В Кремъл (засега) побеждава кланът на наглите чекисти

В Кремъл (засега) побеждава кланът на наглите чекисти

© ReutersТози коментар е публикуван в "Новая газета" два дни преди безпрецедентното от години разгонване на демонстрация в Москва на 27 юли по повод недопускането на кандидати от опозицията за местните избори през септември и вълната от арести и тежки обвинения в съда след това.


Ще има брутални арести, разчистване са сила, колективни наказателни дела, използване на мутри - ще е добре, ако се мине без изобретателни провокатори. Иска ми се да греша, но едва ли.


Грешката на повечето анализатори - както и на участници в московските избори - е в това, че според тях изборите за Московска дума са ценни сами по себе си. Рейтингът на властта падна толкова ниско, а опозицията толкова се стабилизира, че изглеждаше, че може да спечели изборите при продиктувани от властта издевателски условия.
В резултат на това последва тотално разчистване на всички опозиционни кандидати с издевателски мотиви от типа на "Ако вие, гражданино Иванов, с подпис, признат за недействителен, казвате, че подписът ви е действителен, то вие оказвате натиск над избирателната комисия и ние няма да го позволим", което се възприемаше като главното политическо събитие на месеца.


За съжаление съвсем не е така.


Главното съдържание на случващото се е разпадът на съществуващата политическа парадигма.


Тя се строши първия път през 2011 г. Дотогава опората на Путин бе средната класа - напълно доволният от живота си офисен планктон, пътуващ за почивка до Турция и не особено скучаещ по демокрацията. След 2011 г. главната сила, на която опита да се опре властта, стана условният "Уралвагонзавод" и лумпен-пролетариатът. Недоразвити бедни, скандиращи на всеки ъгъл "Крим е наш!".


И ето, за втори път парадигмата се руши и единствената сила, на която вече се кани да се опре властта, може да стане - а вече почти е станала - е "Лубянка".


Задържането на Алексей Навални "за призиви към участие в несанкциониран митинг", започването на наказателни дела - не, не срещу "експертите", които накуп признаваха за недействителни подписите на реални хора, не срещу членовете на Московската избирателна комисия, снели кандидати не просто с фалшиви, а с очевадно фалшиви и нагли основания, а срещу тези, които по този повод излизат на протест - показва, че в Кремъл е победила партията на чекистите.


С известна условност можем да разделим сегашната управляваща класа в Русия на две категории.


Едната са хората от силовите структури, втората са професионалните мениджъри. Представители на първата, най-грубо казано, са Сечин, Володин, ФСБ. Ярък представител на втората е московският кмет Собянин.


Подчертавам, става дума за категории, а не за групировки. Членовете на различни категории може напълно реално да влизат в една групировка и да бъдат свързани помежду си с роднински и парични връзки. Но, статистически погледнато, те имат различни професионални интереси.


Мениджърите умеят да управляват. Може би го правят лошо, крадат, плетат интриги и слугуват. Но тяхната задача е по принцип да управляват.


Чекистите дори по принцип не умеят да управляват. Те умеят само едно - да избиват враговете на царя. Колкото повече врагове, толкова по-добре, защото тогава ще има повече власт в силовите структури.


Това е групировка, която винаги е настоявала пред началника въпросът да се реши със силови средства. Тя винаги е искала единствен източник на легитимност на Путин да бъдат само тя и безграничната ѝ способност да разчисти всеки, който е против вожда. В замяна хората от силовите структури искаха една своеобразна "търговска 1937 година". Една


неограничена възможност да тикат по затворите опозицията плюс неограничена възможност да дерат бизнеса.


Само че на чекистите като класа пред собствените ни очи бяха нанесени няколко чувствителни поражения. Историята с набедения за наркотици журналист Голунов, в която московското кметство беше един от главните двигатели. Този случай унизи ФСБ.


Историята с 12 млрд. рубли, открити при обиска на полковника от ФСБ Чекалин и съучастниците му. Или позорната история, когато бойци от елитната чекистка част "Алфа" се оказаха в най-обикновен банков обир. А в Кабардино-Балкария пияният чекист Сетрялгов закла пред камерата местен жител, защото той отказал да го откара с колата си, и видеото обиколи социалните мрежи и предизвика масови протести.


В такава обстановка чекистите трябваше спешно да се реабилитират, а единственият начин това да стане за служба, уличена в 12 млрд. рубли кеш, пиянски сбивания и обири на банки, е да предотврати заговори срещу вожда. Тоталното изгонване на опозиционните кандидати от изборите в света на чекистите представлява смазване на държавен преврат, замислен от шепа устремили се към властта привърженици на "агента на Държавния департамент на САЩ" Алексей Навални.


Когато въпросът се оказа поставен ребром, Собянин, който без особен ентусиазъм, но и без особен фанатизъм се отнасяше с опозицията на изборите, се ската.


Не остана нищо от предишната московска система, която беше изградена за сметка на превръщането на Москва в съвременна европейска столица


с цел сдържане проявите на открито гражданско недоволство и гарантиране на общо взето чиста победа за управляващата партия.


Не остана нищо (поне към сегашния момент) и от политическите перспективи на Собянин, който изведнъж се провали в очите на избирателите си - както и на този, който седи в Кремъл, така и на онзи, който използва всеки ден създадената от него инфраструктура.


От гледната точка на кремълския избирател Собянин вече е слабак, който с полумерките си разбуни в Москва това опозиционно гнездо на оси.


От гледната точка на онези, които на 27 юли ще излязат да протестират пред кметството - каква ти европейска столица, по дяволите, ако в нея мачкат опозицията с африкански методи? Какъв ти модерен парк? За какво изобщо ми говорите?


Една от главните отличителни черти стана нарочната наглост, с която премахваха хората от изборите. Разбира се, една от причините за тази наглост е липсата на аргументи. Когато няма с какво да възразят, започват да говорят "не смейте да ни притискате".


Но проблемът е в това, че тази наглост много устройва чекистите.


Тя е създадена точно така, че да провокира максимално негодувание у избирателите и да ги изкара на улицата.


И ви уверявам, че в силовите структури не желаят нищо толкова силно, колкото хората да излязат на улицата. Защото преди това долу-горе източник на легитимността на Путин бяха изборите. Нагласени, некадърно организирани, манипулирани, но избори. А в условия, когато по улиците млатят избирателите с полицейски палки, единствен източник на легитимността на властта става този, който размахва палката.


Друг въпрос е, че чекистите може и да сгрешат в сметките. Защото в Русия вече е имало опричнината на Иван Грозни и 1937 г. А както показва опитът, не всички в Русия искат да ни управлява "Лубянка".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (251)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Там побеждават чекисти, тука десари.

 2. 2 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 942 Разстроено

  Това няма да е безкрайно дълго, само не знам какви бели могат да причинят на Русия. Със сигурност немалки.

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Колко сходства има с нас. Само че в Русия Путин е върха на пирамидата, а у нас не е Борисов, а буфосинхронистът Бойко.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1711 Весело

  Савецките чекисти са най-хуманните чекисти!

 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "В Кремъл (засега) побеждава кланът на наглите чекисти"

  Не съм чул или прочел досега някъде да са се завъдили ненагли чекисти.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Юлия Латинина

  -------

  тази беше евреика която живее в Израел, нали?

 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  То едно и също, бе Росе.
  Като дупе и задник.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Джуджето с празен поглед и без Душа ще смаже всеки и всички които си помислят дори че могат да мислят САМИ!!!!

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  "След 2011 г. главната сила, на която опита да се опре властта, стана условният "Уралвагонзавод" и лумпен-пролетариатът."

  Условният "Уралвагонзавод" - хубаво казано. Както при студентските бунтове срещу фалшифицираните избори през юни 1990 г. основна опора на червената власт бяха пернишките минюори с дръжките от лопати (непрекъснато ни плашеха с тях в Града на истината).

  Иначе ясно е, че всеки фашистки режим разчита на лумпените, за да го крепят - няма да разчита на музикантите от Филхармонията, я...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Признаци на руски кремлепатриот:
  1. Къща в САЩ,
  2. Деца в Лондон
  3. Швейцарски часовници от 20 млн. ₽
  4. Съпругата е талантлив бизнесмен
  5. Наличие на чуждо гражданство за деца.

  6. Навални е виновен за всичко

  "Чуждестранен агент"
 11. 11 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  "Грешката на повечето анализатори - както и на участници в московските избори - е в това, че според тях изборите за Московска Дума са ценни сами по себе си. "
  +++
  Както в Рассия, така и в България, изборите не са приносител на промяна.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 12. 12 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Нашият модел е умалено и леко изкривено копие на московския(с ориенталски привкус). Още от 1989 - та!
  Та до ден днешен!
  Някой да ме поправи, ако смята че греша.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4178 Любопитно

  Ама то в Москва от край време чекистите са на власт!!!!!

 14. 14 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Простотиите в хаганата продължават с пълна сила.

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4178 Весело

  До коментар [#4] от "4ort":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Юлия Латинина-------тази беше евреика която живее в Израел, нали?
  —цитат от коментар 6 на WWW


  Владимир Путин.......този беше евреин и управлява Рассия, нали???

 17. 17 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 223 Весело

  Който още не е разбрал какво се "случи" на протестите и ЗАЩО, ето тук накратко: https://youtu.be/MXAXDazhbgM?t=1371

  (не се чете)
 18. 18 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 423 Весело

  Савецките чекисти са най-хуманните чекисти!
  —цитат от коментар 4 на 4ort


  Защото имат хладен ум, горещо сърце и чисти ръце, още дедушка Дзержинский го е завещал това.

 19. 19 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 501 Разстроено

  Хм,това е много добра статия.А каква държава можеше да стане ако матрЯла не беше толкова лош.

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#6] от "WWW":
  Кафявото смърди!!!!
  Антисемитизмът е едно от най-гнусните престъпления!!!!!!!!!!

 21. 21 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Да, евреика е.

  https://24smi.org/celebrity/3659-iuliia-latynina.html

  Юлия Латынина по национальности еврейка.

  Юлия Латынина родилась 19 июня 1966 года в семье московских интеллигентов Леонида Александровича и Аллы Николаевны. Чета Латыниных известна творческой деятельностью — отец Юлии был прозаиком и поэтом, известным своим творчеством в Европе и Америке, а мать — литературным критиком у себя на родине. Юлия Латынина по национальности еврейка.

 22. 22 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Подритвам без болка 00краийнската си слуга ирка-дырка из одесы - тя ми се усмихва)) жега е - ще плажувам)

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 23. 23 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1314 Весело

  До коментар [#10] от "putinxujlo":

  то това да не Украйна бе
  Едвам успяхте да замажете предния скандал пак скандал
  Хванаха министър с крадена кола
  https://www.youtube.com/watch?v=EOGv1erglYk

 24. 24 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Даже ред няма да прочета от поредния памфлет.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 25. 25 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1155 Разстроено

  От 1917 е все така, за това и са на такова дереже. Страна с невероятни богатства, родила Достоевски, Пушкин, Чайковски Менделеев и кой ли не, тъне в мизерия и има БВП колкото сламена колибка. Както винаги една клика е окупирала богатствата и Човекът е просто номер.......

 26. 26 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#6] от "WWW":Кафявото смърди!!!!Антисемитизмът е едно от най-гнусните престъпления!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 20 на selqnin


  А антибългаризма?
  Как е по гнусност?

  А антирусизма?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  Добре написана статия, смущаващ е само тонът към "бедните" и практически презрителната характеристика на "офисния планктон". Това отношение е до голяма степен причината за успешната манипулация на масата "бедни" срещу "московските преяли елити, за хоито е важен хамонът и френските сирена и вина". "Чекистите" са специалисти именно в използването на завистта...

 29. 29 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 585 Неутрално

  "Грешката на повечето анализатори - както и на участници в московските избори - е в това, че според тях изборите за Московска Дума са ценни сами по себе си. "+++Както в Рассия, така и в България, изборите не са приносител на промяна.
  —цитат от коментар 11 на PisnaMi

  В България, като ВСЕ пак демократична страна, СА приносител на промяната. Корнелия смени Станишев на партийно ниво без разстрели.... Бойко смени Станишев без революция.... И Бойко ще бъде сменен...но няма подходяща алтернатива, за сега.

 30. 30 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Кой лъже и измисля и създава проблеми и кой посочва истинските такива?
  https://www.ft.com/video/d62ed062-0d6a-4818-86ff-4b8120125583

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Весело

  До коментар [#21] от "WWW":

  Ами умни хора, какво да се прави... И сега в повечето области на Русия доста от министрите по финансовите въпроси са евреи...

 32. 32 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  В Света трябва да има поне две супер сили които да се възпира взаимно. Винаги когато е имало една супер сила са следвали страшни войни.
  Европа трябва да се еманципира от САЩ.
  Без Путин не само Русия е загубена. Факт е че не се вижда политик който дори да се доближава до Путин.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 33. 33 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 312 Неутрално  Подритвам без болка 00краийнската си слуга ирка-дырка из одесы - тя ми се усмихва)) жега е - ще плажувам)
  —цитат от коментар 22 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Искрено ти пожелавам да попаднеш на подходящ "надарен" партньор от африкански произход!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 34. 34 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Защото имат хладен ум, горещо сърце и чисти ръце, още дедушка Дзержинский го е завещал това.
  —цитат от коментар 18 на disorg

  Дзержински - един от първите масови убийци. Този цитат на Дзержински трябва да се коригира - имат болен ум, студено сърце и мръсни ръце.

 35. 35 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#22] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Защо плажуваш ,та ти си черножопий.

 36. 36 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1158 Разстроено

  Нашият модел е умалено и леко изкривено копие на московския(с ориенталски привкус). Още от 1989 - та!Т.
  —цитат от коментар 12 на Kamenarski


  Така е, но не е от 89-та, а от 44-та - началото на руското робство, от което България все още не се е оттървала.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 37. 37 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1158 Весело

  [quote#27:"onlyreading"][/quote]

  Недей да храниш трола - минус, удивителна и да плува.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 38. 38 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#28] от "daskal1": смущаващ е само тонът към "бедните" и практически презрителната характеристика на "офисния планктон"
  >>>> Умнокрасиви ..сър:)

 39. 39 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 223 Весело

  "Грешката на повечето анализатори - както и на участници в московските избори - е в това, че според тях изборите за Московска Дума са ценни сами по себе си. "+++Както в Рассия, така и в България, изборите не са приносител на промяна.
  —цитат от коментар 11 на PisnaMi


  Явно не си схванал главното. Това са МЕСТНИ изори, един вид- скучни, банални. Няма как да променят нещо съществено. Това се има предвид. Избори за банални длъжности...

  (не се чете)
 40. 40 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#18] от "disorg":

  Точно определение за тов. Чепига и тов. Мишкин.

 41. 41 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 508 Неутрално

  А у нас мутри с.претенции.за рафинираност .


 42. 42 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално
  [quote#27:"onlyreading"]
  —цитат от коментар 37 на FourOhFive
  Недей да храниш трола - минус, удивителна и да плува. [/quote]

  Може ли да ме светнете с такива пояснения ли ви идват флашките? Нека си спомним издънката на Уорни, който беше копирал и поясненията. Оттогава не е щатен трол или не поне с този никнейм.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 43. 43 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 617 Весело

  "Грешката на повечето анализатори - както и на участници в московските избори - е в това, че според тях изборите за Московска Дума са ценни сами по себе си."

  В това дето Трети Рим ли беше, Четвърти Райх ли беше, изборите винаги са нямали значение. Важно е кой държи властта.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 44. 44 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#32] от "qwerty 500":

  "В Света трябва да има поне две супер сили..."

  Според кого? И какво доказва, че твърдението е някакъв постулат?
  И на какво основание клоаката претендира да е супер сила?

 45. 45 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3700 Весело

  Ей, ама то било заразително като африканска чума - като започнеш от американците и стигнеш до тук , все руснаците и Путин са им виновни....важното е да изработим и китайците !!!

 46. 46 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#39] от "Бойчо Огнянов":

  Лишаването на гражданите от конституционните им права не е баналност.
  Независимо от повода.

 47. 47 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#44] от "gmbh":

  Колко войни имаше докато СССР и САЩ се възпираха взаимно? А това с клоаката си го заври някъде. И колко войни има след разпада на СССР като суперсила?
  Отстрани сте големи жалкари, едни и същи епитети повтаряте.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 48. 48 Профил на Ночевски
  Ночевски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "...пътуващ за почивка до Турция и не особено *скучаещ* по демокрацията."

  Преводачът на статията не е особено запознат с руския език. "Скучать" означава "тъгувам", а не "скучая".

 49. 49 Профил на guadeloupe.11
  guadeloupe.11
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Маската на Путин падна окончателно.
  Фасадната демокрация разкри същността си на диктатура.

 50. 50 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#39] от "Бойчо Огнянов":Лишаването на гражданите от конституционните им права не е баналност.Независимо от повода.
  —цитат от коментар 46 на atmanpg


  Айде не се грижете толкова за правата на руснаците. Постоянно им пожелавате да изчезнат от лицето на земята. Загрижи ли са се за руснаците. Лицемери..

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 51. 51 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 617 Любопитно

  До коментар [#47] от "qwerty 500":

  До коментар [#44] от "gmbh":Колко войни имаше докато СССР и САЩ се възпираха взаимно? А това с клоаката си го заври някъде. И колко войни има след разпада на СССР като суперсила?Отстрани сте големи жалкари, едни и същи епитети повтаряте.
  —цитат от коментар 47 на qwerty 500


  Бързо изреждам три войни - в Унгария (1956 г.), в Чехословакия (1968) и в Афганистан (1980). Други въпроси?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 52. 52 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1158 Весело

  [quote#42:"qwerty 500"][/quote]

  плувай, руски

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 53. 53 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#33] от "Kamenarski":

  Убеден съм че ще му хареса!!!

 54. 54 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#47] от "qwerty 500":
  —цитат от коментар 51 на Nil satis nisi optimum


  Забрави и Виетнам. В Унгария и Чехия войни не е имало. От Разпада на СССР насам колко са? 10-на май има.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 55. 55 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#47] от "qwerty 500":
  —цитат от коментар 51 на Nil satis nisi optimum


  Ей така как ви личи само че сте глупави изкривяващи нещата тролчета. По такива коментари ви познавам веднага.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 56. 56 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 223 Любопитно

  Нашият модел е умалено и леко изкривено копие на московския(с ориенталски привкус). Още от 1989 - та!Та до ден днешен!Някой да ме поправи, ако смята че греша.
  —цитат от коментар 12 на Kamenarski


  Няма как моделът да е много различен, все пак той се придържа към системата на капитализма и либералната демокрация.

  Само да попитам: За ТРИДЕСЕТ(30) години, какво успяхте да постигнете, при системата, за която толкова бленувахте, и която ви се даде на тепсия(без насилие)?

  Сравнете периодите: 1945- 1975 и 1989- 2019

  (не се чете)
 57. 57 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  [quote#42:"qwerty 500"]
  —цитат от коментар 52 на FourOhFive
  плувай, руски[/quote]

  От цялата ви дружинка само Норманчо е малко по-интелигентен. Останалите сте пълнеж клакьори. Не доумявам за какво ви плащат, само за масовка. Изгубени пари.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 58. 58 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  [quote#42:"qwerty 500"]
  —цитат от коментар 52 на FourOhFive
  плувай, руски[/quote]

  От цялата ви дружинка само Норманчо е малко по-интелигентен. Останалите сте пълнеж клакьори. Не доумявам за какво ви плащат, само за масовка. Изгубени пари.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 59. 59 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  "Грешката на повечето анализатори - както и на участници в московските избори - е в това, че според тях изборите за Московска Дума са ценни сами по себе си."В това дето Трети Рим ли беше, Четвърти Райх ли беше, изборите винаги са нямали значение. Важно е кой държи властта.
  —цитат от коментар 43 на Nil satis nisi optimum


  Ще пиша статия за форумния трол. Трябва ми малко вътрешна информация. Ударете едно рамо с инфо от източника.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#31] от "daskal1":И сега в повечето области на Русия доста от министрите по финансовите въпроси са евреи.
  >>>> То не е само в Русия...Иначе главната банкерка на Русия била прабългарка.:)

 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#31] от "daskal1":И сега в повечето области на Русия доста от министрите по финансовите въпроси са евреи.
  >>>> То не е само в Русия...Иначе главната банкерка на Русия била прабългарка.:)

 62. 62 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 223 Весело

  Хм,това е много добра статия.А каква държава можеше да стане ако матрЯла не беше толкова лош.
  —цитат от коментар 19 на jto30589660


  Попитай сегашния ни сенсей- той разбира от матряла.

  (не се чете)
 63. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  До коментар [#60] от "тулса":

  Е, Набибулина си е отдавна един от основните експерти. Харесвам и Кудрин, и Греф. Със Силуанов имам известни проблеми с "безгръбначието му", но от друга страна той получи доста сериозен урок, та внимава...

 64. 64 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 223 Весело

  Да, евреика е.https://24smi.org/celebrity/3659-iuliia-latynina.html Юлия Латынина по национальности еврейка.Юлия Латынина родилась 19 июня 1966 года в семье московских интеллигентов Леонида Александровича и Аллы Николаевны. Чета Латыниных известна творческой деятельностью — отец Юлии был прозаиком и поэтом, известным своим творчеством в Европе и Америке, а мать — литературным критиком у себя на родине. Юлия Латынина по национальности еврейка.
  —цитат от коментар 21 на WWW


  Освен това била фантазьорка- пишела фантазии...

  (не се чете)
 65. 65 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#47] от "qwerty 500":

  Смешнико, опозицията в Русия набира сили. Както е казано: колелото на историята се върти и понякога събитията се развиват в геометрична прогресия.
  Свиквай и другите като теб да свикват.
  Кагебейските хибридни номера са до време.

 66. 66 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#54] от "qwerty 500":


  Забрави и Виетнам.
  —цитат от коментар 54 на qwerty 500


  Вярно, забравих Китайско-виетнамската война... И войната на Северна Корея и съюзници срещу ООН... Но ако трябва да изреждам всички, ще излезе доста дълго...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 67. 67 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#63] от "daskal1":
  Не съм ти писал минуса.. Явно ботът ти загрява:)

 68. 68 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#65] от "gmbh":

  Да бе, номерата на саксите са известни и до болка повтаряни без грам изменения. Навсякъде има заблудени и предатели. Ма засега поне щом им се налагаше да си внасят протестъри значи не им се получава.
  И какво ще стане ако падне Путин? Какво, САЩ ще инсталира удобни послушковци като по други места ли? Дори това да стане ще е пак до време.
  Какво направиха преди един век? Тъй, разрушиха Русия, финансираха и подготвиха Ленин. Но дори и Ленин не е искал да унищожава Русия. "Просто" е бил фанатик. За Разлика от Сталин, който пък не бил фанатик, но опредлено е имал за задача да навреди на Русия.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 69. 69 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#6] от "WWW":

  Латинина живее в Москва)
  Майката на вашия Путен, същото евреинка.. И❓😂

  "Чуждестранен агент"
 70. 70 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#54] от "qwerty 500":
  —цитат от коментар 66 на Nil satis nisi optimum


  Това са по-скоро локални конфликти, който е малко трудно да се нарекът войни. Единствената истинска война е на САЩ във Виетнам и донякъде тази на СССР във Афганистан. И в двата случая с помощта на "врага" двете суперсили загубиха тези войни.
  САЩ обаче пак подпомогнаха джихадистите, дори и тогава. СССР нападна Афганистан точно заради разпространяването на Исляма. Сега знаем какво е в Афганистан. Както обикновено САЩ забъркаха кашите и все някой друг трябва да им ги оправя.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Весело

  До коментар [#67] от "тулса":

  Ами какво да се прави, с толкова активисти.
  Един подходящ за случая одески анекдот:
  "Роза Марковна, на что живет тот еврейский юноша,что снимает у Вас комнату?
  — Он пишет и прилично получает.
  — А что он пишет? Стихи? Романы?
  — Нет, он пишет письма богатому дяде в Канаду."

 72. 72 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 223 Весело

  Подритвам без болка 00краийнската си слуга ирка-дырка из одесы - тя ми се усмихва)) жега е - ще плажувам)
  —цитат от коментар 22 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  И Запада вече ги подритва... 😕

  "Кондолиза Райс оцени като нищожни шансовете на Украйна да влезе скоро в НАТО

  2 авг. 2019 | 14:45 https://t.ly/b2eG

  Експертите смятат, че Киев няма да може да претендира за членство в Алианса през следващите 20 години"

  (не се чете)
 73. 73 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3575 Неутрално

  До коментар [#28] от "daskal1":

  Бих разширил това - не само завистта, те са специалисти в пропагандата и активните мероприятия. На световно ниво са поне в това.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 74. 74 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#66] от "Nil satis nisi optimum":

  А след това трябва ли да изреждаме войните и резултатите? Югославия и добре известният план за ислямизация на региона. След това колко арабски държави със светски режим удариха и джихадизма плъзна навсякъде?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 75. 75 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#17] от "Бойчо Огнянов":

  Тва е дадено накратко за: вата, ушанки, балалайки😂

  Ти защо не живееш в Путистан, балалайка? Толкоз обичаш Путен, твоето място там на баррикади,🎠 да браниш "меко място" на него.😂.

  "Чуждестранен агент"
 76. 76 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Айде не се грижете толкова за правата на руснаците. Постоянно им пожелавате да изчезнат от лицето на земята. Загрижи ли са се за руснаците. Лицемери..
  —цитат от коментар 50 на qwerty 500


  Бъди така добър, да не ми обясняваш, за какво трябва да се грижа.
  Лицемер!

 77. 77 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 617 Любопитно

  До коментар [#70] от "qwerty 500":

  СССР нападна Афганистан точно заради разпространяването на Исляма.
  —цитат от коментар 70 на qwerty 500


  Значи смяташ, че наличието на ислямиски диктаторси режим е Casus belli? Станахме двама в този форум. Радвам се.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 78. 78 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  До коментар [#73] от "vesolr":

  Обозначавам основния механизъм за психическо въздействие, на него се базират и пропагандата, и "активните мерки", и "осведомителните мрежи".
  Спомни си как приключиха с НЕПа в 1927-28 използвайки 17-годишните с лозунга "За това ли се борихме в 1917?!!"

 79. 79 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 223 Весело

  До коментар [#64] от "Бойчо Огнянов":

  Добре де, сбъркал съм! 😳 Не пишела фантазии, а Фентъзи... Сума книжки има издадени. 🤷‍♂️

  (не се чете)
 80. 80 Профил на block
  block
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Юлия Латинина-------тази беше евреика която живее в Израел, нали?
  —цитат от коментар 6 на WWW


  В Прага... но защо се чудиш? На гости ли ще и ходиш?

 81. 81 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#68] от "qwerty 500":

  В статията никъде не прочетох за САЩ, Ленин и Сталин. За сметка на това присъства ето този пасаж:

  ""Историята с 12 млрд. рубли, открити при обиска на полковника от ФСБ Чекалин и съучастниците му. Или позорната история, когато бойци от елитната чекистка част "Алфа" се оказаха в най-обикновен банков обир. А в Кабардино-Балкария пияният чекист Сетрялгов закла пред камерата местен жител, защото той отказал да го откара с колата си, и видеото обиколи социалните мрежи и предизвика масови протести.""

 82. 82 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3575 Неутрално

  До коментар [#78] от "daskal1":

  Безспорно на първично ниво завистта е много силен механизъм. Но примерно когато руските пропагандисти съчиняваха опорни точки, че Хилъри ползвала отряд от наемни убийци да чисти враговете си или че ФБР е част от дийп стейт, това какво отношение има към завистта? Обаче се оказа много ефективно...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 83. 83 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#70] от "qwerty 500":
  —цитат от коментар 77 на Nil satis nisi optimum


  Като цяло е. Но колкото и да се кривиш факта е, че СССР нападна Афганистан заради разпространението на радикалния ислям, докато САЩ нападна тези арабски държави в които такъв нямаше. Иран, Либия, Сирия. Пробваха в Египет.
  Кой, аджеба върна аятоласите в Иран? А? в Югославия пак бяха на страната на радикалите.
  Откъдето и да го гледаш те са разространителите на радикалния ислям.
  Ако Русия не се беше намесила в Сирия какво щеше да стане, вече се виждаше обедиден радикален халифат. А дори и все още не всичко е прилючило там, те се захващат с Иран.
  Путин предупреди Иран, толкова, докато е той Русия няма да се меси там.
  Американците да се оправят. Никаква Европа не трябва да им се връзва. Един американски президент да не е забъркал каши през пследните 50 години има ли?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 84. 84 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3575 Весело

  До коментар [#60] от "тулса":

  И вербувана от американските тайни служби (учила в Йейл).

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 85. 85 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 223 Весело

  До коментар [#6] от "WWW":Латинина живее в Москва)Майката на вашия Путен, същото евреинка.. И❓😂
  —цитат от коментар 69 на putinxujlo


  Явно има предвид ционистка, щото едва ли е набожна. 🤷‍♂️

  П.П. То и за Сосо разправят, че имал еврейско потекло. А и името му звучи еврейско такова... 😎

  (не се чете)
 86. 86 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1606 Весело

  Този коментар е публикуван в "Новая газета"
  ...
  Еми ето!
  Значи има демокрация и свобода на словото!
  Какво се оплаквате!
  Що ен ес еоплаквате от Германия, дето ха си се изказал против брадатите майки ха са те санкционирали!

  В Русия съм! В Русия съм!
 87. 87 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#68] от "qwerty 500":В статията никъде не прочетох за САЩ, Ленин и Сталин. За сметка на това присъства ето този пасаж:""Историята с 12 млрд. рубли, открити при обиска на полковника от ФСБ Чекалин и съучастниците му. Или позорната история, когато бойци от елитната чекистка част "Алфа" се оказаха в най-обикновен банков обир. А в Кабардино-Балкария пияният чекист Сетрялгов закла пред камерата местен жител, защото той отказал да го откара с колата си, и видеото обиколи социалните мрежи и предизвика масови протести.""
  —цитат от коментар 81 на gmbh


  Това дори да не е поредната нагла лъжа, все пак говорим за хора който доказано си служат само с лъжи и прости манипулации, Путин ли е виновен за корумпирани служители? Каква Русия завари той, а?
  Аааа, и недейте да демагогствате. А я като си много отворен кажи какво трябваше да последва за мръсният фалшификат в сирийският град Дума?
  Какво направиха руснаците? Разкриха ги и толкова. Не направиха драма въпреки, че трябваше, защото това беше ужасна антихуманна гавра на хора без капка морал.
  Кажи ми ти що за същества на фона на зверските убийства в Сирия, на агонията да направиш фалшиво филмче, за атака с химически оръжия, за да хвърлиш вина върху Русия.
  Нямате морал и вие като тях, това е.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 88. 88 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2656 Весело

  До коментар [#21] от "WWW":

  Чета Латыниных известна творческой деятельностью — отец Юлии был прозаиком и поэтом, известным своим творчеством в Европе и Америке, а мать — литературным критиком у себя на родине. Юлия Латынина по национальности еврейка.
  ======================
  Жванецки - стилът на спора
  - „Какво може да каже за изкуството човек без регистрация“ 😂😛😛

  https://youtu.be/qhbs_FKWcgE

  "Чуждестранен агент"
 89. 89 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 223 Любопитно

  До коментар [#83] от "qwerty 500":

  "Но колкото и да се кривиш факта е, че СССР нападна Афганистан заради разпространението на радикалния ислям, докато САЩ нападна тези арабски държави в които такъв нямаше. Иран, Либия, Сирия. Пробваха в Египет.
  Кой, аджеба върна аятоласите в Иран? А? в Югославия пак бяха на страната на радикалите.
  Откъдето и да го гледаш те са разространителите на радикалния ислям.
  Ако Русия не се беше намесила в Сирия какво щеше да стане, вече се виждаше обедиден радикален халифат. А дори и все още не всичко е прилючило там, те се захващат с Иран.
  Путин предупреди Иран, толкова, докато е той Русия няма да се меси там.
  Американците да се оправят. Никаква Европа не трябва да им се връзва. Един американски президент да не е забъркал каши през пследните 50 години има ли?"

  Всичко това е вярно, с изключение на това: "СССР нападна Афганистан". Писал съм го и преди: Колкото РФ нападна Сирия, толкова и СССР нападна Афганистан. И на двете места бяха поканени от законните правителства.

  (не се чете)
 90. 90 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#39] от "Бойчо Огнянов":Лишаването на гражданите от конституционните им права не е баналност.Независимо от повода.
  —цитат от коментар 46 на atmanpg


  Не така подскачате, когато се санкционират граждани, които изказват мненията си в Германия за "бежанците", примерно?

  В Русия съм! В Русия съм!
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Неутрално


  До коментар [#64] от "Бойчо Огнянов": Освен това била фантазьорка- пишела фантазии
  >>>> Огън жена е тя.:) Съвременна Юдит, която ще резне главата на руския Олоферн.

 93. 93 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  [quote#76:"atmanpg"][/quote]

  Айде бе, развий нещо като теза. Колко Русия ще е по-добре без Путин. Обясни ни защо и как, и какво ще стане.
  Факта е, че САЩ криейки се зад НАТО се опитва за заобгражда Русия. По някаква причина саксите много мразят славяните.
  Това, ако мнозинството руснаци не го разбират, значи са тъпи. Засега изглежда мнозинството го разбира. Само че минаха доста години и вече растат поколения, които не си спомнят адската мизерия.
  И да, холивудската пропаганда намира почва навсякъде.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 94. 94 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1606 Весело

  "...пътуващ за почивка до Турция и не особено *скучаещ* по демокрацията."Преводачът на статията не е особено запознат с руския език. "Скучать" означава "тъгувам", а не "скучая".
  —цитат от коментар 48 на Ночевски


  Толкова могат!
  Те и Русия толкова познават. Пък не са стъпвали. Ама много я разбират иначе Русия. Тея дни хванах няколко на къс пас, голям смях!

  В Русия съм! В Русия съм!
 95. 95 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1606 Весело

  Бързо изреждам три войни - в Унгария (1956 г.), в Чехословакия (1968) и в Афганистан (1980). Други въпроси?
  —цитат от коментар 51 на Nil satis nisi optimum


  те са за възстановяване на законовия порядък. 1968 имаше безредици и в Париж.
  А иначе сега САЩ като искат да се намесват във Венецуела и Иран е върха на деморкацията, да?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 96. 96 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#83] от "qwerty 500":"Но колкото и да се кривиш факта е, че СССР нападна Афганистан заради разпространението на радикалния ислям, докато САЩ нападна тези арабски държави в които такъв нямаше. Иран, Либия, Сирия. Пробваха в Египет.Кой, аджеба върна аятоласите в Иран? А? в Югославия пак бяха на страната на радикалите.Откъдето и да го гледаш те са разространителите на радикалния ислям.Ако Русия не се беше намесила в Сирия какво щеше да стане, вече се виждаше обедиден радикален халифат. А дори и все още не всичко е прилючило там, те се захващат с Иран.Путин предупреди Иран, толкова, докато е той Русия няма да се меси там.Американците да се оправят. Никаква Европа не трябва да им се връзва. Един американски президент да не е забъркал каши през пследните 50 години има ли?"Всичко това е вярно, с изключение на това: "СССР нападна Афганистан". Писал съм го и преди: Колкото РФ нападна Сирия, толкова и СССР нападна Афганистан. И на двете места бяха поканени от законните правителства.
  —цитат от коментар 89 на Бойчо Огнянов


  Да, така е. Хубаво, плащат им да пишат едни и същи неща. Абе поне малко по-умно ги напишете. Де факто аз не исках да издребнявам, кой кого нападнал и дали били поканени. Дали е законно едно правителство много може да се спори, аз отбелязвам по-важният за мен факт, че Русия се бори с радикалният ислям който САЩ насажда с десетилетия.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 97. 97 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1606 Весело

  От цялата ви дружинка само Норманчо е малко по-интелигентен. Останалите сте пълнеж клакьори. Не доумявам за какво ви плащат, само за масовка. Изгубени пари.
  —цитат от коментар 57 на qwerty 500


  Норман поне е бил наистина в Москва и гледа да не приказва баш очевидни лъжи. Поне му стига акъла за толкова.

  В Русия съм! В Русия съм!
 98. 98 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#63] от "daskal1":
  Набибулина си е отдавна един от основните експерти. Харесвам и Кудрин, и Греф. Със Силуанов
  ========================
  Най тъпи икономисти в Путестан🤦🏻‍♂️ За изключение Греф. Какво ти знаеш за тях носителт на индоарийски език?😏😂🤦🏻‍♂️

  "Чуждестранен агент"
 99. 99 Профил на bua50633401
  bua50633401
  Рейтинг: 8 Неутрално

  бля, бля, бля

  Ганя, знаеш какая у меня самая любимая книга болгарская? Бай Ганя - етот Константинов сумел только на 100 страниц описать всю вашу еволюция на всю вашу историю. Шикарный человек. Он жив?
 100. 100 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#6] от "WWW":Латинина живее в Москва)Майката на вашия Путен, същото евреинка.. И❓😂
  —цитат от коментар 69 на putinxujlo


  Словореда ви и правописа ви не са български. Руснак сте, нали?

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK