Главните прокурори и вътрешният човек

Румяна Арнаудова и Иван Гешев - неофициални претенденти за поста главен прокурор.

© Велко Ангелов

Румяна Арнаудова и Иван Гешев - неофициални претенденти за поста главен прокурор.Текстът е препечатан от сайта "Трансмедия".


Както се очакваше, Висшият съдебен съвет не предложи номинации за нов главен прокурор. Съвсем логично, защото колкото по-малко време дели този акт от лятната ваканция на прокурори и граждани, толкова по-малко критика ще отнесат номинираните и номиниращите.


По-важният въпрос обаче е има ли значение личността на главния прокурор в една нереформирана съдебна система. И логичният отговор е, че, да, има значение.
Личността винаги има значение, а съществува и теоретичната възможност поне в началото на 7-годишния си мандат първият обвинител да е амбициран да се хареса не само на управляващите, а и на обикновените граждани без осъдителни присъди или висящи дела. Може да се опита дори без подсказване от други места да снабдява обвиненията с по-солидни доказателства, та и съдът да си свърши работата. Ако новият обвинител наистина притежава необходимите качества и желязна воля, за да устои на


натиска, който неминуемо ще се упражнява


от заинтересувани среди по силата на инстинкта за самосъхранение.


Личността на главния прокурор е единственото, на което може да се надяваме на този етап. Във всеки се спотайва по един вътрешен глас, буден или заспал, но който може да различава добро от зло. Вътрешният човек у някои индивиди се припокрива с външния, но такива рядко се озовават по високите етажи на властта. А ако случайно се озоват, изглеждат като черни овце край добродетелните си бели посестрими. Престоят им в такова стадо е труден, а понякога се случва и да ги отстрелват.


В тази връзка прогнозите за избор на главен прокурор, мотивиран да държи буден вътрешния си човек, не са много оптимистични според спряганите имена за поста на Сотир Цацаров. Те всички са вътрешни хора – на системата, не по други критерии.


"Фаворитът на Сотир Цацаров за главен прокурор е неговият заместник Иван Гешев. Той изглежда готов да ескалира линията на брутална репресия и безочливо обслужване на интересите на управляващите и заедно с това, в личен план, проявява примитивизъм и безогледност. На този фон може да започнем да съжаляваме за Цацаров." Това казва в интервю за "Медиапул" лидерът на "Да, България" и бивш министър на правосъдието Христо Иванов.


Изкарването на Гешев като евентуален обвинител №1 трябва да ни подскаже, че Цацаров, както повечето му колеги преди него,


след по-продължителен престой във властта, загубват всякаква представа как изглеждат отстрани,


доколкото някога са я имали. Никой, дори Цацаров, не би предложил скандална кандидатура като Иван Гешев, ако за кандидатите за главен прокурор се гласуваше примерно като на евроизбори. Но прокурорското мнозинство във Висшия съдебен съвет прави всяка компрометирана кандидатура възможна. Самият Гешев наскоро декларира, че с 99% сигурност няма да се кандидатира за главен прокурор, а 1% оставя за господ, без да уточни кого точно има предвид.


Кариерата на Иван Гешев се развива бурно като заместник и острие на Цацаров тъкмо след провалите му като шеф на Специализираната прокуратура. Той бе водещ прокурор по знаковото дело "КТБ", затлачено и обрасло с основателни съмнения за гигантска манипулация.


Иван Гешев е и един от прокурорите, които отказват да подпишат обвинения срещу собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев за присвояване на 18 млн. лв. в полза на "Уорли Парсънс" – фирма, изпълнител по договора с НЕК за АЕЦ "Белене". Впоследствие Гешев е преместен за малко в прокуратурата в Перник и върнат пак в София.


Един уж страничен детайл буди особена тревога –


тайната връзка на българската прокуратура с руската.


Освен срещите на главния прокурор с генералния прокурор на Русия Юрий Чайка, справка на "Дневник" показва и тягата на съветско-руската прокуратура да "обучава" българската вероятно на прийоми от времето на Вишински. Зад факта, че Чайка се оказа вътрешен човек на прокуратурата, вероятно се крие и една от причините за непомерното самочувствие на кръга около депутата от ДПС Делян Пеевски.


Според изпратена информация от прокуратурата по запитване на "Дневник" за периода 2013 г. – 2019 г. прокурори и следователи са били обучавани по различни програми в страни от Европейския съюз, САЩ и Русия. Последната – истински гигант в правораздаването.


Иван Гешев е водил делегация от прокурори в Русия през май 2018 година като шеф на Специализираната прокуратура и е участвал в кръгла маса на тема "Противодействие на тероризма". Официално.


Друг претендент за позицията на главен прокурор е и шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който нашумя в "Апартаментгейт" с незаконната си тераса, както и с цялостната дейност на мегаоргана, който оглавява.


Има и една кандидатура, която изглежда по-скоро екзотична, за да е вярна.


Става дума за гласа на Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова, чието име може би пробно бе пуснато в обращение. Тя е не само вътрешен човек на кръга около Цацаров и Делян Пеевски, но и поради служебното си положение, не е влизала преки битки и в скандали, а само ги е съобщавала след редакция на шефа си. Впечатленията от нейното публично присъствие могат да се оприличат на говореща холограма, четяща с равен и безпристрастен глас позицията на Сотир Цацаров.


Наскоро стана ясно, че Румяна Арнаудова е присъствала на спешна среща между Сотир Цацаров, Иван Гешев и още неколцина. Поканени са били и главните радактори и издатели на вестникарската империя на Делян Пеевски покрай сюжета около в. "Телеграф".


Това даде повод на Сотир Цацаров пламенно да се изкаже в защита на свободата на словото. Звучи като виц.


Ако Румяна Арнаудова стане главен прокурор, ще е първата жена в историята на институцията. Ще е важен опитът й хем нищо да не съобщава, хем да го казва гладко. Ще има добри съветници.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  ГЕРБ и Пеевски са едно и също. Корпоративното сливане се състоя през лятото на 2013 г.. Да гласуваш за ГЕРБ все едно гласуваш за Пеевски.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 2. 2 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  ГЕРБ и Пеевски са едно и също. Корпоративното сливане се състоя през лятото на 2013 г.. Да гласуваш за ГЕРБ все едно гласуваш за Пеевски.
  —цитат от коментар 1 на cinik


  Повервахме ти. Ти поверва ли си?

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  Без да се правя на врачка, от сега мога да кажа, че от ДеБъ ще са "против" новия Главен прокурор, ако не е посочен от тях.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3740 Неутрално

  В помощ на второкурсниците по журналистика. Четем христоматиен пример на жанра "Пасквил".

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  ами не ви се получава.... или поне не като за 200млн

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  Всички търпеливо ги чака кестенът 🌳

 7. 7 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1216 Весело

  Ей! Няма ли кой да предложи Атанасов или Хр.Иванов за гл .прокурор? Да бъде въведен най после ред и правосъдие в България?

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  "Текстът е препечатан от сайта "Трансмедия"."

  - Я, "Трансмедия"! Миро Иванов, говорителят на Цветан Василев...

  "Семейство Василеви: Моника Станишева ни предлагаше да пазаруваме медии" - https://clubz.bg/57997-semejstvo_vasilevi_monika_stanisheva_ni_predlagashe_da_pazaruvame_medii

  :) Тъкмо затова не чета Вradva.ДС.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4799 Любопитно

  Без да се правя на врачка, от сега мога да кажа, че от ДеБъ ще са "против" новия Главен прокурор, ако не е посочен от тях.
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Що ?

  Трябва ли да са „за” само и само,защото е посочен от МОСКВА

 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Маргарита Стефанова Попова.

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2506 Весело

  ГЕРБ и Пеевски са едно и също. Корпоративното сливане се състоя през лятото на 2013 г.. Да гласуваш за ГЕРБ все едно гласуваш за Пеевски.
  —цитат от коментар 1 на cinik  До коментар [#1] от "cinik":

  През 2013г. Христо Бисеров беше зам шеф в НС и вадеше зъби. Наскоро един "независим" съдия от обединената опозиция му помогна да не бъдат "извадени неговите зъби". :)

  Коментарът ви толкова циничен, колкото и твърдението в Епицентър - "Д-р Калоян Методиев: Със сделката за изтребителите F-16 България се отдалечи от НАТО"

 12. 12 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 590 Неутрално

  "Наскоро стана ясно, че Румяна Арнаудова е присъствала на спешна среща между Сотир Цацаров, Иван Гешев и още неколцина. Поканени са били и главните радактори и издатели на вестникарската империя на Делян Пеевски покрай сюжета около в. "Телеграф".
  Това даде повод на Сотир Цацаров пламенно да се изкаже в защита на свободата на словото. Звучи като виц."
  Значи, Цацаров събрал журналистите и им казал: "Трябва да защитаваме свободата на словото. Който не слуша ще го затворим и няма да е свободен. Опичайте си акъла, че да не пострада свободата Ви, защитавайте я."

  забавление и приключение
 13. 13 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Добре беше да прочетем посочена в статията една конкретна личност, която би била подходяща за поста главен прокурор. Така бихме имали представа за основните характеристики и личностни качества на супергероя.
  Статията някакси априори се опитва да насажда мнението, че прокурорите са лошите в този сценарий, а съдиите са целите в бяло. Но не бива да забравяме, че магистратурата в страната ни е отражение на обществото. Без идеализирани сюжети и герои, вкл. и на епистоларно ниво.

 14. 14 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":

  Още през 2009г. Боко пристана на Прасевски. Буквално за една нощ свинските лейномети "пренесоха огъня" и от Тиква Боко стана Батман. След това за 3.5 г. първи мандат на Боко като премиер, свинските медии бълваха хвалебствия за него и Цвинокио, хидроложките хонорари на Доган бяха игнорирани, парите на държавните дружества се изливаха в КТБ, с тях се купуваха активи на кило, а Булгартабак беше тихинко продаден на Прасевски и Мустака, скрити зад офшорка, скрита зад руска банка.

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#9:"Hawaii"][/quote]

  То те май ще предложат московската номинация.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12065 Неутрално

  Нищо добро не очаквам от този избор. 100% ще бъде по модела "Ти си го избра".

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  Нищо добро не очаквам от този избор. 100% ще бъде по модела "Ти си го избра".
  —цитат от коментар 16 на penetrating


  Не знам как да ти го кажа, ама новия главен прокурор ще бъде по закон предложен от ГЕРБ и избран в парламента. Няма нужда да ми казваш, че трябва да бъде предложен от някаква си извън-парламентарна партийка.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  До коментар [#2] от "Боби Бобев":

  Като се сетим за писмото от преди месец - вярно е. Там, шефът нареди какво да се прави, а подчинения(боко), мълча, като комунист на разпит. И то, при логореятя, на легнала го преди, по време на изборите и след тях. А се сещам и за изказването на Доган, че той разпределя порциите (по времето на кабинет Боко 1).

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  [quote#11:"plebs"][/quote]

  Те се "разбраха" два месеца по-късно.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2118 Разстроено

  Е, не може да няма някой малко по-читав за главен прокурор!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9211 Неутрално

  Награда за замазването и прикриването. Всички, завършили Магнаурската школа, ще заемат най-високите постове в правосъдната система.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Подобна номинация очевидно намалява силно щансовете както за нормално правосъдие, така и за положителни промени в системата.
  Лошото е, че при сегашното устройство на прокуратурата ангел да сложиш за главен прокурор, пак ще бъде купен/смачкан и в керайна сметка корумпиран, защото както някой беше казал: "Властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно".
  В държавите, където правните системи са очевидно много по-добри, прокурорите са или обект на избори, или са под контрола на някоя от властите. У нас над главния прокурор няма никаквъ контрол и резултата е налице.

 24. 24 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Чудесна статия на Рени Нешкова

  Дедо Крум
 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3321 Любопитно

  "Никой, дори Цацаров, не би предложил скандална кандидатура като Иван Гешев, ако за кандидатите за главен прокурор се гласуваше примерно като на евроизбори. Но прокурорското мнозинство във Висшия съдебен съвет прави всяка компрометирана кандидатура възможна."

  ...Значи проблемът е не в конкретната кандидатура, а в правилата!
  Кандидатурата на Гешев е абсолютно логична, имайки предвид че прокуратурата е йерархична структура. Кой да передложи Цацацров, освен този, който си е отгледал?!
  Като изскочат останалите кандидатури, ще могат да се правят прогнози - сега напълно очаквано вие Христо Иванов, който щеше да квичи срещу коя да е кандидатура на прокуратурата със същите напълно предсказуеми аргументи.
  Дериватите на фондацията ще го извиват в обичайния стил, без да предлагат нищо, абсолютно нищо конкретно. И на друго мясо споменах, че за промени(още повече конституционн) се иска обществена подкрепа, а те си нямат. Освен ако за такава не броим един евродепутатин в ...екологичната комисия!

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Стигнахме до потпури от цитати на Христо Бойкикиев.

  Калиск, класик!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на cio
  cio
  Рейтинг: 313 Весело

  [quote#2:"Боби Бобев"][/quote]

  Ти на кого верваш малко интересува някого тук.
  Но ти си виш оценките и виж, на теб дали ти повЕрваха! :-))) Да не ти намалят хонорара, ей...

  cio
 29. 29 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  Това е битката за свободна държава. Довечера в 18:30, за да не се оплаквате после.
  Иначе 7 години Гешев ще си обслужва Пеевски

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK