Заплахи за либералната демокрация – у нас и по света

Затъмнение

© Reuters

ЗатъмнениеВ зората на информационната революция ние си мислехме (някои като мен - с радост, други – с ужас), че интернет ще обедини света, ще обезсмисли границите, берлинските и китайски стени, стените на затворите, с които се ограждаме. Интернет наистина е тази трансгранична магистрала (до края на Студената война позната само от научната фантастика), която за секунди може да ни пренесе до всяко кътче на света. И дори може да ни пренесе в миналото, защото в световната мрежа е съхранена световната памет. Но технологията е морално неутрална – тя може да се използва и за добро, и за зло. Най-ярък пример за опасността, която крият модерните технологии, е ядреното делене на урана, което може да се ползва и за ядрени реактори и за бомби.


Информационната глобализация
също крие големи опасности за човечеството


Китайското правителство вече въвежда системата на "социален кредит", която далеч надминава въображението на Оруел в "1984". Гражданите ще бъдат постоянно и навсякъде следени и ще натрупват социален кредит. Пресичаш на червено – малка червена точка. Критикуваш режима или събитиятя от 1989 на Тянанмън – голяма червена точка. След това си купуваш билет, за да пътуваш до САЩ или Европа, но на летището служителите поглеждат в компютъра и ти казват: "Съжаляваме! Вие не можете да пътувате поради лош социален кредит." Правителството ще следи какво си купуват гражданите, какво четат, с кого се срещат. От социалния кредит ще зависи могат ли да взимат заеми, да купуват имоти, да си намират добра работа или да записват децата си в добро училище. Има, разбира се, и "трудово-възпитателни" лагери за най-непослушните ...
Следенето на гражданите от властите чрез новите технологии стана проблем и на Запад след атаките срещу кулите близнаци на 11 септември 2001, когато властите решиха, че могат да следят кореспонденцията на хората, за да се предотвратяват терористични атаки.


У нас хакерската атака на НАП и похищението на данните на милиони хора може да е икономически "терористичен акт", може да е свидетелство за немарливост, но може и да е дело на тайни служби. Например – наказателна акция за непослушание – след военна сделка със САЩ за самолети Ф-16. Преди няколко дни специалният прокурор Робърт Мюлър оше веднъж потвърди пред американския Конгрес, че е имало руска намеса, в полза на Доналд Тръмп, при последните президентски избори. Руска намеса е имало и при референдума за Брекзит. Не е тайна за никого, че Путин подкрепя и спонсорира крайно десни политически движения в Европейския съюз като това на Марин льо Пен и Матео Салвини. А у нас руската и съветска пета колона е изкючително влиятелна. Към това се добавя и фактът на почти пълната ни енергийна зависимост от Русия.


Освен че две от най-големите световни политически, военни и икономически сили – Китай и Русия, са на практика диктатури, ползващи умело новите технологии, либералната демокрация като че ли губи привлекателността си дори и сред някои среди на Запад, за сметка на национализма и дори на диктатурата на Путин, от която мнозина националпопулисти се възхищават.


В телевизионно интервю за БНТ номинираният за главен прокурор Иван Гешев казва: Не споделям виждането на, да ги наречем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Идеята за разделението на властите не е някакъв десен екстремизъм, а основен принцип на демокрацията. Без такова разделение,без независимост и взаимен контрол на правителство, парламент и съдебна власт, демокрацията просто не е невъзможна. Един кандидат за главен прокурор в страна член на Европейския съюз би трябвало да знае това. По-нататък в интервюто си кандидатът за главен прокурор отправя нападки към "политическия кръг и свързаните с него олигарси, гравитиращи около подсъдимия Прокопиев." Враговете са Христо Иванов и "Демократична България", и разбира се – Иван Костов (който е архиврагът и на БСП). Това са нападки изцяло в стила на медиите на олигарха Пеевски. Остро политически изказвания, каквито един кандидат за главен прокурор в никакъв случай не трябва да си позволява да прави. Какво ще се случи с враговете му, когато той стане главен прокурор? А у нас главният прокурор е на практика несменяем за седем години. Това е основен проблем, постоянно споменаван в докладите на ЕК за България, за който всички парламентарно представени политически сили си затварят очите.


Главният прокурор, както и съдът, е длъжен да бъде над политиката, да бъде безпритрастен като закона. Той не трябва да заема политически позиции и да критикува политици и политически сили, като ги обявява за "десни екстремисти", дори ако него го критикуват. Нормално е в една демокрация политиците да се критикуват остро помежду си. Още по-нормално е гражданите да изразяват свободно – дори крайни – политически позиции. Но това не трябва да си позволява да прави един кандидат за главен прокурор. Така е в демократичните общества, където има разделение на властите. А не по-малко пагубна за демокрацията от липсата на независимост на властите една от друга е тяхната зависимостта от икономическото задкулисие.


Корупцията и властта на икономическото задкулисие,
както и задкулисното влияние на Русия


е основната заплаха за демокрацията в България и основната причина страната ни да е на последно място в Европейския съюз. А независимостта на съдебната власт и прокуратурата, както и възможността да бъдат и те контролирани, са най-важното условие за премахване на корупцията и влиянието на задкулисието.


Но, уви, проблеми с либералната демокрация има не само в България. Орбан въведе термина "нелиберална" демокрация. Какво може да означава това? Либерална демокрация означава демокрация, при която освен че мнозинството управлява, правата на малцинствата са защитени и всички граждани са равни пред закона. "Нелиберална" демокрация би трябвало да означава обратното – диктатура на управляващите, които са избрани от мнозинството.


В последно време като че ли преживяваме някаква
деградация на световните политически мечти


На либерално-демократичната просвещенска мечта, според която всички хора имат равни права. Връща ли се светът към националистическата мечта от миналия век? И дори към религиозната средновековна мечта – идеята за джихад или за отбранителна"цивилизационна" война на "християнска" Европа и САЩ срещу мигрантите от преобладаващо ислямски страни?


От една страна, новите технологии силно улесняват бързото голямо забогатяване и улесняват икономическия монополизъм. Примери са Фейсбук, Амазон, Гугъл, Майкрософт и Епъл. Новите технологии обаче увеличават и способността за вътрешен контрол и международно влияние на тоталитарни режими като Китай и Русия.


Но има и друга причина за това, че либералната демокрация преживява криза дори в западния свят. Или друг ъгъл на същия проблем. За съжаление много хора в глобалния свят се чувстват отхвърлени и изоставени. Губят си работата (често поради роботизацията на физическия труд) или имат материални проблеми. Тези материални проблеми са несравнимо по-малки все пак от проблемите, които същите хора, или родителите им, са имали преди 50 години. Но днес хората чувстват своята отхвърленост и бедност много по-осезаемо, защото виждат картинно ясно (чрез социалните мрежи и жълтите медии) разликата между себе си и свръхбогатите. Отхвърлените, бедните работещи се плашат от нашествието на чужденците, които ще им вземат работата срещу по-ниско заплащане. Външните и вътрешни врагове на обединена Европа допълнително и умищлено плашат хората чрез фалшиви новини. Така отхвърлените, бедните прегръщат националпопулиски и антилиберални идеи.


Социалните мрежи играят решаваща роля в този процес.


Парадоксално в глобалния свят
ние всъщност се алиенираме все повече


Имаме чувството, че Фейсбук е една глобална платформа, където можем да общуваме с целия свят. Но на практика общуваме само с ограничен кръг приятели, които мислят като нас. Често и с фалшиви профили на тролове. Така можем лесно да бъдем облъчвани с фалшиви новини и да живеем изолирани в един нереален микросвят. Социалните мрежи дават голяма възможност не само бързо да се организираме за протести, но и да бъдем следени и незабелязано контролирани, както от компании с търговски цели, така и от политически сили и тайни служби.


Просвещенската мечта за един свят на свобода на индивида и равноправие между хората, на либерална демокрация, се разпространи глобално след края на Студената война. Но дали сега тази глобална мечта не губи силата си и не се измества от множество алиенирани лични мечти или национални мечти? И всичко това – на фона на все по-могъщо и все по-невидимо икономическо и политическо задкулисие.


Не трябва да се оставяме да бъдем приспивани и водени за носа! Много важна е ролята на едно будно гражданско общество – и у нас, и в целия свят – което да не позволява една и съща сила да контролира и трите власти в държавата. Да се противопоставя на задкулисието, често подпомагано и от външни сили, което се опитва да дърпа конците на всичко в държавата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Въртя го въртя го, пак до Гешев го докара.
  Стига бре.
  Нито Китай ви пречи, нито Русия, ние не живеем там и не е нужно да спасявате целия свят, никой не го е искал това от вас.
  А между другото това либерна какво означава...

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Въртя го въртя го, пак до Гешев го докара.Стига бре.Нито Китай ви пречи, нито Русия, ние не живеем там и не е нужно да спасявате целия свят, никой не го е искал това от вас.А между другото това либерна какво означава...
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Не ми пречи нито Гешев, нито Цацаров

  Протестирам против това турци да управляват Бълагрия.
  Не осъзнавате ли, че ДПС превзе правосъдието бре.
  Колко трябва да сте кухи, можете ли да мислите самостоятелно и да погледнете извън кочината Ви ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много пъти сме го казвали, но пак да повторим- заплахите за Свободния свят в момента са две - първата е НЕОМАРКСИЗМЪТ от меркелисктко- макронско- юнкерски тип, втората е НЕОСТАЛИНИЗМЪТ от путински тип .

  Тези две опасности бяха ОСНОВНА ТЕМА в анализите на Алекс Алексиев, лека му пръст !

  Той ги разглеждаше ВИНАГИ ЗАЕДНО и непрекъснато повтаряше, че е невъзможно да ги разделиш, ако искаш да си обективен .

  ОСНОВЕН ПОХВАТ на пропагандаторите , какъвто е Левчев , е да РАЗДЕЛЯТ двете съвременни злини! За това анализите им са КУХИ !

  Прочетете още веднъж статията и ще се уверите сами!

 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 537 Весело

  Много вярна, актуална, резонна и истинска статия! Наистина руската тоталитарна путинска заплаха срещу либералната демокрация не трябва да се подценява! Все пак всички знаем, че Путин е човек на Пеевски!

  Бог да благослови Америка за България!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1539 Разстроено

  Либералната демокрация все повече започва да мирише на либерален интернационал .. либинтерна ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":

  В ДПС не останаха турци, поне на върха.

 9. 9 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  а и ако се притесняват турците какво как превземат да се бяха притеснили, че от свиленград, до кърджали и до златоград (тоя триъгълник) ако утре решат могат да направят автономна република щото са 70% от населението (поне)

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#9] от "bludniq_sin":

  Стига глупости, те са толкова турци, колкото ти американец.
  Видя се, че изселниците в Турция не бяха приети като турци дори за 30 години, никой няма намерение да прави много държави. Трябва обаче да се държи под контрол новия ислям, който е радикален и не е този, който се изповядваше досега в България.

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Либералната демокрация е най-заплашена от пишман либералисти от типа на баба Меркел и Макрон, а пък както всички знаем всички останали извън "правилната" им линия са наричани фашисти.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Потокът на мисълта у Владо Левчев представлява забележителен хаос. За главата китайците, за краката Гешев, за носа матряла и за таквозто либералната демокрация.

 13. 13 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 537 Весело

  До коментар [#11] от "rumen_s":

  Е, хайде сега, баба Меркел не е либерал, тя е като Бате - християн-демократ и консерватор.
  Но както е казал класикът Георги Кирков - Майстора "Консерваторът има ума на трима либерали, инат на пет магарета и салтанат за две парижки кокони"

  Бог да благослови Америка за България!
 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Съгласен съм. Не казвам, че (всички) са турци в смисъла на такива, които чувстват принадлежност към туската държава - напротив дори. Обаче е факт, че етносът там е 70% от цялото население. И говорят на турски - как се определят е тема на друг разговор. Новия ислям не го гледай в тоя регион - там няма да хване дикиш. Трябва да се следят циганските гета (и евентуално някои помашки региони).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Аре и това комунистическо чедо си заработи гранта.

  -voxy
 16. 16 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Много пъти сме го казвали, но пак да повторим- заплахите за Свободния свят в момента са две - първата е НЕОМАРКСИЗМЪТ от меркелисктко- макронско- юнкерски тип, втората е НЕОСТАЛИНИЗМЪТ от путински тип .Тези две опасности бяха ОСНОВНА ТЕМА в анализите на Алекс Алексиев, лека му пръст !Той ги разглеждаше ВИНАГИ ЗАЕДНО и непрекъснато повтаряше, че е невъзможно да ги разделиш, ако искаш да си обективен .ОСНОВЕН ПОХВАТ на пропагандаторите , какъвто е Левчев , е да РАЗДЕЛЯТ двете съвременни злини! За това анализите им са КУХИ ! Прочетете още веднъж статията и ще се уверите сами!
  —цитат от коментар 4 на faeton.


  Много точно казано. Между другото разделението и противопоставянето на тези две основни заплахи е захранката за прогресивно оглупяващите прогресисти, които са си въобразили, че ще борят неосталинизма с неомарксизъм, без да осъзнават че и второто не е по- малко зло от първото.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 941 Весело

  А у нас руската и съветска пета колона е изкючително влиятелна.
  ..
  НЕ ДУМАЙ!
  И това при положение,че сме в НАТО и ЕС???

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Не е Гешеф - Пеефската чума от "ЛИБЕРАЛНОТО Д(П)С" е. Гешеф е само симптом, инхибитор на болестта.

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  "Отхвърлените, бедните работещи се плашат от нашествието на чужденците, които ще им вземат работата срещу по-ниско заплащане."
  *
  Тази мантра, която я повтарят т.нар. либерали, е невярна. Първо, в държавите , където нелегалните отиват се търсят работници, а те не се хващат на работа, второ ако има някой да се дразни от навлеците, то това са данъкоплатците, чиито данъци вместо да отиват за общото благо, се изяждат от хора, които с нищо не са допринесли за благосъстоянието на държавата и трето, докато някои пенсионери са онеправдани с твърде ниски пенсии, здрави и прави мъже получават социал.
  А, освен това разликата между моето разбиране за либерална демокрация и това на т.нар. либерали е нещо като разликата между свобода (със съответните права, но и задължения на гражданите, равенство пред закона и т.н.) и слободия за определени групи, които не ги лови закон (мигранти на Запад и етнически малцинства в България).

 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 941 Весело

  "Либерална демокрация означава демокрация, при която освен че мнозинството управлява, правата на малцинствата са защитени и всички граждани са равни пред закона. "Нелиберална" демокрация би трябвало да означава обратното"
  ..
  Ако живеете на улица Христо Ботев 4, кое е обратното на това твърдение?
  Със сигурност не значи, че живеете на номер 5. Противоположност може да има, когато има само две изброими алтернативи и ние не сме в едната,а трябва да сме в точно едната. Тогава следва, че сме в другата.
  Въобще логиката не ви е сила, авторе.

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Казано по - просто:

  Меркелистите обвиняват путинистите, путинистите обвиняват меркелистите, а всъщност Меркел и Путин са верни дружки и се подкрепят в беда .

  И двамата работят против Свободния свят !

  За това такива като Вл. Левчев са ПРОПАГАНДАТОРИ , а не анализатори.

  Неведнъж сме казвали, че бившите болшевики и отроците им, какъвто е Левчев , за една нощ се превърнаха в неомарксисти !

  Отвътре им дойде !

 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 941 Любопитно

  "Либерална демокрация означава демокрация, при която освен че мнозинството управлява, правата на малцинствата са защитени и всички граждани са равни пред закона. "

  Не е така.
  "либерална демокрация значи, че малцинствата (полови, расови, етнически) получават непропорционално внимание, влияние и права в обществото. Позитивната дискриминация е главен инструмент на тази "демокрация".
  Другото е неуважението към традициите и нормалността-гей сватби, осиновявания на деца от гей двойки. Още малко и секс с животни?

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Въртя, сука, въртя, сука... И пак Русия и Китай са най-големите врагове на човечеството.
  Комрад, ти с рубли и юани ли плащаш, бе?
  Столици да са ти Москва или Пекин?
  Да живееш в Петербург или Нанкин?
  Хайде, малко по-сериозно. Гешев, че е идиот и мом(и)че за всичко, така е.
  Ама анализаторите на "Дневник"в своите текстове пишат "Русия, Путин, Орбан", както едно време на лекциите в СУ преподавателите са били принуждавани поне по един път на лекция да казват "Ленин, Маркс, Енгелс".
  Яко, а?

 24. 24 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Въртя, сука, въртя, сука... И пак Русия и Китай са най-големите врагове на човечеството.
  Комрад, ти с рубли и юани ли плащаш, бе?
  Столици да са ти Москва или Пекин?
  Да живееш в Петербург или Нанкин?
  Хайде, малко по-сериозно. Гешев, че е идиот и мом(и)че за всичко, така е.
  Ама анализаторите на "Дневник"в своите текстове пишат "Русия, Путин, Орбан", както едно време на лекциите в СУ преподавателите са били принуждавани поне по един път на лекция да казват "Ленин, Маркс, Енгелс".
  Яко, а?

 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Започнах да чета, обаче как точно мисловната линия се преметна от мирния уран през китайския социален кредит и стигна до Гешев (естествено) - не ми стана ясно.
  Имам обаче този проблем с автора: "Нормално е в една демокрация политиците да се критикуват остро помежду си.", казва той. И аз съм напълно съгласна. Политиците могат да се критикуват остро, това е тяхната задача, за да не се бият гражданите със сопи по улиците. Затова е измислена представителната демокрация - ей тоя и тоя мой представител да ходи да се кара с намсикой, иначе аз ще лупна съседа Иван по кратуната с кофата за боклук.
  Обаче се питам - Гешев политик ли, та да се "критикува остро" от други политици? Не е политик. Но е устат и не пада лесно по гръб. Най-мазният и подходящ отговор, когато Никодимов го попита защо, аджеба, Христо Иванов го нарича "слуга на олигархията", щеше да бъде "Не мога да унижа поста, за който съм предложен, с политически коментари. Право на всеки е да има мнение. Мое право е да си върша работата, ако бъда избран. По-малко приказки, повече дела. Спечелени в съда".

  Извън това, всеки, който си мисли, че под "разделение на властите" се има предвид китайска стена, при която главният прокурор е дотолкова разделен от парламента и правителството, че не знае името на председателя на НС, а от 240 депутати нито един не познава съдия или прокурор или пък не смее да разговаря с него, макар да са съседи, значи живее в някаква паралелна вселена.

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Е, хайде сега, баба Меркел не е либерал, тя е като Бате - християн-демократ и консерватор.
  —цитат от коментар 13 на Günther


  Консерватор? Който кани нелегални мигранти? Който поддържа гей бракове???

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 537 Весело

  Колеги, нека да си говорим сериозно и с правилни сравнения.
  Разликата между либералната и нелибералната демокрация е като разликата между управлението на Доналд Тръмп и Обама, като разликата между Бил Клинтън и Джордж Буш младши.
  Това е. Всичко останало е разработване на клавиатурите. Каква Меркел? Какъв Путин? Или пък Макрон?!

  Бог да благослови Америка за България!
 28. 28 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Съвременният свят е сложен и противоречив и е лесно човек да се обърка и загуби ориентир.

  За това е нужна ОСНОВНА ОС , служеща за РАЗДЕЛИТЕЛНА ЛИНИЯ , по която човек да сравнява мирогледа си !

  Разделителната линия в съвремието е :

  От ЕДНАТА СТРАНА са неомарксистите и неосталинистите, наричаме ги за по- лесно меркелисти и путинисти, от ДРУГАТА СТРАНА са нормалните хора !

  Прилагайки този критерий виждаме, че светът е разделен не на ляво- дясно, Изток- Запад, ЕНП- ПЕС, БСП- ГЕРБ , ГЕРБ- ДСБ и т.н.

  Меркелистите и путинистите са навсякъде . Има ги във всички партии и обратното - във всички партии има нормални.

  В САЩ на власт са консервативни демократи, които се стремят да спрат марша на неомарксизма .

  В Европа на власт са брюкселските, берлинските и парижките неомарксисти.
 29. 29 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Неототалитарните антиутопични амбиции се уповават все повече върху достиженията на науката за да се налагат безпрекословно и най често тихомълком навсякъде по света. Тоягата е заместена от тихия, дори неуловим, на границата на съзнанието, шепот на "китайската капка" в нейните речеви, текстови и визуални проявления. Както и други такива. Съвсем научно и методично в дадена идея и мнение, чрез умело боравене с думите, могат да бъдат вмъкнати напълно различни послания, адресирани директно към подсъзнанието, които да индуцират развитието на "собствени" идеи в индивида, плод на вече зададените и внушени понятия и емоции.
  Най наблюдаемо е това на екрана на компютъра, откъдето непрекъснато се леят всякакви напъни в тази насока. Които се опитват да ни накарат да привикнем със всичко. Лека полека, както се сварява и жабата...

  Целта е хората да станат програмируеми и контролируеми, така че инструкциите на тоталитаризма да се реализират чрез собствените ни желания, провокирани отвън.
  Свят, в който понятието индивид вече няма да съществува и ще бъде заменено с новото понятие "биологични алгоритми", обезличаващо и дехуманизиращо, отричащо съзнанието и свободната воля.
  Това е мечтата на самонареклите се "демиурзи" - иначе казано, самозабравили се социопати и психопати.

  Но първата стъпка към провала на тези планове вече е направена. А тя е, че последните вече са влезли в обществения дискурс и опасността е осъзната. Оттам нататък осъзнатата необходимост от ответни действия ще допринесе за появата на различни решения и действия, възпрепятстващи и обръщащи тенденцията на пълното роботизиране на човечеството. Живеем в асиметричен свят, в който в пълна сила важи поговорката:

  Малките камъчета обръщат колата.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 30. 30 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "ние си мислехме (някои като мен - с радост, други – с ужас), че интернет ще обезсмисли границите"

  Ние пък не

 31. 31 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":

  " Протестирам против това турци да управляват Бълагрия.
  Не осъзнавате ли, че ДПС превзе правосъдието бре.
  Колко трябва да сте кухи, можете ли да мислите самостоятелно и да погледнете извън кочината Ви ? "

  Пропускам последното изречение !

  Но да приложом аршина , за който говорим по- горе , за ориентация :

  ДПС представлява една путинистка върхушка от бивши ченгета и доносници .
  И едно избирателно тяло от обикновени , нормални турски сънародници, които по нищо не се различават от българските си сънародници.

  Не искат нито меркелизъм с гей- паради и да им отнемат децата , нито неосталинистки режим като в Русия .

  На всички парламентарни избори тези с двойно гражданство гласуват против Ердоган .

 32. 32 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Отхвърлените, бедните работещи се плашат от нашествието на чужденците, които ще им вземат работата срещу по-ниско заплащане."*Тази мантра, която я повтарят т.нар. либерали, е невярна. Първо, в държавите , където нелегалните отиват се търсят работници, а те не се хващат на работа, второ ако има някой да се дразни от навлеците, то това са данъкоплатците, чиито данъци вместо да отиват за общото благо, се изяждат от хора, които с нищо не са допринесли за благосъстоянието на държавата и трето, докато някои пенсионери са онеправдани с твърде ниски пенсии, здрави и прави мъже получават социал. А, освен това разликата между моето разбиране за либерална демокрация и това на т.нар. либерали е нещо като разликата между свобода (със съответните права, но и задължения на гражданите, равенство пред закона и т.н.) и слободия за определени групи, които не ги лови закон (мигранти на Запад и етнически малцинства в България).
  —цитат от коментар 19 на pamela


  ++++++++++++++

 33. 33 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Да наричаш либерастията либерална...демокрация се иска солидна дода нахалство.
  —цитат от коментар 2 на Скакауец


  Няма такова нещо.
  Я прочети пак заглавието на статията.
  Става дума за "либерна демокрация". Тя е изобретена и кръстена на името на изобретателя си, бащата на автора на статията - Любомир Левчев - великият блюдолизник.

  Не ща да влизам у затвора!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3920 Неутрално

  "Либерна демокрация"? Моля ви, оправете си заглавието. Колкото до либерализма(дали?) толкова активно налаган в момента от определени глобалистки среди, той е в пряко противоречие с демокрацията. Бруталното фаворизиране на групи по етнически, религиозен, или друг(полов) признак в ущърб на мнозинството, води до изчезване на демокрацията и диктатура на тези малцинства. Който не е с нас, той е враг на обществото. Типично сталинистко, или арийско (на 3 райх) държание.

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  Светът се променя. Дали е към добро? Мисля, че да. Вярвам в здравия смисъл. Няколко години не са важни, дори две поколения време не са важни сега, защото няма граници (което е добро и лошо)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  ражданите ще бъдат постоянно и навсякъде следени и ще натрупват социален кредит. Пресичаш на червено – малка червена точка. Критикуваш режима или събитиятя от 1989 на Тянанмън – голяма червена точка. След това си купуваш билет, за да пътуваш до САЩ или Европа, но на летището служителите поглеждат в компютъра и ти казват: "Съжаляваме! Вие не можете да пътувате поради лош социален кредит."
  ================

  Точно така трябва)) И какво,? ако ги пуснеш в ЕС или САЩ, те веднага ще започнат да бягат на червен светофар и да пресичат всички линии) Китай вече е продал тази технология на Пустестан) Точен инсайд имам)

  "Чуждестранен агент"
 38. 38 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Любомир Левчев дисидента: "Другарю Живков, дори и вие не можете да ми забраните да Ви обичам".

  Не ща да влизам у затвора!
 39. 39 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  До коментар [#7] от "bludniq_sin":

  Модерната либерална демокрация се изроди в либерал-ислямо-комунистически интернационал.
  С интензивно приближаване към Оруел и неговото произведение 1984.

  Panta rhei....
 40. 40 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Неграмотни българета се опитват да разберат що е то демокрация.... Без образование и интелект, не става....

 41. 41 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Сбърканото разбиране за демокрация на неомарксистката се базира на натиск от рой НПО-та, защитаващи всякакви уж граждански права. Но всъщност това е порочен модел, защото се поддържа от външно финансиране. Няма професия гражданин, няма как да ти се плаща

 42. 42 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Няма как да ти се плаща за да си гражданин, защото имаш вече работодател. Това е деградация и подриване на гражданското общество.

 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3506 Весело

  Яаааа, някаква жалба по младост!

  Левчев е хуманитарийче. И самооблащенец.
  Не е вдянал Трите закона на Нютон, например.
  И явно си е мислил, че светът и развитието му са му "абонамент" и никой даже няма и да си помисли, камо ли да посмее, да му "бърка в копанката".

  Само че тези работи не стават така. Никога не са ставали. И няма и да стават. Колкото и да се жали и прокобно да екстраполира, при това изключително пропагандно-едностранчиво Левчев.

  Да, капанът за мат'ряла е всеобхватен. Но не е от днес.
  "Социален кредит" в един или друг вид е имали винаги.
  А за "кредитно досие" - откак свят светува.

  Накрая ... на Левчев бих му разказал за моя любим Рамзес II. Велики ...
  Та Рамзес II се сбил с хетите. Повел той армията си на североизток и там ги разгромил. Като се върнал - осеял Египет с огромните си статуи, на които пишело за славната му победа. И над 3000 години стоят тези паметници, хората ги четяли и знаели, че Рамзес II разбил хетите на пух и прах. Докато ...
  Докато преди петнайсет-двайсет години при разкопки на хетски град намерили един вид "библиотека". И там на едни таблички - договор!
  Договорът им точно с Рамзес II. И от който е видно, че войските се срещнали, но не само египтяните не победили, но дори не се сбили. Застанали една срещу друга и се гледали. Накрая, след дълго стоене, сключили договор. И се изпълнявал ...

  Такива ми ти работи за пропагандата и контрола връз мат'ряла, Левчев ...

 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Наблюденията на автора са правилни, но така е било винаги с новите неща. Първо са били яхвани и използвани за цели, които водят до влошаване живота на хората и едва в последствие, вероятно защото е доста по-трудно са показвали и положиетлните си страни. Това се случва защото най-общо казано "лошите" действат директно и без да се тревожат за последствеията и затова обикновено вземат преднина.
  Другата, доста съществена причина е простотията, която е не по-малко глобална от всичко останало - достатъчно е да погледнеш лумпенизираните хорица, които вървят и цъкат + или - в телефоните си и приемат всичките долнопробни писания в мрежата за чиста истина.
  Но по принцип никога обществените отношения не са вървяли само към подобрение - винаги е имало възходи и спадове и явно в момента има такава тенденция.

 45. 45 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Кликвам на тоя тип заглавия, да видя дали ще има нов аргумент, а то пак виц номер 13. Защо толкова предсказуемо? И защо трябва да се напъхаме в кутийките, защото някой спи зад волана и е способен и насън да напише точно тоя тип статия?

  Либералната демокрация, така наречена, в момента е измама. Име за режим, в който гласовете на гражданското общество не идват от масата, а от една групичка разбирачи, защото другите не разбират и са популисти.

  А истината е, че хората стават популисти, защото си искат цялостното човешко преживяване. Само че то изглежда тесногръдо и старомодно. Защото примерно по-ярко свети двойка без деца, заета да вдига плакати, да спасява питбули и да се снима с кафяви хора в третия свят, нежели двойка на същата възраст с три деца, която мисли за тъпотии като здравеопазване, образование и среда с ниска престъпност, както и възможност да си имат спокойна и предсказуема екосистема, съставена от хора като тях, оставени на мира, на които не им дърпат килимчето изпод краката с политически и финансови номера. Това е. Другото е опит пак хората да станат дронове на системата, да нямат такива старомодни искания и да слушкат, а може и да са будни граждани, ама само ако пеят с правилния тон, иначе- "популисти, сър!"

 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3506 Весело

  ... Либералната демокрация, така наречена, в момента е измама. Име за режим, в който гласовете на гражданското общество не идват от масата, а от една групичка разбирачи, защото другите не разбират и са популисти. А истината е, че хората стават популисти, защото си искат цялостното човешко преживяване. Само че то изглежда тесногръдо и старомодно. Защото примерно по-ярко свети двойка без деца, заета да вдига плакати, да спасява питбули и да се снима с кафяви хора в третия свят, нежели двойка на същата възраст с три деца, която мисли за тъпотии като здравеопазване, образование и среда с ниска престъпност, както и възможност да си имат спокойна и предсказуема екосистема, съставена от хора като тях, оставени на мира, на които не им дърпат килимчето изпод краката с политически и финансови номера. Това е. Другото е опит пак хората да станат дронове на системата, да нямат такива старомодни искания и да слушкат, а може и да са будни граждани, ама само ако пеят с правилния тон, иначе- "популисти, сър!"
  —цитат от коментар 45 на lil_alex


  +1

  А че "либералната демокрация" е измама, отвъд задълбаването в дълбоки теоретични води, е промерчето с ... Макрон.
  Неговите в Европарламента как се прекръстиха? И защо?
  Както сами си казаха - за да избягат от "мръсната думичка с "л"!

  А за "групичката разбирачи" - вече си имат и термин: привилигенция!
  Много точно название за обслужващата троцкизма ентелехенция.

  Прочее ... не случайно баш Левчев се е закъхарил.
  Баща му беше "привилигент" при Людмилата ...
  Така да се каже - родов занаят!

 47. 47 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Интересен термин - привилигенция. Защото е много трудно масовият човек да е толкова добре трениран в политкоректно говорене и винаги може да бъде обвинен в привилегия, тригърване на малцинствени групи и накрая атакуван, че е deplorable без обяснение.

  Общо взето - привилигенцията се бори да си запази капиите, че загуби ли ги - лошо, друго няма освен идеи и дрънкане. Няма род, няма истинска подкрепа, няма религия, която и да е старомодна, е едно от малкото неща, които пазят от екзистенциално изтрещяване.

  Но едно им признавам - имат техника да подкопават доброто, без да ги усетят, че са врагове. Дори уж се изказват в подкрепа на иначе ценни неща, ама така ги "пазят", че по-добре да не ги пазеха.

 48. 48 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Не стана с демократичния социализъм , прегърнахте либералната демокрация.
  Що ги не обедините в демократично либерален социализъм или социално - либерална демокрация , я как добре звучат и двете !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 49. 49 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Турският сайт Дневник явно не прави разлика между либерализъм и нео-либерализъм. Либерализма изчезна през 80-те години на миналия век. Сега турския сайт Дневник реве за крайно левия радикален Нео-либерализъм който чичко Тръмп е на път да унищожи :)))

 50. 50 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Неграмотни българета се опитват да разберат що е то демокрация.... Без образование и интелект, не става....
  —цитат от коментар 40 на LiberalToTheBones


  Грамотни циганетата много ги разбирате тия мурафети!

 51. 51 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  В интерес на истината, за себеизразяване, работа, уважение и влияние много повече могат да ти попречат феновете на либералната демокрация, ако научат, че си от грешната страна на историята. Доксинг, подигравки, целенасочени кампании...още не съм чула някой да е бил уволнен, щото се подигравал на Путин или е солил традиционното православие в социалните медии.

  Но посмей да насолиш не които трябва идеи и гледай какво става...

 52. 52 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3506 Весело

  Потокът на мисълта у Владо Левчев представлява забележителен хаос. За главата китайците, за краката Гешев, за носа матряла и за таквозто либералната демокрация.
  —цитат от коментар 12 на Lemmy

  Ба, хаос!

  Да ма прощава Ботйова, ма на Левчев мислътъ му е силна и остра като тюмбекия - тюмбекия, която е крайно полезна за краставите народи, - пламенно и възвишено като дим. Дим, дим! под който ние българите така сладко ни карат да спим.

 53. 53 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Не ги слушахме по тошово време -- от какъв зор да започваме сега?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 54. 54 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  И ние много се превъзбудихме или това е ефектът Мандела, щото либералната демокрация взела, че станала "либерна" демокрация. Може би е заплашена от липсата на spellcheck?

 55. 55 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#13] от "Günther":

  КОНСЕРВАТОРИ СА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ПОЛША ,В УНГАРИЯ. МЕРКЕЛ СЕ ОКАЗА КУКЛА НА КОНЦИ НА СВЕТОВНИЯ МАРКСИСКИ ИНТЕРНАЗИОНАЛИЗЪМ ОТ СОРОСОВ ТИП.АЛАХУ АКБАР

 56. 56 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#40] от "LiberalToTheBones":

  А ТВОИТЕ ИНТЕГРАЛНИ СХЕМИ СА ЗАПЛАШЕНИ ОТ СРИВ В ЕНЕРГИИНОТА СИСТЕМА.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lemmy":

  Ами те са наистина като Мирча Кришан и все към краставицата ги тегли(понякога за ктаставица ползват я Путин,яПеевски,Я Гешев) всеки враг на Прокопиев е краставица в устата им,ако е И враг на Сорос-още повече!

 59. 59 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Потомството на супер, баш, по-по най, реконтра, червени чугуни, (примери бол), се пени да "либерира" бибшите "маси", и пак победно да ги поведе??? Наследственост - ко да прайш? Само си траят към какво?

  roo
 60. 60 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#15] от "voxy":

  Забавно е ,че най-кресливите путинофоби са птедимно чеда на Червената Номеклатура.

 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#22] от "Веселин Дечев":

  Има си партии ,които искат декриминализация и на секса с животни и на педофилоята и на инцеста.В Холандия например: https://www.mediapool.bg/holandiya-partiyata-na-pedofilite-e-absolyutno-zakonna-news119579.html Нарочно давам линк от Медиапул,че да не рввнат за фейк лилявцитр!

 62. 62 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#45] от "lil_alex":

  Точно затова "либерната демокрация" по Левчев няма бъдеще-защото е ялова,безплодна.Тя може само да паразитира върху нормално общество.Просто ЛГБТ не дават наследници(макар в Анадола да продължават опитите) а емигрантите от Азия и Африка са само тежест,те не се образоват,не се вписват в обшеството.Вижте един турски квартал в някой немски град-там ще намерите поколения,родени в Германия,не знаещи добър немски,без образование и работа.

 63. 63 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#49] от "theduloclan":

  Така ще е докато Чичо Соросбе жив да плща за такива пасквили.

 64. 64 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#15] от "voxy":Забавно е ,че най-кресливите путинофоби са птедимно чеда на Червената Номеклатура.
  —цитат от коментар 60 на yanne


  Естествено. От коментарите под съседната статия разбрах ,че оня пияндур Минеков, бил и той звезда на евроатлантизумо , ахахахахаха

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 65. 65 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  "На либерално-демократичната просвещенска мечта, според която всички хора имат равни права. Връща ли се светът към националистическата мечта от миналия век? И дори към религиозната средновековна мечта – идеята за джихад или за отбранителна"цивилизационна" война на "християнска" Европа и САЩ срещу мигрантите от преобладаващо ислямски страни?"

  Е, да ама мигрантите имат повече. За тва протестираме. Те минават граници без последствия. Лъжат за възраст, рождено място и пр. с цел да бъдат приеми е богатите страни. Те получават пари без да са работили, получават много по-леки присъди, а извършват много повече престъпления.

  Къде точно са равните права?

 66. 66 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Като гледам мнозинството от коментарите тук - как либералната демокрация била глупост, меркелизъм, неомарксизъм и какво ли още не - си мисля дали и форумът на Дневник, като повечето форуми - дори Фейсбук -- се е напълнил с путински тролове, които надават вой щом чуят думите либерално и демокрация - или наистина либералната демокрация загива. Путинова Русия, Китай, САЩ на Тръмп, Търция на Ердоган, Саудитска арабия, Северна Корея. Това ли е бъдещето? А лошите са Меркел, Макрон и Сорос,,,

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK