Разделението на властите е практически премахнато

В изпълнителната власт няма почти никой, който да не е бивш или бъдещ клиент на прокуратурата.

© Юлия Лазарова

В изпълнителната власт няма почти никой, който да не е бивш или бъдещ клиент на прокуратурата.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Заглавието е на "Дневник". Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител на КС2 ЕООД.


"В нормалните страни главният прокурор е част от изпълнителната власт, в България е обратното."


Красен Станчев
"Който не се подчинява, не трябва да яде".


Лев Троцки


Главните прокурори у нас не обичат сравненията с Румъния, когато стане дума за независимостта на съда. На мен те също не са ми правили никога особено впечатление - Румъния се подобрява, а България се влошава. Според Института "Фрейзър" България е била най-добре по показателя "съдебна независимост" през 2000 г., когато е получила 4.18 от 10 възможни точки.


По-интересно е сравнението със Зимбабве На него аз се натъкнах случайно през 2014 г., преглеждайки класациите в индекса за стопанската свобода в света.


Зимбабве и България


През 2012 г. по критерия "независимост и обективност на съда" България се оказва под равнището на Зимбабве. Когато България е в апогея на независимостта на съдилищата (2000 г.), съдът в Зимбабве е много по-независим - с 6.18 точки. С такъв ранг тогава са само най-добрите бивши комунистически държави Естония и Чехия.


Независимостта на зимбабвийските съдилища изчезва през 2001 г. (оценката им потъва до 1.5 точки). Президентът Мугабе решава да изземе селскостопанската земя, останала във владение на собственици от колониалния период. След това независимостта и обективността на съдилищата постепенно се подобряват, за да стигнат високите за такава ситуация български "стандарти" през 2011 г. Точно тогава България се плъзга под равнището на Зимбабве. След 2012 г. положението в Зимбабве се подобрява и е малко над нивото на България.


Зимбабве е президентска република. Съдебната власт е отделена от изпълнителната. Мястото на главния прокурор е в изпълнителната власт. Конституционните и другите висши съдии също се назначават от президента (по предложение на Кадровата комисия по правосъдие).


Мугабе има навика да сменя главните прокурори, когато не го слушат. За 37 години управление той сменя осем души на тази длъжност, някои от тях се задържат съвсем за кратко, ефективните прокурори са четирима. Последният е от позадържалите се на това място. Първоначално (през 2016 г.) той е обвинен в заговор да взриви мандра, която е собственост на жената на президента, а през 2017 г. е признат за некомпетентен, защото не разследва депутат насилник и педофил от партията на Мугабе.


Назначеният от новия президент Емерсън Дамбудзо Мнангагва главен прокурор и върховните съдии правят добро впечатление, ако се съди по докладите на ООН и напредъка на страна в индексите по върховенство на правото. Всички те произхождат от политическата партия на Мугабе – Зимбабвийския Африкански национален съюз – Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ).


Очевидно е, че президентът на Зимбабве е отговорен за разделението на властите и съответно за независимостта на съда.


България не е Зимбабве, отговорността е неясна


Най-важният отличителен белег е, че в България отговорността за размиването на разделението на властите, потиснатото положение на съда и незадоволителното състояние с върховенството на закона също е размита.


По последния показател, наблюдаван от Световната банка, също няма развитие от 2000 г. насам. От 2012 г. той се влошава, включително след законовите и конституционни промени от 2015 г. Това корелира с упадъка по показателя "контрол върху корупцията".


Българският показател "върховенство на закона" за 2017 г. е с 15-20% по-неблагоприятен от средното положение в района на Източна Европа и Централна Азия. Само Руската Федерация и азиатските страни от бившия СССР са по-зле.


Отговорността е и разтеглена във времето.


Непосредствената вина е на главните прокурори, а опосредената – на управляващите партии след 2003 г. и на назначените от тях и президента Първанов конституционни съдии.


Да се върнем още по-назад


През 1991 г., с чл. 126 и следващите от конституцията е учредена пълна независимост на фигурата на главния прокурор и централизираната под него прокуратура. Това е плод на страха от злоупотреби на изпълнителната власт, при неясен изход от следващите избори и страх на депутатите от БСП от отговорност за действията на предишния режим. (Затова президентът няма ефективни лостове да поддържа разделението на властите, а ветото е хилаво.)


Бе очевидно, че това положение на главния прокурор следва съветската "конституционна" традиция, дори и без наличието на някой доморасъл Сталин, Путин или Мугабе.


През 2003 и 2005 г. страхът отдавна бе изчезнал, а БСП след неразбориите от 1996 и 1997 г. отново бе част, понякога неявна, от управлението на страната.


Конституционният съд фактически гипсира разпоредбите на чл. 126 и следващите, постановявайки, че "главният прокурор" е всъщност част от "формата на държавно управление".


Първото конституционно дело № 22/2002 г. е предизвикано от главния прокурор. В негов интерес е да направи конституционното положение на своята институция непроменимо.


По второто (№ 7/2005 г.), когато Върховният касационен съд търси разяснение на "формата", главният прокурор и Асоциацията на прокурорите считат, че дори самото задаване на въпроса е недопустимо и следва да бъде отхвърлено изцяло. А ако бъде разгледано, "да се приеме разбирането, че посочените изменения представляват промяна във формата на държавно управление и извършването им е от компетентността на ВНС." Съдът възприема възгледа на прокурорите. Те имат право да искат страната да е нещо като прокурорска република (или монархия). Ирационално и неоправдано е съгласието на Конституционния съд.


"Който не се подчинява, не трябва за яде"


С тези думи Троцки описва положението в Съветска Русия. Те са валидни и за управлението на Мугабе и Путин.


През 2004 г. и 2006 г. комисарите на ЕС по разширяването, с които говорих често, виждаха проблема с прокуратурата, но харесваха България и не смятаха, че трябва да поставят разрешаването му като условие за членство. Пък и нямаше практика, на която да се позоват


Деянията на сегашния главен прокурор са добре известни и са описани от съименника ми Красен Николов. Тук ще се спра само на онова, което се е превърнало в практика.


- Покрай първия мащабен публичен акт на главния прокурор стана ясно, че той има негативен пресантиман спрямо бизнеса. Тогава, в началото на 2013 г., под предлог за "борба с монополите", по негова заповед, насред организирани протести срещу ЕРП-тата, разследващи "качулки" нахлуха в офисите на тези фирми. Нищо, че бизнесът им е изцяло регулиран, статутът им произтича от закона и не им е позволено да оперират на либерализиран пазар.


- Дори след обрастването на прокуратурата със специални допълнителни органи с трудно произносими абревиатури, налице е афинитет към паралелно участие във важни политически дела – избори, нападения срещу банки и/или бизнеси, за които публиката научава от изяви на чуждестранни посланици и използване на стари приятелства за уреждане на сметки "на кафе".


- Тези приятелства не са с "десни екстремисти" по определението на новия кандидат прокурор, а с противниците на "десните екстремисти". Най-показателният случай е този с конституционно дело №13/2015, предизвикано от главния прокурор, чийто резултат е въвеждането на давност спрямо деянията на управляващите между 1944 и 1989 г. Иначе казано, този човек не вижда престъпление срещу мира например в окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор през 1968 г.


- Постигнато е същинското мнозинство на прокуратурата и главния прокурор във ВСС, а неговата "етична" комисия, в това число тази, която назначава и уволнява съдиите, му е подчинена, включително с политическата подкрепа, за която стана дума по-горе.


Разделението на властите е практически премахнато. То не действа поради един много прост механизъм: в парламента и в изпълнителната власт няма почти никой, който да не е бивш или бъдещ клиент на прокуратурата.


Същото е положението и в зависещите от главния прокурор съприлежащи му учреждения. Остава само да се довърши този модел и в съда. Това няма да е трудно, защото политическата система е вече ад хок еднопартийна.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Путинизация на държавата. Само Баце дето се провали, но октоподът докопал се до властта продължава без лице. В Русия си имаме джуджето за лице, а тук властта е невидима, но осезаема. Никой, включително и БСП не задава въпроси. Килимчето е дръпнато изпод нозете на избирателя и дните на демокрацията са преброени. Всичко това под зоркия поглед на ЕС или както е казал поетът: "... И господ от свода, през гъстия дим, гледаше на всичко тих, невъзмутим!"

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  Скоро ще чуем и за ПП. Официално.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  В България реформата в съдебната система НЕ СЕ СЛУЧВА, но не по вина на Гешев. Защото преди Гешев беше друг... а преди него пък беше друг..
  Обаче на нас все ни е трудно да уцелим виновника за даден провал...

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Прокуратурата като правен институт се появява най-напред във Франция в края на ХІІІ век при установяването на инквизицията в Прованса за противодействие на ерестта на катарите или албигойците, а по-сетне и на ордена на бедните рицари на Иисус от Соломоновия храм. Официално институтът на прокуратурата е въведен във Франция от 1302 г., след което държавното обвинение е конституирано като защитник на Франция и държавния интерес в процеса срещу великия магистър Жак дьо Моле.
  У нас статутът на прокурорите се урежда от Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт. При осъществяване на своите функции те се подчиняват само на закона. Прокурорите се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от ВСС. За прокурори се назначават лица, които имат само българско гражданство, завършили са висше юридическо образование, преминали са стаж и са придобили юридическа правоспособност, не са осъждани на лишаване на свобода за умишлено престъпление и притежават необходимите нравствени и професионални качества.
  Промените , за които говори уважаваният от мен Красен Станчв ,и по - точно тези от 2002 , 2004 , 2006 главни прокурори бяха , ако не ме лъже паметта , Никола Филчев и Борис Велчев /първи мандат /, в началото на 2012 - Бойко Найденов и след това Сотир Цацаров /2012 края - до днес /Решение № 12 от 13 октомври 2016 г. по конституционно дело № 13 от 2015 г. представлява отговор на допитване на Цацаров относно премахване давността на престъпленията на ком.режим спрямо български граждани . КС , при председател БОРИС ВЕЛЧЕВ решава , че има давност , което лично според мен е АБСОЛЮТНО НЕПРАВИЛНО , тъй като това са ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО , за които давност НЯМА !
  Къде тук виждате ролята на предложения , но не избран Иван Гешев ! Бъдете по-сериозни и информирани! Всичко това се извършва и ще продължава да се извършва от представителите на една "ПРАРТИЯ " със Столетна история , дълбоко вкопана в корените на България и в сърцата и умовете на голяма част от хората , и най-вече , което ме изненадва НЕПРИЯТНО , у хора ДЕМОКРАТИ !
  Тук идва моментът на "опорките "за ГРОБ / бкп - №2 / , за Партийния билет на БАЦЕ и др. подобни клишета ! Моля ви - спестете си ги ! Ако Правителство № 2 на Борисов/ГЕРБ/ и РБ си бяха свйршили работата по СЪДЕБНАТА РЕФОРМА , която правосъдният министър ,тогава ХРИСТО ИВАНОВ, доведе до "под кривата круша " и при първите обструкции от страна на известни "политически семейства " си подаде оставката , сега ,може би , нямаше да пиша това ! А вие просто НЕ ПОСТАВЯЙТЕ КАРУЦАТА ПРЕД КОНЯ ! Иван Гешев е предложен , а не избран ! При това положение и МАЯ МАНОЛОВА може да ни стане ГЛАВЕН ПРОКУРОР ! Тя също актино "работи " с КС !


  РЕШЕНИЕ № 12 от 13 октомври 2016 г.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#6] от "Зори":

  Не е работа на Гл. прокурор да прави съдебна реформа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Весело

  До коментар [#7] от "doroteus":

  Значи според теб Институтът на Прокуратурата е създаден за борба с българите. Велик си родолюбецо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Разделение и независимост на отделните власти, не е удобно за управляващата мафиотска върхушка Главният прокурор не брани интересите на държавата, а се превърна в куче пазач на малък партийно олигархистичен кръг.

 11. 11 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Красен Станчев, Георги Лозанов,......,......,..... Мoney makes the world go round.
  —цитат от коментар 5 на Боби Бобев


  БУДАла не критикувай личността на автора. Ако можеш обори аргументите му. От къде ви намериха такива?

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 265 Неутрално

  [quote#11:"К2"][/quote]

  Умньо, какво друго, ако нищоказване е това:
  "Дори след обрастването на прокуратурата със специални допълнителни органи с трудно произносими абревиатури, НАЛИЦЕ Е афинитет към паралелно участие във важни политически дела – избори, нападения срещу банки и/или бизнеси, за които публиката научава от изяви на чуждестранни посланици и използване на стари приятелства за уреждане на сметки "на кафе".
  Какво значи налице е... Откъде се вижда че е налице? Някакви примери? И откога нападението срещу банки е "участие в ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЛА?
  Кои стари приятелства уреждат сметки "на кафе"?
  Ами това даже и тъпакът К2 може да го напише...
  Хайде отивай да скачаш, че "кой не скача е червен"... Нещастници от пайтона.

 13. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2203 Любопитно

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Анджък де! Тогава защо вината пада само върху главния прокурор като се заговори за реформи?

 14. 14 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  [quote#11:"К2"]
  —цитат от коментар 12 на Боби Бобев
  Умньо, какво друго, ако нищоказване е това:"Дори след обрастването на прокуратурата със специални допълнителни органи с трудно произносими абревиатури, НАЛИЦЕ Е афинитет към паралелно участие във важни политически дела – избори, нападения срещу банки и/или бизнеси, за които публиката научава от изяви на чуждестранни посланици и използване на стари приятелства за уреждане на сметки "на кафе".Какво значи налице е... Откъде се вижда че е налице? Някакви примери? И откога нападението срещу банки е "участие в ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЛА?Кои стари приятелства уреждат сметки "на кафе"? Ами това даже и тъпакът К2 може да го напише...Хайде отивай да скачаш, че "кой не скача е червен"... Нещастници от пайтона.[/quote]

  Не БУДАла! Ако не можеш да осмисляш текст , някой недобронамерен може да си помисли , че си функционално неграмотен.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":

  “Промените , за които говори уважаваният от мен Красен Станчв”
  ——
  И за кво точно го уважавате тоя гусподин? Щото такава мътилка му в кофата, като канавка след дъжд. Отидох да чета решенията които реферира и много маргинално са свързани ... не дочетох заради промта за новостите от Франкфурт
  http://www.constcourt.bg/bg/Acts/GetHtmlContent/4bc826fe-aa52-4590-8c0e-3ab698cd272a

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 16. 16 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 499 Весело

  До коментар [#14] от "К2":

  Добронамерен съм, но въпреки всичко си го помислих!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 17. 17 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "По същество, (Гешев) пледира за отмяна на демократичния правов ред и преминаване към режим на неототалитарна прокурорска тирания. На някои хора вероятно тоталитаризмът им липсва. Колко са те обаче може да се провери само на парламентарни избори."

  Драмата е:
  1. На стадото му е все едно. Важното е да вижда, че отпред има овен;
  2. За всеки случай, ако овена нещо се чалдиса, избирателната система е овладяна до степен, при която могат да се произведат всякакви изборни резултати, които да поставят начело правилният овен. Това само глухите и слепите не го виждат, т.е. стадото.
  3. Резултатите от машинното гласуване бяха такива, че властта бързо взе правилното решение за овена.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#13] от "Зори":

  Нямам такова впечатление.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2071 Весело

  Станчев просто не знае какво си пожелава. В страните, които базират правото си на common law прокурорите наистина са част от изпълнителната власт и се назначават съответно. Онова, което московският възпитаник Станчев не споделя е, че там съдиите от местните нива се избират на преки избори и след 5 години минават отново на избори за несменяемост. Съдиите от високите нива се посочват от изпълнителната власт и биват утвърждавани от законодателно тяло. Освен, че у нас правната система е базирана на коренно различни принципи, какво би се получило ако приложим горното у нас? А, таварисчи! 😲

  Дедо Красен не се сеща, че накъдето и да се завърти, дирникът му се пада все отзад.

 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  "Десните" нали си обичате ББ, к'во ви бърка тогава. Замине ли ББ, заминават и някои "десни" привилегии, нъл тъй Красенчо? Със сигурност ще да ви стряскат съня с различни ставки по ДДС и други дан. "дивотии", за които вие всъщност "десните" "институти" съществувате.

 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2071 Весело

  До коментар [#11] от "К2":

  Абсолютно прав си! Ние тук отдавна свикнахме, че корифеите на демокрацията и пазарната икономика по правило са завършили марксистко-ленинска философия в СССР, минали са през АОНСУ и произхождат от семейство на завеждащ отдел на ЦК на БКП и нагоре.

 22. 22 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Институтът на ПРОКУРАТУРАНА /в същност не "институт " , а ИНСТИТУЦИЯ / играе ролята на ЗАЩИТНИК на ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ от престъпници от различни "цветове " , "професии " и "групировки " , както и от някои НПО - та , които работят изцяло в ушърб на обществото и се финансират от Сорос , Путин и др.подобни "благодетели "! !!!! Така е и по Констуция !

 23. 23 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Прокуратурата моделира обществото по свой образ и подобие. Като че ли не беше точно така.
  Политическата власт моделира обществото по свой образ и подобие. И така, май, не беше.
  Обществото моделира държавата си по свой образ и подобие. Нещо такова беше, ама не се връзва.
  Всяко общество е управлявано толкова добре, колкото заслужава. Въпросът е това ли е цената за близостта ни с Русия. Нали сме в Европейския съюз?
  Всеки съюз има такива членове, които заслужава. Да си пожелаем Европейският съюз да не събалява, че ни заслужава.

 24. 24 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#23] от "hammurabi":

  Пропуснах да завърша с Апий: "Всеки сам е ковач на собственото си щастие".
  Да си пожелаем да имаме силата да изковем така лелеяното разделение на властите. Работата на ковача е трудна.
  Само с писане няма да стане.

 25. 25 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Прокуратурата ни се състезава със Зимбабве, демокрацията ни с Русия - има нещо криво в тази ситуация.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 26. 26 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Тук се посочва генезисът на проблема - негодната и вредна съдебна система, замислена от бащите на конституцията в страха им от евентуално съдебно преследване на бивши властници. Но също отваряща безкрайни възможности за бъдещо крадене и безнаказаност. В угода на задкулисието, не на легитимно избрани власти. Съдебна система, отваряща широко портите за анархия и турболенции като днешните. Защото ако премиерът назначаваше главния прокурор щеше да си помисли преди да го ползва за бухалка. Всичко ще се пише на сметката му. Какви невероятни възможности за комбинации, договорки, изнизване от отговорност... Отделен въпрос е дали днешният премиер го прави. Опозицията в лицето на Демократична България, ДПС, Възраждане на Костя Копейкин, БСП /на втори план/ го клеймат, че го прави. Той твърди - избраха си го прокурорите, нали така искахте... Аз какво отношение имам? Така е, няма отношение, видимо и формално. А щеше да бъде добре да имаше. Нещо повече. Отговорността за избора да бъде изцяло негова и само негова. Оставете Зимбабве. Както е в Америка, примерно.

 27. 27 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 269 Неутрално

  В България реформата в съдебната система НЕ СЕ СЛУЧВА, но не по вина на Гешев. Защото преди Гешев беше друг... а преди него пък беше друг.. Обаче на нас все ни е трудно да уцелим виновника за даден провал...
  —цитат от коментар 6 на Зори


  Вярно е, но това променя ли характеристиката на Гешев? За следващия провал виновен ще е Гешев. Не, че за този е невинен.

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#26] от "nik_77.":

  "...негодната и вредна съдебна система, замислена от бащите на конституцията в страха им от евентуално съдебно преследване на бивши властници. Но също отваряща безкрайни възможности за бъдещо крадене и безнаказаност. В угода на задкулисието, не на легитимно избрани власти."

  Още докато "бащите на конституцията" кукуригаха възторжено от трибуната на доминираното от комунисти, ченгета и руска агентура "велико" народно събрание, а Вечната Амбър (Гуньо Ганев) се провикваше с бръснарски патос "Музика, господа!", умни хора като Стефан Савов, Светослав Лучников, Елка Константинова и други трезви гласове - предупреждаваха, че тази конституция е нефелна, че не гарантира реална демокрация и разделение на властите, а предвижда безброй вратички за ненаказуемост на творците на националната катастрофа -

  - но тези мъдри гласове бяха удавени в хора на кукуригащите комунисти, ченгета и руска агентура, толкова подобен по сила и възторженост на днешния гербав хор...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  За 30 години стигнахме там, откъдето тръгнахме. Но тогава поне не ние ги избираме. Сега ни заблуждават, че избора е наш, а те назначени отдавна. И както казва италианският разследваш журналист Роберто Савиано,написал книга за мафията и със смъртна присъда от нея,Италия е демокрация с мафия вътре, България е мафия с демокрация вътре.

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#29] от "Роси":

  "За 30 години стигнахме там, откъдето тръгнахме."

  Пълен кръг!

  Откъм Алея Централна се дочува познатият дрезгав смях на Учителя... 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Прокуратурата - институцията с най-нисък процент обществено доверие? Дори децата не вярват. Това е като институт за отглеждане на послушни боклуци.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 32. 32 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1809 Разстроено

  Тотално овладяване по съвестски тертип. А народът принизен до ниво да мисли за оцеляването си, и "да не знае много-много" :/

 33. 33 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 465 Неутрално
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2054 Весело

  Ленин -Сталин- Ди-ми-тров!
  Иии иху! :D

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В държавата на мутрата Бойко, разделение на властите, няма и няма и да има!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 37. 37 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 577 Весело

  Ами, честито, другари. Успяхме! Поне в робската си психика и примиримост българите сме обединени. Следващата стъпка е да се гласува закон герп да управляват до гроб.

 38. 38 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално
 39. 39 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ми направо Бокомир да връща чл. 1

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 40. 40 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Не разбирам, в САЩ U.S. Attorney са служители на Department of Justice и е нормално защото представляват интересите на държавата. Защо в България прокуратурата не част от министерският съвет, нека всеки град и област да си имат прокурори които са част от местната власт. Аз като гражданин като си наема адвокат, той работи за мен. Нормално е прокурорите да работят за изпълнителната власт. Тези които трябва да са независими са съдиите. Нищо не разбирам от българската система, но ако съм полицай и хвана мафиот, то бих искал прокурорите да работят с мен а не срещу мен.

 41. 41 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Другари, преглътнахте ли Геша?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нищо не разбирам от българската система, но ако съм полицай и хвана мафиот, то бих искал прокурорите да работят с мен а не срещу мен.
  —цитат от коментар 40 на accidental


  Проблемът е, че повечето хора не разбират, но за разлика от вас не си го прознават, а имат много твърдо мнение, формирано, разбира се, от жълто-кафевите медии.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 44. 44 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  Е, поне останалите тук са свикнали.....една партия, един народ , една (нещо като...) държава ! И ако не е така , значи нещо се готви....отдавна разбира се !

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Миии...
  Гьонсурат Еничари Разсипват България.

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Добре де, правейки сравнение между Зимбабве и България по показател "разделение на властите" (независима съдебна система и пр). Ясно се вижда, че това няма никакво влияние на икономическото развитие. :)

  Къде е Зимбабве по стандарт, къде е България. :)

  Очевидно разделението на властите е тотална глупост или класацията на "Института Фрейзър" е тъпня и няма нищо общо с реалния живот. :)

 48. 48 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  За Гешев и спецпрокуратурата... Откъде е тая увереност, че е човек на Доган, Пеевски, руснаците, разни олгарси и пр? Напротив, състояха се събития, които не са в полза на твърдението. Ареста на знакови олигарски, примерно, на кметове /от ГЕРБ, също/. Вярно, сгащиха Иванчева, припозната от Зелен Младост, но там се е произнесъл съдът... Отделен въпрос е жестокото наказание, но Гешев няма вина за наказателния кодекс. Внимава с Делян Пеевски, но там руснаците бият през пръстите. Ангажираха най-добрата правна кантора в Москва, филиал на "Морган Люис" да го защитава срещу евентуални неприятности. С Доган е същото, с Ковачки, с Вълка. Но да не се избързва. При нова конфигурация с по-малко руско влияние в парламента и съдебната система - не се знае. Гешев каза нещо за визията си, което впечатлява - ако в развитите демокрации възможностите за протакане и измъкване в съдебния процес са с индекс 1, в България въпросният индекс е 100. Напатилите се от "правосъдието" хора приветстват такава позиция. Тук се спомена за Америка. Как е по филмите? Можеш да мълчиш, кажеш ли нещо ще бъде използвано в съда.. Това го казва обикновеният патрулен полицай, слагащ някому белезниците. Представете си в България да го каже на задържан. Няма как, нали? Ще го набият и после съдът ще ги пусне с гаранция подписка. В ромските махали такива случаи има. И не само там. Но за какво говори това. В Америка патрулният полицаи е легитимен участник в съдебния процес. И свидетелството му в съда тежи.

 49. 49 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Кмет без общинските съветници не може да вземе нито едно решение. Там се работи на принципа на споделените интереси. Координатор и основното лице, което регулира корупционните схеми е председателя на общинския съвет. Официално, се избира по "демократичен" път, но всъщност е наложен от съгласувано споразумение на най-едрия бизнес, който от своя страна си има своето лоби в парламента. Случва се да се предложи и временно компромисно решение. Всичко останало е цирк и пушилка. Дали сестра Галева или Фандъкова ще е кмет, отзад са едни и същи интереси. Не случайно вниманието на избирателите се насочва точно към двете персони. ПИК (Пеевски Иска да Каже) може да изнесе жестоки компромати и срещу двете, но никога няма да го направи. Но атаките му са насочени срещу конкретно лице. Следователно обекта на атаките е най-големият враг на статуквото (#КОЙ).
  Във вица по-долу, спокойно думите "бате Бойко" могат да бъдат заменени със "сестра Галева". Защо нея? Защото на желанието за промяна "дебелото" статукво предлага "своята" промяна! А ето го и вица:
  "Умира Бат Бойко…
  Пред портите на Рая го посреща Свети Петър:
  – Здравейте, господин Борисов!
  – О, здрасти Началник!
  – Вие, господин Борисов, сте известна личност и наш дълг е да ви дадем право на избор къде да останете – в Рая, или в Ада! За тази цел, ще прекарате по един ден и на двете места и сам ще изберете след това!
  Отиват в Ада, влиза Бат Бойко и гледа: огромно голф-игрище, всичките му стари дружки от мутренските времена, далавераджии, политици… облечени в маркови костюми, маси с хайвер и шампанско, мацките с яки задници и огромни цици, Дяволът – страшен пич, направо като негов брат само майтапи и простотии ръси … абе, Рай!Минал денят, нашият предоволен! Дошло време да иде в Рая! Там красота, спокойствие, мили хора, скачаш от облаче на облаче, свириш на арфа….И там изкарал добре, но в Ада по – се изкефил и предпочел да остане там! Влиза Бат Бойко наново в Ада и гледа… пуста земя, покрита с боклуци, смрад, отврат, приятелите му в дрипи, дяволът ги юрка към казана, мацките скапани и грозни… нашият – изумено:
  – Абе, Дяволе, слушай брато…вчера тука беше супер…голф, хайвер, шампанско…кво стана?
  – Аааа, почти като при вас… това вчера беше предизборната кампания…….днес вече си гласувал…"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK