Защо още няма арестувани в НАП?

Скандалът е в самия НАП – там са създадени необясними архиви с противозаконно използване на информация за гражданите.

© Велко Ангелов

Скандалът е в самия НАП – там са създадени необясними архиви с противозаконно използване на информация за гражданите.Статията е препечатана от е-vestnik.


Заблуждават обществото с някакъв 20-годишен хакер, уж изтеглил данни от НАП. А в масива данни, изтеглен и пуснат в мрежата, има неща, които издават престъпления. Скандалът е в самия НАП – там са създадени необясними архиви с противозаконно използване на информация за гражданите. И прокуратурата още не е влязла там и никого не е разпитала.


Странно как никой още не е повдигнал въпрос
за какво са подредени в отделни групи някои от данните и по какъв критерий.


Например в масива има трудно обяснима папка с име "Яне Янев" – по-точно името е "PAVKOV/QNEQNEV.csv". В папката има ЕГН-та на 1 048 575 души! Групирани там по неясен признак.


Павков е името на данъчен служител. А на кого е името Яне Янев? Има един политик, който размахваше папки пред телевизиите и после се скри от прожекторите – Яне Янев, лидер на залязлата партия РЗС (Ред, законност и справедливост), бивш шеф на комисията за противодействие на корупцията в предишния парламент. От противник на премиера Борисов в първия му мандат, той стана негов върл защитник.


Сега Яне Янев е фермер, занимава се със земеделие и животновъдство в няколко района на България, има инвестиции за милиони. Но не остана съвсем извън политиката – няколко години наред беше съветник на Бойко Борисов по въпросите за противодействие на корупцията. И в момента е неофициален съветник на Борисов и често пътува до София да се среща с него.


Дали тази папка носи неговото име и дали е създадена като отделен масив в масива на НАП, за да я ползва лично той в съветническата си дейност, не се знае.


Но за какво са в нея данните за 1 милион българи?


Тепърва ще се проучва по какъв критерий са подбирани. Засега най-повърхностен поглед показва, че става дума за хора с доходи над средните.


Папката съдържа колони с данни за ЕГН, месечни доходи, нетни заплати, данъци, данни за пенсионно и здравно осигуряване и др. Трябва специален софтуер, за да се търси в нея, да свържеш ЕГН с име, адрес, мейл, електронен подпис и др.


Ако НАП прави масив за хора, които иска да проверява за укриване на доходи, това трябва да става съвсем официално и по специален закон и изисквания, а не като нещо тайно. И всеки присъстващ в техните масиви и папки трябва да има достъп до данните за себе си, както има достъп до данните си за пенсионно и здравно осигуряване.


И кой събира тази информация?


Неотдавна стана известно, че данъчните са направили рисков профил на хора и фирми и ги проверяват с методи на ЦРУ. Проследяват регистрации на един и същи адрес, на едни и същи счетоводители и т. н. връзки.


Но тази папка "Яне Янев" с повече от милион българи в нея не отговаря на така описаните претенции за досиета с рисков профил. Това са почти половината от хората у нас, деклариращи доходи и плащащи данъци. Въпросът е – кой има право на достъп до тази папка? За какво се използва тази информация?


Колко дълго може да я притежава някой? Бегъл преглед показва, че в папката има даннини и от 2005-а, и от 2007-а година. Давността на данъчните срокове и документи е 10 години. И като се правят проверки, това е маскималният срок назад. Защо в тази папка има по-стари данни?


На колко компютъра в НАП се намира тази информация?


Според въведените у нас изисквания в съответствие с Общият регламент относно защитата на данните (GDPR), във всяка фирма трябва да има конкретен човек, който отговаря за компютрите, съдържащи лични данни. Кой е този човек в НАП, отговарящ за данните в папка "Яне Янев"? Кой я е създал и по какви критерии? Защо прокуратурата още не се е самосезирала?


Вместо да ни будалкат с някакъв 20-годишен хакер, трябва да дадат обяснение за масивите на НАП. Прокурорът Гешев, специалистът по интернет престъпност Явор Колев от ГДБОП иначе са много приказливи. В друга държава можеше да има оковани пред НАП служители, като Иванчева. Нищо такова не се случва, няма дори въпроси от прокуратурата.


Има основания да се каже, че някаква


мафиотско-рекетьорска банда е овладяла държавните масиви от данни


По същото време с изтичането на данни от НАП, пуснаха в интернет и данните на съдия Мирослава Тодорова и семейството й, с добавено към името й NE SE CHISTIIII. Да се удари, да се опраска и т. н. – жаргонни изрази от разговори на съдийки и от тефтерчето на Златанов – калинка, турена за шеф на комисия, като много други от "отбора" на ГЕРБ.


Колкото да е клише да се каже, но премиер, излязъл от мутренско-рекетьорските среди, създаде тия условия в държавата и последствията не закъсняват.


На дневен ред излиза въпросът, че трябва да има закон (а не подзаконов акт) каква информация може да събира НАП и колко да я пази. И защо обикновените фирми и журналисти могат да бъдат преследвани с жестоки глоби от Комисията за защита на личните данни, а НАП - не?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Защото това е България!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 2. 3 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Актьорството е по понятно за писача активист др.Б

 3. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Защото в държавната администрация се назначават наши хора.

 4. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Наблюденията ни като редовни данъкоплатци са , че винаги най много са тормозени фирмите и хората ,които са си плащали най редовно данъци и осигуровки в последните десетилетия ,т е са подложени на тормози ,проверки и рекет , за разлика от хиляди други ,които също имат доходи ,но нелегални ,имоти ,пари ,но никой никога не ги проверява ,тормози или глобява ,нито им търсят произхода на средствата за живеене ,това е държавен рекет ,организиран от някого .

 5. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 33 Любопитно

  Тоа на снимката,що се съвкуплява с ухото си?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 643 Весело

  "На дневен ред излиза въпросът, че трябва да има закон (а не подзаконов акт) каква информация може да събира НАП и колко да я пази."
  ---------------------
  Тук специално си в грешка. Трябва да има не закон, а арести и протести... Вековната злоба на... свободния гражданин. Не го подценявайте! Може да е по-зъл, по-кръвожаден и по-склонен на жертви от роба. Вижте Хонконг...

 7. 9 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#6] от "aleks ivan":

  Днес си особенно активна, тутурутко 😂 Подскачаш с изплезен език от статия на статия да ръсиш простотии. Да не ти е запалил моторетката някой снощи късно 🚀 йяа ха ха😎

 8. 10 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 254 Весело

  Умнокрасавците са в делириум. Пхахах!

 9. 11 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 643 Весело

  Тоа на снимката,що се съвкуплява с ухото си?
  —цитат от коментар 7 на Радан Гешев


  Не, бе! Той показва как шиба в ушите данъкоплатците...

  Да си призная, сбърках и написах данъкопалците... Като се замисля как се е хванало населението за палците (на краката)... може и да не е било грешка.

 10. 12 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Абе Дневник, какви са тези въпроси?! Тя шефката на НАП е още в отпуск (дори и според арогантното прасе на снимката, да не си го изкарва добре), вие за арестувани в НАП говорите?!

 11. 13 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Аз открих се беси с подробни лични данни, на място, където не би трябвало да ме има???

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 12. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Щото е зает да си вкарва средни пръсти ушите.

 13. 15 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1136 Весело

  Не е Яне - Куне Кунев е 😁 папката

 14. 16 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 278 Неутрално

  цялото ръководство на НАП и министъра на пеефски моментално да се освободят и да им бъдат повдигнати обвинения...

  Всичко друго, както вика Тиквата е пунта мара!

 15. 17 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Описаното в статията е един грандиозен скандал, който надявам се ще придобие международен отзвук!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 16. 18 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Много по-нажно от това, кой е източил данните от НАП е да се отговори на въпроса, кой в НАП е обработвал и съхранявал лични данни на гражданите по начин, който да позволи тези данни да чъдат източени? Кой му е позволил или наредил да ги обработва и съхранява така? Кой не е упражнил контрол? Има ли злоупотреба в начина, по-който са обработвани и съхранявани тези данни в НАП?

  И ако може една бърза забележка към края на статията, не е интересно да се глобява НАП, защото това е упражнение на прехвърляне на парите на гражданите (потърпевшите) "от единия джоб на държавата в другия". В това няма никакъв смисъл. Смислено е да се търси отговорност на конкретни лица в НАП и МФ.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 17. 19 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 284 Неутрално

  По същата причина поради която въпреки всички скандали през последните 10 години на тиквата не е повдигнато нито едно обвинение, Цветанов си почива безнаказано в новия си апартамент и кум други герберски калинки и боклуци все още са на високи държавни постове.

 18. 20 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Ако изнесените данни са наистина от НАП, кой и за кого е правил тези папки? Горанов си изми ръцете и се юрнаха да заблуждават хората. Не вярвам на 20 годишно момче датата 10.11.1989 да е жизненоважна.
  На тази дата свалиха Тодор Живков и властта премина в ръцете на руските петоколонници под контрол от Кремъл. Горанов, Гешев и другите послушници чрез подарената им власт, по социалистически ни пращат за зелен хайвер.

 19. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Иван Бакалов, "Дума":
  "Покрай разграждането на комунизма у нас разградиха държавата и икономиката, до кота нула.

  От дъното започнахме, а в някои отношения копаем още надолу.
  И пак сме на дъното на ЕС по всички показатели.
  И как е сега с проникването на световната култура у нас и с българската по света?
  Каква ни е масовата култура?
  Какъв ни е елитът, като заклеймиха стария елит?"
  https://www.duma.bg/30-godini-stigat-n195926

  Петя Владимирова, Дневник:

  ...За Корнелия Нинова говоря. И твърдя, че ако увеличи електорална подкрепа и шанс да мине с процент-два над ГЕРБ, ще бъде смачкана със средствата на прокуратурата и Пеевски, за всеки случай - да не би да вземе да променя матрицата. Да, ще бъде смачкана, за ваше голямо удовлетворение. Ние всички крепим режима, за да не бъдем наречени комунисти.
  —цитат от коментар 82 на Petia Vladimirova

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/07/23/3941915_ivan_geshev_petiiat_glaven_eto_gi_vragovete_ostanaloto/?ref=id #comment-111

 20. 22 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Напълно съм съгласен със статията. Трябва този теч да се ползва и да се разрови гнилото, да се види дали нап не се е превърнала в силова групировка под мъдрото ръководство на мутрата Борисов.

 21. 23 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Актьорството е по понятно за писача активист др.Б
  —цитат от коментар 3 на kam27


  Ако с нещо не сте съгласен с написаното в статията кажете го! Плюенето по автора показва само липсата ви на възпитание, а написаното и на грамотност ( след сравнителна степен се слага тиренце когато се свързват с прилагателни и наречия )!

 22. 24 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#17] от "Kamenarski":

  Бях в Швеция преди няколко дни и си говорих с приятел, швед, там. Когато му казах за скандала с НАП, той се опули и започна да ме разпитва как може да не е чул за това, при положение, че се интересува от новини в региона и от политика генерално. Беше потресен. Останах с усещането, че поради някаква причина в белите държави този скандал е потулен или замазан.

 23. 25 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Много правилни въпроси!! По всичко личи, че нито прокуратурата, нито НАП, нито правителството изобщо си вършат работа - и удобно си затварят очите. Но защо???

 24. 26 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Умнокрасавците са в делириум. Пхахах!
  —цитат от коментар 10 на Боби Бобев


  Прав си ! Виновни има , но не са само тези , за които говори др. Бакалов ! Беше загатнато , а според мен не е далеч от ИСТИНАНАТА , че има и едни ПОРЪЧИТЕЛИ , от един КРЪГ , около един ОЛИГАРХ , наречен Прокопиев ! От какъв зор ще имат "ПРЕДИМСТВО " даннитена определени лица ????Ще поживеем , ще видим !

 25. 27 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Добър ден!
  Откога разправяме, че НАП се е превърнала в пробита кофа и шефовете му са за ареста!

  И министърът на финансите!

  Той им е началник! Отговорността е негова!
  Ако е в час, моментално да подава оставка!

 26. 28 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 296 Весело

  Ха, кой "да влезе", Цацата ли ?! ;-)

 27. 29 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 844 Весело

  Хахахахаха... Снимката казва всичко!!!
  Благодаря за чудесния кадър!

 28. 30 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  „НАПгейт“
  „Адв. Емил Георгиев: Възможно е дигитално да са подхвърлили материала на задържаното момче“ - https://frognews.bg/novini/adv-emil-georgiev-vazmojno-digitalno-podhvarlili-materiala-zadarjanoto-momche.html
  „Емил А. Георгиев, Да, България: Идваме, защото става дума за България“ - https://www.webcafe.bg/webcafe/ad-blok/id_734523834_Emil_A_Georgiev_Da_Bulgaria_Idvame_zashtoto_stava_duma_za_Bulgaria

 29. 31 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Е, сега вече трябва да ви е напълно ясно, защо НАП иска да има онлайн връзка с всички компютри на всички фирми в България.
  Във всеки момент данните ще се ползват в зависимост от това кой трябва да се опраска, с какво да се опраска и как дъ бъде опраскан тъй щото единственото место дето ще може да бъде на спокойствие е гробищата.
  Най-лошото е, че цялата верига от тюфлеци в НАП от редовия инспектор до пародията на фин мин ще могат да се възползват от служебното си положение за лична изгода съвсем законно.
  И това ако не е абсурд в най-големия Абсурдистан на света??
  Ама като сме пълна пародия на общество, ще сме и пълна пародия на държава.
  И до сега не мога да си обясня какво направи Н.В. Царя преди 2007г., за да ни вкара в ЕС, за където определено не сме готови дори 12г по-късно. Естествено това не ни попречи да го охрачим и него, щото ние не търпим някой да не омазан в кочината като нас.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 30. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7980 Неутрално

  Те там са като трите маймунки от индийската митология- „не гледам, не чувам, не говоря”.

 31. 33 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Много издънки/провали станаха. Сега вече отговорни лица от ЕС говорят, че има реална заплаха България са остане без свиневъдство, че властите са "прозяпали" опасността на ширещото се заболяване/афр. чума/ но за българските политици чуството за отговорност е дотакава степен е притъпено, че все едно муха е ухапала слон. Така и с НАП. Същата история.

 32. 34 Профил на RogueKiller exe
  RogueKiller exe
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Папката съдържа колони с данни за ЕГН, месечни доходи, нетни заплати, данъци, данни за пенсионно и здравно осигуряване и др. Трябва специален софтуер, за да се търси в нея, да свържеш ЕГН с име, адрес, мейл, електронен подпис и др."

  Никакъв софтуер не трябва. С данни от нея можеш да търсиш в целия архив през терминала в Линукс.

 33. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  Можем с увереност да кажем, че отдавна "...мафиотско-рекетьорска банда е овладяла държавните масиви от данни..." както и важните постове в държавата - съдебна система, медии, управление, законодателство...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 36 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това, което със сигурност знаем , но Цацаров/Гешов няма да кажат е, че атакуваната база данни се е намирала на локален сървър ( компютър на някой чиновник) намиращ се в НАП или Министерство на финансите. Точно поради това атакуваният масив е определен с писмо от НАП , изпратено до СГП,, не като част от критичната инфраструктура”! Обикновено в криминалистиката процесуално следствените действия се започват от мястото/ предполагаемото място на извършеното престъпление, а след това се изследва извършителят и вероятните мотиви за извършване на предтъпшението и се формулират правните мотиви на обвинението. При Гешов /Цацаров обаче всичко е травеститано: първо се постановява мярка за неотклонение на едно лице и се привлича като обвиняеми, а след това се мисли какво е извършило. Вижте практиката на Цацаров като съдя е ПОС и ще установите, че този маниер е практикуван по време на цялата му кариера - от РС Асеновград до ПОС

 35. 37 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Пичове, вижда му се края...свинската чума неумолимо приближава Банкя....стигне ли дотам, с герп е свършено.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 36. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  "Защото калинковата некадърност е разбираема и няма как да се търси отговорност от държавни служители."

  Гарван гарвану око не вади и милиционерите не се арестуват помежду си.

  Какистокрация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 39 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Защото 10г. ни управлява партия, изградена от слабоинтелигентни примати, довчера ходили по нужда в двора на селската къщурка. Защото преди 10г. хората избраха мутра за премиер. Еми...нормално се развиват нещата. Странно щеше да е мутра и корумпирани роби да направят нормална държава.

 38. 40 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Държавните кочинки се подкрепят. Затова и в НЗОК не са влезли да арестуват Надзорния и съвет , който с помощта на комунето Москов не плащаше на болниците извършената дейност защото била 'надлимитна'. Тоест лечебна дейност ,която не е трябвало да вършат и спасяват хора. И сега с делата на болниците срещу НЗОК тези надзорници ще реализират над 50 милиона лева загуби само за съдебните разходи + дължимата лихва по плащанията ,които са отказвали повече от 2 години. Но държавния чиновник се приема аксиоматично ,че прост,тъуп и некомпетентен и все едно се подразбира ,че е нормална практика да носи загуби на данъкоплатците.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 39. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  До коментар [#37] от "Свинчуга":

  " Пичове, вижда му се края...свинската чума неумолимо приближава Банкя....стигне ли дотам, с герп е свършено."

  Моделът на сараите не го лови свинска чума - той ще жертва по корпулентните си прасета, но кандидати да участват в неговите кочин...пардон схеми, вече повече от 30 години не липсват ! Това е самото задкулисие ! То играе с всеки, който е на власт - комунисти, ГЕРБ...всеки ! Без война срещу сараите, нищо няма да се промени у нас ! Дори и свинската чума да стигне до Банкя!

 40. 42 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#18] от "russian78":
  И аз си мисля, че глобата от КЗЛД трябва да е към конкретни хора в НАП, задължително шефа на НАП и министърът на финансите. Обаче като нищо в закона може да пише, че се плаща от институцията, т.е. от нашите пари.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 41. 43 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Който е излязъл от мутренско-рекетьорското кутило ще налага с бухалката безнаказано докрай, за да си спаси кожата, естествено.
  Отличен анализ, Бакалов!

 42. 44 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако от НАП се бяха постарали да криптират данните, сега нямаше да е такъв проблем. Но това е много за лелките с папките и техните "директори".
  От друга страна, те цяла банка източиха - КТБ, а новия главен прокурор я замете - Гешов, ОСТАВКА

 43. 45 Профил на diadomraz
  diadomraz
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Мисля че случая много се преекспонира и сега всякакви хора свалили данните започват да си вадят каквито си искат изводи. Очевидно е че данните са изтекли от работна база използвана за генериране на различни справки, което е нормална практика, и съответния служител най вероятно е имал право на достъп до тях защото това му е работата.

  Ако г-н Павков е същият като директора на дирекция "Анализи и прогнози" към НАП, не виждам нищо осъдително в това че си е вършил работата. НАП са държавна институция и вие сами сте им предоставили данните си защото са им необходими за изчисляването и събирането на данъчните задължения.

  Въпросите основно трябва да са по линия информационна сигурност - защо тази база е била достъпна през интернет (може би са работили от вкъщи), защо данните за стари справки не са изтрити (мързел, в случай че им поискат същата справка пак), какво са направили за да защитят данните от нерегламентиран достъп (нищо?)

  Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.
 44. 46 Профил на diadomraz
  diadomraz
  Рейтинг: 292 Неутрално

  А за така нареченото "Длъжностно лице по защита на данните", съвсем не му е работа да знае на кой компютри какви данни има. Задълженията и изискаванията за длъжността са описани на https://www.cpdp.bg/?p=element&aid=1044.

  Ето извадка

  Лицето по защита на личните данни има набор от задължения, сред които:
  · Да информира и съветва администратора или обработващия лични данни и служителите, които извършват обработване, за техните задължения по силата на нормативните актове за защита на личните данни;
  · Да наблюдава спазването на правилата за защита на личните данни и на политиките на администратора или обработващия лични данни по отношение на защитата на личните данни, включително възлагането на отговорности, повишаването на осведомеността и обучението на персонала, участващ в операциите по обработване, и съответните одити;
  · При поискване да предоставя съвети по отношение на оценката на въздействието върху защитата на данните и да наблюдава извършването на оценката;
  · Да си сътрудничи с надзорния орган;
  · Да действа като точка за контакт за надзорния орган по въпроси, свързани с обработването, включително предварителната консултация и по целесъобразност да се консултира по всякакви други въпроси.

  Най-близкото е "наблюдава за спазването на правилата", но в случая единственото което е трябвало да знае е, че упълномощен служител е обработвал данни във връзка със служебните си задължения.

  Колкото до изтичането на данните най-вероятно ще го обявят за форсмажор, ще направят няколко теста за замазване на очите, ще дадат едни пари на едни хора за "подобряване на сигурността" и всичко ще е по старому.

  Но не виждам смисъл да мрънкаме че НАП ни има ЕГН-то, имената и данъчните декларации

  Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.
 45. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1533 Весело

  Много качествена снимка на Горанов ! - бърка си със среден пръст в ухото
  Колко ли усилия е коствало на редактора да я изрови?
  А на Велко Ангелов да хване момента?!
  Дано чорбаджията го оцени подобаващо в месечния бонус - качетсвена работа от истински професионалисти!

  I Want To Believe
 46. 48 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  НАП ще се окаже конкурент на ДАНС.
  Затова ни забаламосаха с откачалката Гешев, за да ни отклонят вниманието от НАП.

 47. 49 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#6] от "aleks ivan":Днес си особенно активна, тутурутко 😂 Подскачаш с изплезен език от статия на статия да ръсиш простотии. Да не ти е запалил моторетката някой снощи късно 🚀 йяа ха ха😎
  —цитат от коментар 9 на Пуйката


  Да не би на вас, обединените педофили, да не са ви изтекли данните, та сте спокойни?

 48. 50 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Няма арестувани още защото по КТ/кодекса на труда/ всички работещи имат право на платен годишен отпуск. Всички"набедени" ,че са виновни ще излязат отпуск и като се върнат може би ще ги ''препитат ''.Та затова,де....

 49. 51 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Описаното в статията е един грандиозен скандал, който надявам се ще придобие международен отзвук!
  —цитат от коментар 17 на Kamenarski


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 50. 52 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Тоя що е още финансов министър?

  Ааа, заради това - "премиер, излязъл от мутренско-рекетьорските среди".

 51. 53 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Пука му на този от снимката. Много интересен начин за показване на среден пръст - пъхнал си гу е в дупката. На ухото де, на ухото.

 52. 54 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  И НАП ще хванат някой 20 годишен техен служител и ще си измият и обършат ръцете с него....

 53. 55 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 318 Неутрално

  аФтура, незабавно да му се присъди нобелова награда за пасквил! Пасквила беше едно до преди тази статия, но това е нов връх в аФтентичното творчество! Да живей труда!!! А аФтура със същия успех можеше да напише просто: #ЕСЕ :) и аФтура получава мУмИнталнУ къща в Барцелона :) "casa" му викат у испанията!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 54. 56 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 318 Весело

  Ей тук стана хакерски форум. Събираме се тук, и аФтури, и аФтентични, от хакер нагоре! И обменяме хакерски знания и ноу-хау! Това е направо хакерски иновейшън форум! Само иновейшъни, ее това е, прогресивни и млади хора :) дано ГДБОП да не научат за тоя иновейшън хъб, че каквито са прости... да живей ноу-хау-то, да живеят партизаните, и да живей кибертероризмът, и да живей труда!!! И гласувайте за натовския льотчик, най-натовския льотчик в познатата ни вселена!!! Да живей льотчика!! Натовски, и най-аФтентичний льотчик!! Да живей!!! Ураааааааа!!!!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 55. 57 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 318 Весело

  До коментар [#20] от "mara71":

  За теб специално, остана само кафевия хайвер :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 56. 58 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 318 Весело

  До коментар [#23] от "Гадьо":

  Бла бла бла бла бла бла. Ай коментирай това бе умньо? Щот си прост ще повторя, да коментираш това: бла бла бла бла бла бла! Давай, искам аргументи! Ахахахахахах :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 57. 59 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 318 Весело

  До коментар [#26] от "doroteus":

  Той се казва Св. Прокопий! Да се свети името му! Вовеки! Урааааааа! И алелуя!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 58. 60 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 318 Весело

  До коментар [#31] от "traveler1":

  Напиши ЕСЕ :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 59. 61 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 318 Весело

  До коментар [#33] от "citoyen":

  Липсва ми селфи на курнелия да прегръща чумавите прасенца, и 1 месец да е в новините в прайм тайм :) баба Дора няма ли прасенца че те двечките девчонки са BFF вече :) истината е, че Пеефски иска да завземе свинския бизнес в България, ма@мка му и прасе!!! :) почетния от сарая е дал поръчение на пееФ, който пък на Борисоф, така говорят в квартала, а я съм от Софето, разбирам ги нещата, не е да съм някой тъпогрозен провинциалист! И всичко това щото путин няма какво да яде, а натовския льотчик не мое да насмогне с парите за деса PR-a :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 60. 62 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Защо никой не е арестуван в НАП?
  Защото като те оберат, ще арестуват теб вместо крадеца, умнико!

  ATX
 61. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK