Хак и хакване

"Контраприказка" за езиковите игри

Бойко Борисов на конгреса на ГЕРБ

© Анелия Николова

Бойко Борисов на конгреса на ГЕРБТекстът е публикуван в портала "Култура"


От десетина дни изглежда, че всички вече знаят всичко за компютърните защити и хакерите – "бели" или "черни", за техния етичен кодекс, за криптирането и декриптирането. При все това цари неяснота какво точно се е случило при пробива на НАП и колко сериозни могат да са последиците от него. Всичко си остава в сферата на хипотезите.
В същото време приказките продължават. Премиерът Борисов ласкаво призова набедения "хакер вълшебник" да си признае чистосърдечно и да мине от "светлата страна", изоставяйки "царството на мрака". На това място в приказките правдата винаги възтържествува, ала в живота нещата са по-различни. От своя страна кандидат главният прокурор Гешев излезе със свой още "по-фентъзи" сказ, прескачайки традиционното разделение на властите, което за него тъй и тъй било без значение. Интуитивно (или "вълшебно") той изпревари цялото разследване, провиждайки отведнъж всички "козни на мрака". И с вълшебна лекота разплете кълбото, изобличавайки "злата орисница" в дъното на нещата, която според думите му приема очертанията на една политическа сила ("Демократична България"). И то защо? Представете си, решила да поиска оставката на финансовия министър Горанов, а не на шефката на НАП! И пак – защо ли? – в разказа изплува името на Делян Пеевски.


Тази политическа приказка ни е добре позната. Но тя ни казва съвсем малко – или почти нищо – за онова, което действително се е случило. И то може да е много, много сериозно. А пък на нас ни разказват приказки за добри или лоши вълшебници, за "милисекунди в мрака" и разни небивалици, сякаш проверявайки чувството ни за хумор.


Добре, ако ще си разказваме приказки, ръкавицата е поета. Веднага съм склонен да допусна, че премиерът Борисов или прокурорът Гешев влагат друг смисъл в думите, които използват, тоест че говорим за техни приказни светове с произтичащите от това езикови игри. Накратко, че те си живеят в собствена "контраприказка", ако използваме изразната практика от 2013 г.


Представете си следната ситуация. Служител докладва на министър-председателя следното: "Има хакване в НАП". Устно, разбира се. Писмените доклади са отживелица, кой ще си мори очите да ги чете и после да туря очила с диоптри. А и времето, зер, е ценно.


От 1980 г. терминът "хакване" влиза в публичен оборот, след като фентъзи-филмът "Трон" на режисьора Стивън Лисбергер описва в детайли проникването на талантлив програмист в суперкомпютъра на корпорацията ENCOM. Целта на талантливия създател на компютърни игри е била да докаже, че е бил обран от свой събрат, без сам да подозира, че прониква в изкуствения интелект на бъдещето, след което интригата се заплита. В случая целта ми не е да разказвам тази филмова приказка и перипетиите на героя, игран от Джеф Бриджис, а само да отбележа, че горе-долу оттогава в речниците на всички езици навлизат термини като "хакер", "хакерска атака" и "хакване". И че означават онова, което разбираме под тях, и до днес. А именно: "пробив", "проникване в системата от данни" и поставянето ѝ под контрол. В нашия случай – базата данъчни данни на страната.


Представете си сега обаче, че думата "хакване" означава нещо по-различно. И съответно, че премиерът на страната, финансовият министър или кандидат главният прокурор реагират странно (за нас), защото в случая под "хакване" те подразбират нещо друго.


Възможно ли е това? Напълно. Отварям Речника на българския език на Найден Геров – тази съкровищница на българската словесност – и що да видя. В том 5, издаден пред далечната 1904 г. в Пловдив, думата "хакване", колкото и да е невероятно, си съществува. Ала какво означава? Ами производно от глагола "хаквам": 1. Хвърлям със сила, яката, нещо надалеч. 2. Затичвам се, затирвам се, хвърлям се. Пример: Хакнал се да го гони. Има и по-старинна употреба на глагола – "бивам хакнат" (може би най-адекватна на днешната ни ситуация).


И тъй, питам се аз, какво ли г-н министър-председателят като един народен човек, държащ на родната реч, е подразбрал от ситуацията с "хакването на НАП"? Че нещо е било запратено, и то яката, доста далеч? Или че е редно някой да се затича, та да подгони някого? За което сигурно са го известили, че вече се прави в лицето на изрядния прокурор Гешев.


И тъй, "гонитбата" (хакването) е налице. Ала с каква цел? Безпричинно? Или целенасочено? Интересното е, че речникът на Найден Геров сам указва на подобна цел в "хакването", препращайки към турската дума "хак". А пък "израсналият от народните недра" г-н Борисов, човек, "врял в политиката", няма как да не е наясно и с нейното значение. Или поне интеркултурните връзки с ДПС би трябвало отдавна да са му прояснили значението ѝ, което е: "заплащане, плата".


Сиреч "гонитбата" предполага "плата". Винаги. Затова и предварително, при всяко "споразумение по турски" се иска "хак", поне за цяла година (справка – Найден Геров). Не се ли плати навреме "дължимото", "хак" му е на онзи, дето не го е изплатил. И положението му става "дохаки".
Конкретният езиков пример на Найден Геров: "като сме слабодушни, ще ни бият, хак да ни е". И още: "дойде му дохаки, та кандиса".


Трябва да признаем, че светът на речника има взривната способност да размества всекидневието по най-неочакван начин, откривайки в него неподозирани пластове. Също като в знаменития притчов роман на албанеца Исмаил Кадаре "Хроника на камък", където попадането в "царството на думите" се определя като "безмилостно мъчение". Дотогава, пише Кадаре, думите имат смисъл в нормалното си значение, след което обаче започват да се стопяват и разкъсват, да подскачат в страшния си вихър извън логиката и действителността. В неговия случай, бидейки още дете, той става езикова жертва на изрази като "думите отиват на вятъра" или "така ще си изядеш главата": Неочаквано светът се изпълни с хора, които имаха тикви вместо глави, други глави се търкаляха наоколо, очите се пръсваха като куршуми; някой се опитваше да изяде другиго не със зъби, а с очи


Позната от векове балканска традиция, която не е добре да досягаме с "контраприказките" си.
Че "хакването" може да ни излезе "дохаки".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Излишни усилия, това нито главната Тиква, нито тиквеният бостан могат да го разберат!!!

 2. 2 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Излишни усилия, това нито главната Тиква, нито тиквеният бостан могат да го разберат!!!
  —цитат от коментар 1 на LudLustrator


  Това го разбирате само вие от пайтона.

 3. 3 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Бобев":

  //Това го разбирате само вие от пайтона.//
  -----------------------
  Ми разбирам го, 25 минути са изминали от пускането на статията и нито една тиква на барикадата, чакате да ви се преведе на тиквен език!!!

 4. 4 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Боже , какви тъпотии !
  Направо не е за вярване !!

 5. 5 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#3] от "LudLustrator":

  Отивай на сянка под опашката на коня. (подканящо)

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Весело

  очертанията на една политическа сила ("Демократична България""

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Просто Тони е намерил повод да си поиграе езиково. Хем кеф, хем някой лев. А смисълът на написаното се свежда до вижте ме колко съм начетен.

 8. 8 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 279 Разстроено

  Пази ли американската амбасада в София папка с компромати за БАЦЕ????

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1932 Любопитно

  Знае ли Тонито значението на думата "bullshit"? Сигурно. Защо тогава е изпусната рубриката "Bullshit Of The Day" над остроумния текст?

 10. 10 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "LudLustrator":

  Прав си. Само болен мозък, може да си губи времето за чете това. Аз го зарязах още на 3-тото изречение.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "От своя страна кандидат главният прокурор Гешев излезе със свой още "по-фентъзи" сказ, прескачайки традиционното разделение на властите, което за него тъй и тъй било без значение"

  - Такива глупости дори не си заслужава да се оборват. Те предварително са оборени в източника, в случая - в интервюто на самия Гешев.
  Тук някакви опорки се разнасят. Отново.
  Аре.

 12. 12 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Цялата работа е за да не си прекъсне отпуската шефката на НАП.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 13. 13 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Весело

  Тая грешка да не се казва нищо с възможно най-много претенциозен словесен талаш често я правят хората обитаващи умнокрасиви ехо стаи бъркайки го с висок стил от който всички щи ахнът, въйииии колку и начетин тос чиляк!

  У лето 2019-то тоя похват ОТДАВНА не работи, влезте малко у час

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 14. 14 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Гешев го гледах тази сутрин в Добрич, където хаква един човек, който посмя да каже, че в ГЕРБ има корупция.
  Противно ченге е - за физиономията му говоря.

 15. 15 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#13] от "Saint of Me":

  И това от човек, чийто изказ е еманацията на "да не се казва нищо с възможно най-много претенциозен словесен талаш" Ти малко самоусещане нямаш ли?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Весело

  Опраскване хора, опраскване ! Нищо ново под слънцето ! Опраскване му е майката в тая държава ! Напоследък и по руски образец, че прокурорите ни ги пращат тайно на командировки в матушката ! Какво са тия западни термини " хакване", " хак" и други подобни ( не че са всъщност със западна етимоогия де, ама карай да върви за целите на статията и коментарите тука !). Само дето май нещо започна свинска чума да налазва по свинете......

 18. 18 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Да им го нахакнат на портала Култура

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 19. 19 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Весело

  Текстът напомня пословицата "Напънала се планината и родила мишка".

 20. 20 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Текстът напомня пословицата "Напънала се планината и родила мишка".
  —цитат от коментар 19 на aleko


  В случая нищо не е родила а се е наакала .....................

 21. 21 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#15] от "Doge":

  "Ти малко самоусещане нямаш ли?"

  Никво, прифащам атмосферни пиукания и актвам рандомли както бих казал ако исках да се правя на умнокрасив псевдоинтелектуалец

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 22. 22 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#13] от "Saint of Me":И това от човек, чийто изказ е еманацията на "да не се казва нищо с възможно най-много претенциозен словесен талаш" Ти малко самоусещане нямаш ли?
  —цитат от коментар 15 на Doge


  Самоусещане?
  Говлампи е селски типигьоз живеещ в панелка след емиграцията от смърдящия кенеф на село
  Тия кретени са опериране от себеусещане,това с анагли говеда, които стават само за тор за гладиоли....

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 23. 23 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 731 Весело

  [quote#22:"Matrix"][/quote]

  Хахахаххахаха
  Доста точно го описа!
  Само една грешка имаш. Даже и за тор не става тоя селяк, само произвежда тор тоя екскремент от Чешнегирово.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Хубава игра на думи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#21] от "Saint of Me":

  Сега остана да посочиш с пример кога, някой който ти наричаш "умнокрасив псевдоинтелектуалец" е актвал рандомли и е атмосферно писукал.

 26. 26 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#22] от "Matrix":

  Дами и господа, хубаво ги вижте, това е умнокрасивият елит, добрите човеколюбиви правдолюби, дайте им власт, дайте им власт на тия хубави хора :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 27. 27 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#25] от "Doge":

  Защо толкова НЕ можеш да осмисляш текст?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 28. 28 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Борисов няма идея какъв протест скоро ще му се изсипе на жълтите павета, че много прекали

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Може да четем или не текста на автора, може да го харесваме или наричаме както ни дойде на ума, ама че сме "хакнати" в голяма степен и че може напълно да ни "хакнат" е факт. както се казва днес прасетата, утре нас и ми е интересно дали някои от противниците на тезите на автора, тогава ще се сетят и ще си помислят, чене би било лошо, ако сме се поразбудили по-навреме.
  Моето мнение е по-скоро не, те и тогава или ще благославят поредния бащица или ще псуват че "няма държава" и удобно ще забравят, че държавата не пада от небето, а си я правим ние.

 30. 30 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Тия дни се изсипаха стотици коментари за магове, вълшебници и за кибер
  сигурността за да се прикрие тотална некомпетентност !!!

 31. 31 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#14] от "tos_buratino":

  Гешев го гледах тази сутрин в Добрич, където хаква един човек, който посмя да каже, че в ГЕРБ има корупция.Противно ченге е - за физиономията му говоря.
  —цитат от коментар 14 на tos_buratino

  Думата "ченге" сред полицаите е като "даскал" при учителите - не е обидна, а обратно носи положителна емоция. Правилно в случая е да се каже - Противен милиционер. Според мен не само физиономията му.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 32. 32 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#1] от "LudLustrator":

  реших да проверя как ще бъде коментирана статията на Тони Николов и още първия пост бе "типично тиквен"... не разбра нищо от написаното , защото оèвидно си бил хакнат още когато си се раждал

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 33. 33 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#14] от "tos_buratino":

  характерно за лаиците е да нямат собствено мнение ... та боратино , дали познаваш "човека от добрич, който се опълчи на ГЕРБ"? Очèвидно НЕ ... ами опознай го първо

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Страхотен текст! Посмях се искрено. Това им е в главите на тиквите . Магическа реалност .

 36. 36 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Защо ли ме научи мама да чета!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 37. 37 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#27] от "Saint of Me":

  Нямаш пример? Не очаквах и да имаш. Просто си плещтиш глупости.

 38. 38 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#27] от "Saint of Me":Нямаш пример? Не очаквах и да имаш. Просто си плещтиш глупости.
  —цитат от коментар 37 на Doge


  Виж коментар 22 ако си толкова кьорав. После иди на офталмолог.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 39. 39 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Боже , какви тъпотии ! Направо не е за вярване !!
  —цитат от коментар 4 на faeton.


  явно това ти е нивото ама Хак да ти е !

 40. 40 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Човекът принципно хубаво пише, но това излияние можеше да ни бъде спестено .
  Все едно прочетох лицензионното споразумение на Уиндоус 10 .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 41. 41 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хакаратурата на гербературата и гешефтурата ...

  Дедо Крум
 42. 42 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Можел е спомене и за танца "хака".
  Ако го умеем, ще е добре от време на време да плашим правителството танцувайки.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=177&v=2cwqWcdOAAs

 43. 43 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Сред авторите на Дневничето, открай време има свещени крави и по дребен рогат добитък. А си ги докачил, а са те заср**и с топли и сочни "реакции". И не че съдържанието има особена стойност, така по инерция на груповата солидарност. На Тони Николов никой не му оспорва ерудицията, но мозъчносъдовата болест мачка наред. Още дълго ще се излага без да усети. Жив и здрав.

  roo
 44. 44 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Магическият реализъм на смесицата от западна, източна и балканска етимология обърква читателя и го кара да преувеличава влиянието на текста върху героите в сюжета. И всеки дърпа чергата към собствения си герой и го защитава с дълго отглеждан идеологически плам. Като малък погрешка си бях избрал лошия герой на един филм; и накрая, когато всички тъгуваха и плачеха за смъртта на добрия герой, аз бях единственият в киното, който се радваше. Бях малък и без житейски опит. А в този форум всички са пораснали и е трудно да се разбере кой се е объркал. Затова се доверява на автора.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK