Дали българската демокрация ще си събира бохчичката за предварителния арест

Иван Гешев

© Юлия Лазарова

Иван ГешевКакто често се случва, лошите новини идват на серии. У нас изгрява нов сатрап, все още неизбран за главен прокурор; а по същото време новоизбраната шефка на Европейската комисия призовава да не бъдат закачани източноевропейски сатрапи.


Република България, член на ЕС, тия дни навлезе в нов исторически период – епохата на окончателното разграбване на всичко.


Държавата-мафия, след като пусна в интернет данните на всички свои граждани – така щото те лесно да бъдат изнудвани – се втурна да превзема АиТи сектора. Бяха го "отървали", тъй като не го разбират. Къде по-лесно е да лееш бетон върху природа, да крадеш еврофондове, да рекетираш предприемачи и да превземаш фирми.
Но днес, паралелно с превземането на последните морски територии, тръгват да превземат и този сектор. Това е очевидно


смисълът на мероприятието "НАП-лийкс":
оголване на гражданите пред мутро-чиновниците и
като бонус – поглъщане на "айтитата"


Паралелно с това, номинираният за главен прокурор ни съобщи, че няма да прилага нито Конституцията, нито разделението на властите, нито правото. Но ще преследва онези, които не харесва, по списък. Негова е и инициативата очевидно за храносмилане на АйТи сектора чрез пращането на ГДБОП във фирмата на набедения хакер на НАП. Сутринта по телевизията той нарочи тази фирма; следобед тя вече беше превзета от въоръжени униформени лица. Да се готвят хората от обявения от него списък за "вкарване в затвора".


Какво си мисли този човек за закона, за гражданите, за Конституцията – това ни стана ясно. Презира ги. Намира ги за смешни. Но няма как рано или късно да не попита някой свой лакей: "Я провери, тия болшевики от ЕС дали могат да ми направят някоя беля?" И когато попита, ще получи следния отговор: "Няма, шефе. Тая германска слугиня, дето я назначиха за шеф на Европа, каза, че няма да ни закача..."


Дали Урсула фон дер Лайен е "слугиня", това не знам. Все пак има "фон" пред името си. Но че има слугинско поведение към източноевропейските сатрапи – това знам. И това е втората много лоша новина.


За да бъде потвърдена от Европарламента, госпожата обеща твърдо прилагане на върховенството на закона в целия ЕС и особено – върху онези провинциални диктатори, които шетат из Източна Европа с убеждението, че са равни поне на Мусолини.


Е, казвахме си, докато я слушахме, добре стоят нещата. Първо, след като е "фон", значи има чест и няма да ни лъже. И, второ, би трябвало правилно да е разчела гласуването на европейците на последните избори за Европарламент. А именно: че те отхвърлят крайните националисти и провинциалните диктатори, защото искат "повече Европа", повече ред и справедливост за всички. На тях именно въпросната Урсула обеща "европейска федерация".


Едва избрана обаче, тази "фон" веднага, незабавно и несимволично, смени плочата. Нямало да има никаква, ама абсолютно никаква федерация, а "разнообразие". Това бе ясно послание и към европейските граждани, и – та най-вече – към източните сатрапи. Няма да има устрем към повече ред, справедливост и общо правоналагане. Ще има друго – онази "Европа на отечествата", която наследниците на предвоенния фашизъм противопостявят на сегашния съюз.


И никой никому няма да се меси във вътрешните работи. Вместо на пиратските държави като Полша, Унгария и България да бъдат налагани дисциплинарни мерки, та да се върнат към върховенството на закона, ще има... "търсене на диалог".


С кого, другарко "фон", диалог?
С ония, които всекидневно нарушават закона,
за да крадат европейските пари ли?


Помните ли изслушването на Румяна Желева, първия кандидат на Борисов за еврокомисар? Европейските парламентаристи я питаха за "кризата в Аденския залив". Тя нямаше никаква представа, че този въпрос означава: "Какво ще правиш със сомалийските пирати, които отвличат кораби в Аденския залив?". И отговори така: "Ще работя с партньорите на терен".
Какви, бре Желева, партньори на терен – това са пирати!


Какви, бре фон Урсула, диалози по темата за закона – точно с тези, които газят закона всеки ден?
Ако фон Урсула беше подобна на Желева, нямаше да е толкова зле положението. Тя обаче е подобие на нещо много, много по-зловещо.


Ето какво казва, когато е изрично запитана за смачкването на закона от източноевропейските сатрапи: "Ако продължаваме този дебат в сегашния остър тон (къде пък видя остър тон в сегашните дебати?), страните и народите ще почувстват, че критиката на специфични слабости е насочена към тях като цяло."


Според фон Урсула, да критикуваш едно правителство за погазване на закона – това е обида към страната и към нейния народ. Това, разбира се, е диктаторска маневра: "не ме критикувай, че така обиждаш гордия полски / унгарски / български / руски народ..." А е диктаторска маневра, защото е диктаторска идеология. Тази точно идеология, очевидно споделяна от фон Урсула, е първоначално и най-пространно изложена в един обширен текст, публикуван през 1932 година. Казва се "Доктрината на фашизма". Автор е Бенито Мусолини.


Помежду другото, в този текст Мусолини обяснява точно онова, което ни съобщава и фон Урсула: че гражданите, страната и държавата са едно. Това Мусолини още тогава формулира в принципа: "Всичко в държавата, нищо против държавата, нищо извън държавата".


В тази логика, критикувайки Мусолини в качеството му на държавен предводител, наистина обиждаш народа на Италия. Но – само в тази логика. В демократичната логика няма нищо подобно. Напротив, гражданите на Източна Европа не се обиждат, когато от Брюксел искат техните сатрапи да не нарушават законите. Напротив, гражданите изискват това от Брюксел като израз на солидарност. Очевидно няма да го получат от фон Урсула.


Вместо мерки за еднакво прилагане на върховенството на закона във всички страни членки от Урсула ще чуваме следното, което тя вече беше така добра да ни съобщи: "Всички трябва да разберем, че пълноценно върховенство на правото е наша цел, но никой не е съвършен".


И това е диктаторска маневра. Никой не иска от нейната комисия да налага някакво "пълноценно" върховенство на закона. Искаме налагането на онова, което е записано в документите на ЕС, на които пък точно Европейската комисия е гарант. Явно няма да го получим обаче, защото "никой не е съвършен".


Убити журналисти в Русия? "Никой не е съвършен." Преследвани интелектуалци в Унгария? "Никой не е съвършен." Номинираният за главен прокурор в България декламира списък от хора, които ще преследва, защото не му харесват? "Никой не е съвършен."


Имайки предвид, че фон Урсула е германка, се сещам за друг пример, пак от историята. Адолф Хитлер изтребва 6 милиона евреи? "Всички трябва да разберем, че пълноценно върховенство на правото е наша цел, но никой не е съвършен."


Източните сатрапи са в тясна другарска прегръдка с новоизбрания председател на Европейската комисия. Тя вече каза, че ще работи за техния интерес, а не за интереса на милионите европейци, гласували против всякакви сатрапи, източни или западни. Това е много лоша, катастрофална новина.


Предстои да видим дали гласът на европейските граждани ще може да пребори една отделно взета фон Урсула. И като част от тази картинка – да видим дали българската демокрация ще може да се справи с предизвикателството "Гешев", или ще си събира бохчичката за предварителния арест, където той възнамерява да я прати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK