Децентрализация: 8+2 > 10+2

Повод за повдигане на темата е интервю на вицепремиера Томислав Дончев.

© Велко Ангелов

Повод за повдигане на темата е интервю на вицепремиера Томислав Дончев.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


За втори пореден път, точно в навечерието на местните избори, в общественото пространство се завърта идея за постигане на фискална децентрализация чрез увеличаване на данъка върху доходите. През 2015 г. това става след изказване на министъра на финансите Владислав Горанов, а през тази година повод за повдигане на темата е интервю на вицепремиера Томислав Дончев. Въпреки че впоследствие вицепремиерът изказва принципна позиция в подкрепа на децентрализация посредством споделяне на част от събираните вече приходи, темата обезателно тръгва с фалстарт.


По този начин, както и през 2015 г., фокусът е поставен върху
евентуално увеличаване на размера на данъка върху доходите на физическите лица


(с до 2 процентни пункта) в полза на общините (10+2), вместо изпълнение на стратегическия ангажимент за споделяне на част от вече събираните приходи (8+2). Така за втори пореден път, в навечерието на местни избори дебатът за децентрализация се превръща в дебат за по-високи данъци – тема, която, както показахме преди месец, е табу за местните власти в подобни периоди. Никой няма интерес да обсъжда по-високи данъци, докато избирателите се отправят към урните, включително премиерът Борисов, който бързо се опита да сложи край на дебата.


Припомняме, че отказът на поредица от правителства да преследват отдавна поетия ангажимент за фискална децентрализация е ясно описан в действащата Стратегия за децентрализация 2016 – 2025 г. По отношение на изпълнението на предходната стратегия (2004-2015) там се казва: "Процесът на децентрализация бе блокиран [с] отказа на централната власт да прехвърли част от приходите от данъка върху доходите на физическите лица (ДДФЛ) като собствени приходи на общините".


Представете си обаче колко различна би била предизборната реторика на кандидатите за кметове и общински съветници,


ако вместо правото да вдигат данъци, им се предлага свободно да управляват част от вече събраните.


Това би създало предпоставки за реална политическа надпревара, базирана на идентифициране на местни проблеми и предлагането на решения за тях – далеч отвъд киченето с/оплюването на резултатите от европейски проекти, което ни очаква. Споделянето на част от постъпленията от вече събирания данък върху доходите на физическите лица с общините ще намали не само съществуващите политически зависимости, изразяващи се в непрестанните молби към Министерския съвет за отпускане на допълнителни средства за местната власт, но и зависимостта на местните власти от европейски средства. Дори чисто математически структурният ефект, който моделът "8+2" ще постигне върху разпределението на публичните разходи между централната и местната власт ще бъде по-ясно изразен от алтернативата "10+2". В идеалния вариант, когато общините получат правото не само на споделени приходи, но и да определят размера на ставката в определени граници,


възможността им да оказват влияние върху условията за живот и правене на бизнес също ще бъде по-голяма


в сравнение с алтернативата - да натоварят допълнително данъкоплатците.


Има и друго - ако процесът на фискална децентрализация тръгне в посока "нагоре", ще бъде създаден прецедент, който трудно ще бъде нарушен в следващи периоди. Ако централната власт си "запази" 10-те процента върху доходите, логично е да очакваме всяка следваща стъпка в посока фискална децентрализация отново да е свързана с увеличаване на общата данъчна тежест в икономиката. Този подход:


1) ще направи всяка следваща стъпка в посока независимост на местните финанси по-трудна и обществено по-неприемлива; и


2) ще бръкне по-дълбоко в джоба на данъкоплатците, като в същото време ще доведе и до общо влошаване на външната конкурентоспособност на българската икономика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 712 Неутрално

  5+5

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 2. 2 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 579 Неутрално

  НАП, събираше както републиканските данъци така и местните, данъци и такси, като местните данъци и такси бяха по отделна сметка!!
  ------------------------
  Когато Тиквата беше кмет на София пееше песента че местните данъци трябва да отиват в общините и да има децентрализиране....в резултат беше създадена като отделна структура (важно е да има службички за тиквените тиквеници) МДТ, резултата е намаляване на събираемостта и увеличаване на административните разходи ....важно е да се множат тиквените тиквеници!!!!

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Нека вдигат данъците ,ако има нужда държавата ,ама се получава така ,че вдигат данъците ,срещу нищо , например местните данъци и във Русе и във Варна се вдигнаха двойно ,е ,това не води до нищо по добро за хората ,просто се крадат повече пари , напр във Варна при 460 милиона общински бюджет ,се отделят под 10 милиона за рехабилитация на улици ,не може цели квартали с по 30 милиона данъци на най високо ниво без никакви улици ,с едно платно на което да не се разминават 2 коли ,без сметоизвозване ,за какво се събират тези данъци ,след като няма нито един асфалтиран сантиметър за последните 7 години във кварталите над пътя за Златните .Малко по добро е положението в Русе ,където обаче никой не се занимава с чистене ,миенето на улиците е табу , мръсотия ,прах ,дупки ,не се чисти зимата ,не се вдига шумата есента , а данъците огромни , пита се къде отиват тези пари за общините .

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Както винаги, целта е да се събират максимум средства. За съжаление, повечето отново ще бъдат откраднати/разпилени, с минимален ефект за населението. Най-доброто решение е, да се оставят част от парите събрани във вид на данъци, на местните власти. Но това води до прекалена самостоятелност - нещо, което бе се харесва на централната власт.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Любопитно

  "идея за постигане на фискална децентрализация чрез увеличаване на данъка върху доходите."

  - Фейк ли е това?

  "„Никой не е коментирал идеята за нови данъци, нито за увеличението им. Трябва да престанем да реагираме само на ключови думи и да започнем да четем целите изречения, а ако може и целия текст. Иначе има опасност някой да остане с грешно впечатление”. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

  Относно идеята всеки общински съвет да има правото да определи надбавка върху данъка върху доходите на физическите лица, Дончев коментира: „Това е идея отпреди 3 години. Имаше внесено подобно предложение в парламента, което обаче не получи подкрепа от народните представители”.

  „Не е задължително да бъде надбавка. При данъка върху доходите на физическите лица, например, може да се намали ставката и тя да стане 8% или 6% и общините да имат право да определят надбавка, като горната граница бъде 10% процента”, посочи още той."
  https://nova.bg/news/view/2019/07/18/257319/томислав-дончев-не-е-коментирана-темата-за-нови-данъци/

 6. 6 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Неравенствата в доходите, заетостта и броя на жителите между отделните общини ще доведе до там, че по-богатите общини ще бъдат по-облагодетелствани от по-бедните общини,а тези пък общини с натрупани високи задължения тези допълнителни средства ще отиват за погасявасяването им и реално няма да остава нищо за инвестиране в проекти.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#6] от "tosho_toto":

  Адмирации колега. Току що направихте на пух и прах идеята на Тимерманс за децентрализирани, местни МРЗ /минимална работна заплата/.

  Ясно е, че твърдението за увеличаване на данъците е фейк. Ясно е и че Дончев предлага дебат за идеите на обединената опозиция:

  "Сред другите мерки са децентрализация на националния бюджет, като идеята е в общините да остават 50% от данъка на доходите на физически лица, 50% от данък печалба и да се намали на 9% ДДС за книги, лекарства и основни качествени храни по БДС."

  Не се чудете кой. Радан Кънев в "Дума":
  "Пакт за растеж без корупция предложи на потенциалните си коалиционни партньори лидерът на Нова Република Радан Кънев. Той им даде срок до понеделник да решат дали пактът отговаря на техните идеи. След този период Радан Кънев предвижда обръщение към десните избиратели и целия български народ.
  В пакта се предлагат пет основни мерки, като първият е възприемане на "румънския модел" за въвеждане на длъжностите заместник главен прокурор за борба с корупцията и такъв за борба с тероризма чрез реформа на прокуратурата у нас.
  Подкрепилите документа доброволно се отказват от депутатските си имунитети. Сред другите мерки са децентрализация на националния бюджет, като идеята е в общините да остават 50% от данъка на доходите на физически лица, 50% от данък печалба и да се намали на 9% ДДС за книги, лекарства и основни качествени храни по БДС. Инициира се и забрана за изсичане на вековните гори у нас в националните паркове, като това трябва да бъде записано и в Конституцията."

  "Радан Кънев предлага на партиите Пакт за растеж" - https://duma.bg/radan-kanev-predlaga-na-partiite-pakt-za-rastezh-n140524

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Очевидното е, че след като Държавата генерира огромни излишъци да е 8+2. Но пък от друга страна и това е безмислено тъй като Държавата трансферира към общините над 3 милиарда лева. Така, че аз не виждам икономически смисъл в тази идея.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Искат ни парите, без да гарантират харченето им да бъде честно и почтено
  Не, разбира се, на всяко увеличение на данъците...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#7] от "plebs":

  Значи пактът на Кънев ще се конкурира със стратегията за догонващо развитие на Доган? - май не е толкова трудно да се прецени в чия полза ще се наклонят везните?!

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":

  Държавата не генерира излишъци. Всички знаят, че това се прави, за да се харчат пари с ПМС, тоест както му дойде на Борисов. Какви са тия излишъци при положение, че има толкова недофинансирани бюджетни дейности? Това, само глупак може да го вярва, че имало излишъци.

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#6] от "tosho_toto":

  Защо говориш в бъдеще време?

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Какви ли още не финансови теории ще измислят, само и само да ни одерат кожите !!!

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Сегашните общини са живи-умрели и на командно дишане.
  Първо трябва да се направи териториално-административна реформа.
  Малките общини да се обединят в старите околии от преди 1953 г., за да бъдат жизненоспособни социални и икономически субекти. Околийските управители да се избират пряко от гражданите, да има пряк граждански контрол и отчетност за всеки един похарчен лев. Гражданите също така да имат право на местни референдуми и инициативи за това какво да се прави с парите. И чак тогава да се мисли за нови данъци.

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#14] от "palav_nik":

  Ти говориш за децентрализация! Чуваш ли се изобщо?! Милиционерите от ГЕРБ, ако има едно лесно ще съберат всичко в София, за да направят град-държава. Ти си тръгнал да обясняваш за реформи, контрол и отчетност. Забрави...!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Абе, нали до края на мандата нямаше да променяте? Счетоводителя се чуди вече откъде да изстиска. Мошеници!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 17. 17 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Не се чудете кой. Радан Кънев в "Дума":
  —цитат от коментар 7 на plebs


  Аааа-ха-ха-ха-ха....

 18. 18 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Работата отива към все по-големи бюджетни разходи, което означава по-големи данъци.

 19. 19 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  колкото си по беден повече плащаш...самия размер на данъците не е голям но навсякъде се плаща всичко...лични карти ,паспорти и проч1ие административни услуги,освен че са супер тромави и тотално объркани(карат те да пишеш разни декларации за лични данни) макар че те имат всичко...и мия мизерници крадливи от герп за 10 тотално нищо не направиха ,или и да са направили нещо в посоко намаляне на на административната тежест е толкова малко на фона на безбройните глупости че няма смисъл...то е като един нецензурен виц...измила си г#за изцапала си путк@т@.....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 20. 20 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1260 Весело

  До коментар [#6] от "tosho_toto":Адмирации колега. Току що направихте на пух и прах идеята на Тимерманс за децентрализирани, местни МРЗ /минимална работна заплата/.Ясно е, че твърдението за увеличаване на данъците е фейк. Ясно е и че Дончев предлага дебат за идеите на обединената опозиция:"Сред другите мерки са децентрализация на националния бюджет, като идеята е в общините да остават 50% от данъка на доходите на физически лица, 50% от данък печалба и да се намали на 9% ДДС за книги, лекарства и основни качествени храни по БДС."Не се чудете кой. Радан Кънев в "Дума":"Пакт за растеж без корупция предложи на потенциалните си коалиционни партньори лидерът на Нова Република Радан Кънев. Той им даде срок до понеделник да решат дали пактът отговаря на техните идеи. След този период Радан Кънев предвижда обръщение към десните избиратели и целия български народ.В пакта се предлагат пет основни мерки, като първият е възприемане на "румънския модел" за въвеждане на длъжностите заместник главен прокурор за борба с корупцията и такъв за борба с тероризма чрез реформа на прокуратурата у нас.Подкрепилите документа доброволно се отказват от депутатските си имунитети. Сред другите мерки са децентрализация на националния бюджет, като идеята е в общините да остават 50% от данъка на доходите на физически лица, 50% от данък печалба и да се намали на 9% ДДС за книги, лекарства и основни качествени храни по БДС. Инициира се и забрана за изсичане на вековните гори у нас в националните паркове, като това трябва да бъде записано и в Конституцията.""Радан Кънев предлага на партиите Пакт за растеж" - https://duma.bg/radan-kanev-predlaga-na-partiite-pakt-za-rastezh-n140524
  —цитат от коментар 7 на plebs


  тикв@ то е от 2017г...тъпа герперска опорка...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 21. 21 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Всички идваха краднаха и си заминаваха. Тези братче нямат наяждане. Иначе е ясно че обикновеният човек им плаща масрафа.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#17] от "Reporter US":

  Във вестник Дума, сигурно пише и Борисов, какво е казал по някакъв повод. И какво от това...? Сигурно пише и за Цветанов. Какво следва?

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#17] от "Reporter US":Във вестник Дума, сигурно пише и Борисов, какво е казал по някакъв повод. И какво от това...? Сигурно пише и за Цветанов. Какво следва?
  —цитат от коментар 22 на Petleshev


  "Сигурно", ама по дръгалефски - демек, хич не е сигурно. А и Таньчето Доньчева ходи да са цалива с Ръданча по конгресите на ДСБ, не ходи на конференциите на ГЕРБ. Освен туй заедно с БСП и ДПС си гласувате амнистии за свинщините, координирате си акциите срещу България и българите, в полза на сударя си Путя и изобщо, дружбата между Позитано, лабараторията и сарая е нужна на дръгалефските комунисти както слънцето и въздуха за всяко живо същество...

 24. 24 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Ако се въведе тази система от София няма какво да откраднат , ще крадат само общините.Между другото съм чувал , че в Швейцария корпоративния данък фифти фифти , отива за кантоните.Много про-европейско , за съжаление няма да се хареса на българите.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 25. 25 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#14] от "palav_nik":

  Това би било подходящо в някоя друга държава.Тук 95% от населението си няма на идея,че общината разполага със собствени средства и също толкова нямат си нямат на идея за какво се харчат тези пари и какво е финансовото състояние на общината, също толкова е процентът и на тези, които не знаят, че улиците примерно се подържат от общината, не от държавата, още по-малко управляващите.
  При децентрализацията краденето е по яко защото трудно може обществото да следи дори и 50 общини.После като затъне общината в борчове всеки обвинява държавата, че нищо не се правило в неговото населено място.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  Откакто ГЕРБ са дошли, не помня да са намалявали данъци. Само нагоре.

 27. 27 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4761 Неутрално

  "ще бръкне по-дълбоко в джоба на данъкоплатците, като в същото време ще доведе и до общо влошаване на външната конкурентоспособност на българската икономика."

  И, о ужас, ББ пак ще спечели изборите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#11] от "Petleshev":

  Ти че си глупак от най-големите гледам всички са го разбрали във форума. А коя система е недофинансирана не знам. Гледам само свръх финансирани системи без реформи. И няма значение какво са планирали за ПМС харчене. В края на декември миналата година имаше 3 милиарда лева Хемус 1,4 заделихабпоузхарчиха още 800 милиона и 800 милиона останаха.

 29. 29 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Първо беше електронно правителство, после искаха децентрализация с местене на министерства и държавни агенции извън София, сега се заиграват с подоходните данъци. На практика нямат желание да правят реална реформа, защото ефективната администрация минава през по-малко, но по-квалифицирани служители, а не политически кухи постове, за генериране на корупция с усложнени процедури за относително прости неща.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK