''мастър клас''😊Сега ви остава само да рИвете 😃
  —цитат от коментар 20 на onemanband


  Ти нали беше умнокрасавец бре?

 45. 45 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 898 Весело

  Малко пропаганда изградена върху полуистини, малко пълни лъжи ("фалшиви новини"), хора които не могат или не искат да чуят мнения които противоречат на конспиративните теории върху които е изграден светогледам им, които не могат да мислят критично и да разберат кой ги лъже и защо... и ето че тяхното доверие вече е откраднато!
  —цитат от коментар 38 на plamen_b

  Подценяваш ...Доста подценяваш, интелекта на средният /четящ/ гражданин.
  Човек , САМ може да си направи изводите за дадено събитие въз основа на официалната/и одобрена от чичко Сам/ версия , и алтернативната ...ОК!
  Точно и за туй рИвът ''правилно'' /???/пишещите пРЕСтитутки....
  В стил:
  ''Ами ако хората почнат да мислят ,и да си сравняват...Отиваме в канала,бе''
  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 46. 46 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Нещата, които Западът открива е като топлата вода. Ние тук го знаем, но те го обявяват за прозрение.
  —цитат от коментар 1 на Николай Колев


  Напротив, ти си един вид форумен пророк. Мухахаааа..

 47. 47 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Ти нали беше умнокрасавец бре?
  —цитат от коментар 44 на Боби Бобев


  Бях признавам си ,ама до 1993-та.
  Когато до върха на СДС допълзяха разни ''антикомунисти'' като Ал Йо, Бъки-Бомбата ...Оная-''лудата крава''/Екатерина Михайова/ ,и други подобни плазмодии и оперетни персонажи...Ми, напуснах ги ...

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#26] от "onemanband":

  "България е толкоз ''Запад'' , колкото и Бутан ,да речем 🤔
  Че и по-малко даже."

  България, макар и бедна и изостанала в сравнение със Запада, който така мразиш (ползвайки благата му), със сигурност е по-развита и благоденстваща държава от Русия.

  А основната причина да е бедна и изостанала са шумкари като дедо ти и партийци като баща ти.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Във времето на интернет идеите и информацията се разпространяват много бързо. Нали глобалистите искат глобализиран свят? Щом е глобализиран,значи информация и идеи текат непрекъснато и в посока от Русия към Западна Европа и САЩ, не само от Запада към Русия. Това е глобализирания свят. Сега на глобалистите не им харесва каква информация и какви идеи текат от Русия към Запада,а каквото не им харесва го наричат дезинформация. От Русия като говорят,че на Запад се изпедерастяват, това не дезинформация, а истина. Като говорят,че педерастията е неморална, те не говорят против западните ценности. В западната ценностна система педерастията е неморална от хиляди години насам.
  Руснаците печелят на информационния фронт защото говорят истината и защитават изконни западни ценности и християнския морал. Истината винаги тържествува. По основополагащите морални и цивилизационни въпроси от Русия към Запада тече информация, съдържаща истината. Руската пропаганда шикалкави по някои геополитически въпроси, но не за тях става въпрос в статията.
  Сори, неомарксисти,глобалисти и леви екстремисти и еврейски конспиратори,но истината винаги печели.
  Вижте какво става със СНН, чийто зрителски интерес е в пълен колапс. По-малко от половин милион души продължават да ги гледат,зрителите масово ги напускат,докато на Фокс нюз взривно се увеличават. Това са дезинформаторите. Хората не бягат от СНН заради руската пропаганда,а защото осъзнават,че СНН е пропагандна централа за дезинформация. СНН създават новинарски свят,който не съществува. Те не отразяват събития,те ги измислят.

 50. 50 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 898 Весело

  До коментар [#26] от "onemanband":"България е толкоз ''Запад'' , колкото и Бутан ,да речем 🤔Че и по-малко даже."България, макар и бедна и изостанала в сравнение със Запада, който така мразиш (ползвайки благата му), със сигурност е по-развита и благоденстваща държава от Русия.А основната причина да е бедна и изостанала са шумкари като дедо ти и партийци като баща ти.
  —цитат от коментар 48 на Norman Granz

  🤣🤣🤣
  Тъй ли било?
  Ами ти бе, сине майчин...
  Де беше ,ПРЕДИ 10-ти Ноември-1989та, бе?!?!
  Да не си бил случайно някъде ,в гората ,с пушка в ръка и борещ се срещу БКП и ''комунистите''????
  Или ,може би си бил в пандиза като, ''политически'' ?!?!
  Едва ли 😊
  Доколкото познавам твоя ''сорт'' , мишкувал си зад някое бюро .като счетоводител , и си се възмущавал срещу ''комунизма'' ,ама тихичко ...Под кирливият юрган!
  И то, не щото си бил принципно против, а защото некадърността ти в професията, не ти е позволила да ''израстеш в кариерата'' 😃😃😃
  По-прозрачен си , отколкото си мислиш !

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 51. 51 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2082 Весело

  Винаги съм си мислел,че супер държавата САЩ управлява света!
  —цитат от коментар 2 на Плюс минус


  Точно така е, така ще бъде и в обозримо бъдеще.

  Свиквайте.

  "Двуполюсният" модел се отлага се неопределено време.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 52. 52 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2082 Весело

  До коментар [#8] от "Norman Granz":Какво са ножки Буша?
  —цитат от коментар 18 на Плюс минус


  Това, което този път няма да получите от Америка, а ще ви оставим да ядете брезови кори, танкове и приклади на автомати.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 53. 53 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2082 Весело

  цитат от коментар 20 на onemanband


  Гъдулка, да не си пиян бе? Много рано си се почнал...
  —цитат от коментар 28 на bez_ime2


  В Теско са пуснали каналин с намаление.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#53] от "FourOhFive":

  "В Теско са пуснали каналин с намаление."

  Бабата, дето й поддържа градината, му е дала ключ да почисти и той е нападнал хладилника.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Стандартна практика от времето на Студената война, адаптирана към новите условия. Опитват се да дестабилизират западните общества по начина, по който навремето бе дестабилиирано съветското. Но Западът имаше и има едно голямо предимство - винаги е бил оценяван и желан като пример за по-доброто място за живеене, а в тая насока РФ няма какво да предложи.

 56. 56 Профил на Тороман
  Тороман
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#55] от "disorg":

  Ъъъъ, само безплатни руски девочки???
  Това в кръга на майтапа, но скоро бях с една от Ижевск, която каза:
  “Мечтата на всяка руска жена е да избяга от Русия и да си намери мъж. Тук мъжете за нищо не стават - само пият, търкалят се, държат се, все едно, че си им длъжен с нещо, много използват и други силни вещества. Ако ти, като чужденец, дойдеш един ден в Ижевск, жените жив ще те изядат. Трябва да те сложа в черна кола“ - това последното е израз от съветско време.

 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не, от много по-рано.

  Поганецът Иван Грозний се възползвал от падането на християнските праволслани Българска империя и Констатнинополска
  под погнаско азийско иго и се преобядисал като "православен христиенин".

  Столицата на Рус била мобилна:
  кога Киев, кога Масква, кога Петроград, кога Минск...
  или едновременно.

  Агресиите на Рус надоели целой Европе.

  Намерил се руский предател "полезен идиот"
  (Владимир Илич, с конспиративен псевдоним "Ленин").

  Привлекан бил на запад и обучен като немски агент,
  в световно агресивен Марксизъм.

  Руски агресии в "тюрмата на народите" срещу Полша и други,
  както и срещу суверенните Германия, Австроунгария, България и прочее,
  благоприятствали мръсната марксистка мисия на "Ленин".

  На 3.3.1918 г, волк "Ленин" (пременен с чисто ново ник и овче кожухче)
  подписал от името на Руската монархическа империя
  окончателна и вечна капитуляция.

  В името на вечен мир, равенство и братство между народите.

  Пред: Германия, Амстроунгарската империя, царство България и Османската
  имеприя.

  Терористът "Ленин" разпердушинил Санкт Петербург... целата Рус...
  и така, подсигурил се с тактический "мир насущниый..
  заппюл Масква като своя вечна столица.

  С последи сили, в 1922 г "Ленин" учредил (уредил се с) коминтерновска марксистка многонационално нацистка супернация СС (Советски союз съставен от Советски республики).
  Така се уредил за вечни времана с Мавзолей, за сметка на СС
  (он скончался в 1992).

  Цел: Глобално тотална победа на Античовешкия и антиправослевен
  Марксистки Ленинизъм, диктатуризъм, компартизъм, социализъм.

  Очевидно...
  Кремлин в Масква (гранична застава самоотлъчила се от Киевска Рус)
  е бил обучен предателски зле още в 14/15 век.
  Погансками способами.

  Монархически империалистически, в частност.

  Поганците Маркс, Энгелс и Ленин упражняват абсолтна власт в Маскве
  от 1922 до 1992 г.

  За около 8 години следва "демокрация"...
  В присъствието високо почитани в Мавзолей "тленни" останки
  на Марксисткия немски агент Ленин.

  Следват още "демокрации"... до 2913 г... и още... 2019.

  Учудващо влияние...

  Кой цапа гащите на Дойче геле?
  Кой!?

  "Още от 2013 година Кремъл използва лостове за
  външна намеса в чужди държави с цел формирането на политически нагласи."

 58. 58 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 692 Весело

  До коментар [#55] от "disorg":Ъъъъ, само безплатни руски девочки???
  —цитат от коментар 56 на tkm56596298

  Свърши тя тая. Сега трудно ще намериш нещо по-меркантилно от рускиня на лов за мъж. Ако на втора среща не успее да си изврънка поне последен модел айфон, то мъжът се записва в графа "безперспективни".

 59. 59 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  [quote#50:"onemanband"][/quote]

  Гъдулка, дядо ти с коя шумкарска банда е обирал мандрите?

 60. 60 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 898 Весело

  До коментар [#57] от "dnevnikar":
  👀
  Яснооо...
  Туй ще да е ,поредната Иво /М/инджевщина ...Познах ,нали? 🤣🤣🤣

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 61. 61 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#17] от "realguru":
  "За това пак Путин ли е виновен?
  https://www.lentata.com/page_15063.html
  ============
  Тука е секта. Няма значение, забавно е. Има начетени, макар и не особено коректни читатели.
  Ако те дразнят, бягай! Те и сами се дразнят, ама навик...

  Еретик
 62. 62 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#24] от "penetrating":

  Ами те за това са толкова добри в пропагандата и фалшивите новини. Упражняваха се 70 години у тях си, а сега, като се появиха глобални медии, правят същото само че на по-широк форум.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 63. 63 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Добре де, какво се правят на изненадани? Като телевизията се казва Русия Тудей каква очакват да е информацията, освен "филтрирана" от Русия.

  "Възходът на популистките партии в Европа със сигурност се дължи на редица политически, исторически, културни, икономически и социални причини. Но несъмнено контролираните от Кремъл медии засилват подобни тенденции, като разпространяват популистки идеологии, поляризираща пропаганда и откровена дезинформация."

  Значи възходът на зелените популисти се дължи на Русия. Или те не се броят за популисти...

 64. 64 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#59] от "bez_ime2":

  "Гъдулка, дядо ти с коя шумкарска банда е обирал мандрите?""

  Според такива като този, мандраджиите са обирали шумкарите, а не обратното.

 65. 65 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#36] от "Индиана":

  Ама някои се хващат. Справка - някои от коментарите.
  А за България, впрочем, се вижда с невъоръжено око какво ни причиняват. Между другото и за това със свещ да търсиш положителни новини - няма. Аман от хорови изпълнения на "за Тошо бяхме по-добре", "няма такава държава"," това само у нас го има" и подобни. И другаде го има и често повече, отколкото у нас, ама някой да речем във Франция да плюе като нашите.
  Толкова ли нищо, ама нищо положително ли не се случва, та само вой и вайкане по медиите.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Явно европейците трябва да отговорят със същото. Да пишат, колко изостанала и корумпирана е Русия и какъв алчен и корумпиран човек я управлява. Сека щели пак да поправят закона, за да може Путин пак да стане министър председател, а после пак президент.

 67. 67 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#3] от "gak37608125":

  //А то какво се оказа-Путин дърпал конците на всякъде,че даже и на куклата си Тръмп!//
  --------
  Путкин може да дърпа само на Кабаева вълната, щото друго не може!!!

 68. 68 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 692 Весело

  Явно европейците трябва да отговорят със същото. Да пишат, колко изостанала и корумпирана е Русия и какъв алчен и корумпиран човек я управлява. Сека щели пак да поправят закона, за да може Путин пак да стане министър председател, а после пак президент.
  —цитат от коментар 66 на Роси

  Хахаха, щото те видите ли не знаят каква сган ги управлява и в каква кочина живеят.

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Шумете дебри и Балкани"??
  Кви мандри...

  Мандри търси на Балканския полустров, в Швейцария, Франция, Германия Холандия... в трансатлантическия щат партньор Wisconsin...

  Край реката Лена на Ленин не шумят.
  Може, с балалайка в ръка и тиха песен на уста ;)
  Экологични медитация, созерцание и риболов.
  Това, да.
  Защото:
  там изедници кравари всички мандри са обрали

  До коментар [#59] от "bez_ime2":
  [quote#50:"onemanband"][/quote]

  Гъдулка, дядо ти с коя шумкарска банда е обирал мандрите?

 70. 70 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3697 Весело

  До коментар [#27] от "citoplast":

  същата която ви нае и след това

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 71. 71 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3337 Любопитно

  До коментар [#17] от "realguru":

  За това пак Путин ли е виновен?
  https://www.lentata.com/page_15063.htm
  ======÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷

  🤔Там, в под статията има ☝️1 (един) коментар .. не твоя случайно😏

 72. 72 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10597 Весело

  До коментар [#62] от "Алф":

  На стероиди :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 73. 73 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3697 Весело

  До коментар [#11] от "elgin":

  верно ми напомни ухажването от страна на комсомола към мен . ще се радвам да кажеш кой от познатите от онова време си .. спомням си другарката Манолова учителка по български , настоящ член на "да..." нещо си как ме клеймеше , че съм разбил комунистическия завет към поколенията в у-ще Климент . поздрав отправям и на другарката К. Манолова с настоящето ѝ демократично амплоа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Эвротудей имени В.И.Лелина

  Не ги подсещай.

  Казва се "Russia Today".
  От главата до петите западняшка.

  Затва са не усещат.

  До коментар [#63] от "z_axis":

  Добре де, какво се правят на изненадани?
  Като телевизията се казва Русия Тудей
  каква очакват да е информацията, освен "филтрирана" от Русия.

 75. 75 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1594 Весело

  Проучване? Про или контра? Или ей тъй, мохабет да стане?

  Малинчо
 76. 76 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3337 Весело

  🤦🏻‍♂️Само погледнете в сравнение:
  1 (един)❗ американски щат и цяла❗ Русия

  😊Ню Йорк (щат)🇺🇸
  Население: 20 милиона
  БВП: $ 1,676 милиарда
  Средна заплата: $ 5,156
  Минимална заплата: $ 1,975
  Праг на бедността: $ 1,041

  😉Русия;🇷🇺
  Население: 147 милиона
  БВП: $ 1,578 милиарда
  Средна заплата: $ 660
  Минимална заплата:$ 175
  Праг на бедността $ 168

  Надявам се, че всичко е ясно или путофили отново ще бъдат против?😁

 77. 77 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3697 Весело

  До коментар [#76] от "putinxujlo":

  поглеждам .. и все бивши кандидат партийни секретари отново наети на служба виждам. разликата е, че вече са подчинени на комунистически ловно стопански синчета са

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 78. 78 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  До коментар [#77] от "дерибеев":

  Така разбирам, че путофили нямат въпроси😊

 79. 79 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3794 Весело

  То да беше успешна само в Европа...и в Щатите се представиха добре....изобщо ватенките са царе да рушат...ама иначе ги накарай един чушкопек да направят...е, не могат...

 80. 80 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 1010 Весело

  До коментар [#76] от "putinxujlo":

  Е, сега, Ню Йорк ...
  Защо трябва врабци да се отстрелват с "Пейтриът" ?
  Да вземем симпатичното Пуерто Рико - най-бедният американски полу-щат и най-богатата латиноамериканска държава:
  Население: 3,6 милиона
  БВП: $ 100 милиарда
  Средна заплата след данъчното облагане:
  -- инженер - 4989$
  -- фармацевт - 7833$
  -- туризъм, кетъринг - 1500$
  -- наука и техническо обслужване - 3750$
  -- администрация - 2060$

  Поздравявам форумните русороби с вечнозеления хит на Леа Иванова
  "Чико от Пуерто Рико" ! Е-ха-а !
  https://www.vbox7.com/play :809165f2

 81. 81 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2083 Весело

  Ето.Черно на бяло от ДВ , кой е най-влиятелният ..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 82. 82 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2832 Неутрално

  До коментар [#20] от "onemanband":

  Мислех те за поне малко интелигентен. Но комунизмът и алкохолът не прощават.
  Никога...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 83. 83 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3391 Любопитно

  До коментар [#20] от "onemanband":

  Винаги съм се чудил на индивиди живеещи на Запад, но горещо любещи Путин и всичко руско докато със завидно постоянство громят лошия колониален Запад.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 84. 84 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3391 Любопитно

  До коментар [#49] от "gozambo":

  Какви истини говорят? Че Хилъри поръчала убийството на Сеф Рич и още няколко десетки ли? На които ти и други безропотно вярвате и повтаряте?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK