Ако всичко ти е забранено, докато не ти бъде разрешено

Царево

© Надежда Чипева, Капитал

Царево"Докато такъв ред не бъде предвиден изрично, тази дейност е незаконно да се упражнява." Това отсича областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, обявявайки за законна инак противоконституционната наредба на община Царево, преследваща хората с палатки и каравани, намиращи се на публична държавна собственост.


Прочетете отново цитата на този титан на правната мисъл, равен единствено на Дани Кирилов. Според юридическата школа на ГЕРБ, докато нещо не е разрешено – и то да е описано до последните подробности в подзаконови документи – то си стои забранено.
Това е слугинското мислене на властващите върху нас


Те нито за секунда не си дават сметка, че ако си свободен да правиш нещо само тогава, когато някой изрично ти го позволи – значи си роб. Имаш си господар и правиш само онова, което той ти е позволил. Ако не ти е – не го правиш.


С гражданите положението е коренно различно. Те са изначално свободни да правят всичко – до момента, в който някой закон не го забрани. Затова още Томас Хобс формулира известната сентенция "Свободата е мълчанието на закона". Докато законът мълчи по повод нещото, което правиш – свободен си да го правиш.


Каква е разликата между ГЕРБ-юристиката и реалния свят на практика


Ето я, въплътена точно в този случай.


Щом нещо е публична държавна собственост, значи е на всички. А значи, че аз имам правото да съм там, без да питам никого. Мое е. Нещо повече: по силата на Лисабонския договор всеки гражданин на ЕС може да бъде там. Това място е и негово. Докато не се появи закон, който да го забрани. Но тогава този закон може – и ще бъде – оспорен и ще падне, тъй като нарушава правата на гражданите. Третира ги като роби. А в Европа роби нямаме. Освен в ГЕРБ очевидно.


Да видим как би изглеждал мечтаният от Чолаков - Кирилов свят, в който си свободен да правиш само онова, което ти е изрично разрешено. И не си свободен да правиш каквото и да е, което не ти е позволено.


Дишам, и то непрекъснато. Но според ГЕРБ нямам правото на това. Още не са измислили закон и очевидно тази дейност ми е забранена, "докато такъв ред не бъде предвиден изрично".


Когато ми писне от София, махам се. Няма все още закон, който да описва реда и случаите, при които мога да се махна от София. Такъв ред не е предвиден изрично. А значи съм нарушител; правя нещо, което не съм свободен да правя. Друго ще бъде, ако възстановят "жителството", откритите листове и задължителната регистрация в МВР при пристигане. Както си беше, когато на власт бяха БКП-началниците на сегашните БКП-властимащи.


Не само дишам и пътувам извън София, но освен това – мисля, каквото си искам. Даже го и казвам. Наистина, това е право, което имам по конституция. Но правото да опъвам палатка на публична държавна собственост – плаж – същи го имам. Ама нямам свободата да правя това, "докато такъв ред не бъде предвиден изрично". Такъв ред обаче, що се отнася до мисленето и писането – не е предвиден. Няма наредба на общината, която да ми разписва, как, какво и до каква степен мога да мисля. А значи: имам това право, но нямам тази свобода. Поне – според юридико-философската школа на ГЕРБ, въплътена в тандема Чолаков - Кирилов.


Зад всички тези слугинско-неграмотни напъни на властимащите прозира истинското намерение на големите им началници:


вместо от правото нашият живот да бъде регулиран от силата


Ако всичко ти е забранено, докато не ти бъде разрешено, много лесно се минава от забрана по логиката "докато такъв ред не бъде предвиден изрично" към забрана по логиката "налягай си парцалите, докато не ти кажа какво искам – щото тая бухалка виждаш ли я...".


Тайният замисъл в случая е всеки с по-големи юмруци от теб да може да те командва независимо от това има ли правото да го прави. Какво право? Защо право? Как така право? Силният е силен, слабият си ти; и, както пише в Библията, страдай, както ти е положено.


Заместването на правото със сила и на реда с хаос – това е програмата на такива като Путин, Орбан, Салвини и техния приятел Борисов. Правят това, защото са убедени: в един свят, в който управляват юмруците, техните ще са най-големи.


Това е светът, който – слава на Кришна – загуби изборите за европарламент; ще загуби класацията за висши длъжности в Европа; и вече губи войната на идеите. Не, никой народ в Европа няма да се съгласи да живее в режим "юмручно право". Съпротивата тепърва започва, но в крайна сметка разните му там гербаджии, тук и в Европа, ще бъдат натикани, където заслужават.


Междувременно обаче не трябва да се подминава нито една случка, водеща до режима на юмручното право. Съпротива трябва да има срещу всяка такава, като например – срещу горепосочената пропаганда от страна на някой си Вълчо Чолаков, че нищо не ни е позволено, "докато такъв ред не бъде предвиден изрично".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1139 Любопитно

  Дайна
  дай един анализ що ГЕРБ се печели избори ве батка?

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  ... "Докато такъв ред не бъде предвиден изрично, тази дейност е незаконно да се упражнява." Това отсича областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, обявявайки за законна инак противоконституционната наредба на община Царево, преследваща хората с палатки и каравани, намиращи се на публична държавна собственост.

  Прочетете отново цитата на този титан на правната мисъл, равен единствено на Дани Кирилов. Според юридическата школа на ГЕРБ, докато нещо не е разрешено – и то да е описано до последните подробности в подзаконови документи – то си стои забранено.

  Това е слугинското мислене на властващите върху нас

  Те нито за секунда не си дават сметка, че ако си свободен да правиш нещо само тогава, когато някой изрично ти го позволи – значи си роб. Имаш си господар и правиш само онова, което той ти е позволил. Ако не ти е – не го правиш ...

  Е те' под това на Дайнов се подписвам с две ръце и аз!

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  ДругарЮ професор, "революцията"в зелено се отлага за след дъжда" /Париж 1968/!!!!

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Прав е автора! Всеки трябва да може да влиза в имоти да разпъва шатри и палатки, да се изхожда на воля, защото е свободен!

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  егати мутренската държава си имаме - едни и същи комунистически отрепки на власт година след година.

  престъпно раздадоха държавните плажове на определени кръгове и няма сила да въздаде справедливост в тая кочина!

 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 309 Разстроено

  Министър Ангелкова ще трябва още доста да се потруди и да донесе бедствия на Гърция и Турция, за да може родния мутренски туризъм да оцелее.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "....Щом нещо е публична държавна собственост, значи е на всички. А значи, че аз имам правото да съм там, без да питам никого. Мое е. ..“ Не, не е твое, а е на всички- т.е. колкото е твое, толкова е и мое, толкова е и на Драган, Петкан, Вълчо, Христо, Иван, Георги и т.н.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  И още нещо ...

  Дайнов е маркирал за "подзаконовите актове", но не се е усетил.

  На подзаконовите в китната ни Мамковина може да казваме напълно коректно и "частно-управленски".

  Та Дайнов, "дълбочината" на съжденийцето е още по-голяма!
  Картинката на Структурата на Стабилността се явява пирамидка, в която всяка по-долна мутричка си има зоничка за лично мутреене.
  Такива ми ти работи ...

 9. 9 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 264 Весело

  Сякаш изчетох тийнейджърски пасквил, стил "Изнасям се от вкъщи" (за трети път тоя месец).
  Къде е Чероморието, къде са Путин, Орбан и Салвини...
  Ех, "Дневник", "Дневник"...
  Авторът да си беше променил името, та да го нямаш е това "й". Доста на руско мирише така.

 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Тъжно но вярно ... в мутроландия е така ... ни туристи ще видите нито млади ще останат ... накрая ще е само циганин-мутра, а може и циганите да се изнесат

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  ми така си беше и преди, е не важеше за младите надежди пратени в Англия от партията ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#9] от "yellow_hater":

  Като си скриеш глава в пясъка, няма да промениш реалността

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Весело

  Ревът на професора е като патетичната соната на Бетховен.

  Само не знам как така Дайната изпадна от елита на британските служби до кирливите палатки на Корал. А какви времена бяха...

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/13/2683489_kogato_britanski_polkovnik_koziruva_na_politolog_otkus/

 14. 14 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#12] от "danvan":

  А като обвиняваш "лошите популисти" ще промениш всичко.
  Тук все се върти, суче, върти, суче...
  И накрая все до "лошите популисти" се стига.

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Им признаци ,че първия ред на герберите ще има проблеми с прокуратурата в следващите 5-10 години, особено тези които са дейни по провинцията и от там произлизат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 729 Неутрално

  "ако си свободен да правиш нещо само тогава, когато някой изрично ти го позволи – значи си роб. Имаш си господар и правиш само онова, което той ти е позволил. Ако не ти е – не го правиш."

  Добрутро, Гергино.
  Да, у нас мнозинството са несвободни хора.
  В смисъл манталитетно. Да, краката им не са вързани с пранги, но акълът им (колкото го имат) е деформиран.
  Инак, може ли свободен човек да гласува за БКП, за ГЕРБ, за Атака? Или Марешки?
  Да избере миналия път Бареков да го представлява в Европа, а днес онзи - некъпания.
  Да си купува Телеграф и гледа всяка вечер Слави.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Добре де, то и в Гърция е така.

  Там не може да отидеш да си разпънеш палатката където ти скимне. Нито да си спреш караваната извън обозначените места. Айде за 1 вечер за караваната може, няма да те тормозят. Ама остани 2-3 дена и веднага ще дойде полицията.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Описано черно бъдеще...
  Впрочем и бетонирането на дюни не е описано. Защо ли не се вземат мерки?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Миндя пак взе един хонорар за празнословие.

 21. 21 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Класика. Не минава ден без вопли на катунарите. И разбира се днес е ред на "звездата". Прави, струва и пак си изстрелва опорките:

  "Заместването на правото със сила и на реда с хаос – това е програмата на такива като Путин, Орбан, Салвини и техния приятел Борисов."

  Дайнов пак споменава Путин за щяло и нещяло. Обаче в Русия дивото къмпингуване е РАЗРЕШЕНО, а в любимата му Хоалндия - АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО.


  "Щом нещо е публична държавна собственост, значи е на всички. А значи, че аз имам правото да съм там, без да питам никого. Мое е."

  Да уж е на всички, но катуните превземат най-хубавите места и не се събират по 3-4 месеца и на практика си е само тяхно.

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дайнов... върти го, печи го... толкоз си може.

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Статията е добра, но лъха на романтика и празни копнежи. Конституцията е за украса , а конституционният съд е бутафорна инсталация. Освен това тук хората са кротки и боязливи. Хапката от устата им да вземеш, няма да роптаят. Взеха им банята, преградиха им плажа, и за кал и луга вече плащат, но са доволни. Имат си площадче и красива алейка с фонтанче в морската. Имат си и кмет-любимец. Какво повече му трябва на човек? Никой и за нищо не протестира. Последните протести бяха когато аз и още 200-300 души се борихме срещу тотаритаризЪма-коменизЪма. Сега е демокрация, охолство и цъфтеж.

 24. 24 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 973 Весело

  Сякаш изчетох тийнейджърски пасквил, стил "Изнасям се от вкъщи" (за трети път тоя месец).Къде е Чероморието, къде са Путин, Орбан и Салвини...Ех, "Дневник", "Дневник"...Авторът да си беше променил името, та да го нямаш е това "й". Доста на руско мирише така.
  —цитат от коментар 9 на yellow_hater


  Генчо се смята за Ев-ГЕНИЙ, затова никога няма да махне Й-то.

  Знанието е сила, информацията - власт
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Весело

  Щом нещо е публична държавна собственост, значи е на всички. А значи, че аз имам правото да съм там, без да питам никого. Мое е.
  *
  По тази логика и парковете са мои и мога например да си разпъна палатка в Борисовата градина и да си живея в нея цяло лято. Какво ми пука как се чувстват останалите?
  Това, че нещо не е забранено не означава, че разумният гражданин трябва да го направи.

 27. 27 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#24] от "pag":

  "...Генчо се смята за Ев-ГЕНИЙ, затова никога няма да махне Й-то..."Ахахахха,човече,няма такъв коментар просто,смях се от сърце!

  Дневник-токсичният сайт
 28. 28 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Не съм фен на Дайнов, но за жалост тук е абсолютно прав. Едва ли има нормален човек, който да иска да живее в държава в която правото на силата е по важно от силата на правото.

 29. 29 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Милиционерското училище е запазило традициите си в ГЕРБ. По същото време през 80-те на миналия век в родното ми училище, някои от учителите (сред които моят баща) ни учеха (а баща ми ме възпитаваше), че това, което не е забранено изрично със закон е разрешено.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 30. 30 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lemmy":

  Ревът на професора е като патетичната соната на Бетховен. Само не знам как така Дайната изпадна от елита на британските служби до кирливите палатки на Корал. А какви времена бяха...https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/13/2683489_kogato_britanski_polkovnik_koziruva_na_politolog_otkus/
  —цитат от коментар 13 на Lemmy

  В палтките на Корал няма изпаднали хора. Има ги в главите на тези, които са прочели до една книга в живота си и то с огромно нежелание. А в такива глави място бол.
  Колкото до Дайнов, след края на мандата на Костов спря да е съветник на властта. Предпочете да запази достойнството си, вместо лесните доходи.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 31. 31 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Когато Дайнов и Смилов пускат статии, герберските тролове ще се избият да защитават робството и да се надпреварват кой първи ще впечатли Робовладелеца.
  Само дето един смислен контрааргумент на написаното не виждам.

  Защо ако не да?!
 32. 32 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Задължителен дисклеймър:

  Евгений Дайнов е роден на 11 май 1958 г. в Пловдив, а по-късно живее в София [1]. Баща му Александър Дайнов е бил член на БКП и „рабкор“ – кореспондент на в. „Работническо дело“ – в Лондон [1].Средното си образование получава във Форест Хил Скуул в Лондон [2]. Започва обучението си в Оксфорд през 1976 г. [1] благодарение на получена стипендия от фондация „Людмила Живкова“, а по-късно получава бакалавърска степен от колежа „Корпус Кристи“ на Оксфордския университет. През 1984 г. получава научната степен „кандидат на историческите науки“ след защита на дисертация на тема „Френската комунистическа партия и проблемът за политическите съюзи (1972-1981 г.)“[3] Преподава известно време в Оксфорд, бил е асистент в Софийския университет [1] Евгений Дайнов е бил зачислен за редовен аспирант в Института по история на Българската комунистическа партия при ЦК на БКП през 1982 година. [4]От проведената аспирантура има докторат по съвременна история на тема „История на комунистическото и работническото движение на националноосводобителните движения в Западна Европа след 1945 г.“ (1985) [2] [5]. Работил е като преподавател в Института по история на БКП.

  -Из Wiki-то.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 33. 33 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Е, ся, що ви трябваше да мешате Салвини?!?! Да сравняваш Италия и Салвини с мутромилиоцинерите ни е смешно.

 34. 34 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#32] от "puhpuhan4o":

  И като го пльосна това инфо, какво от казаното от него спря да е така както го е написал?!
  Дигни нивото, че ще останеш гладен.

 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Весело

  В белите държави хората са създали закони и правила и ги спазват, докато в България свободата се разбира като слободия да правиш каквото си искаш.
  http://momgoescamping.com/wild-camping-laws-europe/
  Както се вижда от линка, в повечето държави дивото къмпингуване по принцип е забранено с някои изключения, които са посочени в законите. Не виждам защо Генчо рИве, че не може да си рaзпъне палатката на плажа.

 36. 36 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "....Щом нещо е публична държавна собственост, значи е на всички. А значи, че аз имам правото да съм там, без да питам никого. Мое е. ..“ Не, не е твое, а е на всички- т.е. колкото е твое, толкова е и мое, толкова е и на Драган, Петкан, Вълчо, Христо, Иван, Георги и т.н.
  —цитат от коментар 7 на cmy12603507


  Айде сега, заради едно изпуснато "и", в смисъл "и мое", какво, ще се правим че не е правилен анализа?

 37. 37 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#6] от "PisnaMi":

  Министър Ангелкова ще трябва още доста да се потруди и да донесе бедствия на Гърция и Турция, за да може родния мутренски туризъм да оцелее.
  —цитат от коментар 6 на PisnaMi

  Бях в почивка, когато се е случило бедствието в Гърция. Като се върнах в реалността разбрах, че сервилните "медии" са отшли на българо-гръцката граница за да чакат прбиращите се преждевременно българи. Оказало се, че нашенци предпочитат да останат насред природните стихии в Гърция, вместо да се приберат в България.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Весело

  До коментар [#31] от "ages":

  Смислените аргументи са да се види как стоят нещата в другите европейски държави, за което авторът не е въобще споменал. Затова смятам, че статията е манипулативна след като премълчава какви са практиките в Европа.

 39. 39 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#32] от "puhpuhan4o":И като го пльосна това инфо, какво от казаното от него спря да е така както го е написал?! Дигни нивото, че ще останеш гладен.
  —цитат от коментар 34 на linard


  Нищо от това, дето е казал, не е така. 100% пореден бълвоч на неокомунето.

  А го пльокнах за да видят такива като тебе откъде е тръгнало неокумнето (и че преди е било просто комуне. И добре платено такова).

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 40. 40 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Дайнов, тая година ходи ли на рождения ден на Станишев?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 41. 41 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  В белите държави хората са създали закони и правила и ги спазват, докато в България свободата се разбира като слободия да правиш каквото си искаш. http://momgoescamping.com/wild-camping-laws-europe/ Както се вижда от линка, в повечето държави дивото къмпингуване по принцип е забранено с някои изключения, които са посочени в законите. Не виждам защо Генчо рИве, че не може да си рaзпъне палатката на плажа.
  —цитат от коментар 35 на pamela


  Въпросът който авторът повдига не е толкова конкретните правила за конкретно поведение--било то палаткуване, или пушене на трева, или пиене на бира на открито--всяко общество регулира тези дейности по различен начин; той визира *философията на правото и отношенията гражданин-държава* съществуващи в сумрачните дълбини на съзнанието на "българския политически илит", анализирайки техни изказвания и поведение.

  Несъмнено има много закони и правила, според които примерно Казахскат и Беларус ще са "по-либерални" от Норвегия и Япония, в смисъл че в Казахстан и Беларус дейност Х ще е нерегулирана в Норвегия и направо забранена в Япония. Това са частни случаи. Важна е системата зад тези частни случаи--законите и наредбите се приемат и прилгат според каква философия, по какви процедури, с каква цел, и как се прилагат?

  Системата от какъв вид е? "западен" или "евроазийски"?

 42. 42 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#38] от "pamela":

  До коментар [#31] от "ages":Смислените аргументи са да се види как стоят нещата в другите европейски държави, за което авторът не е въобще споменал. Затова смятам, че статията е манипулативна след като премълчава какви са практиките в Европа.
  —цитат от коментар 38 на pamela


  Никъде в Европа не се прилага правилото "Докато такъв ред не бъде предвиден изрично, тази дейност е незаконно да се упражнява". Отделно, че държавите, в които има изрична забрана за "диво къмпингуване", недивото е разрешено практически навсякъде. Всъщност в България и преди безумните промени на ЗУЧК и малоумните наредби на Царевския феодал-комунист нямаш право навсякъде да опъваш палатка, или да спираш с кемпера си.


  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 43. 43 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Всеки път, като поразсее парите на етанола, Женя морно преглежда злобата на деня в негови си сайтове, и снася откровение. Без големи претенции, само да му се чете името...

  roo
 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#42] от "Gopeто":

  Съгласна съм, че трябва да има къмпинги и особено по морето. Ако общините бъдат задължени да предоставят на желаещите оборудвани къмпинги това ще е крачка в правилната посока.
  Но след като видях преди време какво представлява дивото къмпингуване в Иракли, където хълмът беше замърсен с всякакви отпадъци и буквално ос**н съм на мнение, че в България трябва да се приемат регулации подобни на повечето държави в Европа.

 45. 45 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#44] от "pamela":

  До коментар [#42] от "Gopeто":Съгласна съм, че трябва да има къмпинги и особено по морето. Ако общините бъдат задължени да предоставят на желаещите оборудвани къмпинги това ще е крачка в правилната посока. ...
  —цитат от коментар 44 на pamela

  Не е нужно къмпингите да се оборудват. Трябва да е определено мястото. Там, където има забрана за къмпингуване, тези места са достатъчно много, за да не бъде проблем да се спазва забраната без голямо усилие.

  До коментар [#42] от "Gopeто":..Но след като видях преди време какво представлява дивото къмпингуване в Иракли, където хълмът беше замърсен с всякакви отпадъци и буквално ос**н съм на мнение, че в България трябва да се приемат регулации подобни на повечето държави в Европа.
  —цитат от коментар 44 на pamela

  А видяхте ли кой оси*а хълма и си хвърля там отпадъците? Ако се поинтересувате, ще видите, че това са "хора" като Вълчо Чолаков и Данаил Кирилов, които смятат, че законите и правилата (особено неписаните) не важат за тях - слугите на Борисов и Доган, а само за тези, които според тях трябва да са роби на същите. Никъде заради няколко, които нямам кой да накаже, не наказват всички.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 46. 46 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 256 Неутрално

  .... всяка по-долна мутричка си има зоничка за лично мутреене....
  —цитат от коментар 8 на xm...


  Добър лаф.

 47. 47 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ща имали тая година Миндя Рок Фест или ще се води диво къмпингуване?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  "налягай си парцалите, докато не ти кажа какво искам – щото тая бухалка виждаш ли я...".

  Виждаме я, как не. Всеки ден ни я показват.

 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  " Не виждам защо Генчо рИве, че не може да си рaзпъне палатката на плажа."
  До коментар [#35] от "pamela":

  Щото по конституция е публична държавна собственост. Да променят конституцията, да направят плажа частна държавна собственост и властта да разпредели мутрите си по плажовете да правят далавери и да събират данъци, такси и глоби.

 50. 50 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Професор ЕД е прав, че трябва да се борим с всички средства срещу правната "мисъл" на герберастлъка т.е. липсата на такава (само като видя данката К и се сещам за Дарвин).

  Те си гласуват лобистки закони и си определят местни феоди, както някой горе писа за мутричката по места.

  Сега отделно трябва да има регулация на дивото къмпингуване. В някои страни режимът е либерален, в други има доста рестрикции. Трябва да се намери баланс.

  Не може да се позволява да се о..ра природата (пример окопаване на палатка по планините) и да изпос..ш плажа и след това да не си изчистиш. Дори в държави с доста либерален режим освинването се плеска през ръцете.

  Но все си мисля че много по-голяма беля правят мутрите превърнали ЧМ в бетономорие и посягащи и към планините., но това е една друга тема.

 51. 51 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Гневно

  Първо някой да обясни на Дайнов, че Вълчо Чолаков не е гербер. После да му обясни, че никъде в Европа дивото къмпингуване не е разрешено така, както той го разбира. Да се пльосне някъде и да прави, каквото му скимне. И накрая, той е хапвал със златна лъжичка по комунистическо време и за него това са били сладки времена. За нас не беше. Ние бяхме роби тогава, роби на партийни кариеристи, като него. Ако днес той се чувства роб това си е негов личен проблем.

 52. 52 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#45] от "Gopeто":

  Иракли го осират такива, като Дайнов. Които смятат, че свобода значи слободия. Да отиде и да си разпъне палатката в Гърция. И да им обясни, че са роби и те.

 53. 53 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#17] от "realguru":

  да, ама в Гърция плажът и зоните около него не са застроени (по-скоро засрани) както по бетономорието!

  тук става въпрос за ПОСЛЕДНИТЕ незастроени плажове у нас!
  другото вече е тотал щета!

 54. 54 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Весело

  Попитана от чевръсти джурналистки за ежедневието на видния си съселянин, баба Наста от с. Миндя отговори: „А, че той - наш Женчо – ногу убаво момче! И кротък, не е кат‘ други да дига скандали, кат‘ се напие! Иначе жаден не е останал – е, тука така няколко дена се беше позагубил, ама то е щото беше при Геле Казанджията и не му се прибираше чак дома! Они си пие‘а двамата и бистре‘а политиката! И е ногу прав Женчо за туй, дето го пише! Как така че доде некой да му каже къде да се изходи, с извинение! М? Ми ако го фане големата нужда на чуждо место, както коги си свива рехав джойнт у нашио двор зад кочината на прасето, къде да се изходи? Нема да бега през цело село до тех си, я? Туканка че си свръши работата! Ама Женчо е умен, па ще седне да се облекчи при фасуло или кукуруза, че да ги наторѝ! Откъде-накъде че чека да излезе закон да наторѝ, например, чукундура? М? Така че бая убаво си пише момчето! Айде със здраве! Боже, опази! Боже, сохранѝ!“

 55. 55 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Явно не можете да прецените хората. Евегений Дайнов много добре знае, че правата му свършват там, където нарушава правата на другите. Знае, че свободата е да правиш каквото си искаш, спазвайки закони, правила и общоприети норми. А не като Данаил Кирилов да правиш всичко, което си искаш без да разваляш рахатлъка на господаря си.
  И да, Дайнов ще си разпъне палатка в Гърция, където си иска. Защото има достатъчно места, където може. Всъщност и преди малоумния закон на ракиените патриоти не на всяко място в България можеш да си опънеш палатка. И Дайнов и коралци много добре знаят това и го спазват.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 56. 56 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Весело

  Ще издам една малка тайна, ама на никой няма да казвате: Еужен дьо Миндя, вдъхновен от Иван Вазовото „Люлека ми замириса“, пише в момента сборник статии „Миндята ми замириса“! Ах, дано завърши това славно дело! Че после и мемоари може да напише! Чакаме с нетърпение! Вие също, драги съфорумци, знам аз!

 57. 57 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Е, ся, що ви трябваше да мешате Салвини?!?! Да сравняваш Италия и Салвини с мутромилиоцинерите ни е смешно.
  —цитат от коментар 33 на ozd05563707


  Много добре отбелязвано, колега.
  Проф. Дайнов е почти винаги на 100% прав, но на три теми:
  1) България
  2) Англия
  3) Русия и бившите съветски страни
  ...а извън тези три теми, си има своите слепи петна, и това е нормално.

  Примерно, ако съдим по казаното и не-казаното, може да направим дедукция, че той още не е приел че Тръмп е примитивен Рейгън, а по-скоро още се подвежда по травеститски истерии че Тръмп е Хитлер.

  Също така, и бай Салвини, вместо да го вижда като "примитивен Италиански Де Гол", го вижда като Мусолини.

  Това са част от слепите петна на проф. Дайнов. Или да го кажем така, че той ясно вижда--и в известен смисъл правилно--че Саливини е "италианския Каракачанов", а Тръмп е "американския Марешки"--но не осъзнава че и в САЩ и в Италия заварената политическа ситуация е толкова фрапиращ зле, че те имат нужда именно от по един Каракачанов и Марешки.

  Та в Италия дори не им остана нормално СДС, ролята на нормално СДС играе техния ГЕРБ--Форза Италия на Берлускони--дотам падна Италия че това се смята за "нормалната културна десница" там. И в момента се управлява от коалиция на местния Слави Трифонов и местния Каракачанов. Щом дотам стигнахме, значи Италия наистина има нужда от "период Салвини".

  Както и САЩ бяха на ръба да улегнат в корпоративно-неоконова-либерастка кланова олигархия дето предвидимо се сменят я Клинтън пети, я Буш осми, и "мека цензура" да управлява мислите на населението, и всички да се преструват че това е нормално.

  Тръмп взриви това в последния момент. САЩ имат нужда от "период Марешки/Дървен Рейгън".

  Тези неща Дайнов още не ги вижда, ако съдим по написаното, но поне знаем от опит че той е най-склонен да се учи от опита си и да си променя мнението. Той навремето първи от десните анализатори спря да се умилява по Бойко Борисов (и що публични истерии отнесе заради това), и дори първи започна да вижда БСП през функционална призма.

  Т.е. да осъзнава че там има различни фракции, и че Станишев е единствения БСПар който има потенциала да направи партията европейска левица, а неговите конкуренти искат БСП да е като Зюгановския вариант в Русия. И че съответно ако си истински десен, ти е по-изгодно (в смисъл по-добре за България), БСП-то да бъде Станишевско а не Зюгановско.

  И т.н. Така че вярвам че и относно Салвини и относно Тръмп--или поне контекстите породили ги--професора ще си промени мнението като му се намести картинката. Както като му се намести картинката за ГЕРБ веднага спря да ви вижда като "СДС-2", а ги припозна като нестабилна смес от Форза Италия и Едина Русия.

  По логиката с БСП--човек да подкрепя про-европейските сили там, вместо про-руските--може така да се погледне и ГЕРБ: че там има сили "Форза Италия" и сили "Едина Русия", и да, по-добре е за татковината човек да ги идентифицира, и да подкрепя "италианското крило".

  Но все някой трябва и непрекъснато да ги критикува по всички фронтове. В нормална демокрация това биха правили половина ("опозиционните") медии и личности, но в БГ са само Дайнов, Минчев, и още 5 човека. Много по-важно е че ги има, отколкото това че имат своите неминуеми слепи петна и предубеждения.

 58. 58 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#57] от "patilanskomeze":

  "Както като му се намести картинката за ГЕРБ веднага спря да ви вижда"
  --това "ви" е механична правописна грешка, с каквито моите постове имат склонност да са пълни. Не визирам никого--това трябваше да не е "ви вижда", е "ги вижда".

 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Дайнадай един анализ що ГЕРБ се печели избори ве батка?
  —цитат от коментар 1 на bruno__dante


  Ми БКП-то ги печели 45 години наред, че даже и след това. Ако не знаеш как го правеше, питай баща си.

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Весело

  "Дишам, и то непрекъснато. Но според ГЕРБ нямам правото на това. Още не са измислили закон и очевидно тази дейност ми е забранена, "докато такъв ред не бъде предвиден изрично".

  Когато ми писне от София, махам се. Няма все още закон, който да описва реда и случаите, при които мога да се махна от София. Такъв ред не е предвиден изрично."

  Ех, пишман-професоре, незнанието на закона не оправдава ръсенето на глупости.
  Дишането Ви е регулирано, сиреч узаконено … след плащане на въглеродни квоти, но не са само "затоплистите" (има регулация за водолази, за добра медицинска практика, спортни практики и други)
  Махането от София също Ви е регулирано (Закон за движение по пътищата).
  И не е според ГЕРБ, а според "цивилизационния избор".
  Проблемът с "дивото къмпингуване" е, че едни "либерали" искат да постигнат максималната печалба от други либерали, които не признават регулацията. При сегашната либерална доктрина или трябва да се отрече печалбата "ден година храни" (сиреч субсидии за тези желани курорти), или "къмпингуването" да стане елемент на "националната сигурност" (изграждат се инфраструктура за къмпингуване за сметка на държавата).
  А това, че герболята под "върховенство на закона" разбират гласуването на всякакви глупости, сиреч закони, е въпрос на правна грамотност каквато липсва на всички нива в обществения ни живот, включително и в Съда.

 61. 61 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Един от основополагащите принципи в правото в либералните демокрации (не в неговата имитация разбира се) е, че "това което не е забранено е разрешено".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK