ГЕРБ и ДПС ще си изберат верен главен прокурор

ГЕРБ и ДПС ще си изберат верен главен прокурор

© Георги КожухаровТекстът е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


В България всеки познава всеки и изборът на висши държавни служители минава основно през тестове за лична лоялност. Обикновено номинираните кандидати не блестят с дипломи и професионални умения, а с други качества и най-вече с доверието, което имат в тях силните на деня.


В един идеален свят нещата би трябвало да се случват по друг начин и съображения като образованост, експертност, гражданска позиция и уважение към принципите на конституционализма да бъдат решаващи. По отношение на главния прокурор например кандидатите трябва като минимум да имат следната характеристика, за да бъдат разглеждани сериозно:
Независимост


Веднъж избран, главният прокурор е на практика несменяем за седем години. Тъй като той притежава голяма власт, изкушението на политиците да сложат някого, удобен за тях, е огромно. Поне досега всички главни прокурори (за съжаление) са били удобни, като тенденцията през последните години се засилва. Парадоксално един и същ главен прокурор е обръщал позицията си при смяната на властта и се е опитвал да засвидетелства лоялност към новите управляващи. "Костинбродската афера" например беше такъв тест за лоялност.


И при избора на следващия титуляр на поста, изглежда, личното доверие между кандидата и ядрото на властта - ГЕРБ и ДПС - ще е от водещо значение. Вместо хора, отстояващи независимото си мнение и някаква гражданска позиция, се търсят и предлагат "хора от системата", които са доказвали многократно своята вярност.


Авторитет


Главни прокурори досега са били хора като Никола Филчев, Борис Велчев и Сотир Цацаров, които от професионална гледна точка са се ползвали със сериозен авторитет. Той се е дължал на академични постижения в правото и на впечатляваща кариера като съдии или други магистрати. Поне досега професионалният авторитет е бил sine qua non* за избора на този пост. Както вървят нещата дотук обаче, и този принцип може да бъде пренебрегнат.


Отговорност


Главният прокурор може да започне наказателно преследване срещу всеки и в продължение на години да "разкарва" невинни хора по съдилищата. И нещо още по-важно - той може и да не започва наказателно преследване срещу определени (виновни) хора. Тази огромна власт не може да бъде безотчетна и безотговорна, но в българската система тя все още за съжаление е точно такава. Един аспект на тази безотговорност е невъзможността срещу самия главен прокурор да се започне разследване (ако той не го разреши) при съмнения за злоупотреба с власт. През последните години демонстрации на този дефект на българската система имаше при "Костинбродската афера", "Цумгейт" и фалита на КТБ.


Вторият аспект на липсата на институционална отговорност на главния прокурор е неговата доминация в прокурорския панел на ВСС. В този панел мнозинството се държи от хора, които са кариерно и професионално зависими от главния прокурор. Проблемът беше обсъждан при конституционните поправки от 2015 година, но въпреки това беше взето грешното решение, което бетонира прокурорската безотговорност.


Един добър кандидат за главен прокурор би трябвало да има съзнание за тези проблеми и да търси активно тяхното решение.


Безпристрастност


Главният прокурор не може да е политически пристрастен и да работи с терминологията на жълто-кафявата преса. Той не може да си позволи да прави списъци на потенциални престъпници по партийна линия по телевизията и да им отправя заплахи. Такова поведение автоматично би го дисквалифицирало като сериозен магистрат.


Привързаност към конституционализма (ограничението на властта)


Конституционализмът като политическо учение не е орнамент на съвременната демокрация, а е част от нейната същност. Конституционализмът е синтез от три основни принципа: върховенство на правото, защита на правата на човека и разделение на властта. И трите принципа ограничават властта и избягват създаването на безконтролни и безотговорни нейни носители.


Главният прокурор трябва да бъде главен защитник на тези принципи. В България през последните години прокуратурата е станала де факто орган на правителството и непрекъснато "спява" и координира дейността си с него. Ежеседмичните срещи между главния прокурор и министър-председателя са символ на това сливане. Заради него прокуратурата не може да изпълнява ролята си на коректив на висшето ръководство на изпълнителната власт, а е по-скоро неин инструмент. (По друг начин казано, българската антикорупционна система не работи спрямо "високите етажи" на властта - нещо, което е многократно отбелязвано в европейските доклади.)


Един добър кандидат за главен прокурор би бил горещ защитник на принципа за разделението на властите.


Смелост


Добрият кандидат за главен прокурор би трябвало да бъде смел човек, готов да се изправи срещу ядрото на властта в България. Засега прокурорите са събирали смелост за акции срещу опозицията, неудобните и политическите маргинали. Да подхванеш акция срещу Иванчева например - оправдана или не - не е белег за смелост. Както не е и разследването на всички министри от Реформаторския блок, особено след като паднаха от власт. Смело е поведение, което не се нуждае от одобрителния поглед на политически силните.


Почтеност


Голямата власт изисква огромна почтеност. Главният прокурор не може да си позволи да хвърля политически инсинуации и фантастично-неправдоподобни обвинения в публичното пространство. Той не може да си позволи от висотата на положението си да заклеймява хора и всячески да се опитва да ги злепоставя. Дори когато е сигурен, че е извършено престъпление, достойнството на заподозрените и обвиняемите не бива да бъде уронвано с показни акции, медиен шум, броене на пари по тротоарите и т.н. Главният прокурор трябва да бъде стожер на обществената почтеност - да не се поддава на популистки импулси и натиск.


Мяра


И не на последно място главният прокурор лесно може да се превърне в медиен шериф, раздаващ правосъдие в телевизионни интервюта. Българските телевизии вече създадоха особен жанр - "интервю с главния прокурор". То е стилистична комбинация между медиийните изяви на министър-председателя (монолог, прекъсван от удобни въпроси) и коледното обръщение на президента към нацията (отправено от импозантен кабинет на фона на флагове, патриотични изображения и шахматни фигури).


Добрият кандидат за главен прокурор би имал проблем с цялата тази естетика, издаваща базова липса на мяра.


Защитниците на вече издигнатата кандидатура за главен прокурор имат интересен аргумент: защо опонентите им не излъчат свой кандидат, който да отговаря на гореизложените качества по-добре от дотук предложеното? Като оставим настрана процедурните трудности за алтернативна номинация (в крайна сметка и министърът на правосъдието, и прокуроският панел във ВСС отказват да издигнат такава), наистина ли в България има остър дефицит на независимост, авторитетност, отговорност и почтеност? Едва ли. Просто политическите практики на селекция на кандидати са умишлено нечувствителни към подобни характеристики.


Спасение от ЕС по този въпрос няма и не може да дойде. Европа може да подпомогне и подкрепи, но не и да замени избора на източноевропейците. Когато те гласуват масово за популистки партии и играчи, които използват съдебната система за разправа с опонентите си, ЕС трудно може коренно да промени нещата. Така че изборът на отговорни магистрати минава през национален избор на отговорни политици. Кратки пътища и чудодейна намеса от Брюксел за тези проблеми няма.


*от лат: задължително условие


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  Гешев е човек на ДБ и групата "Каолин"!
  Не е нужна толкова истерия и либерално квиченье!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 2. 2 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Нищо по-нормално от това гилдията да предложи човек, извървял целия професионален път от редови следовател до върховете на прокуратурата! Паниката в обкръжението на Прокопиев е разбираема.

 3. 3 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1088 Весело

  А бабето от кадрото кърти миФки.

 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1871 Любопитно

  Само Пиночет
  Ще ви вкара в ред

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Щом като Цв. Цветанов е бил министър на МВР,
  Б. Борисов е бил министър-председател,
  защо вече в тази държава Ив. Гешев да не е гл. прокурор?

 6. 6 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 974 Весело

  Денят започва и завършва с Гешев. Според Дневник.

 7. 7 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 742 Неутрално

  При този състав на ВСС, тотално доминиран от хората на трите свине, изборът е предопределен. Радев ще откаже да подпише указа и след това ще последва второто предложение. То ще е пак същото или ще последва театро с някое друго аватарче, което не е изцапана чак толкова, колкото Гешев.

 8. 8 Профил на gak37608125
  gak37608125
  Рейтинг: 1663 Любопитно

  И къде продават чисти и неопетнени кандидат-Прокурори?
  В "Кореком" или в "Берьозка"?

 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  При този състав на ВСС, тотално доминиран от хората на трите свине, изборът е предопределен. Радев ще откаже да подпише указа и след това ще последва второто предложение. То ще е пак същото или ще последва театро с някое друго аватарче, което не е изцапана чак толкова, колкото Гешев.
  —цитат от коментар 7 на tos_buratino


  И кой е кандидата на турболибералете,ако не е тайна?
  Деси Иванчева със светещите джуки,или некой честен частник от шайката "Каолин"?

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 10. 10 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 974 Весело

  До коментар [#8] от "gak37608125":

  В главата Смилова. Пълно е с такива. На теория,де.

 11. 11 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  Цялата мъка идва от там, че Смилов, Дайнов , Слатински, Кръстев, Радан Трикчев , Иванов и шайката им са наритани в задния двор и от тях никакъв избор не зависи .

 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Фантомас е предложен единодушно от прокурорската колегия на ВСС. Не отговаря на нито един от критериите в статията, но пък винаги е готов да изпълни поръчка. Ето връзка към имената на тези, които го предлагат:

  http://www.vss.justice.bg/page/view/1235

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  До коментар [#12] от "stein": Не отговаря на нито един от критериите в статията,

  това сериозно ли? Смилов под формата на файлетон задава критерии за избор на каквото и да е ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  Фантомас е предложен единодушно от прокурорската колегия на ВСС. Не отговаря на нито един от критериите в статията, но пък винаги е готов да изпълни поръчка. Ето връзка към имената на тези, които го предлагат:http://www.vss.justice.bg/page/view/1235
  —цитат от коментар 12 на stein


  Дай кандидата на турболибералите,или нема такъв?

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 15. 15 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  До коментар [#12] от "stein": Не отговаря на нито един от критериите в статията,това сериозно ли? Смилов под формата на файлетон задава критерии за избор на каквото и да е ?
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Смилов просто са му платили, за поредното пасквилче.Пука му дали ще е Гешев,Пешев или Нешев!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 16. 16 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#15] от "Радан Сидеров":

  И на кои критерии отговаря Смилов,когато пише?Или ,според него,критериите се отнасят само за главен прокурор?Другите,особено политолози,социолози и разни други лози,могат да манипулират с чиста съвест? Да им има човек "чистата" съвест.

 17. 17 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2041 Любопитно

  щЕ ,ако българските ГРАЖДАНИ им позволят

 18. 18 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2041 Весело

  ХАХА цялата милиционерска пасмина се е изредила да плюе по Смилов ,тролска му работа

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  "Парадоксално един и същ главен прокурор е обръщал позицията си при смяната на властта и се е опитвал да засвидетелства лоялност към новите управляващи. "Костинбродската афера" например беше такъв тест за лоялност."

  - "Костинбродската афера" - Прокуратурата е сезирана от Мая Костинбродска и прави точно това, което и е работата - внася обвинение. Така се стига до гафа, при който Сарафов размахва кочан от двайсетина "редовни бюлетини", който кочан трябва да е от 50 бюлетини. А Сарафов, родата на Рицар Попова, май трябваше да е кандидат за главпрок на ... Попова и Танчев.

  - Съдебните саги на Митов, Москов, Ангеличин, Ненчев бяха предизвикани от действията на служебните недоразумения. Конкретно за Митов и Ангеличин сигналът дойде от Вигенин. За другите - от действията на Илко Семерджиев и Стефан Янев, спряган за прокси на Цветлин Йовчев. Прокуратурата пак направи това, което и е работата - внесе обвинения.

  - Късогледство е посочването на прокуратурата като виновник. Истинските виновници са от типа на раздухващите мантрата за Цацаров и Чайка въпреки фактите:
  „Чайка е на двудневно официално посещение в страната ни, съгласно подписаното между него и главния прокурор проф. Борис Велчев на 9 октомври 2008 г. Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на двете държави. В рамките на това споразумение ежегодно се осъществяват визити на български прокурори в Русия и на руски прокурори у нас.“

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  За прокуратурата у нас в лекционен формат:

  "Зависима ли е българската прокуратура? Не, защото е в съдебната, а не в изпълнителната власт" - https://www.24chasa.bg/novini/article/7574861

  Историята на прокуратурата:

  "След 18 декември 1947 г., когато за първи път съгласно тогавашната конституция се избира главен прокурор, който не е министърът на правосъдието, настоящият Сотир Цацаров е тринадесетият. Интересното е, че само 2-ма от тях са започнали кариерата си в прокуратурата. Иван Вачков като околийски прокурор във Велико Търново, който по-късно става и окръжен прокурор на Габрово, и Мартин Гунев. ..."
  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7572671

  Търсете просвещението.

 21. 21 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Чии питомец е Даниел Смилов?

  В кое НПО работеше?

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3670 Любопитно

  В дадения случай, DW е права но не видях статии, когато назначаваха предните некадърници за главни прокурори. Или, тук има нещо друго?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  А бабето от кадрото кърти миФки.
  —цитат от коментар 3 на Боби Бобев


  Не мой тъй ! Може пък да е било някога В БИТНОСТТА НА ПРОКУРОР , КОЙТО НЕ ЛЪЖЕ !Според мен много хора /особено от крайно левия ,до крайно десния спектър на "алтернативната опозиция " / ги СТЯГА ЧЕПИКЪТ !Ще видим как ще се развие по-нататък ЦИРКЪТ !

 25. 25 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  ГЕРБ и ДПС ще си наложат верен главен прокурор, но той ще е верен на ГЕРБ до следващите избори. Виж, ДПС е съвсем друг "казус", от Филчев насам те са някак "Господ над прокуратурата".

 26. 26 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Троловете на мафията са И под тази статия. За това сме на тоя хал - за по 1000лв на месец неудачници в живота продават усилията на сънародниците си за нормална държава. Тъжно.

 27. 27 Профил на emototev
  emototev
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#1] от "Радан Сидеров":

  Тъпотии... не знам дали са платени, но на такива ми прличат!

  Лозан Панов е вярната личност за Главен прокурор!

  eto
 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Главният прокурор трябва да се избира от гражданите, защото сегашната система осигурява стабилен чадър над политическата каста (в нейното мнозинство).

 29. 29 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Проблема не е в Гешев. Ако го питате, той щекаже, че не иска да е главен прокурор (кални борби и т.н.). Проблема е в човека, който го карат да заеме поста. Същия човек, който получава от държавата десетки милиони годишно за студен резерв. Гешев никога не би назовал имената на истински олигарси, като Доган, Пеевски, Ковачки, Гергов... Неее! Гешев ще тормози само за хора с по-нормален бизнес. За които му получи нареждане да опраска. Той е послушен и много изпълнителен към господаря си. А господаря му не е законността.

 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3876 Весело

  " ГЕРБ и ДПС ще си изберат верен главен прокурор"

  Сараите са малко сърдити на онбашията - предишния " той си го избра" ( т.е все още действащия) ! А почетния ? Къде остана ? Той защо не си каза тежката дума ? Не че сегашния главен прокурор не обгрижи модела на сараите в пълна мяра - разбира се, че беше изцяло в тяхна услуга ! Ама утре, ако се разсъхне работата между онбашията и почетния ? Главния ще трябва да прави трудни избори, между сериозни интереси.....А сега директно се посочва от сараите, ГЕРБ го парафират и от тук нататък новия главен ще си знай кой му е благодетел номер едно, кой номер две. Враговете си вече ясно ги посочи и стабилността се върза за следващите 7 години. Айде умнокрасивите да ходят да протестират и да се джафкат по форумите, сараите това не им пречи, нали ще правят пристанище, което да конкурира варненското......Кучетата си лаят, кервана си върви. Да очакваме следващия палат на почетния, в който той ще " резонира" върху световните процеси и ще търси как да си напазарува една по - голяма държава, че тая вече му утеснява......

 31. 31 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Само ПиночетЩе ви вкара в ред
  —цитат от коментар 4 на venci4


  И едано Гештапо.

 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Много хора не са наясно, че имаме корпоративно сливане между Борисов и Пеевски. Те са едно и също. Когато ми кажат "Живко Тодоров, кмет на Стара Загора от ГЕРБ" трябва да си го превеждаме "Живко Тодоров, кмет на Стара Загора от Сараите", защото това отговаря на действителното положение.

  В тази ситуация БСП и Патриотите единствено се навъртат като куче около кебапчийница, без да се навират в шамарите. Ако изпадне нещо - изпадне.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 33. 33 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  Днес оперативката в пинчери-ГЕРБ е приключила СУПЕР експресно :)

  Обичам да грухтя и плюскам.
 34. 34 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#14] от "Радан Сидеров":

  В статията пише, защо няма смисъл от излъчването на други кандидати, но чукча писател, не читател. Да не говорим, че от вчера има излъчена гражданска кандидатура, но да си прост трол не е лесно - сигурен съм, че не си забелязал.

 35. 35 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1121 Весело

  Малииий... Фамилията "Гешев" още стряска насъне комунягите, ако и да са се сменили две-три поколения...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 36. 36 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Главният прокурор може да започне наказателно преследване срещу всеки и в продължение на години да "разкарва" невинни хора по съдилищата...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Имаме дори още по-фрапиращи случаи!
  Спомняме си, че назначеният от мутрата борисов "главен" прокурор цацаров, заведе дело срещу военния министър НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ и поиска 8 г. затвор, за това че били засегнати интересите на кремълските окупатори...
  Какво каза съда? " Според съдебния състав с председател Петър Стоицев бившият министър Николай Ненечев е невинен. Нещо повече – той е сключил значително по-изгоден договор с Полша и е "избрал по-малкото зло". СГС е направил сравнение между условията в двата договора и този с Полша е бил значително по-изгоден..."

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/07/02/3933071_sudut_bivshiiat_ministur_nenchev_e_nevinen_izbral_e/

  Това решение на съда означава само едно - престъпници са тези, които го бяха обвинили, т.е. цацаров и прокурорската клика която той докара...
  Цацаровото протеже гешев е от същия калибър, стрелящ само с халосни патрони...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 37. 37 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#28] от "Читател":

  Ние, гражданите, ако бяхме толкова умни, щяхме да изберем такива наши представители, които да прокарват на политическо ниво обществената воля. Управляват ни толкова добре, колкото заслужаваме. Изборът на главен прокурор е политически избор. И най-ясно сочи състоянието на обществото. Песимистично - на опашката сме, оптимистично - на опашката сме сред най-добрите. Промените ще стават бавно. Изборът на главен прокурор винаги е бил със задкулисните договорки. Имаме обществен напредък, защото поне може открито да се заявява несъгласие. Нуждата от усвояване на европейски средства ни дава тази привилегия.

 38. 38 Профил на tug16553936
  tug16553936
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Прокопиев верно ли си мислси че с 100-на платени кресльовци и 2-3ма журналисти може да казва какво и как да става в Бг? Ами да отиде на избори, да спечели доверието на хората и ще управлява. Аман от комунистически мекерета

 39. 39 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Денят започва и завършва с Гешев. Според Дневник.
  —цитат от коментар 6 на gobay


  а света - с Дойче велето
  неска три препечатки оттам

 40. 40 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Ма много защитници на Гештапото!

  SHADOWS of SOFIA
 41. 41 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1089 Весело

  До коментар [#1] от "Радан Сидеров":Лозан Панов е вярната личност за Главен прокурор!
  —цитат от коментар 27 на emototev

  с Црнио уебед кой беше вчера на протеста барабар със сина си за калабалък
  и му вика на 20годишния си син "детето" 42. 42 Профил на Кой се страхува от Иван Гешев
  Кой се страхува от Иван Гешев
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  Ма много защитници на Гештапото!
  —цитат от коментар 40 на К2


  Е па, с олигарсите ли да сме...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 43. 43 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#1] от "Радан Сидеров":Тъпотии... не знам дали са платени, но на такива ми прличат!Лозан Панов е вярната личност за Главен прокурор!
  —цитат от коментар 27 на emototev


  Лозан Панов си е добре на мястото, което заема. Скоро имаше материал по този повод. Не е нужно да се търси богоподобен главен прокурор. Просто трябва прокуратурата да се сложи там, където и е мястото. Практиката в щатите, Германия, а и на много други места, по-цивилизовани от Русия и България, е прокуратурата да е част от изпълнителната власт. Да. Не от съдебната, която е съдът. Съответният министър в правителството е и главен прокурор. Нищо по-естествено от това. Държавното обвинение не може да е "независимо". Когато е "независимо", то е независимо от държавния (съответно и обществен) интерес. Независим арбитър може да е само съд. Инак става зле. В България - ужасно зле. Откакто взеха да подменят съда със "специализиран", чиято цел е основно в това, да не можеш да се защитиш реално. Пак по съветски образец. "Съд", съставен от прокурори, издаващи присъди. За това е това плюене по Лозан Панов. Все още има спирачка. Верно, чак на последна инстанция. Ще им се на мутро-милиционерите дори и ВКС да стане "специализиран".

 44. 44 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#33] от "Свинчуга":
  :)) Точно.

 45. 45 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#33] от "Свинчуга":
  :)) Точно.

 46. 46 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#1] от "Радан Сидеров":Лозан Панов е вярната личност за Главен прокурор!
  —цитат от коментар 27 на emototev


  Правен свят за Лозан : http://legalworld.bg/77639.lozan-panov-nachelo-na-vks- –-chetiri-izgubeni-godini.html

 47. 47 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  [quote#46:"bruno__dante"][/quote]

  В-к Парвен свят беше купен от Пеевски. Сега е част от медийната група ПИК-Блиц-Телеграф-24 часа-Шок-Труд.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 48. 48 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  [quote#46:"bruno__dante"][/quote]

  Ако искаш да научиш повече кого цитираш, в сигнатурата ми съм оставил какво казва за тях видният гербаджия Веждичката. Можеш да го прочетеш и изслушаш аудиофайла

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  ДПС е проклятието на българската демокрация. Винаги накланя везните в посока на злото. Злото, което тегли държавата към дъното на всички добри класации и на върха на всички лоши. И причината е в безнадеждно изостаналия им, примитивен и лесно манипулируем електорат.

 51. 51 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10511 Неутрално

  Все едно чета портрета на Гешев :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 52. 52 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1358 Любопитно

  До коментар [#43] от "Vili Jambov":

  Сегашната касапница показва, че идеята прокуратурата да излезе от съдебната власт и да отиде в изпълнителната за България е опасна и неприложима.
  Онова, което осигурява по принцип съществуването на прокуратурата в съдебната власт е възможността да е независима от текущата политическа конюнктура, да не стане заложник на текущи нрави, обичаи, настроения и интереси. ИНаче става просто една бухалка в ръцете на силните на деня политически конфигурации. Това в България се постигна чрез Специализираната прокуратура и реформата във ВСС. Това не биваше да се допуска, но то стана и със съдействието на тези, които в момента най-силно плюят Гешев. Тъжно, но всичко се връща. Най-вече алчността и наивитета!

 53. 53 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Искам някой да ми покаже български политик и общественик, който да се е харесал на всички, да не е имало съмнения за далавери и корупция, и изобщо чист човек. Има ли такъв, от Освобождението, пропускаме соца, до сега. Четох за русенският кмет Обретенов, който се преборил с калните улици на града, ходил до Марсилия и договорил прословутите павета. Веднага го омаскарили, че не били оригиналните, а менте и разликата гушнал. Не било доказано. Има примери за далавери с договорки по доставки на военни кораби, танкове и оръдия по времето на цар Борис. Що били от Германия...и т.н.

 54. 54 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2460 Весело

  "Главни прокурори досега са били хора като Никола Филчев, Борис Велчев и Сотир Цацаров, които от професионална гледна точка са се ползвали със сериозен авторитет. Той се е дължал на академични постижения в правото и на впечатляваща кариера като съдии или други магистрати. Поне досега професионалният авторитет е бил sine qua non* за избора на този пост. Както вървят нещата дотук обаче, и този принцип може да бъде пренебрегнат."

  Тук съм съвсем съгласен със Смилов!
  Фактът че номинираният Гешев няма академична предистория е наистина неприятен, но пък е бил милиционер...
  :-)

  I Want To Believe
 55. 55 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Предлагаме Бойкикиеяв да целува ръка и да издига Цацата.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на Кой се страхува от Иван Гешев
  Кой се страхува от Иван Гешев
  Рейтинг: 1454 Весело

  Search за Бивол на Даниелчо - 61 hits in 27 files.

  Яко захлебва, гледам...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 58. 58 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3064 Весело

  До коментар [#20] от "plebs":

  ...s://www.24chasa.bg/mnenia/article/7572671 Търсете просвещението.
  —цитат от коментар 20 на plebs

  "24 часа" и просвещение??!??!?!?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?
  Уа-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха ...."
  Бай Ганьо е пример за висок морал, добро възпитание, и изтънчени маниери.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4409 Весело

  Нищо по-нормално от това гилдията да предложи човек, извървял целия професионален път от редови следовател до върховете на прокуратурата! Паниката в обкръжението на Прокопиев е разбираема.
  —цитат от коментар 2 на jgu46589028


  Ха ха спомни си че и Пеев беше следовател! Извървял ,краставици - метнали са го на асансьора!

  klimentm
 60. 60 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Бабугерът на фотката спира гравитацията, а Дойче веле пак е в екстаз от кинжалната мисъл на Смилов:
  "Главният прокурор може да започне наказателно преследване срещу всеки и в продължение на години да "разкарва" невинни хора по съдилищата!"
  Това е точно толкова вярно, като:
  "Смилов може да напада невръстни дечица по градинките" ?!?!
  Само дето и двете имат нужда от доказателства.

  roo
 61. 61 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Даниелчо, завалията, изглежда много бързо забравя (или изобщо не е разбрал), че Гешев е предложен единодушно от прокурорската колегия на ВСС! По всичко личи още, че въпросният Даниелчо, инак умно и красиво момче, явно се има за по-красив, по-умен, по-кадърен и по-подготвен в юридическата и, в частност, в прокурорската материя и длъжностни характеристики от всички членове на въпросната колегия! Само че той, а и тези, които гръмогласно и неспирно протестират срещу тази номинация, явно не си дават сметка, че тези хора, от тази колегия, имат съответното образование и юридически бекграунд и никак, ама никак не си падат странични хора, нямащи нищо общо с правото, па макар и пишещи в "Дойче веле", да им дават критерии за избор, да ги напътстват, че и да им държат сметка защо, какво и как! Надявам се после да няма сръдни и попържни, че не само Гешев, но и всички, които го изберат от ВСС, няма да се чувстват никак признателни, очаровани и въодушевени, че са им казвали какво да правят, как да го правят и кого да изберат! Разбра ли, аФторче мило, байново? Или имаш проблем? М? Но ако искате да настройвате тези хора срещу себе си, продължавайте в същия дух, ние сме демокрация - никой не ви спира, нито пречите някому!

 62. 62 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Гешев е човек на ДБ и групата "Каолин"!Не е нужна толкова истерия и либерално квиченье!
  —цитат от коментар 1 на Радан Сидеров


  А ти си човек на Владо Кузов и обединен педофил.

 63. 63 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 555 Весело

  Прокопиев верно ли си мислси че с 100-на платени кресльовци и 2-3ма журналисти може да казва какво и как да става в Бг? Ами да отиде на избори, да спечели доверието на хората и ще управлява. Аман от комунистически мекерета
  —цитат от коментар 38 на tug16553936


  Утре като се събудиш, ще си още по-жалък, не се притеснявай :)

 64. 64 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  До коментар [#40] от "К2":

  Всички гербери и комунисти в единен строй бранят Гешев .

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Има от какво да се страхуват.

 66. 66 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Има от какво да се страхуват.
  —цитат от коментар 65 на Роси


  Като не им е чиста съвестта...

 67. 67 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1088 Весело

  А бабето от кадрото кърти миФки.
  —цитат от коментар 3 на Боби Бобев


  ... И ги изнася... Бухаха!

 68. 68 Профил на tug16553936
  tug16553936
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#32] от "cinik":

  Някои хора не са наясно що е то политика-намирне на баланс между повече интереси, Сараи, Прокоповци, Черепи, Гернманци, пенсионери.....а не заклеймяване на едни и даване ни бизнес на приятели и роднини докато палачинката се обърне и всичко отново.

 69. 69 Профил на tug16553936
  tug16553936
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#63] от "gmranger":

  Трябва да се доста глупав да си мислиш че можеш да обидиш човек който не познаваш и който те мисли за глупав. НЕ е чудно че такива са феновете на ПРокопиев.

 70. 70 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нов Главен трябва да се избере след изборите, да се види какво е съотношението на силите.

 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  "Искам някой да ми покаже български политик и общественик, който да се е харесал на всички, да не е имало съмнения за далавери и корупция, и изобщо чист човек."
  До коментар [#53] от "man_un":

  Не е вечна победата над злото, вечна е борбата с него. "Чист човек" няма, злото е втъкано генетически у човека. Даже и у животните. Обаче когато спре борбата със злото, то се мултиплицира и расте безкрайно. Като се сложат пранги на закона, като се наложи зомби-главен прокурор, като се инсталира послушен ВСС, тогава шайката става несменяема и недосегаема. Това много добре го знаем от социализЪма-комунизЪма.

 72. 72 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8759 Неутрално

  Наша Балканска черта, да нямаме поне 75% съгласие и одобрение за едно фигура и това пречи за развитието на държавата.

 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  Наша Балканска черта, да нямаме поне 75% съгласие и одобрение за едно фигура и това пречи за развитието на държавата.
  —цитат от коментар 72 на Peni Nikol


  Фигурата на Боса ли имаш предвид? Ми той трябва да разполага с всички блага на Вселената, ако иска да помаже всички. 75% е прекалено. Най-много 5%. Другите ще трябва да ги лъже, мами или притиска. Или уплаши, страхът също е ресурс. Тебе как те присвои? Признай си, ще ти олекне.

 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  "Главният прокурор може да започне наказателно преследване срещу всеки и в продължение на години да "разкарва" невинни хора по съдилищата!"
  Това е точно толкова вярно, като:
  "Смилов може да напада невръстни дечица по градинките" ?!?!"
  До коментар [#60] от "babyroo":

  Ми то първото е рутинна практика. Второто е тъпотия.

 75. 75 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Троловете на мафията са И под тази статия. За това сме на тоя хал - за по 1000лв на месец неудачници в живота продават усилията на сънародниците си за нормална държава. Тъжно.
  —цитат от коментар 26 на arcanum


  Ти пък хиляда лева. Най много да им подхвърлят триста-четиристотин лева на месец или пък по 30-40 стотинки на постинг. Не щото не могат да им дадат повече, ами щото даже и тези дето ги финансират ги презират.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK