Болници на самотек. Ще им помогне ли новият модел на Ананиев?

От 600 новородени във Видин миналата година само 300 са родени в местната болница. Тази година вероятно ще е още по-зле, защото за първите 6 месеца са едва 100.

© Надежда Чипева, Капитал

От 600 новородени във Видин миналата година само 300 са родени в местната болница. Тази година вероятно ще е още по-зле, защото за първите 6 месеца са едва 100.Мария Чернева е биохимик и микробиолог по образование и журналист по професия. Близо 30 години следи проблемите на здравеопазването и социалната сфера за БНТ. От 2013 до 2018 г. е член на обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Статията й е препечатана от "Свободна Европа".


Р. К. е на 47 години от Кула. Един ден тя получава тежък кръвоизлив и силни болки, очевидно става дума за гинекологичен проблем. Близките й бързо я откарват до най-близката болница – тази във Видин. Там я приемат, тя лежи три дни, диагностицират я, но не я лекуват. Препоръчали са операция, но неясно защо не я правят. Изписват я неизлекувана.


Само след два дни жената отново е с болки и кръвоизлив. И отново близките й тичат към Видинската болница. Там отказват да я приемат повторно. Обясненията са мъгляви – от "нямаме кръв", през "изчерпана клинична пътека", до "няма кой".
Хората са принудени да отидат в болницата в Монтана. Там оперират жената веднага. Историята приключва с хепи енд.


Или не съвсем "хепи". Стига да има избор, следващият път стресираното семейство от Кула ще подмине видинската болница. Където определено са си усвоили парите по клинична пътека, вместо да я насочат към Монтана още първият път.


За какво говори този случай


Въпросът, който възниква, съвсем не е в това защо са изписали пациент без да е излекуван. Отговорът и във видинската, и във врачанската, и в добричката, и в софийските болници би бил един и същ – изписали са я, защото могат да го направят. Системата им го позволява. По-скоро – не ги санкционира.


НЗОК ще плати за този пациент, независимо от това дали на изхода той е излекуван или не. Това прави случаи като този на К. Р. от Кула системен. Национално представителен.


Друг е въпросът, че точно Видин не може да си позволи да губи пациенти. Операцията не е от сложните, няма да вкара в дълг болницата. Но по всяка вероятност наистина не е имало кой да оперира в онзи момент жената.


В АГ отделението на МБАЛ "Св. Петка" има трима лекари, като само един от тях може да оперира. "Трима лекари" определено е факт, който поставя под съмнение пълноценната работа на АГ отделението. И останалите числа го потвърждават.


От 600 новородени във Видин миналата година само 300 са родени в местната болница. Тази година вероятно ще е още по-зле, защото за първите 6 месеца родените в "Св. Петка" са едва 100. Изглежда видинчани бавно и методично дават вот на недоверие на собствената си болница. Дори председателят на общинския съвет покрай протестите там призна, че внуците му са родени в София.


Така приключва този пример за отделение , което ще се закрие от само себе си, ако сестрите и акушерките, които са подали колективни оставки, изпълнят заканата си. Като нищо.


Затвореният кръг: хората, заплатите, демографията


"Св. Петка" няма особено добра перспектива. Няма кадри. Не се задържат, защото заплатите са ниски. Заплатите са ниски, защото няма приходи. А няма приходи, защото няма пациенти. Не че видинчани са по-малко болни. Просто хората са малко – има-няма 20 хиляди.


Това е една от малкото болници, която не може да усвои парите, които касата по лимит е готова да й даде. От 900 хиляди на месец болницата успява да си изработи 700 хиляди. И заплатите няма как да отлепят от повече от обидните 600 лева.


Оставена сама на себе си, болницата постепенно загива. Повечето от работещите са пенсионери, има цели дейности и отделения, които отпадат. При това положение протестите на сестрите дори са закъснели.


Но каквото и да мислим за състоянието на "Св. Петка", важната новина е, че протестната вълна излезе от бутилката. Пък и хората за толкова години се научиха, че пред наближаващи избори протестите имат значително по-добри шансове за успех. Така че опозицията получава нещата наготово. И бърза да "подкрепя" сестринските протести.


Може ли проектореформата на Ананиев да реши проблем като този


Има ли шанс видинската болница? Дали пък той не е в демонополизацията на здравното осигуряване по модела на Ананиев? Да видим.


Нека приемем условно, че на полето излизат трима нови играчи в лицето на частни здравни фондове (освен НЗОК). Тъй като те са задължени да имат национално покритие, ще се наложи и четирите фонда да преговарят за здравни услуги със "Св. Петка". Просто защото няма друга болница в района. И понеже Видинската болница е в ролята на монополист, можем да си помислим, че тя най-после ще си вдигне цената и ще може да привлече мечтаните кадри.


При толкова скъпи здравни услуги обаче, фондовете ще трябва да вложат доста усилия да контролират харча. Да контролират и качеството. Да не плащат за един пациент по няколко пъти. Или накратко: да направят така, че Р.К. от Кула да не се връща пак. Звучи чудесно! Но не и за частния фонд. Той трябва да изгради гигантска администрация навсякъде. Да назначава хора, да администрира харчовете, да отделя за резерв. И ето я тежката скъпа администрация на НОЗК, умножена по четири. Като прибавим и това, че ще си имат работа и с други "монополисти", като добричката, врачанската и десетки други болници Кой застраховател ще се навие да се хване на това хоро?


То и в "Св. Петка" нещо не бързат да се радват. И те трябва да умножат по четири издръжката на администрацията, която сега се занимава с бумагите към НЗОК. И дали ще им остане нещо за лекарите и сестрите, дето трябва да се примамват с по-големи заплати?


Общината, която се сети, че е акционер в болницата


Покрай протестите сега в общината са се сетили, че са акционери в болницата. С 10 процента. И под натиска на общинските съветници на БСП взели, та гласували 150 хиляди за по-високи заплати. Нищо, че май парите ги нямало, нищо че май е незаконно и че кметът щял да оспорва в съда това решение. Пък и директорът на "Св. Петка" д-р Цветан Василев твърди, че няма да вдигне заплатите. Каква е гаранцията, че ще има тези пари и догодина?


Изглежда болницата ще си върви към затихване от само себе си. Но ако ражданията може да се прехвърлят по-безболезнено в Монтана и София, какво да се прави със спешните инфаркти и инсулти? Пътят до Монтана е все пак дълъг, опасен.


Колкото и да е невероятно, шанс за решение на въпроса дават местните избори. "Невероятно", защото именно местните избори години наред са били причина всяка реформа да буксува. Просто оздравителните мерки са непопулярни и не печелят избори. Но сега за първи път здравеопазването влезе в силно политическо обръщение. А и търпението на електората, който се състои от пациенти, взе да се изчерпва. Така че кандидатите с работещи обещания има шанс да спечелят. Общината във Видин има какво да направи, за да привлече лекари. Общините в Добрич, Силистра и Враца също.


И когато здравното министерство се умори от словесни упражнения за "нов здравноосигурителен модел", може да се заеме с пробойните. С контрола на харча, качеството, с регулацията на цените и добрите практики. Настоящият здравноосигурителен модел не е изчерпан. Той просто е изкривен до неузнаваемост.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 597 Неутрално

  “Настоящият здравноосигурителен модел не е изчерпан. Той просто е изкривен до неузнаваемост.“ Да, така е!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5998 Неутрално

  Много се злоупотребява а сега ГЕРБ искат да се злоупотребява още повече и едни застрахователи( същите) да генерират още повече печалби за сметка на здравето на хората !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Ще помогне, гарантирано от ГЕРБ! Все едно, болен човек, да го удариш с тежък чук по главата, та да не се мъчи повече. Вместо да го лекуваш и той да оздравее. Но, с калинки, бръмбарчета, чичови, укьови и събирани по поляните и кръстовищата, друго не става. "АЗ съм прост и вие сте прости!" Това е максимата на десет години герберско управление. Айде, рупайте ряпа и не се грижите за нищо. Оня горе, ще ви оправи. Някога. Някое друго светло бъдеще.

 4. 4 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Всяко предприятие, като не може да се издържа, фалира.
  Какво ги дундуркате докторите. Като нямат работа, сами си я създават, без ползи, само разходи.
  Да се затварят.

 5. 5 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Освен това какви са тези мохабети. Не стига че плащаме различно и получаваме еднакво недостатъчно, ами има хора, които изобщно не плащат. Къде е тук солидарността. Който е безработен или социално слаб, да му се намери някаква работа, с която да се издължи на социалната система. Да мете улици, да чисти шахти, да помага на инвалиди - слепи, глухи, сакати. Иначе и аз искам да не бачкам и да бъркам в кацата с мед.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Болници на самотек"
  и болнИци на самоход . из министерства

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  “Настоящият здравноосигурителен модел не е изчерпан. Той просто е изкривен до неузнаваемост.“ Да, така е!
  —цитат от коментар 1 на bosev.asen


  Госпожа Чернева е права ! Реформа би трябвало , според мен да започне, със закриване на неефективни и неработещи на пълни обороти , болници. Да останат малко - например около 1 / 3 от съществуващите сега , но с добри кадри /на първо място най-важен е човешкия фактор / ,съвременно оборудване , условия за долекуване ! Да се обърне по-голямо внимание на профилактиката , която сега е в 3 - та глуха , на СПЕШНАТА ПОМОЩ , която да може да стигне при всякакви условия до всяка точка на България , съответно осигурена с опитни кадри - медици и парамедици , които във всеки момент да могат да преценят какво да се прави за момента и КЪДЕ да насочат , ако е необходимо , пациентът - съответната специализирана болница ! Аз не бих се подложил на хирургична манипулация в здравно завездение , отговарящо формално на условията на касата , но което извършва , в най-добрия случай по 1 - 2 интервенции годишно ! Не е лесно да се СЛУЧИ ПОДОБЕН ТИП РЕФОРМА - но не е невъзможно - при добро желание и консенсус между всички политически сили ! ЗДРАВЕТО НЕ Е ПОЛИТИКА !

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  Болници като Видинската трябва да остават с едно добре оборудвано отделение - за диагностика и стабилизиране докато пренесат болния в рамките на няколко часа някъде където ще има шанс или ако не може да се транспортира докато не долети екип - все пак във Видин имаше летище !

  Другото се орязва и ще артиса една торба пари - огромна ...

 9. 9 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  "...И когато здравното министерство се умори от словесни упражнения за "нов здравноосигурителен модел", може да се заеме с пробойните..."
  По-вероятно е да се заеме с покойниците.
  А най-вярното в статията е "...Настоящият здравноосигурителен модел не е изчерпан. Той просто е изкривен до неузнаваемост..."
  Всички ще търсим "неработещото" българско здравеопазване. Не ми се мисли за времето, когато ще трябва да се лекувате по нови "модели". Голям рев ще падне, но няма да има кой да ви чуе. България затъва и това се прави абсолютно съзнателно. Запомнете последното!

 10. 10 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 463 Весело

  Нека Министърът да накара Тиков да отвори там "Видинмед" :)

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10900 Неутрално

  В тази история няма хепи енд...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на xrd14616621
  xrd14616621
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Google плаща $ 92 на час, като последната ми заплата беше $ 8400, работещи 10 часа седмично онлайн. Приятелката на по-малкия ми брат носи средно 18 хиляди месеци и работи около 24 часа седмично. Не мога да повярвам колко е лесно, след като го опитах. Това е, което правя !!!!!

  Siguelo...........................>>> http://www.Webjob33.com

 13. 13 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":

  Когато някой е тръгнал да закрива болница става страшно. С всяка реформа у нас е такау, а по принцип всички искаме "реформи".

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  ега ти болниците - болници за източване на ЗК. С 300 новородени за 365 дена! С всичките разходи за персонал, ток, подръжка. И тук става дума за болница в един областен град. А какво да кажем за разни нещастни общински болници, в които освен да ви измерят температура и кръвно други не могат!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9017 Неутрално

  Каква полза от болници и лекари, които не лекуват, само прибират парите.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  Реформите приключиха в 2001г. След това започна краденето. До ден днешен.

 17. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  Ще им помогне, като забие последния гвоздей в ковчега! Какво разбира счетоводителят от здравеопазване?

  Мърфи е оптимист!
 18. 18 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":

  ГЕРБ и реформи! На кукуво лято

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK