Мирослава Тодорова: Щом походът за овладяване на съда продължава, не всичко е загубено

Мирослава Тодорова: Щом походът за овладяване на съда продължава, не всичко е загубено

© Дневник"Дневник" препечатва от сайта "Маргиналия" интервю със съдия Мирослава Тодорова - смел критик от години на зависимостите и опитите за влияние в съдебната власт. Нейните лични данни бяха оповестени от Инспектората на Висшия съдебен съвет в тотално нарушение на закона. За безобразието тя не получи дори извинение, а обяснението на институцията беше нелепо - станала грешка.
Заглавието е на "Дневник".


Госпожо съдия, личните ви данни, както и на вашето семейство, се появиха на сайта на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС). Публикувани бяха и EГH-та на съпруга ви и на вашия син, както и дaннитe oт вашата личнa ĸapтa, мобилният ви телефон и пълният aдpec нa ceмeйcтвoтo. Публикувана бе и имуществената ви декларация, която магистратите сте задължени да подавате всяка година. Как си обяснявате това? От инспектората нарекоха случилото се "пропуск".


- Знам единствено със сигурност какъв е резултатът – грубо нарушаване на защитата на личните данни. Дори да беше взет сам по себе си, случаят не е безобиден. Но когато бъде разгледан в контекста на личната ми професионална история и на историята на събитията, които по случайност открехват вратата към опитите за сплашване на съда, случаят вече изглежда застрашителен.
Няма как да не го свържа с началото, с това, че след сблъсъка с вътрешния министър Цветан Цветанов и завеждането на дело срещу него бях уволнена незаконно. След възстановяването ми на работа от съда по същото дисциплинарно дело ми беше наложено второ наказание от ВСС – двугодишно понижаване в длъжност от Софийския градски в Софийския районен съд, въпреки че никой не може два пъти да търпи наказание за едно и също нарушение. Междувременно г-н Цветанов като вътрешен министър и заместник министър-председател обругаваше публично съда в хода на висящи процеси. От трибуната на Народното събрание тенденциозно ме дискредитираше и прочете резултати от използване на специални разузнавателни средства (подслушване) за горнооряховски лекари, въпреки че според Наказателния кодекс разпространяването на информация, събрана със специални разузнавателни средства, извън наказателния процес, за който е предназначена, е престъпление.


Социалната цена от тези набези на овладяване на съдебната власт са много по-големи от сумите, които държавата ще плати по осъдителните решения на Европейския съд за правата на човека и основните свободи и на националните съдилища срещу г-н Цветанов за нарушената презумпция за невинност и поставената в опасност справедливост на конкретните съдебни процеси.


Две години след възстановяването ми като съдия главният прокурор подаде сигнал срещу мен в същия Инспекторат, който сега публикува личните ми данни, за това, че съм се произнесла със закъснение по искане за разкриване на банкова тайна, в срок, по-кратък от месец, по предварителна проверка, продължила близо две години и завършила с отказ да бъде образувано наказателно производство поради липса на престъпление. Това беше първият сигнал, подаван от главен прокурор срещу съдия изобщо.


Няма как да не обърна внимание и на факта, че това не е първата проява на специално внимание от г-н Цацаров към мен. Докато беше председател на Пловдивския окръжен съд, той беше изискал делото, заведено от мен срещу г-н Цветанов за клевета, от долния съд преди да бъде разпределено на съдия, въпреки че председателстваният от него съд трябваше да бъде втора инстанция. Освен че така се наруши случайното разпределение на делото по реда на постъпването му, се накърни и обективната видимост за независимостта на съда.


Тъй като конкретният сигнал в Инспектората от г-н Цацаров вече като главен прокурор не можа да установи сериозно нарушение, което да доведе до наказание, ИВСС го използва за претекст да извърши безпрецедентна проверка на цялата ми работа като съдия за срок от 2 години. Целта на проверката, за разлика от заглавието на файла с декларацията сега, не допуска никакво двусмислие – колкото по-дълъг период на работата на съдия в Софийския районен съд се проверява, толкова повече произнасяния извън инструктивните срокове по дела ще се установят. Става въпрос за голямо количество дела, повече от 1000, които съм разгледала в този период. И вместо въпросът да бъде разрешен в интерес на правосъдието, като се вземат мерки за справедлива натовареност на съдиите в претоварените съдилища, за да могат те да успяват не само срочно, но и с интерес към съдбата на хората и със сила за личностно и професионално развитие да разглеждат делата, той доведе до нова форма на репресия, ново дисциплинарно производство.


Междувременно предходният състав на ВСС се занимаваше с това да обсъжда на свои заседания снимка, направена тайно от неизвестни лица на улицата на мен, члена на съвета Калин Калпакчиев и Христо Иванов, когато той се занимаваше с дейности, свързани с правосъдието, в неправителствения сектор. Обсъждането на снимката не беше на плоскостта на засегната лична неприкосновеност или на дебата каква е границата между публичната сфера и незаконната намеса и как да бъдем защитени, а на плоскостта дали е злепоставящо за член на съвета да върви по улицата със съдия с дисциплинарно производство и с човек, който е бил министър на правосъдието.


Но от цялото това институционализирано насилие има съществена полза. Явно е, вижда се, че е в синхрон с интереса на властта и генерира освен отвращение и съпротива.


Според ваши колеги, които са установили нарушението, файлът с вашите и на семейството ви лични данни е бил озаглавен – с имената на латиница на съдията с добавка "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII". За какво е свидетелство този факт?


- На първо място, заглавието изключва възможността за грешка, защото в него има най-малкото изрично признание, че съответните служители на Инспектората на ВСС са знаели, че декларацията не е "почистена" при публикуването й. Удивителните обаче превръщат заглавието в заповед, в указание да не се обезличават личните данни.


На следващо място, публикуването на личните данни на съдия беше сторено от органа, който по Закона за съдебната власт и Закона за защита личните данни осъществява надзор за оперирането на личните данни по делата. Т.е. голямата му власт предполага висока отговорност и необходимост институционалният му капацитет, в смисъл на компетентност и добросъвестност, да бъде високо обезпечен.


Има и нещо друго. Поначало всички усилия за защита на личните данни имат ясна цел и строгостта на регулацията не е случайна – да се защити личната неприкосновеност, да се възпрепятстват злоупотреби с лични данни, включително престъпления. Научих за публикуването на данните от журналисти, а не от самия орган. Не съм детска учителка, за която се предполага, че е обект на признателност, а наказателен съдия, т.е. част от работата ми е да задържам хора, да налагам наказания лишаване от свобода. Никой обаче не ме потърси, за да провери дали публикуването на данните не ме поставя в опасност. Дори заглавието да не се набиваше така на очи и вероятността от човешка немарливост да надделяваше, липсата на загриженост от страна на ИВСС показва най-малкото пренебрежение. А това е възмутително на собствено основание. Никоя институция, особено ИВСС и ВСС, които трябва да помагат на правосъдието, не могат да си позволят пренебрежение към човека. По същия начин съдът никога не може да се отнася с пренебрежение към човека и личното му достойнство.


Най-важното обаче е, че заглавието на файла изглежда съответно на една тенденция на новоговор и на ритуализирани действия, които свидетелстват за насаждана технология на страха. През 2013 г. стана ясно, че председателят на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов е имал тефтер със списъци на хора на публични позиции, включително съдии, обособени в рубрика със заглавие "да се ударят". На 17 юли 2013 г. зам-главният прокурор Борислав Сарафов и зам.-градският прокурор на София Роман Василев на пресконференция обявиха започнало досъдебно производство за извършено престъпление по служба и публично експонираха (на екран) и извадки от тефтер, в който твърдят, че е записвал имена на съдии и други публични фигури с отбелязвания срещу някои "да се ударят", а срещу други – преписките да се забавят или да се прекратят. По-късно, от определение от 25.07.2013 г. на СГС се разбра, че производството е образувано по сигнал, в който са изложени твърдения, че Филип Златанов "злоупотребява с правомощията си и изпълнява политически поръчки, като укрива документи и е инструмент за упражняване на рекет на неудобни политици, магистрати, бизнесмени". Като пример за такива действия в сигнала е посочено, че "по нареждане на Фидосова, която по това време е председател на Комисията по правни въпроси в Народното събрание и депутат от партия ГЕРБ, са образувани преписки срещу съдията Мирослава Тодорова и други членове на Съюза на съдиите, на съпругата на члена на ВСС Калин Калпакчиев, на председателя на Съюза на съдиите съдията Таня Маринова, на опозиционерите в ГЕРБ Емил Димитров, Мирослав Найденов, Иван Петров и много други". По-късно тефтерът изчезна, а ВСС не извърши проверка дали е била уязвявана по поръка на властта личната неприкосновеност и независимостта на съдии.


Впоследствие сайтът "Бивол" публикува разговори между бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и съдията по търговски дела в същия съд Румяна Ченалова, в които Янева въведе и друго понятие от жаргона на насилието – "опраска". В един от разговорите г-жа Янева споделя, че главният прокурор Сотир Цацаров й обяснил, че министър-председателят Бойко Борисов настоявал Цацаров да я "опраска". Впоследствие г-жа Ченалова пред медиите потвърди, че такива разговори между нея и г-жа Владимира Янева действително са били водени.


Малко по-късно новоговорът беше обогатен и с репликата "не го приехме". Председателят на Върховния касационен съд получи препратен SMS от министър-председателя Борисов със съдържание: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме".


Технологията за насаждане на страх премина през демонстрация на физически силни млади мъже пред сградата на ВСС с агнешки главички и маски, които отправяха заплашително послание към Лозан Панов.


Неясен криминален код имаше и в кампанията на разлепените некролози на Камен Ситнилски около сградата на ВСС, преди да бъде освободен от длъжност.


По нито един от тези случаи компетентните органи не убедиха обществото, че са извършили истинска проверка в защита на публичния интерес и независимостта на съда.


Същевременно в избрани медии продължи кампанията, обругаваща председателя на Върховния касационен съд, самия Върховен касационен съд и съдии от други съдилища, постановили решения, които не се харесваха на властта.


Изброените примери не са изчерпателни, но и така те показват дългогодишен целенасочен поход за овладяване на съда. Новоговорът е само един етап от него. Така или иначе, щом походът продължава, значи, не всичко е загубено. Все още има съд, който не е забравил какво е автентичното му основание – да гарантира защита на слабия от властта, да защитава всички накърнени права и да укрепва чувството за сигурност, че при еднакви предпоставки всички сме равни пред закона. Посланието на новоговора сме го разбрали, но няма начин да бъдем убедени, че "невежеството е сила" или че "силата е право".


Реакция от съдебния инспекторат няма. Чуваме служебното "тече проверка на случая". Какво можем да очакваме?


- Какво мога да очаквам, след като вече близо три месеца няма отговор на писмата на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България до съдийската колегия да извършат проверка на публично оповестените твърдения за нелегитимно, без значение дали е политическо или криминално, влияние върху кадровия процес на магистратите и по-специално върху назначаването на административни ръководители на отделните звена в съдебната власт – съдилища и прокуратури. Твърденията бяха изнесени от очевидци на задкулисния кариерен процес – двама председатели на съдилища, които са били "одобрявани" преди избора си извън ВСС от човек, когото г-н Лалов достатъчно конкретно идентифицира чрез позоваване на публично тиражирани характеристики, а г-н Пенгезов нарича по име – Делян Пеевски. Съдия Методи Лалов пресъздава реплика на г-н Пеевски, че съдия Пенгезов е бил воден от него при г-н Ахмед Доган, но след време съдия Пенгезов се "отметнал". Впоследствие г-н Пенгезов не получи втори мандат, неговото обяснение е, че това е последица именно от "отмятането", от това, че Софийският апелативен съд е решил дела по начин, който не се е харесал на властта.


Твърденията, за които ССБ поиска проверка от СК на ВСС, неизбежно извикват спомена, че в същия период от време в медиите беше публикуван разговор на бившия градски прокурор на София и г-н Бойко Борисов, който освен че остана в обществената памет с репликата на градския прокурор към министър-председателя "Ти си го избра", засягаща избора на главния прокурор Сотир Цацаров, показа, че г-н Кокинов е дошъл на срещата с премиера, защото търси подкрепа да бъде избран за апелативен прокурор на София.


Същевременно преди две седмици зам.-председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова прикани члена на съдийската колегия от политическата квота г-н Боян Новански да се извини на конкретния съдебен състав, постановил съдебно решение, което той коментира публично в заседание на колегията по недопустим начин. Г-н Новански каза, че по повод на това отсъждане "трябва да се изсипе един камион с прах за пране пред Съдебната палата, за да се изперат нечии съвести".


Репликата е абсолютно неприемлива, защото уронването на престижа на съдебната власт е най-тежкото дисциплинирно нарушение и основание за освобождаване от длъжност на магистратите според конституцията, а ВСС е институцията, която трябва да утвърждава и брани авторитета на съдебната. В случай, че тази неуместна метафора почива на някаква информация, с която г-н Новански разполага, пак ВСС е органът, който трябва надлежно да я провери, без да спекулира. Отговор на поканата за извинение няма.


Всички изброени поводи за реакция на съдийската колегия на ВСС и липсата на такава сами по себе си представляват актуалният ни най-сериозен проблем.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4589 Весело

  "Сладуранка"! Вместо да мете килията, сега яхна някаква вълничка, опозиционна...
  Корумпирана история...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Гнилоч, ти си наше знаме.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8747 Неутрално

  Ако продължаваме да се снишаваме, скоро ще бъде.

 4. Как иначе бе моме......ако не го овладеят трябва да търкат наровете докато са живи........еля Светиня Му и Цветанът на мисълта......те най-много............

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 5. 5 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Заради такива хора продължавам да вярвам все още в съдебната система.

  За съжаление се броят на пръсти

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5815 Неутрално

  Тъжно обобщение.
  А иначе по сроковете ще ги познаете(подчинените държавни институции)/по времето за реакция:
  - за "опраскване" - незабавно в рамките на 3 дни
  - за "замазване" - безкрайно, неопределено, с години, незавършващо
  - за "обслужване" - до 24 часа

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на bobo59
  bobo59
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Защо да мете килията

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2639 Разстроено

  Много такива минават във файлове - "Частен случай", но подходът, изпълнението и резултатите са на ОПравниците, които налагат някаква просташка власт, крепяща се на едно единствено нещо - еднаквите им Морални ценности. Лошото е, че електоралните единици се влияят от лесното натрупване на пИчалба, пак поради сходните мОРАЛНИ ценности. Докато читавите българи си бият камшика и дим да ги няма. Само, че камшикът има едно единствено предназначение...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. Заради такива хора продължавам да вярвам все още в съдебната система.За съжаление се броят на пръсти
  —цитат от коментар 5 на nessarox


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Тук започнаха по традиция да препечатват текстове от различни източници, разбира се с тяхно съгласие! С появата на още кандидатури за наследници на Цацаров нещата ще ескалират.
  Засега Номинацията на Цацата позна, че битката ще бъде много мръсна - към края няма да стане по-чиста със сигурност!

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 636 Неутрално

  колко ли от троловете на лилаво-червената мафия си спомнят за какво беше наказвана тодорова - според мен почти никой - те не са такива хора да се интересуват от морал и човешки съдби - властта е единствената им страст

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Все още има съд, който не е забравил какво е автентичното му основание – да гарантира защита на слабия от властта, да защитава всички накърнени права и да укрепва чувството за сигурност, че при еднакви предпоставки всички сме равни пред закона.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Дрънканици за навни деца до 10 годишна възраст.
  Останалите не можеш ги излъга.
  Съдът си е просто една добре смазана машина за правене на пари. Големи пари.

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#7] от "bobo59":

  Щото съдийката яко прееба една мутра, и сега Хамилтъна, подобно на останалите герберасти (явни или латентни като него) злобеят.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4310 Весело

  Булшитс всичко е загубено отдавна да иде Гешев!

  klimentm
 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4310 Весело

  До коментар [#11] от "hhhuuunnnn":

  Каква лилава мафия?! Сичко това гюрбе са се ваши кадри от посл 10 години!

  klimentm
 17. 17 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1234 Весело

  Ама, инстуционалните репресии са характерни за Герберите и при бизнеса. Този похват трибуквените прилагаха през 90-те с бухалки, сега с институции...

 18. 18 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Е,само в Газетата една Гнила Ябълка може да се првърне в смела опозиционерка...И съшите никове,йоито я плюеха,сега я превъзнасят..Така е платената любов на медиите.

 19. 19 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":

  Ти сега с любимия френски посланик на Газетата ли спориш,бре?! Ето нещо за "делата " на въпросната реформаторка: https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/-ima-li-gnili-yabalki-sred-protestirashtite-sadii-62639 Събирсте се с боклуци,после се чудите защо хората са ви изхвърлили на политическото бунище?

 20. 20 Профил на Благовуй Груюв
  Благовуй Груюв
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Сладуранка"! Вместо да мете килията, сега яхна някаква вълничка, опозиционна...Корумпирана история...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Какво е направила?

  Който него.
 21. 21 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1363 Любопитно

  Таз другарка много популярна - днеска се за нея пишат
  https://trud.bg/мирослава-тодорова-ключова-част-от-пъ/

 22. 22 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1126 Весело

  "Дневник" препечатва от сайта "Маргиналия" интервю със съдия Мирослава Тодорова - смел критик на управляващите от години"


  "Дневник", комуноидни-комични сте!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#11] от "hhhuuunnnn":

  Аз си спомням. Ти също. Както казах - щото прееба една мутра. И герберастите я намразиха.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 493 Неутрално

  "Сладуранка"! Вместо да мете килията, сега яхна някаква вълничка, опозиционна...Корумпирана история...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Абе ,ти верно си много тъп.

 26. 26 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1126 Весело

  До коментар [#24] от "Darth Plagueis":


  До коментар [#19] от "yanne":Когато си тъп олигофрен и нямаш идея как работи давността, няма нищо по-логично то това да цитираш пеевските парцали. А всъщност, реалността е, че прецака мутра. А вие мутрите се защитавате един друг.
  —цитат от коментар 24 на Darth Plagueis


  Когато си "тъп олигофрен" и си безсилен ментално, единствено можеш да се опитваш да обиждаш.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#26] от "todor._89":

  По принцип изразните средства не ме впечатляват. Нямам нищо против някой да ми тегли една и да ме обижда, но да ми даде знания, факти и някакво смислено съдържание. Все ми е тая в какво ще го облече. На теб ти импонира повече идеята лайно в целофан.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  М. Тодорова има лична кауза, което не е най-подходящят атестат да се явява знаме и рупор на опозицията в магистратските среди. Тук трябва човек, който изхожда от принципни, а не от лични позиции.

 29. 29 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Политиката се прави от задкулисие, което се обгражда с театрална сценография, за да имитира демократичен процес пред публиката.
  В кръговата икономика (обръчи от фирми + разпределител на порции) на корупцията, никой, свързан с властта, не може да бъде наказан. Налице е хибриден режим на управление - нито демокрация, нито диктатура. Някои го наричат демократура. Основното свойство на хибридния режим е, че се движи само в една посока, като следствие на "морфичния резонанс". Първоначално пълзи, а впоследствие започва да тича към диктатурата!
  Основната причина за това е, че управляващите се подкрепят с държавни договори, докато независимите собственици на медии, неправителствени организации и представители на опозицията се наказват с данъчни разследвания в условията на ефективно разрушаване на съдебната система. Това е необходимо, за да се бетонира режима, внушавайки, че държава се управлява само по един начин - със силна ръка. Както казва Путин: "Либерализмът е отживелица, най-важното е да има стабилност" - т.е. не ми посягайте на режима, който съм си изградил!
  От 2000 г. насам България е единствената страна в ЕС, която се намира в процедура на постмониторингов диалог, чрез която Съветът на Европа наблюдава отстраняването на недостатъци пред обявяването на страната за демокрация.
  В приетата от ПАСЕ резолюция за България се отбелязват 15 проблема, свързани със съдебната реформа, правата на човека и борбата с корупцията.Акцентира се, че липсват резултати в борбата с корупцията по върховете на властта, поставя се въпрос за ефективността на работата на КПКОНПИ. За медиите ПАСЕ отчита влошаване на средата, политически натиск върху журналистите, концентриране на собствеността върху медиите в едни ръце и липсата на прозрачност за тяхната собственост

 30. 30 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  какво ли ще стане ,ако съда само за 1 година започне да работи по принципите на демокрацията и не се поддава на политически натиск и рекет от политическата ни мафия .

 31. 31 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  какво ли ще стане ,ако съда само за 1 година започне да работи по принципите на демокрацията и не се поддава на политически натиск и рекет от политическата ни мафия .

 32. 32 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Всички имат високи изисквания към съдебната система и прокуратура в страна, в която средната заплата е по-ниска от средната такава в Украйна... Индивидите сега се борят за оцеляване. Като оцелеят, може да се пробват в борбата за справедливост. А до съвършенството, както препоръчваше Яне Сандано, ехей-й-й-...

 33. 33 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#21] от "dosetliv":

  Добре че отворих линка ти към Труд, та да разбера че въпросния файл стоял онлайн само няколко минути преди да се усетят и за го спрат. И най-вероятно не бил само нейниния без заличено ЕГН.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK