Още един от династията "Пеевски" в прокуратурата

17 април 2018 - шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев (вляво) промотира току-що назначения си заместник Димитър Франтишек Петров на зрелищното задържане на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Започва отглеждането на Петров, за да замести Гешев, на когото предстои изкачване до зам.-главен прокурор и подготовка за главен.

© Цветелина Белутова, Капитал

17 април 2018 - шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев (вляво) промотира току-що назначения си заместник Димитър Франтишек Петров на зрелищното задържане на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Започва отглеждането на Петров, за да замести Гешев, на когото предстои изкачване до зам.-главен прокурор и подготовка за главен.След избора на Димитър Франтишек Петров за титулярен шеф на Специализираната прокуратура няма да има кой знае какво значение дали Иван Гешев ще стане главен прокурор, за да продължи линията "Цацаров" поне там. Избраният вчера с пълно единодушие да ръководи не коя да е, а точно Специализираната прокуратура - овластената по волята на Цацаров от законодателите - да се бори с високата корупция, организираните престъпни групи и въобще с мафията, е избраник де факто на Гешев, формиран е - да не кажа отгледан - от него, за да го замести. Така както Гешев беше формиран от Цацаров - минаването през спецпрокуратурата бе задължително, за да се саморекламира избраният с акции срещу организираните престъпни групи и арестите на олигарсите. А и за да бъде тестван. Като изпълнител.


Да обясня.


Димитър Франтишек Петров го знаем 7 години като прокурор в Софийската градска прокуратура, и то в специализираното антикорупционно звено. Но при избора му се наложи да си припомним, че той никога не е бил назначаван от Висшия съдебен съвет в СГП с конкурс, а от 2011 г. е бил само командирован от Софийската районна в ключовата Софийска градска прокуратура. (Командироване в съдебната система означава изтегляне на магистрат, най-често от по-ниско ниво, с лично решение на шефа на една съдебна структура, за неопределено време, което на практика се ползва за отглеждане на кръг от лични послушници на изтеглящия ги началник.)
А на 1 март 2018 г. Иван Гешев, тогава шеф на спецпрокуратурата, командирова Петров (изтегля го) при себе си и веднага го прави свой заместник, а след изкачването на Гешев за заместник главен прокурор Петров става и.д. шеф на Специализираната прокуратура.


Компрометиран с куп сигнали за нарушения и въпреки това...


През 2015 г. Петров отказва да образува дело срещу Делян Пеевски за набедяване, сигналът бе подаден от един от тримата задържани и впоследствие освободени, че подготвяли убийство на депутата от ДПС и довчерашен бизнеспартньор на Цветан Василев, а сега повече от успешен бизнесмен. С отказа Петров си подпечатва атестацията на бъдещ надежден изпълнител на директивата, която междувременно бавно и неотстъпно превръщаше прокуратурата, и в частност специализираната, в бухалка срещу сочените от Гешев и Цацаров врагове на държавата, разбирай често атакуващите "Пеевски" (слагам кавичките, защото все-по-успешния-млад-мъж е брандът или лицето на модела, развиван от Доган/ДПС и подпомаган услужливо от ГЕРБ в последните години, за да обслужва определени хора и интереси).


А след като прекрати разследването на подслушаните разговори "Яневагейт", които свидетелстваха за тоталния морален разврат в управлението на съдебната власт и в отношенията й с изпълнителната, Петров си извоюва изцяло доверието на върха, чиито пороци трябваше да скрие прекратяването.


Да, определено е много подходящ


Та няма значение колко сигнала е имало срещу него - само в официалното становище на Етичната комисия, представено преди гласуването му на новата позиция, са отбелязани четири, имало е и дисциплинарни, и прокурорски преписки, но винаги приключвали с извод, че е чист. Много важно, че е блъскал ученик в училищната лавка, че го е хващал за шията - критерият за поста е друг. И сякаш, за да си направи гавра със себе си, етичната комисия на прокурорската колегия е написала черно на бяло: "C пoвeдeниeтo cи извън пpoĸypaтypaтa нe e ĸoмпpoмeтиpaл пpoфecиятa нa мaгиcтpaт в oбщecтвoтo." И да бяха спрели до точката. Но не, заковават етичния портрет на Петров: "Πoчтeн мaгиcтpaт, ĸoйтo cпaзвa изиcĸвaниятa зa блaгoпpиличнocт".


А той пред кадровиците казал вчера, че ще развива медийната политика. Защото "сме длъжни да информираме обществото, за да разбере по правилния начин нашата работа". По правилния начин...


Главният прокурор пък го поздрави с "Честито, назначен сте...". То наистина какъв избор при един кандидат.


Никакви задръжки в назначенията - защо


Защото прекалено много е затънала прокуратурата в обслужване на едни интереси и отстъпление не може да си позволи. Въпрос на оцеляване (и на интересите, и на обслужващите ги), затова превземането на всички коти тръгва на абордаж и ускорено, и ни крачка назад. Пиратски. А Гешев вече очерта посоката - бой по "враговете".


Изборът на Петров, както и този на Гешев поднася един детайл, който оттук нататък ще показва не дъното, не предела, а безпредела в падението: пълното единодушие.


Подобно на единодушното номиниране на Гешев, със същото бетонно единодушие беше избран и Петров. Цялата парламентарна квота от петима членове на 11-членната прокурорска колегия се присъедини към шестимата от прокурорската квота, както при номинацията на Гешев. (Как пък поне един избраник от парламента не се замисли, че гласува за шеф на спецпрокуратурата за човек, който е блъскал ученик пред училищната лавка, та да го попита най-добросъвестно, от любопитство - какво точно се е случило, как е станал инцидентът, защо не е могъл да овладее емоцията си... Или какво означава, че прекият му тогава шеф Емилия Русинова обяснила на родителите на детето, че прокурорът бил "по-краен във възпитанието на децата си" и такъв бил темпераментът му.)


А съгласието на парламентарната квота (двама от ГЕРБ, един от ДПС, един от Патриотите и един от БСП) е лакмусът кой е реалният властелин в България днес и до каква степен управляващата политическа върхушка се е преплела с прокурорската. Върховете на държавното обвинение се овладяват един след друг от династия "Пеевски" (пак по името на модела, чийто бранд е депутатът). Да, знам че назначенията нямат преки родови връзки (за да е съвсем на място примерът ми), но обвързаностите им са по-силни и от роднински.


Тази тема е проблем, който тепърва ще се стоварва върху главите на политическите сили, нека не си мислят, че са се отървали с любимото им клише за независимата съдебна власт.


Послеслов: Представителите на династията ще отнесат и този коментар, а и всички принципни и базови журналистически въпроси, които се опитваме да зададем, към опорната им точка, че критикуваме, защото прокурор Петров разследва издателя на "Дневник" и "Капитал".
Да, на 12 юни 2019 г. той лично проведе компроматната медийна акция, като застана пред камери и микрофони да потвърди съобщеното преди него от изданията на Пеевски, че спецпрокуратурата влязла в офиса на "Алфа финанс" и изземва документи (докато въпросните документи са по старо разследване и са отдавна предоставени), важното беше да се чуе "пране на пари" вечерта по телевизията. Официално съобщение за акцията така и не дойде, но телевизиите предаваха "акцията" като първа новина, а зрителите се чудеха за коя фирма говори прокурорът, докато бъркаше името - "Алфа финанс" или "Алфа консулт". Е, липсва му на Петров рефлекса на Гешев да се измъква с "Обама и Путин", та му се наложи да ни излъже по телефона, че на следващия ден ще даде брифинг, за да отговори на въпросите на "Дневник". И това не се случи.
Но очакваме новата му медийна политика - да застане например пред нашия микрофон.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK