Когато висотата срещне посредствеността

Все пак ВСС следва да прилага закона, а не да го декламира.

© Николай Николов

Все пак ВСС следва да прилага закона, а не да го декламира.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


С измененията в Конституцията от 2015 г. се разширяват правомощията на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Така на практика, освен да извършва проверки за качеството и срочността на актовете на съдиите и прокурорите, ИВСС се превръща и в съдебното КПКОНПИ, пред което магистратите подават имуществените си декларации. На 18 юли тази година, в нарушение на закона, инспекторатът публикува имуществената декларация на съдия Мирослава Тодорова без да заличи нейните лични данни и данните на семейството ѝ. Файлът бе наименован "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII".


"Извинявай, другарче, повече няма да правя така" -
по този начин прозвуча писменото обяснение на главния съдебен инспектор Теодора Точкова по случая. Извинението обаче не е резултат от осъзнаване на причиненото зло, а идва под давлението на външни фактори като медиен интерес.


Освен комсомолско козируване на властта, обяснението изразява и пълно незачитане на личното достойнство, неприкосновеност и личен живот на български гражданин и редови магистрат. В такъв момент (на тежко нарушение) няма нужда от надиплени декларации с елементи на извинение, с каквито реагира и Висшият съдебен съвет. Все пак ВСС следва да прилага закона, а не да го декламира. Това е така, защото подобно "извинение" не поражда нищо в правния и обществен мир.


В правния, защото по никакъв начин не стана ясно как точно е извършено нарушението и какви правни последици ще настъпят, тоест:


1. Каква ще е грижата за пострадалия магистрат;


2. Кои институции и по какъв начин ще участват в установяването на фактическото положение и отговорността, която следва да се понесе в следствие на това от главният съдебен инспектор като ръководител на ИВСС?;


3. Какви мерки ще се предприемат, за да няма рецидив на немарливостта и умишленото причиняване на зло в бъдеще?


В обществен, защото затвърждават впечатлението, че човекът в тази държава няма значение, а когато не пристава на лакомата власт, е използван за назидание и предупреждение за всички, които биха допуснали еретичната мисъл да не нахранят властовата паст. Поредната импотентна ad hoc декларация на ВСС пък само показва, че "намира за неприемливо" е новото "оправяй се, не ни пука особено".


Това усещане само се засилва с отказа на главния инспектор да се яви лично пред ВСС, за да бъде изслушана във връзка с нарушението (вероятно решението да не си прекъсне отпуска е тежко, колкото и на шефката на НАП). Изслушването на съдия Тодорова обаче бе важно не само като урок по достойнство, но и като плътно присъствие с обосновано говорене по фактите и техния анализ. Като противовес на институционалното малодушие, изразено в отсъствието на ръководителя на ИВСС Точкова.


И понеже мандатът на госпожа Точкова като главен съдебен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет е към своя заник можем да кажем следното - тя е


поредният апаратчик, който с присъствие и поведение може да обезсмисли поверената му институция,


която и да е тя. Отбелязваме две паметни за мандата ѝ действия на инспектората:


- ИВСС не откри нищо нередно от срещата между Георги Гергов, Сашо Дончев и действащия главен прокурор Сотир Цацаров. С това действие ИВСС затвърди прокуратурата като легитимно средство за политически и икономически натиск;


- ИВСС не намери правно основание да накаже председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева при обективно установено нарушение. Припомняме, че Дончева неправомерно иззема делото за сградата на фалиралата КТБ от съдия Милен Василев. Така при множество нарушения отново не се стигна до наказание.


И докато лятната ваканция прелъстява с безметежност, спокойствието (в смисъл на необезпокояваност) на недосегаемите ражда институционален произвол, който смазва всеки, застанал на пътя на стремящата се към тотално господство и подчинение власт.


Ползваме случая да припомним на г-жа Точкова финалното изречение от концепцията ѝ като кандидат за главен съдебен инспектор от 2014 г.: "Само съвместните усилия на всички институции и магистрати ще променят отношението на обществото към съдебната система. В този смисъл не следва да се забравя казаното от Целз, че правото е изкуство за доброто и справедливото." Разликата между написаното и стореното също NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5383 Неутрално

  Гл. съд инспекторка го игра отпускарка - изпитан и познат до болка еФтин гробарски №. или така нареченото снишаване.
  Тук би следвало властта да отговори
  КОЙ и с каква цел прави досиета на неудобните за властта и има ли формирование , аналог на ПП от едно време, в силовия апарат на държавата.
  Кратко и ясно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Комунетата са в потрес! Не могат поне една власт да окопират! Това е диктатура! Това е античовешко! Това е комунизъм! И т.н.! тРЯБВА ДА ИМ СЕ ДАДЕ ПОНЕ ПРОКУРАТУРАТА, ЗА ДА РАЗДАВАТ ПРАВОСЪДИЕ! кАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ кОНСТИТУЦИЯ?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  ИПИ да си гледа икономиката. ВСС да си гледа Съдебната система. Какво почнахте и вие да виете?!
  Още повече,бче само тука още не са публикували, че поръчителите за кибертерорма е от Дай България и негов другар. Интересно ми е кой как ще реагира.

 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1661 Любопитно

  Щом магистратите не успяват да се защитят според закона, останалите 5 000 000 какво да правим?

 5. 5 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#4] от "ju.li":

  е как какво, снишаваме се, работим за светлото бъдеще на другарите. Родителите ни 45 години са го правили.

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  До коментар [#4] от "ju.li":

  Аз лично смятам да заведа дела:) А "беззащитните" магистрати са длъжни да ги разгледат. Това се прави.

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  По-скоро Прокуратурата не е власт. Съдът е властта.
  Оттам по-скоро си пазят заграбеното от Приватизациите. Да не би случайно някой да се сети да махне давността и да види кражбата.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2284 Весело

  Мечтата на Чичо Денчо :)

  "2. Кои институции и по какъв начин ще участват в установяването на фактическото положение и отговорността, която следва да се понесе в следствие на това от главният съдебен инспектор като ръководител на ИВСС?;"

  - Пак подмяна на същественото. Що "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII"? Кой е пипал този файл, преди да стигне до служителката? Дали е самата Мирослава, засегнатата, или има и друго вмешателство? Виновникът - този, който е забранил заличаването на личните данни. Вторична е вината на СЛУЖИТЕЛИТЕ, които е трябвало да видят "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII" и да поправят золума на извършителя.

  - ИЗВЪРШИТЕЛЯ...??? Не, не е институцията.

  Аре.

 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Картинката казва всичко.

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  "ИВСС не откри нищо нередно от срещата между Георги Гергов, Сашо Дончев и действащия главен прокурор Сотир Цацаров. С това действие ИВСС затвърди прокуратурата като легитимно средство за политически и икономически натиск;
  ИВСС не намери правно основание да накаже председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева при обективно установено нарушение. Припомняме, че Дончева неправомерно иззема делото за сградата на фалиралата КТБ от съдия Милен Василев. Така при множество нарушения отново не се стигна до наказание."

  В кочината, установена от сараите у нас и модела на успелия млад мъж, е така ! Едни хора живеят на гърба на другите, вършат престъпления с помощта на държавата, за които носят отговорност всички останали, които нямат гаранция за почти нищо в това общество ! И главният прокурор да извърши престъпление пред очите на всички в полза на кръговете, дето всички ги знаем, виновни ще бъдат Трайчо Трайков, " умнокрасивите, соросоидите, баба Пена...... !
  Този манталитет в кочината се нарича " чума " по свинете ! Тя отдавна е факт и е налазила по кликата !
  Защо обаче народът търпи подобни свинщини ? Докога ?

 11. 11 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1157 Весело

  Мдааааа, продължават заяжданията с ВСС от поръчителите на писания като горното и от техните тролчета. Само че докато на попържните на тролчетата никой няма да обърне внимание, поръчителите настройват цялата съдебна система срещу себе си. После обаче да няма вопли, писъци и стенания. Ситуацията в момента е същата, каквато беше преди присъдата на Иванчева. Същите инсинуации, същите крясъци, същите протести и същата безпомощност! Що не си дадете сметка, че на хората изобщо не им пука? За първи път, от много години, започва пак да се формира средна класа у нас и тези хора изобщо няма да си мръднат и малкия пръст за чувстващи се заплашени от съд индивиди. Ама нищо, както много пъти съм казвал, ние сме демокрация, всеки е свободен да пищи и да се тръшка – друг е въпросът дали някой ще му обърне внимание! Както е казал народът, „каквото си надробиш, това ще сърбаш!“.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10597 Неутрално

  Така е в страни с двоен аршин. За едни сватба, за други брадва.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  ИПИ да си гледа икономиката. ВСС да си гледа Съдебната система. Какво почнахте и вие да виете?!Още повече,бче само тука още не са публикували, че поръчителите за кибертерорма е от Дай България и негов другар. Интересно ми е кой как ще реагира.
  —цитат от коментар 3 на Да вярваме на истината


  Абе вие от тролове-герп кога ще за почнете да си гледате работата - да правите прически във фризьорския салон и да миете автомобили на автомовката?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Първо се научи да пишеш . Всички тикви ли сте неграмотни? На бас ,че си чел конституцията колкото Гешев.

 16. 16 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":
  "Комунетата са в потрес! Не могат поне една власт да окопират! "

  В калъп ли ви правят в помощното?! "Да окОпират"!!!!! . . . на копирна машина ли да го копират? Когато безпросветници като теб ни занимават с "мъдрите си мисли", когато безпросветници ни "управляват", когато милиционери от Магнаурската ви школа в Симеоново ще се "грижат" за правото в България, значи положението ни е изтрещяло отвсякъде!

 17. 17 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Още повече,бче само тука още не са публикували, че поръчителите за кибертерорма е от Дай България и негов другар. Интересно ми е кой как ще реагира.
  —цитат от коментар 3 на Да вярваме на истината


  мафиотската гробарска ферма се молете верно да не реагират. че от комунарските ви помиярщини бая народ ги сърбели ръцете

  па и не е като Дневник да немаха ени слабости. ма нищо де, продължавайте си със свинщините сичките свинско-депесарски трол-лелки-ГЕРБ. вие сте недосегаеми

 18. 18 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 120 Неутрално


  Абе вие от тролове-герп кога ще за почнете да си гледате работата - да правите прически във фризьорския салон и да миете автомобили на автомовката?
  —цитат от коментар 13 на Свинчуга


  лошото е че много нормални си мълчат а ГЕРБ са събрали всякакви психопати да обръщат всичко на кочина

 19. 19 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 120 Неутрално


  До коментар [#2] от "lz2":
  "Комунетата са в потрес! Не могат поне една власт да окопират! "

  В калъп ли ви правят в помощното?! "Да окОпират"!!!!! . . . на
  —цитат от коментар 16 на Косьо Генчев


  иде от "окоп" :D баш гробарите де реват за "комунетата" са най-гнусните комунари и мандраджии -- се такива простотии са им у сенилните мухлясли тикви

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  И инспекторатът, както ВСС служи само , за да се разправи с неудобните.

 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Много тъжна е картинката, дъното вече е достигнато, но и копането катоо да не спира??
  Чудно ми е до кога ЕС ще търпи такава СВИНЩИНА - но "аргументите" да ни държат на страна от мужиците вече се изчерпват, а като територия губим не само население, но и значение!!
  Държава отдавна не сме. по простата причина че не отговаряме за съжаление на основни критерии, които важат за такива в "белия" свят.

  Надежда няма, светлина не идва от никъде, а прасурсите са окУпирали всички властови позиции и явно съвсем недосегаеми се чувстват, щом като така през просото го подкараха?
  Какво разделение на властите, какво върховенство на Закона, какъв "обществен договор". И пет лева не чини = най-добре да закриват позорното театро!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  "Ползваме случая да припомним на г-жа Точкова финалното изречение от концепцията ѝ като кандидат за главен съдебен инспектор от 2014 г.: "Само съвместните усилия на всички институции и магистрати ще променят отношението на обществото към съдебната система."

  Според цитата г-жа Точкова има същото отношвнив към еазделението на властите, както номинирания г-х Гешев ?
  Интересно как не е направило впечатление на ИПИ - всъщност може и да е направило, но къща не храни...

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4465 Гневно

  Комунетата са в потрес! Не могат поне една власт да окопират! Това е диктатура! Това е античовешко! Това е комунизъм! И т.н.! тРЯБВА ДА ИМ СЕ ДАДЕ ПОНЕ ПРОКУРАТУРАТА, ЗА ДА РАЗДАВАТ ПРАВОСЪДИЕ! кАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ кОНСТИТУЦИЯ?!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Кога ще престанеш да спамиш бе нахалнико!?
  Първо - Не говориш по темата, а само пускаш лозунги!
  Второ - Дори грижата ти за "кОНСТИТУЦИЯТА" е фалшива, защото се правиш, че не си забелязал фрапантното нарушение именно на конституцията, което е направила Точкова.
  Толкова се самозабравихте, че дори и не се заммисляте като пишете тъпотии!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK