Какво ни отличава от животните и машините

Скални рисунки в Магурата

© АСЕН ТОНЕВ

Скални рисунки в МагуратаСпоред Ювал Харари ( в Sapiens: Кратка история на човечеството) "Появяването на нов начин на мислене и общуване преди между 70 и 30 хиляди години представлява Когнитивна революция. Какво я е предизвикало? Не сме сигурни. Най-често вярваната теория предполага, че случайна генетична мутация променя вътрешната конфигурация на мозъка на Homo Sapiens (един от човешките видове) и това им помага да мислят по безпрецедентен начин и да общуват използвайки изцяло нов тип език. Можем да наречем това мутацията "Дърво на познанието" [...]


"Легендите, митовeте, боговете и религиите се явяват за първи път с тази Когнитивна революция. Много животни и човекоподобни са можели преди това да кажат: "Внимавай! Лъв!". Благодарение на Когнитивната революция Хомо сапиенс придобива възможността да каже: "Лъвът е духът-пазител на нашето племе". Тази способност да се говори за фикции (литературни разкази) е най-уникалното качество на езика на Хомо сапиенс." Така казва Ювал Харари.


Когнитивната революция се състои в появата на символно мислене според мен. То е основата на новия език. (Някаква степен на символизъм има и в животинските езици, но при тях няма творчески елемент или способност за назоваване на абстрактни понятия и предаване на огромно количество информация с помощта на символи.) Лъвът е символ на нашето племе, звуците (една гласна и две съгласни Л-Ъ-В) означават това животно на български, на английски е друга група от гласни и съгласни звуци - L-I-O-N. Протоезикът, чиито принципи са вградени в нашия мозък, е част от тази генетична мутация, създала възможност за символно съхраняване и предаване на огромно количество информация. Накратко, Когнитивната революция е не просто способността да разказваме измислени истории (фикции), а появата на креативно символно мислене. Розата е любов. Лъвът е сила.Това е символът на нашето племе.
Знакът + означва Християнство. Или събиране
– в зависимост от културния контекст


Символите зависят от културния контекст. (Това е и разликата между символ и метафора в литературата: Метафората сравнява две неща, означаемо и означател, например слънце и портокал, между които има някаква, макар и странна, прилика. Докато при символа връзката между означаемо и означател, християнство и кръст например или математика и знак плюс, е неразпознаваема извън някакъв общоприет културен контекст.)


Когнитивната революция е появата на символно мислене.


То е невъзможно без език. (Самият език е система от символи, която ни позволява да складираме и споделяме информация.) Друг е въпросът какво е предизвикало тази когнитивна революция – случайна мутация,Бог, някакви извънземни дошли на Земята. Но с Когнитивната революция маймуната става човек.


Забележка за белите расисти: Homo Sapiens се появява първо в Африка. Източна Африка е вероятната родина на Адам и Ева. Европа по това време е населявана от Неандерталци, които биват изместени от Homo Sapiens. Все пак европейците имат около един процент неандерталски гени, т.е. имало е и някакво кръвосмешение, но като цяло Homo Sapiens се разпространява от Африка в целия свят и другите човешки видове изчезват.


Символното мислене и новият тип креативен символен език е това, което ни отличава от човекоподобните маймуни. Но приемането на еволюцията на видовете за факт не означава непременно, че няма Бог. (Ние не знаем причината за предполагаемата Когнитивна мутация, нито причината за Големия взрив.) Идеята че еволюцията доказва, че няма Бог е толкова нелепа, колкото и обратната идея – че понеже в Библията не пише за еволюция на видовете, значи няма такава.


Според "Битие" Бог е създал животните на петия ден от Сътворението, а растенията – още на третия. Но какво е за Бог един ден? И какво е Бог? ... Символното мислене рисува един въобразен свят. Но това не значи че този свят не съществува. Хората могат да мислят за това, което не познават или няма как да видят или разберат, чрез символи или митове, които са символични разкази. Но хората имат тенденцията да се вживяват в своите символни фикции, да приемат буквално символите, алегоричните разкази, иносказанията. Това води и до кръвопролитни релогиозни войни – войни за вярата.


Алиенацията е съдба на човека от самото му появяване. Homo Sapiens e животно, което може да създава въобразени светове и дори да се преселва в тях, или да умира за тях. Тези въобразени светове може и да съществуват, но ние не сме ги виждали. И ги рисуваме като ползваме познати означатели на непознатото означаемо. Но Райската градина, или някакъв земен Рай – например идеалното общество на свобода, равенство и братство между хората, или пък архаичната символна идея за Велика национална държава (националния флаг и това, което си въобразяваме като видим този символ), или идеята за Свещена Империя по Божия воля —такива идеали, или въобразени светове, могат да обединяват хората. И мечтата за лично щастие, както колективните мечти – щастливо семейство, голямо богатство, битие на началник или на герой – е един въобразен от индивида свят, който го мотивира и осмисля живота му.


Но ако вярваме на Платон, светът на абсолютните идеи, светът на мисълта е по-реален от видимия несъвършен свят.


От животните ни отличава
способността да създаваме въобразени светове


да ги виждаме като по-истински от видимия свят, или да се опитваме да ги реализираме във видимия свят.


Символното мислене (което създава въобразените светове) и символния език способен да предава огромно количество информация, е в основата както на човешкото мислене, така и на изкуствения интелект. За сега ние имаме едно огромно предимство пред "умните машини", които създаваме: нашата интуиция и нашите емоции, вярата в идеали, надеждата. Имаме способността да си въобразяваме нови светове и те да ни ангажират емоционално, да ни мотивират да се стремим да ги създадем или да бъдем достойни за тях.


Но тези измислени от нас истории, в които се вживяваме, правят нашето мислене и по-консервативно. То е винаги свързано пряко или косвено (при символите означателят е някакъв предмет или визуален образ взет от реалния свят) с нашия личен или колективен исторически опит. Хората се адаптират бързо към нови условия, но при умните машини означателите на символите са доведени до пълна математическа абстракция. Всъщност символите са само само 0 и 1, но с тях може да се изрази всичко.


А ние, с нашето живо човешко въображение, вече измисляме нова футуристична фикция, въобразяваме си един свят от недалечното бъдеще, в който сме изгубили своето предимство пред "умните машини" и те, тези безскрупулни отцеубийци, напълно са ни изместили.


Ще се превърнем ли в някакви безработни лентяи,
докато машините работят вместо нас и дори мислят вместо нас?


Лентяи, които блуждаят във въобразени от тях светове само за развлечение?


Вече прекарваме все по голяма част от времето си пред компютърния екран, а там симулациите стават все по-убедителни. Фалшивите новини – все по-трудно отличими от фактите. Не губим ли способността си да се борим с тиранията и неправдата? И дори да ги отличаваме от свободата и справедливостта? Не губим ли и желанието си да превръщаме въобразените, идеални светове във физическа реалност, понеже изкуственият интелект може да прави това вместо нас?


Ние имаме отговорност (както според Библията, така и според новите Зелени идеи) и пред животните на земята, които постоянно изчезват, към природата на планетата ни, която пренаселваме и унищожаваме. Може би това ще е една причина умните, и вече самоусъвършенстващи се, машини да решат в един момент, че сме излишни лентяи и вандали, вредни за Земята и за Космоса? И така умните машините ше ни изместят и унищожат, както Хомо Сапиенс е изместил и унищожил неандерталците...


Това е АI дистопията. Има разбира се и един утопичен въобразен бъдещ свят, в който хората, в симбиоза с изкуствения интелект, постигат физическо безсмъртие . Човекът се превръща в свръхчовек. Или направо в бог. И заживява в хармония с природата и с космоса – една съвършена и безсмъртна космическа раса...


Обикновено бъдещето се оказва някъде по средата между утопията и дистопията. Или се случва нешо съвсем непредвидено, което отклонява в друга посока хода на историята. Не можем да предскажем какво ще стане с човечеството след 50 или 100 години. Ако разбира се светът не е свършил дотогава – било поради атомна война, или поради екологическа катастрофа, причинена всъщност от пренаселението. Или поради някаква съвсем независима от нас космическа причина. Като внезапно долетял астероид.)


Защото и свободата на човека, както предопределението е една фикция със символно значение, един мит, който ни мотивира да се самоусъвършенстваме и да вървим напред.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Самоунищожението и простотията ни отличава от животните. Виждалили сте животно камикадзе?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 2. 2 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Има и друга хипотеза, че езикът е възникнал едва когато хората от ловци и събирачи са станали земеделци. Тогава задачите изискват план, координация и много участници, та Хомо сапиенс по необходимост проговаря. При това се случва независимо на няколко места по света.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 3. 3 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Отговорът на вашият въпрос е следния - зависи от расата.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 470 Весело

  Сложете пред жаден мъж халба вода и халба бира и наблюдавайте!.... Сложете пред кравата като е жадна кофа вода и кофа бира и ще разберете какво ни отличава... След това се запитайте и защо жените са открили бирата... И ще знаете всичко... за природата на човека.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Весело

  Интересни мисли, точни въпроси за самопознание.
  Символното мислене продължава да се развива ... с емоджи-та :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Стигнах до “....Забележка за белите расисти: Homo Sapiens се появява първо в Африка. Източна Африка е вероятната родина на Адам и Ева..“ и се отказах да чета по-нататък. Семиотиката на публикуваните в дневник статии е ясна- не вярвайте на науката, вярвайте на “духовното“; прокуратурата е лоша, защото задачата й е да открие кой е виновен за теча на данни от НАП, тя не трябва да съществува в държавата и т.н. С такава редакционна политика,няма да спечелите други коментатори, освен платените партийни и търговски тролове. Впрочем- защо дневник допуска платени партийни тролове като ник “КМЕТ В СЯНКА“ да оказват психически тормоз с коментарите си над всеки юрист, който публикува във форума професионалното си юридическо мнение за ролята, задачите и мястото на прокуратурата в досъдебното производство? Или според дневник- политическите тролове са по-вещи по въпросите на правото от правоспособните български юристи? Тогава защо да не предположим, че единиците нормални коментатори в дневник, които не са тролове, са по-компетентни от авторите на статиите в дневник и виждат по-ясно “редакционната ви политика“?

 7. 7 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Потенциалът ни.
  (Най-често пропилян по най-жалък начин. )

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 8. 8 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Книгата е невероятна, препоръчвам

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 9. 9 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1205 Весело

  "Забележка за белите расисти: Homo Sapiens се появява първо в Африка. Eвропейците имат около един процент неандерталски гени."
  И азиатците ги имат. Обаче чистите хомо сапиенс сапиенс в Африка нямат и то си им личи. Ама като обясняват белите расисити, че още на генетично равнище се различават от гордите уакандийци, ги наричат бели расисити. А то било така.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Есето е много интересно. Поставя въпроси, които трябва да решава всеки отделен човек. Отговори не дава - и слава Богу. Есе с отговори би било доктрина.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  От животните ни отличава разума.
  От машините - чувствата.

 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Разстроено

  "Ние имаме отговорност (както според Библията, така и според новите Зелени идеи) и пред животните на земята, които постоянно изчезват, към природата на планетата ни, която пренаселваме и унищожаваме. Може би това ще е една причина умните, и вече самоусъвършенстващи се, машини да решат в един момент, че сме излишни лентяи и вандали, вредни за Земята и за Космоса? И така умните машините ше ни изместят и унищожат, както Хомо Сапиенс е изместил и унищожил неандерталците..."

  Левчев отново демонстрираш наивност! Нашата отговорност е да запазим християнската цивилизация която не е заплашена от изкуствения интелект или екологична катастрофа а от нашествието на исляма! От тези уж човеци програмирани да ни подчинят и използват като роби!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  ''Най-често вярваната теория предполага, че случайна (!!) генетична мутация променя вътрешната конфигурация на мозъка...''

  Може и да няма нищо случайно, а всичко да е абсолютно целенасочено !!!
  Доста учени казват, че Homo Sapiens Sapiens се е появил много изненадващо и най-вече много бързо....ненормално бързо !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 600 Весело

  Е от този форум е еидно какво отличава хората от троловете :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":

  Адолф, природил си се!

 16. 16 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Какво ни отличава от животните и машините
  =====================///

  Отличава много: Те украсяват земята; те никога не стават като добитък; никога не предават човека.
  А човекът така и остана като, homo sapiens, на най-ниското си ниво😏

  "Чуждестранен агент"
 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Любопитно

  ''Най-често вярваната теория предполага, че случайна (!!) генетична мутация променя вътрешната конфигурация на мозъка...''Може и да няма нищо случайно, а всичко да е абсолютно целенасочено !!!Доста учени казват, че Homo Sapiens Sapiens се е появил много изненадващо и най-вече много бързо....ненормално бързо !!!
  —цитат от коментар 13 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Малко трудно ще обяснят как така е успял да се разпространи по цялото земно кълбо и в нито е едно и най-затънтено кътче да няма неандерталци, питекантропи или каквито и да е човекоподобни като липсващото звено между човека и маймуната.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  "Какво ни отличава от животните и машините"

  Използването на оръжие и отстрелването на себеподобни в мола?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 19. 19 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  И сега между хората има животни.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":

  "Отговорът на вашият въпрос е следния - зависи от расата."

  Ти, като едновеждов ариец от Ябланица, бездруго се смяташ за нещо повече от Акира Куросава, Луи Армстронг, Сеиджи Одзава, Кондолиза Райс или Кири те Канава, нали?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#17] от "Julian Mall":

  Вярно ! +

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Ти пък ... къде я нареждат Гондолиза-та сред останалите. Голям работа като има 5 дипломи по Право и няколко книжлета.
  И пълен провал в политически план и като Съветник по сигурността при Буш.


  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 23. 23 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":"Отговорът на вашият въпрос е следния - зависи от расата."Ти, като едновеждов ариец от Ябланица, бездруго се смяташ за нещо повече от Акира Куросава, Луи Армстронг, Сеиджи Одзава, Кондолиза Райс или Кири те Канава, нали?
  —цитат от коментар 20 на Norman Granz


  Той е от Мизия, там всички са гении. :)

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#23] от "Trolling Stones":

  "Той е от Мизия, там всички са гении. :)"

  Знам бе, знам. Крем дьо ла крема на чернозема. 😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":

  *прЕродил

 26. 26 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#11] от "atmanpg":

  Ц, дори животинчета като хлебарките аргументируемо СА разумни.

  А така възвеличаваните 'чувства' са НИЩО повече от химия която си подлежи на физичните закони точно както ерозията и бурите.

  Така че НЕ може да се твърди че сме различни както от животните така и че имаме неква магическа 'душа' отличаваща ни от машините.

  Между другото тая фанатична вяра в 'душата', чувствата и разума които разбираш ли сме ги били имали само сапиенсите (а измежду сапиенсите пък имало такива дето са дефинитивно по-праведни от другите е в основата на злокачествения нарцисизъм и развитието на едни от най-кофти човешките черти решаващи за катаклизми като псв и всв.

  Мада Нейча има МНОГО тънко чувство за хумор :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 27. 27 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4065 Неутрално

  Този микс от превдонаука и мистицизъм е много несериозен.
  Но заглавието...
  Правя аналогия.
  "Кибернетика или управление и връзки в животното и машината"
  Това е забележителен труд на Норберт Винер от 1948 година, в който няма лъвове и неандерталци, а нещо повече.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4065 Неутрално

  До коментар [#6] от "cmy12603507":

  Рожбе, ти защо не си в басейна, а пак си гушнала компютъра? И защо не оставиш тази проста тема за плюсчетата и кръстчетата на троловете, докато ти високоинтелигентно простираш на терасата с изглед към кокошарника?...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 29. 29 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  От осзтаналите животни ни отличава гивилизацията,извън цивилизацията човек и дори популация са доста уязвими и далеч не са господари на пиродата,а и всички мотивации и "ценности" имат аналог и при останалите животни.От машините чуствата и емоциите,

 30. 30 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Обаче чистите хомо сапиенс сапиенс в Африка нямат и то си им личи. Ама като обясняват белите расисити, че още на генетично равнище се различават от гордите уакандийци, ги наричат бели расисити. А то било така.
  —цитат от коментар 9 на Darulio


  Уникално прозрение - расистите всъщност са неандерталци. Действително това би обяснило доста неща.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 31. 31 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [quote#) Според "Битие" Бог е създал животните на петия ден от Сътворението, а растенията – още на третия. [/quote] - от статията

  А на 6 - ия ден създава човека , ето и текста от Битие ( Берейшит ):

  "26. След това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие; и да господарува над морските риби, и над небесните птици, (и над зверовете) и над добитъка, и над цялата земя, и над всички гадини, които пълзят по земята.
  27. И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори"
  Ето и оригиналния текст на иврит от Берейшит :
  וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים: נַעֲשֶׂה אָדָם בְּצַלְמֵנוּ כִּדְמוּתֵנוּ, וְיִרְדּוּ בִדְגַת הַיָּם וּבְעוֹף הַשָּׁמַיִם וּבַבְּהֵמָה וּבְכָל הָאָרֶץ וּבְכָל הָרֶמֶשׂ הָרֹמֵשׂ עַל הָאָרֶץ. וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת הָאָדָם בְּצַלְמוֹ, בְּצֶלֶם אֱלֹהִים בָּרָא אֹתוֹ, זָכָר וּנְקֵבָה בָּרָא אֹתָם. וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים הִנֵּה נָתַתִּי לָכֶם אֶת כָּל עֵשֶׂב זֹרֵעַ זֶרַע אֲשֶׁר עַל פְּנֵי כָל הָאָרֶץ וְאֶת כָּל הָעֵץ אֲשֶׁר בּוֹ פְרִי עֵץ זֹרֵעַ זָרַע לָכֶם יִהְיֶה לְאָכְלָה. וּלְכָל חַיַּת הָאָרֶץ וּלְכָל עוֹף הַשָּׁמַיִם וּלְכֹל רוֹמֵשׂ עַל הָאָרֶץ אֲשֶׁר בּוֹ נֶפֶשׁ חַיָּה אֶת כָּל יֶרֶק עֵשֶׂב לְאָכְלָה וַיְהִי כֵן. וַיַּרְא אֱלֹהִים אֶת כָּל אֲשֶׁר עָשָׂה וְהִנֵּה טוֹב מְאֹד וַיְהִי עֶרֶב וַיְהִי בֹקֶר יוֹם הַשִּׁשִּׁי.

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 32. 32 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1205 Весело

  До коментар [#30] от "Petko Boukov":

  1% = неандерталец? А говориш за прозрения?😂

  П.П. Тя и Елизабет "Покахонтас" Уорън се беше обявила за горд Нейтив Американ при процент индианска кръв, така че виждам от кой кладенец на мъдростта гребеш с пълни шепи.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 33. 33 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тука има господари и не са нормални хора.

 34. 34 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#27] от "Депутат 241":

  В книгата на Харари, от където са цитирани лъвовете и неандерталците, няма никакъв мистицизъм. Макар че в статията на Левчев има. Някои смятат, че книгата на Харари е псевдо-научна. Но всяка теория за историческото разбитие може да се нарече псевдо-научна. Например марксиката. Историята не е точна наука. Важното е фактите (векове, археологически разкрития) да са верни. Другото е интерпретация на фактите.

 35. 35 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#28] от "Депутат 241": "...Рожбе, ти защо не си в басейна..“ Щото времето не беше за басейн, но слънцето вече трайно се показа във Варна и след малко тръгваме с колата:)

 36. 36 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#28] от "Депутат 241": “...докато ти високоинтелигентно простираш на терасата с изглед към кокошарника?...“ Терасата ни гледа към моренцето и фарът, който е до двореца Евксиноград:) Ние сме на “Сандрово“ пич- ти си гледкай кокошарника:)

 37. 37 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 439 Разстроено

  26. След това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие; и да господарува над морските риби, и над небесните птици, (и над зверовете) и над добитъка, и над цялата земя, и над всички гадини, които пълзят по земята.
  —цитат от коментар 31 на nimrod


  Това е една от причините Авраамовите религии да са толкова вредни - животните са създадени само за да служат на човека - какво толкова ако предизвикаме изчезването на видове, за които не сме установили с какво могат да са ни полезни?

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 38. 38 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 831 Весело

  И тук идва едно противоречие според скромното ми мнение - ако някъде в Космоса или на на Земята , има някакво разумно същество , което НЕ прилича на човека ( създаден по образ и подобие на Бога , някои го превеждат като " създаден по сянката на Бога" ) , то това би хвърлило , как да го кажа - дебела сянка на съмнение в/у цялата история на Сътворението или даже в/у Библията .
  Ако се докаже и намери връзка с извънземни от НЛО и те се различават напълно от хората , това би дало силен аргумент срещу монотеистичните религии ( не казвам аргумент за атеистите )
  Освен всичко друго на Земята съществува животно , което е доста по - сложно устроено от човека - има около 34000 определящи гена ( при човека са около 25000 ) ,
  доказано е че има сложен и висок интелект за който даже не са установени границите му , и по НИЩО не прилича на " богоподобния " човек . Това е познатия на всички ни ОКТОПОД

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 39. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Весело

  Случайна генетична мутация, символно мислене и опа-ааа, чедата на Дарвин слязоха от дърветата направо в Американския колеж. Наздраве!

 40. 40 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#39] от "Lemmy":

  Несъмнено генетичните мутации, Дарвиновата теория и символното мислене са измислица от Сорос и американците :-)

 41. 41 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#38] от "nimrod":

  Няма да хвърли никаква сянка, дори да се открият много такива, неподобни на човека същества.
  Образът и подобието на Бога са били разисквани много пъти от Вселенските Събори и от отделни теолозии. Те не се състоят във физическа подобност, а в мисълта, в свободната воля и в творчеството. Формата, която е била дадена на човек е съобразна с природата на планетата, която обитава. Няма проблем да е бил използван близък вид за темплат.

  E PLVRIBVS VNVM
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  До коментар [#26] от "Saint of Me":

  Да, за чувствата и емоциите има изписани томове научни книги които ги свеждат да прости химически реакции електрически импулси, или просто биохимия,тоест такива неща като
  Душа не съществува. Но учените не могат да обяснят сложните процеси протичащи в мозъка по осмислянето и разбирането и на всичко онова което най общо наричаме “съзнание” и вътрешно” Аз”
  Може би сме само машинки които пренасят гените а може би сме нещо повече?!

  klimentm
 43. 43 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да помогнем на автора, а дано и на някои от тукашните "експерти":
  Майкъл Газанига, Съзнанието като инстинкт. Не правя реклама, затова не изписвам издателство и ISBN. С подходящо средно образование, (доста дефицитно напоследък), ще ви просветне!

  roo
 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  Еволюцията за сега е теорията която по най добър начин обяснява развитието на живота но не е задължително да е вярна. Тя не обяснява как изобщо е възникнал той и как е възникнало нещо толкова сложно като ДНК и разума. Очевидно че за сега знанията които имаме по въпроса не са достатъчни за да обяснят всичко докрай.

  klimentm
 45. 45 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1060 Любопитно

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Само не разбрах,как успя да наредиш Кондолиза, до Акира и Армстронг.Знаеш ли каква еразликата,между крокодил и северен елен?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#43] от "babyroo":

  Ноа Чомски обявява езика за инстинкт и генетично заложен в нас, почти цялата съвременна лингвистика е построена на тази база.

  klimentm
 47. 47 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1060 Любопитно

  https://www.npr.org/2014/08/15/338936897/do-animals-have-morals?t=1552230249755&t=1564915240926
  А ето и още нещо за осмисляне.
  Това ще е интересно четиво, на Харари.Ще трябва да го намеря.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 48. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Мистична когноревалюция е в главъта ти, другарю.
  Ревалюционен логически... прескок.
  От "Внимавай! Лъв!"... Лъв-пазител.

  Ами той, Лъвът, пази само своето спокойствие, храната си и своите женски.
  Като цяло: Прайд. Посяга и на чужди.
  Такъв е пазител.

  Да не си обърнал резбата, ей.
  Прайд движения и паради обещават престижни награди.

  Духове, религии, опиум, символи... бабини деветини.
  Придържай се към научния матрялизм!

  "Легендите, митовeте, боговете и религиите се явяват за първи път
  с тази Когнитивна революция.

  Много животни и човекоподобни са можели преди това да кажат:
  "Внимавай! Лъв!".

  Благодарение на Когнитивната революция Хомо сапиенс придобива възможността да каже:

  "Лъвът е духът-пазител на нашето племе".

  Тази способност да се говори за фикции (литературни разкази) е най-уникалното качество на езика на Хомо сапиенс." Така казва Ювал Харари.

  Когнитивната революция се състои в появата на символно мислене
  според мен."

 49. 49 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тук авторът ни предоставя достъп до "върешния си континент". Няма лошо. Така е по-интересно.
  Аз лично съм последовател на онзи философ - с двете триади. Ако сравним човека с другите същества, изпъкват две тройки характеристики, уникални за него.

  [I]

  (1) ходенето на два крака /космична ориентация/

  (2) език за комуникация /достатъчно изчерпателен за да поддържа консенсуса за всичко/

  (3) смятането /някои животни го могат донякъде, но за човека това е важно/

  [II] /тук нещата са на по-високо ниво, но без предишните нямат смисъл/

  (4) рационално мислене /много важен момент, това формира консенсуса над всичко/

  (5) моралът /също свързано с консенсуса/

  (6) стремеж към абсолютмата реалност /най-важното/

  По отношение на (6), за някои хора това е религията, за други науката, за трети друго, но същината тук е, че човек се отвращава от "баналната" реалност (това, което виждаме с очите си) и се стреми към друга - по-подходяща за него. Абсолютната.


  Що се отнася за разминаването Библия/Религии и наука, то много ми се иска някой ден хората да разберат, че физическото време си е част от този свят, а има и други светове/реалности, със свой тип време. Ние изначално принадлежим към отвъдната реалност и имаме спомен за това. А сме тук по причини, които вече са описани - сещате се къде.

  И накрая - за роботите. На тях им липсва просто... либидо. По Фройд, ако щете. Всичко по отноишение на AI без щипчица либидо е просто тонове глупости на търкалета, което мисля, че е осезаемо за всеки интелигентен човек.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 50. 50 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#44] от "klimentm":

  "за сега е теорията"

  Ако трябва да сме съвсем обективни не се класира за теория а за хипотеза.

  Теория би била ако на базата на наблюденията и изводите ни направим предсказания за значими засега неслучили се промени на видове каквито еволюцията претендира че обяснява и те бъдат доказани от последващи наблюдения. Разбира се част от хипотезата е че това се случва за много по-дълго време отколкото засега сме имали възможност да наблюдаваме и отчетем но все пак стриктно в научен смисъл я декласира като теория.

  С подобна тежест може да се плющят хипотези че сме някакъв вид био софтуерна симулация което звучи налудно на първо четене обаче фактът че имаме изразен инстинкт да създаваме микро светове като всякакви модели на влакчета и подобни и да правим все по-съвършени хардуерно софтуерни системи които ВЕЧЕ наблюдаемо показват характеристики на организми сами по себе си е замислящо по отношение дали па точно ние сме първите тарикати в центъра на нещата дето сме се светнали на това, нещо което досега исторически ВИНАГИ като сме си го въобразявали Мада Нейча ни е натривала носовете присмивайки ни се :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Весело

  До коментар [#46] от "klimentm":

  Да, интересна способност на мозъка инстинктивно да структурира хиерархично чутите непознати думи от много ранна възраст.
  Още един повод да се развива теорията за намесата на извънземните в развитието на хомо сапиенс, дори когато не е толкова сапиенс :-)

 52. 52 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#1] от "Trolling Stones":
  да

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 53. 53 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#41] от "PavelCZ":

  всички несъответствия с реалността, несъответствия със съвременните разбиртание и всякакви противоречия се обясняват с неведомите пътища господне, "това не трябва да се разбира буквално" и бог е всемогъщ и всезнаещ и си прави каквото иска в във времето и пространството :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 54. 54 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#49] от "tak40309320":

  "либидо"

  Поредица химични реакции, тоест алгоритъм. Достатъчно сложна и многофакторна понеже различните профили предполагат наклонности към харесване на различни типажи партньори но все пак алгоритъм. Те и компютърните операционни системи са достатъчно сложни така че практически бачкат и се дънят непредсказуемо сякаш са некви опърничави същества с тяхна идея за нещата но са алгоритми изпрограмирани от нас, ерго неща като чувства, либидо, морал които се считат за магия присъща на 'господарите' на планетата е напълно възможно да са алгоритми в сложна зависимост от предразположеностите и средата ни които само на нас ни изглеждат недокрай обяснима магия щото сме вътре в картинката и просто не можем да ги обхванем

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 55. 55 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#42] от "klimentm":

  "Може би сме само машинки които пренасят гените а може би сме нещо повече?!"

  Възможно е. Даже е възможно истински ценните 'същества' да са тенджерите, тиганите и лъжиците, аргументируемо се наблюдава ЕВОЛЮЦИЯ в развитието им от пръчки и глинени гаванки а пък ние да сме просто персонала обслужващ това ИСТИНСКИ важно за вселената нещо :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 56. 56 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1094 Весело

  Сложете пред жаден мъж халба вода и халба бира и наблюдавайте!.... Сложете пред кравата като е жадна кофа вода и кофа бира и ще разберете какво ни отличава... След това се запитайте и защо жените са открили бирата... И ще знаете всичко... за природата на човека.
  —цитат от коментар 4 на puknatastotinka


  Когато съм жаден, ще посегна без колебание към водата.
  Когато не съм жаден, но искам да ми е хубаво, пак не посягам към бирата, щото предпочитам водка.

  Знанието е сила, информацията - власт
 57. 57 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  "Забележка за белите расисти: Homo Sapiens се появява първо в Африка. Eвропейците имат около един процент неандерталски гени."

  След тази фраза четенето е излишно, поредния левундерски бездарник си заработва гранта. Червената чума е много по опасна от кафявата, но за сажъление все още е толерирана.

 58. 58 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4065 Неутрално

  До коментар [#36] от "cmy12603507":
  Терасата ни гледа към моренцето и фарът, който е до двореца Евксиноград
  –––––––––––––––––––––––––––––
  Рожбе, за един адвокат, който си плаща редовно членския внос, би трябвало да знаеш кога и как се ползват пълен и непълен член (в граматически, а не в сексуален смисъл), защото иначе може да избесиш клиентите си...
  Пералнята ти със сушилня ли е?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 59. 59 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#57] от "Quo Vadis?":

  Тази фраза може би е сложена от автора точно за расистите - да знаят да не се мъчат да четат по-нататък :-) Иначе между кафявата и червената чума няма голяма разлика - виж Путин.

 60. 60 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 559 Весело

  До коментар [#1] от "Trolling Stones":

  Според мен мъжката богомолка си е сто процентово камикадзе!

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#22] от "Taiga": Покрай публикуваната наскоро статия на Юлия Латинина за клана на наглите чекисти и т.н. , попаднах на един интересен факт . На долната снимка Латинина е показана заедно с Кондолиза Райс по време на награждаването и на 8 декември 2008 с наградата "Защитник на свободата":

  https://bit.ly/33bmCDq

 62. 62 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#49] от "tak40309320":ходенето на два крака /космична ориентация/
  >>> Доста индивиди и на четири крака прохождат като прекалят с питиетата.:)
  Да добавя и че повечето дървета са ...космично ориентирани.

 63. 63 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#53] от "Opportunity":

  Това по какъв начин отрича Божието подобие и образ ?
  Идеята за Бога като белобрад старец, който тича по облаците е отречена още от юдаизма и нито един сериозен християнски теолог никога не е смятал образа и подобието за физически. Особено пък във Византия (а аз съм ортодоксен) персонификацията на Бога според езическите идоли си е била богохулство и ерес.
  Бог при монотеистичните религии е безформен, безвремеви, няма конкретно лице, Името Му е непроизносимо. Всички характеристики, които му се дават не са Негови качества, а само външни отношения. Тъй като е абсолютно трансцендентен, няма как да го познаем по същност, но само по отношенията Му на Творец със Сътвореното.
  В християнството Бог е триединен и една от ипостасиите Му се е появила на Земята в човек (Исус от Назарет) и така има видимо и описуемо лице, в което обаче пак не виждаме Бога сам по себе си, а човека, с който е "неслитно съединен". Двете същности не са се слели, а съществуват паралелно и нито едната не е погълнала или унищожила другата.

  E PLVRIBVS VNVM
 64. 64 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Опитвам се да обясня защо откриването на други разумни същества по никакъв начин не засяга теологичната доктрина за Бога. И защо няма значение как изглеждат, в каква среда живеят. Ако са разумни, със свободна воля и са творчески настроени (преобразуват Света с активна инициатива на волята), те са образ и подобие на Бога, като нас.

  E PLVRIBVS VNVM
 65. 65 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#51] от "daskal1":

  “Още един повод да се развива теорията за намесата на извънземните в развитието на хомо сапиенс, дори когато не е толкова сапиенс :-)“
  ——
  Учудвам се, че изглежда, не Ви е попадала тая първа книга на Харари, която Лефчу са гъзи да преразкаже. Фокусът й е върху “историите” дето човеците си разказват за да могат да се структурират в общества, т.е. не върху сапиенса, а върху ”хомото” ;) ... как оперира, примерно, понятие като джендър или соросоид или селяндур дори, при определянето, изкристализирането и функционирането на социалната принадлежност. Тука Лефчу правилно прави връзката със семиотиката... на ниво първокурсник от ”ректората” ... толкоз му пипето, язък му за градско-столично-елитния произход. Като странична линия си мисля, че и Вие самият бихте намерили, на някакво ниво “общ език” с Грънчо и Понтю. (Пардон, раздразни ме малко некадърието на потомствения “интелектуалец” и не се сдържах)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Весело

  До коментар [#65] от "Gretel":

  С интерес гледам понякога серията "Ancient Aliens" и слушам теории на Георгос Цукалос и колегите му. Последната която гледах беше за влиянието на вирусите за формиране на човешкото ДНК - оказва се че около 30% от ДНК на хюманите е формирано под влияние на тези протеини.
  Та, не съм чел много от израелския професор, само "Сапиенс", мисля че беше публикувана преди 7-8 години, от тогава не съм имал интерес към този вид изследвания. Явно интелектуално развитието ми се е забавило и може би сте права за събеседниците :-)
  ПП
  А пропо, бяхте права за социалната страна на нашенци в чужбина, в смисъл че след установяване на солидни позиции избягването на сънародници поизчезва, но тогава пък се задейства по-силно социалният филтър в избора на среда.

 67. 67 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Предложих четиво от всепризнат световен учен... Сгреших. Тук всички са тооооолкова вътре в проблемите на разума, че ще си търся по семпло поприще. Мило Дневниче, как успя да привлечеш такива???

  roo
 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Весело

  До коментар [#64] от "PavelCZ":

  Отваряте врата за дискусията дали тези чужди разуми не са създали нашата идея за Бог по свое подобие, но темата е много спекулативна и е по-добре да прекратя с волнодумството си.

 69. 69 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#63] от "PavelCZ":

  "Бог при монотеистичните религии е безформен, безвремеви, няма конкретно лице, Името Му е непроизносимо. Всички характеристики, които му се дават не са Негови качества, а само външни отношения"

  С други думи по-завъртяно признание че отвъд разни неща които считаме че знаем по смисъла който влагаме в това обусловен (и безнадеждно изкривен, свободна воля, хахаха) от програмираните ни инстинкти за оцеляване и размножаване, нататък НЕ ЗНАЕМ какво, как и защо се случва.

  Което пък е есенцията на агностицизма

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 70. 70 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#66] от "daskal1":
  “Та, не съм чел много от израелския професор, само "Сапиенс", мисля че беше публикувана преди 7-8 години, от тогава не съм имал интерес към този вид изследвания.”
  ——
  Е, той нищо не изследва, а популяризира, преразказва. Но пък напипва добре теми. За втората си книжка беше в конкуренция с Дан Браун, “Произход”. Третата, “Кратка история на днес” е малко по- оригинална, доколкото мога да съдя... не съм я свършила, китайският ми е много слаб и скоростта на четене glacial, а и отпуската се отече :(

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 71. 71 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#66] от "daskal1":
  “Та, не съм чел много от израелския професор, само "Сапиенс", мисля че беше публикувана преди 7-8 години, от тогава не съм имал интерес към този вид изследвания.”
  ——
  Е, той нищо не изследва, а популяризира, преразказва. Но пък напипва добре теми. За втората си книжка беше в конкуренция с Дан Браун, “Произход”. Третата, “Кратка история на днес” е малко по- оригинална, доколкото мога да съдя... не съм я свършила, китайският ми е много слаб и скоростта на четене glacial, а и отпуската се отече :(

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 72. 72 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#49] от "tak40309320":

  Бих посъветвал автора да чете повече Елиаде, а не такъв "джънкрийд" като цитираната книга. Може и малко Кастанеда :)

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 73. 73 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Весело

  До коментар [#71] от "Gretel":

  Вместо успокоение: аз редобвно губя всяка година от отпуската си.
  Това с "китайския" беше добро като анонс :-)

 74. 74 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#73] от "daskal1":

  “Това с "китайския" беше добро като анонс :-)”
  ——
  Никой не е без кусури ... дори и аз. :)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 75. 75 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "cmy12603507":

  Логика, някога чувала ли си за халоперидол?

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 76. 76 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  Да видим Левчев дали е пак писал пасквил за лошия Гешев и Русия(все едно не е син на Любомир Левчев)

 77. 77 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#9] от "Darulio":

  Ония развито негри от Черната Пантера ли?!Само в комиксите?

 78. 78 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#70] от "Gretel":

  В какъв смисъл в конкуренция с Дан Браун?

  klimentm
 79. 79 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#76] от "yanne":Да видим Левчев дали е пак писал пасквил за лошия Гешев и Русия
  >>> Е, Левчев си е достатъчно искрен в изказванията си и есетата си. Мен ме впечатли подробното му обяснение в интервю, защо след като попада в САЩ в средата на 90-те като Фулбрайтов стипендиант се е завърнал в България:
  https://e-vestnik.bg/13675/vladimir-levchev/
  Владимир Левчев: Когато заминах за Америка, мислех, че никога няма да се върна,
  Невена Борисова, 19 януари 2012
  Дори и да се заблуждава, човекът е талантлив и искрен.

 80. 80 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#2] от "stein": Има и друга хипотеза, че езикът е възникнал едва когато хората от ловци и събирачи са станали земеделци.
  >> Едва ли има нещо вярно в това, след като се запознаем с разпространението на културата ловци-събирачи. Територията им в Европа е стигала почти до Балканския полуостров..Земеделците и тяхната култура са възникнали в северозападната част на
  Мала Азия.

 81. 81 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Весело

  До коментар [#66] от "daskal1": Още една хипотеза, направена от авторитетен в областта специалист:
  "..УДИВИТЕЛНО. НАИСТИНА УДИВИТЕЛНО. ПОЗВОЛИ МИ ДА НАПРАВЯ ДРУГО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ: ЧЕ ВИЕ НЕ СТЕ НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ КЪСМЕТЛИЙСКА РАЗНОВИДНОСТ НА МАЙМУНА, КОЯТО СЕ ОПИТВА ДА РАЗБЕРЕ ЗАПЛЕТЕНОСТИТЕ НА СЪТВОРЕНИЕТО ПОСРЕДСТОВМ ЕЗИК, КОЙТО СЕ Е РАЗВИЛ ОТ НУЖДАТА ДА КАЗВАТЕ ЕДИН НА ДРУГ КЪДЕ СА УЗРЕЛИТЕ ПЛОДОВЕ?
  Борейки се за дъх, философът успява да изрече:
  — Не ставай глупав!
  — ЗАБЕЛЕЖАТА НЕ БЕШЕ ЗАМИСЛЕНА КАТО ОБИДА — отбеляза Смърт. — ПРИ НАСТОЯЩИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА, ВИЕ СТЕ ПОСТИГНАЛИ НЕВЕРОЯТЕН УСПЕХ.
  — Ние безспорно сме избягали от старомодни суеверия.
  — МНОГО ДОБРЕ. ТОВА Е ТО ДУХЪТ. ПРОСТО ИСКАХ ДА ПРОВЕРЯ...."
  https://chitanka.info/text/1798-smyrt-i-kakvo-idva-sled-tova

 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално
 83. 83 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#78] от "klimentm":

  “В какъв смисъл в конкуренция с Дан Браун?”

  Ами разработват една и съща тема, бъдещето на човечеството и човешкия род като резултат от прогреса в ИИ и биотехнологиите, преминаването на някои от човеците от рода хомо сапиенс във друг разряд, на богоподобните — номо деус. Ако ги четете една след друга приликите са много видими ... само дето едната малко по- трилърна от другата

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 84. 84 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Имам впредвид “Origin” vs “Homo Deus “

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 85. 85 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Ами ето каква характеристика прави роботът Кюти на хората, които се мъчат да го убедят, че те са го създали, а той изобщо не им вярва (Азимов, “Аз, роботът”)

  “Я се погледнете — каза най-после Кюти. — Не искам да кажа нищо обидно, но погледнете се. Материалът, от който сте направени, е мек и кашав, нетраен и слаб. Подхранвате се с енергия — недостатъчно — от окисляването на органични вещества. Като това — той посочи презрително остатъка от сандвича на Донъвън. — Периодично изпадате в безсъзнателно състояние, а и най-малките промени в температурата, налягането, влагата или интензивността на излъчването се отразяват на работоспособността ви. Вие сте сурогати. От друга страна, аз съм съвършено произведение. Поглъщам направо електрическа енергия и я използвам почти стопроцентово. Направен съм от здрав метал, постоянно съм в съзнание и понасям леко всякакви промени. Това са безспорни факти. И ако приемем това, което се подразбира от само себе си — че никое същество не може да създаде друго, по-висшестоящо от него, — тогава вашата хипотеза, че сте ме създали, става на пух и прах.“

  Мърфи е оптимист!
 86. 86 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#71] от "Gretel":За втората си книжка беше в конкуренция с Дан Браун, “Произход"
  >>>>"Origin"? Изчетох я с удоволствие на киндъла скоро:
  https://danbrown.com/origin/
  Robert Langdon, Harvard professor of symbology and religious iconology, arrives at the ultramodern Guggenheim Museum Bilbao to attend a major announcement—the unveiling of a discovery that “will change the face of science forever.” The evening’s host is Edmond Kirsch, a forty-year-old billionaire and futurist whose dazzling high-tech inventions and audacious predictions have made him a renowned global figure...и.т.н. и т.д.:)

 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Ето и едно съвсем прясно интервю(видео) на Владимир Познер с Ювал Харари:
  https://pozneronline.ru/2019/06/25804/

 88. 88 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#63] от "PavelCZ":


  До коментар [#64] от "PavelCZ":


  . . . И защо няма значение как изглеждат, в каква среда живеят. Ако са разумни, със свободна воля и са творчески настроени (преобразуват Света с активна инициатива.
  —цитат от коментар 64 на PavelCZ

  Съгласен съм , че няма особено значение как изглеждат , това по - скоро е с някакъв алегоричен смисъл . Има обаче нещо , което пропускате - човека е създаден като " богоподобен " именно за да " господарува " над рибите в морето , птиците в небето , зверовете по сушата " и т.н. Тоест , човека е Венеца на Творението , най- разумното същество на земята , даже на вселената ( Бог е господар на вселената ) и властта му над другите живи същества и над природата ( доста неоправдано високо самочувствие ) е дадена именно от Бога .
  И изведнъж ако се установи , че на планетата Земя или в близост до нея , има разумни същества от извънземен произход , то те ОЧЕВИДНО превъзхождат хората по умствено развитие след като са успели да преодолеят милиарди светлинни години за да стигнат до нас , а ние с голям труд сме стигнали до Луната ( някои се съмняват да же и в това , което също характерна черта на човешкия интелект ) . А щом превъзхождат значи човека НЕ Е Венец на Творението и сянката на скепсис си остава .
  Какво да говорим , щом даже на Земята много е възможно да има същества с високоразвит и по - сложен и пробивен интелект от човешкия - гореспоменатия пример за октопода .

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 89. 89 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Самоунищожението и простотията ни отличава от животните. Виждалили сте животно камикадзе?
  —цитат от коментар 1 на Trolling Stones


  Да, всичките вируси са точно такива — камикадзета, дето унищожават гостоприемника. Некои паразити също се престарават.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 90. 90 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 831 Весело

  Въпреки , че в цитирания от мен текст за 6-ия ден на Сътворението доста ясно е казано , че човека е създаден по божи образ и подобие , бих могъл да се съглася , че това по - скоро е с някакъв алегоричен смисъл за свободната воля и разум на човека като творец и т.н.
  В Библията обаче на няколко места има други текстове - съвсем ясни и безпощадно откровени , за които обаче голяма част от религиозните се опитват да ги четат алегорично даже и тях , т.е. " между редовете " и през пръсти .
  Например има много конкретен текст , който абсолютно забранява да се посещават всякакви гадалки , вражалици , магове , магесници и пр. и да се търси съвет и спасение от тях ( да не се бърка с Пророци , което е съвсем друго ) . Забранено е дори само затова , че всъщност представлява връщане към езическите обичаи и паганизма . Изповядващите и от 3 - те монотеистични религии обаче слагат това предупреждение някъде мноооого надълбоко в най - далечното чекмедже и си го практикуват открито . Естествено тука пак е помогнало четенето " между редовете " , търсенето на вс. алегорични стойности . Втрещявам се като си помисля , че даже попове , равини и ходжи се занимават с това , намирайки си някакво (алегорично ) оправдание и обяснение . Човещинка :-) си е все пак , а човещината побеждава всяка догма .

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 91. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Любопитно

  До коментар [#87] от "тулса":

  Благодаря, изслушах го с интерес. Интересно, макар че интервюто со води на английски с руски превод, това видео отсъства от Познер на английски.

 92. 92 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  Интересно, а аз си мислех, че основната разлика е в мерака за заплата...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 93. 93 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Между животните и човеците няма качествена разлика, а само количествена, следователно поставеният въпрос не е съществен.
  Който отрича това, ще се прероди в куче, за да го разбере :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 94. 94 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#91] от "daskal1": Имаше някакви проблеми наскоро с цензурирания превод на книга на Харари в Русия( заменили Сталин с Хитлер или нещо от този род,без негово разрешение). Не знам защо няма това интервю на английски, но някои от старите видео( например с Н.Михалков) също са изчезнали-недостъпни били. Понеже знам, че си любител на еврейски вицове, повечето от съветско време- ето любимия виц на Натан Щаранский, с когото Познер скоро беседвал в Израел:
  Рабинович пришел домой как в воду опущенный, мрачный. Жена Сара говорит: Абрам, что с тобой? Что случилось? – Сара, меня исключили из партии, это конец. – Ну, Абрам, ну что ты? Исключили – восстановят. – Нет, не восстановят, это конец. – Давай я тебя покормлю, у тебя будет лучше настроение. – Я не хочу есть. Я пойду спать. И Рабинович лег и заснул. И ему приснился сон. Сон такой, что Израиль объявил войну Советскому Союзу и выиграл. И вот на белом коне на Красную площадь выезжает Голда Меир (того времени анекдот), она поднимается на мавзолей, а на Красной площади собрались все евреи Советского Союза, и она обращается к ним и говорит: Евреи, я могу исполнить любое ваше желание. Вы бы хотели, чтобы мы русских отправили за черту оседлости? – Нет, не хотим! – отвечают евреи. А хотите, чтобы мы вели 5-процентную норму для русских, чтобы они поступали в университет, чтоб было не больше 5%? – Нет. Не хотим, – кричат евреи. Так что же вы хотите? – Мы хотим, чтобы Рабиновича восстановили в партии.
  https://pozneronline.ru/2019/07/25854/

 95. 95 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#86] от "тулса":

  >"Origin"?
  ——
  Да. Попадна ми съвсем случайно миналата зима. Трябваше да отседна в хотел по пътя и реших да се поглезя — избрах си такъв с горещ извор. Отидох да се натопя. Покрай езерцето — скали, борове посипани със сняг, над водата гъсти изпарения ... До мене във водата млада двойка . Девойката - с големи очи, приятеляр й - със коремни мускули... върти се около нея настойчиво ... като рекламна картичка. А тя лежи във водата и чете ли чете една дебела книга с твърди корици. Когато тя най-сетне кандиса да отидат на дълбокото, аз надникнах коя е книгата... оказа се "Origin". С което не искам ни най-малко да кажа, че книгата е само за девойки с големи очи

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 96. 96 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#88] от "nimrod":

  Тълкованието на "господаруването" от теологична гледна точка е "управление". На работа съм, не съм си в къщи, да погледна текста на койне гръцки, коя дума е използвана. А не знам еврейски, да погледна текста в Тора - там съм зависим от приятели евреи.
  Но така или иначе Св. Отци обясняват, че човек е трябвало да управлява или наглежда безсловесните и всъщност гордостта след изяждането на плода на познанието бна добро и зло и явно неопитността е изиграла роля в прехвърлянето на управлението към господство, което е и падението от невинно в греховно състояние.


  До коментар [#90] от "nimrod":

  Гадаенето е грях и не бива да се провежда от никого. Бъдещето ни е забранено, защото това била победата на Сатана - би блокирало свободната ни воля - ако знам кое как ще се развие, защо да се напъвам - резултатът е биоробот.
  Магията пък е използване на задни пътища за налагане на волята ни над Света. Дадени са ни много позволени, открити пътища, които обаче трябва да опознаем. От друга странма магията е изнасилване на природата, защото познаването на истинските имена на предметите дава на човека неограничена власт над съответното нещо (стара магическа максима).
  Шема, Исраел... (Чуй, Израиле...) започва молитвата, като шем е слово, което е казано от Бога с власт и дава власт. В легендата за Голем, той се ожитворява с "шем"- словото, което му се велага в неделя и се вади преди да тръбят на шофар за шабат. Защото Шабат е денят на Бог, когато никой и нищо не бива да твори - по подобие на Бог, който не твори в него ден. И когато забравили да извадят шем един петък след обед, Голем пощурял и започнал да унищожава града и да избива хората му.

  И ако това правят свещеници, те са в тежък грях.

  E PLVRIBVS VNVM
 97. 97 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "Saint of Me":

  "Теория би била ако на базата на наблюденията и изводите ни направим предсказания за значими засега неслучили се промени на видове каквито еволюцията претендира че обяснява и те бъдат доказани от последващи наблюдения. Разбира се част от хипотезата е че това се случва за много по-дълго време отколкото засега сме имали възможност да наблюдаваме и отчетем но все пак стриктно в научен смисъл я декласира като теория."

  Ламбю, пак се опитваш да коментираш неща от които и бъкел не разбираш. Теорията предсказва промени на видове, които са се случили реално. Пример: бактериите на които не им действат антибиотици.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 98. 98 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "PavelCZ":
  "Ако са разумни, със свободна воля и са творчески настроени (преобразуват Света с активна инициатива на волята), те са образ и подобие на Бога, като нас."

  Това би било вярно само ако докажеш, че 1) съществува бог; 2) той е разумен, със свободна воля и творчески настроен; и 3) не съществуват разумни, със свободна воля и творчески настроени същества, които не са създадени от него.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 99. 99 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#95] от "Gretel":
  Тук наскоро обсъдихме с Даскала архитектурното наследство на Гауди- катедралата, къщата..За катедралата знаех, ама къщата не и бях обърнал внимание. Е, в книгата на Браун, действието се развиваше и по/в тези забележителности. Прииска ми се да ги посетя(както и музея в Билбао майбеше), ама понякога сбъдването на мечтите носело разочарование( например, заради тълпите други туристи...).
  Другите му книги също са доста увличащи и познавателни. Харари все не мога да се наканя да го прочета, ама книгата му си я купих.
  п.п. Когато пак видя някоя девойка ...с големи, хубави очи , ще се вгледам в нея по-внимателно...в книгата де.:)

 100. 100 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Винаги съм се чудил що за хора четат Дан Браун, сега знам. Особено забавно е, че си правят изводи от това ка к ще изглежда цивилизацията с ИИ от неговите произведения вместо Грег Иган, Иан Банкс, Лем и т.н.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK