Направи го сега

Направи го сега

© Направи го сега, "Фейсбук"Кампанията "Направи го сега" на Движението за национална кауза (ДНК), която иска да насърчи повишаването на раждаемостта у нас, разбуни духовете. Странните послания: майка ти предпочита внуче вместо нов тиган, бащинството прави мъжа по-привлекателен, селфитата с деца са по-харесвани, а жените могат да се сдобият с "чашка С" на сутиена си по естествен път, предизвикаха куп гневни реакции сред жените в социалните мрежи. "Дневник" отразява всички гледни точки по темата. Днес ви предлагаме позицията на автора ни Стоил Стоилов.


Тези дни разбрах, че имало кампания за повишаване на раждаемостта. Разбрах го от едни талантливи мъже, които могат да бъдат вече дядовци. Оказа се, че кампанията имала горещи противнички. Една се била снимала със сутиена на баба си и се оплаквала, че след две раждания циците й били увиснали. Това, разбира се, е вселенска трагедия и аз се отнасям с пълно разбиране. И ние избягваме такива цици. Когато можем.


Други пък, а може и да е същата персона, се оплаквали, че детето щяло да им изяде парите за пътуване, парцалки, храна и да им донесе недоспиване, нерви, разправии с партньора. Поради тези загадъчни проблеми трябвало да се направи изследване дали и каква част от популацията под 30 години е готова за подобни несгоди граничещи с подвизи. Без такова изследване агитацията за повече бебета била направо престъпление, ограничавала правата на жените, щото те не били достатъчно ментално пораснали/зрели за такива отговорни решения. Мъжете също. Така че тая работа с раждането не била за хора под 30. Ще взема да опитам на 60+ дали да не стана пак татко. Излиза, че за по една-две водки (бири, шише вино и др. или комбинация с малко джойнт), за танци на пилон по малките часове и за секс без ангажименти незрелите дечица до 30 години са достатъчно зрели. За раждане и отглеждане на деца още не са и ще станат готови към 40-50-ата си година. То тогава я камилата, я на камилата ватмана.
Когато чета подобни аргументи, винаги се притеснявам за душевното си здраве. За моето.


Противниците на кампанията са здрави като бетон. В смисъл мислите им и главите им са бетонирани. Може и да са грантово мотивирани, както се съмнява гражданинът Валери Найденов в "24 часа".


Всъщност антикампанията не е срещу формите и инструментите на "Направи го сега". Не се предлага да се замени тиганът с тенджера, да се смени сутиенът с чашка "С" с бикини ХХХL. На практика има кампания против раждането на деца в най-подходящата възраст, срещу най-естественото желание на човек да остави след себе си поколение. Ако искате срещу инстинкта за възпроизводство. При това никой на агитира с "Направи го сега" да се размножаваме като зайци, като африканските племена в северозападна Нигерия или като афганистански пащуни. Става въпрос да родим в най-добрата за това възраст и да отгледаме поне 2 деца. И ако срещу това има кампания от сбъркани феминистки и други боркини за справедливост, вече е сериозно.


Да, има нужда от изследване. Но то трябва да отговори на въпроса кога и защо оглупяхме. Как стана така, че в страна от най-богатия съюз на Европа, в която има 25% свободни жилища, по една, а често и по две коли на семейство, в която се закриват училища, щото няма хора, някакви тотални инфантили решават, че пътуването, парцалките, забавленията, мобифоните и други подобни са по-важни от естественото развитие на живота – да се родиш, да пораснеш, да родиш деца, да остарееш и да има кой да ти притвори очите, като му дойде времето.


Днешните инфантили нямат идея в какви условия раждаха и гледаха децата си днешните лелки и чичковци,


които са около и над 60-годишни. Какво остава да имат идея как е било при по-старите поколения Интересно е какво все пак си мислят за собствените родители и баби, ако имат. Как така инфантилчетата са се появили, че и са станали толкова умнички и разсъждават по важни въпроси? Тялото си е мое нямаш право да ме призоваваш да раждам и други подобни безценни "мъдрости".


А как беше? Няма да се връщаме в турското робство и даже преди Девети. Беше само преди 40 години.


Жилища – остър дефицит на жилища в градове и в апартаментче - кухня с две стаи от 60-70 квадрата по две поколения – мама, тате (на около 50), сестра и аз със съпругата (около 25) и бебето. Преходен хол. По някое време пристига и дълбоката баба (на 75-80) от село. Топла вода на бойлер. Няма "Хумана", пластмасовото шише "Чико" е предмет на гордост. Памперси няма. Има пелени – тензухени 20-25 броя, бархетни – 4–5 броя. Няма автоматична пералня и миялна машина. Няма и парно – има нафтова печка и електрически маслен радиатор. Детски ясли и градини има, ама места може и да няма. Има връзки, молби и други инструменти на неформалната икономика.


Положението с жилищата беше толкова зле, че имаше списъци с т. нар. крайно нуждаещи се по категории. Хората обзавеждаха мазета с по един-два кревата, регистрираха се в тях и като дойде комисия, я водеха в тези мазета, за да се изкачат малко по-напред в списъка. Някои наистина живееха в такива мазета и тавани.


Да получиш от общината боксониера беше мечта и шансът се усмихваше едва след първото дете.


За който не знае – боксониерата е една стая, към която има кухненски бокс метър на два. Нещо като кухньо-стая, но без размерите и блясъка на сегашния кухньо-хол.


Второто дете на автора на това текстче прекара първата си година в една стая в общежитие заедно с мама, тате и бате, който беше вече пораснал на година и осем месеца. Чак тогава младото семейство получи т. нар. ателие от 40-45 квадрата на технически етаж, през който минават тръбите за парното на горните девет етажа. И не само една семейство – целият технически етаж беше населен със семейства с деца. А над главите ни циркулираше горещата вода на парното. Много гореща вода


Хората стигаха дотам, че се молеха да им отчуждят къщите. От една къща излизаха по два тристайни апартамента и един едностаен. Така много хора бяха благодарни на властта. Някои и досега са много благодарни, щото запазиха апартаментите и си върнаха бившите ниви, които сега са строителни парцели за големи кинти. Много от къщите бяха строени набързо с нужници на двора от прииждащите селяни на индустриализацията. Апартаментите бяха спасение за обитателите им. Като цяло семействата влизаха в що годе нормално жилище на около 35-40 годишна възраст. Много често дадено от местоработата като закрепостяване с право да го купят след неопределено време.


И всичко това, уважаеми боркини срещу раждаемостта,


в условията на териториално закрепостяване наречено жителство.


Колко консервативни провинциални девойки ставаха палавници в университета и даваха най-милото си да се оженят за софиянец, а ако не може поне за пловдивчанин, варненец, бургазлия или в краен случай за някого от Стара Загора или Русе. Да отиде софиянка в провинцията с провинциалния си съпруг беше съвременен вариант на "Ромео и Жулиета".


Особено поразителен е лозунгът "Тялото си е мое! Тялото ми не е национална машина за бебета!". Поразително вярно. Че тялото не е машина е ОК. Още по-малко тела заслужават да са национална гордост. Виж, че тялото е предназначено да ражда бебета, е абсолютна истина. И не е важно дали бебетата ще опазят нацията. Те ще опазят вас – собственичките на тялото. Ще ви продължат в телата и главите на вашите деца.


Сега за правата над тялото ви, скъпи боркини. Имате два избора.


Първият - да живеете в общество с известна степен на солидарност. От нея получаваме някакви услуги, платени частично от преразпределение на парите – детски ясли и градини, болници, субсидии за гледане на деца (детски надбавки), покриване на асистираната репродукция (ин витро) и др. Ако това е вашият избор, то членовете на това общество, които плащат част от тези услуги, могат да ви призовават за разни работи.


В това число и да ползвате тялото си за раждате, докато сте на подходящата възраст.


Вторият избор е по-прост. Вашето лично възпроизвеждане и размножаване е ваша лична работа. Ваша и на партньора/осеменителя ви. Ако искате го правете, ако не искате - не. Никой нищо няма да ви даде и не ви дължи. Няма детски надбавки, няма детски градини, няма детски консултации, няма асистирана репродукция и други спонсорирани от обществото услуги. Тялото си е ваше и можете да правите с него каквото си искате. Обществото не се интересува от него. И се надяваме и вие да не призовавате обществото за каквото и да е.


Изборът е ваш.


Що се отнася до безценното ви тяло Да, то ще ви служи известно време за закачалка на скъпи или не толкова парцалки. Ще го обувате в маркови гуменки. Ще го снимате в селфита по екзотични и не толкова екзотични места – на къмпинг "Корал", например. Ще го галят погледите на млади и не толкова млади ценители. После погледите ще се разредят и накрая ще изчезнат.


Безценното ви тяло все едно ще остарее –


косата ви ще побелее даже да я боядисвате през ден, циците ви ще увиснат, независимо в каква чашка ги носите сега и дали от тях а сукали бебета. Кожата на корема ви ще се сбръчка, ако сте слаба, или ще увисне с "престилка", ако се закръглите. Ще натрупате мазнини около кръста и целулит по бедрата и задника. Ще се вижда даже през скъпите рокли. Връстниците ви ще гледат други жени и даже дъщерите на вашите съученички, които не са си пазили безценното тяло. Петнайсетгодишният дългуч от първия етаж ще ви нарича лелката от третия етаж. Десетгодишното му братче ще ви казва бабата от третия етаж.


Същото се отнася и за мъжете, с някои анатомични разлики. Плочките се трансформират в бирен корем. Вероятността да станете Хю Хефнър или поне sugar daddy е минимална.


Вие, скъпи собственички на безценни тела, ще бъдете само част от пейзажа нещо като пейката на автобусната спирка.


И ако никой не ви каже мамо или още по-добре бабо ще се питате за чий го пазих това безценно сбръчкано тяло с болки в коленете, високо кръвно и старческо далекогледство


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  интересна статия описваща точно начина ни на живот по време на соца и разликата със сегашния начин ,когато младите си живеят и не правят компромиси с нищо искат всичко на часа и сега и не са готови да раждат деца ,пречат им на сладкия консумативен начин на живот .

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Статията е добра, но не отчита една важна подробност.
  Днешното време и времето в което са били нужни много деца
  за да работят на полето, за да има хляб и храна за домакинството
  са две различни вселени. Не два различни свята а две различни вселени.
  Днешните полово зрели индивиди не са "инфантилизирани" както ги
  стигматизира автора. Те просто са хора, чието социално и физическо
  оцеляване не зависи от това дали ще имат деца, които сега да работят
  с тях в домакинството за да има храна, и на стари години да ги гледат.
  Така, че проблемът е много по-дълбок от това да се отправят призиви
  и да се разчита на това нЕкои другарки и другари, в нЕкои моменти да
  проявят отговорността си на трудЯщи се.....

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Всеки има право сам да си решава и няма нужда от подобни нескопосани агитации стил Дайте да дадем !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Днешното време и времето в което
  ========
  Живота не зависи от фактора време.
  Духа е първия етикет на живота.....после материата......и по нататък философии от рода на тая статия....
  Философията на живота не обеснява живота като природно явление.....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 509 Любопитно

  Животът на всеки човек си е негов и той може да прави с него,каквото намери за добре.
  Включително и това,колко деца да има,кога да ги ражда,и дали въобще да има такива...
  Сега остава да върнат и т. нар. "ергенски данък",че да стане картинката пълна,и съвсем ясна

 6. 6 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 509 Любопитно

  Животът на всеки човек си е негов и той може да прави с него,каквото намери за добре.
  Включително и това,колко деца да има,кога да ги ражда,и дали въобще да има такива...
  Сега остава да върнат и т. нар. "ергенски данък",че да стане картинката пълна,и съвсем ясна

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Весело

  До коментар [#2] от "Hawaii": Философията на живота не обеснява живота като природно явление.....
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  Ха-хаааааааааааааа

  Е те с това последното ти изби рибата !!!!

  Ти да не си Амет Доган, бре.....

  Амет Доган на пет ракии......

  Хииииииииии

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Автора какви ли не пируети прави така че накрая истината да застане с главата надолу. Вижте защо лозунгът "Направи го сега" е просташки и безочлив:

  https://www.offnews.bg/nashite-avtori/napravih-go-sega-707012.html

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Любопитно

  До коментар [#6] от "objektivist96":

  Животът на всеки човек си е негов и той може да прави с него,каквото намери за добре.
  ========
  Това е може би най вредната наследена доктрина от набирания ни с десетилетия в главите.... диалектически материализъм.....
  Живота никога не е принадлежал на човека.......
  Напротив..... човека принадлежи на феномена живот.......
  Той умира,но живота продължава.....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Не мога да повярвам - различно мнение в "Дневник"!? От жегите ще да е.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  Бъркаш фатално философия и физиология.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Казал съм го вече......за мен, живота не е матеря.....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":Бъркаш фатално философия и физиология.
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА


  Той по рождение си е такъв объркан......Жалка история с Ети Мемедчо....Държавата му е тотално банкрутирала,а той я превъзнася,сякаш е по велика от САЩ,Русия и Китай взети заедно.....И главният виновник за сегашното плачевно състояние е псевдо ислямиста и псевдо султана Ердоганчо.....Но,времето му изтича....

  shlshlshlshl
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Весело

  Много хубаво, много свежо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Днешните полово зрели индивиди ... просто са хора, чието социално и физическооцеляване не зависи от това дали ще имат деца
  —цитат от коментар 2 на Hawaii


  Не, въобще, настоящият модел на социалната система не разчита на парите на днешните работещи за пенсиите на днешните пенсионери!... Ако си мислиш, че ти като се пенсионераш твоите деца няма да ти плащат пенсията, много се лъжеш...

 16. 16 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Всъщност да се прави такава кампания при стойностите на заплатите, цените и състоянието на социланите услуги в Бг не е престъпление, а подигравка и цинизъм.
  Освен че е крайбо тъпо да се приравнява дете с тиган, има хора, които нямат пари и за стар тиган, камо ли зая дете.
  Но за съжаление точно те се плодят като зайци, а децата им пълнят социалните домове.
  Вместо да правите такива тъпотии, направете кампания за подпомагане на отговорните родители изпаднали в нужда, за да не четем вопли как вместо да им намерят работа и общинска квартира, социалните са им взели децата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 17. 17 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Да, трябва да се направи сега, но не се прави така. Статията е изключително груба, претенциозна и предизвиква негативна реакция. Кампанията също е доста неадекватна. Трябва да се комбинират финансови стимули, развитие на инфраструктурата и подходяща медийна среда. Да - телевизията трябва да показва най-вече семейства с три деца, докато всички свикнат, че това е нормално. И трябва да се предлагат услуги на семейства с по три деца. Така, че който иска българчетата да се увеличават, ама не е жена в детеродна възраст, да започва да работи по въпроса. Да се окаже натиск над управляващите да се подобрят условията на живот в България, да се подобри медийната среда, да се предлагат повече възможности на многодетните семейства. Всеки може да направи по нещо. А не да гласува за статуквото и да гони някакви феминистки по интернета.

 18. 18 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  В мнението Ви има две истини.

  Първата - сега наистина няма нужда от много деца за войници и за работа на нивата. Няма нужда от много дървени шопи, които да нападнат пловдивските майни, да избият мъжете им и да поробят жените и децата. Надявам се...

  Втората - да. сега оцеляването ни в развитите страни не зависи от семейната социална система (големият син наследява половината имане срещу задължението да изгледа старите). Другарят Ото фон Бисмарк е установил солидарната система на социално осигуряване и е направил индивидът независим - все някой ще му плаща пенсията и, ако се налага, ще го настани в страчески дом. Така индивидът е освободен.

  Проблемът е друг - ако искаме да възпроизведем цивилизацията си, ценностите си, то трябва да осигурим генетичната база за това - да възпитатаме нови поколения по свой образ и подобие. Иначе ще заживеем в друга цивилизация. Ще ни я донесе генетичната база на други цивилизации - на Нигерия, Судан, Чад, Афганистан, Непал, Бангладеш., Пакистан и др. Лошо няма. Просто трябва да го разбираме и, ако искаме, да го приемем с отворени обятия. Преди 2 - 3 години момичетата около Кьолнската катедрала също мислеха, че телата са си само техни. Другата цивилизация беше на по-различно мнение. Изборът е ваш... наш... А може и да не е.

 19. 19 Профил на filodendron
  filodendron
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Хахаххахха... човешкото население расте с 200 000 човека на ДЕН. 80 милиона на ГОДИНА. За сравнение: обиколката на Земята е 40 000 км или 40млн метра. Тоест всяка година опасване Земята два пъти с нови хора. Всеки един от тях ще иска пералня и жилище където да си пуска пералнята.

  Да източна и централна Европа имат негативен прираст, но то е главно заради емиграцията от прекрасните им земи към гадния Запад. Аз казах Хау...

 20. 20 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Малко безотговорно ми се струва това "Направи го сега".Това е човешки живот , не е като да си купиш декоративни рибки.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Когато бях малка ,много мразех някой да ми каже :,, а ние едно време как сме живели.." Сега не давам никога пример е ,,едно време ние" . Деца има достатъчно просто се раждат там където има условия .Младите бягат.
  А примерът с кифлите , които си пазят тялото е обиден за останалите интелигентни млади жени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK