"Комунизмът се обсъжда само на двора"

Вероятно има начало на рефлексия върху необяснимата предпазливост към този исторически период, който обхваща половината на 20-и век.

© Юлия Лазарова

Вероятно има начало на рефлексия върху необяснимата предпазливост към този исторически период, който обхваща половината на 20-и век.Текстът е препечатан от "Свободна Европа".


Колко време трябва да мине, за да влезе едно историческо време в музея? Защо например нито един регионален исторически музей у нас няма постоянна експозиция за "най-новата история", времето на комунизма? През 2016 г. при една случайна обиколка из историческите музеи на Свиленград и Бургас се замислих над тези въпроси.


За да се обясни пълната липса на разказ за комунизма в историческите музеи у нас, най-често се говори за нуждата от "по-голяма дистанция" спрямо това време. Но причината може да е и съвсем друга. Предпазливият и радикалният разказ за комунизма са два различни подхода към човешкото.
Един пример за новооткрития музей на жертвите на войната в Кабул показва това.


Ако чакаш консенсус, нямаш музей


... "Нашият музей е в новините", пише във възторжен е-мейл Хялмар и ми праща няколко статии и линкове. Новооткритият музей за жертвите на войната в столицата на Афганистан, Кабул, е забележителен поне по две причини:


- Той е създаден и открит, без жертвите на войната да са приключили и без никой да знае кога ще бъдат взети следващите. Тоест, без да има каквато и да било "дистанция" спрямо случилото се


- Това е музей, роден от формите на театъра на потиснатите. Той е иницииран от група активисти, започнали своята работа по преработване на травмите от войната едва преди 10 години.


И двете особености са радикални сами по себе си. Историческият музей като класическа институция се приема за форма на "твърда памет", оформила се около някакъв консенсус за миналото. Такъв в Афганистан няма. Кой носи вина за продължаващите кръвопролития и терор, започнали преди 40 години с комунистическото управление и съветската окупация и продължаващи до днес с атентатите на талибаните? Кой носи вината за два милиона жертви? Ако хората в Афганистан чакаха такъв консенсус, музей нямаше да има.


Музеят, в който се чува гласът на жертвите


Създадената през 2009 г. неправителствена организация AHRDO (Организация за човешки права и демокрация в Афганистан) се ражда като идея на хора, загубили много свои роднини и приятели през годините и запалени от философията на т. нар. "Театър на потиснатите" на бразилския драматург Аугусто Боал (1931-2009) и идеите на приложния театър – психодрамата, Форумтеатъра, Плейбек-театъра.


Идеята на всички тези форми е да се даде възможност зрителите да участват и сами да предлагат и решават развитието на действието. Философията е в историческия разказ да влязат именно тези, които често нямат глас – жертвите.


За Боал "да се говори означава да се вземе властта". Музеят, който тази пролет отвори врата в Кабул, е забележителен, защото събира опита и случилото се в десетки театрални ателиета в цялата страна от 2009 г. до днес. Тяхна цел е гласовете на убитите, унищожените, да бъдат съхранени, чути в един национален проект на скръбта, където на безкрайното страдание е отделено място.


Театралните ателиета са посрещнати с голямо доверие от хора от най-различни групи в цялата страна. В резултат на споделянето се раждат така наречените "memory boxes" – над 300 "кутии на паметта" или стъклени витрини, в които са събрани лични вещи на хора, убити, изчезнали през годините.


Тези витрини, заедно с фотографии и карти на над 19 документирани масови гроба в Афганистан – половината дело на комунистите, другата част на талибаните – са част от експонатите в Музея на войната, отворил врати в едно мазе в покрайнините на Кабул тази пролет. Последните вещи, влезли в музея, са от атентат, извършен преди 3 години - на 23 юли 2016 г.


Разказ, който не иска и не може да чака


Хялмар Хорхе Айхорн е боливийско-германски театрален режисьор и активист, един от основателите на театралните ателиета и музея в Кабул. За него да се даде глас на пострадалите означава да се даде възможност на страната да признае преживените и продължаващи травми, за да може да продължи напред.


Много често Хялмар сяда и пише за своите преживявания точно защото иначе няма да може да продължи напред. Именно театърът, смята той, както и Боал, е начинът да се чуе реалността.


В едно от своите есета Боал пише за три основни социални проблема в Бразилия - просията, детската проституция и нечовешките условия в затворите. Проблемът при всеки от тях според него е, че те са станали толкова познати и чести, че човек не може да ги види или чуе. С други думи, възмущението от нечовешкото, което тези проблеми би трябвало да предизвикат, е притъпено тъкмо от това, че са добре познати.


Именно това прави музеят в Кабул – кара хората в самата страна да не се примиряват с нечовешкото страдание.


Радикалността в такъв подход е в това, че той не иска и не може да чака – защото знае, че сега е единственият момент, в който може да започне рефлексията и осъзнаването.


България и регионалните музеи


Ако се върнем на българския случай с регионалните исторически музеи – интересен е например анализът, направен за Историческия музей в Монтана и публикуван на сайта на музея като концепция за развитие до 2023 г. Там например се отбелязва критично, че "незаслужено се пренебрегват теми от близкото минало на местната общност, каквито са социалистическият период и постсоциалистическата действителност", преобладава все още "моноетничният разказ, господства концепцията за "статичност на традицията". Предлагат се нови подходи, "разчитащи на въвличането на посетителите, сътворяване на наративи и преживявания".


Защо обаче това не се случва? Защо няма разказ, който да "сътворява преживявания", макар че в България идеите на Боал са добре познати, а привържениците на психодрамата и плейбектеатъра, както и на много други алтернативни театрални форми са вече значителна група?


Достатъчно алтернативни и нови подходи можем да видим в областта на визуалните изкуства, танца, пърформанса. Но те остават встрани от историческия, музейния разказ. Или все още не могат да му влияят. Защо?


Свиленград и Бургас


През 2016 г., при една случайна обиколка из историческите музеи на Свиленград и Бургас се замислих над тези въпроси.


Свиленград, с историята си на гранична зона до "вражеска" Турция по времето на социализма, недостъпна за редовния български гражданин, място, където са първите бягства и разстрели по границата след идването на комунизма, има общински исторически музей, където историята свършва с Втората световна война. Разказите за бягствата, убийствата, границата човек не ги научава в музея, а на пазара, при разговор с продавачите на зарзават.


В Бургас регионалният исторически музей се помещава в бивша сграда на МВР, в чиито подземия са се водили разпити, но историческата сбирка не казва нищо за социализма. В подземията има колекция икони. Никъде не може да бъде прочетена историята на сградата. С младия екип на музея могат да се водят много интересни разговори за историята на Бургас от времето на социализма, но – отново - тези истории си ги разказваме в двора, няма ги в музея. Според уредника на музея "е рано" да има разказ в Музея за социализма, защото нещата са "все още много субективни".


Правенето на музей като акт на храброст


Даниела Колева, доцент в катедра "История и теория на културата" в Софийския университет и автор на много изследвания за социализма, равени с метода на "устната история", смята, че причините за липсата на регионални разкази не са свързани с т. нар. времева дистанция.


"Музеите като държавни институции трудно биха могли да провеждат собствена политика, различна от централната. За това би се искала значителна храброст, огромен авторитет и готовност за поемане на рискове.


Второ, регионалните музеи са в още по-сложна ситуация, тъй като са в силовото поле на политиката на местно и регионално ниво. Не само развитието, а всекидневното функциониране на регионалните музеи зависи от местните власти и администрации с техните партизанщини и непотистки мрежи. Тук добавям и предприемачеството в областта на културното наследство, което си беше организиран бизнес и благодарение на което днес имаме новопостроени "до зъбер и до керемида" с европейско финансиране множество късноантични и средновековни крепости.


Трето, от регионалните музеи се очаква да бъдат нещо като "витрина на идентичност" за съответното място/регион. А кой (освен Димитровград) ще се наеме да се брандира през социализма, особено ако има по-екзотични символни активи, като напр. тракийски царе и съкровища, или поне по-консенсусни такива от националреволюционнния или етнографския диапазон."


И все пак – критичият анализ на музея в Монтана показва, че вероятно има начало на рефлексия върху необяснимата предпазливост към този исторически период, който обхваща половината на 20-и век.


"Между другото, - пише в последния си е-мейл Хялмар - някои от кутиите на паметта се намират в Европа. Дали не искате да ги видите в България?"

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lio30501754
  lio30501754
  Рейтинг: 215 Неутрално

  "Защо например нито един регионален исторически музей у нас няма постоянна експозиция за "най-новата история", времето на комунизма?"
  Така е защото комунистите направиха и продължават да правят всичко възможно за да прикрият и изопачат истината за извършеното от тях през този мракобесен период от историята.

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2888 Любопитно

  Нещо така нямаме ли мерак да премахнем МОЧА и другите солдати из страната, а уважаема зе Иванова? Или все така с перверзии като плейбек театър ще борим нерадостното битие?

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  *Комунизмът се обсъжда само на двора"

  КомунизЪмът не се обсъжда дори и в двора.
  Обсъжда се "тежкият" живот днес и се прави паралел с "прекрасния" живот при комунизъма.

 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4481 Весело

  Няма ,няма и да има защото голямачаст от българите обичат всъщност 'безплатния'комунизъм!

  klimentm
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Весело

  До коментар [#4] от "klimentm":

  А вие сега градите платения комунизъм.....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Няма музей на комунизма защото комунистите останаха на власт.

  Eddie lives... somewhere in time!
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  “пълната липса на разказ за комунизма в историческите музеи у нас”
  ——
  Ами това е то — липса на средства да се събуди предприемаческия дух. И не са само музеите. Трябва си национална програма за включване на подрастващите, желателно с развлекателни елементи за по-лесно храносмилане. Като например, една нова програма за 100те национални обекти. Такава хубава карта бяха създали СДС на времето! ... Що не се ползва?! Да я дадат на всяко дете и да тръгнат по концлагерите в страната и от всеки посетен лагер да събират по едно черепче. Могат да си ги нанизват на гердани— хем красиво, хем полезно ... един поглед върху герданчето, и веднага става ясно кое дете колко знае за кървавата комунистическа сатрапия. А което събере сичките 100 може да му се дава истински череп ..., а бе възможности дал господ...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Ние от комунизма избягахме, комунизма от нас не може да избяга. Някой може ли да го отрече?

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3607 Весело

  До коментар [#7] от "Gretel":

  и една такава програма би им осигурила още поне 30 г за гонене на призрака дето бродел

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Някои другаре си построиха комунизма с европейски пари, а останалите - с наши.

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  "Дистанцията " за изучаване и "възхвала " на комунизма и героите - Красная армия , " которая нас освободила" и партизанските "подвизи "- учехме веднага след 1945 г - Наистина тогава "ДИСТАНЦИЯТА " беше голяма /цяла година и "кусур"/. За това станахме такива "верни войни на ПАРТИЯТА " а българският ГЕН беше скоропостижно ЗАЛИЧЕН !Свикнахме само да ни ДАВАТ да ПУСКАТ /продукти / и да РАЗРЕШАВАТ /пътувания например /!

 12. 12 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  “пълната липса на разказ за комунизма в историческите музеи у нас”——Ами това е то — липса на средства да се събуди предприемаческия дух. И не са само музеите. Трябва си национална програма за включване на подрастващите, желателно с развлекателни елементи за по-лесно храносмилане. Като например, една нова програма за 100те национални обекти. Такава хубава карта бяха създали СДС на времето! ... Що не се ползва?! Да я дадат на всяко дете и да тръгнат по концлагерите в страната и от всеки посетен лагер да събират по едно черепче. Могат да си ги нанизват на гердани— хем красиво, хем полезно ... един поглед върху герданчето, и веднага става ясно кое дете колко знае за кървавата комунистическа сатрапия. А което събере сичките 100 може да му се дава истински череп ..., а бе възможности дал господ...
  —цитат от коментар 7 на Gretel


  Правилно, що да говорим за концлагери, само да мътим главите на младите. Друго си е да им разправяме приказки за "Светлото минало", нали така, другарке?

 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":

  А" Народният дом на терора " - в интерес на истината преди и пост-комунистически , ЗЛОВЕЩО СТЪРЧИ ДО ЛЪВОВ МИСТ и напомня , че имаме МНОГО НЕСВЪРШЕНА РАБОТА !

 14. 14 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  “и една такава програма би им осигурила още поне 30 г за гонене на призрака дето бродел”
  ——
  Не вярвам, Дерибеев. Спомина се той, бедният призрак и повлече със себе си в трапа и либералната идея и социалната държава ... и двете висят на нокти.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 15. 15 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Някои другаре си построиха комунизма с европейски пари, а останалите - с наши.
  —цитат от коментар 10 на tos_buratino


  Така е, като има дървени глави...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  До коментар [#14] от "Gretel":

  имаш предвид , че тук са останали последните преследвачи с галопиращи из главите им червени ескадрони?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  Надяваме се еди ен да има и музеи на неомарксизма , както и на комунизма .

  И двете идеологии са глобалистки и антиевропейски .

 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#12] от "bez_ime2":

  “Правилно, що да говорим за концлагери, само да мътим главите на младите. ”
  ——
  Ей, на Вас не мое се угоди, комрад. Немците как си пазят концлагерите...Що и ние да не можем ... “всеки лагер — музей” с черепите, с костите ... сичко, може и мадам Тусо, и да поканим Тарантино за една драматизация или бащата на Хамлет да стене “римембъъ!” В третия час.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  "Ако чакаш консенсус, нямаш музей
  ... "Нашият музей е в новините",..."

  - И у нас е горе долу така, "скъпа ми" "Свободна Европа". :) Интересно е не това, което вие КОНСЕСУСНО с "Дойче Веле" ни разказвате за соца, а това, което КОНСЕСУСНО НЕ ни разказвате за пост соца. :) Като се започне от причините у нас да няма лустрация

  http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=79 :2011-02-01-00-13-56&catid=37&Itemid=49

  мине се през корупцията на прехода - http://www.corruptionbg.com/ , та чак до изчезналите новини
  "Част 2. Как глътнаха сладкото хапче „Софарма" - http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=700&aid=15901
  "Част І. Виж кой говори..." -http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=699&aid=15879
  "Част ІІІ. Виж кой купува..." - http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=701&aid=15918

  Подобно е положението и с историята на самата "Свободна Европа", която все още е апокрифна:

  „Бончева: Моника прилапа наследника на „Свободна Европа”, затвориха ни устите заради Първанов
  ...
  Няколко човека продължихме след това и създадохме радио „Нова Европа”, което загина скоропостижно. Имената на преките виновници са Георги Стойчев – председател на „Отворено общество” и Петко Георгиев. Срещу определена сума, направиха така, че честотите минаха в ръцете на Моника Станишева, а след това от нейните ръце – в притежание на Гергов. Според мен имаше и някакъв политически мотив – случи се преди първия мандат на Георги Първанов. Бяхме критични не само към него и може би това беше причина да искат да ни затворят устата. Ако Управителният съвет не беше подменен с хора, близки до Моника Станишева, процедурата щеше да е много по-трудна. Това беше срам за българската журналистика. Но за мен остава радостта, че все още ни припознават като хора от „Свободна Европа”…“
  http://www.vlastta.com/displaynews/74257

 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Надяваме се еди ен да има и музеи на неомарксизма , както и на комунизма .И двете идеологии са глобалистки и антиевропейски .
  —цитат от коментар 18 на faeton.


  Абе, мислител, обясни какво означава "глобалистка идеология'?

 22. 22 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#17] от "дерибеев":

  “че тук са останали последните преследвачи с галопиращи из главите им червени ескадрони?”
  ——
  👏👍
  И дневник мине се не мине им шибва камшика

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 23. 23 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#12] от "bez_ime2":“Правилно, що да говорим за концлагери, само да мътим главите на младите. ”——Ей, на Вас не мое се угоди, комрад. Немците как си пазят концлагерите...Що и ние да не можем ... “всеки лагер — музей” с черепите, с костите ... сичко, може и мадам Тусо, и да поканим Тарантино за една драматизация или бащата на Хамлет да стене “римембъъ!” В третия час.
  —цитат от коментар 19 на Gretel


  Покани го ма, другарке, може и Оливър Стоун да поканиш, той е изпечен комунист, така децата ще имат "по-реална" представа за "Светлото ни минало"...

 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#17] от "дерибеев":“че тук са останали последните преследвачи с галопиращи из главите им червени ескадрони?”——👏👍И дневник мине се не мине им шибва камшика
  —цитат от коментар 22 на Gretel


  Другарке, а тия на Бузлуджа какви са? Какво ли има в техните главици?

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Весело

  До коментар [#17] от "дерибеев":

  Кажи и да организира един як протест на майките......

  Bukalemun
 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3607 Весело

  До коментар [#24] от "bez_ime2":

  надежда има в главите им, надежда, че може нов главен асистент да извадят от ръкава та и на тях да им подари нещо. както един подари на Нинова, Донев, на оня с 200млн дето все му забравям името ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#24] от "bez_ime2":надежда има в главите им, надежда, че може нов главен асистент да извадят от ръкава та и на тях да им подари нещо. както един подари на Нинова, Донев, на оня с 200млн дето все му забравям името ....
  —цитат от коментар 26 на дерибеев


  Грешка, Дерибеев, тяхната надежда е в св. Путин. Ама няма кой да им обясни, че и той го е закъсал.

 28. 28 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#24] от "bez_ime2":надежда има в главите им, надежда, че може нов главен асистент да извадят от ръкава та и на тях да им подари нещо. както един подари на Нинова, Донев, на оня с 200млн дето все му забравям името ....
  —цитат от коментар 26 на дерибеев


  Между другото, може да им обясните, че като дойде Турски поток, всички ще станат милионери..., като при Виденов и Гечев, хо-хо-хо...

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10406 Неутрално

  Защото музеите не разказват истории на обикновения човек. Те са (бяха?) идеологическо/ПР оръжие в ръцете на старите идологеми, изпълнявани от нафталинени хора без амбиции.
  Затова и са забравени, поставени прашасали на рафта и се обаждат само при край на бюджетите им...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Преди няколко дни пътувайки за Ловеч виждам табела „лагер слънчев ден”. Отбивам за да видя най мракобесното място в новата ни история! След отбивката няма табела, спирам да питам пазачи на два някакви обекта. Чичовците ме гледат странно и уплашено свиват рамене „Няма такова място тука”. Намирам го все пак на няма и километър от тези местни простаци. Гола поляна, обрасла с магатешки тръни, в един забутан ъгъл, на скала бодната една плоча 50/50см с 3 реда надпис, едно от тези сувенирни параклисчета ,счупено разбира се, 3 изсъхнали венеца,вероятно от февруари,когато е денят за почит на комунистическите жертви. Лентите бяха показателни, от СДС, от ГЕРБ,от председателя на НС и от сдружение на репресираните.
  Кой и за какво би посетил това злокобно място, без целенасочено да се е запознал с неговата история! Това място не казва НИЩО! А би трябвало не да говори, а да КРЕЩИ!

 31. 31 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Преди няколко дни пътувайки за Ловеч виждам табела „лагер слънчев ден”. Отбивам за да видя най мракобесното място в новата ни история! След отбивката няма табела, спирам да питам пазачи на два някакви обекта. Чичовците ме гледат странно и уплашено свиват рамене „Няма такова място тука”. Намирам го все пак на няма и километър от тези местни простаци. Гола поляна, обрасла с магатешки тръни, в един забутан ъгъл, на скала бодната една плоча 50/50см с 3 реда надпис, едно от тези сувенирни параклисчета ,счупено разбира се, 3 изсъхнали венеца,вероятно от февруари,когато е денят за почит на комунистическите жертви. Лентите бяха показателни, от СДС, от ГЕРБ,от председателя на НС и от сдружение на репресираните. Кой и за какво би посетил това злокобно място, без целенасочено да се е запознал с неговата история! Това място не казва НИЩО! А би трябвало не да говори, а да КРЕЩИ!
  —цитат от коментар 30 на ralita68


  ++++

 32. 32 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Доста "мека" статия. Хубаво е, че има такива статии, които да показват как в България нищо не се прави за да се разкаже за комунизма. И това не е защото хората не искат, а е защото властта е все още в червени ръце. БКП променя историята постоянно, разбира в Света никой не им вярва, но лъжите на неразкаяните комунисти са за хората в България.
  Няма промяна, защото българинът трябва да разбере, че докато не вземе и не направи нещо против тези убийци, те няма да си тръгнат. А на българинът му е по-лесно да е страхлив, нищоправещ.
  Иначе за самите комунисти този огромен период на неразкаяност не е полезен, а даже им пречи. Убиецът, ако и да не е осъден за престъпленията си се мъчи вътре в себе си, съвестта му го гризе. Няма как да се избяга от вътрешният Божи Съд. И постоянно се оглежда страхливо, някой да не го изобличи, да не го хване и да не го затвори, защото той много добре знае, че е убиец.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  Не е баш така. Комунизмът вирее в някой райони Северозапада, Североизтока в Ямбол. В Северозападна България още тракторите им са съветски. Сигурно и комбайните да им такива. В селата няма Кока Кола няма скъпи цигари и сладоледи Има магазини Райчо още.
  Значи там още живеят ретроградни типове, които не полагат усилия да си променят живота.
  В Силистра, Добрич и Ямбол пък не знам защо не искат щото там земеделието е модернизирано, селата също.
  Просвещение трябва.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Комунизмът (почти) не се обсъжда в учебниците. Но в семейството и обществото като цяло отдавна е обсъден и всеки знае другият към кои принадлежи.
  Комунистите нали са тъпи си въобразяват,че ако комунизмът не се обсъжда в училище,то той не е отречен. Щрауси с глава в пясъка.

 37. 37 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1353 Весело

  Куманизмът трябва да се обяснява/представя просто и ясно като за деца. Ето например:
  - Деца, знаете ли какво е куманизъм?
  Мълчание и нервно потриване на ръчички.
  - Куманизмът е една такава организация на обществото, при която работническата класа У-ПРАВ-ЛЯ-ВА!
  - А, кой работи, Госпожо? - пита колебливо будно детенце от последния чин до прозореца.
  - Чудесен въпрос. Ами, никой! Вследствие, по магазините няма нищо. Дори тоалетна хартия. Но има братска взаимопомощ и внос от Китай на тоалетна хартия. Дори когато СССР и Китай се скараха другарите се шегуваха, че китайците ни давали тоалетна хартия, понеже това бил най-лесният начин да ни бръкнат отзаде... Ама, това били слухове... а, това дето си шушукали другарите - политически вицове.
  - Ама, дру... таковата... госпожо, тати казва, че ако по цял ден се разказват вицове в работата, фирмата му ще фалира!
  - Точно това и стана със социализма. Точно това и пак ще стане - тъжно клати глава учителката.

 38. 38 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Как да нЕмаме музей на комунизма? Имаме и то действащ. Намира се срещу паметника с коня и свършва до ЦУМ.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 39. 39 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Как да нЕмаме музей на комунизма? Имаме и то действащ. Намира се срещу паметника с коня и свършва до ЦУМ.
  —цитат от коментар 38 на Танас


  Трай да не чуе Африканската чума от Северна България, че останахме без експонати...

 40. 40 Профил на haq53617395
  haq53617395
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#15] от "bez_ime2":

  Ганя, вь и още 7-8 души в този форум сте много нещастни хора. Такава омраза и ненависть към комунизма и Русия може да бъде родена само от голяма любов към тях в миналото. Какво се случи? Не успяхте с комсомола, а след 91'а с капитализма? Горкичките ми.

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
 41. 41 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Докато Диана работи по музея, в Кеймбридж вече откриха, че демокрацията е най-големият враг на планетата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3126 Неутрално


  До коментар [#15] от "bez_ime2":Ганя, вь и още 7-8 души в този форум сте много нещастни хора. Такава омраза и ненависть към комунизма и Русия може да бъде родена само от голяма любов към тях в миналото. Какво се случи? Не успяхте с комсомола, а след 91'а с капитализма? Горкичките ми.
  —цитат от коментар 40 на haq53617395


  Измекярино, руският ти не струва. Опять двойка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#40] от "haq53617395":

  Изчезвай фашистки трол недоклатен!

 44. 44 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  До коментар [#21] от "bez_ime2":

  путиниска мантра за мътене на водата

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 45. 45 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 620 Разстроено

  Путин връща комунизма, всеки който следи ситуацията там в моента е наясно. Жална им майка на крепостните...

 46. 46 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Докато Диана работи по музея, в Кеймбридж вече откриха, че демокрацията е най-големият враг на планетата.
  —цитат от коментар 41 на zyb18561487


  Ами ето ви връзката. Както би казал тролът, неуспешно преструващ се на рушняк -- читайте, завидуйте

  https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 47. 47 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  "Социализмът се изучава формално, но го няма в изпитите."
  Това прави темата безинтересна за учениците, обяснява доц. д-р Даниел Вачков, директор на Института по история към БАН.
  Като проблем на изучаваната история се изтъква и фактът, че периодът на социализма не е добре застъпен.
  Тази констатация е всеобща и тя е вярна. В никакъв случай няма преувеличение. Отбелязвам я и като човек, който преподава в училище.
  Откъде идва проблемът? Първо, социалистическият период не е обособен самостоятелно, обикновено е комбиниран. Тук върви в сериозна конкуренция с периода на Възраждането, който е ключово важен, после – периодът на следосвобожденска България, полагане на основите на модерната държава и чак след това е той.
  Това са големи периоди, които трудно се вместват в рамките на една учебна година и от тази гледна точка се стига до схематичност, колегите не успяват да предадат ритмично толкова много материал. За социализма остава малко време, въпреки че формално е заложен в програмата, има го.
  А няма ли известно съзнателно бягане от темата?
  Това е другият момент и той е значим, за да можем да си обясним проблема. От една страна – времето притиска. Но другото, което съществува, особено при горния курс: по различни причини този период е застъпен много слабо, а на матурите и кандидат-студентските изпити го няма, той просто е изваден от списъка с кандидатстудентските изпити.
  От чисто прагматична гледна точка – това го прави неинтересен за учениците и този факт е неблагоприятен. Аргументът на университетите е, че конспектът ставал тежък. Вече 15-20 години няма теми по въпроса.
  Промяната на тази странна ситуация от кого зависи?
  Решението по въпроса се взима от Историческия факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Обяснението е, че изпитът е много тежък. Това донякъде е вярно, но няма нито една тема за периода на социализма, дори основополагаща. Така самите преподаватели се демотивират.
  Другият безспорен факт е, че при много от колегите отсъства каквото и да било желание този период да бъде преподаван. Носталгичните представи за онова време са същите, както в обществото. Като цяло текстовете в учебниците са написани критично към онези години.
  Всъщност това, което аз виждам като най-сериозен проблем, е представянето на икономическото състояние на България в онези 45 години. В досегашните учебници много често се преекспонираха на първо място количествените показатели – на принципа на отчетите на комунистическата партия: построени са толкова заводи, фабрики, електроцентрали. Тези данни са исторически факт.
  Важният въпрос е друг – да се покаже реално какво стои зад тези цифри. Много рядко се извеждат основните характеристики, а те са, че в голямата си част построените заводи са неконкурентни, не са изградени на пазарни принципи и механизми, изобщо не са подготвени за подобни условия. Създадени са да работят в парникова среда, при свръхпротекционизъм, който съществува в социалистическата система на администрираните пазари – Съветът за икономическа взаимопомощ, СИВ, който решава кой какво ще произвежда не по силата на свободната конкуренция, а според партийните решения и в зависимост от това кой генерален секретар успява в даден момент да се представи по-добре пред генералния секретар на КПСС.
  От тази гледна точка често пъти се изтъква, че именно изключителното сервилничество на Тодор Живков пред Москва води до получаване на добри специализации в рамките на СИВ, без да се гледат най-важните икономически показатели: имаш ли суровини, потенциал, традиция. Решението се взима произволно.
  После се вижда, че продукцията не отговаря на нужното качество, ефективността е ниска, но високоемка като капитали, трудова сила, енергия. Продукцията е напълно неконкурентноспособна. Всичко се изкривява, най-вече пазарът и така нямаме реална представа какво е произведено като богатство.
  Тези неща ги няма в учебниците. Факт е, че в нашата гилдия има откровено носталгично настроени хора; ако те решат да пишат – по-добре да не го правят. Разрушаването на икономиката, създадена при социализма, е заложено в начина, по който е изградена. Там всичко е изкривено: данните за реалното производство не могат да очертаят печалбата, защото това производство може да е направено на базата на загуби. Тези неща обикновено не се обясняват. А това създава трудности за преподавателите.
  В три тома излезе "История на външния държавен дълг, 1878-1990". Те навярно ще бъдат от голяма полза за изясняването на икономическото състояние в периода на социализма.
  Там в най-чист вид се показва несъстоятелността на системата и натрупването на дълговете. Липсата на печалба при производството неминуемо се трупа във финансовата система и в един момент тя се парализира. При научните изследвания, работейки с документи, става ясно каква е ситуацията. Но в спомените на хората е друго и причините са много.
  Какви са различията между натрупаните дългове след 1944 година и тези, които България прави преди това? Например така наречения стабилизиращ заем от 28-а година? Кои са критичните моменти?
  Социализмът преживява три тежки дългови кризи, но по въпроса е наложено абсолютно информационно затъмнение. Документите, с които работихме, показаха кога са тези тежки финансови колапси.
  Първият е в началото на шестдесетте години. Започва от края на петдесетте. След смъртта на Сталин, осем години след края на войната, обществата в социалистическите страни продължават да живеят изключително оскъдно. Лятото на 53-та година има вълнения в Берлин, които обхващат и други градове на Източна Германия. Тези протести показват проблемите, които руската доминация в Източна Европа ще има. Това са протести на работници, вече не могат да се използват идеологическите клишета за „лошата буржоазия“.
  Това е първият сигнал, който получава Москва за преосмисляне на безумния курс на индустриализация. Възприема се така нареченият продоволствен курс за задоволяване на най-крещящите нужди на хората. Започва и леко размразяване в международните отношения, като при това обменът, макар и слаб между двете икономики показва колко неконкурентна е социалистическата. България започва да трупа дълг, сериозен дълг, чрез пасивно за нас търговско салдо.
  1962-63 година нещата стават драматични, документите го показват, но обществото не знае за това. Тогава се издава закон, който обявява за държавна тайна практически всички макроикономически данни. Те са достъпни за много малък кръг от хора. Огромна част не само от обществото, но и от фунционерите на партията, нямат представа за мащабите на кризата.
  Как се решава проблемът? През 64-а година България изнася почти целия си златен резерв. Тодор Живков до последно отрича този факт, но документите категорично го показват. Мисля, че са 24 тона. Даваме ги на руснаците и те ги продават. При пълна тайна, защото нормална финансова система, оставена без грам злато в банката, трябва да стигне до пълен фалит. Получаваме и някаква помощ от руснаците.
  Има известно закрепване, но нещата отново започват да се променят неблагоприятно в средата на 70-те години – свързано е със скока на цените на петрола. Коригират се и продажбите в рамките на СИВ – ако на световния пазар цените скачат пет пъти, в рамките на социалистическата общност те се увеличават два пъти, но и това е много. Така започва втората дългова криза.
  Към 78-а година нещата стават много тревожни. Тодор Живков има едни писма до Брежнев – молби, плаче едва ли не, заявява, че иска целия контрол на българската икономика да се поеме от Москва. През лятото на 78-а година се срещат в Москва и Брежнев, като един цар, казва: ще им дадем на българите няколко милиарда, защото Тодор ми каза, че другарите имат проблем. Това поражда мита: „руснаците много ни помагаха“. Да де, но те държат жива една индустрия, която генерира предимно загуби. Поемането на част от тези загуби не прави индустрията по-добра. Решението за излизане от кризата отново не е икономическо. Българската икономика не преминава през един пречистащ процес.
  Това продължава до 85-а година и Горбачов го спира. В тези помощи влиза и известният реекспорт на нефт, внесен от Русия – схема, която работи още няколко години. Дори има положителни резултати, дългът е почти стопен. Но продължава ниската ефективност на икономиката, проявяват се дългосрочните проблеми от кооперирането на земята. Появяват се така наречените лични стопанства - около милион и двеста-триста хиляди, които са раздадени и на селско, и на градско население, издигна се лозунгът за „самозадоволяването“.
  Днес студентите много се забавляват, когато им го кажа, но бе наистина така – самозадоволяването бе издигнато в държавна политика. Данните показват нещо много интересно: там се произвежда при много по-висока ефективност: 5% от общото пространство дават 50% от доматите, зеленчуци, плодове при много по-висока ефективност. След 85-а година, когато така нареченото руско кранче бе затворено, нещата стават драматични. Въпреки, че данните пак бяха тайна, вече се носеше във въздуха, че дългът расте.
  После се създадоха и много митове – те хвърляха известна светлина върху комунистическото управление, но същевременно се опитваха да омаловажат вината; излизаха книги със сензационни заглавия, че едва ли не дългът е следствие на огромна кражба. Внимателното проучване показва, че наистина има кражби, труден е контролът, има корупция наистина, но по линията на кражбите – дългът е под 10%. От общо 10-11 млрд. долара дълг, делът от кражби е около 200 млн. Тази сума не може да доведе една държава до фалит. Чисто икономическите характеристики на строя формират този огромен дълг.
  Говореше се и за страшните климатични условия. Сушата която ни удави... Въпреки, че излязоха книги, с точно представяне на картината и досега се промъква обяснението за демокрацията, която разрушила икономиката на социализма. Тези неща правят трудно и преподаването на периода.
  Стабилизиращият заем от 1928 година, за който споменахте, е сключен от една нормална, работеща икономика, изградена на нормални принципи, създаваща печалба. Не голяма, не водеща, просто нормална. Този заем е важен, защото трябва да реши серия въпроси – свързан е с икономическото и политическото положение на България След войните от началото на столетието – изтощени финанси, изтощена икономика. След висока степен на мобилизация. При 4 млн. население – 850 000 хилядна армия, нещо колосално.
  И още 250 000 бежанци – от Македония, Тракия и Сев. Добруджа. Дълго време те са на бюджета, докато се интегрират. Десет години огромен бежански проблем. България трябва да плати и част от сметката за войната, репарациите са около 2 млрд. и 250 млн. златни франка. В крайна сметка ние плащаме малка част от тези репарации. Оттук идва и финансовата нестабилност. Но ангажиментите към бежанците ни са изпълнени. Заемът има и заздравяващ ефект върху икономиката.
  Обединена Европа има в миналото си тежки военни конфликти, в които всички от участниците са проявявали бруталност. Как и трябва ли да се говори за това?
  За тези травматични моменти в европейската история трябва да се говори с езика на документите. Архивите дават достатъчен материал по различните исторически събития. Балканската и междусъюзническата война, например, са много сложен период от историята на нашия полуостров. С много жестокост, войната носи страдание за всички. Затова е създадена Карнегиевата анкета, която разследва поведението на воюващите страни, тъй като става дума и за безчинства спрямо цивилното население. Тази комисия прави добросъвестно разследване и излиза с категорични заключения.
  За чест на България, анкетата (неутрална като членове) подчертава, че извращенията, които има от страна на български войници и офицери над цивилно население, не са резултат на държавна политика. Взимани са най-строги мерки срещу такива прояви, има произнесени и смъртни присъди.
  За жалост, случаите на жестокост спрямо българското население в Македония от страна на сръбската и гръцката армии са резултат от целенасочена държавна политика на нашите съседи. Да, периодът е драматичен, нещо като разделителна линия за страната ни, но ние трябва да го опознаем чрез документите. Това е проблем, по който трябва да се мисли и в България, и на европейско ниво."

 48. 48 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4201 Гневно

  Не ни трябва музей на комунизма...гледайте сбирката на малоумни на Бузлуджа.....Вехти шумкари и партиини секретари,потни и червендалести!О.З старшинки и ЗКПЧ та....И "артистите" на 20-25 години....облечени в червени тениски!Демагогия и оповръщано....БСП няма пари но...има 237 автобуса за "извозване,има 27000 фанелки,4 тона кебапчета и бира....За плакатите ,музиката и наведените драскачи няма да говоря.....Та ето го комунизма...друпльовци с претенции за сила-управлявани от мошеници!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 49. 49 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gretel":

  ти си просто един отвратителен циник ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 50. 50 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#21] от "bez_ime2":

  Интернационала. Либерастите ще го възраждат. Други въпроси?

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 51. 51 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  До коментар [#48] от "Willy Messerschmitt":

  Въпросът е как 420 автобуси и бусове и 300 коли са извозили 40 000 другари:) Те това е големият математически въпрос за Бузлуджа:)

 52. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Смисълът на изучаването на старите тоталитаризми е да се избегнат новите такива.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 53. 53 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Не ни трябва музей на комунизма...гледайте сбирката на малоумни на Бузлуджа.....Вехти шумкари и партиини секретари,потни и червендалести!О.З старшинки и ЗКПЧ та....И "артистите" на 20-25 години....облечени в червени тениски!Демагогия и оповръщано....БСП няма пари но...има 237 автобуса за "извозване,има 27000 фанелки,4 тона кебапчета и бира....За плакатите ,музиката и наведените драскачи няма да говоря.....Та ето го комунизма...друпльовци с претенции за сила-управлявани от мошеници!
  —цитат от коментар 48 на Willy Messerschmitt


  Евалата Вили, мамицата им разката!!!

 54. 54 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Извинете за излизането извън темата но днес е добър дан за западните демикрации.
  Скоро светът ще бъде защитен от всякакви психопати с ядрено оръжие.
  Скоро ще ни е все едно дали и къде има комунистически символи.

  https://www.timesofisrael.com/israel-us-say-theyve-conducted-successful-test-of-arrow-3-in-alaska/

  подпис
 55. 55 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#51] от "Да вярваме на истината":

  Икак спред думите на Крушовишката "мадона" имат само 400 000 лева а само разходите за автобуси,кебапчета и фанелки са почти 500 000 лева!!!!Съветвам НАП да направи една ревизия............

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 56. 56 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#27] от "bez_ime2":"Грешка, Дерибеев, тяхната надежда е в св. Путин. Ама няма кой да им обясни, че и той го е закъсал."
  Стига бе, да не би да е прочел мъдрите ти мисли". Или нещо с простатата, Ти как си с ходенето по малка нужда? Казвай де, кво ни държиш в напрежение.

 57. 57 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#15] от "bez_ime2":Ганя, вь и още 7-8 души в този форум сте много нещастни хора. Такава омраза и ненависть към комунизма и Русия може да бъде родена само от голяма любов към тях в миналото. Какво се случи? Не успяхте с комсомола, а след 91'а с капитализма? Горкичките ми.
  —цитат от коментар 40 на haq53617395


  Моме-русиянке, бъди си щастлива в Евразийската кочинка, само грухти по-тихичко...

 58. 58 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#21] от "bez_ime2":Интернационала. Либерастите ще го възраждат. Други въпроси?
  —цитат от коментар 50 на ndb


  Комрад, ти да не си пиян бе? Хайде, първо си подреди мислите, после рдаскай по форумите...

 59. 59 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#21] от "bez_ime2":путиниска мантра за мътене на водата
  —цитат от коментар 44 на Opportunity


  :)

 60. 60 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1955 Весело

  До коментар [#48] от "Willy Messerschmitt":Въпросът е как 420 автобуси и бусове и 300 коли са извозили 40 000 другари:) Те това е големият математически въпрос за Бузлуджа:)
  —цитат от коментар 51 на Да вярваме на истината


  Преизпълнили са плана. Все пак са калени в соца...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 61. 61 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Защото управляващити ни все още са бивши членове на БКП и говорят само руски език.

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#61] от "volarok":

  Защото това е най оптималния вариант......
  Не питай защо..... няма да го разбереш....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#62] от "eti mehter":

  Говориш така, защото и вашият Сокол е с комунистическа и ДС закваска. Видя се докъде докараха държавата тези кадри.

 64. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  за продължаващите кръвопролития и терор, започнали преди 40 години с комунистическото управление и съветската окупация и продължаващи до днес

  Да, добре. Знаем кога са започнали, но защо още не свършват? Съветската окупация приключи отдавна, после започна американската окупация. Но за ролята на САЩ още по времето на съветската, няма нищо. А сега кой поддържа огъня?
  Такива музеи ли иска авторката да види в България?

 65. 65 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#49] от "too_many":

  “ти си просто един отвратителен циник ...
  ——
  Правилно преценявате — не бих се присъединила да маам байрачета с Вас, в колкото и благороден цвят да сте ги вапцали ... байрачетата, де, ... а дупенцата ви — то ясно, че в кавяво.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  Нашите музеи чакат нещо ново и положително да се роди, че да пратят предишното в музей. Ще чакат, няма как. Сегашната история се оказва ялова.

 67. 67 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Просто трябва мястото на историята в общественото и личното съзнанахие силно да се редуцира,Не случайно в правото са въведени институтите на давността и сроковете,
  Специално за комунизма трябва да се изчерпа с насилствено наложен и подържан от външна сила ,СССР режим ,който е довел до силно влошаване,а в последствие до значително по-бавно подобравяне на качеството на почти всички аспекти живота на почти всички,както и че е имало много по-високо в сравнение с демократичните западни държави ниво и интензитет на репресиите и много по слаби възможности за защита на лични права и интереси и постигане на на лични цели и удовлетворяване на лични потребности,И че в момента,в който СССР е прекратил подкрепата за комунистическите режими,те са рухнали в рамките на гидина в целия соцлагер,в България комунистическия режим падна дни след падането на Берлинската стена,България има президент - десидент за държавен глава осем месеца след Чехословакия и три месеца педи Полша,
  А и да се учи от настоящия момент назад с повече подробности за развитието на сегашните процеси и участващите в тях субекти,

 68. 68 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8634 Неутрално

  Комунистите бяха доста ловки за да избегнат отговорите за времето когато са вършили безнаказани безчинства със своя народ.

 69. 69 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#67] от "slonsco": "Специално за комунизма трябва да се изчерпа с насилствено наложен и поддържан от външна сила, СССР режим."
  Да, но трябва да се спомене, че благодарение на тази външна сила, сега живеем на територия, която сегашните съюзници са искали да посмалят.

  "който е довел до силно влошаване, а в последствие до значително по-бавно подобряване на качеството на почти всички аспекти на живота."
  Причина за влошаването и "бавното" подобряване(как разбра, че е бавно) е, че както винаги и в тази война сме на страната на победените и трябваше да плащаме репарации.

  "че е имало много по-високо в сравнение с демократичните западни държави ниво и интензитет на репресиите"
  Известно е, че след война мародерството, хулиганщината, личните отмъщения, кражбите и насилията в условията на тотална беднота, могат да се спрат с твърда ръка, която може да се нарече диктатура, но друг начин няма. И прословутите лагери са изградени с възпитателна цел. Друг е въпроса, че там са попадали и политически противници, което не само е неприемливо, но може спокойно да се нарече престъпно, от нравствена гледна точка. Това нечовешко отношение към друго-мислещите трябва да престане, но ако внимателно четеш коментарите, ще разбереш, че пак сме си същите. В следвоенния период западните държави са ЗАПАДНИ, но демократични още не са били. Реалността е една, а пропагандата рисува съвсем друга картинка. Света е единен и когато някъде има зло, то същото го има навсякъде. "Каквото горе, такова долу, каквото в дясно, такова в ляво и т.н." Доказателства сам може да намериш, Стига да имаш желание де. Прескачам лозунгите и се спирам на -

  "България има президент - дисидент за държавен глава"
  Стига бе сънароднико, да лъжем децата ли? Какви дисиденти, какъв дисидент е Желю Митев Желев, левия тестикул на националния престъпник Луканов.

 70. 70 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#48] от "Willy Messerschmitt": Какво им е малоумното, бе симпатяга. Ядат пият, пеят, а може и други работи да правят. Ами потни ще са.Ти знаеш ли как се изкачва връх в това топло време. "облечени в червени тениски"? М.Ю. и те имат червени екипи. Те не те дразнят? Броиш им фланелките, автобусите и кебапчетата и ти е интересно от къде пари. Ами от банките бе, недосетливецо, заем са взели. Като вземат властта ще ги връщат. И на фона на цялото богатство и пъстрота, ги наричаш дрипльовци. Втора политическа сила са, какво да правим.


 71. 71 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Комунизма, каквото грамадно зло направи,
  българският народ никога не ще го забрави.

 72. 72 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Е какъв музей на комунизма ще прави Боил Банов, при положение , че баща му е бил зет на баш-милиционера ген. Диков, зловещият министър на МВР по времето на Антон Югов и диктатора Живков. Защо мислите държат Банов? Щото си е техен - родово, милиционерско-комунистическо чадо.

  Дедо Крум
 73. 73 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#47] от "objektivist96": "по различни причини този период е застъпен много слабо, а на матурите и кандидат-студентските изпити го няма, той просто е изваден от списъка с кандидат-студентските изпити."
  Като вкараш периода преди 10 ноември 1989 година в матурите и кандидат- студентските изпити, трябва да обясниш каква е целта. Не се ли припокрива с целта, която преследваше изучаването на историите на БКП и КПСС? Какъв е смисъла да оплюеш и омаскариш живота и труда на няколко поколения българи, само за това, че трябва да угодим на вечните претенденти за "господари на света". Във всички епохи и строеве има доволни и недоволни. На всеки не може да се угоди. За това не обременявайте подрастващите с проблеми, от които нито ние, нито те, нито Родината ни има нужда. Ама трябва да знаят. Те знаят и знанията получават от своите родители, чрез родовата памет. Една креслива групичка не спира да тормози обществото с претенцията, да наложи своето виждане за миналото на България и света. И трябва да се знае, че този патологичен стремеж не се отнася само до епохата на социализма. Любопитно е, г-н преподавател, с каква оценка ще оцените зрелостника, ако неговото мнение на зрелостния изпит, не съвпада с вашето? Вероятно политически неориентиран? Отрицание на отрицанието е диалектически закон, но най жалкото е, когато отрицателите повтарят същото, което с толкова плам отричат. Оставете децата на мира! Който отрича, ще бъде отречен. Който нож вади от нож умира.
  И разберете, не ни трябва противопоставяне. Няма значение кой е крив и кой прав. И какво ще стане като докажем, че при "комунизма" всичко било лошо. Че имало инженери, но не били качествени, имало безплатно образование и медицинско обслужване, но учителите и лекарите нямали научна подготовка, защото голяма част от тях са членували в БКП. Разбирам, че искате да се качите на гребена на вълната, но моля, поспрете се малко. Задълбочения анализ ви се губи. Логическата нишка ви се губи. На грешни позиции сте.

 74. 74 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#69] от "goro6":

  Случаи на саморазпава и унижения ,изтезания и дори убийства е имало и във всички държави,но в окупираните от СССР това е поощтрявано,в другите пресичано,И са били много по малко,
  Жертвите на България през ВСВ до 9,91944 г са минимални както в човешки,така и в материален план,минимализирането им е било основната цел на тогавашното управление и тя е постигната,Може да се спори за това,дали е било възможно само да се допусне преминаване на германски войски,за да отърват италианските от разгрома в Гърция ,без да се пбявава война на Великобритания и САЩ и да се поемат окупационни функции в Юголавия и Гърция,и това под натиск пт Германия ли е станало или под вътрешен с цел "национално обединение" и възстановяване на "историческа справедливост",като след войната единствената последица са били репарациите,като размерът им е бил поносим,
  За последващия режим за лагерите и другите репресии нямат оправдание и единствено може да се съжелява,че делото за лагерите ,по което основателно бяха поискани смъртни присъди беше провалено,

 75. 75 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1478 Гневно

  Всъщност не се обсъждат последствията от прикриването на действителните събития и фактите около тяхното настъпване.....така , че всъщност няма никакъв смисъл от полуистини.

 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3380 Неутрално

  Толкова сте ми смешни! Взимате си за анализатори бивш асистент от катедра по марксизъм-ленинизъм на СУ, номенклатурни отрочета и възпитаници на АОНСУ към ЦК на БКП и пишите против комунизма! Смешен плач!

  Мърфи е оптимист!
 77. 77 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Много странна статия.... Няма нито дума за частният, разположен в МОЛ, във Варна, "Ретро музей"...

  Бог да благослови Америка за България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK