За НАП и отпуската на Галя Димитрова. Или как се върнахме в комунизма

Не помагат особено и уверенията на изпълнителния директор, че "поддържала дистанционно връзка със своя екип и заедно взимали решенията"

© Георги Кожухаров

Не помагат особено и уверенията на изпълнителния директор, че "поддържала дистанционно връзка със своя екип и заедно взимали решенията"Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Галя Димитрова не прекъсна отпуската си, след като стана ясно, че данните на над 4 милиона българи "са изтекли" в интернет. Това било "тежко, но много добре обмислено" решение, каза самата тя. Шефката на НАП аргументира отсъствието си с "важна и изключително отговорна лична причина". Според нея е необходимо "човек да е отговорен не само в професионален, но и в личен план".


Ще си позволя да не се съглася с г-жа Димитрова. Решението, а още по-малко реакцията ѝ на поставените въпроси не бяха добре обмислени. Когато става дума за хакването на цялата държава и за разкриването на лични данни, които според експертите са по-ценни от кредитни карти, ръководителят на "протеклата" агенция трябва да бъде на "висотата на положението". Да бъде на своя пост.
Не изключвам г-жа Димитрова наистина да е имала личен ангажимент. Но тя не си направи труда да уточни какъв е той, а ситуацията в НАП очевидно е извънредна. Не помагат особено и уверенията на изпълнителния директор, че "поддържала дистанционно връзка със своя екип и заедно взимали решенията". Накратко, поведението на г-жа Димитрова може да бъде определено с думи като безочие, безтактност и наглост.


Какво ще последва


"Снишаването", докато "бурята" попремине, е обичайна практика. Проявите на малодушие естествено далеч не спохождат само злощастната държавна администрация. Това е човешка черта. Среща се навсякъде, дори в частния сектор. Разликата, разбира се, е в това, че в една частна фирма е почти изключено скатаването да ти се размине или да остане незабелязано. Друго е, когато ползваш политически протекции.


Не искам да кажа, че последици за ръководителката на НАП няма да има. Нито пък намеквам, че някой я пази - нямам данни за това. Не изключвам да видим поредната серия от оставки. Ще гръмнат няколко бушона. Нещо ще припламне, ще изгори (вероятно наужким) за пред публиката. Важното е друго: схемата ще се запази.


Да не пропускаме и че премиерът Бойко Борисов също "се покри" в началото на "НАПлийкс". А първият му "култов" коментар беше, че хакерът е "уникален мозък", атестат за "качеството на образованието" и "истински вълшебник". После дойде обратът.


"Кучето скача според тоягата" - гласи една хубава българска поговорка. Колко от нас са готови активно да отстояват интересите си, когато са накърнени? Тук не говоря за събития от голям политически магнитуд, за протестите, породени от "Виденовата зима", за назначаването на г-н Пеевски за шеф на ДАНС, сегашното "състезание" с един кон за главен прокурор и др. Става дума за малките, "дребни" злини и неправди, които всички изпитваме понякога на гърба си.


Да поговорим за "малките камъчета". Колко от българите са готови да си потърсят правата, когато в личен план се сблъскат с арогантността, некомпетентността или покъртителния мързел на чиновниците? Струва ми се, че за 30 години "демокрация" така и не се научихме, че понякога е по-добре да се съпротивляваме, вместо да се каляваме в стоицизъм. Да се съпротивляваме дори и срещу "малките камъчета" в обувките. Защото пасивността подхранва наглостта.


Другата страна на медала е, че има безчет случаи, в които самата организация, чрез която са предоставяни съответните "услуги" на гражданите, е на трагикомично, допотопно ниво. Тук и добросъвестността на обикновените служители, тогава, когато я има, не може да помогне. Да споменавам ли например митичните тетрадки, в които се записват и "издирват" получателите на колетни пратки в софийската Централна поща? Да, там "базата данни" в края на второто десетилетие на 21-и век е основно на хартиен носител.


"Електронно управление" ли казахте?


Моя близка тази година си поднови паспорта. В паспортната служба, в препълненото помещение в РПУ-то, хората попълваха заявленията си натъпкани един до друг, често направо "на колянце". По стар български обичай. Каква "тайна" на личните данни? Още по-голям е хаосът в паспортното на бул. "Мария Луиза" в столицата (Отдел "Български документи за самоличност", СДВР). Там е същинска вавилонска кула; нагъчкани като сардели в кутия, българи и чужденци пишат и бришат... Можем само да си представим какъв "обмен" на лични данни тече. Така че слабо защитените файлове, съхранявани в НАП, са, простете за клишето, само върхът на айсберга.


Известно е предупреждението на германския социолог Макс Вебер (1864-1920) за опасностите, които крие господството на чиновниците (Beamtenherrschaft) в модерната "рационално организирана" държава. Бих допълнил, че това господство е особено вредоносно, когато формалните правила, на които то би трябвало да се основава, целенасочено не се спазват. Бюрокрацията не се "рекрутира" чрез прозрачни конкурси, а "техническата превъзходност и компетентност" на чиновника са последното, което има значение. В България най-важните качества на зъбчатото колелце в бюрократичната йерархия са партийната принадлежност, послушание и лоялност. Безцеремонната власт на чиновника се разгръща под ласкавия, насърчителен поглед на партийните функционери в една фактическа "водаческа демокрация" (Führerdemokratie).


Моделът от комунизма достига нови висоти


Казано полу на шега, това е класически, неписан "димитровски" принцип. Корените му са в машинарията на бившия режим. Преди 1989 т. чиновникът в България бе инструмент за осъществяването на тоталното господство на Партията. В интерес на върхушката никога не е било бюрократът да "служи" на гражданите. Точно обратното. Той раболепно обгрижва върха на партийната пирамида, способства за увековечаването на номенклатурата, мачкайки "молителите". Този модел се запази и след т.нар. демократични промени. След което достигна нови висоти при популацията на "калинките".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Поредния безсмислен анализ с елементи на внушение и алтернативна реалност.

 2. 2 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Сега ли се усетихте, че се върнахме в комунизма?!!!
  Лошото е, че някои никога няма да го разберат, а други - го искат.
  Така е, като гласуват за ГЕРБ.Е, вече се появи нов месия - онзи прост телевизионер!

 3. 3 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Тя е от ранга на ЦРУ директор...
  НАПоителни системи са лийкнали дъмп файла с инфото на 5 милиона души през сървъра на пръскачките пред парламента. Всеки да вземе по една кофа и да сваля данните от там...

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  "В интерес на върхушката никога не е било бюрократът да "служи" на гражданите. Точно обратното. Той раболепно обгрижва върха на партийната пирамида, способства за увековечаването на номенклатурата, мачкайки "молителите". Този модел се запази и след т.нар. демократични промени. След което достигна нови висоти при популацията на "калинките".

  Поредните лиляво-левичарски глупости.

 5. 5 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Тя е от ранга на ЦРУ директор...
  —цитат от коментар 3 на SaveBG


  Това беше поредното нагло изказване, на поредната "калинка".

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 6. 6 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Безотговорността е типична за нашенския чиновник. Тази е съчетала безотговорност и наглост.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2453 Весело

  Не оставяй днешната работа за утре, щом можеш да я свършиш вдругиден.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Само с едно не мога да се съглася с господин Чолаков,че сме се върнали в комунизма-ние не сме излизали от него,влачим си го с нас и до сега през този тъй дълъг преход.

 9. 9 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  “....Накратко, поведението на г-жа Димитрова може да бъде определено с думи като безочие, безтактност и наглост....“ Авторе, автореее- в българският език не съществува дума “безтактност“, както и дума “страхувам“ или “ваканцувам“. Явно не си от български етнически произход и в желанието си да “хванеш“ хонорара от дв, си измисляш нова думичка на български език...Думата “безтактност“ на български език може да се изпише като “ липса на такт“. Що се отнася до съдържанието на статията- в нея има много верни неща, но меда в кацата обичайно се разваля и от капка катран.

 10. 10 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Поредния безсмислен анализ с елементи на внушение и алтернативна реалност.
  —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet  "В интерес на върхушката никога не е било бюрократът да "служи" на гражданите. Точно обратното. Той раболепно обгрижва върха на партийната пирамида, способства за увековечаването на номенклатурата, мачкайки "молителите". Този модел се запази и след т.нар. демократични промени. След което достигна нови висоти при популацията на "калинките".Поредните лиляво-левичарски глупости.
  —цитат от коментар 4 на Jumbo Jet


  Джъмбо, слез на земята.

  Неадекватните ти коментари няма променят л@йн@та, в които са затънали любимите ти съпартийци.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  "Преди 1989 т. чиновникът в България бе инструмент за осъществяването на тоталното господство на Партията"

  Днес положението е същото

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2262 Весело

  До коментар [#9] от "cmy12603507":

  Да беше погледнала в Интернет, преди да пишеш?

  http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/БЕЗТАКТНОСТ/

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Съвсем неутрално и моето мнение - почти в 90% от случаите прекъсвания на отпуски са си чист ПиАр - защото се очаква от "тълпата". Който прекъсне отпуска - значи много е загрижен. Съвременните средства за комуникация са такива, че даже не е необходимо лично да се присъства на срещи, разговори и т.н. Проекти за огромни пари се управляват без никога да е имало физическа среща между участниците - всичко с видеоконференции и т.н. Но, всяка "публика" си има изисквания към "актьорите".

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1149 Разстроено

  как може да се върнеш някъде от където въобще не си тръгвал :I
  имам си партия имам си и вожд :I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 15. 15 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1149 Разстроено

  " имам"-имаме сор :I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3591 Неутрално

  Искат да ни внушат , че проблемът е персонален!
  Не е!
  Има си личен мотив, точка! Не иска да го споделя!

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 664 Неутрално

  хубава статия, да такива са, тъпи, грозни и нахални

  BG e мини империя на злото.
 18. 18 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1149 Весело

  специален поздрав за куклата от НАП

  https://www.youtube.com/watch?v=R4GKOWQZF08

  >:)

  изчакайте припева ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2453 Весело

  Тая е представителна извадка.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Тая е представителна извадка.
  —цитат от коментар 19 на Николай Колев


  +

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Ква отпуска ма, калинко гербава! Толкова сте тъпи, нагли и дебилно - раболепни, че дори не осъзнавате как точно осир@те всичко до което се докоснете! А заемате висши постове в държавата...
  Гнус!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4149 Неутрално

  За Галя Димитрова разбрахме - имала личен ангажимент (нов любовник?)
  А Баце къде беше? За борбата ли нещо разискваше?
  Цялата висша държавна администрация яко ангажирана! Държавата - между другото. Не и заплатите им.
  Галя Д. е виновна. Какво да кажем за БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ?

 23. 23 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 477 Неутрално

  В територията на мафията никой не отговаря за нищо, и тези чиновници не са сложени за да ви подпомагат живота крепостни аборигени, а защото са направили или се очаква да направят нещо за КАПОТАТА или банално са "наши" момчета!И затова ще си правят каквото искат ще точат, рекетират, изнудват.....защото са от "правоимащите"...а останалите...останалите сме мърша, туй ще кажа и така ще свърша!

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  " Или как се върнахме в комунизма"

  По време на революцията менте се пееше една песничка:

  "Комунизмът си отива
  Спете спокойно деца."

  С тази песничка приспаха децата и те заспаха спокойно. И като се събудиха , разбраха , че са били излъгани. Комунизмът никога не си е отивал. Само дето е предрешен , гримиран, но запазил комунистическия си нрав.

 25. 25 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Аз пък одобрявам решението ѝ да не си прекъсва отпуската. Аман вече от популисти, дето тичат пред камерите да демонстрират дейност, яхват снегорини, вертолети, инспектират плажове и пр. И вие квичите когато некой тръгне да прави медийно показно, обаче като не прави - "защо не прави".

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4149 Неутрално

  Между другото дали е направена справка за отпуската на Г. Димитрова? Всички знаем, че висшата държавна администрация отпуски не ползва! Дори и когато ходят на шопинг в Париж или в Токио!

 27. 27 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 343 Неутрално

  И НАПлийкс, и падането на Търговския регистър се случиха през летния сезон, когато хората са по плажовете, слънцето ги е напекло, ендорфинът е превзел съзнанието им... и съответно интересът към подобни щекотливи теми е силно занижен.
  Дяволът е в детайлите, както казваше някой си... Офисът на ТАД груп е в съседство с жилището на Горанов. Ако искаха да дестабилизират държавата, защо им е да извличат ЕГН-та и телефони, да пускат пръскачки и тн., като просто можеха да хакнат Горанов? Един бръмбър примерно... Чутото там щеше да е много по-ефективно от показване, че в системата на НАП има пропуски. Не се дава обяснение и защо съучредител на ГЕРБ иска да бута "своите", как се е получил тоя разрив... катарзис между тях? Въвличането на Бивол също не е случайно, хората, които погнаха същия този Горанов покрай Апартаментгейт... НАПаджийката и тя по чиста случайност в отпуска, която не прекратява!, за да могат да я бушон-ират, ако нещата не тръгнат в исканата посока...

  I shave with Occam's razor
 28. 28 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 999 Весело

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  "Комунизмът никога не си е отивал. Само дето е предрешен , гримиран, но запазил комунистическия си нрав"

  Чудесно описание на умнокрасивите лъжелиберали

  Facing Worlds
 29. 29 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Незаменима!Все се моля да не се случи нещо,че ко шъ съ прай тугиз?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  Петъре, Петъреййй!
  Ще рече човек, че си набор 2000-та!

  Тая пропагандна дейност съвсем ви изпи мозъка!

  К'ъф "комунизъм", к'ви пет лева!
  При "комунизъмъ" при такъв гаф, че и за по-малък дори, щеше да дофърчи моменталически! Дори нямаше да чака влак или самолет, ами на марш на скок, изцъклила поглед и с три чифта гащи за смяна!
  И при "комунизъмъ" щеше да изхвърчи на минутата от поста. като номенклатурница - щеше да бъде шеф на "Текезе". У Дивдядово!

  И защо?
  Ами защото при "комунизъмъ" идеята беше, че има "държава".
  Хубава, лоша - не е в това въпроса. А в това, че такава "организация" се поддържаше целенасочено. И имаше червени линии, които не биваше да се пресичат.
  Докато сега "държавата" се разгражда. Умишлено, целенасочено и/или чрез безхаберие, защото на властващите им е удобно, а мат'рялът ... мат'рялът или е маргинализиран и нехае, или е тъп, или е смачкан.
  Затова и гледаме целия този позорен цирк!

 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  Галя Димитрова не си била прекъснала отпуската си, но защо нейният пряк началник , министърът не я прекъсне? Той има това право. Не , че Галя ще бъде с нещо полезна като е на работа , но това е все пак един жест на "загриженост" към ситуацията в ресора в която работи и е отговорна за неговото състояние. Управляващите се сметнали , че такива жестове са излишни за матриала , който , каквото и да стане , на какъвто и провал на управляващите да е свидетел , винаги ще гласува за тях.

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4149 Неутрално

  До коментар [#27] от "Сахаров":

  Първата реакция бе за руска атака (намеса). След 1-2 дена се окопитиха, и намериха винове, обвиниха го за куп прегрешения, като върхът бе вчера за преврат с лейките пред НС-то.

 33. 33 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Как се върнахме в комунизма ежедневно ни го показват хора, от така наречените "зелени", като Тома Белев!

  Те нямат десни политики и изобщо незнам какво правят в дясна коалиция!? Явно и тя е толкова "дясна"!

  За тях всичко трябва да е държавна собственост и да пустее за да има тревички и мравки, а хората да си набиват камшика. Дори ако можеха биха заградили България с 55% Натура 2000. Е, това дясна политика ли е? Хахахахахаах! После ще ми обяснявате кой бил комунист!

 34. 34 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2899 Любопитно

  Както се казва:Мачкай долу-лази нагоре!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 35. 35 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#9] от "cmy12603507":

  Тебе ако те слуша човек, никой не живее в България и всички са политически тролове щото критикували любимата ти власт. Колкото до езика, нека всеки си се изказва както иска, важното е да се схване какво иска да каже а в случая е пределно ясно. Пък и всеки език търпи промени с годините, нещо което днес не е книжовно утре може вече да е, не виждам какъв ти е проблема с това.

 36. 36 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2262 Весело

  До коментар [#30] от "xm...":

  Не приказвай глупости, че по-старите сме живяли при социализма и помним "недоносчето"....И след най-големия гаф номенклатурните кадри ги местеха на други места - едно от друго по-хубави. Помним Мако Даков, Пеко Таков, Пенчо Кубадински....и другите "компетентни" юнаци - Гриша Филипов, ПиЯнчо ТаТков, Стоян Неделчев-Чочоолу.......
  Колкото до държавата - тя беше подарена на СССР - "Като слънцето и въздуха за всяко живо същество..."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3623 Весело

  До коментар [#36] от "mitko11":
  Не знам какво помниш.
  Ама тия, които си изброил - те са от Политбюро.
  Те бяха друга каста, "богоравни". Там правилата бяха други.

  Докато тази на НАП е редова, макар и по-едра номенклатурчица.
  Такива ги пращаха у девета глуха след издънка. А ако е някоя голяма издънка, а калинката е изкласила без "вуйчо владика", само с пълзенье, като тази с НАП сега - и у панделата са влизали дори.

  Прочее ... тия страсти, дето им завиждаш и до днес за "сладките местенца", където били местели Големите клечки след издънка, са типична байганювщина. Исконната мечта на лумпена за синекура!
  За тях си беше истинско наказание. Защото губеха ВЛАСТ.

 38. 38 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Който знае да чете (не вервам да има много, ама все пак), да прочете Чудомир, примерно, как е било преди комунизма. Верно, времето е относително и Чърчил е казвал, че Маркс и Хегел са преписвали от него, ама все пак той не си е вервал, като некои.

 39. 39 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#9] от "cmy12603507":

  Безтактност на български може да се напише нетактичност. А който използва кратки разкази за всяка дума, не би трябвало да коментира езиковите познания на другите.

 40. 40 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#9] от "cmy12603507":

  Безтактност на български може да се напише нетактичност. А който използва кратки разкази за всяка дума, не би трябвало да коментира езиковите познания на другите.

 41. 41 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Това нейното е все едно да гърмне АЕЦ Козлодуй, а изпълнителния му директор да вземе "отговорното" решение да не си прекъсне отпуската!

 42. 42 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Сега ли се усетихте, че се върнахме в комунизма?!!! Лошото е, че някои никога няма да го разберат, а други - го искат. Така е, като гласуват за ГЕРБ.Е, вече се появи нов месия - онзи прост телевизионер!
  —цитат от коментар 2 на Капабланка


  Егати точният коментар.....

  Само се чудя, готино ли е или е тъжно :(

 43. 43 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2518 Разстроено

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  Не е гримиран или ако е, гримьорът е ужасно некадърен.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 44. 44 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2518 Разстроено

  Дори не си правят труда да имитират оргазъм.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 45. 45 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Кака Галя изтупана като из каталог за калинки, опростен модел.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 46. 46 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#9] от "cmy12603507":

  “ Авторе, автореее- в българският език не съществува дума “безтактност“, както и дума “страхувам“ или “ваканцувам“. Явно не си от български етнически произход …"

  "БЕЗТА̀КТНОСТ, -тта̀, мн. -и, ж. Рядко. Книж. Отвл. същ. от безтактен; нетактичност. — Хайде, хайде, нямам време — и стражаринът го тласна за рамото така, че Илийко заора по земята. Разбрал безтактността си, той се наведе и го повдигна, като заотърсва пепела от дрехите му. Ст. Чилингиров, ПЖ, 61. Стремежът към светлото и хубавото не е угаснал в нея. Затова тя иска да опази чувството на момчето от грубите пръсти на еснафската безтактност. ФН, 1972, кн. 7, 7."

  Изглежда, че има и други автори, които не спазват СПИСЪКА с разрешените думи. А къде е този списък? Издание на ЦК на БКП от 1989?
  А дали не ни е разрешено да създаваме нови думи? Или пък трябва да подам някъде Прошение? Например до Президента? Др. Нинова дали ще може да ми помогне?
  Искам си думата "ваканцувам". Откъде ли ще ми дойде глобата, употребявайки я?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 47. 47 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Сега ли се усетихте, че се върнахме в комунизма?!!! Лошото е, че някои никога няма да го разберат, а други - го искат. Така е, като гласуват за ГЕРБ.Е, вече се появи нов месия - онзи прост телевизионер!
  —цитат от коментар 2 на Капабланка


  Ако наистина се бяхме върнали в комунизма, такива като аффтурчето и кументатурчето щеха да берат безколови домати в неко опечена от солнцето нива в поликраище, нежели да дращят простотии из компрометираните стенвестници на олигарсите...

 48. 48 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Кака Галя изтупана като из каталог за калинки, опростен модел.
  —цитат от коментар 45 на Полковник за европейско развитие на България


  Да не ви бехме видели ямурлуците и антерийките на поредния партиен конгрес на ДСБ-то, да ми се правите на някакъв елит, ама така…

 49. 49 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#24] от "tacheaux":"Комунизмът никога не си е отивал. Само дето е предрешен , гримиран, но запазил комунистическия си нрав"Чудесно описание на умнокрасивите лъжелиберали
  —цитат от коментар 28 на Saint of Me


  +++++++++++++++++++++

 50. 50 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Само се чудя, готино ли е или е тъжно :(
  —цитат от коментар 42 на Позорно събрание


  За вас със сигурност е тъжно. И ще ви стане още по-тъжно, когато ви опандизят тарторите за диверсия срещу държавата по случая с хакерчето…

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Нали гръмнаха два бушона и началникът оцеля.

 52. 52 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Какъв комунизъм бе, момче. Това, или нещо подобно, ако се бе случило през комунизма вече поне 20 души щяха да са в Белене, някои от тях завинаги. Тогава за 500 лв. начет се лежеше ефективно до една година в затвора. Ако не знаеш какво е това, ще ти кажа- ако си примерно магазинер и при ревизията не ти излязат 500 лв. си лежиш, т.е. приема се че си ги откраднал. Сега крадат милиарди. Да си видял някои в затвора? Даже си създадоха и институции да ги изпират.

 53. 53 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#42] от "Позорно събрание":

  Готино е бре. Виж какъв купон си заформят хората :)

 54. 54 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 308 Весело

  Калинки, и почвам да бегам бате...

  www.commcrime.blogspot.com
 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6140 Весело

  Много точно, много вярно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":


  "В интерес на върхушката никога не е било бюрократът да "служи" на гражданите. Точно обратното. Той раболепно обгрижва върха на партийната пирамида, способства за увековечаването на номенклатурата, мачкайки "молителите". Този модел се запази и след т.нар. демократични промени. След което достигна нови висоти при популацията на "калинките".Поредните лиляво-левичарски глупости.
  —цитат от коментар 4 на Jumbo Jet

  Припомни си тези думи, когато загубиш един ден в някое държано учреждение.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 57. 57 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":


  " Който си прекъсне отпуската - значи е много загрижен . "


  Кифлата -шефка на НАП, вероятно се е поучила от Путин ?! Когато моряците от потъналата и аварирала " Курск " агонизираха и когато белият свят предлагаше всички възможни мерки за спасяване, Вова ваканцуваше на Черно море и не пожела да си прекъсне отпуската .
  Ти това ли оправдаваш ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 58. 58 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  [quote#50:"Reporter US"][/quote]


  Непукистке,
  ще бъдеш ли така любезна да ме светнеш, колко знакови престъпници с бели якички са опандизени за последните 10 години, от както ГЕРБ не само управлява страната, но и прокуратурата ?
  Айде, и ще те черпя една малка боза, че от голяма се напиваш, а имаш и лошо пиянство ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 59. 59 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 813 Разстроено

  И ще ви стане още по-тъжно, когато ви опандизят тарторите за диверсия срещу държавата по случая с хакерчето…
  —цитат от коментар 50 на Reporter US


  Да ти таковам държавата, на която тъпир като Бойко Борисов е премиер цели 10 години... Резултът е видим дори с просто око!

 60. 60 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1660 Весело

  "Не изключвам г-жа Димитрова наистина да е имала личен ангажимент. Но тя не си направи труда да уточни какъв е той, а ситуацията в НАП очевидно е извънредна. "

  Авторът е цар на двойното отрицание - истински манипулатор!
  Ами ако ситуацията при Димитрова също е извънредна и тя не може да коментира?
  Отделно от това тук им стана навик да препечатват текстове(при това не говорим за новина) от други източници - први отвратително впечатление за медия с претенции, която не е в състояние да навакса сама със свое съдържание...
  Бог да поживи източниците и тяхното любезно съгласие!

  I Want To Believe
 61. 61 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 301 Неутрално

  колко знакови престъпници с бели якички са опандизени за последните 10 години
  —цитат от коментар 58 на niksan1

  много повече от времето, когато тов. костав беше начело. понеже той ги създаваше престъпниците, а ние днес се борим с тях.

 62. 62 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Дрън, дрън, ярина!
  Комунизмът бил виновен, че ГЕРБ назначиха куцо, кьораво и сакато на държавна работа, само и само да са верни хора.

 63. 63 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  "сегашното "състезание" с един кон за главен прокурор"

  Това, че конят е един, е важно. Но не по-маловажно е, че конят е куц – куц и с четирите си крака.

 64. 64 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Едно време си спомням, че ни искаха ЕГН-то в магазина, когато си купувахме будилници.

 65. 65 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 885 Весело

  До коментар [#36] от "mitko11":
  „Колкото до държавата - тя беше подарена на СССР - "Като слънцето и въздуха за всяко живо същество..."

  Е, разлика има, сега е подарена на рАссия и рАссийската мафия...

 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не усещаш двойния си стандарт,
  комунистически гедерейчо?

  Нема нищо ненормално служител да прекъсне отпуската си
  при "черезвичайнно" събитие в службата му.

  От Национална публична служба НАП, да:
  Нацията очаква информация и обяснения.

  Съобщено бе за пробив и луд теч на "лични" данни,
  но това не е всичко.

  Лични данни значи данни на физически лица, но и на юридически.
  Всяка легална фирма дружество е юридическо лице.
  Както и вскяка Държавна институция, а като цяло Държавата.

  И това не е всичко.
  Станал е пробив в Национална агенция по приходите.
  В Национална "Хазна", в Национален Счетоводител!

  Не се предполага, че там са съхранявани "Злато и всички активи на Нацията",
  защото рутинна практика на нормалните нации е да диверсифицират и разсредоточват активите си в банки и т.н.

  Но НАП е най-вече Национален Финансов Архив.
  Хакерски пробив с масов теч на лични данни говори и за риск от хакерски Промени в централен Национален финансов архив:
  заличаване на данни "следи" и др. модификациии.
  За вероятност фалшификации и много по-голям хаос от "само" теч.

  Затова Директорката отпускарка е дължала Публични обяснения,
  а не само да си общува загрижено с колежки и колеги.

  За съвременните комуникации е верно, Ама.

  Що не сравниш качеството на услуги чрез личен смартфон (скъпичък, служебeн) типично доставяни/поддържани от Хай-тек фирма,
  от една страна -- с електронно или инак (не)обслужване на населението
  от НАП?

  До коментар [#13] от "DDR":

  Съвсем неутрално и моето мнение -

  почти в 90% от случаите прекъсвания на отпуски са си чист ПиАр - защото се очаква от "тълпата".
  Който прекъсне отпуска - значи много е загрижен.

  Съвременните средства за комуникация са такива, че даже не е необходимо лично да се присъства на срещи, разговори и т.н.

  Проекти за огромни пари се управляват без никога да е имало физическа среща между участниците - всичко с видеоконференции и т.н.

  Но, всяка "публика" си има изисквания към "актьорите".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK