Дали победихме алчността поне в "Листи"

Забравената клета закуска на суперпродукцията

© авторът

Забравената клета закуска на суперпродукциятаКонкретната история за акцията на природозащитници, прекратила снимките на продукцията "Игри на волята", описана от Евгений Дайнов, се развива в неделя, 28 юли. "Дневник" изпрати въпроси и очаква отговори от "Нова тв" и ще потърси всички институции, които имат отношение към темата.


- Ти да не си от тия, дето снимат?
- Не, бе, от горското съм. Казаха ни да ги махаме ония оттам, сега отивам...
- Да ги махате? "Игри на волята"?
- Да, бе, тия дето снимат сериала. Нещо се били отказали...


Айде, бе... Победихме, преди всъщност да сме започнали войната сериозно?
Става дума за "случая Листи"; а разговорът е между мен и шофьора на бус, когото засякохме в гората, на път за плажа.


Напомням "случая Листи", тъй като всички национални телевизии дружно отказаха да го отразяват за масовата публика. Защо отказаха, след като имаше директна заплаха за обществения интерес? Питайте ги. Аз ги питах; и отговор не получих.


Плаж "Листи" е последният неувреден плаж, останал на юг от Бургас, тъй като до него нямаше път. Преди десетина дни се разбра, че път е прокаран – по бруталния начин, характерен за тези земи, в които за висшите държавници разделението на властите е дясноекстремистко схващане, а справедливостта е абстракция. А път е прокаран, тъй като текат снимки на сериал суперпродукция за "Нова телевизия" под заглавие "Игри на волята".


От анонса на "Нова" от 15 май разбираме, че става дума за някакво есктремно оцеляване насред нищото: "Група решителни българи ще обърнат гръб на познатото ежедневие, за да покажат силата на човешкия характер. Въоръжени с остър ум и физическа издръжливост, те ще стигнат до ръба на своите възможности".


Плажът "Листи" не е обаче насред нищото. На пешеходно разстояние е от курортните села Синеморец и Резово. И се намира в тройно защитена зона. Ще рече: едно цвете не можеш да откъснеш, камо ли да оцеляваш като в джунглата, ядейки, да речем, змии или гущери, отсичайки дървета за колиби и пр.


Явно не е било такова и намерението обаче, защото участниците и екипът се заселиха из хотелчета и къщи за гости, отивайки сутрин на работа с МПС.


Частта от новия път, която дори властта призна, че е незаконна.

© авторът

Частта от новия път, която дори властта призна, че е незаконна.


Именно затова им е бил необходим път, какъвто нямаше. Не бяха дори копали тоалетни, както правихме ние едно време в екстремните условия на българската армия. Имаха химически такива, доставени от съответната фирма. Една от тях беше пльосната върху пясъчни лилии, които са защитен вид.


Табелата на входа на новия път.

© авторът

Табелата на входа на новия път.

Път вече има. Има си и табела, предупреждаваща, че е забранено влизането на МПС. Явно не важи за суперпродукцията. Според кадастъра обаче пешеходното влизане е позволено, тъй като иде реч за публична държавна собственост – гора.


Пешеходно влизане се опита да направи Гери Николова преди седмица. За да бъде спряна от мутроохрана, да бъде информирана, че това било частна собственост и да бъде накрая заплашена с шамари, за да спре да снима. Та приятелите на Гери обявихме една мобилизацийка, заради което аз лично се оказах с блокиран фейсбук профил, та накрая работата свършиха нашите приятели от "Да запазим Корал".


В неделя сутринта минаваме покрай мутроохранителя, малко след срещата ни с шофьора на буса
:
- Добър ден! – ведро чуруликаме ние.
- Добър ден! – ведро изчуруликва охраната. И добавя: – Приятна разходка!


Така разбрахме, че основната група – четата от "Корал" – вече е минала оттук преди нас. Впоследствие от коралци се осведомихме, че опитите за противостоене от страна на мутроохраната са били решително и трайно преустановени.


Слизаме на онази част от плажа, която е публична държавна собственост, т.е. никой никого от нея не може да гони, без да има съответните документи от държавата. Коралци са там, както и спомагателно отделение от Синеморец; не след дълго пристигат ударна група от Бургас и други природни ентусиасти. Шатричката на суперпродукцията, встрани от сбирката, изглежда клета, тъжна и изоставена. Опитали са, разбрахме, да снимат нещо допреди малко, но се отказали. В клетата шатричка, зад раздрано платнище, се крият някакви хора.


Суперпродукцията преди началото на евакуацията

© ЕвгениДайнов

Суперпродукцията преди началото на евакуацията


Все съм виждал как се снимат продукции, макар не супер-такива – но такава одрана шатричка не бях виждал. И такива плашливи суперпродуценти, криещи се под нейното покривче.


Скандалът тече вече 10 дни, а суперпродукцията все не представя никакви документи. Оня ден най-накрая били представили. Според него РИОСВ - Бургас, предоставя право на суперпродукцията да снима в периода 15.7.2019-15.7.2019. Т.е. имали са правото да снимат – не да гонят хора, да правят пътища и да рушат природна среда – единствено по-миналия понеделник.


Е, как тогава се оказва, според медийните изявления на суперпродуцентите, че били снимали "с разрешението и съгласието на всички компетентни институции"? Лесно е. През цялото време са лъгали. Както от тяхно име са лъгали и всички въпросни "компетентни" институции.
"Компетентни" – по какво? Не са ли виждали как се прави официална снимачна площадка? Не са ли чували за папката документи, които трябва да имат, преди изобщо да започнат?


Ако бяха направили нещата по разписания ред, нямаше да имат никакъв проблем. Още на подстъпите щеше да има снабдени с документи лица, които да предупреждават редовите граждани, че по-надолу се снима. Щяха да могат да оградят терена на снимане с ярки ленти. Щяха да имат със себе си преставител на РИОСВ, който любезно да ги уведомява, че не могат да си нахлузват шатричката върху защитеното растение приморски ветрогон, а че е по-добре да минат 10 метра вдясно, върху голия пясък. И без да рушат гората заради път, щяха да се транспортират с лодки по море от, да речем, Синеморец.


Защо не направиха нещата според правилата – и накрая се наложи да се евакуират поради зреещия скандал? Ясно е защо.


От началото на тази година няколкото стотин хора със сериозни пари и власт в страната решиха, че ще ни демонстрират всеки ден как правила за тях няма. Наистина те отдавна не спазват никакви правила освен едно – че алчността е върховната ценност. Но точно тази година решиха и да ни навират в очите тази своя отвързаност. Затова са решили да снимат суперпродукцията си с методите на мутрите от 90-те години. И именно затова от тяхно име лъгаха всички държавни институции – защото са свикнали да обслужват интересите на алчните против интересите на гражданите.


Така или инак, докато четите, отделенията и ударните групи се събираха на сборния пункт, евакуацията на суперпродукцията се проведе в сравнителен порядък и сравнително ефективно. Накрая оставиха след себе си клета полуизядена консерва. Поне не са закусвали жаби, а русенско варено. Прибрах им клетото варено в една торба за боклуци и я отнесох със себе си до най-близката общинска кофа за боклук, намираща се на около пет километра.


Евакуацията на суперпродукцията

© авторът

Евакуацията на суперпродукцията


Дали победихме алчността поне в "Листи"? С очите си видях как прекратяват и се евакуират. Но и с очите си видях новия път. И знам какво оттук насетне ще се върти из главите на привържениците на алчността и на техните покровители от държавните институции.


Догодина ще се опитат да обявят концесия за "Листи" с логиката: "Абе вече има път, айде да почваме..." Ако си спомняте, именно липсата на път (плюс, разбира се, гражданският натиск върху мутрите) тази година провали опита на властта да даде на концесия съседния плаж "Липите".


Не вярвате, че имаме насреща си толкова елементарни екземпляри? Това са, ще кажете, коскоджамити министри, кметове, шефове на агенции, директори на управления?


Спомнете си как "Корал" бе лишен от защитения си статут, който дължеше на блатното кокиче. Напомням. Идват, преди вече над 10 години, едни мутри в МОСВ, в разгара на лятото. Хващат един зам.-министър: "Да махаш, Коко, тая защита на "Корал", че пари има да се правят!". Праща той чиновници насред жегата, в "Корал" и – не щеш ли! Няма блатно кокиче. Било се отвъдило. Е, щом се е отвъдило – махаме защитата. Нищо, че блатното кокиче е налице през април, а не в началото на юли; и нищо, че вече 10 години всяка пролет хората пращат снимки, точно на блатно кокиче от "Корал", на МОСВ.


Та: да, ще се опитат да ползват наличието на нов път, част от който самите те обявиха за незаконен, за да направят концеция на "Листи". И друго им се върти в главите.


Защо, мислите си, почти половината от плажа "Листи", на първа линия, "се води" частна общинска собственост – земеделска земя? Та чак очертанията й влизат вътре в морето?


Е, как защо? Мислете по правилата на алчността. Щом е частна общинска собственост – общината може да я продаде на някой, който да излее малко бетон и да оформи китно курортно селце. Път вече има...


Плаж Листи е спасен; засега

© авторът

Плаж Листи е спасен; засега


Може и да победихме в "случая Листи", но замесените – и особено властта – ще се опитат да ни отмъстят. На нас, гражданите, за да са доволни следовниците на алчността. Освен в крайна сметка да се опитат заграбят и "Липите", и "Листи", голяма е вероятността да впрегнат слугинските си медии да публикуват списъци с "врагове", както стана в случая с номинацията на Иван Гешев за главен прокурор.


За да ги улесня, публикувам групова снимка на победителите от "Листи". Това сме, драги властимащи. Плюс още няколко хиляди, които нямаха възможността да дойдат точно тази неделя.
Вие сте на ход, драги властимащи, с министрите си, с мутрите си, с медиите си, с инспекторите си, с прокурорите си, с полицаите и горските си, с експертите и идеолозите си и с цялата останала слугинска гмеж ...


.

Не беше Сорос, ние бяхме

© авторът

Не беше Сорос, ние бяхме


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Не съм ходил на този плаж.... Дано остане девствен. А тези измислени продукции на Нова, бТВ и всички подобни - просто не гледам.

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Този път съм напълно съгласна с Дайнов.
  Който иска да прави нещо, да го прави по правилата

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Весело

  Оцеляването не е в задния двор на някоя вила или на 10 метра от кола на телевизията, а ежедневна борба с живота. Чудя се на акъла на тези, дето гледат подобни предавания, обикновено с набедени звезди.
  Този плаж го чувам за първи път, вероятно веднага ще го забравя.
  Не съм възхитен нито от "героизма" на оцеляващите, нито от този на сниманите, които са решили, че са убили някаква ламя.

  Еретик
 4. 4 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 805 Разстроено

  До коментар [#2] от "АзКлавдия":

  в джунглата, пардон, в българския държавен кенеф, важи правото на силния и простия !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  В български държавен кенеф не съм влизала никога, така че си сбъркал аудиторията. В джунглата също не съм влизала.
  Живея в прекрасна страна и прекрасен град.

  До коментар [#2] от "АзКлавдия":в джунглата, пардон, в българския държавен кенеф, важи правото на силния и простия !
  —цитат от коментар 4 на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !


  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Листи не е единственият див плаж на юг от Бургас, напротив- много са и нашето дружество всичките ги е обходило и почистило.
  Нещо повече, ние почистваме ЦЕЛИЯ бряг .
  Тази дейност трябва да е постоянна , понеже морето непрекъснато изхвърля боклук.
  За съжаление , морето очистване няма , пластмасите в него отделят микрочастици и те ОТДАВНА са станали част от биосферата- морски растения и морски животни.
  Морето е една пластмасова супа, същото важи и за Световния океан.
  Чрез тях и нашите тела са инфилтрирани с пластмасови частици.
  Доказват се в лимфата , в телесните течности, в макрофагите и клетките на имунитета ни.

  Живеем в пластмасова супа.

 7. 7 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Инак , тревогата за снимачния екип, който изкорени дървета в защитената зона Силистар, прокара черен път и наруши няколко закона , я вдигна първа ГЕРИ - Господ здраве да й дава ПЛЮС нашите приятели от Зелена Странджа, които подгониха институциите !
  Зелена Странджа направиха нарочна акция до плажа Листи точно , когато там бяха престъпниците от НОВА !

  Сега научаваме, че и Дайнов с негови хора е ходил там- няма лошо, колкото повече шум се вдигне, толкова по- добре !

 8. 8 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 344 Весело

  Еваларка пичове!

  п.п. На Липите разни джипки се бяха паркирали миналия уикенд, така че и на него му се пече "природата".

 9. 9 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#4] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !": ....... Живея в прекрасна страна и прекрасен град.
  —цитат от коментар 5 на АзКлавдия


  Хайде бе ?
  звуЧи ми твърде непретенциозно ?


  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  Претенциозно или не, това е положението.
  Живея в най-страхотния град.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#6] от "faeton.":

  Поздравления!

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Мутрите настъпват. Може да се намерият стари танкови мини и да се минира пътя, така бетоновоз няма да може да мине. Срещу мутрите трябва да има крути действия.

 13. 13 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 510 Весело

  Този път съм напълно съгласна с Дайнов.
  —цитат от коментар 2 на АзКлавдия

  Ти пък коя беше, че не мога да се сетя?! :)-

 14. 14 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Трябва да си повреден, за да гледаш такива„шоу-та“ и дважди повреден да участваш.😎

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 15. 15 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Браво!!!
  Само че не само мутри. В България, в частност София, има огромно количество телевизионно-кинаджийска сган, която се мисли за богоизбрана. Имаме и тъпанарско поклонничество сред инсттуции и граждани "че тука се снима филм". С угодническото си поведение и като не спазва собствените си наредби Столична община разрешава на всякакви кинопродукции да окупират улици, тротоари, да шумят и светят в прозорцитена хората с прожектори през нощта, БЕЗ ДА ПИТА ЖИВУЩИТЕ НА ТЕЗИ МЕСТА! От поведението на "творци", "звезди", екипи и антураж само ми се повдига от гнусотията им и само като си ги представя всиките тия на тоя прекрасен плаж, ми идва....

 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Нова е можела да заснеме релитито си и на плажа в Крапец, до диво кампиращите румънци и българи, насред осрания бряг. Съседният къмпинг е празен защото.......

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Няма вече нищо за гледане и по нова и по другите.
  Ако си мислят, че с подобно тъпо риалити ще привлекат публика- нъц.
  На хората омръзнаха измислени, неверни и изсмукани от пръстите забавления.
  По-добре да направят реалитита, в които разказват за това как опазват природата, а не как я рушат. Но нямат акъл да го направят.

 18. 18 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Победа няма, щом няма наказани.

 19. 19 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  в джунглата, пардон, в българския държавен кенеф, важи правото на силния и простия !
  —цитат от коментар 4 на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !


  Ако беше така, "умнокрасивците", воглаве с Дайнов, щяхте несменяеми управляващи.

 20. 20 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#19] от "Reporter US":


  ***Ако беше така, "умнокрасивците", воглаве с Дайнов, щяхте да сте несменяеми управляващи.

 21. 21 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Както съм казвал не веднъж: 50 Дайновци ако имаше, България досега да е Австрията на Черноморието.

 22. 22 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Дайте да прайм Дайната главен прокурор.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 23. 23 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#22] от "О, ко ма напрай!":

  И по една Миндянска на прокурор?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK