Какви опасности крие течът на данни от НАП

Нищо че финансовият министър ви успокоява, че данните ви са защитени - може да се окажете без нищо.

© Велко Ангелов

Нищо че финансовият министър ви успокоява, че данните ви са защитени - може да се окажете без нищо.Изтеклите лични данни от НАП породиха притеснения какви злоупотреби могат да се извършат с тях. "Дневник" публикува мнения от "Фейсбук" какво могат да очакват засегнатите и как да се защитят.


Радина Ралчева, мениджър в Corning Incorporated:


Вижте, макар да съм на вълна сарказъм, включително и по повод на данните от Националната агенция за приходите (НАП), всъщност положението е мега сериозно. Толкова е сериозно, че не разбирам повсеместното спокойствие, с което го приемате. Затова нека накратко ви обясня какви "прекрасни" неща могат да последват от тоталния хак на всички ни:
- могат да ви изнудват или да злоупотребят с достъпната чувствителна информация за вас. Примерно, отивате на интервю за работа и като преговаряте за парите, установявате, че нямате много поле за разговор, защото потенциалният ви работодател знае не само колко сте получавали в последните 10 години, ами и какво притежавате, половинката ви какво притежава, майка ви и баща ви и тн.


- може да се окажете горд притежател на пет фалирали фирми с 80 млн. задължения (примерно)


- може да де окаже, че имате да погасявате значителни по размер и разнообразни по произход кредити


- може изведнъж да станете престъпник, изявявал се не само на родна, но и на международна сцена и издирван от Интерпол. Мхм. Ей така, минавате някой паспортен контрол на някое летище със семейството и хоп - появяват се едни робокопи и сръчно ви арестуват, защото им излизате като издирван международен престъпник


- може да се окаже, че нямате нищо. Вчера сте имали дом, а днес нямате. Прибирате се един ден и виждате с изненада как изнасят имуществото ви, понеже домът ви има нов собственик. И той си има всички документи. Нищо, че вие нищо не сте продавали.


- може и банковите ви сметки да се окажат празни. Защото (разбира се, без да знаете) сте дали пълномощно на някой, който се е разпоредил с тях и ги е "изчезнал"


Убедена съм, че това не е всичко, което може да ви се случи в следствие на тоталния хак на държавата. Много по-кофти неща има сигурно още. Просто не мисля като болните мозъци, които биха използвали данните ви във ваша вреда. Но те са много изобретателни. Та, не знам, то сигурно не ви е важно това, понеже е лято и има узаки да се пие, но аз да си кажа.


#hubavoe и все по-хубаво става


Божидар Божанов, CEO в LogSentinel:


Какво точно могат да правят измамниците с изтеклите данни не мога да кажа, но с помощта на лоши нотариуси, недобри механизми за проверка или грешки на служители може да станат потенциални измами. Затова имам три препоръки, които са смислени по принцип, дори да няма изтекли данни:


- актвирайте известия (sms или имейл) за движения по банковата си сметка (чрез е-банкирането или в клон на банката си)


- активирайте известия (sms или имейл) за движение по имотните ви партиди в Имотния регистър


- активрайте известия за движение по партидите на ваши юридически лица в Търговския регистър


Не твърдя, че с изтеклите данни някой директно може да ви открадне фирма, имот или пари. Но измамниците са изобретателни. С тези известия, ако някой опита да злоупотребява, ще знаете навреме и ще можете да реагирате.


Любомир Аламанов, комуникационен експерт, SiteMedia Consultancy:


Нещата стават все по-зле. Оказва се, че сред изтеклите данни имало файл с хората, регистрирали се да пускат Държавното Тото по интернет. И вътре имало всичките им данни: номер на лична карта, кога е издадена, къде е издадена, имена, адрес, ЕГН и т.н.


Май и някои хора, които са се регистрирали онлайн за игри, и са си дали данните, също са уязвими. Може би хората от игрите, които предоставят данни на НАП, да проверят и да кажат дали е така. Дано да не съм прав за това. Над 100 000 човека имало, и всичките им данни по личните им карти Нали се сещате какво може да се направи с тези данни и с приятел нотариус? Или само с цветен лазерен принтер


Ситуацията вече не е ИТ проблем. Все едно е кой хакер какво е направил


Масовата публика не се интересува дали е младеж от Пловдив, хакер от Москва, дъртак от Минесота или организирана група от Тамбукту. Министрите пак се вторачват в изпълнителя, а по-големият проблем е другаде. Биг мистейк! За хората трябва да се мисли, първо за хората!


Струва ми се, че е добре да се направи следното:


• Анализ кои и какви данни са изтекли, от гледна точка на потърпевшите.


• Спешно да се оповести какво би могло да се случи с тези данни. Само с ЕГН може да се направят едни мизерии, но с пълните данни от лична карта може да се фалшифицират пълномощни.


• Управляващите да разпратят инструкции до нотариуси, банки, адвокатски кантори, брокери на недвижими имоти, фирми за бързи кредити, телекоми, институции, изобщо всички, които боравят с лични данни за търговски сделки. Да, не може да се спре търговския живот на страната. Но може


да се призоват всички към повишено внимание, особено на предоставени пълномощни.


• НАП веднага да предостави елементарен софтуер, където всеки да може да провери кои лични данни са станали публични. (сега има само сайта на Бивол, който доста добре опазва ЕГН-тата)


• Да се спрат всички лековати изказвания как нямало проблем с изтичането на данните. Хората не трябва да бъдат подвеждани и да не предприемат нищо. Ако утре вземат апартамента или банковите сметки на някого с фалшиво пълномощно, или изтеглят бърз кредит само по лична карта, кой ще е отговорен, че хората не са взели мерки?


• Масовата аудитория да бъде надлежно предупредена какво би могло да се случи с изтеклите данни.


• Масовата аудитория трябва да бъде информирана какво да направи. Например:


1. Да преценят дали да си сменят личните карти;


2. Да уведомят банки, счетоводители, брокери на имоти, телекоми, фирми за кредити и други да не приемат пълномощни;


3. Да сменят пароли, кодове и други, ако са на основата на изтеклите лични данни;


4. Да си сложат няколко степени на уведомяване – с пароли, смс-и, обаждане и каквото още е възможно;


5. Да си подменят електронните подписи, ако е необходимо.


• Ако трябва, да се помисли за временен мораториум на използване на пълномощни. Само съответният човек, със съответните си лични данни, да може да сключи сделка. Лични карти се подправят трудно, пълномощни се подправят лесно.


• Да се подготвят управленията на МВР, които издават лични документи, да приемат голям брой заявки, и то спешни.


• Може би да се помисли за намаляване на таксите. Защо да плащаме като за "загубена лична карта", след като я сменяме принудително?


Това са само някои от мерките, които могат да се вземат. Нито претендирам за изчерпателност, нито за уникалност. Ако управляващите измислят по-добри, само ще се радвам.


След като е сигурно, че документите на засегнатите хора са вън от опасност за нерегламентирано използване, тогава може да се мисли кой, защо и как го е направил. И какви мерки да се вземат, за да се намали шанса за повторение в бъдеще.


И да, след това ще се говори за оставки и последствия. Сега няма време. Някои мошеници може вече да дърпат кредити на ваше име.


Това е един от случаите, в които ще се радвам, ако не съм прав.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Да си губум ли вече личните карти.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 2. 2 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#1] от "deepblue":

  Всъщност, това е най-смисленото нещо, което може да се направи.
  Обяввате си личната карта за изгубена, плащате си глобата и си вадите нова. Старата става невалидна и всяка операция с нейните данни от тази дата нататък- също.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 3. 3 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#2] от "Athanatos":

  Бе да, отивам да си я сменя, чупена е, качество на а изработка:)

 4. 4 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Такива дебилност е в тая държава, че...
  Искам някой да ми покаже едно нещо, ама само едно, което е като трябва!

 5. 5 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Никакви по-големи от вече съществуващите опасности не крие. Това, че личните ви данни са защитени е пълна илюзия. Има ги в държавата на 1000 места, има ги в банките, в телекомите, има ги в договорите които сключвате за покупко-продажба на коли и имоти дори и за услуги, за наем, ако се замисля ще намеря и още. До тях имат достъп толкова много хора, че е смешно да си мислите, че са защитени. Да не говорим, че поне 70% от хората ще ми пойажат личната си карта ако съвсем невинно ги помоля под някакъв претекст

 6. 6 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Весело

  'стабилноста ' продължава с пълна сила...а горанов и сие ще подават ли оставки???

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 7. 7 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 735 Весело

  До коментар [#1] от "deepblue":Всъщност, това е най-смисленото нещо, което може да се направи.Обяввате си личната карта за изгубена, плащате си глобата и си вадите нова. Старата става невалидна и всяка операция с нейните данни от тази дата нататък- също.
  —цитат от коментар 2 на Athanatos


  Ето един практически хак, за да не плащате излишно в милицията - обявявате я за открадната, а не за изгубена. При изгубена карта ще ви глобят, заради немарливост.

 8. 8 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Сега като изтекоха всички данни, трябва ли ни комисия за защитата им? Между другото се забравя, че може би има още един файл.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото потребителят е нарушил ЗЗЛД като е изнесъл информация за трето лице.

 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Между другото, не зная дали е така, но това, че са ви откраднали личните данни би следвало да е достатъчна причина да можете да си смените личната карта без глоба, даже и самата карта са не са.

 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#4] от "rincewind":

  две неща, гордост за Б-я:
  - бързият и евтин интернет
  - заплащане на паркинг по SMS

 12. 12 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  чух чрез медиите да ни предупреждават, че можем да заведем иск само ако сме претърпели имуществени вреди вследствие изтеклите данни
  —цитат от коментар 15 на Fiji


  това е нагла лъжа в стил Тлъсто Комунистическо Мутре Борисов

  "Физическите лица могат да предявят иск за обезщетение, когато публичен орган е нарушил ОРЗД и те са понесли материални щети (например финансови загуби) или неимуществени щети (например загуба на репутация или психологически стрес).ОРЗД гарантира, че ще им бъде предоставенообезщетение, независимо от броя на организациите, участващи в обработването на техните данни.Обезщетението може да бъде предявено директно от публичния орган или пред компетентните национални съдилища."

  Позовавания

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX :32016R0679

  https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/public-administrations-and-data-protection/what-if-public-administration-fails-comply-data-protection-rules_bg

  яж бахур
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#13] от "rincewind":

  за хората с високи доходи 10% плосък данък е кеф.... както и 5% данък в/у дивидентите и 0% в/у печалби от сделки с ценни книжа, направени на европейски борси.

  Няма друг таквъз данъчен рай - вервай ми!

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#5] от "uq":

  Цъкате минуси, ама никой не коментира, защото знаете че съм прав. А цъкате минуси, защото ви се иска да не съм.
  Сега, аз не казвам, че нищо не е станало, напротив, това е колосален скандал и проблем, но не е напеавил светът по-опасен. Отново, това не значи, че не е опасен, просто не е станал по-опасен от това

 16. 16 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Няма такива смешници! Винаги съм се изумявал как е възможно някои безплатни програми да са по-сигурни отколкото система за милиони на някоя държавна служба. Също години наред не разбирах какво толкова сложно има в това да се обединят базите данни на КАТ, НАП, застрахователи и т. н. и да се спре с полицейския рекет по пътищата, безумното ходене по различни институции и прочее. Технологично държавните институции са все още на ниво dial-up интернет, а има изненадани, че им хакнаха системата.

 17. 17 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  94 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 223
  19:52, 18 юли 19
  Неутрално

  Аз не бих се съгласил нито с това, че системата не е част от критичната, нито че случаят е маловажен

  —цитат от коментар 73 на zlo38528262


  по скромното ми мнение НАП и ко са разнасяли лични данн, изобщо всякаква информация, налево-надесно, в насипен вид, без да спазват елементарни правила и стандарти -- е тука ги стега чепика най-силно дрогарете гробаре комунаре

  щото тоа ако е имал достъп и се разприказва...

  яж бахур
 18. 18 Профил на so
  so
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Всичко е една пробита кофа. В случая данните просто изтекоха публично, докато със сигурност има още десетки случаи, в които това не е ставало толкоз общо достояние. Телефонните измамници откъде имат чудесна и точна база данни с всички стари и/или изкуфели хорица? Защо никога не звънят на по-млади? Откъде им имат телефоните? Всички лелки и чиновници на каси имат достъп до какво ли не. Дадохме 2 милиарда за ел.правителство и в момента нямаме нищо. Дори е още по-лошо от нищо - имаме нещо, което е *****.

  Една песничка на Ицо Харазта изледе наскоро... "имам човек в НАП и ми дреме на г***, имам човек в КАТ и повече няма да се редя".

 19. 19 Профил на so
  so
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Имам човек във НАП И ми дреме на гъза,
  Имам човек във КАТ И повече няма да ходя да се редя
  Имаме човек и тука, Имаме човек и там.
  Имам и откъде да купя, Имам и откъде да дам.

  Имаме един човек, Винаги дава цени на производител
  Винаги би ми намерил всичко
  От цървули до изстребител.
  Имам и Отмъстител а на шамарите заместител,
  Невероятно любезен - господин Съдебен изпълнител.

  Ето го човека, който за процент го прави,
  Имам толкова хора, колкото на концерт на Слави
  Имам човек - приятел на човек във НОИ,
  Бързо действа, може да ми намери стар ковчег, бе мой

  Имам човек, ако ти наложат глоба
  Имам друг човек, ако ти сложат скоба
  Имам трети, ако ми забие компа,
  А баба ми е човека, който готви боба

  ‘Къв е филма, нема драма
  Имам човека като човека ми няма в тоя ден
  Викат му човека Джентълмен
  Държи ме по-високо и от Белмекен.

  Имам стари другари Имам брадва
  Имам стари златари Като на циганска сватба
  Ако Зизу ти бие задна ножица
  Имам човек във Втора градска болница

  Аверът ми дава на вересия в магазина
  Дължа му 50, не съм го виждал от година
  Само ако е за работа не ме търси
  Щях да съм министър на труда,
  Ама ме мързи

 20. 20 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Горанов: Данните ви може и да са изтекли, но те са защитени!
  :)

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  Утре някой като си види имотът препродаден, защото личните му данни са използвани " подобаващо" ( този някой може естествено да бъда и аз ), какво правим ? Или ще заведем иск по чл. 26 ЗЗД и ще си мислим, че съда ще прогласи сделката за нищожна в срок от месец - два ? Да, така изглеждат нещата по учебник, но уви, който е минал по тоя път е добре запознат с мъките и капаните по него ! Та това е само един пример какво може да ни сполети ! Има хиляди други !
  Та какво правим с отговорността на властта ? Нали уж националната сигурност била застрашена ? Или май пак сменихме плочата ?

 22. 22 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Весело

  Какви опасности крие течът на данни от НАП
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Реалните опасности са за хората, чиито данни са изтекли!
  Не така мисли обаче властта и нейните клакьори като Мишко Константинов например!
  За тях, такава опасност, според която хората може да пострадат, не съществува!
  Но те усетиха съвсем осезаемо една друга опасност - а именно, паклащане на стабилността! И заради стабилността, съвсем спешно този въпрос започна да се неглижира, като извършителят на кражбата беше също спешно освободен!
  Мишко Константинов и други подобни мишоци плъзнаха по студията да обясняват, че нищо не било станало, видите ли, няма страшно, прецаквали са ни многократно, значи може пак...
  Мозъците около тиквата пък бързо откриха че базата данни на НАП не била включена в "критичната инфраструктура".....?
  Ами защо не е включена? Меркел ли да дойде да я включи или Макрон?
  Върхушката на герб управлява вече 10 години.
  Мишокът Константинов, денонощно громи машините за гласуване, докато в същото време, няма кой да включи масивите на НАП към въпросната "Критична инфраструктура"! При това "Информационно обслужване" (ИО) АД има договори за поддръжка на електронния архив на НАП за над 34 млн. лв., показват сключените обществени поръчки.
  Ще понесе ли някой някаква отговорност, или всичко си е тип топ?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 23. 23 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#9] от "Моа Преател Тайпи":

  Време е да те махнат от Дневник, троле!

 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Да си губум ли вече личните карти.
  —цитат от коментар 1 на deepblue


  Да, има резон в тази идея!
  Дори си мисля, че главният виновник за този колосален удар - върхушката на герб, която управлява вече десет години, трябва сама да инициира смяна на всички лични карти на засегнатите хора, като заплащането за тази услуга трябва да стане от сметките на самата партия Герб в банките!
  Това е логично защото герберунгелите са главният и единствен виновник за тази крупна кражба, с огромни последствия за всеки един от нас!
  (За оставки е безсмислено да говорим, защото срещу нас не стоят нормални политици, а мутренска банда от борческите групировки на прехода!)

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на bobisf
  bobisf
  Рейтинг: 269 Неутрално

  а така.. и после ония "експерти" от нап, гдбоБ и всевъзможни структури и агенции, ще обясняват, че данните са стари, няма нужда от притеснения и т.н. щуротии.. Поне един да беше хвърлил една оставка, ей така, от кумова срама дето се вика..

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  - бързият и евтин интернет
  —цитат от коментар 11 на Нинов


  умре марко. отдавна. гарантирано от мафията ГЕРБ и лично от главанак Борисов

  ойростат искаш ли?

  ГЕРБ/Мафията/Борисов съвсем целенасочено евават майката на пазара и немаше начин да не се отрази дори и на този сектор

  яж бахур
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Сменете всичко, което можете. Активирайте всичко, което ще ви известява за движения. Ще останат (само) парите, имотите, адресите ви и ЕГН - то ви на показ.
  В нормална държава това не е толкова опасно. А ние нормална държава ли сме?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#1] от "deepblue":

  Аз съм вече нареден пред гишето

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "penetrating":

  щях да ти пиша отатък:

  обаче и теа де викат де локът бил фалшив яко я прекаляватл тамам си приготвих ено архивче да го анализират

  https://github.com/elector-bg-org/EP-2019-Data/raw/master/etc/blah.zip

  интересно къде и как анализаторите ше предположат че е правено

  е така набързо, без бъкел да отбирам. без да използвам "хакерски" инструменти. под виндовс и само официални майкрософт продукти, дори и без архивираща програма

  яж бахур
 31. 31 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  като специалист в областта, ще кажа едно: свалете незабавно правителството на Борисов, ако искате да живеете в нормална държава. Ако сте свине и си харесвате кочината, стойте си така.

 32. 32 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Може ли дасе заведе граждански иск към НАП и Горанов който е принципал на НАП?

 33. 33 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Любопитно

  като специалист в областта, ще кажа едно: свалете незабавно правителството на Борисов, ако искате да живеете в нормална държава. Ако сте свине и си харесвате кочината, стойте си така.
  —цитат от коментар 31 на arcanum


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 34. 34 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Може и да греша, но според мен този сървър някой си го ползва за лична употреба на някой, който контролира или иска да контролира държавата чрез поставени лица в институциите.
  1. По-страшно ли щеше да бъде, ако течът беше от МФ, както ни казва хакерът?
  2.Хаотични папки - "Яне Янев", папка с потребителски имена на участници в онлайн залагания, папка с данни на политици и др.
  3 Течет е от около 10 г.

 35. 35 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  "Нямаше" опасност, когато тече радиация от Чернобил навремето.
  И сега така "няма".

  Изродите не си взимат поука.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Весело

  До коментар [#30] от "Моа Преател Тайпи":

  Какво да му анализират на 5 байта изпълним код :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  като специалист в областта, ще кажа едно: свалете незабавно правителството на Борисов, ако искате да живеете в нормална държава. Ако сте свине и си харесвате кочината, стойте си така.
  —цитат от коментар 31 на arcanum


  Еймен Бруда!

  яж бахур
 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Весело

  До коментар [#30] от "Моа Преател Тайпи":

  blah 0a :)
  Впрочем навсякъде мога да направя всичко в 16-тиен формат и да сложа всичко вътре. То си е текстово файл и не може да мине за доказателство в която и да е посока. Аз повярвах на адвокатите без да видя лок файла за името на кирилица, което да изглежда по същия начин на латицица, което щеше да е голям гаф. Да, ама не, излъгали са. Сега и на тях и на ДАНС ще им е по-трудно.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Може ли дасе заведе граждански иск към НАП и Горанов който е принципал на НАП?
  —цитат от коментар 32 на GreenBush


  не може, а трябва

  яж бахур
 40. 40 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "mara71":

  94 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 223
  19:52, 18 юли 19
  Неутрално

  Аз не бих се съгласил нито с това, че системата не е част от критичната, нито че случаят е маловажен

  —цитат от коментар 73 на zlo38528262


  по скромното ми мнение НАП и ко са разнасяли лични данн, изобщо всякаква информация, налево-надесно, в насипен вид, без да спазват елементарни правила и стандарти -- е тука ги стега чепика най-силно дрогарете гробаре комунаре

  щото тоа ако е имал достъп и се разприказва...

  яж бахур
 41. 41 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#32] от "GreenBush":

  Може, но не трябва да предприемаш нищо от препоръчаното в статията. Само стоиш и чакаш някой да злоупотреби с данните ти, след което завеждаш дело срещу НАП. Разбира има и не мако лотария, за да се случи нещо точно с твоите от всичките 5 млн.

 42. 42 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#31] от "arcanum":

  Робски настроените вече се редят на опашки, за да си сменят личните карти. Забрави за смяна на правителството.

 43. 43 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ще се окажете с някое кредитче, бързичко, на приятел му бяха сипали 500 лв кредит. После иди обяснявай, че нямаш сестра. ОСТАВКА за Горанов и план как да се оправи проблема. Горанов явно не може.

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  До коментар [#24] от "Рим":

  "Да, има резон в тази идея!
  Дори си мисля, че главният виновник за този колосален удар - върхушката на герб, която управлява вече десет години, трябва сама да инициира смяна на всички лични карти на засегнатите хора, като заплащането за тази услуга трябва да стане от сметките на самата партия Герб в банките!
  Това е логично защото герберунгелите са главният и единствен виновник за тази крупна кражба, с огромни последствия за всеки един от нас!
  (За оставки е безсмислено да говорим, защото срещу нас не стоят нормални политици, а мутренска банда от борческите групировки на прехода!)"

  Личните карти лесно ще ги сменим ! ( всъщност, лесно, лесно - едни тягостни висенета по опашки отново, губене на време, нерви, разправии с неадекватни служителки....) С ЕГН - тата какво правим ? Това ме притеснява мене.....

 45. 45 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 523 Неутрално

  каквито са им костючетата, такъв е и акъла им

  BG e мини империя на злото.
 46. 46 Профил на gmm
  gmm
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Какво общо имат имотите в случая, такава информация в НАП не се дава по принцип?
  Лични карти и ЕГН-та в Търговския регистър бол, даже без ел.подпис или някакво ограничение.
  Въпросът наистина е как могат да бъдат използвани данните, според мен по скоро изнудвания и злоупотреби в тоя смисъл. За кредити, имоти винаги ти трябва нотариус да е замесен, така,че то си съществува като опция постоянно.

 47. 47 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "penetrating":

  треаше да тура скрийншотче и линкче към статията у клуб-Z. те го отворили у 7zip гледат кви атрибути пише/юникс пърмишъни, ност ос/ и вече сакън, фалшифициран е

  което си е пак пълна глупост, макар и твърдяща обратното на милиционерските простотии

  и понеже рекламирам ПоверШел-я:

  PowerShell 7.0.0-preview.1
  Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.

  https://aka.ms/pscore6-docs
  Type 'help' to get help.

  PS C:\Users\###> cd .\Desktop\
  PS C:\Users\###\Desktop> Get-Content .\blah.zip -Raw |Format-Hex


  00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F
  00000000000000000000 50 4B 03 04 14 00 00 00 08 00 EF BF BD 48 EF BF PK........�Hï¿
  00000000000000000010 BD 4E 2D 32 EF BF BD 50 07 00 00 00 05 00 00 00 ½N-2�P........
  00000000000000000020 09 00 00 00 62 6C 61 68 2F 62 6C 61 68 4B EF BF ....blah/blahKï¿
  00000000000000000030 BD 49 EF BF BD EF BF BD 02 00 50 4B 01 02 14 03 ½I��..PK....
  00000000000000000040 14 00 00 00 08 00 EF BF BD 48 EF BF BD 4E 2D 32 ......�H�N-2
  00000000000000000050 EF BF BD 50 07 00 00 00 05 00 00 00 09 00 00 00 �P............
  00000000000000000060 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 62 6C ..............bl
  00000000000000000070 61 68 2F 62 6C 61 68 50 4B 05 06 00 00 00 00 01 ah/blahPK.......
  00000000000000000080 00 01 00 37 00 00 00 2E 00 00 00 00 00 ...7.........

  яж бахур
 48. 48 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 419 Неутрално

  НАПунта мара е дъното на дъното на дъното на дъното на тази прогнила от корупция, алчност, некомпетентност и простащина дупка. Дъно е, че няма реакция от 5 милиона българи, които са директно засегнати от лийка на всичките им данни; дъно е, че няма уволнения и наказателна отговорност за Бягащия от земетресения Горанов и НАП шефовете; дъно е, че допускаме това мутропростолюдие да ни определя съдбата и бъдещето. Който има възможност и останал здрав разсъдък да хваща Терминал 2 и да не обръща поглед назад. Там, освен мутро-авторитаризъм и геноцид, друго няма...

 49. 49 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  е го същото архивирано с 7zip/преди беше с ПоверШел-я/ вече като го отвориш си пише NTFS

  00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F
  00000000000000000000 50 4B 03 04 14 00 00 00 00 00 EF BF BD 61 EF BF PK........�aï¿
  00000000000000000010 BD 4E 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 05 00 ½N..............
  00000000000000000020 00 00 62 6C 61 68 2F 50 4B 03 04 0A 00 00 00 00 ..blah/PK.......
  00000000000000000030 00 EF BF BD 48 EF BF BD 4E 2D 32 EF BF BD 50 05 .�H�N-2�P.
  00000000000000000040 00 00 00 05 00 00 00 09 00 00 00 62 6C 61 68 2F ...........blah/
  00000000000000000050 62 6C 61 68 62 6C 61 68 0A 50 4B 01 02 3F 00 14 blahblah.PK..?..
  00000000000000000060 00 00 00 00 00 EF BF BD 61 EF BF BD 4E 00 00 00 .....�a�N...
  00000000000000000070 00 00 00 00 00 00 00 00 00 05 00 24 00 00 00 00 ...........$....
  00000000000000000080 00 00 00 10 00 00 00 00 00 00 00 62 6C 61 68 2F ...........blah/
  00000000000000000090 0A 00 20 00 00 00 00 00 01 00 18 00 31 1D 0B 3A .. .........1..:
  000000000000000000A0 12 3E EF BF BD 01 31 1D 0B 3A 12 3E EF BF BD 01 .>�.1..:.>�.
  000000000000000000B0 7C EF BF BD 07 3A 12 3E EF BF BD 01 50 4B 01 02 |�.:.>�.PK..
  000000000000000000C0 3F 00 0A 00 00 00 00 00 EF BF BD 48 EF BF BD 4E ?.......�H�N
  000000000000000000D0 2D 32 EF BF BD 50 05 00 00 00 05 00 00 00 09 00 -2�P..........
  000000000000000000E0 24 00 00 00 00 00 00 00 EF BF BD 00 00 00 23 00 $.......�...#.
  000000000000000000F0 00 00 62 6C 61 68 2F 62 6C 61 68 0A 00 20 00 00 ..blah/blah.. ..
  00000000000000000100 00 00 00 01 00 18 00 00 EF BF BD 6D 27 EF BF BD ........�m'�
  00000000000000000110 3D EF BF BD 01 00 EF BF BD 6D 27 EF BF BD 3D EF =�..�m'�=ï
  00000000000000000120 BF BD 01 00 EF BF BD 6D 27 EF BF BD 3D EF BF BD ¿½..�m'�=�
  00000000000000000130 01 50 4B 05 06 00 00 00 00 02 00 02 00 EF BF BD .PK..........�
  00000000000000000140 00 00 00 4F 00 00 00 00 00 ...O.....


  отделно вчера некви са набираха че било LF, не CRLF. мчи мен половината ми текстови фалчета са LF i UTF8 without BOM

  яж бахур
 50. 50 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  между другото в теча има и данни на чужди граждани. имена, адреси, банкови сметки... включително и хешове на пароли

  а Криско беше молил по некви сайтчета да му разбиват некви НТЛМ2 хешове, ко прайлно помна

  примерно Крис Лонгхърст дали ше се зарадва на туй

  235##
  EU82640####
  4,74232303134####+047
  1
  204
  B2014122210####
  1420063200000
  ChrisTrains
  Chris Longhurst
  MIDLGB2###
  GB61MIDL4038043142####
  801864####
  Chris Longhurst
  2166
  S
  1800
  \nSalt Lake City\nUT\n\n\n84106 N
  141######
  яж бахур
 51. 51 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Весело

  До коментар [#47] от "Моа Преател Тайпи":

  Това наистина е интересно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 52. 52 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво общо имат имотите в случая, такава информация в НАП не се дава по принцип?
  —цитат от коментар 46 на gmm


  кво ли прай тогава файлчето с имот, адрес, егн там? кат ноо отбираш?

  просто на някой/много/ места са заедно с местни данъци и такси. сметай кво /незаконно/ менкане на инфо тече

  после ГЕРБ не били мафия, па Борисов не бил главанак

  яж бахур
 53. 53 Профил на LegalEagle
  LegalEagle
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Няма такива смешници! Винаги съм се изумявал как е възможно някои безплатни програми да са по-сигурни отколкото система за милиони на някоя държавна служба. Също години наред не разбирах какво толкова сложно има в това да се обединят базите данни на КАТ, НАП, застрахователи и т. н. и да се спре с полицейския рекет по пътищата, безумното ходене по различни институции и прочее. Технологично държавните институции са все още на ниво dial-up интернет, а има изненадани, че им хакнаха системата.
  —цитат от коментар 16 на schroeder


  За да може като има хакерска атака удобно да източи всички данни, а не само тези в дадена отделна система? Второ, ако се смени политическия режим с един малко по-тоталитарен от този, ще може всички да бъдат управлявани безпроблемно, на базата на пълния държавен контрол над ВСИЧКИ данни. Престъпниците и тоталитарните политици с радост ще приемат предложението за уедравяне и централизация.

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално
 55. 55 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1190 Весело

  До коментар [#54] от "Роси":

  Най - вече първите 2 цифри от него... За намаляне на бръчките...

 56. 56 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Специалистката по черен пиар ралчева ще ми обяснява какво можело да стане? Хайде по-сериозно, де...

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 57. 57 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Имам човек във НАП И ми дреме на гъза, Имам човек във КАТ И повече няма да ходя да се редя Имаме човек и тука, Имаме човек и там. Имам и откъде да купя, Имам и откъде да дам. Имаме един човек, Винаги дава цени на производител Винаги би ми намерил всичко От цървули до изстребител. Имам и Отмъстител а на шамарите заместител, Невероятно любезен - господин Съдебен изпълнител. Ето го човека, който за процент го прави, Имам толкова хора, колкото на концерт на Слави Имам човек - приятел на човек във НОИ, Бързо действа, може да ми намери стар ковчег, бе мой Имам човек, ако ти наложат глоба Имам друг човек, ако ти сложат скоба Имам трети, ако ми забие компа, А баба ми е човека, който готви боба ‘Къв е филма, нема драма Имам човека като човека ми няма в тоя ден Викат му човека Джентълмен Държи ме по-високо и от Белмекен. Имам стари другари Имам брадва Имам стари златари Като на циганска сватба Ако Зизу ти бие задна ножица Имам човек във Втора градска болница Аверът ми дава на вересия в магазина Дължа му 50, не съм го виждал от година Само ако е за работа не ме търси Щях да съм министър на труда, Ама ме мързи
  —цитат от коментар 19 на so


  Евалла на Ицо Хазарта

 58. 58 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Имам човек във НАП И ми дреме на гъза, Имам човек във КАТ И повече няма да ходя да се редя Имаме човек и тука, Имаме човек и там. Имам и откъде да купя, Имам и откъде да дам. Имаме един човек, Винаги дава цени на производител Винаги би ми намерил всичко От цървули до изстребител. Имам и Отмъстител а на шамарите заместител, Невероятно любезен - господин Съдебен изпълнител. Ето го човека, който за процент го прави, Имам толкова хора, колкото на концерт на Слави Имам човек - приятел на човек във НОИ, Бързо действа, може да ми намери стар ковчег, бе мой Имам човек, ако ти наложат глоба Имам друг човек, ако ти сложат скоба Имам трети, ако ми забие компа, А баба ми е човека, който готви боба ‘Къв е филма, нема драма Имам човека като човека ми няма в тоя ден Викат му човека Джентълмен Държи ме по-високо и от Белмекен. Имам стари другари Имам брадва Имам стари златари Като на циганска сватба Ако Зизу ти бие задна ножица Имам човек във Втора градска болница Аверът ми дава на вересия в магазина Дължа му 50, не съм го виждал от година Само ако е за работа не ме търси Щях да съм министър на труда, Ама ме мързи
  —цитат от коментар 19 на so


  Евалла на Ицо Хазарта

 59. 59 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Имам човек във НАП И ми дреме на гъза, Имам човек във КАТ И повече няма да ходя да се редя Имаме човек и тука, Имаме човек и там. Имам и откъде да купя, Имам и откъде да дам. Имаме един човек, Винаги дава цени на производител Винаги би ми намерил всичко От цървули до изстребител. Имам и Отмъстител а на шамарите заместител, Невероятно любезен - господин Съдебен изпълнител. Ето го човека, който за процент го прави, Имам толкова хора, колкото на концерт на Слави Имам човек - приятел на човек във НОИ, Бързо действа, може да ми намери стар ковчег, бе мой Имам човек, ако ти наложат глоба Имам друг човек, ако ти сложат скоба Имам трети, ако ми забие компа, А баба ми е човека, който готви боба ‘Къв е филма, нема драма Имам човека като човека ми няма в тоя ден Викат му човека Джентълмен Държи ме по-високо и от Белмекен. Имам стари другари Имам брадва Имам стари златари Като на циганска сватба Ако Зизу ти бие задна ножица Имам човек във Втора градска болница Аверът ми дава на вересия в магазина Дължа му 50, не съм го виждал от година Само ако е за работа не ме търси Щях да съм министър на труда, Ама ме мързи
  —цитат от коментар 19 на so


  Евалла на Ицо Хазарта

 60. 60 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Имам човек във НАП И ми дреме на гъза, Имам човек във КАТ И повече няма да ходя да се редя Имаме човек и тука, Имаме човек и там. Имам и откъде да купя, Имам и откъде да дам. Имаме един човек, Винаги дава цени на производител Винаги би ми намерил всичко От цървули до изстребител. Имам и Отмъстител а на шамарите заместител, Невероятно любезен - господин Съдебен изпълнител. Ето го човека, който за процент го прави, Имам толкова хора, колкото на концерт на Слави Имам човек - приятел на човек във НОИ, Бързо действа, може да ми намери стар ковчег, бе мой Имам човек, ако ти наложат глоба Имам друг човек, ако ти сложат скоба Имам трети, ако ми забие компа, А баба ми е човека, който готви боба ‘Къв е филма, нема драма Имам човека като човека ми няма в тоя ден Викат му човека Джентълмен Държи ме по-високо и от Белмекен. Имам стари другари Имам брадва Имам стари златари Като на циганска сватба Ако Зизу ти бие задна ножица Имам човек във Втора градска болница Аверът ми дава на вересия в магазина Дължа му 50, не съм го виждал от година Само ако е за работа не ме търси Щях да съм министър на труда, Ама ме мързи
  —цитат от коментар 19 на so


  Евалла на Ицо Хазарта

 61. 61 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Към автора: разбирам желанието за оригиналност и публичност, суета е. Но като пишете мислите ли? Въпрос: с една фамилия има няколкото стотин хиляди човека. Как само по ЕГН и фамилия ще опредите кой на кого е брат, сестра, вуйчо, кой за кого е женен или омъжен и т.н. Как?

  Мирослав Владимиров
 62. 62 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Към автора: разбирам желанието за оригиналност и публичност, суета е. Но като пишете мислите ли? Въпрос: с една фамилия има няколкото стотин хиляди човека. Как само по ЕГН и фамилия ще опредите кой на кого е брат, сестра, вуйчо, кой за кого е женен или омъжен и т.н. Как?

  Мирослав Владимиров
 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2142 Любопитно

  До коментар [#1] от "deepblue":Всъщност, това е най-смисленото нещо, което може да се направи.Обяввате си личната карта за изгубена, плащате си глобата и си вадите нова. Старата става невалидна и всяка операция с нейните данни от тази дата нататък- също.
  —цитат от коментар 2 на Athanatos


  ЕГН не е ли напълно независимо от личната карта и при смяната и остава същото?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Защо не сме на улицата бесни и агресивни? Аз съм бесен. А ако видя мутрата, горанов или някой друг гербераст ще стана и агресивен.

 65. 65 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 75 Неутрално

  Личните данни у БГ веке са публични. Следват ГРАО, имотен регистър (онуй дет го отнема, па пак проблеми немаше), здравен регистър, НОЙ, пръстови отпечатъци, МВР бази данни....., току виж и агентурни досиета и СРСТ- та качени у нета за обща употреба.....Кой рече, че ГЕРБ не правели електронно правителство - от т'ва по-електронно нема на къде - достъпно, прозрачно, облачно ....

 66. 66 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Всичко е една пробита кофа. В случая данните просто изтекоха публично, докато със сигурност има още десетки случаи, в които това не е ставало толкоз общо достояние. Телефонните измамници откъде имат чудесна и точна база данни с всички стари и/или изкуфели хорица? Защо никога не звънят на по-млади? Откъде им имат телефоните? Всички лелки и чиновници на каси имат достъп до какво ли не. Дадохме 2 милиарда за ел.правителство и в момента нямаме нищо. Дори е още по-лошо от нищо - имаме нещо, което е *****. Една песничка на Ицо Харазта изледе наскоро... "имам човек в НАП и ми дреме на г***, имам човек в КАТ и повече няма да се редя".
  —цитат от коментар 18 на so


  +++++++++++++++++

 67. 67 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  ЕГН не е ли напълно независимо от личната карта и при смяната и остава същото?
  —цитат от коментар 63 на Fred


  Никаква операция не може да се извърши само с ЕГН.
  НАВСЯКЪДЕ се иска и номер на лична карта и дата и място на издаване.
  Говоря за прехвърляне на имоти, за получаване на бързи кредити и т.н.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK