Какво става на Балканите?

Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев - симулативната политика ражда една (медийна) персонализация на отношенията между държавниците: тупане по раменете, говорене на "ти", обиди, после целувки, шеги-пиперлии. Ненадминат майстор в този жанр е г-н Борисов,

© Юлия Лазарова

Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев - симулативната политика ражда една (медийна) персонализация на отношенията между държавниците: тупане по раменете, говорене на "ти", обиди, после целувки, шеги-пиперлии. Ненадминат майстор в този жанр е г-н Борисов,Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Има един такъв балкански парадокс: всичките лидери на Балканите се кълнат в европейската перспектива на страните си, но същевременно се отдалечават от нея. Обратно на вишеградските популисти, които не спират да нападат Европа, без обаче да поставят под въпрос по-дълбоката икономическа интеграция с блока.


Вучич, Тачи, Борисов
Огледайте региона. При кого отиде Макрон тази седмица? При министъра на информацията от правителството на Милошевич, човек на ултранационалиста Шешел, който беше призовал за всеки сърбин да се убиват по 100 мюсюлмани. Днес г-н Вучич е стожер на европейската интеграция в региона, ще купува ракети Мистрал, а може и французите да строят метрото в Белград. И най-важното - надяваме се той да вразуми косовския министър-председател Тачи, след като миналия ноември страната му наложи 100% мито върху сръбски стоки в отговор на вече не помня каква обида.


Кой е Тачи? На няколко пъти той беше спасяван от Международния наказателен трибунал по реал-политически съображения: на армията за освобождение на Косово, която той оглавяваше в края на 1990-те, се приписват престъпления, сред които търговия с органи на сръбски военнопленници.


В Албания няма избори, които да не бъдат оспорвани от опозицията с яростни протести; по времето на местния вот през юни се чуха гласове, че най-добре ще е да се върне формата на протекторат от времето след Първата световна война. Босна се управлява до днес от трите етно-националистически формации, които нямат никакъв интерес да променят политическата констелация, закрепена от Дейтънските споразумения преди четвърт век. Според нея страната е разделена не само на три части, но и на кантони, всеки от които със свое правителство - на практика днес стотици граждани са министри, хиляди - депутати, а тези хора разбира се нямат интерес да променят статуквото. Социалистите в Румъния вадят на площада гигантски демонстрации срещу замитането на кражби; България пък напоследък един американски филм изобрази като държава, завладяна от мафията, начело с един корпулентен бизнесмен.


Който влязъл в ЕС - влязъл!


Който влязъл в ЕС - влязъл, другите вероятно ще почакат. Любопитно само защо европейците, така чувствителни към демокрацията във Венецуела, си затварят очите пред онова, което става в собствения им заден двор. Отговорът е в магическата дума "стабилност". По-добре авторитарни лидери, само мир да има и по-малко емиграция. Ако се огледате ще установите, че г-н Борисов съвсем не държи рекорда по дълговечност и безалтернативност - по един или друг начин западно-балканските лидери и техните приятелски мрежи управляват страните си от разпадането на Югославия до сега.


Самият смисъл на европейската интеграция в балканския регион е преобърнат. На запад процесът, започнал с основаването на общността на въглищата и стоманата, имаше за цел да обедини индустриите и да преодолее националните граници. На Балканите е точно обратното: Европа е средство, чрез което да се укрепи властта на националните лидери, да се завърши национално-строителния проект, да се укрепят спорните в много случаи граници. Ето на, аз съм вашият легитимен вожд, гостува ми френският президент, приема ме германският канцлер, гордейте се и ме слушайте! Що се отнася до икономиката, в тези страни тя си остава дълбоко зависима от политическата власт - върви, че открий някакъв завод без благословията на управниците. Нашето си е за наши хора.


Невидимият протекционизъм е подплатен идеологически с театрализирани исторически вражди, кръв, чест, даже напоследък - ДНК. Където тръгне някакво регионално сътрудничество, то все е подтиквано от Европа: симулираме, белким изкрънкаме някой милион. Къде са големите регионални концерни, които да събират български, сръбски, албански капитали? Гърците опитваха регионална експанзия, но ги удари кризата. Турците пък ни се виждат твърде големи и застрашителни, пък и нали "робство", исторически страдания... Вярно, че в региона оперират много глобални концерни, но да се интегрираш въз основа на "Кока-Кола" прилича по-скоро на неоколониален, отколкото на европейски проект.


Европа на телата. Стабилните.


Това нежелание за истинска интеграция, съчетано със симулативни жестове на европеизацията, поражда странния театър на сенките в балканската политика. С какво се занимаваме? Чий е Гоце Делчев. Че Бойко Борисов е обиден от сръбския вицепремиер, който пък е обиден на тема Косово. И дали новото дясно правителство на Гърция няма изведнъж да се откаже да приеме новото име на Северна Македония. Битката е не да се преодоляват националните граници, а те да се укрепват. И с тях - властта на дълговечните лидери, гаранти на стабилността. Според безсмъртния афоризъм на Сталин: държавата отпада по пътя на своето укрепване.


Тази симулативна политика ражда една (медийна) персонализация на отношенията между държавниците: тупане по раменете, говорене на "ти", обиди, после целувки, шеги-пиперлии. Ненадминат майстор в този жанр е г-н Борисов, който така отигра скорошните обиди, после сдобрявания с Турция, Северна Македония, Сърбия. Телесната близост идва да замени икономическата интеграция. Може пък това да е българският принос: Европа на телата. Стабилните.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (223)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Изобщо ,ако някой знае какво става и кой накъде дърпа на балканите ще е герой , естествено е ,че ЕС няма да се натиска за приема на останалите страни със съмнителна демокрация .

 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2593 Весело

  Както винаги лицето Дичев тръгва от идеята, че всичко знае, че "демокрация", е единствено това дето го има в Германия и Франция и всяко отклонение на милиметър дори е дива балканщина и путинизъм. Ами честно казано, предпочитам да живея в държава, където поне министър-председател не става един и същи човек, независимо колко гласа е спечелил, в коалиция с тия, дето са се кълняли, че единствената им цел, е да го свалят. Сещате се за коя "супердемокрация" говоря. И където има свобода на словото и не оставаш без работа и влизаш в затвора, понеже си използвал не-политкоректна лексика. Естествено последното според Дичев, Смилов и компания е признак за липса на всякаква "демокрация", защото те се надяват един ден да станат като идолите им неомарксистки професорчета и журналистчета на Запад - езикова полиция, определяща какво може да се говори и какво не. И след като си издадат присъдите, да тръгват качулките да наказват виновните (като в Германия, където нахлуха по къщите на хора, писали във ФБ срещу Меркел и имигрантите). Там ги стяга чепикът авторите от Дойче Веле, до един правоверни болшевики. Ще им се да имат реална власт, пък нашенецът хич не ги бръсне. Напълно съм наясно, че България има куп проблеми и е управлявана от пълни некадърници, ама тоя не дава предложения за решаване на тези проблеми, ами мрънка, че не е както е някъде си, където на него му харесва. Ами сори, ама не на всички им харесва, така че гориш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  Нас и румънците ни приеха по милост в ЕС. Резултата е плачевен. Поне за България, защото Румъния, вече ни води в развитието си. И то - с доста. Не вярвам, в близките 20г да има новоприети. Все пак, ще поживеем, ще видим.

 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 41 Любопитно

  До коментар [#2] от "Тюфлекчия":

  Грантове да има,Дойчовци и Дичевци ще се намерят!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 5. 5 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Балканите са си европейския див югоизток! Какво се чудим?

 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 41 Любопитно

  Балканите са си европейския див югоизток! Какво се чудим?
  —цитат от коментар 5 на gak37608125


  Кои сте вие,дето се чудите?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4050 Неутрално

  Балкански съюз става.....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 804 Весело

  "Има един такъв балкански парадокс: всичките лидери на Балканите се кълнат в европейската перспектива на страните си, но същевременно се отдалечават от нея."

  - Дойче Веле творчески са преписали от Епицентър:

  "Д-р Калоян Методиев: Със сделката за изтребителите F-16 България се отдалечи от НАТО"

  Те това е Bradva.ДС :)

 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тюфлекчия":
  “Както винаги лицето Дичев тръгва от идеята, че всичко знае, че "демокрация",
  ——
  Туй за Дичев и демокрацията е добра тирада ... или добре назубрена такава. Но пък ако може да споделите и вижданията си по ТЕМАТА на статията, би било любопитно. Прочетете статията, не е толкова дълга. Да Ви помогна: става дума основно за “европейската интеграция в балканския регион”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#9] от "Gretel":

  Демокрация има там където човек може да изкаже мнението си по всеки въпрос без да бъде тормозен и репресиран. Това е моето определение за демокрация. В този смисъл Германия и Франция НЕ са пример за демокрация.

 12. 12 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Балканите са най-интересният район на Европа!

 13. 13 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  "надяваме се той да вразуми косовския министър-председател Тачи"
  За сведение на Дичев и Дойче веле, Тачи е президент на Косово, не премиер. Целият "анализ" е на същото ниво. Започва с произволно твърдение, представено като аксиома, около която гради тези - подход евтин, манипулативен и грозен. (Можеше поне да маркира съпредстдателството на България и Македония на Берлинския процес, което стартира.) Зле скалъпените вестникарски упражнения на тема Балкани вредят на региона, наречен мъдро от римляните Catena Mundi.

 14. 14 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":
  “Демокрация има там където човек може да изкаже мнението си”
  ——
  Това хубаво, ама дайте малко по темата, като например, според Вас прав ли е Дичов, че западняците жертват демокрацията на Балканите в името на стабилността

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  Просто се смайвам от това днешно наше Дойче Веле. Как пък не направиха един реален анализ както за България най-вече така и за Балканите.
  Първо икономиката на България се основава на малките и средните собственици (92%). Не се основава на Доган, Домусчиев, Прокопиев и още 100-ната ни олигарси, които ако не ги споменават всеки ден няма да се сещаме за тях.
  Не се основава и на чуждестранните инвестиции . Те и олигарсите са 7,5% от икономиката ни.
  В една супер плодородна година пък да пишеш идиотии просто е необяснимо. Няма революционна обстановка другарки и другари.

 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Това прилича на писано в ПИК или Дой§е веле.

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  Освен това България никога ама никога от 1878 година до днес не е била по-богата и то именно благодарение на ЕС. И България е най-големият привърженик на ЕС. Последното проучване на тази тема беше 65% ЗА ЕС 9% против и 26% нямат мнение (изследване на Тренд)

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#14] от "Gretel":

  Това че на Балканите в някои страни има авторитаризъм приближаващ се до тирания е вярно,но това не е повод тези страни да бъдат изключени или неприети от ЕС. След и преди ВСВ в щата Луизиана положението е било същото като днес в България. Царяла е страшна корупция,бедност,фалшифициране на изборите и т.н. Но въпреки това САЩ не са изхвърлили Луизиана от състава си.

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3591 Неутрално

  До коментар [#10] от "Saint of Me":

  имало е, с главен редактор на българската секция Кириак Стефчов

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тъпанарите се раждат без глави":


  Кои сте вие,дето се чудите?
  —цитат от коментар 6 на Тъпанарите се раждат без глави


  Булгар! Булгар!
  ..................
  Ти какъв си? Знаеш ли се?

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Много тегава боза на ДойчеВЕлеви.

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2593 Весело  До коментар [#2] от "Тюфлекчия":“Както винаги лицето Дичев тръгва от идеята, че всичко знае, че "демокрация", ——Туй за Дичев и демокрацията е добра тирада ... или добре назубрена такава. Но пък ако може да споделите и вижданията си по ТЕМАТА на статията, би било любопитно. Прочетете статията, не е толкова дълга. Да Ви помогна: става дума основно за “европейската интеграция в балканския регион”
  —цитат от коментар 9 на Gretel


  Големите чувства, които плодя в тебе са известни и както винаги не можеш да се сдържиш да не ги покажеш. Понеже обаче съм в сравнително добро настроение, мисля да ти отговоря на въпроса, или по-точно да ти разясня което не си разбрала. Като начало, цялата концепция на Дичев почива върху някаква неизвестно откъде дошла предпоставка, че демокрацията на Балканите зависи от западняците, но те видиш ли я "жертват", щото ако настояват много, тука ще се избием. Подобна теза може (ама няма да го направи никога, щото ще му спрат достъпа до ДВ) да изкаже за ФРГ след ВСВ, когато на почти всички постове продължават да си стоят нацисти, под благосклонния поглед на окупиращите сили. Щото не е имало кой друг - успели са да намерят хора само за пред света, ама от там надолу си е било кадри на НСГРП. Това както и да е. Въпросът е, че как се управляват Балканите си зависи основно от тях - и ако е лошо и ако е добре. Всичко останало е комплексарщина и извинения. На Дичев му трябва извинение защо като е толкова велик и толкова ги разбира нещата, тука не е както той иска и нищо не може да направи. Е има си - Западът не му го направил, "жертвал" ценностите. Пълни глупости. Между другото, въпросното лице от 90-те е близко с разни политици, така че не си мисли, че политиката не го интересува и не е част от нея. Хич не е толкова безкористен, колкото се опитва да изглежда. Другото му твърдение, че демокрация е това, което той разбира под този термин вече коментирах, но пак ще засегна. Това което Дичев и останалите от кръжеца на ДВ и Дневник разбират под "демокрация", е някакъв технократично-бюрократичен авторитаризъм, където управляват едни и същи, които сме припознали за "компетентни", понеже имат "правилни" виждания. В него имаш относителна свобода като да си сменяш работата и местоживеенето (за разлика от времената на СССР), обаче не и да изказваш мнение по въпроси, които "елитът" е разрешил вместо тебе и без да те пита. Примерно дали да се приемат безразборно имигранти от Азия и Африка, дали да се наливат трилиони в борба с климата, дали Мохамед е бил педофил, дали законите важат еднакво за всички, или има някои, за които ще правим изключения (примерно за женското обрязване в някои "култури"), дали искаш да плащаш 90% данъци и удръжки, че да могат някои да раждат по 10 деца, а други да си пият и друсат по цял ден без да работят, какво са "човешки права" (нещо което според дичевците и западните им ментори може да се променя според зависи, ама само от тях, без дискусия и гласуване) и още много, много други. Най-важното - в тоя утопичен "демократичен рай" на авторите на ДВ всъщност демокрация няма, щото както не веднъж са казвали, не може да гласуват какво да става старите, нямащите дипломи за вишУ, живеещите на село или в малки градове, и въобще всички дето не са "прогресивни". Това имам против писанията на Дичев. Та такава "демокрация" едва ли искат и повечето хора на Запад, ама нямат избор, щото очевидно с избори нищо не става (е - гласуваха за Брекзит и какво?), а с протестите дори във ФБ разправата е много бърза. Надявам се бях достатъчно подробен този път.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тюфлекчия":

  Само да добавя, че такива индивиди като Дичев трябва и съдът да отсъжда това, което те кажат.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4050 Неутрално

  До коментар [#10] от "Saint of Me":

  навремето дали е имало Диарбекир Хабер с 'български' списувачи, като Дойче Веле сега.
  ========
  Всеки си е гледал работата. ....
  Балкански кервани са пътували до Диярбакър ,Мусул ,Ербил.....все съседни градове на Шам и Багдад. ...а от там и с Богатия Хиндукуш......
  Който е работил е печелил ....а който не ....е оставал гладен...защото е нямало еврофондове както сега...
  Били са времена в които кадърните и усърдните са били най заможни....
  Всичко е било ясно и по съвест.....затова и медии като DW не са били нужни....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  За едно е прав Дичев- има една граница , на запад от която са глобалистките държави, а на изток- националните .

  Както многократно сме заявявали и обяснявали, глобализмът е основно оръжие на неомарксизма / меркелизма .

  Глобалисткият Запад се разпознава лесно- освен с цензурата , там газят хора с камиони , взривяват ги, колят ги/ буквално / , лисват им киселина в лицата, разстрелват редакции на вестници, взривяват метрото , изнасилват ги и ги опипват публично и т.н. Който се оплаче му отнемат детето ! По улиците не можеш да се разминеш от араби, африканци, афганистанци, карибци, пакистанци, ндийци , шриланкци и т.н.

  Националният Изток също се разпознава лесно- там такива работи няма , хората се разхождат спокойно по улиците и парковете до късно през нощта, децата си растат в нормални семейства , в училище тоалетните са за момчета и момичета , по медиите ВСЕ ОЩЕ можеш да пишеш СВОБОДНО , стига да не се заяждаш с Норман / ! /, най- много по някой гей- парад за цвят . По улиците всички са бели.

  Изтокът е ПО- БЕДЕН, понеже Западът черпи с голямата лъжица .
  Самите западняци го признават, а източноевропейците взеха да сравняват Плана Маршал с Плана Меркел и да задават неудобни въпроси !

  Всеки може сам да си хареса и да се пресели, ако му е изгодно и удобно.

  Ние пък си задаваме въпроса- какво става на Запад ?

  Ще се наложи ли ПАК да ги освобождаваме ?

 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2593 Весело

  До коментар [#22] от "Тюфлекчия":Само да добавя, че такива индивиди като Дичев трябва и съдът да отсъжда това, което те кажат.
  —цитат от коментар 23 на Да вярваме на истината


  Да - абсолютно! Вчера даже писах коментар под статия на другия титан (Смилов), пак в ДВ в този смисъл. Там доайенът на правната мисъл в България Смилов (всъщност възпитаник на разни като Дичев от философския факултет на СУ) обясняваше как решението на КС за ИК било абсурд и трябвало ГЕРБ да се борят с него - предполагам имаше предвид да пратят качулките в сградата на КС и да изпоарестуват съдиите, щото законен и конституционен начин няма.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Долу горе сега настигнахме положението в Османската Империя в България по богатство. Самият факт, че селяните от Боженци са ходели с килограми злато да търгуват описани в тефтерите им до Багдад, Москва, Виена е исторически факт. Стамболов казва:"Дай му на българина да работи и да богатее. Такъв човек как ще вдигне въстание."

 28. 28 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  И накрая - някой да обясни на западняците, че към интернационалния/ глобалисти Райх, където те отиват, ние оттам идваме !

  Когато ние бяхме ИНТЕГРИРАНИ, те водеха рибарски, мидени, селскостопански и прочие " войни " помежду си.

  Техният късмет бе, че ние бяхме ИНТЕГРИРАНИ насила в една загубена икономическа и идеологическа система, а те бяха свободни да се развиват сами. С щедрата помощна американските данъкоплатци !

  С едно драсване на химикалката в Сочи !

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5506 Неутрално

  Така става, когато едните са в схемата на реалполитик за да си минимизират усилията, а другите необезпокоявано разглеждат политиката като келепирец а не като мисия.
  Резултатът го виждаме :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 770 Неутрално

  "... всичките лидери на Балканите се кълнат в европейската перспектива на страните си, но същевременно се отдалечават от нея...нежелание за истинска интеграция, съчетано със симулативни жестове на европеизацията, "
  ==========================================================================
  Нищо ново и изненадващо...
  "...Ако посещаваше тамошните семейства, това не го правеше от общителност, от желание да се запознае с начина на живота у по-цивилизованите кръгове; умствените и нравствените интереси на това общество не само че не го занимаваха, но му бяха и в тягост - те като че бяха скучни интервали, нестърпими паузи, които го разделяха от целта на посещенията му - от кьоравото: я някое угощенийце, я някоя разходка на тяхна сметка. ... Впрочем тая разлика не я сещаше, и как ще я сети! Той, дето ходи, носи със себе си своя атмосфера, свои нрави и обичаи, търси си жилище по своите вкусове, среща все свои хора, на които е навикнал и в които, разбира се., не вижда нищо ново: отиде ли във Виена, той ще се спре в хотел "Лондон", там е също така задушено, също мирише на кухня и на сернисти водород, както и у дома му; среща се със същите турци, арменци, сърби, арнаути, каквито е привикнал да среща всеки ден; няма да иде в кафе "Хабсбург", понеже го е страх да не го оскубят, а ще влезе пак в гръцкото кафене, което е също тъй нечисто и задушено от вечен дим, както са и нашите кафенета. За търговия ли отива, ще иде при българите търговци, а чрез тях той даже не сеща, че влиза в съприкосновение с европейци. А че именно вън от тая ограничена сфера се почва европейският живот, той нито знае и като че не иска даже и да знае. Възпитанието, нравственият мир на европееца, домашната му обстановка - плод на вековна традиция и постепенно усъвършенствуване умственото движение, - обществените борби и начинът на воденето им, музеите, библиотеките, филантропическите учреждения, изящните изкуства, хилядите проявления на прогреса не обременяват вниманието ....обаян от този принцип на окаменелост и ултраретроградство, не се стряска твърде много от "новата мода", т. е. от цивилизацията. ... - и при всичко че го въодушевява принципът "баща ми това не е правил и аз няма да го правя", но току видиш, че си облякъл чиста риза, турил си ръкавици, па кога го назорят, облича и фрак, сърди се, смее се, ама облича фрака. Чуваш го, че казва "pardon", говори за "костентуцията", похвалява се сам-там, че обича "супа", когато всъщност една люта чорба би предпочел от всички европейски гозби...."

 31. 31 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  "...когато всъщност една люта чорба би предпочел от всички европейски гозби...."
  —цитат от коментар 30 на objektivist96


  Па много ясно - и аз предпочитам едно здраво шкембе с много пипер и чесън, пред френска лучена супа. Тоя довод малко е остарял от времето на Алеко. Сега основен довод на Запад е, че имаме нужда от "diversity", щото вижте колко различни ресторанти имало в Лондон и който не яде "китайско", "индийско", "тамилско", "малайско" и т.н. поне веднъж дневно, е пълен прошляк и селски бек, гласувал е за Брекзит, расист е и не споделя европейските ценности.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 32. 32 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  От демокрация до демокрация, има голяма разлика.
  Атинската демокрация например, напълно демократично осъжда Платон на смърт чрез отравяне с бучиниш... за възгледите му.
  Със засилване на политкоректността натам вървят и някои демокрации, които Дойче веле ни дава за пример - някои категории хора и проблеми са табу и криткуващите ги рискуват да си създадат големи проблеми. У нас пък самото демократично начало е отнето, защото правото на глас е фиктивно и на практика само утвърждаваме избора на Борисов, Нинова и Доган, а не гласуваме за избрани от нас кандидати.

 33. 33 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1862 Весело

  До коментар [#30] от "objektivist96":

  Това че Щастливеца е бележит сенсей по никакъв начин не го имунизира срещу отровата на умнокрасивия псевдоинтелектуалски нихилизъм.

  'Цивилизованите' западняци са вършели ужасяващи зверства както в колониите си така и у тях и средният западен бай чиляк с НИЩО не е по-добър от средния източен бай чиляк. Тоя ореол за западната свята непогрешимост и аристократична префиненост на всички нива е много популярна заблуда сред псевдоинтелектуалците и го закачат и иначе умни хора

  Use your Illusion
 34. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  [/quote]

  тия дето на на хранилка на Кремъл и Сорос.
  [quote#30:"objektivist96"]"... всичките лидери на Балканите се кълнат в европейската перспектива на страните си, но същевременно се отдалечават от нея...нежелание за истинска интеграция, съчетано със симулативни жестове на европеизацията, "==========================================================================Нищо ново и изненадващо..."...Ако посещаваше тамошните семейства, това не го правеше от общителност, от желание да се запознае с начина на живота у по-цивилизованите кръгове; умствените и нравствените интереси на това общество не само че не го занимаваха, но му бяха и в тягост - те като че бяха скучни интервали, нестърпими паузи, които го разделяха от целта на посещенията му - от кьоравото: я някое угощенийце, я някоя разходка на тяхна сметка. ... Впрочем тая разлика не я сещаше, и как ще я сети! Той, дето ходи, носи със себе си своя атмосфера, свои нрави и обичаи, търси си жилище по своите вкусове, среща все свои хора, на които е навикнал и в които, разбира се., не вижда нищо ново: отиде ли във Виена, той ще се спре в хотел "Лондон", там е също така задушено, също мирише на кухня и на сернисти водород, както и у дома му; среща се със същите турци, арменци, сърби, арнаути, каквито е привикнал да среща всеки ден; няма да иде в кафе "Хабсбург", понеже го е страх да не го оскубят, а ще влезе пак в гръцкото кафене, което е също тъй нечисто и задушено от вечен дим, както са и нашите кафенета. За търговия ли отива, ще иде при българите търговци, а чрез тях той даже не сеща, че влиза в съприкосновение с европейци. А че именно вън от тая ограничена сфера се почва европейският живот, той нито знае и като че не иска даже и да знае. Възпитанието, нравственият мир на европееца, домашната му обстановка - плод на вековна традиция и постепенно усъвършенствуване умственото движение, - обществените борби и начинът на воденето им, музеите, библиотеките, филантропическите учреждения, изящните изкуства, хилядите проявления на прогреса не обременяват вниманието ....обаян от този принцип на окаменелост и ултраретроградство, не се стряска твърде много от "новата мода", т. е. от цивилизацията. ... - и при всичко че го въодушевява принципът "баща ми това не е правил и аз няма да го правя", но току видиш, че си облякъл чиста риза, турил си ръкавици, па кога го назорят, облича и фрак, сърди се, смее се, ама облича фрака. Чуваш го, че казва "pardon", говори за "костентуцията", похвалява се сам-там, че обича "супа", когато всъщност една люта чорба би предпочел от всички европейски гозби...."
  —цитат от коментар 6 на Тъпанарите се раждат без глави


  А такива като тебе за едното грантче и майките си продават!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 35. 35 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  България може би е в най - добро икономическо състояние от последните 30 години, но чак пък от 1878 година, едва ли. 600 000 армия сме поддържали през войните, сега спорим дали да купим 2 съвременни бомби повече за жалката ни армия от 28 000 военни. Прадядо ми е изхранвал сам 7 членното си семейство, сега това е възможно за малцина.
  Преди 100 години, богатите търговци са били в състояние да дарят стотици милиони на държавата, а сега?!

 36. 36 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Неделна сутрешна тролеада в коментарите под почти всяка тема. ГРОБави, патреотари и червени, вият в един глас, колко продънени и автократично-неверни са западните журналисти, особено тия в ДВ. Ганьо дори се е опитал да изкара западните демокрации като тоталитарни, псевдо-демократични общества, в които така любимия му популизъм не иска и не иска да хваща корени. Естествено, в главите на списващите копейкаджии, прогесивно = мигранти, истинско = популизъм... и то понеже били в настроение. Интересно, дрогаре, като не сте в настроение, дали се събира IQ колкото за мучене и ходене в тоалетната, или Cacatne Ursus in sylvis? От Блиц-аджии и руски партенки и без това не може да се очаква повече...

 37. 37 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Макрон се опитва да наложи Франция за основен играч на Балканите, но просто няма ресурси за това.

 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  Любопитно само защо европейците, така чувствителни към демокрацията във Венецуела, си затварят очите пред онова, което става в собствения им заден двор. Отговорът е в магическата дума "стабилност".
  *
  Да де, ама в България няма такава инфлация, каквато има във Венецуела. Последният път, когато това се случи излязохме на улицата и ометохме правителството на БСП.
  Освен това е твърде неуместно да се сравнява който и да е от българското правителство с военопрестъпници, отговорни за убийства на цивилни граждани. А за опозицията всички избори, които не е спечелила са манипулирани и всеки премиер е авторитарен ако не е излъчен от нея.
  А от партиите, посочени като алтернатива на сегашното управление единствено БСП има реален шанс да спечели изборите. При това положение въобще не е чудно, че гражданите предпочитат по-малкото според тях, зло.
  Алтернативата, която ни представят от "Дневник" показва само, че спонсорите са заложили на куц кон без шансове да спечели повече от 5-6%. Толкова за либерално-левичарската идеология, на която залагат.

 39. 39 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1862 Весело

  До коментар [#36] от "Chung Kuo":

  Другарю, айде сега излейте СЪЩИЯ бълвоч в немски форум със същите определения но към немската публика и се наслаждавайте на западната демокрация и свобода на словото.

  Да се похвалите после как се е получо :)

  Use your Illusion
 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  [quote#37:"palav_nik"]Макрон се опитва да наложи Франция за основен играч на Балканите, но просто няма ресурси за това.

  Французите нямат никаква представа какво става на Балканите, нито имат визия как да решат проблемите на тези държави, а честно казано никога не са проявявали особена съпричастност към тях....

 41. 41 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Дичев шъ фане гранта и за другата година.

  Само трябва редовно да оръква България и българите и от мастер реис/тип арииска/ ще гу хвъргат коричка хляб редовно.

  Брелинската коричка ляб за български "интелектуалец" - безценно !

 42. 42 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#32] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Не Платон, а Сократ. И присъдата му е за "развращаване на младежта", много сериозно престъпление, между другото. Сократ е имал и избора да бъде изгонен от Атина, но не го е приел.

 43. 43 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Да де, ама в България няма такава инфлация, каквато има във Венецуела. Последният път, когато това се случи излязохме на улицата и ометохме правителството на БСП.Освен това е твърде неуместно да се сравнява който и да е от българското правителство с военопрестъпници, отговорни за убийства на цивилни граждани. А за опозицията всички избори, които не е спечелила са манипулирани и всеки премиер е авторитарен ако не е излъчен от нея. А от партиите, посочени като алтернатива на сегашното управление единствено БСП има реален шанс да спечели изборите. При това положение въобще не е чудно, че гражданите предпочитат по-малкото според тях, зло. Алтернативата, която ни представят от "Дневник" показва само, че спонсорите са заложили на куц кон без шансове да спечели повече от 5-6%. Толкова за либерално-левичарската идеология, на която залагат.
  —цитат от коментар 38 на pamela


  Адмирации за коментара ти!
  Аз се опитвам да разбера, какво цели авторът с подобен материал? Против членството на Балканите в ЕС ли е, или напротив?
  Или е просто против ЕС?
  Или препоръчително Балканите според него да се откъснат от ЕС и включат в Евразия на Кремъл??

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 44. 44 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  От балканските страните извън ЕС за членове стават (с много уговорки) само Македония и Албания. Всичко останало е сръбска паплач (и ако не всички, то е всичко заради сръбски влияния).
  Сърбия трябва да остане извън ЕС. Ако Босна някога успее да се справи с "република Сръбска" (по начина по който Хърватия се справи с "Република српска крайна"), то и Босна има някакъв шанс.

 45. 45 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#42] от "Oggie Petkov":

  Да, неволна грешка. Сократ е осъден, разбира се.

 46. 46 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2674 Любопитно

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Ети! Това, което си написал е вярно и не лошо, но трябва да си много убедителен при обясняването МУ на твоите съмишленици тук във Форума - РУШЛЯМО-ИНТЕРПУТИНИСТИТЕ!
  Те не могат да проумеят че Историята е такава, каквато е!
  А тя е:
  Заради пет-вековното съвместно съжителство (няма да коментираме дали е било доброволно или принудително), с турците имаме много по-общо (да кажем поне обща История), отколкото със руснаците!

 47. 47 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Поредната дойчевелевска глупост, така както я разкодирах е обидна повече за балканските народи, а не за вождовете им. Авторът априори излиза от презумпцията, че на Балканит живеят идио*ти, които не могат да изберат подходящите си лидери. все едно, че е налице една идеална Европа на Запад от Балканите, водена от едни гениални алтруисти, мислещи безкрайното добро на бедните източноевропейци. тази Европа спря да съществува в момента в който баба ти Меркел отвори границите за милиони уж"бежанци"., нарушавайки всички международни, национални и световни закони и правила. Източноевропейските народи и дори техните лидери прогледнаха и видяха, че защитата на националните интереси е основна та червена линия, която трябва да следват и че западните политици са "същите маскари".

 48. 48 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Значи вишеградците може да са популисти и националисти, но са по-добри от проевропейски настроените балканци. Не разбирам логиката дичева.

 49. 49 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Любопитно само защо европейците, така чувствителни към демокрацията във Венецуела, си затварят очите пред онова, което става в собствения им заден двор. Отговорът е в магическата дума "стабилност". *Да де, ама в България няма такава инфлация, каквато има във Венецуела. Последният път, когато това се случи излязохме на улицата и ометохме правителството на БСП.Освен това е твърде неуместно да се сравнява който и да е от българското правителство с военопрестъпници, отговорни за убийства на цивилни граждани. А за опозицията всички избори, които не е спечелила са манипулирани и всеки премиер е авторитарен ако не е излъчен от нея. А от партиите, посочени като алтернатива на сегашното управление единствено БСП има реален шанс да спечели изборите. При това положение въобще не е чудно, че гражданите предпочитат по-малкото според тях, зло. Алтернативата, която ни представят от "Дневник" показва само, че спонсорите са заложили на куц кон без шансове да спечели повече от 5-6%. Толкова за либерално-левичарската идеология, на която залагат.
  —цитат от коментар 38 на pamela


  Яко!!! Но, за съжаление, не вярно и твърде глупаво. Не можеш да наречеш "левичар" онзи който практически изолира назначените управители на държавни предприятия, приватизирайки ги, не може да е левичар и онзи който де факто превърна данъчната система от разграден двор в действаща машина (която се нуждае само от убгрейд във времето). И не на последно място, не можеш да наречеш някого левичар само защото е поискал съдебната система да става все по-добра и все по-справедлива.
  Та, да, от тази гледна точка поста ви е доста глупав и абсолютно не точен.
  И да спомена още нещо: никога "консервативен" не означавало авторитарен. Бъркате понятията

 50. 50 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2593 Весело

  До коментар [#43] от "tolkoli":

  За съжаление е изключително прозаично. Дичев, като виден представител на "Златната младеж" от онова време (син е на придворния писател Стефан Дичев), много страда, че вече не само той и подобните му могат да ходят "на Запад", да носят дънки от КореКом и да слушат последните албуми на плочи, без да се притесняват, че някой ще ги обади, че "слушат западна музика". Влизането на България в ЕС позволява на всеки да ходи където си реши и да си търси щастието както намери за добре, в резултат на което дичевците, дайновците, левчевците и другите "десни" продукти на соц-номенклатурата вече не са специални, не са релевантни. Вече в която и стая да влезе наш Ивайло, има поне един дето е пътувал повече от него и поне двама, дето са ходили да учат или специализират в еквиваленти на Сорбоната, където е бил той. Представяш ли си колко е гадно, особено като нямаш с какво друго да се похвалиш, щото Дичев не става ни като преподавател (говоря от опит - водил ми е два семестъра), нито като културолог (за какъвто се представя)? Та според него трябва да ни изгонят от ЕС-то, само той и останалите от бандата да имат шенгенски визи и да бъде рахат, като едно време. Всички тези типични за кондурджия щения са опаковани в някакви алабализми за "ценности", "демокрация" и други отвлечени понятия, които според автора доказват, че българите не са за Европа - само той, Смилов и Дайнов са за там, точно като едно време.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 51. 51 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Просто се смайвам от това днешно наше Дойче Веле. Как пък не направиха един реален анализ както за България най-вече така и за Балканите.Първо икономиката на България се основава на малките и средните собственици (92%). Не се основава на Доган, Домусчиев, Прокопиев и още 100-ната ни олигарси, които ако не ги споменават всеки ден няма да се сещаме за тях.Не се основава и на чуждестранните инвестиции . Те и олигарсите са 7,5% от икономиката ни.В една супер плодородна година пък да пишеш идиотии просто е необяснимо. Няма революционна обстановка другарки и другари.
  —цитат от коментар 15 на Да вярваме на истината


  ++++

  Понякога форумът ме изненадва приятно. И това е добро.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 52. 52 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  До коментар [#35] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Преди 100 години промишленост е имало само в Габрово. Останалото е било примитивно селскостопанско производство. А, дори изключвате соца. Ами миналата година икономиката ни е 3,2 пъти по-голяма от 1989 година в материални измерители.

 53. 53 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2593 Весело

  До коментар [#49] от "stanislavdi":

  Не бъркай Костов с Раданча и Христо Иванов. Съмнявам се колегата да е имал предвид първия в поста си, най-малкото защото той взимаше доста повече от 5-6% на избори.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 54. 54 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  До коментар [#35] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Кои са тия богати търговци?! Аз познавам само един такъв дето е дарявал милиони - Пенчо Семов. Други не ми е известно да са дарявали милиони. А виж от 1834 до 1878 година българското общество без държава е създало 1600 училища. Повече от Русия Англия. Факт.

 55. 55 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#50] от "Тюфлекчия":

  Благодаря ти за отговора! Проясни ми се, въпреки че предполагах подобна мотивация ала дичев и сие.
  Знаеш ли кое е опасното в подобни сугестивни статии? Че младите, които не са живели при соца, биха му се вързали. А те са бъдещето.
  Поздрави!

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 56. 56 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#49] от "stanislavdi":Не бъркай Костов с Раданча и Христо Иванов. Съмнявам се колегата да е имал предвид първия в поста си, най-малкото защото той взимаше доста повече от 5-6% на избори.
  —цитат от коментар 53 на Тюфлекчия


  Опазил ме Бог да сравнявам Костов с Радан Кънев. И все пак, би ли ми споменал нещо левичарско у Радан Кънев? Освен това, доколкото знам Радан Кънев не е лицето на ДСБ, а и ДСБ далеч не е само Радан Кънев

 57. 57 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  До коментар [#56] от "stanislavdi":

  Тома Белев. Ултралевичарско. Това е предостатъчно.

 58. 58 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#56] от "stanislavdi":

  Ами виж с кого се коалира и как гласува за председател на ЕК. Идеите му не ми се обсъждат сега.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 59. 59 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 303 Неутрално

  В тая държава е пълно с тъпи доценти, професори, академици...

  Дичев, Христов, Вучков... последния не толкова тъп, колкото странен..

  Но всички са по-тъпи от шофьор, да речем.

  Какви цели преследва Дичев?

  Интересно, статиите му превеждат ли се на немски? Не ми се вярва, работодателите му да знаят какви ги пише..

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 60. 60 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 775 Неутрално

  .Какви цели преследва Дичев?
  —цитат от коментар 59 на Жълто паве


  Това е първото с което трябва да започва всяка статия на "анализатор/експерт/блогер/икономист ..."

  1. кои го финансира и курира
  2. какво се гони , какви цели са му поставени

 61. 61 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#56] от "stanislavdi":

  Радан Кънев е българският ултра неомарксист, ти питаш кое му е левичарското?!
  Ми всичко- от произхода, до тъста и мирогледа!

 62. 62 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  Яко!!! Но, за съжаление, не вярно и твърде глупаво. Не можеш да наречеш "левичар" онзи който практически изолира назначените управители на държавни предприятия, приватизирайки ги, не може да е левичар и онзи който де факто превърна данъчната система от разграден двор в действаща машина (която се нуждае само от убгрейд във времето). И не на последно място, не можеш да наречеш някого левичар само защото е поискал съдебната система да става все по-добра и все по-справедлива.
  —цитат от коментар 49 на stanislavdi

  Да, ама това беше едно време и тогава подкрепях ДСБ. Сега депутатът от тази партия гласува заедно с ПЕС и зелените в ЕП против кандидата на ЕНП. Оставям настрана атаките срещу Орбан след като по-голямата част от депутатите от ЕНП не бяха толкова крайни и бяха за замразяване, а не за изключване. Всичкото Мара втасала...

 63. 63 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1470 Весело

  " Телесната близост идва да замени икономическата интеграция. Може пък това да е българският принос: Европа на телата. Стабилните."

  Само кат се сетя кви прегръдки и целувки са на всяка среща на ЕС, докато се пазарят и дърлят зад гърба ни, Дичев ми се струва паднал от Марс!

 64. 64 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2674 Любопитно

  До коментар [#57] от "Да вярваме на истината":


  Тома Белев. Ултралевичарско. Това е предостатъчно.
  —цитат от коментар 57 на Да вярваме на истината


  Да тръгнем ли от малко по-далече?
  Когато биха шута на Маркс и Ленин, и техните поддръжници изпаднаха във вакуум! И какви станаха? ЗЕЛЕНИ!

 65. 65 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2021 Весело

  До коментар [#50] от "Тюфлекчия":

  Е, някои от златната младеж се устроиха и покрай БСП. Но нямаше как да са всичките.

 66. 66 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 804 Любопитно

  ...Та такава "демокрация" едва ли искат и повечето хора на Запад, ама нямат избор, щото очевидно с избори нищо не става (е - гласуваха за Брекзит и какво?), ...
  —цитат от коментар 22 на Тюфлекчия  До всички постове от "Тюфлекчия":

  - "щото очевидно с избори нищо не става" ми прилича на диагноза "президентска република". Или нещо като "демокрацията ни отне много". Резултатът от "Брекзит" е 50+% срещу 50-%. Грешката на британците е, че се опитват да приемат такъв резултат, вместо да предвидят, че допитванията са им валидни от примерно 60/40 нагоре. У нас такъв резултат даде референдумът на Слави. А политиците почти вкупом го заметоха. Сред тях е точно тая, дето демокрацията и отне много.

  Глупост е, че Луканов и Сорос са противници. Фата дикиш само сред Ивохристовите проценти. :) Опровергава го договорът между двамата. 67. 67 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1862 Весело

  До коментар [#50] от "Тюфлекчия":

  Това требе да влезе в учебник! Точно такива са 'либералните' автентични умнокрасивци размахващи пръст заклеймявайки 'Ганьо' под фалшивата маска на радетели за правда и ценности

  Use your Illusion
 68. 68 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#49] от "stanislavdi":

  Колежката Памела е много добре ориентирана, ами ти бъркаш понятията, понеже опорната точка ти е грешна.

  Най- просто казано- неомарксизъм- ляво, останалите- дясно!

 69. 69 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#62] от "pamela":

  Сега депутатът от тази партия гласува заедно с ПЕС и зелените в ЕП против кандидата на ЕНП. Оставям настрана атаките срещу Орбан след като по-голямата част от депутатите от ЕНП не бяха толкова крайни и бяха за замразяване, а не за изключване. Всичкото Мара втасала... "

  За Радан идеалният кандидат беше Тимерманс!
  Урсуля му е твърде не радикална!

  Кво да говорим повече?

 70. 70 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  [quote#62:"pamela"][/quote]

  Кандидата на ЕНП беше Манфред Вебер. Под натиск на левичари и националисти ЕНП промени силния си кандидат на много по-слаб.
  Така ли беше?

 71. 71 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  До коментар [#62] от "pamela":

  Днешното ДСБ е ляво и само поради факта, че няма мозъка ли, капацитета ли не знам какво да отговори смислено и да изследва защо десният избирател си гласува за ГЕРБ неотклонно 12 избора. Обявяват го за тъп и грозен по болшевишки и край:) Проблемът е решен. Могат да си стоят под опашката и да пускат статии идиотщини. И даже изключвам отявлени комунисти като Дайнов, Дичев, Иванов. Даже обикновени десни хора тука в коментарите го повтарят като папагали години.

 72. 72 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#56] от "stanislavdi":Радан Кънев е българският ултра неомарксист, ти питаш кое му е левичарското?!Ми всичко- от произхода, до тъста и мирогледа!
  —цитат от коментар 61 на faeton.


  Тогава да попитаме обратното, кой в нашият политически живот е десен, не крайно десен, а десен? Внимавайте с отговора. Все пак няма да ви е лесно да ме оборите

 73. 73 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#50] от "Тюфлекчия":

  Добро познаване на психологията на индивида, колега!

  Отнеми на такъв сребърната лъжичка и той веднага става радикален " прогресист "!

 74. 74 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Няма ентусиазъм в ЕП и това е нещо естествено, защото се очакваше един от водещите кандидати да бъде избран. При нас, в ЕНП беше силно желанието да бъде избран Манфред Вебер“ – заяви в интервю за Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП Радан Кънев

 75. 75 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#62] от "pamela":Сега депутатът от тази партия гласува заедно с ПЕС и зелените в ЕП против кандидата на ЕНП. Оставям настрана атаките срещу Орбан след като по-голямата част от депутатите от ЕНП не бяха толкова крайни и бяха за замразяване, а не за изключване. Всичкото Мара втасала... "За Радан идеалният кандидат беше Тимерманс!Урсуля му е твърде не радикална!Кво да говорим повече?
  —цитат от коментар 69 на faeton.


  Няма ентусиазъм в ЕП и това е нещо естествено, защото се очакваше един от водещите кандидати да бъде избран. При нас, в ЕНП беше силно желанието да бъде избран Манфред Вебер“ – заяви в интервю за Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП Радан Кънев

 76. 76 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1862 Весело

  До коментар [#70] от "stanislavdi":

  Натискът на ЕС умнокрасивците левичари и 'зелени' подкрепени от ШЕСТИМАТА депутата на бесепе беше да сложат Тимерманс

  Use your Illusion
 77. 77 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  До коментар [#72] от "stanislavdi":

  ГЕРБ са абсолютно десни и затова гласува десният избирател за тях. Плосък, данък, фискална дисциплина, внимателно боравене с доходите, нормална социална програма. Всичко в икономиката ни е дясно. 91% от БВП се прави от малкият и средният бизнес. Това е действителността. А какво казал рекъл Борисов е съвсем различно.
  Затова не изкарате ли програма ЗА умнокрасивите няма да мръднете ама не се вижда.

 78. 78 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#72] от "stanislavdi":

  Няма какво да внимаваме, отдавна съм дискутирал темата- истинската дясна консервативна партия в България още не се е състояла!

  Наличните са или меркелисти или путинисти!

  Десни консервативни демократи в България има, това са хора, като Алекс Алексиев, Огнян Даскарев, Николай Ненчев и други!

  Но те не се организират в единна формация!
  Но времето наближава!

 79. 79 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  да си казваш мнението е свобода на словото. демокрация е да си избираш управляващите на (демократични) избори

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 80. 80 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#54] от "Да вярваме на истината":

  За братя Христо и Евлоги Георгиеви или Коджакефалията в Бургас, не си ли чувал?

 81. 81 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  Никъде няма абсолютна свобода на словото в смисъл да говориш където каквото си поискаш. Но свободата която имат във Франция и Германия в повечето страни от Азия, Африка и в Росссийката само могат да я сънуват

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 82. 82 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#72] от "stanislavdi":

  Вл. Каролев, Т. Дончев, Москов ...и цялото ДПС.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 83. 83 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  До коментар [#80] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Това е през османско. А ти ми говориш за началото на 20-и век. И както виждаш отбелязвам, че България през този период без държава прави 1600 училища.

 84. 84 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#77] от "Да вярваме на истината":

  Половината ГЕРБ са меркелисти, другата- путинисти, Борисов е и двете!
  За това и политиката им е аморфна смес от леви и десни действия.

 85. 85 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  Забелязвам, че руските тролове и идиотите си намират общ език. езикът на полезният идиот?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 86. 86 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#38] от "pamela":
  До коментар [#49] от "stanislavdi":

  Радан Кънев и Иван Костов:

  "Радан Кънев предлага на партиите Пакт за растеж" - https://duma.bg/radan-kanev-predlaga-na-partiite-pakt-za-rastezh-n140524

  "Радан Кънев е най-вероятният нов лидер на ДСБ" - https://www.mediapool.bg/radan-kanev-e-nai-veroyatniyat-nov-lider-na-dsb-news206558.html

  „Иван Костов и Румен Петков защитават шефа на ДАНС“ /Цветлин Йовчев/ - https://www.24chasa.bg/Article/784372

 87. 87 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#72] от "stanislavdi":Вл. Каролев, Т. Дончев, Москов ...и цялото ДПС.
  —цитат от коментар 82 на Жълто паве


  Москов- десен ?😂😂😂
  Пепи Левото, дето одържави здравната каса!

 88. 88 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  До коментар [#84] от "faeton.":

  Аз не виждам леви действия от ГЕРБ. Ако ми посочите ще им обръщам внимание.

 89. 89 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1470 Весело

  До коментар [#85] от "Opportunity":

  И ти ни забавляваш, ма не се хвалим!
  😭😭😭

 90. 90 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#84] от "faeton.":
  "Половината ГЕРБ са меркелисти, другата- путинисти, Борисов е и двете!
  За това и политиката им е аморфна смес от леви и десни действия."
  ..............,,....
  Така е, Борисов е най-известният десен комунист в българската политика, който още си държи партийната книжка, закътана някъде. А от Путин просто го е страх.

 91. 91 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#84] от "faeton.":Аз не виждам леви действия от ГЕРБ. Ако ми посочите ще им обръщам внимание.
  —цитат от коментар 88 на Да вярваме на истината


  Голям процент преразпределение на бюджета, както при Луканов, Виденов ни Станишев!
  Това им е най- отчетливо лявото.
  Социалната им политика е изцяло лява!
  Здравеопазването- ляво!
  Образованието- ляво.

 92. 92 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#72] от "stanislavdi":ГЕРБ са абсолютно десни и затова гласува десният избирател за тях. Плосък, данък, фискална дисциплина, внимателно боравене с доходите, нормална социална програма. Всичко в икономиката ни е дясно. 91% от БВП се прави от малкият и средният бизнес. Това е действителността. А какво казал рекъл Борисов е съвсем различно.Затова не изкарате ли програма ЗА умнокрасивите няма да мръднете ама не се вижда.
  —цитат от коментар 77 на Да вярваме на истината


  Хаххааха, полският данък е въведен от левичарите БСП. Освен това, покажи ми една страна, управлявана от десни консерватори с плосък данък? Няма такива, защото полският данък има социална насока, а дясната политика е насочена към стимул за бизнеса, а не за пролитариата

 93. 93 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1862 Весело

  До коментар [#92] от "stanislavdi":

  "защото плоският данък има социална насока"

  Дами и господа, нобела за икономика тая година мисля е ясен :)

  Аплодисменти за почитаемия лауреат!

  Use your Illusion
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 770 Неутрално

  "За нас, българите, във всички области, има една обща характеристика: муха, която живее със самочувствието на аероплан."
  "Една непобедима страст има нашенецът към фотографията. Колко е печално да гледаш: дори когато е революционер, той не пропуща да се фотографира в театрална поза, въстанически дрехи, оръжие, череп… Той предварително мисли само за почитта, която поколенията ще бъдат длъжни да отдадат на лика му."
  Димитър Подвързачов
  "...Оттам българската идея, че образованието трябва да създава само практични хора, homo faber, без теоретична мисъл, което е един пълен абсурд: какъв лекар ще бъдеш, ако не знаеш биохимия? Разбира се, тези неща не са били толкова неясни на българите. Изразени са във вицове. Например, минават в пъкъла край казани с катран. От гърците се подава някой и вика нещо, от турците някой плава и гори, само при българите е спокойно. Питат дявола защо е така. „Ами те се теглят надолу един друг“, отговаря им той. Или когато се извърши някаква грамадна мърсотия, има едно умилно запитване: „Ама защо ний българите сме такива?“ Тези работи се долавят не толкова рационално, колкото с инстинкт. И средният българин е еснаф, тарикат, хитрец, има цяла една гама от термини, които го обозначават. Например — „в мътна вода риба лови“, „знае къде зимуват раците“, „намерил е на баницата мекото“. Това са типове на социално поведение, на използване на злото. И кое е злото? Организираното безличие в борбата му срещу личността. Ухилените физиономии на тия, които знаят „къде е на баницата мекото“, които знаят „да те пратят за зелен хайвер“… Интелектуалната мафия, която е конституирана на тази основа, много дълбоко бди за инакомислещите. Ако тръгнеш да се противопоставяш, ще те уволнят, ще пребият сина ти на улицата, теб ще пребият, ще ти запалят къщата."
  https://chitanka.info/text/11661-generalnata-merzost-na-bylgarskija-zhivo?fbclid=IwAR1JQgnyEqcWWG3XN517mLN8tCHIsWmee7IZeFEWoELATeY-JvuXSjWU9_Y

 96. 96 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#83] от "Да вярваме на истината":

  Абе, какво османско време те гони постоянно?
  Голямото дарение на Евлоги Георгиев за университета е през 1897 година, а на Коджакефалията през 20те години на 20 ти век.
  И твърдението ти, че нямало фабрики в България преди 100 години, освен в Габрово, също е невярно.
  Имало е в Русе, Сливен, София, Севлиево, Пловдив и т.н.

 97. 97 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#50] от "Тюфлекчия":


  толкова точно!!! радвам се, че има такива хора да го кажат това. Аз като напиша, че е от тези които са обяснявали, че кока кола е опасен алкохол, метафорично имам предвид същото, но в комсомолската редакция на дневник, създадена за да легетимира дичевци, това среща само презрително скимтене :D

  Пиша тук, защото не ми допадат комсомолските внушения на редакцията на новото Работническо дело, нито промотираният номенклатурния кръг от самовъобразили се дилетанти, нито обощенията, които си позволяват вкупом - защото Българската култура е на друго ниво в реалността.
 98. 98 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#92] от "stanislavdi":"защото плоският данък има социална насока"Дами и господа, нобела за икономика тая година мисля е ясен :)Аплодисменти за почитаемия лауреат!
  —цитат от коментар 93 на Saint of Me


  Главоч, в нито една страна от развитите икономики няма плосък данък за пролетариата. В НИТО ЕДНА! Полският данък е в услуга на равенството и е елемент от социалната държава.
  Набийси го в кухата кратуна. Питай някой от любимите си републиканци за това какво мисли за полският данък. Гарантирам ти, че отговора ще бъде в една дума-комунизъм. Аз съм го правил, при това на бяха тук, в България. И на въпроса "Каква ви е данъчната система?" и на моят отговор "плоско облагане и на бизнес и на заплати" отговора беше: "Заради това ще бъдете бедна държава"

 99. 99 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#34] от "lz2":
  Обикновено не отговарям на подобни ...дивотии,(да ги наречем),но сега ще се изкуша да попитам:-Защо пишете подобни глупости?!???Не се познаваме,а Вие,набързо определихте,какво бих направил с майка си?!???И,как го решихте това?!???Какви "грантове" Ви,гонят дявол да Ви,вземе?!??Ако някой има мнение,възгледи,виждания различни от Вашите,то това,задължително е защото,видите ли,той е получател на "грантове"?!??? Това е някаква тотална глупост! Понякога имам чувството,че много хора са обхванати от някаква мания на тази тема.Е,не можете ли да допуснете,че някой/някои могат да не мислят като Вас,и без тези прословути "грантове?!?
  И,бъдете така добър да не споменавате майка ми!Аз не съм споменавал ничия!Включително и Вашата!

 100. 100 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#72] от "stanislavdi":Вл. Каролев, Т. Дончев, Москов ...и цялото ДПС.
  —цитат от коментар 82 на Жълто паве


  Москов десен? За мен беше десен до момента в който не започна да защитава монопола на НЗОК. Дотам му бяха десните разбирания. Никога, абсолютно никога десен политик не е бил противник на конкуренцията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK