10 неща, които трябва да знаете за #НАПЛийкс, и едно, за което не искате да мислите

Пресконференция по повод неоторизирания достъп до данни на НАП - директор на ИТ дирекцията в НАП Атанас Янев, Росен Бъчваров - директор "Комуникации" в агенцията, Милена Кръстанова, зам.-изпълнителен директор.

© Юлия Лазарова

Пресконференция по повод неоторизирания достъп до данни на НАП - директор на ИТ дирекцията в НАП Атанас Янев, Росен Бъчваров - директор "Комуникации" в агенцията, Милена Кръстанова, зам.-изпълнителен директор.Боян Юруков е старши програмист и технически ръководител в германска компания за финансови услуги. Отговаря за интегрирането на системите за търговия на някои от най-големите банки, корпорации и фондове в света.Активист е на "Да, България!". Текстът е от блога му.


1. Масивът на #НАПЛийкс съдържа данни за 6 млн. български граждани – 4.66 млн. живи и 1.38 починали. Пълнолетното население на България е 5.8 млн., а тези в трудоспособна възраст са 4.2 млн.


2. В мейла си до медиите хакерите дават да се разбере, че имат още толкова данни изтеглени от сървърите на Министерството на финансите. Макар да използват руски мейл, далеч не може да сме сигурни, че са руснаци
3. Има 57 папки, някои от които са системна информация за базата данни на НАП


4. Някои от таблиците включват потребителски имена, пароли и други данни за работата на служители на НАП и други държавни структури. Има и доста лични сертификати на граждани


5. Ако сте работили или плащали някакъв данък в последните 10 години, то е почти сигурно, че най-малкото ЕГН-то, името, адреса и дохода ви е в базата. Основната част от данните обхващат последните 10 години


6. Освен данъчни декларации, данните включват плащания по заеми, номера на превозни средства, граждански договори, данни на много българи зад граница получавали пенсии или отказали се от здравно осигуряване, IP адреси и информация дали играете хазарт


7. Базата съдържа индикации за сигнали между НАП и европейски институции и елементи от разследвания


8. Течът на данните е бил възможен заради неспазването на елементарни мерки за сигурност в администрацията – нещо, за което предупреждаваме отдавна


9. Макар данните да не донесат пряка вреда за повечето хора, те може да навредят на текущи данъчни разследвания, както и да се използват от телефонни измамници или за изнудване.


10. В същото време публичността на тази информация, колкото и вредно да е за националната сигурност, ще даде възможност на изследователи да направят по-добра картина за доходите на населението, безработицата и социалните придобивки. Също така ще подпомогнат журналистически разследвания в имотното състояние на публични лица и отказа от проверки на самите служби в злоупотреби като #АпартаментГейт


Първото, което следва да се направи сега, е да се понесе политическата и професионалната отговорност.


Горанов следва да подаде незабавно оставка заедно с ръководителите на отговорните за този пропуск структури


Трябва да има криминално разследване как се е допуснало това и обвинения, макар последното да е малко вероятно предвид в какво се е изродила прокуратурата ни.


Паралелно с това следва да се направи одит на цялата информационна инфраструктура на обществения сектор. Правила и закони, които определят как следва да се пазят данните, кой следва да има достъп до какво има, но не се спазва, както стана ясно. Време е да започне администрацията сериозно да мисли за електронно управление и съпътстващите мерки за сигурност, системи за проверка и достъп.


Не на последно място обаче трябва да разберем, че този теч на данни е стряскащ само защото вече не може да си затваряме очите за състоянието на държавните бази данни. Истината е, че


почти всеки в администрацията е имал достъп до същата информация, а заедно с тях и познатите им.


Хазарта започва една от последните си песни с "Имам човек в НАП". Е, доста хора имат човек тук и там. Един мой приятел разказваше как започнал успешен консултантски бизнес в България и скоро след това дошли "гости" заедно със служител на НАП в неприкрит опит да разберат какво прави фирмата и дали може да се присвои.


Сега вече няма нужда да "имаш човек" или поне не за доходите от 2007-ма насам. Въпрос на време е някой да пусне публична търсачка за информацията. Не съм съгласен, че трябва да се направи, но толкова хора имат вече архива, че е неизбежно.


И тук идваме към точката, за която не искате да мислите – какво правим с тази информация?


Не тази, че са хакнали НАП, а с това, че всички ще знаят доходите ви. Нормално е да сте бесни. Трябва да сте бесни. Ако не защото личната ви информация е навсякъде, то най-малкото защото администрация за милиарди е позволила това. Само бесните хора могат да свършат нещо.


По-важен е въпросът дали следва всички да го знаем това? Не само сега и занапред. Дали го искаме? В Швеция техният аналог на НАП прави публични всички данъчни декларации в края на годината. Отделни може да се видят с телефонно обаждане, но условието е, че отсрещната страна ще разбере, че сте видели декларацията им. Заедно с това публикуват детайлни справки за доходите по възрастови групи, региони, професии, нива на квалификация и прочие. Тази прозрачност в доходите е помогнала на много компании да поемат инициативата и сами да информират служителите си колко взимат колегите им на същото ниво.


Ние обаче не сме Швеция и това не е прозрачност. Това е престъпно нехайство. Макар голяма част от данните наистина да не заплашват пряко населението,


части от тях и цялата им съвкупност наистина са проблем за националната сигурност.


Някой ще направи портал, позволяващ лесна проверка. Всеки ще може да види доходите на съседа, колегата, известни и небезизвестни личности. Как това ще се отрази на взаимоотношенията ни, на обществения и политическия живот?


Какво следва от тук?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2389 Неутрално
 2. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  "1. Масивът на #НАПЛийкс съдържа данни за 6 млн. български граждани – 4.66 млн. живи и 1.38 починали. Пълнолетното население на България е 5.8 млн., а тези в трудоспособна възраст са 4.2 млн."  Някакво разминаване?! Български топ програмист по "Хоризонт", около 12:30 ч. подробно изясни, че са засегнати 3% (което също не е въобще малко) от всичките данни на НАП.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 4 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Имбецили, същите като московските си господари!

  В Русия също е имало доста подобни течове и те са съществен източник на данни за антикорупционните разследания на Алексей Навални :)

 4. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  В нашата държава работят некомпетентни и безотговорни хора. В това е трагедията.

 5. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  "ЕКСКЛУЗИВНО: Говори авторът на хакерската атака срещу НАП

  „Този теч се случва от 11 години насам...."
  https://nova.bg/news/view/2019/07/16/257095/ексклузивно-говори-авторът-на-хакерската-атака-срещу-нап/

  Преди това не са имали нужда от течове. Просто е имало директен телефон между руското посолство и главния секретар на МВР... :)

 6. 7 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1194 Весело

  Ужас, ужас, ужас...
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  Нема 'а п'уашите!
  Министеро каза оти нищо не е станало.
  То тос нищо не отбира. Ко отбираше - министъро да го е цанил вече.
  Амахаа

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 7. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Нормално е да сте бесни. Трябва да сте бесни."

  - Авторът и Дневник дори не са смешни. Трагични са!

  "Данъчни в Германия купиха диск с тайни сметки от швейцарски банки"
  http://news.bnt.bg/bg/a/99386-danychni_v_germanija_kupiha_disk_s_tajni_smetki_ot_shvejcarski_banki

 8. 9 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  ГЕРБ на бесилото!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 9. 10 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Мащабите не пробива са скандални! Аз за папката QNEQNEV искам да знам повече...

  До коментар [#6] от "plebs":
  Преди това не са имали нужда от течове. Просто е имало директен телефон между руското посолство и главния секретар на МВР... :)

  Не така за Бочко, ше ти се карат, нали е евроатлантик

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 10. 11 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 662 Неутрално

  МАКАР у да се използва руски мейл, далеч не можем да сме сигурни , че са руснаци " .
  Я виж ти , какво изказване на специалист от НАП !
  Еми кой ще е друг , щом над 80% от подобните хакерски атаки в света са от руски групировки подготвени ясно къде и от кого .

 11. 12 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Интересно е да се отбележи, че много малко българи декларират истинските си доходи.
  Нали все за това се говори - сивата икономика.
  Единственият пробем, който може да бъде разгледан е евентуалното несъответсвие м/у декларираните доходи и реално видомото богатство. Но хората с такъв потенциален проблем с или без това изтичане на данни, никога няма да бъдат проверени. А тези, към които има интерес са просто наблюдавани, но не от НАП.
  А самият пробив ... е избори идват, нормално е да има напъни.
  И как все така данните и тези, и други, които са излизали под някаква форма, все за правителсвтото на ГЕРБ се отнасят? Не ги защитавам ама някак си избирателно се действа...
  А иначе до самия технически проблем, това може да се случи навсякъде. Ако не през компютъра, то през вътрешен човек, и не със задължителното му съгласие, може да се достигне до такива данни.
  Администраторите и те са хора, все живеят някъде, винаги можеш да ги посетиш у тях ;)

 12. 13 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Този директор на ИТ на снимката, хич не прилича на ИТ специалист. По-скоро прилича на директор в застрахователна компания :)

 13. 14 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Горанов трябваше да подаде оставка още със скандала със субсидиите. Хакерската атака е направена от самата партия Герб.,защото искат да контролират хората навсякъде и да го направили като хакерска атака и за това Горанов ще остане. Той знае също много работи за всички мръсотии,които са сътворили през годините.

 14. 15 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Моля, пуснете линк към данъчното порно. Няма само вие да гледате. Тханкс.

 15. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5322 Неутрално

  Течове от 10 години...
  Борисово царство ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 17 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1007 Гневно

  Горанов още ли е министър?!

 17. 18 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Сег следва Боян Юруков да подготви поредната публикация за блога си, в която ще има десетки таблици, графики, сечения - все неща, в който се е специализирал покрай работата си.

  http://rodenivbg.com
 18. 19 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  "Някой ще направи портал, позволяващ лесна проверка. Всеки ще може да види доходите на съседа, колегата, известни и небезизвестни личности. Как това ще се отрази на взаимоотношенията ни, на обществения и политическия живот?"

  Във Швеция може, тук не може. Във Швеция не е проблем, тук е проблем, така ли?

 19. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 629 Неутрално

  "Течът на данните е бил възможен заради неспазването на елементарни мерки за сигурност в администрацията "

  Ясно от самото начало на случая - дотук ни докара некадърното управление на ГЕРБ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 20. 21 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#15] от "Индиана":

  https://www.vbox7.com/play :a2c8193656?fbclid=IwAR3TUbHjdEsEHmMkpFZdsOeaCM6LNmVuQnzth8GVTMuXyfdUkMNabYK28rk

  Снимали са мейла с линка, и паролата я има
  Скоро и на торент... предполагам :)

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 21. 22 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5356 Неутрално

  Такъв скадал, такова престъпно нехайство сваля всяко европейско правителство.За съжаление България не е Европа

 22. 23 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 49 Неутрално

  Това е част от подготовката за местните избори на есен.

 23. 24 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 844 Гневно

  Още малко и ще поискате Великият и Незаменим министър да плаща наем,когато живее в чужд дом.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 24. 25 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Какво ТРЯБВА(ШЕ!!!) да последва е моментална оставка първо на министъра, а след това на цялото "правителство".

  След това по редицата всички под съдебна отговорност и така.

  Това, което ще последва ще е, че "правителството" ще излезе в летен годишен отпуск и жми градо.

 25. 26 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Я от фейсбук са докопали базата и вече ми предлагат да ми подадат данъчната декларация за другата година.

 26. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Така се получава като имаш единна информационна система в София. :)

  Ако всяка община си събираше данъците и информацията за тях, бая зор щяха да видят докато ги хакнат всичките. :)

 27. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Авторът на статията скромно е премълчал и още едно, за което направо не е за мислене - резонансът сред партньорите на България.

  Щом това е възможно и чак се налага хакерът да им пише мейл на нашичките, та да се усетят - то абсолютно всичко е под огромен въпрос!
  Вътрешна информация на ЕС, Шенген, Банков съюз, НАТО - всичко!

  Случилото ни прави не просто аутсайдер, а по-лошо!
  Прави ни аутсайдер, който е нанесъл щети! И ни лепва клеймо.
  Най-малкото защото всички партньори ще трябва да си претръскат системите. И ще загубят доверие към нас.

 28. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#28] от "xm...":

  Я ми напомни WikiLeaks от къде тръгна? :)

 29. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  До коментар [#29] от "realguru":
  Казано е отдавна:
  Quod licet Jovi, non licet bovi!

  И освен това има две принципни разлики:
  1. Тук е хакнато на гро.
  2. Никой не е усетил.

 30. 31 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ДЪРЖАВА НЯМА , ЙОК НИЕНТЕ , ЕДИНСТВЕНИТЕ И ФУНКЦИИ ДОСЕГА СА ТОВА ДА ПОБАРАТ НЕКОЙ БАЛЪК ТА ДА МУ ВЗЕМЕТ БИЗНЕСА ИЛИ ДА ГО НАКАРАТ ДА РАЗКЕШВА ДЕМЕК ДА ОТЧИСЛЯВА НА ТИКВАТА ИЛИ НА ШОПАРА В ОФШОРНИТЕ ИМ СМЕТКИ , Е ЗАРАДИ ТОВА И ФОЛКСВАГЕН И ДРУТИТЕ БЕГАТ, БЕГАТ ..............БАТЕ!!!

 31. 32 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#19] от "Jumbo Jet":

  Точно така, там имат закони за това. Първо законите да се приемат и тогава да стават публично достояние данните, не обратно!

 32. 33 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 524 Весело

  Всичко е ясно!
  Руски хакер с поща в Яндекс, женен за българка, изпраща писма до медии на английски език, където любезно им предоставя линкове към "облаци" да си изтеглят източените бази данни :))))

  Ех.... а едно време, през комунизма, какви български хакери си имахме...

  Бог да благослови Америка за България!
 33. 34 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Сега всички ще мълчат като ремсисти на разпит като как така пробивът е станал и никой не е разбрал. И естествено никой няма да подаде оставка.

 34. 35 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Това е добра новина, сега ще стане ясно в коя фирма какви заплати се плащат

  Обичам да грухтя и плюскам.
 35. 36 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  Как да няма сигурност. Чичо като ме взе на работа в напа, каза че компътърът е защитен електронно и за да сме добър тийм всички знаят, че паролата на сървъра е "парола"

 36. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#29] от "realguru":Казано е отдавна:Quod licet Jovi, non licet bovi!И освен това има две принципни разлики:1. Тук е хакнато на гро.2. Никой не е усетил.
  —цитат от коментар 30 на xm...


  Те и ВикиЛеакс докато не потекоха не знам някой да се беше усетил? ;)

  Обикновено така стават нещата. Някой като разтръби чак тогава "отговорните" институции се усещат. :)

 37. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  До коментар [#37] от "realguru":
  Това просто не е вярно. От-до!

  И се замислете да правите разлика между шерващият информация и получаващия шерваната информация.

  Вие наистина ли не вдявате, че за простия мат'рял в България може би и да успеете да замажете ситуацията, да я захлупите, да го изманипулирате.
  Но другите, на които се пънем да сме аркадаши? Те не само не са глупаци, те много добре знаят да си пазят интереса. И тайните ...

 38. 39 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Гневно

  Това е моментът, в който разбираш, че България не е в Европа. Там правителството щеше да падне, а прокурорът да разследва и да влязат в затвора.
  Тук, Горанов се прави на ударен. И не, не искам ОСТАВКА. Искам съд, и затвор!!!

 39. 40 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Сигурно някоя леля е написала кюфте за парола :)
  Аз съм разочарован, не успях да се отркия. За НАП аз не съществувам....

 40. 41 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  "Пълнолетното население на България е 5.8 млн." - Така ли, я сега да се вгледаме и в избирателните списъци.

 41. 42 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Скандала е огромен! Правителството би трябвало да падне след този огромен скандал. Ще падне ли? Разбира се че не!

 42. 43 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Комисията за лични данни не трябва ли да кафе нещо?

 43. 44 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 482 Весело

  Дреме му на шапката на средния българин (разбирай ретард). Нали забраниха Истанбулската конвенция и гейовете не могат да се женят, това е важното. Майната им на разни лични данни. Сега сериозно, населението в тези земи е шиб@но в мозъка и наистина е ретардно по всички критерии. Това е безумна маса, с която всеки окупатор на властова позиция може да прави каквото си поиска. Всеки разумен и мислещ следва да се замисли дали вече не се е забавил с миграцията.

 44. 45 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Борисов ще трябва да пожертва Горанов, ама пак казвам: не искам оставки, искам съд и затвор. И ГДПР процедура

 45. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  "Течът на данните е бил възможен заради неспазването на елементарни мерки за сигурност в администрацията – нещо, за което предупреждаваме отдавна..."

  Цялото правителство трябва да си ходи, защото превърна България в разграден двор и посмешище.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 47 Профил на k.d
  k.d
  Рейтинг: 254 Гневно

  ОГРОМНИ гафове - първо Търговския регистър се срина и бизнеса не можеше да функционира 1 месец /не 15 дни!/, после НАП ! Най-важната информация в държавата, ОТГОВОРНОСТ НА ДЪРЖАВАТА ДА Я ПАЗИ, изтече. ДА СИ ПЛАТЯТ - ДА НИ ВЪРНАТ ДАНЪЦИТЕ ЗА ТЕЗИ 10 ГОДИНИ!

  Сега остана и Здравната каса да хакнат и всеки ще лъсне от а до я...

 47. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  До коментар [#39] от "arcanum":

  "Това е моментът, в който разбираш, че България не е в Европа. Там правителството щеше да падне, а прокурорът да разследва и да влязат в затвора. "

  Точно така.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 49 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 473 Весело

  Сега сериозно, населението в тези земи е шиб@но в мозъка и наистина е ретардно по всички критерии.
  —цитат от коментар 44 на Mark


  Това е така, защото жените ни правят секс по време на бремеността и сърбите за нас казват: "Сите бугари сте шибани у главите" :) :) :)

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 49. 50 Профил на T
  T
  Рейтинг: 224 Неутрално

  още със заставката, "активист на ...." и ми стана ясно че това е чисто политическа статия! Така че- едно наум и за този Боян!..))

 50. 51 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 544 Весело

  Дядо Иван ще ни освободи и от НАП !

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 51. 52 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Сега Влади Горанов обяснява при Цветанка, че няма нищо страшно, само ако някой има сметки в чужбина, за които жена му не знае, тогава е проблем.

 52. 53 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  а откъде изобщо сме сигурни, че данните са реални, а не измислени? На хакери ли да вярваме?

 53. 54 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Сега Влади Горанов обяснява при Цветанка, че няма нищо страшно, само ако някой има сметки в чужбина, за които жена му не знае, тогава е проблем.
  —цитат от коментар 52 на Fiji


  Горе долу това са реалните последствия :)

  Иначе данните за фирмите ги има в Търговския регистър и там се вижда всичко за всички фирми. :)

  А иначе за бай Пешо заварчика или за Ванката програмиста колко данъци са платили и какво им е ЕГН-то мисля че на никой не му пука. :)

 54. 55 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  а откъде изобщо сме сигурни, че данните са реални, а не измислени? На хакери ли да вярваме?
  —цитат от коментар 53 на Radosveta Koleva


  Реални са. То да не е толкоз трудно да се гепят.

  Проблема ще стане ако почнат да се променят. Тогава става доста страшно.

 55. 56 Профил на Некъф Човечец
  Некъф Човечец
  Рейтинг: 489 Весело

  Стига с това машинно гласуване!
  Стига с това свободно финансиране (купуване) на партии!

  На Ви дъвка - руски хакери, дата лийкове и хибридни атаки по пенсията на стрина Цана и Добри Жеуезото от Перник!
  Ко туй, ко?!

  Животът е летална болест предвана по полов път! www.atgt.blog.bg
 56. 57 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Весело

  абе закривай това жалко подобие на държава и да се свършва с тая мъка =)

 57. 58 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Някакво разминаване?! Български топ програмист по "Хоризонт", около 12:30 ч. подробно изясни, че са засегнати 3% (което също не е въобще малко) от всичките данни на НАП.
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  40 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 52
  12:30, 16 юли 19
  Неутрално

  Е как ги изчислиха тези 3%?3% от какво? - От броя таблици?- От обема на базата?- От населението?

  —цитат от коментар 10 на edmund0


  Ако слушаш внимателно става ясно че 3% е броя сървъри (един) през които е осъществен достъпа. А после самата информация идва от множество други сървъри, така че 3% е най-нечестното изявление което можеш да си представиш. Боклук министър. Не може без оставка тука.

  Vernam Cipher
 58. 59 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално


  До коментар [#28] от "xm...":

  Я ми напомни WikiLeaks от къде тръгна? :)
  —цитат от коментар 29 на realguru


  Според Mudge, DoD ги създават без да искат. Искаш ли пак да ти потърса моабета?

  Vernam Cipher
 59. 60 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Отново не разбрах източени ли са ПИК паролите. По принцип паролите се пазят в криптиран вид в базата данни, но дали това се отнася и до ПИК? Как не се намери един журналист да зададе този въпрос.

 60. 61 Профил на stellllli
  stellllli
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Защо не се коментира как НАП ще понесе отговорност по новите европейски правила за защита на личните данни? Защото дори имената ни са лични данни и тези декларации, уж подписани от гражданите, не ги освобождават от отговорност.

 61. 62 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Никой вестник не дава линк към тази база ?

 62. 63 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#10] от "Канасубиги":

  - "Канасубиги", "Прангите... Друм!", и двамата знаем до кога е действал телефона между руското посолство и кабинета на главния секретар на МВР. До 2000г. категорично. :)

  След това някакви червеи от някойси Овчев от структурата на "Еленов"... :)

 63. 64 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#28] от "xm...":

  ГАРАНТИРАНО! ОТ ГЕРБ!

 64. 65 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#13] от "nema_labavo":

  А сега, по стара милиционерска традиция, трябва да кажеш, че е грозен и като такъв, няма как да умен. Ченгесарските ви номера за отбягване на обсъжданите въпроси ги знаем.

 65. 66 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#53] от "Radosveta Koleva":

  Вие може да вярвате само на бащицата, да се свети името му, да бъде вечен фейсбук профилът му и да го закриля Винету вовеки!

 66. 67 Профил на Miloslava Emilova
  Miloslava Emilova
  Рейтинг: 279 Неутрално

  На мен "активист на Да, България" ми звучи като Мая Картечарката!

  Предполагам, че хакерската атака срещу НАП може да се счита като заместител на решение на САЩ по "закона Магнитски".

  Надявам се, че на българи, които обслужват Кремъл и интересите на Путин, особено в медиите, ще им бъде отнемано имуществото - със или без Пламен Георгиев начело на КПКОНПИ!

 67. 68 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Те какво са хакнали всъщност? Базата данни или файловата система? Какви са тези “57 папки”? За фолдери ли става въпрос?

  Какви са тези ИП-адреси? На компютрите, вс които гражданите се свързват с НАП ли? Имат ли право да съхраняват такава информация? Това си е жив трекинг!

  Кои са неспазените елементарни мерки за сигурност?

  Как познатите им са имали достъп до базата? Потребител/парола за някакво приложение ли?

  Ако някой знае, ще му благодаря да ме открехне.

  Мърфи е оптимист!
 68. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#68] от "султана глаушева":

  Данните вече са публични, в момента сигурно 90% от ИТ'тата в България ги ровят. Представляват дъмпове т.е частични данни, копирани от базите данни на данъчните и всякакви други държавни институции. Групирани са в 57 папки , във всяка има по няколко файла. Не са цели бази а само извадки правени през годините за всевъзможно цели. По-голяма част са безинтересни - примерно справка за безработните в някакъв период 2007ма. Други са с публични информация - примерно публичните сертификати на счетоводителките дето някога са подавали данни към НАП. Други са крос-таблици т.е връзка между данни които ги няма. Поверих си ЕГН'то - няма нищо смислено - само в един файл излиза че нямам задължения по ДДС а подавам данъчна декларация от много години т.е данъчните имат много информация за мен. С една дума - кьор фишеци и нищичко пикантно.

 69. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#68] от "султана глаушева":

  Никакви пароли няма. Неспазването на мерки се има предвид че ИТ'тата и програмистите не трябва да имат достъп до реални данни а до анонимизирани т.е премахват се имена и егн'та. И отделно данните се трият веднага след като нямаш нужда от тях, не пазиш неща на 10 години на личния компютър.

 70. 71 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Абе, произнесе ли се батко?

 71. 72 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Де ги намирате тея експерти? С банкетни мохабети.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 72. 73 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#70] от "m17":
  Много ти благодаря. Черпя те питие за услугата🍷

  Мърфи е оптимист!
 73. 74 Профил на George Georgiev
  George Georgiev
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Кофти е когато някой е "отхлупил похлупеното мляко" и и котките.... Лично мен ми е интересно, кой се интересува от мен, първо и второ, мога ли аз да научавам всичко за тях и целите им. И какво от това.
  ОТ друга страна, не е ли тази операция, литкане към разсъждения от вида, за какво ви/ни е електронно правителство, за какво ви/ни е електронно лично здравно досие(карта), за какво ви/ни е машинно гласуване, за какво ни/ви е актуализиране избирателните списъци и т. н. Я вижте колко добре, сигурно и стабилно се живее с неОСЕЗАЕМА и избирателно реагираща държавна адвокатура(прокуратура). ВСИЧКО ТОВА В УСЛОВИЯТА НА ОВЛАСТЕНО ЗАТАЯВАНЕ.
  А НА НЯКОЙ, УЖ МУ Е ПИСНАЛО и започнал да "асанджи".

 74. 75 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#15] от "Индиана":

  Няма порно, нищо интересно няма, отделно дори безинтересните неща изискват компютърна грамотност. Питайте което и да е познато ИТ за линка, не искам да ми ме баннат и да ми затрият профила.

 75. 76 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  До коментар [#28] от "xm...":
  И без тази атака партньорите ни от ЕС и НАТО нямат доверие в България. Това е само улеснява обяснението към тези техни граждани, които са се хванали на някоя Бойкова лакърдия.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 76. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 78 Профил на Васил Величков
  Васил Величков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "1. Масивът на #НАПЛийкс съдържа данни за 6 млн. български граждани – 4.66 млн. живи и 1.38 починали. Пълнолетното население на България е 5.8 млн., а тези в трудоспособна възраст са 4.2 млн."Някакво разминаване?! Български топ програмист по "Хоризонт", около 12:30 ч. подробно изясни, че са засегнати 3% (което също не е въобще малко) от всичките данни на НАП.
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Познавайки кашата, 3% от общия обем данни измерен в Гигабайти. В базите данни има всякаква информация - логове за действия на потребители, сканирани документи и пр. Те заемат много повече място от изтеклите записи, но не са в машинно-четим вид, и съответно са почти непотребни за хакване и лийкване...

  Татко на двама
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK