Здравната реформа е сапунен сериал

Никой не знае дори колко са болните българи, какви заболявания имат и от какво лечение се нуждаят.

© Надежда Чипева, Капитал

Никой не знае дори колко са болните българи, какви заболявания имат и от какво лечение се нуждаят.Текстът е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


"Никой не е доволен, нито пациентите, нито хората, които работят в системата, нито аз. Дошло е времето, даже сме закъснели, за промяна на модела", каза министърът на здравеопазването този понеделник, след като представи поредната си идея за здравна реформа. Той играе главна роля в сапунения сериал "Смяна на модела", който гледаме вече година и половина. Сюжетът в него тъпче на едно място, а идеите нямат особено значение, защото бързо се сменят и забравят. Важни са само думите, като едни и същи реплики се повтарят периодично с престорен драматизъм.


Дотук в "Смяна на модела"
Още в първата серия, "излъчена" на 2 февруари миналата година, министърът обяви същото: "Сегашният модел е напълно изчерпан". И се закани до няколко месеца да предложи нов модел, който да бъде приет наесен и да заработи от 1 януари (2019 година).


Но наесен не бе прието нищо. Вместо това на гръмко рекламирана прожекция бяха представени два варианта за нов модел. Публиката остана втрещена от тяхната недомисленост и липса на конкретика и започна да се пита какво са правили толкова време сценаристите. После се чу за някакви работни групи, които обаче, както стана ясно чак сега, приключили работа в края на годината със заключение, че държавата трябва да предостави финансови разчети, за да продължат нататък. Такива разчети още няма. Няма и нужда да споменаваме, че от 1 януари не заработи нищо.


Новата серия


И така допреди десетина дни, когато министърът обяви, че предстои нова серия, в която ще представи нов модел. От нейния изтекъл в медиите трейлър се разбра, че този път ще става дума за демонополизация на здравната каса. Тоест тя вече да се конкурира с частни здравни фондове за парите от задължителната вноска и финансирания с тях основен пакет медицински услуги, така че хората да имат право на избор. В самата идея няма нищо ново - тя от много години е един от постоянните рефрени в дебатите за здравеопазването. Нещо повече - това е темата, която предизвиква най-силна възбуда и противопоставяне. Привържениците ѝ смятат, че пазарът и конкуренцията могат да решат всички проблеми, защото подобряват контрола, прозрачността и ефективността и така водят до по-високо качество на по-ниска цена. Според противниците ѝ, пазарът няма място в социални сфери, които ползват публичен ресурс, а приказките за конкуренция са "опиум за народа", чиято цел е да се осигури препитание за един кръг хора.


Сега обаче и за едните, и за другите е напълно излишно да се превъзбуждат, да ликуват или да се притесняват. Защото новият епизод на сериала се оказа по-постен дори от собствения си трейлър. До вчера, докато разполагаха само с изтеклата предварително информация, всички медии говореха за "краткия вариант" на новия модел. Официално представеният вариант обаче се оказа още по-кратък. Всъщност, това било най-обща посока за евентуална реформа. Това не е самият модел, а само "скелет на модел", обясни министърът. След което отказа да отговаря на каквито и да било въпроси.


Като например: какво ще има в основния пакет здравни услуги при положение, че недостигащият финансов ресурс ще намалее още повече заради издръжката на бъдещите фондове; какво ще последва, ако цените на услугите се договарят не на национално ниво, а от всеки фонд и всеки изпълнител поотделно; ще плаща ли държавата най-после пълния размер на вноските за осигуряваните от нея деца, пенсионери и безработни; ще е достатъчен ли сегашният размер на вноската от 8%; няма ли доплащанията, които при нас са най-високите в Европа, да нараснат още повече; кой ще поеме скъпоструващото лечение на онкоболните, на хората с редки и с тежки хронични заболявания; какво ще стане със "скелетите в гардероба" на здравната система, каквито са например регионалните диспропорции, ниското заплащане, недостигът на кадри, огромният брой хоспитализации? Тези и куп други въпроси си остават без отговор.


Впрочем продължават да липсват дори и базовите данни, без които какъвто и да било смислен модел не е възможен. В България никой не знае кое колко струва реално в здравната система. Сега министърът очаква остойностяването на дейностите да е готово до края на годината. Но това той отдавна го очаква (и докато беше зам.-министър на финансите), а резултатът е все един и същ. Тук никой не знае дори колко са болните българи, какви заболявания имат и от какво лечение се нуждаят. Да не говорим за прословутата здравна информационна система. Според министъра, до края на годината модулите ѝ щели да са готови, а догодина предстояло да се обяви и обществената поръчка. И това след поне 15 години подобни приказки и стотици похарчени милиони.


Скоро нов модел няма да има


Заради всичко това новообявената посока на здравната реформа води, както се казва, някъде около Луната. А на изпратения да се лута там "скелет на модела" му липсват повечето части. Той всъщност не е и скелет, а купчина кокали от различни животни, които няма как да се съберат в едно.


Сега пак предстоят работни групи, консултации и дебати, докато бъде постигнат "максимално широк експертен консенсус" (какъвто не е възможен). Министърът обещава, че дебатът по реформата ще започне в Народното събрание в началото на 2020 година. Някои изчисляват, че при това положение демонополизация и частни здравни каси теоретично може да има най-рано пред 2021 година. Тогава обаче ще предстоят парламентарни избори. Тъй че в мандата на този министър и на това правителство нищо ново няма да има. Но можем да очакваме още епизоди на сапунения сериал "Смяна на модела".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Поредната "реформа", с която ще ни опазват от "здравеопазването"!

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3048 Любопитно

  Какво се очаква при над милион ромляни ?!

  Пък само аз знам няколко с по няколко байпаса и стенда (и никой не може да докаже нуждата им от тях) с които които са лапани не малко парици от съвестни медици !!!

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS":

  Стига си лъгал бе! Циганите у нас са 320 000 души. От тях поне половината работят и си плащат здравните осигуровки. За разлика от полицаите и военните. Впрочем безработните у нас са точно 175 399 човека. Ако беше вярна лъжата,че циганите наброяват един милион,то тогава излиза че над 800 000 от тях работят!

  Авторът старателно избягва да посочи кой и с каква цел въведе такава "система" в здравеопазването. А той е Борисов. Точно той целенасочено КОРУМПИРА лекарите и сестрите за да ги държи изкъсо и те да гласуват за него. И не е само здравеопазването ами всичко което докосне тоя мафиот се корумпира. Пак с тази цел.

 4. 4 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Кратка, точна и изчерпателна статия!

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Весело

  Вярно е. И в сериала, само се събират едни пари. Та ми иде на ума да попитам "Абе, на откупихме ли вече Изаура? Ако не - кажете още колко трябват?". За родените по-късно, през 80те,имаше един сапунен сериал "Робинята Изаура". 😀

 6. 6 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 303 Неутрално

  То цялата държава е един сапунен сериал!...

 7. 7 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Хехехе , здравна реформа имаше при Костов и Семерджиев. Имаше и екип около Семерджиев , достатъчно подготвен за да я довърши. Само че Бат Любо Гоцев взе властта и разпердушини всички костови кадри. Оттогава здравеопазването се управлява само от хора , които и понятие си нямат какво да се направи и са дошли само за да окрадат каквото могат. Е това е печалната истина за българското здравеопазване.

 8. 8 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Разстроено

  До коментар [#3] от "deaf":

  Ако си вярваш на това което си написал незабавно потърси специализирана медицинска помощ !!!

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Ние сме свикнали да ни показват сапунени сериали.

 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3048 Весело

  До коментар [#3] от "deaf":

  Сигурно си преброител и лично си ги броил !

  Абсолютно ти вервам ...

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rex":

  Министър - председателят Иван Костов и министърът на здравеопазването Илко Семерджиев ще участват в дискусия по проблемите на здравната реформа. Срещата е по покана на областното ръководство на СДС в София. В дискусията ще вземат участие председателят на УС на Националната здравно – осигурителна каса (НЗОК) Стефан Софиянски, директорът на здравната каса д-р Бойко Пенков, председателят на Българския лекарски съюз д-р Димитър Игнатов, общински съветници от СДС !Това се случва 2000 година и ми е интересно КАКВИ СА БИЛИ ПРОБЛЕМИТЕ????Може би ще ми обясниш ! Присъствието на Софиянски и зъбния шлосер меко казано ме СМУЩАВАТ !

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Никой мениджър не работи по предположения.
  В България само така работят. Какво казах за мениджърите...?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1561 Неутрално  Група: Потребители
  Мнения: 2947
  Регистриран: 12-March 05
  Репутация: 192

  През 1997 от правителството на Стефан Софиянски и от 1998 до 2001 от правителството на ОДС с МП Иван Костов започнаха реформите на прехода в България.Първо стартира приватизацията , която бше особено популярна , особено сред "БСП - калинките " с "лесни пари " - бонове , куфарчета , агенции за чуждестранна помощ , Фондации .....
  Тьй като опитите за други реформи бяха непопулярни, а и заради активните мероприятия на другарите Димитър Иванов-Гестаопо/пръв Стамболовист и душеприказчик на част от тъмно - сините "демократи "/, Любен Гоцев, и т.н. (бивши Орион, Монтерей, сега библиотекари), както и заради толерантността на ОДС, които НЕ ЛУСТРИРАХА БСП се стигна до властта на царчето-сержантче, тройната ламя, пърия Борисов, Орешарски.
  Всички гореупоменати след ОДС увеличаваха дълга на България и освен популизъм, почти нищо друго не направиха.
  Разликата е, че Кобургът - спасител , както и тройната ламя грабеха без да създават нищо (освен чешмички и то на хартия), а в първия си мандат ГЕРБ поне намали дефицита и построи маса обекти с европейски пари

 14. 14 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 568 Любопитно

  Здравната реформа е "сапунен сериал"?!

  - "Никой не е доволен в момента от сериала, които ни се прожектира от "баце" и компания?! Но в него нито пациентите са доволни (стават все по-болни!), нито пък лекарите и сестрите (някой от тях стават вече и по-бедни!). Дошло е времето, даже сме закъснели, за промяна на модела", каза министърът на здравеопазването след като представи поредната си "идея" за здравна реформа, в която той играе главна роля, а сериала се казва "Смяна на модела", който гледаме вече година и половина и не знам в кой сезон смятат да го спрат?!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Здравна реформа няма. Има болници, доставчици на лекарства и оборудване, които крадат от здравната каса под благия поглед на всички служби в държавата. Източват се милиарди, в същото време хора умират по улиците без да получат помощ, а родители събират пари с смс-и за лечение на деца в чужбина. За 1 млрд може да се построи най-модерната болница на Балканите и да се карат всички по-тежки случаи там, като се наемат най-добрите специалисти.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 17. 17 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rex":Министър - председателят Иван Костов и министърът на здравеопазването Илко Семерджиев ще участват в дискусия по проблемите на здравната реформа. Срещата е по покана на областното ръководство на СДС в София. В дискусията ще вземат участие председателят на УС на Националната здравно – осигурителна каса (НЗОК) Стефан Софиянски, директорът на здравната каса д-р Бойко Пенков, председателят на Българския лекарски съюз д-р Димитър Игнатов, общински съветници от СДС !Това се случва 2000 година и ми е интересно КАКВИ СА БИЛИ ПРОБЛЕМИТЕ????Може би ще ми обясниш ! Присъствието на Софиянски и зъбния шлосер меко казано ме СМУЩАВАТ !
  —цитат от коментар 11 на doroteus


  Срещата беше за разясняване на здравната реформа на гражданите на София , които се интересуваха в детайли как прехода от изцяло бюджетно финансиране към финансиране от касата за извършени дейности ще им се отрази в индивидуален и колективен план. Софиянски присъстваше като председател на Управителния Съвет на Касата, Илко като министър на здравеопазването/ коментарите за него без да се опитвам да ви обидя ще ги отдам на непознаване на темата /.

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#17] от "Rex":

  Ще ми се някой да провери каква точно беше идеята за здравното осигуряване преди 20 години...Ще се окаже, че според замисъла на Костов и компания някъде около 2010 година в България е трябвало да функционират доста частни здравни и пенсионни фондове...Нищо де, сегашният министър на здравеопазването се сети...

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Всяка една реформа в централизирна държава си е сапунен сериал :)

  Няма как да угодиш на всички, които често искат коренно различни неща с един закон.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Въвеждането на задължителни втори вноски към частни фондове, ще е същата работа като втория стълб на пенсионната система. :)

  Ще печелят единствено фондовете.

  Ако кажат, задължително вноски за минимален здравен пакет. Ако искаш екстри си плащай към фондовете. Ще стане по-интересно. Тогава ще си види колко народ ще плащат и колко ще предпочетат да не плащат.

 21. 21 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#17] от "Rex":Ще ми се някой да провери каква точно беше идеята за здравното осигуряване преди 20 години...Ще се окаже, че според замисъла на Костов и компания някъде около 2010 година в България е трябвало да функционират доста частни здравни и пенсионни фондове...Нищо де, сегашният министър на здравеопазването се сети...
  —цитат от коментар 18 на lz73


  Това е вярно, но трябваше да се предшества от 7-8 години подготвителна работа, която за съжаление и досега не е направена. Не може да въвеждат частни фондове хора , които 20 години не можаха да въведат някакъв елементарен ред и контрол във собствената си каса. Сега ще съсипят и добрата идея за частните фондове и ще я превърнат в упражнение , при което едни наши момчета прибират едни пари, пък пациентите кучета ги яли. Също като при доброволните пенсионни фондове.

 22. 22 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#21] от "Rex":

  Разбира се, така ще стане...и виновен ще е пак Костов или Семерджиев...
  Комуняги, сър!

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rex":

  “здравна реформа имаше при Костов и Семерджиев.”

  Само стартира реформата, недодялано, без информационно осигуряване и ... стопира при старта на пенсионната реформа. Не можа да отговори на въпроса: Кой плаща здравните осигуровки на пенсионерите?.
  Две години по-късно, през 2000 г., лъсна цялата недодяланост на реформаторите - източване на социалните фондове с фиктивни болнични (решението беше въвеждане на максимален осигурителен доход и изменение на срока, от един на три месеца, за изчисляване на обезщетенията). А през 2004 г. осигуряването “клекна” при над два млн. трудови договори на МРЗ без да се дължат осигуровки (включително председателя на СДС, Пламен Юруков като управител на “Нова Бразилия”). Решението, палеативно (заради липсата на адекватна данъчна система) дойде през 2008 г. като “плосък данък” и задължителен минимален осигурителен праг.
  И до момента няма отговор, въпреки приравняването на осигуровките към данъчни задължения и задължителността за здравно осигуряване от раждането на човек, колко трябва да е здравната осигуровка за човек без трудови доходи (8% върху нула доходи дава “законните” нула осигуровки).
  Висенето на такъв въпрос както и липсата на персонални здравни досиета поставя под съмнение дали е имало изобщо здравна реформа или е било поредното “усвояване на средства”.

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#16] от "Darcas":

  “Има болници, доставчици на лекарства и оборудване, които крадат от здравната каса под благия поглед на всички служби в държавата. ”

  Няма болници и не крадат. Има търговски дружества, които се борят за максимална печалба чрез предоставяне на “иновативни” услуги (избор на екип дори когато няма екип, гледане на телевизия - любимия канал на дежурния, консултация-обзорна лекция ... за проблемите на консултанта). В името на печалбата се осигурява “иновативно” финансиране - от бюджета на министерство на отбраната (ВМА), през рентиерството (на паркинги, апаратура и други “частни практики) до търговия с органи, тъкани (кръв) и горива (екс шефа на БЛС, Кехайов, баш реформатора след пръчката Игнатов, с бензиностанциите).

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#21] от "Rex":

  “частни фондове хора , които 20 години не можаха да въведат някакъв елементарен ред и контрол във собствената си каса.”

  Никой частен фонд няма собствена каса - всички осигурителни плащания се осчетоводяват от НАП. Поради тая причина и изчислявани те дялове “по пазарна цена” в частните пенсионни фондове е бошлаф работа - НАП непрекъснато сконтира и десконтира направени начисления, с което идеята за пазарна цена към даден момент е убита.

 26. 26 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2486 Любопитно

  "В България никой не знае кое колко струва реално в здравната система. Сега министърът очаква остойностяването на дейностите да е готово до края на годината. "

  След като остойностяване няма, как разбират че е недофинансирана?

  I Want To Believe
 27. 27 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1630 Любопитно

  Хехехе , здравна реформа имаше при Костов и Семерджиев. Имаше и екип около Семерджиев , достатъчно подготвен за да я довърши. Само че Бат Любо Гоцев взе властта и разпердушини всички костови кадри. Оттогава здравеопазването се управлява само от хора , които и понятие си нямат какво да се направи и са дошли само за да окрадат каквото могат. Е това е печалната истина за българското здравеопазване.
  —цитат от коментар 7 на Rex


  Иван Костов направи болниците търговски дружества! Иван Костов избра модел на НЗОК, точно обратен на нашия демографски профил и с това заложи доплащането от пациентите во веки веков! Иван Костов направи пенсионна реформа, която ограби 1,2 милиона пенсионери! Иван Костов подписа договор за Мариците, според който ако променим нещо в договора, собствениците на Мариците могат да фалират държавата! Иван Костов даде старт на т.нар. втори стълб в пенсионното осигуряване и така от 17.5% вноска в НОИ, 5% "законно" ни се вземат и се дават на частни пенсионни фондове, които ако фалират, това означава не просто, че няма да получим втора пенсия, но и първата ще бъде без 5-те процента харизани на крадци да се правят на капиталисти! Иван Костов продаде собственост за 30 милиарда, никой не знае за колко точно, но схемата е ясна - предприятието трупа дългове, после се продава за без пари и пари в бюджета на държавата не влизат - значи пари за социални дейност няма! Продаде Нефтохим на руснаците и така ни закопа за поне век напред! Подписа договор с Газпром за природния газ, който после Румен Овчаров с радост преподписа! Най-бедни сме в ЕС и трябва да знаем кой ни го причини и защо! Нещо неясно?

 28. 28 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Тази система беше създадена от д-р Илко,Костов ,Софиянски и приближените им здравни "барони" от Народното събрание и около тях.Целта-вериги и стотици частни "болници",които обират каймака от обществените фондове,а за държавните болници останаха "гюбретата"-запуснати и тежки случаи,аварии,бедствия,катастрофи, неосигурени,цигани и пр.Естественият резултат-здравните "барони" станаха милионери,държавните болници останаха с огромни дългове и кадрово обезкостени....
  Незабавно премахване на "солидарността",лични партиди от здравни осигуровки-ако имаш нужда-теглиш,ако нямаш-преотстъпваш на член от семейството.Само така всички ще бъдат принудени да се осигуряват или да ги осигуряват!

 29. 29 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#16] от "Darcas":“Има болници, доставчици на лекарства и оборудване, които крадат от здравната каса под благия поглед на всички служби в държавата. ”Няма болници и не крадат. Има търговски дружества, които се борят за максимална печалба чрез предоставяне на “иновативни” услуги (избор на екип дори когато няма екип, гледане на телевизия - любимия канал на дежурния, консултация-обзорна лекция ... за проблемите на консултанта). В името на печалбата се осигурява “иновативно” финансиране - от бюджета на министерство на отбраната (ВМА), през рентиерството (на паркинги, апаратура и други “частни практики) до търговия с органи, тъкани (кръв) и горива (екс шефа на БЛС, Кехайов, баш реформатора след пръчката Игнатов, с бензиностанциите).
  —цитат от коментар 24 на wanderer


  За да не бъда голословен, ето някои, според мен и моите партньори, задължителни стъпки:

  1. Достатъчно е Народното събрание да приеме мораториум за 10 години за създаване на нови болници, а не да се ликвидират добре работещите такива.


  2. НЗОК да сключва договори само с държавните и общински болници, а здравните застрахователи с частните болници, които да имат и кешови услуги.


  3. Въвеждат се карти за здравно осигурените - три варианта: „Обикновена карта“ - на човек, осигуряващ се на една минимална заплата. Какво му дава тя? Достъп до бърза помощ и до нормална медицинска помощ, в лечебно заведение! „Сребърна карта“ - на хора, осигуряващи се на две или три минимални заплати. Допълнителната екстра е, че при попадане в болнично заведени, пациента е в стая с две легла и със засилени лекарско наблюдение, без икономисване на най-скъпо струващите и съвременни средства, както и на специализирано лечение, свързано с лечение в чужбина и т. н., и т. н. „Златна карта“ - за хора, осигуряващи се над 4 минимални заплати. Допълнителната екстра е самостоятелна стая в болнично заведение, с персонално ангажиране на лекар и екип, както и всичко останало от предният вариант. За хора без карти да е достъпна само бърза помощ! Оттам нататък, всеки желаещ да получи лечение, си плаща от джоба и то яко!

  4. Въвежда се и длъжността „супервайзър“. Неговата роля е да защитава интересите на здравната каса и държавата, както и интересите на пациента пред болничното заведение. В зависимост от големината на заведението, могат да бъдат едно или повече лица. Неговото заплащане е от здравната каса и бонус от икономията на средства, както и от ефекта на лекуваните или излекувани пациенти. Този доктор се интересува от правилността на лечението, изписаните консумативи и лекарства. Освен това, при изписване на пациента присъстват трите страни. Пациент, лекуващ лекар и супервайзър. Ако пациента е доволен и потвърди извършеното му лечение, потвърди го и супервайзъра, то пациента слага картата си в пост терминала и се превеждат необходимите пари от здравната каса на лечебното заведение.

  Предимства: първото предимство е изсветляване на черната и сивата икономика, защото всеки знае какво може да му се случи и ще почне да си плаща осигуровките. Втората е, че самите здравно осигуряващи се ще изискват от работодателите си да ги осигурява на по-високо ниво и да притежават сребърна или златна карта, както и хората със свободни професии. Икономия на средства. За неизвършени дейности и безсмислени такива, няма да се плаща и източва здравната каса.

  Сигурен съм, обаче, че не само никой няма да се опита да ползва тези съвети, ами дори няма и да ги прочетат тези, които трябва да ин обърнат внимание, та дори и само като начин за стимулиране на размишленията върху здравната реформа!

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#26] от "2.5":

  "След като остойностяване няма, как разбират че е недофинансирана?"

  Ами няма лекар, който да си е закупил Бугати Вайпър, Ламборджини, Порше 911 или Ферари. Най-много парите им стигат за "прост" Мерцедес:
  https://www.zdrave.net/Новини/Болничните-директори---по-заможни-от-шефовете-в-МЗ-и-НЗОК/n6924

 31. 31 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rex":“здравна реформа имаше при Костов и Семерджиев.”Само стартира реформата, недодялано, без информационно осигуряване и ... стопира при старта на пенсионната реформа. Не можа да отговори на въпроса: Кой плаща здравните осигуровки на пенсионерите?.Две години по-късно, през 2000 г., лъсна цялата недодяланост на реформаторите - източване на социалните фондове с фиктивни болнични (решението беше въвеждане на максимален осигурителен доход и изменение на срока, от един на три месеца, за изчисляване на обезщетенията). А през 2004 г. осигуряването “клекна” при над два млн. трудови договори на МРЗ без да се дължат осигуровки (включително председателя на СДС, Пламен Юруков като управител на “Нова Бразилия”). Решението, палеативно (заради липсата на адекватна данъчна система) дойде през 2008 г. като “плосък данък” и задължителен минимален осигурителен праг.И до момента няма отговор, въпреки приравняването на осигуровките към данъчни задължения и задължителността за здравно осигуряване от раждането на човек, колко трябва да е здравната осигуровка за човек без трудови доходи (8% върху нула доходи дава “законните” нула осигуровки).Висенето на такъв въпрос както и липсата на персонални здравни досиета поставя под съмнение дали е имало изобщо здравна реформа или е било поредното “усвояване на средства”.
  —цитат от коментар 23 на wanderer


  Хващаш се за подробности и пропускаш позитивите . Семерджиев беше министър година и половина. Преди него Петьо Бояджиев само си клатеше краката и симулираше дейност. Разбира се че имаше проблеми , но структурата и посоката бяха правилни. Имаше и здравна стратегия за 10 години напред за постепенно повишение на процента от бюджета , който отива за здравеопазване, одобрен от правителството. Глупавите царедворци не само че не я изпълняваха , ами се сетиха да я отменят чак някъде към 2004 година. Като интелект , решителност и визия за бъдещето Семерджиев беше на светлинни години пред всичките следващи го министри на здравеопазването.

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#31] от "Rex":

  Въпреки че харесвам д-р Илко Семерджиев и че посоката беше правилна, екипът му, а и всички след него, не отговориха на основния въпрос: Кой носи отговорността?
  Ако говорим за бизнес, целият риск/отговорност след плащането минава у купувача (пациента). Тази "отговорност на купувача"/пациента и до момента не се признава ни от закона (работодателят е отговорен за чужди здравни плащания), ни от лекарското съсловие, дори и при подписването на "информираното съгласие" (отказ от лечение).
  Ако говорим за "солидарност", обществена солидарност, то няма смисъл всеки да плаща някакъв процент от доходите си (и да се ангажирани четири институции), и то само от един доход - трудовото възнаграждение. "Обществената солидарност" може да бъде финансирана или директно от бюджета (според нуждите на болниците - Семашко), или с "твърди вноски" за определени пакети (200 лв. годишно за пакет "Спешна помощ", 300 лв. годишно с добавка "личен лекар", 500 лв. годишно с добавка и болнично лечение и т.н. - social security card), а всичко извън пакета се плаща.
  Но при всяко плащане, Държавата трябва да се ангажира да финансира определени програми - профилактиката, ваксинацията, лекарствената политика, нелечими заболявания (заради "националната сигурност"). И да не го играе проститутка за данъците върху здравните плащания - ако са задължителни плащанията (лекарско предписание, лекарска експертна комисия), то не се облагат с никакви данъци, включително ДДС и ДОД, а платените се възстановяват.
  Отделно, че при "обществената солидарност" няма как един да формира печалба, а друг да умира в кредити за лекарства. Формират се "резерви" (не се разпределят дивиденти, ДМС и други печалбарски плащания) и "дефицити" (които се покриват с по-големи вноски/цена на пакетите/по-голям пакет за следващата година).

 33. 33 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 22 Гневно

  За здравните рабоотници, поне 80 % от тях, ситуацията е плачевна. Добре са потомствени лекари, има си кланове, в смисъл дядо-син-внучка и т.н., "Абе ти да не си син на Бай Муй", "Ми не", "Ми дърпай тогава", другото е хора изнемогващи от недоимък. Шефовете на повечето болници крадат много яко, на ниво над тях не ми се мисли, става въпрос за тежки мутри с 10 айкю и милиарди левове, докторите, отново, лапат мухите.
  Най-страшното е, че и пациентите, и лекарите, и заболяванията са поставени в "пакети", "пътеки", все едно си бала със смет от завода на бай мамуй, при което тези пътеки са абсолютно смехотворни, при което лекарите им се налага да извършат административно нарушение и да пишат по-тежки диагнози за да хоспитализират човека за адекватен период, щото иначе ако не го направят - ЧОВЕКЪТ УМИРА. После се точела системата от лекари - точи се К*РА МИ.
  Педалите с милиардите много добре знаят, че лекарите имат съвест затова се бъзикат. Ако само за един ден в голяма болница никой не отиде на работа ще умрат много хора. Изведнъж обаче ще се окаже, че три пъти по високи заплати са абсолютно възможни и проблеми няма - разбирате ли това са смехотворни пари, смехотворни на фона на краденето от данъците и осигуровките ни.
  Аз самият уча рехабилитация, нали ние сме по-прости, учители по физическо и теляци, не ме слушайте...
  Ми писна да чувам от жени "Абе ти как ше храниш семейство?", това колежки, и с право, писна ми да ме е срам и да се черва, а просто искам да помагам на хората, дори да са дърти, сакати, нервно болни, или да миришат на мърша и да им падат парчета от тялото, просто исках да помогна на болните българи.
  Учете немския, само това ще ви кажа. БГ кенеф 2019 - оня отгоре обаче вижда всичко, да знаете. Реформи били правели - просто спрете да крадете и вдигнете заплатите - пе*али угоени.

  всичко е суета, Боку ни обра
 34. 34 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2486 Весело

  До коментар [#30] от "wanderer":

  Е, хайде, регистрационните табели на д-р Енчев струват колкото годишната заплата на хирург в малък град. Опс, той нали не тича по клинична пътека, пък и пиеше кафе с Брендо...
  :-)

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK