Колко добри съдии познавате? Колко са ръководители? Колко от тях са във ВСС?

Работата, която съдията върши, е изключително отговорна, защото няма по-важна задача от това да бъде дадена справедливост.

© Велко Ангелов

Работата, която съдията върши, е изключително отговорна, защото няма по-важна задача от това да бъде дадена справедливост.Методи Лалов е съдия в Софийския районен съд и негов бивш председател. Текстът е от профила му във "Фейсбук".


Съдията е гражданин като всеки друг. Затова дължи уважение на другите граждани, така както той изисква да бъде уважаван от тях. Работата, която върши, е изключително отговорна, защото няма по-важна задача от това да бъде дадена справедливост.


Но справедливостта не е монопол на съда, още по-малко на отделния съдия.
Съдията е наясно, че работата му не е по-важна от работата на всеки друг в определена ситуация. Защото няма по-важна работа от тази на лекаря, който лекува децата ни, от тази на строителя, който поправя покрива на дома, когато е протекъл, от тази на спасителя, който изважда удавник от морето, от свършеното от хамалина, без когото няма как да бъде пренесена тежка вещ, от тази на адвоката, учителя, шофьора...


Добър съдия е този, който познава добре закона.


Който е отдаден на работата си така, както майката е отдадена на децата си.


Който уважава гражданите и техния труд.


Който в съдебната зала е готов преди всичко да слуша, а след това да говори.


Който е разбрал, че никой не познава правния спор по-добре от участниците в него, поради което те са негови "помощници" (дори когато лъжат) по пътя към обективната истина.


Който знае, че да даде думата на този, на когото може да я отнеме, е истинско достойно поведение и израз на сила, а не на слабост.


Който вярва, че този, който смята, че е онеправдан, има право и трябва да говори.


Който е наясно, че макар делото, което разглежда, да е едно от многото за деня, за страните това дело е единственото, което има значение в този ден (а понякога и за много по-дълго).


Чиято цел е правото и справедливостта. А те най-често се намират на последния лист на делото, а не на първия. Затова никога, преди да е събрал всички доказателства и да е изслушал страните, съдията няма готово решение.


Който през годините трупа знания, но и смирение. И никога озлобление.


Който съди с аршина, с който би искал да бъдат съдени децата и родителите му в същата ситуация.


Колко такива съдии познавате? Колко са административни ръководители? Колко от тях са във Висшия съдебен съвет (ВСС)?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK