"Не се чисти". Кой хакна съдебната система?

"Не се чисти". Кой хакна съдебната система?

© Свободна ЕвропаТекстът е препечатан от "Свободна Европа".


Държавата и гражданите ѝ са обект на безпрецедентна хакерска атака. Първите изводи са, че властите не само не се справят адекватно с опазването на лични данни, но и с разследването на тяхното изтичане. Това стана видимо най-вече в последните дни, когато част от съдебната система сама се оказа отговорна за такъв теч. И отказа да разследва какво стои зад него.


Ето и хронологията на някои на пръв поглед несвързани факти, които обаче очертават една обща картина.
15 юли. Излизат първите медийни публикации, че информационната система на НАП е хакната и милиони лични данни на граждани са изтекли в интернет.


18 юли. Става ясно, че Инспекторатът на ВСС (ИВСС) е огласил личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството ѝ в нарушение на закона. От институцията признават, че са допуснали "пропуск", твърдейки, че името на файла с имуществената декларация на Тодорова "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII" е било публикувано "в работен вариант".


23 юли. Главният съдебен инспектор Теодора Точкова обявява официално, че не става въпрос за указание личните данни на съдийката и семейството ѝ да бъдат огласени, а че "пpeпpaтĸaтa "нe ce чиcти" би cлeдвaлo дa e ĸъм cиcтeмния aдминиcтpaтop, ĸoйтo нa бaзaтa нa тexничecĸитe cи yмeния, дa извъpши нyжнoтo изчиcтвaнe (зaличaвaнe)".


1 август. Спецпрокуратурата публикува част от доказателствата по делото за хакерската атака срещу НАП в опит да убеди медиите и обществото, че тримата обвиняеми по случая безспорно са отговорни за изтичането на милионите лични данни. Прессъобщението обаче съдържа полузаличен линк, чрез който с помощта на елементарна справка в Google лесно може да се достигне до папка с личните данни на над 2000 прокурори и следователи. Тя е озаглавена "NE SE CHISTIIIIIII".


Не е трудно човек да се досети, че най-логичното обяснение е, че авторът на наименованието е имал достъп до хакнатите данни, а папката не е била открадната в този вид от информационния масив на ИВСС, например. Още повече, че под заглавието ѝ в портала "Pastebin", където се съхраняват изтеклите данни на редовите прокурори и следователи, личи датата 18 юли 2019 г.


По-важното е друго. Очевидно информационната система на съдебния инспекторат не е достатъчно добре защитена. Очевидно в нея се съхраняват лични данни на магистрати, които лесно стават достояние на неограничен брой хора. Независимо дали заради немарливост на служителите, инспекторите и ръководството му или заради хакерска атака.


Въпросът е дали подобна информация не се съхранява избирателно от самата институция?


Дали данните на определени магистрати не се пазят в отделна папка със специална цел? Каква би могла да бъде тази хипотетична цел? В чий интерес?


Отговорите би могла да даде единствено прокуратурата, ако образува отделно разследване. Нещо, за което до момента държавното обвинение не е дало заявка. Нещо повече – нито един от органите на съдебната власт не обяви, че случаят с изтичането на личните данни на съдия Тодорова се нуждае от всестранно и пълно изясняване.


Направи го единствено самата Тодорова, призовавайки ВСС "да изглеждаме сериозно и да реагираме". И Съдийската колегия на съвета реагира. С декларация. От която нищо не последва. И нищо няма да последва, ако Пленумът на ВСС поне не обсъди необходимостта главният прокурор Сотир Цацаров да разпореди образуването на такова досъдебно производство.


Друг е въпросът какво може да се очаква от прокуратура, която разследвайки теч на лични данни прави така, че те да станат достояние и на тази част от обществото, на която по някаква причина все още не са станали известни. При това говорим за ЕГН на над 2000 прокурори и следователи. Ако не всички действащи в страната, то почти всички.


В този смисъл по логичен път идва най-големият въпрос – кой хакна съдебната система? Тримата обвиняеми за атаката срещу НАП от "ТАД Груп" сега или някой друг много по-рано.


Премиерът Бойко Борисов, чийто ЕГН също бе огласен от спецпрокуратурата заедно с тези на Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски, осветли до известен степен този въпрос още през февруари 2014 г.


Тогава той заяви в интервю пред сайта "Медиапул" следното: "В политиката победител е този, който управлява.


Ахмед Доган управлява най-много България.


В политиката, както във футбола, можеш да играеш цял мач в защита и после с една контраатака да вкараш гол и да победиш – можеш да си трета политическа сила и да управляваш държавата. Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява."


Кой има интерес прокуратурата да не разследва случая "Не се чисти"?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8197 Неутрално

  " Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява."
  Машала! И това завинаги ли е или още има надебда.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6817 Неутрално

  "Кой има интерес прокуратурата да не разследва случая "Не се чисти"?"

  Самата прокуратура, магистрати и политици

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 758 Весело

  23 юли... "пpeпpaтĸaтa "нe ce чиcти" би cлeдвaлo дa e ĸъм cиcтeмния aдминиcтpaтop, ĸoйтo нa бaзaтa нa тexничecĸитe cи yмeния, дa извъpши нyжнoтo изчиcтвaнe (зaличaвaнe)".
  ...
  Демек файлът е имал отметка в полето "Read only" и някой не е знаел че трябва да я махне, за да запише промените? :-)))
  Не бих се учудил ако това е нивото на "компетентност"!

 4. 4 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 218 Неутрално

  чакай да изпреваря герберонските тролове да не излизат в началото на коментарите

 5. 5 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ако съм на журналистите бих поразпитал Бокоратурата за

  https://antipodes.bg/bg/

  ^^^сайтът работеше до сутринта на 2 Август 2019 г.

  също дали е възможно да продават продукти със значителни уязвимости. кратък списък на клиентите им имаше на

  https://antipodes.bg/bg/clients/

  Наши клиенти са:

  Банка ДСК
  Токуда Банка
  Банка Алианц
  АДИС
  АТренд
  Нова Телевизия
  Ай Ти Ди Нетуърк
  Солид 55
  Завод за оптика
  Смартком
  Germanos
  Office1
  Net1
  Кока-кола
  Унипек ООД
  Гетлокал България ЕООД
  Поликлиника Пантелеймон
  Агромедиа
  Саав ООД
  БУЛГАРКОМ ООД
  Изи Мода ООД
  ЕнергоСервиз
  Топливо 2
  Фактор И.Н. АД
  НетСърф
  Пирита ЕООД
  АСМИП МЦ Медицински център ”Свети Пантелеймон”
  Инфо Рампа ЕООД
  ТВ Седем ЕАД
  ОРМ.БГ ООД
  Балкан Сървисис ООД
  и други.


  https://web.archive.org/web/20180906031451/http ://antipodes.bg/bg/clients/

  ПП Следващите няколко часа съм откриваем на blqq66xx4z@lufum.anonbox.net

  яж бахур
 6. 6 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисля, че всички изтърваме една доста забавна от многото лъжи на Бокоротурата

  "Видно ... Кристиян Бойков е експлоатирал пропуски в сигурността на уебсайта на Агенция Митници"

  https://www.prb.bg/media/cms_page_media/common/12.pdf

  Видни са ви единствено т-ш-ц-те от това скрийншотче. Видни са също и отчайващата ви некомпетентност, че дори и неграмотност

  Смехотворно е да се говори за post exploitation ситуация

  https://duckduckgo.com/?q=post +exploitation

  да бяха показали reverse shell нещо?

  https://duckduckgo.com/?q=reverse +shell

  Ма, и аз ставам смехотворен, щото това не е дори и pre-exploitation. Не е задължително да бъде и слабост в сайта. Между другото, без бъкел да отбирам, бих предположил, че всеки начинаещ пентестър би се кикотил на тази очарователна комбинация от елементарен опит за SQL injection и елемементарен опит за XSS

  за тези де па ептен бъкел не отбират, сайтът връща малоумното query

  https://en.wikipedia.org/wiki/Query_string

  част от което е джаваскрит алерт-а, който както казах се връща при него и се изпълнява в неговия браузър

  Да повторя, това дори не означава задължително уязвимост в сайта на Агенция Митници. Подобен пропуск би бил проблематичен за Дневник да речем, но само ако би бил видим от други усери.

  Проблематичен, с условности и евентуалности, за усерите на Дневник. Веднъж, някой не беше ли направил да излиза такъв алерт бокс с нещо от сорта на "Борисов пед---рьст" точно в Дневник?

  ПП Следващите няколко часа съм откриваем на blqq66xx4z@lufum.anonbox.net

  яж бахур
 7. 7 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  А колко хубаво ще е, ако чумата по прасетата в кочините се пренесе и при свинете в парламента, министерствата, прокуратура и администрация.

 8. 8 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А колко хубаво ще е, ако чумата по прасетата в кочините се пренесе и при свинете в парламента, министерствата, прокуратура и администрация.
  —цитат от коментар 7 на Капабланка


  Достатъчно е да мине през Позитано и Кърниградска, за да се оправи България, след толкова години партизански провокации и мръсотии от позитанското и драгалевското БКП...

 9. 9 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Достатъчно е да мине през Позитано и Кърниградска, за да се оправи България, след толкова години партизански провокации и мръсотии от позитанското и драгалевското БКП...
  —цитат от коментар 8 на Reporter US


  Стига ревности бре, дрогарьо милицьонер. Само ГЕ₽Б ли са истинските наследици БКП. Кюфтето Теменужка не се ли представи добре на кастинга за Белене в Москве? А може би пък изоставате с патока и матушката не е доволна?

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3656 Любопитно

  NE SE CHISTI IIII !!! явно са данни на прокуратурата. Да държат под контрол неудобните ? Толкова им е капацитета на милиционерите .Сами се натопиха...

 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1386 Весело

  "Не се чисти". Кой хакна съдебната система?
  ..
  Как кой??
  ПУТИН! ЕСТЕСТВЕНО!
  Или там който кажат от американското посолство :D

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Бай Гадьо
  Бай Гадьо
  Рейтинг: 792 Весело

  Цялата работа на прокуратурата по този случай, до момента много прилича на това:

  https://www.youtube.com/watch?v=zUCvijuzvsY

 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не...
  Друго дълкуване, "техничарските" ОС характеристики на файла - отделно.

  В Името на файла е трябвало да има "мненоминчна идентифицираща" съдържанието информация плюс "Ready only".
  За да е ясно на всеки (начинающ или не), че съдържанието на файла
  не бива да се "пипа" променя.

  Въпросният файл е съдържал цифров текст или имидж-снимка
  на Имушествена Декларация с информация от съдия Мирослава Тодорова за нея и семейстото й.
  Такова нещо трябва да се архивира (цифрово) абсолютно точно "еднообразно с оригинала" (оригиналното съдържание) и със защита против каквито и да са промени в/на съдържанието.

  В случая, не е ясно дали е имало промени на съдържанието на файла,
  но файлът е публикуван с име "NE CE CHISTIIIIIIIIIIIII'.

  Защо изобщо файлът е бил именуван така,
  съобщавайки, че някой се е опитвал да прави промени в съдържанието,
  но не е успял??

  Ако името е било повелително Указание до (Български) системен администратор, както обясняват, за това има (срвнително) нормален начин:
  с име на файл "НЕ СЕ ЧИСТИ!!!!!!!!!!!!".

  Коректният подход към архивиране винаги е 100% точно "копиране"
  и ?? процента сигурна защита за съхранение на оригинала.

  От там насетне, за "работни цели":
  файл или файлове с коментари анотации относно и с извадки цитати от оригинала.
  С препратка "линк" идентификатор.
  Различни файлове.

  Оригинал "не се пипа"!

  До коментар [#3] от "Sony":

  23 юли... "пpeпpaтĸaтa "нe ce чиcти" би cлeдвaлo дa e ĸъм cиcтeмния aдминиcтpaтop,
  ĸoйтo нa бaзaтa нa тexничecĸитe cи yмeния, дa извъpши нyжнoтo изчиcтвaнe (зaличaвaнe)".
  ...
  Демек файлът е имал отметка в полето "Read only"
  и някой не е знаел че трябва да я махне, за да запише промените? :-)))

 14. 14 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 269 Неутрално

  По-важно е кой стои ЗАД Доган. Зад Доган може да стои само ФСБ.

 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  UNITED EU UNION

  ФСБ спечели изборите на връх новата 2001 г.
  Затова... Тръмп наказва Русия??

  Сега не е каквото беше...
  Просто беше сложно стана:

  https://www.mediapool.bg/tramp-nakazva-rusiya-s-novi-sanktsii-zaradi-otravyaneto-na-skripal-news296483.html

  До коментар [#14] от "topal":

  По-важно е кой стои ЗАД Доган.
  Зад Доган може да стои само ФСБ.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5175 Весело

  "Този, който управлява", как #Кой :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 272 Весело

  чакай да изпреваря герберонските тролове да не излизат в началото на коментарите
  —цитат от коментар 4 на unp44546507


  Само че си забравил за какво си влязъл.

 18. 18 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 302 Неутрално

  "Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява."
  Мани, бегай??? Ние помним и преди него, напр. Ивчето Прокопиев?

  roo
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK