Как разпадащата се държавност да излъчи достоен главен прокурор?

При последните евроизбори кампанията се сведе до шофиране на джипки. Населението обича фактическите действия вместо интелектуалните усилия.

© Юлия Лазарова

При последните евроизбори кампанията се сведе до шофиране на джипки. Населението обича фактическите действия вместо интелектуалните усилия.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. Заглавието е на "Дневник".


Няма общество, което живее в идеален ред, но за да е поне приемлива средата и да си струва цената (платените от нас данъци), следва критично опасните проблеми да намират решение. За целта трябва да бъдат извадени на повърхността, в нашата блатна действителност – да изплуват, за което са нужни глашатаи. Преди всичко институционални – опозицията в народното събрание, магистратите в съдебната власт, овластени да говорят и действат, работоспособната и деполитизирана администрация в изпълнителната власт. Защо така изброените фактори ги няма в българската действителност ли? Защото не умеем да правим решителни и обосновани избори? А до няколко месеца предстои поредният, повече от значим избор – кой ще бъде главен прокурор в следващите седем години. След неговия мандат аз ще съм на 40 и около половината ми живот ще е преминал.


Разбира се, в помощ на всеки избор стои добре организирана процедура, в която да се проверят и проявят качествата на кандидатите, да бъдат заявени и обсъдени възгледите им, включително по проблемите на системата, която предстои да оглавят. Процедурата, освен най-добрата проверка и избор, следва да даде и легитимност на получилия поста пред всички засегнати групи граждани, така че да са готови най-малкото да приемат избраните и да не оспорват законността на властта им (тоест да не хванат гората с пушка в ръка).
Ще имаме ли легитимен главен прокурор?


За начало, оправомощените, тоест членовете на Висшия съдебен съвет, трябва да имат сред кого да избират. Засега състезанието е, и ще бъде, с един кон. Видимо, той е силно подкован с подкрепата на всички членове на прокурорската колегия, а от вчера - и от всички прокурори и служители на специализираната прокуратура и районната прокуратура в София. Състезателят, макар и сам на старта, пък е видимо изнервен – дразнят го разните там недоволни членове на обществото с възгледи за съдебна реформа. А го дразнят, защото разглежда една част от обществото като олигархична и корумпирана, а приближените до властта корпулентни депутати остават периферни и почтени фигури. От самото начало се вижда, че няма как такъв кандидат да е легитимен. И ако и да бъде избран, рискуваме, като общество, да имаме прокуратура, в която не само отдавна никой не вярва, но скоро може и големи маси граждани да откажат да се подчиняват на действията и актовете ѝ. Конят явно трябва да бъде дисквалифициран още на старта.


Защо няма втори кандидат ли?


Защото след избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС) не бива да се допускат грешки. И за по-сигурно кандидатурата трябва да бъде безалтернативна.


Но това носи и добавена стойност – единствената кандидатура за главен прокурор е сигурен знак за единомислие и обединение на политическите партии. Гешев Обединител. На практика, при състезание с един кон всички залози се капитализират и губещи няма. Въпросът е кой реално предлага Гешев, след като зад него стоят действащият главен прокурор, партийните протежета на ГЕРБ, БСП, ДПС и нещото, наричащо се "патриоти", в прокурорската колегия? Толкова силно сплотени депутати на парламентарно представените партии съм виждал само в присъствието на действащия главен прокурор или в присъствието на един почтен периферен корпулентен опозиционен депутат.


В общественото пространство върви паралелна номинация – над 5500 граждани предлагат кандидатурата на следователя Бойко Атанасов като конкурент на Гешев. На този етап обаче смелостта на Бойко Атанасов да застане срещу коня на властта е строго неглижирана от имащите право да номинират членове на прокурорската колегия и министъра на правосъдието Кирилов. И по-добре, грозно би било автентичната кандидатура на Бойко Атанасов да го превърне в мюре за употреба в легитимиране избора на Гешев.


Тук обаче възниква следното – доколко обществото има вяра в настоящия състав на Висшия съдебен съвет и доколко имат самите магистрати? Да не се окаже, че има готови магистрати и граждани да откажат да изпълняват актовете и волята на ВСС? Току-виж пред очите ни се разпаднала държавната власт, а оттам - и българската държавност.


Законната сила на процедурализма


Ако обърнем внимание на разпоредбата в Закона за съдебната власт, която урежда как да бъде проведен изборът на главен прокурор, от 1994 г. до последното ѝ изменение през 2019 г., това е долу-горе един и същ текст, който от отменения Закон за съдебната власт е пренесен в действащия. Изследовател на българското законодателство от Запада с гордост би отбелязал, че този текст нормативно се е обогатявал през годините, като от 2012 г. насам е стигнал дотам процедурата да бъде далеч по–публична и продължителна във времето. А това следва да дава гаранции за добър избор. Само че докато я развиват нормативно, широката коалиция партии (начело с ГЕРБ, БСП и ДПС) я изпразват съдържателно. Така преди две години лишават от смисъл и съдържание и процедурата за избор на членове на Висшия съдебен съвет като унижават реалните участници и избират предварително договорените фигури. На практика става така, че поради неприлагане или поради превратна употреба действащият закон е фактически отменен и заменен от политическите договорки. А това също е белег за разпадаща се държавност.


И ако сложим избора на главен прокурор до останалите избори в държавата, какво би се получило? Кой избор досега се провежда по правилата на състезание, основано на аргументи и политически възгледи:


- при последните евроизбори кампанията се сведе до шофиране на джипки. Джипките произведоха желания от статуквото резултат. Населението обича фактическите действия вместо интелектуалните усилия. Просто в европарламента българските интереси ще бъдат извозени на боклука от собствените ни представители;


- в последните парламентарни избори основните политически партии представят платформи, в разрез с това, което на практика правят. Особено видими са тези разминавания в областта на правосъдието. И тук язденето на коне и кухите фрази също побеждават;


- като се загледаме в работата на Народното събрание – закони, политики и оставки се гласуват и прегласуват отвъд всякакви установени правила, стига някой да нареди на депутатите


И сега ние искаме процедура, която да излъчи достоен и независим главен прокурор, как да стане?! Неспособните да поемат политическа отговорност понасят във времето историческа. Разбира се, този тип отговорност не поправя последиците от вредоносното управление.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Като изключим, че думата - излъчи, не е някак си на място в заглавието, това което ще се случи сме го гУедАли.

 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 14 Разстроено

  Може би ДеБъ требе да предложи свой кандидат,но за съжаленье Радан се скри, а Бойкикиев го е страх!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  Нарушават се всички принципи на демокрАЦИЯТА НО ПРИ герб - ТОЛКОВА !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Що ,да не би при комунистите и депесарите да не са се нарушавали принципите на демокрацията , всички са от едно котило и няма разлика ,жалкото е ,че държавата ще се разпадне ,защото народа напуска тотално тази територия ,единственото ,което още я крепи са европарите източвани от групировките и до там .

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  До коментар [#2] от "Либерален чеп за зеле":

  Само началникът може но го няма. Къде е ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drug":

  Значи сте СЪЩИТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Весело

  До коментар [#4] от "Либерален чеп за зеле":

  Това ли само успя да измислиш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 14 Любопитно

  До коментар [#4] от "Либерален чеп за зеле":Това ли само успя да измислиш ?
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  Малко ли е?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  ами както обикновено прави спонсора, майданче и признава правилен президент/премиер.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  авторът приема за факти свои интерпретации и естествено от там самите изводи са със съмнителна стойност. твърдението, че ако е някой друг всичко е ок е невярно. самите правомощия и безотговорност на структурата я правят такава каквато е. който и да е начело резултатйът ще е същия.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 12. 12 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Политиката се прави от задкулисие, което се обгражда с театрална сценография, за да имитира демократичен процес пред публиката.
  В кръговата икономика (обръчи от фирми + разпределител на порции) на корупцията, никой, свързан с властта, не може да бъде наказан. Налице е хибриден режим на управление - нито демокрация, нито диктатура. Някои го наричат демократура. Основното свойство на хибридния режим е, че се движи само в една посока, като следствие на "морфичния резонанс". Първоначално пълзи, а впоследствие започва да тича към диктатурата!
  Основната причина за това е, че управляващите се подкрепят с държавни договори, докато независимите собственици на медии, неправителствени организации и представители на опозицията се наказват с данъчни разследвания в условията на ефективно разрушаване на съдебната система. Това е необходимо, за да се бетонира режима, внушавайки, че държава се управлява само по един начин - със силна ръка. Както казва Путин: "Либерализмът е отживелица, най-важното е да има стабилност" - т.е. не ми посягайте на режима, който съм си изградил!
  От 2000 г. насам България е единствената страна в ЕС, която се намира в процедура на постмониторингов диалог, чрез която Съветът на Европа наблюдава отстраняването на недостатъци пред обявяването на страната за демокрация.
  В приетата от ПАСЕ резолюция за България се отбелязват 15 проблема, свързани със съдебната реформа, правата на човека и борбата с корупцията.Акцентира се, че липсват резултати в борбата с корупцията по върховете на властта, поставя се въпрос за ефективността на работата на КПКОНПИ. За медиите ПАСЕ отчита влошаване на средата, политически натиск върху журналистите, концентриране на собствеността върху медиите в едни ръце и липсата на прозрачност за тяхната собственост.
  И всичко това се дължи на специфичните качества на по-голямата част от обществото, генетично заложени.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  До коментар [#9] от "Долен ляв педал":

  Доста.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Просто вече няма смисъл да се крият когато лъжат и крадат, всички по презумпция са чисти и благородни, ако някой се усъмни минимум две институции излизат в защита и изпират миналото, настоящето и бъдещето.
  За какво им е да правят калабалък с този избор?! Забележете, че който и друг прокурор биха избрали резултатът ще е същия. Нали те всички групово се подписаха вчера,

 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  гешев е бита карта ,баце не е чак толкова прост ,той знае ,че ако гешев успее ,протестите срещу орешарски ще са преспивна песен ,в сравнение с това което ще му се случи на него ,все пак в Мутристан най важна е стабилноста

 16. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Нарушават се всички принципи на демокрАЦИЯТА НО ПРИ герб - ТОЛКОВА !
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Какво предлагаш???
  Народен съд- най- висша форма на демокрацията.

 17. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Нови 3 млрд се изпариха, и на никой това не прави впечатление.
  Б.М.Б.

 18. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  До коментар [#17] от "4ort":

  Скоро може и това да ви се случи. Има индиции.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 20 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#15] от "Stewie":

  Политическото къдруване и намеса в решенията на ВСС до сега доведе до още по-голяма подкрепа от колегите им от различните съдилища.
  По-скандално от това ще е Борисов да каже изберете този за да угодите на еди коя си партия.Не виждам как ще стане.

 20. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  До коментар [#20] от "tosho_toto":

  А дали вече не е станало ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 23 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 736 Неутрално

  В 16 република на СССР, още властват хазаро/юдеите и техните верни слуги козарите, качествените хора напуснаха територията, в държавата на тиквите нищо не може да се промени!!!

 23. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 25 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Сякаш тука уважаваните ФОРУМЦИ сякаш имат ДУМАТА

 25. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4103 Весело

  До коментар [#23] от "LudLustrator":

  В 16 република на СССР,
  ==========
  Охооо., ще ги търсите ония времена ама кой....!
  Тогава имаше Държавност ....с главно "Д"....

  Bukalemun
 26. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 428 Весело

  "В общественото пространство върви паралелна номинация – над 5500 граждани предлагат кандидатурата на следователя Бойко Атанасов като конкурент на Гешев."

  - "Цветан Василев агитира следовател Бойко Атанасов да бъде издигнат за главен прокурор" - https://www.24chasa.bg/novini/article/7578187

  - След като това е изборът на мозъчния тръст Василеви & Моника Станишева, добре е номинацията му действително да се внесе от Кирилов. Смешно или трагично - добре ще е да видим танцът на медиите от този кръг. :)

  "Семейство Василеви: Моника Станишева ни предлагаше да пазаруваме медии" /Клуб Зет/

 27. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Не може да се нарушава условието - кандидатът да е послушен, зависим и стриктно да изпълнява повелите на партията и нейния вожд. Само такъв кандидат, е достоен за поста главен прокурор. Данито Кирилов няма да се обади, за да не сгази лука.

 28. 29 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#17] от "4ort":Скоро може и това да ви се случи. Има индиции.
  —цитат от коментар 19 на КМЕТ В СЯНКА


  Кметичке, да не те последва съдбата на Трайчо Костов??? Внимавай какво си пожелаваш!!!

 29. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  До коментар [#29] от "4ort":

  Ти пази себе си милчо. Има едно задължително условие за тази съдба , което от нас двамата само ти имаш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 31 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 593 Любопитно

  "Кой избор досега се провежда по правилата на състезание, основано на аргументи и политически възгледи"
  =========================================================================
  Аргументи,политически възгледи...стига бе,къде това...?

  "— Вашето политическо кредо?
  — Винаги! — отвърна възторжено Полесов."
  (Иля Илф, Евгений Петров ; "Дванадесетте стола")

  Тук и сега е така...Само фамилиите са различни...:))))

 31. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5815 Неутрално

  Той ще бъде. Изборът на главен прокурор е решение от основно значение на партиите на задкулисието (ГЕРБ, ДПС) и фалшивата опозиция БСП. Един погрешен ход и това безконтролно оръжие ще ги вкара в затвора (справка ГЕРБ около Костинброд)
  Затова Гешев няма алтернатива, не като втора кандидатура, а изобщо като процес.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  Ти откачи бе. Каква държавност имаше през соца?! Хахаха. Имаше държавно робство.

 33. 34 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 724 Неутрално

  В известната песен от ВСВ "Ставай страна огромная" има такъв пасаж: За свет и мир мы боримся, они-за царстве тмы...преведено: ние се борим за светлина и мир/ние, добрите от съветския съюз/, а те-за царството на тъмнината/те, лошите германци/.Въпрос на гледна точка. Както казва мистър Дрейк от "Умирай само в краен случай", "кое е хубаво на тоя свят, Питър, и кое е лошо, е работа на пасторите. Ние с вас не сме пастори..."

 34. 35 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 2062 Весело

  До коментар [#33] от "Да вярваме на истината":

  ти не знаеш етито къв е бил при социализма. може да е слухтял в парк хотела. то за него това си е държавност

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 35. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#35] от "sarunka":

  О! Второ си е комунист и русофил. Спор няма. Затова си пада по "държавността" на диктатурите:)

 36. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4103 Неутрално

  До коментар [#33] от "Да вярваме на истината":

  Продължавайте в същото темпо. ......щом още не го осъзнавате....

  Bukalemun
 37. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#37] от "eti mehter":

  Да! Смятаме да продължаваме. А какво казват сините и червените болшевики няма значение. По биологични причини ги няма в реалната икономика. Само в нета!
  Апропо даже непрекъснатото виене относно главният прокурор има за цел да брани 5-6 крадеца. Иначе всеки прокурор си е автономен и независим.

 38. 39 Профил на hkk06592402
  hkk06592402
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отговора на въпроса в заглавието е елементарен.. Достоен главен прокурор може да бъде излъчен само от Радан и Христо Иванов под вещото ръководство на Прокопиев. Хората под чието нещо ръководство бе променена конституцията и Закона за съдебната власт за да разделят ВСС на две и да възложат на прокурорите сами да предложат кандидат за главен прокурор, а сега организират протести срещу собственната си творение.

 39. 40 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Тресете се от предсингапурска треска. Но вече и Сингапур не ви спасява. Може пък да го смените със Сибир...

 40. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Не го е излъчила държавността, пък дори то и разпадаща се ! Това е изборът на сараите и всички го знаят !

 41. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  Освен това ДПС е вземало минимум 70 милиона само държавни субсидии. 60 сарая може да си построи.

 43. 44 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Никога досега ПОЛУинтелигенцията в България не е била така демонстративно нагла и безскрупулна...

 44. 45 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 710 Неутрално

  "Разпадаща се държавност"? Айде стига бе... Макроикономически и външно-политически България никога не е стояла толкова добре. Не е добре да се лъже, щото шефовете ти те карат да лъжеш, заради някакви си техни цели. Лъжещите изчезват много бързо...

 45. 46 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#43] от "Да вярваме на истината":

  Подкрепям! А обръчите от фирми на Доган вече са конкурентни и на свободния пазар, особено в сферите, където за търговете се искат обороти и налична техника... Печелят поръчки пазарно...

 46. 47 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4304 Весело

  На такъв въпрос и …… Хамлет би се затруднил , защото би остарял с няколко десетилетия от много мислене !

 47. 48 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Като даде право на грантаджийската секта да го излъчи. Например, Ристю Бойкикев нека бъде!

 48. 49 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Няма държава - разпадна се отдавна. Сега е само Територията. Само за 10 години гробарите убиха България. Вчера гледах Панорама. По гнусно нещо от Цвета Караянчева нямаше тази вечер. Наприказва един куп лъжи в опит да защити некадърноста на ГЕРБ по всички етажи. Така елегантно си подаваха топката със самодоволният Карадайъ от ДПС.
  ГРОБ са страшни късметлии, че имат бездънна касичка Брюксел, която успешно плаща за всичките им провали.

 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 51 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Само моете да квичите, наместо да предложите. Ама Ристе риформътъ ва язди как си искта. Ей на без майтап, предложете Насето от ДСБ, има си нужният стаж човека и като съдия, и като прокурор, и като поицай, дори има и стаж като борец срещу корупцията при Костов, ако го помниш. И това го казвам без никакъв сарказъм, напълно сериозно. Напълно сериозно подкрепям това мое становище

 51. 52 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3077 Весело

  Все по-силно впечатление прави, че в истеричния вой се включиха всички познати и непознати афтентични люляци. С едно изключение. Само Радан Кънев не се е изокал още. Къде се покри това момче брюкселско! Фатално липсва в хора на пленените гугутки. Да не са го секвестирали злите сили?

 52. 53 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3077 Весело

  секвестирали ~ кастрирали

 53. 54 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#50] от "ujf32617394":

  Кристиянчо, ти ли ве???

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 54. 55 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  Абе Ети Мюмюн, фес с петолъчка....много ми е трудно да разбера чий го дириш на булгаристански форум, няма ли някоя Наташка говняшка, а не да лъскаш бАстуня?

 55. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8747 Неутрално

  До коментар [#15] от "Stewie"://гешев е бита карта ,баце не е чак толкова прост ,той знае ,че ако гешев успее ,протестите срещу орешарски ще са преспивна песен//-----------------------Баце си е прост като тиква, прави това което Маджо, в частност ген. Гоцев и клуба Монтерей му наредят......това с Гешев е маневра, в последният момент ще се откаже и като зайче от ръкава ще бъде изваден още по голям кретен....и ще викат а сега к'во още искате!!!
  —цитат от коментар 21 на LudLustrator


  Че откъде ще намерят по-голям кретен. Тя вярно, че България е пълна с такива, ама те имат и други изисквания.

 58. 59 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ДСБ-ар и ДБ-ар който иска НАРОДЕН СЪД си е истински комунист

 59. 60 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 959 Любопитно

  Протестиращата извънпарламентарна автентично дясна опозиция няма ли да излъчи кандидат за главен прокурор?
  Или ще остави без бой тази позиция на комунистите?

  Бог да благослови Америка за България!
 60. 61 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#46] от "iq146":

  Ами даже ТЕЦ "Варна" да вземем умнокрадавец при Дремджиев каза, че е на загуба поддържането на студен резерв, пристанището явно е главното и е платено с кредити. Точка.

 61. 62 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Под трета статия ще ви питам, кой министър измисли сегашните правила за избиране на ГП, не беше ли викащият сега по площадите Христо Иванов.
  Изборът на Гешев, ако го смятате за неподходящ, по какъв начин може да се отмени.
  Кой трябваше да се сети, че ако прокурорската колегия си посочи само един куц кон, никой не може да вкара втора номинация (освен министъра на правосъдието, който пък е пас) и тоя ще си изкуца дистанцията до финала.
  Проблема си е институционален, а не персонален. Щото като гледам кадрите на прокуратурата, може и да се окаже че този кон е по добрия от някой друг, който може да се номинира. Но е факт, че състезание няма. Та пак да попитам: кой сътвори това?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 64 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#38] от "Да вярваме на истината":

  "... Иначе всеки прокурор си е автономен и независим..."!

  Абсолютна лъжа! Нашата прокуратура е създадена и централизирана по съветски модел. Там силата и влиянието са според нивото на прокурора в системата. Всеки по-високо стоящ в йерархията прокурор, може да изземва дела и проверки от всеки друг по-долу. По този начин, всичко се държи от главния прокурор. Нашите прокурори нямат независимост. Това се знае и се вижда. Какво ни обясняват някакви като тебе е, съвсем друга работа. :)))

  Бивш tww09306483.
 64. 65 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#51] от "сидер":

  Естествено. Всички знаем, че само Цецка и Дани Кирилов имат необходимият стаж. Но, стажа не е проблем. Сменяш закона и проблема се решава. По този начин на времето, един пожарникар стана главен секретар, без един ден трудов стаж, като полицай! Абе, много забравяте бе...! :)))

  Бивш tww09306483.
 65. 66 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  [quote#4:"Долен ляв педал"][/quote]

  Тия болшевики забравят, че не са общоселско събрание на което всеки предлага да му пасат патките на общинската мера! Има закон за СС, ама те искат да предлагат без да са никои! Разпадат държавата и го преписват на ГЕРБ! Ако остане на партия "Каолин", всички присъди ще се издават в Драгалевци!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 66. 67 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#64] от "Petleshev":

  Аз ти говоря от практиката заблудени човече. Във всички случаи можеш да си отзоваваш прокурорите. Знам, че болшевиките страдате за СССР ама уви вече сме в Европа. И още нещо ще ти кажа. Колкото и да браните разни РМД личности, който и прокурор да слагат рано или късно ще има справедливост. Факт.

 67. 68 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Гешев: Сам бегам, първи стигам😉

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 68. 69 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какво разбира комунист от демокрация?

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 69. 70 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#48] от "izt21595181":


  НЕ успели адвокатчета не могат да стават главни прокурори...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 70. 71 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#15] от "Stewie":


  Няма да има никакви протести!
  Горещо лято е ,всички са на море...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 71. 72 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Отговора на въпроса в заглавието е елементарен.. Достоен главен прокурор може да бъде излъчен само от Радан и Христо Иванов под вещото ръководство на Прокопиев. Хората под чието нещо ръководство бе променена конституцията и Закона за съдебната власт за да разделят ВСС на две и да възложат на прокурорите сами да предложат кандидат за главен прокурор, а сега организират протести срещу собственната си творение.
  —цитат от коментар 39 на hkk06592402


  +++++++++++++++++++++++

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 72. 73 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#39] от "hkk06592402":


  Радан,Христо Иванов,Прокопиев-кои са тези хора?
  Кой ги е избирал или упълномощил да кадруват?
  Нямат легитимност ,нямат и никаква власт,съответно и нямат думата по въпроса за избор на главен прокурор!

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 73. 74 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#72] от "zz_s":

  Как можеш да слагаш минуси на тази тъпотия?

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 74. 75 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#60] от "Günther":


  На какво основание?
  Нямат такива права...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 75. 76 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#72] от "zz_s":Как можеш да слагаш минуси на тази тъпотия?
  —цитат от коментар 74 на Sredan


  Не те разбирам, сложил съм плюсове. А това което е написал съфорумеца е абсолютно вярно. Точно протестиращия Христо Иванов прокара промените по които се избира сегашния главен прокурор.
  По горе написах, че проблема е институционален, а не персонален.
  А кашата е забъркана от сега протестиращите.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 76. 77 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 351 Весело

  Брегов, напиши ги тези възгледи за съдебна реформа, дето ги споменаваш, че да научим и ние нещо бе!

 77. 78 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "tolkoli":

  ^^^таа дърта депесарска чанта викаше дет state.gov били fake news. а точно този трол-акаунт беше оставен да отлежава с години

 78. 79 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Брегов, напиши ги тези възгледи за съдебна реформа, дето ги споменаваш, че да научим и ние нещо бе!
  —цитат от коментар 77 на jgu46589028


  Ми той автора, удобно пропуска в изложената от него хронология, че автора на последно извършената съдебна реформа, която породи сегашната бъркотия спри избирането на ГП е протестиращия Христо Иванов.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 79. 80 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Като изключим, че думата - излъчи, не е някак си на място в заглавието, това което ще се случи сме го гУедАли.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Бип помолил др.ИВАН БРЕГОВ от ИНСТИТУТА ПО ПАЗАРНА ИКОНОМИКА да обясни на невежите като мен КАКВО ТУК ЗНАЧИ "РАЗПАДАЩА СЕ ДЪРЖАВНОСТ " на българска почва в момента ! Помня такава около 1993,4,5,6,7, след това малко се позакърпи , но после като почна една ПРИВАТИЗАЦИЯ "ДО ДУПКА " .....та питам СЕГА в какво се изразява ????

 80. 81 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1887 Весело

  До коментар [#80] от "doroteus":

  Ти пък, не знаеш ли че заглавието трябва да е бомбастично.
  "Западаща държавност" въпреки че от всички управления до момента, държавата е най работеща.
  Тея спокойно могат да качат с нинова вр. Хаджи Димитър.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 81. 82 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#67] от "Да вярваме на истината":

  Хе-хе...! От практиката? Пълни глупости, естествено.
  Иди и си виж прокурорите, които Цацаров командирова в Русия. После обяснявай, какви били другите! Баси, каква неприятна червена пасмина сте ГЕРБ-аджиите. Ама, какво да се очаква от вас? Началника ви е завършил в правешкия университет...!

  Бивш tww09306483.
 82. 83 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  " И ако и да бъде избран, рискуваме, като общество, да имаме прокуратура, в която не само отдавна никой не вярва, но скоро може и големи маси граждани да откажат да се подчиняват на действията и актовете ѝ. Конят явно трябва да бъде дисквалифициран още на старта."
  А и никой вече не вярва във ВСС, който е загубил напълно доверието на хората. Следователно полека лека държавността се разпада.

 83. 84 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  " И ако и да бъде избран, рискуваме, като общество, да имаме прокуратура, в която не само отдавна никой не вярва, но скоро може и големи маси граждани да откажат да се подчиняват на действията и актовете ѝ. Конят явно трябва да бъде дисквалифициран още на старта."А и никой вече не вярва във ВСС, който е загубил напълно доверието на хората. Следователно полека лека държавността се разпада.
  —цитат от коментар 83 на proza


  Бе ти у ред ли си?! Просто срещни когото искаш на улицата и питай! 90% не знаят какво е ВСС, а 99% не знаят какви са му функциите! Както се вижда от протеста ви и вие не знаете! Ама като отявлени болшевики слагате и народа към вашето си мини-мини малцинство!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 84. 85 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#33] от "Да вярваме на истината":

  Прав е пиколото, държавата му даде ново име ,отнесе някой друг шамар .Пълно щастие.

 85. 86 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#84] от "lz2":

  Гешев ше изкърти комунетата.

 86. 87 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5815 Весело

  До коментар [#57] от "сидер":

  Счува ви се. Квиченето идва от друг ъгъл, този на Цацаров, изборът на който се запомни с фразата "ти си го избра". Та, затова :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 87. 88 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#2] от "Долен ляв педал":

  Проблема е в структурата на прокуратурата, а не #кой е главен. Това услужливо го забравяте, че Христо Иванов подаде оставка точно защото ГЕРБ и останалата кочина бламираха съдебната реформа. Цената я плащаме всички, дори и вие, въпреки, че вярвате, че Цацаров или Гешев ще ви спасят. Нищо подобно, просто ще пукнете в още по-адски мъки.

  No Pain No Gain
 88. 89 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Чета и се чудя - академичната общност в страната още не е разбрала, че бандити не се борят със статии. По закон всичко е точно - той си ги избира, те ги легитимират. И так, до края на света.

 89. 90 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Най-достоен е Христо Иванов !Как може да не го номинират?

 90. 91 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 755 Неутрално

  За съжаление нашата държава крачи уверено към поредна национална катастрофа изразяваща се в отцепване на територии и последваща, както неспособност, така и нежелание на оставащите в нея да бранят интегритета и, разбиран и като властта и интересите на съществуващото статукво. Защото не ги припознават, като свои.
  Дано не съм прав, но Народният съд, който се размина през 1997 , този път ще бъде неизбежен, без значение членове на какви организации сме и какво управляващите говорят пред медиите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK