Репресивният режим изглежда на една ръка разстояние

Днес има повече и по-сериозни причини да се протестира. Но и общественият натиск трябва да е още по-силен.

© Анелия Николова

Днес има повече и по-сериозни причини да се протестира. Но и общественият натиск трябва да е още по-силен.Текстът е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Следващият главен прокурор отдавна е бил избран от онези, които вземат решенията. То не е и точно избор, а по-скоро - естествена, следваща, още по-опасна мутация на вируса, който е завладял, разяжда и разгражда правовата държава.


Този "избор" не беше тайна - дори името на "избраника" беше отдавна известно. Оставаше да се изиграе театрото на т.нар. законова процедура. Кандидатурата се подготвяше и налагаше старателно поне от година - показни акции на ръба на закона, оглавявани лично от него, всекидневни медийни изяви, които да изградят образа на неустрашим борец срещу корупцията и престъпността. Разбира се, при такива хора в такива ситуации съществува риск: колкото повече се показваш и говориш пред публика, толкова повече гафове трупаш и лъсва какво представляваш. Както и стана. Но това не разколеба взимащите решенията. И така плахата надежда всичко да се окаже само слух и в последния момент да бъде номинирано някое поне малко по-прилично лице за пореден път се оказа напразна.
Оттегляне поради непригодност?


После припламна надеждата, че ще издигнат още една кандидатура - така, поне за парлама. Но и тя бързо угасна. Явно вече нямат нужда и от прикритието на мнимата състезателност.


Така дойде ред на протестите, декларациите и призивите за оттегляне на кандидатурата поради непригодност и за нова процедура. Защото ставащото е подигравка с гражданите и е немислимо в eвpoпeйcĸa пpaвoвa дъpжaвa. Защото е недопустимо да връчиш неограничена власт на оперетен герой, който всекидневно ръси нелепости без да му мигне окото. Защото човек, който си позволява да лепи политически етикети, да заклеймява и заплашва, да се гаври с презумпцията за невиновност като раздава присъди по телевизията, да обявява открито, че не е съгласен с конституцията, не отговаря дори на най-елементарните професионални и етични стандарти за магистрат, камо ли за поста, за който го предлагат.


Има ли шанс тези призиви и аргументи да бъдат чути и някой от онези, които формално участват в процедурата или биха могли да ѝ повлияят, да се засрами, стресне, уплаши и да даде заден ход? Отговорът изглежда ясен, но все пак - да видим.


Има ли на кого да се разчита?


Най-абсурдно е да се разчита на самия кандидат. Доколкото зависи от него, той никога не би се отказал. Даже упреците и критиките му действат стимулиращо и го правят все по-безцеремонен и агресивен.


Вероятността някой от мнозинството във Висшия съдебен съвет, което установи, че кандидатът "притежава необходимите нравствени и професионални качества", да почувства някакви угризения и без нареждане от горе да размисли или да гласува "против", е кръгла нула. Това е фасаден орган "на повикване", замесен от същото професионално, интелектуално и морално тесто, пълен с назначени, изпълнителни и уплашени хора.


Изпълнителната власт имаше формално основание да се намеси с алтернативна кандидатура, но не го направи. Което, естествено, не е решение на карикатурния министър на правосъдието. Просто вече издигнатият кандидат си е и неин.


Президентът може да не подпише указ за назначаването му, което би било много добре. Но ВСС ще си го прегласува. Така че ефектът ще е като от предварителните консултации по въпроса какъв да е новият главен прокурор - никакъв. Впрочем, президентът още сега би могъл да каже какво мисли. Но си мълчи.


Да се разчита на т.нар магистратска общност е излишно. Съдиите възпитано не се намесват, докато прокурорски трудови колективи от цялата страна се надпреварват да изразяват верноподаническа "безрезервна подкрепа".


С изключение на една, всички партии си мълчат, сякаш темата въобще не съществува. А тези от тях, които са в парламента, са излъчили половината от членовете на ВСС и биха могли да се намесят. Но явно много ги е страх от главния прокурор - и днешния, и бъдещия. Най-оглушително звучи мълчанието на най-голямата "опозиционна" партия. От ДПС не се свенят да хвалят кандидата - той си е и техен.


Ще се трогнат ли кукловодите?


Тъй че дотук шансът е нулев. Остава само една опция - онези няколко субекта, които имат реалната власт и вземат решенията. Които (макар и може би не с еднакъв ентусиазъм, и не без противоречия помежду си) са посочили избраника и сега му дърпат конците. Както и на формално номиниралите го и на (почти) всички други институции в държавата. Единственото, което евентуално би могло да ги трогне, са някакви масови и продължителни протести. Както стана през 2013-та с отмененото назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.


Този пример обаче не е много окуражаващ. Тогавашното отстъпление на властта не промени кой знае какво, а после тя си го върна тъпкано на цялото общество. Пеевски и тези над и зад него се възмогнаха икономически, КТБ се срина и бе разграбена, завладяването на държавата се ускори, хватката се затегна и стана още по-нагла и брутална. Ясен пример за което е и сегашната процедура по "избор" на главен прокурор.


Днес опасностите за демокрацията, правата и свободата са много по-големи и непосредствени - открито репресивният режим изглежда на една ръка разстояние (за някои и това разстояние вече бе изминато). Днес има повече и по-сериозни причини да се протестира. Но и общественият натиск трябва да е още по-силен.


В края на краищата не е изключено пак да отстъпят, но ако това стане, ще е по-скоро голяма изненада. Надеждата изглежда малка. Но е задължително да се опита.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Превзета държава. Прост електорат.

 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  "Има ли шанс тези призиви и аргументи да бъдат чути и някой от онези, които формално участват в процедурата или биха могли да ѝ повлияят, да се засрами, стресне, уплаши и да даде заден ход? Отговорът изглежда ясен, но все пак - да видим."
  Няма да се стреснат, защото у тях е и ножът и хлябът. Народът както винаги няма думата.

 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма да има репресивен режим. Ще се играе на ръба, защото европейските средства са необходими.

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Колкото и да му се иска на автора той да определя кой какъв пост да заема, в България има демокрация и българите определят кой да управлява с избори. Ако приемем логиката, че трябва да управлява, този за когото хората не искат да гласуват, нищо добро не ни чака.

 6. 6 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 328 Неутрално

  За тези които са на 1% от минимума по избори е справедливо това което иска болшинството да е на една ръка разстояние.

  И ако тази ръка е дългата ръка на закона гонеща крадците с късите крака, още по добре за държавата и хората.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1620 Весело

  И за 12 години ЕС каква точно солидарност прояви? 12 години вижда (упражнява мониторинг) и пише докладчета как една държава от съюза бавно потъва в лапите на организираната престъпност. И какво? Солидарност? Да, колкото искаш за нелегално пресичащи границата. За 7 милиона българи - да гният.

 8. 8 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1081 Весело

  Няма да има репресивен режим. Ще се играе на ръба, защото европейските средства са необходими.
  —цитат от коментар 4 на hammurabi


  Точно така, в БГ винаги най-устойчив е корупционният режим... и той няма да бъде променен от 1000 или 10000 протертиращи в София или партия спечлила 4-5% от гласовете на избори.

  Грешна е и тезата, че нещата отиват на все по-зле, всъщност те бавно се подобряват, но понеже един крупен бизнесмен остана с блокирани авоари, а друт избяга в Белград се повтарят мантри, за да се създаде "революционна обстановка". А революции се правят трудно, когато стандартът на живот на всички се подобрява през последните 10 години :-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Странно е непрестанно да се обижда абстракцията "народът" Народът сам по себе си е и овчарят и академика. Склонността на Дай българистите да изкарват народът тъп , а те видиш ли били умни но неразбрани е някаква върхова абсурдност.
  Както вече 10 пъти казвам няма РЕВОЛЮЦИОННА ОБСТАНОВКА.
  А да ми номинира Главен Прокурор обвиняем вече минава всякакви етични граници.

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  Комбинацията на натегача до безумие Иван Гешев с некадърника и послушен като куче Даниел Кирилов е взривоопасна смес!
  От простотия и подмазвачество към силните не деня тези двамата могат такъв гаф да скроят, че да се чудим от къде ни е дошло.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  Вся власт советом! Или както там се казва по болшевишки. Вижте сега пичове, който и да захапе властта в ориенталска и постсъветска България все ще се опитва да грабне цялата власт. Та да се награби като за последно. Години ще минат, поколения, за да проумеят властващите и богаташите че да си се награбил и да живееш в безправовата и/или бедна държава не е голям келепир.

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#10] от "Храбър":

  Да качеството на съдебната ни система откъм кадри е много плачевно. Още повече да не забравяме, че Съдията е важната фигура, която отсъжда "по съвест". Е няма как да направиш "съвести" в някаква рамка на справедливост.
  Ама смятам, че с времето ще се наместят кадърни съдии.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#8] от "100 Рублей за Доллар":

  Може ли герберските тролове да сте толкова сбъркани!?
  Не ви ли е поне малко неудобно всичките си некадърни изпълнения и гафове, да извинявате с Прокопиев!?
  Той ли ви е виновен за къщите за тъщи/
  А за суджукгейт, а за разните там частни асансьори, покривни сауни и барбекюта.....?
  Не виждате ли че ставате нагли!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината": “...о. Още повече да не забравяме, че Съдията е важната фигура, която отсъжда "по съвест"..." Това е невярно твърдение. Съдията, като централна фигура на процеса, отсъжда съобразно допуснатите и приети доказателства по делото- това означава да действа съгласно вътрешното си увеждение. Не разбирам защо след като не знаете горенаписаното, което се учи във втори курс на юридическият факултет, се твърдят лаически неверни твърдения.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  Къв съдия бе умчо!?
  Става дума за прокурор и министър на правосъдието!
  И двамата назначени от #КОЙ.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#14] от "cmy12603507":

  Приемам забележката - съвест да се разбира вътрешно убеждение.

 17. 17 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":
  НПК Вземане на решения по вътрешно убеждение
  Чл. 14. (1) Съдът, прокурорът и разследващите органи вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководят от закона.
  (2) Доказателствата и средствата за тяхното установяване не могат да имат предварително определена сила.
  Чл. 18. Съдът, прокурорът и разследващите органи основават решенията си върху доказателствени материали, които те събират и проверяват лично, освен в случаите, предвидени в този кодекс.

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#15] от "Храбър":

  Хахаха. Браво на Доган тогава щом е толкова всемогъщ:) Само, че аз зная кой измисли Доган. Щото да вярва някой, че Пеевски е мозъкът на целият държавен живот си е голяма детинщина да се изразя меко.

 19. 19 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  ДА ЗДРАВСТВУЕТ ПРОКУРОРСКАЯ РЕСПУБЛИКА БОЛХАРИЯ!

  Нямаше да напиша горното изречение (което го пиша от 30 години), ако не виждах, че методите на Вишински и Берия все още се преподават и изповядват от онова съсловие, наречено ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНА СИСТЕМА.
  Но с тъпи депутати без елементарна граматика и андрешковки морал как да очакваме законите ни да отрежат останалите от съветския комунизъм структури?
  Съгласен съм с всички констатации в статията.
  Защото за всеки един истински юрист, а не - милиционер:
  ПРАВОТО Е ИЗКУСТВО ЗА ДОБРОТО И СПРАВЕДЛИВОСТТА!
  Да нарушиш принципа на Монтескьо за разделението на властите е все едно да кажеш:
  Аз тази Конституция не я признавам и мога да си правя каквото си искам (каквото ми наредят). За мен няма демокрация и гражданско общество. Аз определям кое е добро и правилно.
  ТАКА Е В ПРОКУРОРСКАТА ДЪРЖАВА.

  Хора, жал ми е за вас в България. Аз избягах от това, защото сте използвани само като материал!
  Да, и като гласоподаватели, когато не берете гъби...
  Молете се само един ден да се събудите и да сте спечелили от игрите на късмета!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4474 Весело

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":

  "че аз зная кой измисли Доган"


  ЦРУ и Костов,нали?!

  klimentm
 21. 21 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#17] от "cmy12603507":

  "основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото"
  –––––––––––––––––––––––––
  Уважаема колега,нека изясним първо понятито "ОБЕКТИВНО". Моля за разяснения какво е обективната страна на деянието и обективната истина, ако обичате!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4474 Весело

  До коментар [#8] от "100 Рублей за Доллар":

  ами как се подобрява непрекъснато или скокообразно?
  и защо тогаз сме на опшката по доходи?

  klimentm
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  До коментар [#5] от "svoboden":

  те и германците през 1933 г. си избраха Хитлер...

 25. 25 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  До коментар [#5] от "svoboden":

  Авторът не може да определя, но ДС и библиотекарския институт - могат.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  До коментар [#4] от "hammurabi":

  Вече се прескача отвъд ръба- и то много нагло и просташки - по милиционерски. А от ЕС видимо предпочитат (вече 10 години) да си сътрудничат и въртят сделки най-безсрамно с откровени мутри и кадесарски кланове, отколкото да подпомогнат демократичния процес.

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4474 Весело

  До коментар [#26] от "cmy12603507":

  Значи е ок когато достойнството на българските граждани бива тъпкано от бели хетеросексуални мутри като премиера на страната,неуки празноглавци като министъра на правосъдието,или типове като кандидата за г.прокурор? Кой в този случай продава "родните си майки"

  klimentm
 29. 29 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  “....Случаите на нападения в басейни - и срещу посетителите, и срещу служителите, стават все повече, казва пред Дойче Веле председателят на Федералния съюз на германските басейнови работници Петер Харцхайм. "От 2015 година насам произшествията в басейни рязко се увеличиха. Северноафриканците и хората от арабските държави буквално потъпкват нашите ценности", оплаква се той. Ако служителят в басейна е жена, тя изобщо не бива възприемана сериозно. Пък И В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ НА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НЕ СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ и затова те продължават по същия начин, посочва Харцхайм...“
  https://www.dw.com/bg/след-безчинствата-какво-видяхме-в-басейна-райнбад-в-дюселдорф/a-49783324
  ТОВА е днешната "правова държава“ германия! И нейният рупор се занимава с ... България, вместо да си оправи кочината в собствената си държава? Наглост! Не приемам съвети от държава, в която не се търси наказателна отговорност от физически лица за извършени от тях престъпления поради етническата им, религиозната им и националната им принадлежност!

 30. 30 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#26] от "cmy12603507":

  Първо,статията не е за Германия или за Дойче веле. Второ - в Германия се прилагат германски закони, Трето - утрото е по-мъдро от вечерта.
  Поспете и не забравяйте аспирина...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#30] от "Депутат 241":
  1. Не приемам хора, които не са си оправили кривиците в собствената си държава, да учат българите на ... принципите на правовата държава- това е нечуван цинизъм, груба подигравка и насмешка над българите.
  2. Германските закони не допускат пряка или непряка дискриминация, още повече, че германия е ратифицирала ИК и в нея е обявено юридическото съществуване на социален пол, различен от двата биологични човешки пола.
  3. И на утрото, и на вечерта, фактите си остават факти- дойче зеле систематично публикува статии, в които не критикува, а директно поставя етикети, произнася се като последна инстанция относно вътрешнополитически проблеми на други ЕС държави и се занимава с платена журналистика. Но най- злостен, злобен, саркастичен и отвратителен е дойче зеле към България и българите. Е- отдавна и аз му отговарям със същата монета- дв постигна това, което не успя да направи никой- накара ме да не харесвам германските граждани и техният манталитет. Да му е честито на дойче зеле, че сее омраза спрямо германските граждани....

 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4474 Весело

  До коментар [#31] от "cmy12603507":

  Дойче Зеле и германските граждани едно и също нещо ли са?

  klimentm
 33. 33 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#32] от "klimentm": Да- дойче зеле е официоз в германия- т.е. дв е изразител на германската политика, а тя пък се формира от германските политици, за които пък са гласували германските граждани с политически права!

 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4474 Весело

  До коментар [#33] от "cmy12603507":

  Ясно! Схванах!

  klimentm
 35. 35 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  “Следващият главен прокурор отдавна е бил избран от онези, които вземат решенията.”
  ——
  Предполагам, че това първо изречение в текста се предполага да е дисклеймър и да се чете така: “Ей толкоз съм залюпен! Който продължи да чите, ша е за негоф риск.”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 36. 36 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":


  “Странно е непрестанно да се обижда абстракцията "народът" Народът сам по себе си е и овчарят и академика. Склонността на Дай българистите да изкарват народът тъп , а те видиш ли били умни но неразбрани е някаква върхова абсурдност.
  Както вече 10 пъти казвам няма РЕВОЛЮЦИОННА ОБСТАНОВКА.
  А да ми номинира Главен Прокурор обвиняем вече минава всякакви етични граници.”
  ——
  Буквичките сте ги навързали в думички, думичките, криво-ляво —в изречения. Дотук —бравос! Чакаме тия изречения да формират нещо смислено. Държим синдъха, ей!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 37. 37 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":


  “да не забравяме, че Съдията е важната фигура, която отсъжда "по съвест"
  ——
  Настроение “жлъчно-саркастично” предполагам, ама тука не става ли дума за “прокурор”, а не за съдия?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 38. 38 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#17] от "cmy12603507":


  “Чл. 14. (1) Съдът, прокурорът и разследващите органи вземат решенията си по вътрешно убеждение,”
  ... и прочие алабализми.
  ——
  Явно съм прочела грешно настроението Ви от предишния коментар. Да предложим на Дневник да въведе ново настроение... да речем “алабалистично” ?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 39. 39 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#34] от "klimentm":


  “Ясно! Схванах!“
  ——
  😆 Имаше един НФ разказ от суциализма с мантрата “ давайте думатъ о человеке хорошо” ... понякога е много трудно, колкото и да ни се иска.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  Добре, че българския народ не се лъже лесно! Иначе отдавна да имаме чисто нова автентична болшевишка диктатура!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4474 Весело

  До коментар [#41] от "lz2":

  'Добре, че българския народ не се лъже лесно!'


  голем си майтапчия!

  klimentm
 43. 43 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ей това е истината "Свинската чума и очертаващият се дефицит на кюфтета правят наближаващите избори непредсказуеми..."

  Бойко е зависим
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 46. 46 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#8] от "100 Рублей за Доллар":
  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  Пенчо мамин революционен, ясно е, че платените проколхозни лумпена, всеки пишещ с по няколко ника, сте няколко, а и също и, че не си от най-умните, щом дори не изчакваш да мине малко време и няколко междинни коментара, преди пак да философстваш за "революционната обстановка" с друг акаунт.

  А ако в условията на Дневник има изискване потребителите да не ползват форума с повече от един акаунт, би трябвало проколхозните такива да намалеят с един.

 47. 47 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  Истеричната фаза започва да отшумява. Навлизаме във фазата на паважната депресия.
  Светлите умове на бившите партийни секретари като Ясен Б. трябва да бъдат опазени от последващи суицидни опити в преизподнята на тази кочина, обитавана от този тъп народ.

 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#22] от "klimentm":

  Щото започнахме от 10 евро 1997 година благодарение на болшевику като тебе. Те затова. И вече отдавна не сме последни по доходи. А от март заплатите в България белите са мъничко по високи от румънските 1247,00 лева.

 49. 49 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Превзета държава. Прост електорат.
  —цитат от коментар 2 на truly


  Така е ! Прост е , защото избира пак , и пак , и пак БКП И ПРИСЪДРУЖНИТЕ И !
  Народът не избора Главен Прокурор , а според мен трябва точно такъв като Гешев , който да изрине Авгиевите обори на МАНДРАДЖИИТЕ веднаж за винаги без много много да се допитва до БОРИС ВЕЛЧЕВ ! може на някои ОЛИГАРСИ с "ляво потекло " и "ДЯСНА " ориентация да не им изнася но ... TEMPORA MUTANTUR ET NOS MUTAMUR IN ILLIS !

 50. 50 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  Хайде и член 1 в конституцията. Всички знаем КОЙ е човека.ТОЙ е! А вече витае и духът на 30те - времето на Вишински и компания. Когато прокурорът казва "виновен си", без следствие и доказателства, без влязло в сила съдебно решение. Просто ей така, защото е спал накриво, или спазва линията на партията майка. А може и заради лична неприязън.

 51. 51 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Вече 10 години, държавата (вече територия) се управлява като охранителна фирма с мутренски произход, където счетоводителят на фирмата има основно задължение да укрива данъците в полза на боса. В случая, истинският собственик на фирмата е този, който е назначил счетоводителя и управлява създаденият модел на кръгова икономика (обръчи от фирми) на територията, която се нарича все още България през боса на фирмата.
  Укриването на данъци, като криминално деяние, изисква да не се допуска разрушаване на модела на кръгова икономика, което на простичък език означава установяване на режимна форма на управление, който изисква задължително пълен контрол върху правосъдната система, медиите и каквото се сетите като механизми и инструменти за контрол. Демократурата, която се представя като демокрация, се приема безропотно от населяващите територията, което провокира непрекъснатото желание на истинския бос да се гаври със същите тези населяващи територията. Понякога изглежда му става неудобно да изрази в прав текст мнението си за населяващите и го прикрива зад словоблудство като "морфичен резонанс". Иван Гешев е естествено продължение на процеси, загадъчно формулирани като морфичен резонанс от умиращия да се гаври с населяващите територията.

 52. 52 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "Когато нацистите дойдоха за комунистите,
  аз мълчах;
  не бях комунист.
  Когато затвориха социалдемократите,
  аз мълчах;
  не бях социалдемократ.
  Когато дойдоха за профсъюзите,
  аз мълчах;
  не членувах в профсъюз.
  Когато дойдоха за евреите,
  аз мълчах;
  не бях евреин.
  Когато дойдоха за мен
  - вече не бяха останали хора,
  които да ме защитят."
  Мартин Нимьолер

 53. 53 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  От троловете става ясно, че петоколонниците вече се черпят за тоталното превземане на държавата.
  Като са толкова смели и умни, защо не излезнат с физиономиите си и да управляват? Лесно се оказа да превземат медиите и да повтарят, че народа е прост, защото не знае какви ги вършат и какви кадри си поставят. Те, умните психопати защо не затворят границите? С колко ги изигра Големия брат? Или, много е лесно да се присвояват и пари от Европа и стъкмистиката да се узмисля.
  Европейските данъкоплатци сигурно и те са по-прости от старците от ДС.
  Защо медийния ну магнат се крие зад Пеевски и не се показва с цялата си мощ пред Европа и да заяви публично, че му харесват европейските пари и лесното съветско управление.

 54. 54 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колко повече ревът грантаджиите, толко повече си мисля че Гешев е идеален избор за нов главен прокурор. Никакво подаване на платен уличен натиск не трябва да има.

  Путин - мы верим в тебя !
 55. 55 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#52] от "objektivist96":

  МНОГО ДОББЪТ ТЕКСТ , КОЙТО ПОКАЗВА , ЧЕ "МЪЛЧАНИЕТО НЕ Е ЗЛАТО " ! Така че да не мълчим но да пишем ИСТИНАТА и да се БОРИМ за нея , а не за ДЕМОКРАТИЧЕН СОЦИАЛИЗЪМ "! Визия за България "точно това иска , а някой и ПРИГЛАСЯТ в ЗАХЛАС !

 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4278 Неутрално

  До коментар [#51] от "Анти Шишковци":

  "Иван Гешев е естествено продължение на процеси, загадъчно формулирани като морфичен резонанс от умиращия да се гаври с населяващите територията."

  Най-добрият коментар до момента.

  +++++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  От троловете става ясно, че петоколонниците вече се черпят за тоталното превземане на държавата. Като са толкова смели и умни, защо не излезнат с физиономиите си и да управляват? Лесно се оказа да превземат медиите и да повтарят, че народа е прост, защото не знае какви ги вършат и какви кадри си поставят. Те, умните психопати защо не затворят границите? С колко ги изигра Големия брат? Или, много е лесно да се присвояват и пари от Европа и стъкмистиката да се узмисля. Европейските данъкоплатци сигурно и те са по-прости от старците от ДС.Защо медийния ну магнат се крие зад Пеевски и не се показва с цялата си мощ пред Европа и да заяви публично, че му харесват европейските пари и лесното съветско управление.
  —цитат от коментар 53 на mara71


  "Европейските данъкоплатци сигурно и те са по-прости от старците от ДС.
  Защо медийния ну магнат се крие зад Пеевски и не се показва с цялата си мощ пред Европа и да заяви публично, че му харесват европейските пари и лесното съветско управление."
  СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ИВО ПРОКОПИЕВ !!!, ДРУГАРЮ !

 58. 58 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Истерия, еуфория, протести, статии...
  Няма почивка. Та даже и в Германия се "възмущават" и някой много запознат "немски" автор е писал в ДВ. Като резултат и цяла Германия вече е срещу Гешев.

  Опакован като граждански, протестът си беше чисто политически. Какъв досег има обикновеният гражданин точно с главния прокурор, та да се чувства толкова засегнат от избора му? Явно някой го язди за своите интереси. И той не е точно обикновен гражданин. Пък е много вероятно и да е направил нещо с което ГП се занимава.
  Още повече до момента се твърдеше, че Цацаров и Гешев са едно и също.


  Връзките не убягват:

  НПО (финансиране) => собственик => медии => партии => симпатизанти и протест

  Джордж => ИП => Дневник (ДВ) => ДемБГ => умнокрасиви на протест

  Като резултат ДемБГ вдигна батальона.
  Оттам и всяко отричане на подбудителството губи смисъл. Приказките за репресии, диктатури, превземане не убеждават никой извън сектата, съответно и протестите няма да станат масови.

 59. 59 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1634 Весело

  Откога е демократично, политическо джудже което има подкрепа от 2% като Да България, да определя името на новия главен прокурор.

  Ако всички от прокурорската колегия са издигнали този кандидат, означава, че трябва да се уволнят и всички прокурори, защото те си избират нещо което не му харесва на Ристьо

  Борис Велчев също е бил единствения предложен кандидат за главен прокурор и тогава всичко е било наред и сме били правова държава

 60. 60 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#31] от "cmy12603507":

  "1. Не приемам хора, които не са си оправили кривиците в собствената си държава, да учат българите на ... принципите на правовата държава- това е нечуван цинизъм, груба подигравка и насмешка над българите."

  Нали не мислиш наистина, че като е публикувано в ДВ го е писал германец?
  Написал го чистокръвен българин и заплатката му е платена от Джордж...
  Немците нямат нищо общо.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8285 Неутрално

  Как го допуснахме и защо проспахме толкова неща, които ни отдалечават от така мечтаната демокрация, всеки сам ще си отговори. Защото всички сме виновни.

 62. 62 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1634 Весело

  В коя страна в Европа главния прокурор се избира от шепа безделници, дето не могат да спечелят и един депутат.

 63. 63 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#1] от "100 Рублей за Доллар":

  Кукловодите на дойче веле хахахахахахахахахахааххахахахаах

  Хора, излизайте на улицата, ама не хвърляйте домати, ами камъни. С мирни протести няма да стане.

 64. 64 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#1] от "100 Рублей за Доллар":

  Нощна смяна а?

 65. 65 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Пинчери-ГЕРБ обичат да живуркат мизерно в замяна на редовно лигавене на омекнали дърташки суджуци.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 66. 66 Профил на iuj51580965
  iuj51580965
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колкото и да не ни се иска това е картината, изглеждаща потози начин от страни! Единствен кандидат, прокурор оричащ конституцията, поведение сепариращо обикновения човек от правовия ред, сакаш той е за богоподобни! Това бяха и моите впечатления преди да прочета статията! На къде вървим тогава, към европейски ценности и права на личността или към държава с нефункциониращи за обикновения чавек институции?

  Whitestar
 67. 67 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#66] от "iuj51580965":

  То само като кацнеш на летище софия още от терминала ти става ясно че си на място където дневният ред се определя от прости дърти мицифайки с чугунени тикви и омекнали пишки.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 68. 68 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 485 Весело

  До коментар [#29] от "cmy12603507":
  Вие другарко колко сте смешна...
  "ТОВА е днешната "правова държава“ германия! И нейният рупор се занимава с ... България, вместо да си оправи кочината в собствената си държава? Наглост!" - ако ще използвате сравнения, в които Германия е кочина, то България е гнусна помийна яма..
  "Не приемам съвети от държава, в която не се търси наказателна отговорност от физически лица за извършени от тях престъпления поради етническата им, религиозната им и националната им принадлежност" - в Германия престъпленията не остават ненаказани, за разлика от практиката по нашите ширини..

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА, ОБСЛУЖВАЩИ ЗАСТРАШЕНИ ОТ СЪД И КОНФИСКАЦИИ ОЛИГАРСИ, КОРУМПИРАНИ ЧИНОВНИЦИ И КМЕТОВЕ! АКО ОЛИГАРХЪТ ПРОКОПИЕВ НЕ БЕШЕ ПОДСЪДИМ ДНЕВНИК ДА Я Е ИЗХВЪРЛИЛ ТАЗИ ФЕЙК-СТАТИЙКА НА НЯКАКЪВ ХЕЙТЪР НА БОКЛУКА. ТОЙ ЩЕ МИ ГОВОРИ ЗА РЕПРЕСИВЕН РЕЖИМ - ДА ИДЕ В РУСИЯ И ТУРЦИЯ И ДА ВИДИ КАКВО ЗНАЧИ ДИКТАТУРА, ПЪЛНО ПОДЧИНЕНИЕ НА МЕДИИТЕ, ПОБОИЩА НАД ПРОТЕСТИРАЩИ И ПЪЛНИ С НЕДОВОЛНИ ЗАТВОРИ И ЛАГЕРИ! БЪЛГАРИЯ Е НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ НАПРЕД В ДЕМОКРАЦИЯТА ПРЕД ТЕЗИ ИЗТОЧНИ САТРАПИ! НАРОДЪТ ИЗБИРА ГЕРБ ВЕЧЕ ДЕСЕТА ГОДИНА ПОДРЕД, А ТОЯ КАКАНИЖЕ ЗА РЕПРЕСИВЕН РЕЖИМ! ПЛАТЕНА ПОДЛОГА!

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1708 Весело

  До коментар [#69] от "Дедо Крум":

  "Тъжният край на Кадафи и Муамар"

  И брат им

  Persistence of Time
 73. 73 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Как го допуснахме и защо проспахме толкова неща, които ни отдалечават от така мечтаната демокрация, всеки сам ще си отговори. Защото всички сме виновни.
  —цитат от коментар 61 на Роси


  Допуснахме го заради псевдо демократите - ГЕРБ! С миловидни анти БСП приказки се получи така, че да не допуснем лошите комунисти да загробят държавата вместо "добрите" комунисти. Сега обаче докато БАБХ загробват прасетата буквално, нас гражданите ни загробват трите прасенца.

 74. 74 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  Сладко е как Борисов мълчи, големия "мъжкар"

 75. 75 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Сладко е как Борисов мълчи, големия "мъжкар"
  —цитат от коментар 74 на Ksharp


  Борисов е много сладко как мълчи, а още по-сладко мълчат новите му придворни от СДС и в частност И Александър Йорданов! Такива хора ни пропиляха живота - в периода 90-95 година като тях!

 76. 76 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  виждате ли вие от "Свободна Европа", че ние от ДС имаме енергията да държим властта и да крадем спокойно. Вярвате ли вече, че съветската власт е наистина непобедима.
  Спокойно и лесно крадем европейците и даваме на Големия брат информация и пари уж за хиперпроекти, а рестото все някак се извлича от от бюджета.
  Нали вярвате, че Доган разпределя порциите, а Пеевски е главния ръководите на институциите? Нали виждате, че народа е прост, защото се лъже лесно с избори.
  Реалността е такава, каквато е.
  ГеШтапото е велик!

 77. 77 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 1037 Гневно

  Заставам зад всяка дума на автора!
  "ДП" /"дебелите прасета" - да не си помислите нещо друго/ отдавна са се развилняли и газят всичко, де що е Право, Норми, Конституция, за морал и приличие - изобщо да не говорим..

 78. 78 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1081 Весело

  "Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица."

  За да видите коментара кликнете тук.

  Пълен текст на коментара:

  Ще се трогнат ли кукловодите?

  Точно толкова, колкото кукловодите на Дойче Веле и/или 'Е'кономедия;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  "А Брюксел отгоре, през гъстия дим,
  гледаше на всичко тих, невъзмутим!"

 81. 81 Профил на asya29
  asya29
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "100 Рублей за Доллар":

  Точно така.
  За една шайка престъпници стандартът на живот резко се повиши .
  За останалите широки маси - най-ниските заплати в ЕС и оцеляване.

  София без паметник с шмайзери!
 82. 82 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3135 Весело

  Паралел с Пеевски може да направи само болен мозък. Тогава още същия ден десетки хиляди се изсипаха на улиците, Без подкана, без организация. Това беше пример на спонтанен протест.
  Сегашното бутане с остен на позаспалите лумпени от Орлов мост дори не може да се нарече и пародия на тогавашните протести. А една от причините е, че и лумпените поумняхя. Само умнокрасивите не могат!

 83. 83 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7446 Неутрално

  Трудна ситуация, работеща за управляващите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 84. 84 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3135 Весело

  До коментар [#75] от "Oleg Shishmanov":

  "Такива хора ни пропиляха живота - в периода 90-95 година като тях!"

  И си мислиш, че като напишеш "90-95" , амнезията ще нолегне целокупния българин.
  Да, ама не!
  Да видим, какво става в България, след като ти е бил пропилян животът.
  Ами че от 1995 до 2009 г. в България КАТАСТРОФИРАХА четири праввителства:
  -на Виденов-
  - на Костов
  --на Симеон
  -Тройната.
  Символът на катастрофата е фактът, че те всички започваха управлението с абсолютно болшинство в парламента, а в следващия парламент роставаха с по 25-30 процента от депутатите си. Народът безапелационно ги изхвърляше от управлението един след друг , категорично заявявайки "Не ви искаме повече".
  Сега виждаме жалки останки от тези четири катастрофирали управления да правят неистови опити да омилостивят народа и той да се откаже от своето "Не ви искаме".
  След като той вече е казал "Развод ми дай и повече не ме търси!"
  И пак да напомня- става дума за същия народ. Ако го проумеете, тогава помислете, КАКВО СТЕ НАПРАВИЛИ, за да го заставите да размисли и да се откаже от развода?
  Нищо! Само плюете по България по целия свят!

 85. 85 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Една от причините България да бъде все така под наблюдение в сферата на правосъдието от страна на Европейската комисия, е вътрешният саботаж, дело на мрежата от неолиберални неправителствени организации, за които "съдебната реформа" отдавна не е кауза, а добре процъфтяващ бизнес.  И макар в последните две години доносите им да не се отразяват върху обективността на мониторинговите доклади, в съдържанието на които дори присъстват и позитивни оценки за прокуратурата, това далеч не означава край на финансовите потоци, особено тези по европейската програма "Добро управление". Това освен сигурни и доста добри доходи, дава така нужното обяснение с какво се издържат "професионалните" протестъри, повечето от които познаваме като автори на всевъзможни "активни мероприятия" срещу различни държавни органи, в частност и срещу прокуратурата, каквито например бяха протестите в защита на осъдената на 20 години затвор за корупция кметица на "Младост".  Ако има съмнение, че част от протестърите обслужват конкретни подсъдими и обвиняеми лица не само заради тяхната "невинност", то грантовете от чужди фондации и проектите по европейските програми имат ролята на перфектния легален източник на доходи.  А ако се чудите защо миналия четвъртък в началото на работния за мнозина ден, между 09.00 и 11.00 часа, около Висшия съдебен съвет имаше 100-200 партийни активисти на "Да, България", начело с препитавалия се 15 години от грантове и фондове Христо Иванов, то е добре да проверите колко от тях са на щат или на хонорари в т.нар. "неправителствен сектор".  Едва ли е изненадващо, но се оказва, че част от идеолозите и организаторите на протести срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор са изпълнители на проекти с бюджети от по близо 100 000 лв. всеки. Куриозното е, че всъщност парите са за "мониторинг на съдебната система", т.е. за писане на доклади, в които задължително ще присъстват и въпросните протести – отминалият пред ВСС и предстоящият пред Съдебната палата. А може би най-абсурдното в случая е, че парите се отпускат от български институции, макар финансирането да е от еврофондовете.  Така излиза, че държавата издържа тези, които я саботират и по същество работят срещу отделните власти и срещу интересите на народа. Защото българите не са "втора ръка" европейци и не заслужават безкраен мониторинг, нито удобна и послушна прокуратура, каквато искат адвокатските лобита, разследваните олигарси и техните улични марионетки.  Още през пролетта на 2016 г. се планира разходването на 10 млн. лв. от "Добро управление" за всевъзможни проекти, свързани с правосъдието. Като половината тях – 5 млн. лв., ще бъдат разпределени на три етапа за поредните анализи, проучвания и доклади в областта на "съдебната реформа". Първият етап приключи още преди година, без изобщо някой да е разбрал какъв точно е ефектът. Успоредно с него се събираха и проекти за разпределянето на други 2 млн. лв., които вече са в етап на изпълнение. Още преди повече от три години прогнозирахме, че не малка част от бенефициентите ще се окажат близки до пропадналия бивш правосъден министър Христо Иванов. И излязохме прави. В последните работни дни на 2018 г. управляващият орган на програмата "Добро управление", който е на подчинение на вицепремиера Томислав Дончев, разпределя почти два милиона между 22 проекта, част от които са свързани с Христо Иванов и близки до него партийни функционери на "Да, България".  Така се оказва, че един от организаторите на протеста в понеделник пред Съдебната палата – адвокат Петромир Кънчев, един от лидерите на т.нар. Инициатива "Правосъдие за всеки", е сред изпълнителите по проект "Повишаване капацитета на организациите, които обучават медиатори, чрез изработване на Стандарти за обучение на медиатори", чието изпълнение е стартирало през февруари т.г. и ще продължи до август 2020 г.  Общата стойност на проекта е 99 370 лв., а сред партньорите на Кънчев, станал известен с организирането на съвместни сбирки с близката до укриващия се от правосъдието подсъдим Цветан Василев организация "БОЕЦ", се оказва и Биляна Гяурова-Вегертседер, наследничката на Христо Иванов в НПО-то Български институт за правни инициативи.  Същото НПО, което от създаването му до месец юли 2014 г. се ръководи от Христо Иванов, изпълнява и друг проект по "Добро управление" – "Инструментариум за базиран на данни граждански мониторинг и контрол на реформата в съдебната система". Бюджетът е в размер на 99 726 лв. Ръководеният от Вегертседер БИПИ е изпълнител на проекта, по който действителен бенефициент се оказва Сдружение "НПО Линкс", ръководено от Теодора Гандова. Същата претендира да е един от експертите у нас по въпросите на т.нар. "отворени данни". Освен че дясната ръка на Христо Иванов в "Да, България" Антоанета Цонева не крие суперлативите си към Теодора Гандова, се оказва, че името на специалистката по "отворени данни" е записано като отговорник на доброволците на въпросната партия, организирала протеста пред ВСС срещу номинацията на Иван Гешев.  Всъщност, оказва се, че НПО-то "Линкс" (да не се бърка със социологическата агенция "Маркет Линкс", основана в миналото от бившия началник на кабинета на премиера Румяна Бъчварова) на Теодора Гандова е бенефициент и по втори проект – "Отворените данни и гражданското участие: механизми за насърчаване на взаимодействието между администрацията, гражданите и бизнеса". Той е на стойност 82 480 лв.  84 036 лв. е стойността на друг проект "Върховенството на закона и икономически растеж", който се изпълнява от Института за пазарна икономика. С правната тематика в ИПИ се занимава Иван Брегов, автор на десетки статии, насочени изцяло срещу дейността на държавното обвинение, както и персонално срещу главния прокурор Сотир Цацаров, а вече и срещу неговия заместник Иван Гешев.  Какви ще са ползите от изброените четири проекта е нещо, което ще каже управителното тяло на "Добро управление", но отсега е ясно, че ще бъде отбелязано как всички бюрократични правила на Брюксел са били спазени. От подобни "кухи" дейности ефектът е невидим, въпреки милиардите, потънали в изграждането на електронно управление, стотиците милиони за ромска интеграция и т.н. По-същественият въпрос не е дори дали е налице конфликт на интереси, както и каква е била и имали ли са роля Христо Иванов, като ресорен министър и Румяна Бъчварова, като вицепремиер в предишния мандат на ГЕРБ, отговорна за административната реформата и "отворените данни" на администрацията, в изготвянето на критериите и правилата за европейското финансиране в областта на "съдебната реформа" по ОПДУ.  Важното в случая е, че Петромир Кънчев може да организира протести, без да се притеснява от прекомерната близост на "Правосъдие до всеки", до наемниците на подсъдимия Цветан Василев или прокситата на подсъдимия Иво Прокопиев. Иван Брегов може да продължи да громи с програмни статии "лошата" прокуратура, препечатвани в изданията, собственост или свързани с подсъдимите Василев, Прокопиев и други богати издатели, известни с това, че недолюбват разследванията за начина, по който са придобили богатствата си. Биляна Гяурова-Вегертседер също може да дава напоителни интервюта, в които да иска още и още мониторингови механизми над България. Теодора Гандова може да продължи да помага на своята приятелка Антоанета Цонева за партийното строителство на "Да, България", чиито доброволци "доброволно" протестират срещу онзи, който страхува подсъдими и обвиняеми олигарси, криминални приватизатори, корумпирани властимащи, рекетьори, сутеньори и ало-измамници.  Всичките те знаят защо го правят и по-важното – няма кой да им се разсърди, че не са на работните си места, а обикалят кьошетата около Съдебната палата – нали държавата им плаща.

 86. 86 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#52] от "objektivist96":

  "Когато нацистите дойдоха за комунистите,
  аз мълчах;
  не бях комунист...."
  ...Мартин Нимьолер

  Изоставаш от събитията- това Слатински си го беше авторизирал. Като свое творение,без Мартин....
  Ти, виждам, си една идея по-напред в морала. Давай, може и да излезе нещо.

 87. 87 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1407 Весело

  До коментар [#69] от "Дедо Крум":
  Деде, ти като си ги пишеш, четеш ли си ги, бе джанъм?
  Месо да искаш. Ще си го вкарват от където си поискат. И сега си го вкарват, защото българското производство далеч не задоволява местният пазар. Само от ЕС производители, ако речеш, можеш да се снабдяваш и то с прясно месо охладено, камо ли замразено. Пазарът не търпи вакуум. Тези, които наистина страдат са големите български свинекомплекси, които ще инкасират колосални непредвидени загуби. Тук трябва и ще се намеси държавата, доколкото са ни възможностите, защото ситуацията е бедствена и трябва да се реагира, като при такава.
  Глад бил идвал... пък как ви ги раждат главите такива ювелирни сентенции.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 88. 88 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 365 Неутрално

  “....Случаите на нападения в басейни - и срещу посетителите, и срещу служителите, стават все повече, казва пред Дойче Веле председателят на Федералния съюз на германските басейнови работници Петер Харцхайм. "От 2015 година насам произшествията в басейни рязко се увеличиха. Северноафриканците и хората от арабските държави буквално потъпкват нашите ценности", оплаква се той. Ако служителят в басейна е жена, тя изобщо не бива възприемана сериозно. Пък И В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ НА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НЕ СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ и затова те продължават по същия начин, посочва Харцхайм...“https://www.dw.com/bg/след-безчинствата-какво-видяхме-в-басейна-райнбад-в-дюселдорф/a-49783324 ТОВА е днешната "правова държава“ германия! И нейният рупор се занимава с ... България, вместо да си оправи кочината в собствената си държава? Наглост! Не приемам съвети от държава, в която не се търси наказателна отговорност от физически лица за извършени от тях престъпления поради етническата им, религиозната им и националната им принадлежност!
  —цитат от коментар 29 на cmy12603507


  Ти кво - сравняваш дребни нарушения на обществения ред в Германия с организирана корупция, изнудване и търговия с влияние от висши държавни служители и магистрати в България?

 89. 89 Профил на Ivaylo Stankov
  Ivaylo Stankov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Това е стара схема, но все още работи. Една две години правят гръмки скандални акции, операции с някой и после го издигат на висок пост. Припомнете си нашия министър председател как стигна до този пост.

 90. 90 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  "С изключение на една, всички партии си мълчат, сякаш темата въобще не съществува. А тези от тях, които са в парламента, са излъчили половината от членовете на ВСС и биха могли да се намесят. Но явно много ги е страх от главния прокурор - и днешния, и бъдещия. Най-оглушително звучи мълчанието на най-голямата "опозиционна" партия. От ДПС не се свенят да хвалят кандидата - той си е и техен."

  Изключението е ДБ. Единствено тази политическа коалиция протестира против нагласения избор на прокурорския сатрап. Затова срещу тази партия е насочено цялото медийно и политическо войнство в България , което защитава статуквото. Единствено срещу ДБ се изливат водопади от злобни коментари, клевети , подигравки, проявява се нетърпимост към тях, отправят се директни заплахи. Затова е редно , ако има улични протести , те да се оглавят имено от политическите водачи на ДБ. Сега е време за тяхна изява. Да излязат на улицата , да поведат протестиращите , пък по-нататък каквото ще да става. Изгледите за успех са малки , но така ще са изпълнили своя морален дълг.

 91. 91 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "100 Рублей за Доллар":ами как се подобрява непрекъснато или скокообразно?и защо тогаз сме на опшката по доходи?
  —цитат от коментар 22 на klimentm


  Защото имаме да наваксваме цели 45 години, а държавите, в които се живее по-добре, не спират да ни чакат, за да ги настигнем. Малко по-малко обаче започваме да живеем като бели хора, въпреки всичко.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 92. 92 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#8] от "100 Рублей за Доллар":стандартът на живот на всички се подобрява през последните 10 години :-)

  Това цитат на Бойко ли е ? Колко сте тия всичките? Щото останалите не забелязваме подобно нещо.

 93. 93 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#82] от "Дон Кихот":Паралел с Пеевски може да направи само болен мозък. Тогава още същия ден десетки хиляди се изсипаха на улиците, Без подкана, без организация. Това беше пример на спонтанен протест.

  Лъжеш! Данданията стана защото оня глупак Пеевски от трибуната на народното събрание, преди да го назначат, се обърна към Цветан със заканата да му разплаче майката понеже е знаел шашмите му.. Тогава герберите се уплашиха и изкараха удобните им десни ташаци и собтвените си подлоги на улицата„.

 94. 94 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  "Когато нацистите дойдоха за комунистите,аз мълчах;не бях комунист.Когато затвориха социалдемократите,аз мълчах;не бях социалдемократ.Когато дойдоха за профсъюзите,аз мълчах;не членувах в профсъюз.Когато дойдоха за евреите,аз мълчах;не бях евреин.Когато дойдоха за мен- вече не бяха останали хора,които да ме защитят."Мартин Нимьолер
  —цитат от коментар 52 на objektivist96


  Сега лафа е

  Когато дойдоха за комунистите аз мълчах - не бях комунист.
  Когато дойдоха за малцинствата аз мълчах - не бях от малцинствата

  И после всичко си дойде на мястото :)

 95. 95 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#4] от "hammurabi":

  Вече има репресивен режим. Единствената ми надежда е, че управляващите са толкова глупави, че дори това няма да направят добре

 96. 96 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5325 Неутрално

  Всички варианти са песимистични с изключение на един - да се протестира масово и дълго...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK