Потвърждават се нерегламентираните обвързаности на прокуратурата

Потвърждават се нерегламентираните обвързаности на прокуратурата

© Георги КожухаровТекстът е препечатан от страницата на Центъра за изследване на демокрацията. Д-р Мария Йорданова ръководи Правната програма на центъра от края на 1998 г. Заглавието е на "Дневник".


През юли 2013 г. Центърът за изследване на демокрацията публикува една от първите критични оценки на дейността на главния прокурор.


Шест години по‐късно завладяването на основните структури на държавата продължава. Откровен израз на завладяването на съдебната власт е издигането на единствен и твърде спорен кандидат за главен прокурор за петия седемгодишен мандат след приемането на новата конституция през 1991 г.
Серията емблематични скандали от последните години и липсата на доказани обвинения по демонстративно започнатите знакови дела срещу високопоставени политиции бизнесмени (въпреки хилядите страници обвинителни актове) потвърждават, че между тях и определени представители на съдебната власт


съществуват нерегламентирани обвързаности и взаимно гарантирана недосегаемост.


В този контекст неограничените правомощия на главния прокурор трайно останаха встрани от предприетите законодателни промени, които улесняват и дори открито легитимират престъпни обвързаности (например промяната в подсъдността на делата за голямата корупция, които се разследват от специализираната прокуратура, чиито ръководители и прокурори са подчинени на главния прокурор; създаването на мегаоргана КПКОНПИ, инкорпориращ функциите и кадрите на три компрометирани неефективни структури, който нито по замисъл, нито на практика може да бъде пример за безпристрастност и ефективност и т.н.). За това споделена отговорност носят и трите власти.


За ограничаване на безотчетната власт на главния прокурор и за противодействие на завладяването на съдебната власт от политически и икономически интереси са необходими сериозни конституционни и законодателни промени и воля за тяхното приемане и прилагане въпреки силната съпротива. Необходими са гаранции за изпълнение на основното правомощие на главния прокурор − да осигурява "точно и еднакво прилагане на законите и защита на законните права и интереси на гражданите, юридическите лица и държавата".


Неотложните първи стъпки в тази посока са


ограничаване на възможностите на главния прокурор да оказва натиск


върху отделни магистрати и политици и да обслужва партийни политически и икономически интереси, вътрешни структурни промени в прокуратурата и поставяне на дейността ѝ в строго определена законова рамка, включително чрез създаването на независим орган за наказателно преследване на корупцията по високите етажи на властта, начело с прокурор, който не е подчинен на главния прокурор, има самостоятелен мандат, избиран от специална комисия, излъчена от трите власти, и отчитащ се пред тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK