Общинският съвет в София е сведен до орган за подпечатване на вече взети решения

Резултатът от претоварването на териториите е лошо качество на живот.

© Юлия Лазарова

Резултатът от претоварването на териториите е лошо качество на живот.В Столичния общински съвет има дълга традиция: винаги заседанието преди лятната ваканция е най-дълго и на него се приемат най-спорните точки. През годините са различни: от заменки и продажби, през транспортни теми, до устройствени планове, но винаги касаят апетитни решения за много пари.


Така заседанието в края на юли 2007 г. е от 105 точки, 22 от които са заменки. На същото заседание се взима решение за приватизиране и на лифтовете на Витоша.


Точно преди лятото през 2009 г. са приети устройствените планове на "Младост", заради които районът е в постоянен протестен режим последните години.
В последното заседание на юли 2012 г. общината опита да подари 3.2 млн. лв. на транспортния оператор "Карат-С" от грешно изчислени лихви при прекратяване на договора. А в този мандат, на 27 юли 2016 г., общинският съвет даде на концесия нови 16 линии за 8 години, по схемата с договора с "Карат".


Миналата година пък заседанието беше от 116 точки и една от тях беше даването на концесия на спирките на градския транспорт, позволяваща реклама на повечето спирки срещу нищожни концесионни плащания


и дори без задължение всички спирки да имат навеси.


И тази година управляващите не разочароваха. Бяха включени общо 130 точки. Дебатите и гласуванията по тях бяха средно по 2 минути на точка. Сред тях, верни на традицията, имаше решения за милиони.


Беше одобрено ново застрояване на "Гаранти Коза" на мястото на "Нова Деница" в "Младост". Сграда, достигаща до 80 метра височина, ще допълни 30-етажното застрояване, което вече се строи там и 25-етажната "Радина хаус" в съседство, за която също има издадено разрешение за строеж. Според транспортните анализи бул. "Александър Малинов" вече е с изчерпан капацитет и всяка от предвидените сгради ще добави към задръстванията. Само новоодобрената част на "Гаранти Коза" ще увеличи времето за чакане на кръстовищата в съседство с 10-15%.


Това е резултатът от претоварването на териториите. Когато се позволяват законови вратички да увеличават изкуствено максималното застрояване на даден терен, а инфраструктурата не е планирана за това, резултатът е задръствания, липса на въздух, липса на места в детските градини, по-лошо качество на живот.


Друга точка в последното заседание на Съвета се одобри задание за


застрояване на 1.3 млн. кв.м. от незастроените площи между "Младост" и "Горубляне".


В това пространство трябва да се реализира Източен парк по подобие на изградените Западен или Северен парк в града. Но половината от тези земи са с отреждане за застрояване според общия устройствен план на София. Преди две години се проведоха обществени обсъждания за територията на Източен парк и за терените за застрояване в съседство. Сега планът на парка е спрян, а този за строителство върху незастроените земи продължава с пълна сила. А частните апетити се стремят в предстоящите промени на общия план още от терените на парка да се отредят за застрояване.


Въпросът е важен не само защото говорим за зелено пространство в града, на това място е и един от малкото съхранени "зелени клинове" от Витоша, които осигуряват достъпа на свеж въздух от планината. Особено предвид котловинния релеф на София и тенденциите към мъгли и температурни инверсии през зимата, е важно да съхраним тези зелени клинове като възможност за проветряване на града. Този конкретен "клин" води към "Дружба", един от ниските квартали с чести мъгли в града, където и сега се наблюдават хронични проблеми със замърсеността на въздуха.


Сред 130-те точки в дневния ред на общинския съвет имаше още приемане на мерки за чистотата на въздуха, разглеждане на финансовите отчети на всички общински фирми, окончателно приемане на отчета на бюджета за миналата година и актуализация на тазгодишния за второто тримесечие, възлагане на анализ за състоянието и развитието на "Топлофикация", одобряване на застроителен план за една трета от "Дружба" - терените южно от "езерото", урегулиране на цял нов квартал в село Лозен, но


изграден изцяло от задънени улици със само една връзка между тях,


продажба на няколко общински имота, предприемане на първи стъпки за обезщетяване на собствениците на проблемни имоти в "Младост и "Подуяне"... И за всички тези теми, средно по 2 минути за дискусия и гласуване.


Очевидно е, че с такъв дневен ред не може да се влезе в задълбочени дискусии, не може изобщо да се вникне в детайлите на отделните проблеми и не може всички важни точки да получат необходимото обществено внимание. Явната цел на такива действия е общинският съвет да се изпразни от функцията си да определя политиката на Общината и да се сведе до орган за подпечатване на вече взети решения от администрацията. С малко дебат и малко критика, просто гласуване. А дали бързането спорните решения да се гласуват преди изборите е изчистване на сметки преди края на мандата с оглед накърнения имидж на управляващите или е нещо друго, едва ли ще разберем.


Другият ключов въпрос е с каква легитимност този мандат на Столичния общински съвет, който има само едно заседание преди края на мандата си, може да взима решения, определящи развитието на града за десетилетия напред. Устройствените планове на цели квартали, предвиждащи мащабно застрояване, както в "Дружба", "Лозен", "Младост" ще влияят на жителите им с години напред.


Редно ли е решенията за тях да са взети набързо от едно отиващо си мнозинство,


по чието време градът закипя от протести срещу презастрояването?


Далеч по-морално достойната позиция би била такива ключови решения да се взимат от следващия мандат на съвета с подновена легитимност. Това бяха исканията и на инициативните комитети от цяла София, които сформираха "Обединена София" и преди месец внесоха исканията си за спиране на презастрояването на града и против приемане на мащабни строителни планове до края на мандата на общинския съвет. Мнозинството остана глухо, въпросът сега е дали гражданите ще останат апатични, като гласуват на есен.


Авторът е общински съветник в София от коалиция "Сердика" (АБВ, Български социалдемократи). Член е на постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика, както и на постоянната комисия по финанси и бюджет.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 741 Разстроено

  Oрган за подпечатване на вече взети решения? А нима разните му министерски съвети и парламентарни групи не са органи за подпечатване на вече взети решения? А нима в разните директорски бордове на големите фирми не се играе съшия театър? Ние, българтите, сме царе в това да вземем чужди идеи наготово, а след това хубаво да се изгаврим с тях.

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#1] от "john_3volta":

  Странно защо този материал обхваща работата или поне част от нея , на Общенските съвети в София в различни периоди и през различни мандати ! И то само когато кметовете са били от ГЕРБ ! Нима Софиянски беше по почтен , делови , справедлив , демократичен и най-вече НЕКОРУМПИРАН ! Макар , че ОФИЦИАЛНАТА ВЕРСИЯ , лансирана от самия него е , че той е влязъл в Общината и е излязал - "гол като пушка" ! Понятно е защо авторът коментира по този начин, ,обяснимо е също и става ясно и на бебетата каква е ЦЕЛТА НА ЗАНЯТИЕТО - рано сутрин ! Просто БЕКГРАУНДЪТ му е АВТЕНТИЧНО КОМУНИСТИЧЕСКИ , а това , за социалдемокрацията може да краси само "старата шапка на Йорло Денев !А "ние" сме решили София да стане "Рубинено червена " - КАТО ПЪТЕВОДНАТА ЗВЕЗДА НА бившия /слава на Бог / - ПАРТИЕН ДОМ !

  "Авторът е общински съветник в София от коалиция "Сердика" (АБВ, Български социалдемократи). Член е на постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика, както и на постоянната комисия по финанси и бюджет."

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Щом и представители на партия Български социалдемократи! почнахте да цитирате. сметай.

 4. 4 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  АБВ като дойдат на власт, всичко ще е честно и почтено.

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 645 Неутрално

  АБВ като дойдат на власт, всичко ще е честно и почтено.
  —цитат от коментар 4 на Alarmstufe: Rot


  Ко по- точно ??? Въпросът ми е риторичен - предполагам , че мислиш като мен ! Основното по - ВЪЗРАЖДАНЕТО на Софиа ОСЪЩЕСТВИ "некорумпираният "със съдействието на подбран и добре СТИКОВАН екип общенски съветници , които ние , СОФИЯНЦИ сами си натресохме ! Поствам част от ПЕРФЕКТНОТО УПРАВЛЕНИЕ на София в едно друго време , от един друг кмет , за когото кой занае защо - не иде реч !Който не го мързи , би могъл да си прочете целия материал:


  София – град за продан
  Автор: Красен Николов

  София, 14 юни 2006 г.
  Софийският градски съд оправда бившия кмет на столицата Стефан Софиянски по делото за Централните хали.
  На снимката: Стефан Софиянски, заедно с адвокат Даниела Доковска.
  Снимка: Пресфото-БТА, Владимир Шоков.  „Софийски имоти“ е една от най-чистите ризи в общинския гардероб“, казва през пролетта на 2004 г. изпълнителният директор на дружеството Тошко Добрев. Ако това е вярно, то няма как обществото да не си зададе въпроса в какво състояние са останалите „ризи“ в гардероба. Тошко Добрев казва това няколко месеца, след като общинските сделки в София фокусират вниманието на цялото общество.

  По-късно скандалите в Столичната община ще се превърнат в наказателни дела, които ще продължат 13 години. Накрая всички ще излязат невинни. Кметът на София Стефан Софиянски ще изрече пред съдебната зала незабравимата си реплика: „Аз съм единственият доказано некорумпиран политик“, а Тошко Добрев ще започне да съди държавата за упражнената върху него наказателна репресия.

  Случващото се през 2003 г. в Столичната община създава тежък обществен проблем. Той се състои в циничното констатиране на факта, че управлението на София е пропито от корупция, а липсва възмездие. Това доразрушава доверието на хората в представителната власт и нанася последните мрачни краски върху картината на т.нар. преход.

  Моделът на управление на София в периода 1999 – 2005 г. става известен с етикета „всички на трапезата“. Водещата роля има СДС, а след разпада на партията останките от нея се обединяват в столицата, за да се задържат на тази „трапеза“. Квоти в бордовете на общинските фирми имат почти всички партии, представени в Столичния общински съвет (СОС). БСП играе ролята на фасадна опозиция. Общинският съветник на социалистите Симеон Симеонов е председател на Съвета на директорите на общинското дружество „Софийски имоти“ и участва в играта, редом с Тошко Добрев.

  „Софийски имоти“, замените на недвижими имоти (известни още като „заменки“), концесиите, бордовете на столичните общински фирми, „Общинската банка“… Няма икономическа сфера от управлението на Столичната община, която да не води до грандиозен корупционен скандал. Заложените мини в управлението на столицата започват да гърмят една след друга в края на кметския мандат на Софиянски през 2003 г. Спусъкът е натиснат от смесените дружества на „Софийски имоти“ с фирми, свързани със силовите групировки ВИС-2 и СИК. Това провокира силна медийна реакция и води до разцепването на управляващото дясно мнозинство в Столичния общински съвет едва два месеца след изборите през 2003 г.

  По това време в медиите започват да се слагат етикети на управлението в София. Най-популярният е „моделът Софиянски“. Той обаче не е особено точен, защото моторите на управлението на града са два – кметът Стефан Софиянски и председателят на общинския съвет Антоан Николов. Тандемът се разделя окончателно след местните избори през октомври 2003 г. Това, което е сторено преди изборите, остава в историята като „скритата приватизация на София“. Автор на това определение са самите столични общинари и Агенцията за държавен финансов контрол[1], която в началото на 2004 г. най-накрая влиза в „Софийски имоти“, провокирана от скандалите там. Ръководител на екипа от одитори е Теменужка Петкова[2].

  Преди разкритията на финансовия контрол се случва запомнящото се двудневно заседание на общинския съвет от средата на август 2003 г. То ще е последното по дневния ред на Антоан Николов като председател, но ще увенчае кариерата му по незабравим начин. За два дни СОС приема рекордните 1500 решения – 15 пъти повече от тези на обикновено заседание. Наведнъж са узаконени 1016 разрешителни за строителство на главния архитект, издадени в периода 1991-2002 г. Много от тях преди това са обявени за нищожни от Върховния административен съд. В целия град се отприщва небивало безпланово строителство в зелените площи. В столицата изникват и първите хипермаркети, които получават терени на тази общинска разпродажба. Близо 200 заменки на имоти са гласувани за по-малко от 10 минути, от които 170 анблок. Всички до една са под пазарните цени. Партийците, които са шефове на общински фирми, са освободени от отговорност за делата си.

  Мотор на всичко е Антоан Николов - по това време е в оставка, но грижливо е подготвил дневния ред. Той коментира, че не може нерешените въпроси на гражданите да чакат до сформирането на следващия общински съвет. Дясното мнозинство и БСП гласуват решенията в удивителен синхрон по схемата „аз на тебе – ти на мене“.

  По същото време кипи трескава активност и в „Софийски имоти“. Случващото се по това време в общинската фирма става известно чрез одитния доклад на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, приключен на 5 май 2004 г. – около половин година след местните избори. Проверяващите нямат за цел да извадят наяве цялата дейност на дружеството. Те се занимават с малка, но особено скандална част от наследството на „Софийски имоти“ – участието в смесени дружества. Другата част от картината установява проверка на самия общински съвет.

  Финансовият контрол констатира, че „Софийски имоти“ влиза в 12 смесени дружества, апортирайки в тях крупни общински имоти. Пет от тези сделки са толкова невероятни, че слагат основите на началото на края на „модела Софиянски“. Всичките са извършени в месеците преди изборите.

  Едно от големите съдружия се случва през октомври 2000 г., когато „Софийски имоти“ прави обща фирма с дружеството „Плада“. Общият им проект се нарича „Дигеста СИП" АД. „Софийски имоти“ участва с апорт на три терена – единият е площадът пред Централна гара, другият е в скъпия квартал „Иван Вазов“, а третият е цяла сграда на бул. „Скобелев“ 55. Точно преди местните избори през 2003 г., „Софийски имоти“ прекратява участието си в „Дигеста СИП“ и продава своите акции. След продажбата обаче Общото събрание на „Дигеста“ се събира, за да увеличи капитала на дружеството с 540 000 лв. Новите акции са записани на „Софийски имоти“ и „Плада“ в равно съотношение. „Софийски имоти“ дори участва в заседанието като акционер, въпреки че вече не е такъв. Целта на упражнението е да се извърши нов апорт на имот - триетажна сграда върху парцел от 1,5 дка пред Централна гара. Одиторите установяват, че апортът на терена е извършен при двойно по-ниска от пазарната цена – 270 000 лв., вместо 540 000 лв.

  Друго смесено дружество на „Софийски имоти“ се казва „Търговска верига София“. В него „Софийски имоти“ апортира складова база „Божурище“ с площ 64 662 кв.м, заедно с 20 сгради и четири магазина на пл. „Възраждане“. Финансовият контрол открива, че при апорта имотите са оценени на три пъти по-ниска от пазарната стойност, но това не е всичко. В началото „Софийски имоти“ има дял от 50% в общото дружество и все пак има някакъв контрол върху собствеността си. След това фирмата се отказва от това и намалява дела си до 48,5%.

  На 23 септември 2003 г., точно преди местните избори, „Софийски имоти“ прави общо дружество с фирми, свързани със силовата групировка СИК - „Слънчев бряг холдинг“ и „Стара планина хол“. Общото им дружество се казва "София сити къмпани" АД, а общинската фирма има 34% от собствеността. В това дружество са апортирани 54 дка терени в Южния парк на София. Оценката на терените е направена за един ден. „Справедливата пазарна стойност“ е 6,25 милиона лв. Според одиторите земята струва най-малко 19,58 милиона лв, т.е. три пъти повече. Още по-скандално е, че с 34% от акциите „Софийски имоти“ няма никакъв контрол върху съдбата на общинските терени. Това не е единствената сделка с бивши „деятели“ от СИК. „Софийски имоти“ апортира 242 дка земя (включително цял стадион) в Професионален футболен клуб „Славия 1913“ АД. Срещу това дружеството получава 34% от акциите, т.е. отново няма контрол. Земята е оценена при апорта ѝ на 3,23 милиона лв., а реалната ѝ стойност е 13,7 милиона лв

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1938 Весело

  АБВ като дойдат на власт, всичко ще е честно и почтено.
  —цитат от коментар 4 на Alarmstufe: Rot


  Псолютно - както винаги е демонстрирал нейният патрон Гоце! Тогава ще изгонят всички чорбаджии-изедници от София и ще докарат честни сАвеЦки бизнесмени, загрижени за българския народ!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 514 Неутрално

  “ градът закипя от протести срещу презастрояването.... “
  Авторът сънува ли, кво ли?

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":

  Ти кажи Тонка защо това дружество съществува още и чии интереси обслужва в последните 15+ години !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 952 Гневно

  Вън герберастията от София!

 11. 11 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#8] от "aleks ivan":

  БПС не му беше мястото там, и не му беше мястото в София. Той съсипа нещата...
  Все едно ще се разкара от София, тъй като вдигна и доходите и наемите до космически стойности.

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Който не иска строежи в София се сеща в родното Долно Уйно и се радва на живота.
  Това е рецептата.

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално
 14. 14 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Корупцията е национален спорт и държавна политика. Но никога не е достигала такава уродливост, както последните десетина години, през които държавата (вече територия) се управлява като охранителна фирма с криминално - мутренски произход, където счетоводителят на фирмата има основно задължение да укрива данъците в полза на боса. В случая, истинският собственик на фирмата е този, който е назначил счетоводителя и управлява създаденият модел на кръгова икономика (обръчи от фирми + разпределител на порции) на територията, която се нарича все още България.
  Укриването на данъци, като криминално деяние, изисква да не се допуска разрушаване на модела на кръгова икономика, което на простичък език означава установяване на режимна форма на управление, който изисква задължително пълен контрол върху правосъдната система, медиите и каквото се сетите като механизми и инструменти за контрол. Местната власт, по специално богатите общини изцяло са мафиотизирани. Ключовата фигура, която държи пряка връзка с мафията по правило е председателят на общинския съвет.
  Мафиотизирането, което е в основата на модела на управление на територията, за краткост, демократурата, се приема безропотно от населяващите територията, което провокира непрекъснатото желание на истинския бос да се гаври със същите тези населяващи територията. Понякога изглежда му става неудобно да изрази в прав текст мнението си за населяващите и го прикрива зад словоблудство като "морфичен резонанс". Иван Гешев е естествено продължение на процеси, свързани с бетонирането на демократурата, загадъчно формулирани като морфичен резонанс от умиращия да се гаври с населяващите територията.

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анти Шишковци":

  Брей какви тъпотии можело да се родят. Питам. Как така се укриват непрестанно данъци а пък тази година Държавата България ще събере колосалните 41 милиарда и нещо от данъци и осигуровки и акцизи. Невиждана сума.
  Има най-голяма и невиждана корупция а пък бюджетът на излишък платежният ни баланс на огромен плюс и доходите растат. Ей това не мога да еазбера.
  Колкото повече подобни идиотии праскате толкова по-широко ще ви става под опашката на коня.

 16. 16 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Дневничето по немски модел, либерално червено се пребоядисва. Дано парите от чужбина си струват, а а ко не е това причината за завоя. Дано редактора да преосмисли за чии му е да налага идея която не вирее в България.

  This is the place where puddings die.
 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Хе, че тя си е рубинено червена! Нали на власт е БКП 2 наречена ГЕРБ?Защо се срамувате да си признаете?

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vlado Nikolov":

  Зададох му лекинко едно въпросче и веднага се покри. И на теб няма да ти отговори.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кофти въпрос задаваш кмете! Някак си, всичкото ГЕРБ, се старае да замаже управлението Бойково, като кмет. Надминаха и Софиянски по кражби, далавери и застрояване.

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Любопитно

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  Що бе? Вие - от Горно Уйно, да не сте цъфнАле и вързАле?

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Весело

  "..Общинският съвет в София е сведен до орган за подпечатване на вече взети решения..." срещу заплащане :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1840 Гневно

  До коментар [#17] от "Vlado Nikolov":Зададох му лекинко едно въпросче и веднага се покри. И на теб няма да ти отговори.
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА


  .....скоро четах в нета ,че и ПУСКАНЕТО на МЕТРОТО се ОТЛАГА за""" СВЕТЛОТО """ БЪДЕЩЕ.......!!!!????!!!!.......Така са РАЗКОПАЛИ СОФИЯ......!!!!......че си НЕМАТ
  ИДЕЯ и КАПАЦИТЕТ да ГОНЯТ """" СРОКОВЕ."""".......!!!!!????!!!!!......РАЗОРАВА СЕ И СЕ ОТПОЧВА......!!!!!....Пък кога ше се ПРИКЛЮЧИ......????!!!!!....иии КОЙ ше ПЛАТИ НЕРВИТЕ и ДИСКОМФОРТА и НЕУДОБСТВАТА който ни се ПРИЧИНЯВАТ .....????!!!!....../..вчера за малко да КАТАСТРОФИРАМ на БЪЛГАРИЯ......!!!!....ДУПКИ-ЯМИ ли да ГЛЕДАШ , ДВИЖЕНИЕ ли да СЛЕДИШ , СВЕТОФАРИ ли да """гониш"""..../.......БЕЗХАБЕРИЕТО ми ИДВА доста в ПОВЕЧЕЕЕ.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на boxOut
  boxOut
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нещата, които казва девойката са така, но за съжаление АБВ не са алтернатива, защото са част от модела. Много хора вервахме, че ГЕРБ ще подменят модела на тройната коалиция. Резултатът беше засилване на моделът. АБВ просто искат да кешират те. Иванчева беше алтернатива, но системата се погрижи за нея доста ефектно по комунистически.

 25. 25 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 592 Неутрално

  колкото повече се строи - толкова мовече конкуренция между строителите и толкова по качествен продукт ще трябва да изкарват. Ако са малко строежите ще трябва какъвто боклут ти направят да си го купиш и да си траеш.

 26. 26 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#23] от "falkoneti":

  Да ама тея протести се превърнаха в забавление за скучаещи бг мами. Из коментарите мрънкаха дори против някакъв строеж на околовръстното на 600 метра от най близката красива и образцова панелко. На кой пречи ? Какво презастроява ?

 27. 27 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 952 Неутрално

  А кандидати за кмет? Кандидати за мястото на Иванчева?

 28. 28 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 167 Неутрално

  Самият Воислав е от Русе и е завършил Международни отношения, председател на ПП "Нормална държава", за която нищо не се чува никъде. Явно си е регистрирал партия, за да участва в "международните отношения" в столицата. Избран по принципа на преференциите (съвпадение на номера на бюлетината с неговия номер), и не казва каква е ролята например на останалите двама от неговата коалиция, нито на 11-те общински съветника от Реформаторски блок (които имат и зам.председател на СОС) - сред тях и Трайчо Трайков...нито казва ролята на група ПГ5 където са Светло Витков, Венци Мицов - все видни персони от гражданското общество, която група също има зам.председател на СОС от Зелените...те какво правиха, какво блокираха, заедно с опозицията от БСП. Налага внушението, че СОС е само ГЕРБ.
  А комисиите, които са одобрили преди това тези точки? Хайде, хайде...От публикуваната справка на сайта на "Нормална държава" се вижда, че последното питани до СОС/кмета, е от 2017 година. Голяма активност!! Ето справката: https://www.normalnadarzhava.bg/доклади-въпроси-сос/

 29. 29 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 167 Неутрално

  Нещата, които казва девойката са така, но за съжаление АБВ не са алтернатива, защото са част от модела. Много хора вервахме, че ГЕРБ ще подменят модела на тройната коалиция. Резултатът беше засилване на моделът. АБВ просто искат да кешират те. Иванчева беше алтернатива, но системата се погрижи за нея доста ефектно по комунистически.
  —цитат от коментар 24 на black_jack


  той не е от АБВ, а от ПП "Нормална държава" на Кадиев.

 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  От една страна е странно, че именно "Младост" е обект на интерес от страна на строителите, от друга страна наблизо са летището и доста фирми имат складови бази покрай летището. Така хилядите работещи в тези фирми си купуват апартаменти в "Младост" или са под наем. Мнозина идват от провинцията и така "Младост" се превръща в кварталът с най-много нови хора в столицата. И странното е, че навремето "Люлин" и "Младост" бяха с най-лош статут в София, а сега "Младост" вече се превръща вквартал, където се търсят жилища. Докато в "Люлин" жилищата са най-евтини и никой не желае да живее в "Люлин".

  Анатема на комунизма!
 31. 31 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2236 Весело

  Какъв да е, като е доминиран от управляващите и кмета?! Ако кметовете и съветниците са от една партия, едните са излишни!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 32. 32 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#28] от "zidar":

  Опитал си се да кажеш нещо ли?
  Нещо против Воислав Тодоров вероятно? Не ти се е получило. Друго, освен, че е от Русе не разбрах.
  Нещо против "Нормална държава" тогава? Тя последно от кой е основана - от Тодоров или от Кадиев?

  Последно, нещо по темата имаше ли или да оплюем автора, без значение дали това, което казва, е вярно?

 33. 33 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 167 Весело

  До коментар [#28] от "zidar":Опитал си се да кажеш нещо ли?Нещо против Воислав Тодоров вероятно? Не ти се е получило. Друго, освен, че е от Русе не разбрах.Нещо против "Нормална държава" тогава? Тя последно от кой е основана - от Тодоров или от Кадиев?Последно, нещо по темата имаше ли или да оплюем автора, без значение дали това, което казва, е вярно?
  —цитат от коментар 32 на Smile


  Здрасти, Войславе,
  Има ли значение от кого е основана тази партийка? Добре, не председател а Зам.председател, грешка, успокой лидера Кадиев да не те кастри. Другото в поста ми са изложени факти и конкретни въпроси, които ако не си ги разбрал - твой проблем. А, и още нещо: на 27-ми октомври няма да успеете да се класирате, към която и коалицийка да са присламчите. Вече към Слави ли гледате, м?

 34. 34 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Основната причина Младост, а и други квартали да се презастроят и да заприличат на гета и гробища за автомобили е че на хората масово не им прави впечатление. За тях е много по-важно да могат да си оставят колата НЯКЪДЕ безплатно, ако ще и на тротоара или в калта, да има къде да ходят на кафенце или да си купят кебапчета (сръбските скари са на всяка пряка и ароматизират солидно), да изведат песа да се изходи и т.н. Каква е обстановката не е от голямо значение.

 35. 35 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  До коментар [#33] от "zidar":

  Сори, но не съм Войслав.
  Но пак не видях мнението ти по конкретната тема.
  О.К. ли е да се гласуват 130 точки за едни ден? О.К. ли е това да е последното заседание на ОС?
  Или е по-важно просто да кажеш "Ама и вие сте маскари, и Св. Витков и той, и другите и те така", и това да е достатъчно по всяка тема.

 36. 36 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 167 Неутрално

  До коментар [#35] от "Smile":

  Казал съм ясно, не можеш ли да проумееш написаното? - Първо тези точки вече са били минали в съответните комисии, второ - дневният ред е одобрен с гласуване, та мисълта ми е конкретно как са гласували споменатите от мен вече Трайков, Витков, Мицов, зелени, сума реформатори...и защо в статията не се посочва такава конкретика?
  И къде именно съм писал, че са маскари, хайде не извъртай по твоему, не е почтено!
  И писах, с линк към партията на Тодоров, че последното му питане/сигнал по тема за столицата е от 2017-та година....наспроти на медийната му активност.
  Стана ли ти поне малко-по-ясно?

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  :Казал съм ясно, не можеш ли да проумееш написаното? - Първо тези точки вече са били минали в съответните комисии, второ - дневният ред е одобрен с гласуване, та мисълта ми е конкретно как са гласували споменатите от мен вече Трайков, Витков, Мицов, зелени, сума реформатори...и защо в статията не се посочва такава конкретика?
  —цитат от коментар 36 на zidar

  Ами щото не това е целта на статията. Като запознат, явно можеш и сам да си направиш справка как са гласували "Трайков, Витков, Мицов, зелени, сума реформатори"...
  Даже може и нас да уведомиш, защото явно е важно за теб.
  Това обаче не променя целта на статията. ОС не е просто нотариат, който да разписва решенията на комисиите. Наистина ли не разбираш какво се казва? Същото направихте и в НС. И там се гласува без мисъл, само по партийна повеля и после даже не ги е срам от явния лобизъм.

 39. 39 Профил на Diyan Ivanov
  Diyan Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Авторът, общински съветник в София от коалиция "Сердика" (АБВ, Български социалдемократи) като е такъв защитник на Младост къде спа 4 години? Защо като общински съветник не направи нещо като толкова подскачаше с госпожата Иванчев по сутрешните блокове? Да хейтиш и да плюеш хората, които искат да направят гради ни едно по-добро място за живеене е лесно, но да видим какво е направил този господин за 4години? С какво е допринесъл за развитието на града ни или и той като съратниците си от БСП приказва много и обещава на голямо щото видиш ли е наясно, че няма да го изберат повече.

 40. 40 Профил на Diyan Ivanov
  Diyan Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Все пак не трябва да забравяме,че авторът, Войслав Тодоров е и от протежетата на Г-н Кадиев, а всички знаем с какво е известен Кадиев.

 41. 41 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Наясно сме с командите и изпълнителите. Очевидно една специфична категория, щях да кажа придворни поми*ри, но не бих искал да съм толкова директен, получавайки поредната си дажба и опорни точки, започват да джафкат с хорово кресчендо, по команда, когато се критикуват господарите им. Диригентът е ясен. Той е същият, който преди време ги докара с безплатни автобуси, даде им по един кренвирш и топла лимонада да ръкопляскат на Орлов мост, гледайки с кучешкото си раболепие как се целуват на трибуната двама национални "герои". Щях да кажа престъпници, но се сетих, че трябва да се уважава правото на избор. Избрали са си душичките да спят под портретите на тримата шишковци.
  Змията, когато умира, е най-отровна! А придворните джавкащи чакали историята ще ги отрази така, както чумата през средновековието

 42. 42 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 167 Весело

  Авторът, общински съветник в София от коалиция "Сердика" (АБВ, Български социалдемократи) като е такъв защитник на Младост къде спа 4 години? Защо като общински съветник не направи нещо като толкова подскачаше с госпожата Иванчев по сутрешните блокове? Да хейтиш и да плюеш хората, които искат да направят гради ни едно по-добро място за живеене е лесно, но да видим какво е направил този господин за 4години? С какво е допринесъл за развитието на града ни или и той като съратниците си от БСП приказва много и обещава на голямо щото видиш ли е наясно, че няма да го изберат повече.
  —цитат от коментар 39 на Diyan Ivanov


  Ами и аз точно същото това го питам и му казвам, но никнейм Smile се е хванал за тези 130 точки и това е. Ни приема, ни предава.

 43. 43 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Рагледах го въпросният Войслвав. Не личи да е спал през последните 4 години. Изглежда си доста активен. Но и спал да беше, пак е прав. Или като го оплюете това, което е написал, автоматично ще изчезне.
  Въпросният Войслав едва ли пак ще влезе с СОС, тъй че и да го плюете, няма да си докарате много точки. Въпросът тук е, че СОС ще продължат да си работят на същия принцип и това си е проблем (поне за мен, за Вас явно всичко Ви е О.К. и няма проблем решенията да се взимат проформа).

 44. 44 Профил на George Pavlov
  George Pavlov
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#1] от "john_3volta":

  До коментар [#24] от "black_jack":

  До коментар [#28] от "zidar":

  Ама вие познавате ли автора? Не е от АБВ, беше гражданска квота, след неуспешния опит за партия "Нормална държава" на Кадиев, е независим.
  Аз го познавам от Младост, когато именно с Иванчева събираха подписи за референдума срещу презастрояването. Та впечатлението ми е, че се мъчи момчето, ама колко може да свърши сам човек, е друг въпрос


 45. 45 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Гумен печат е пъдпъдъкова и цялата герБерска клика и това е в цялата страна. Не че бсп, дпс и останалата паплач са различни.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 46. 46 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2236 Весело

  Доста по-разумно е общиските съветници да бъдат безпартийни експерти. Доброто управление на един град, малък или голям, не е партийна работа. Така ще могат да озаптяват партийната номенклатура в кметските кресла. Иначе си избираме мажоретки.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 47. 47 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Всичко щеше да е ОК, ако въпросните "разсъждения"не бяха направени от съветник, който счита, че да се лъже не е нещо лошо. Даже си е много в реда на нещата. Войслав или Воислав преди седмица-две тиражира наглата лъжа, че СОС бил гласувал застрояването на "Източен парк" в р-н Младост. Каква се оказа истината - изготвя се ПУП за НПЗ Изток, територия, която не е, не е била и никога няма да бъде част от "Източен парк". След като хора от Горубляне реагираха на лъжата на г-н Тодоров, той не благоволи да се извини. Защо пък!?! Лъжата очевидно е на мода в нашата Територия. Не знам какво целят ДНЕВНИК като дават трибуна на приятелите на лъжата?

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Да се знае, в България един взема решенията, но той за нищо не отговаря.

 49. 49 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Планът за Източен парк е спрян, но застрояването на площите е одобрено. Мамка им

 50. 50 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":

  това тази теменужка ли е?

 51. 51 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Не се кахърете бе, хора. Това са им последните заседания, на доминирания от ГЕРБ общински съвет в София.
  Наесен ни ГЕРБ ще имат някакво мнозинство, ни АБВ или ВГЗ ще са вътре.
  Още малко търпение и после ще ги изринем всички БКП-та.

 52. 52 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Не се кахърете бе, хора. Това са им последните заседания, на доминирания от ГЕРБ общински съвет в София.Наесен ни ГЕРБ ще имат някакво мнозинство, ни АБВ или ВГЗ ще са вътре.Още малко търпение и после ще ги изринем всички БКП-та.
  —цитат от коментар 51 на Косьо Генчев


  Мдам, наесесен в София, после и в други градове. Ще има откъснати гербери...

 53. 53 Профил на nikolavuchev
  nikolavuchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко щеше да е ОК, ако въпросните "разсъждения"не бяха направени от съветник, който счита, че да се лъже не е нещо лошо. Даже си е много в реда на нещата. Войслав или Воислав преди седмица-две тиражира наглата лъжа, че СОС бил гласувал застрояването на "Източен парк" в р-н Младост. Каква се оказа истината - изготвя се ПУП за НПЗ Изток, територия, която не е, не е била и никога няма да бъде част от "Източен парк". След като хора от Горубляне реагираха на лъжата на г-н Тодоров, той не благоволи да се извини. Защо пък!?! Лъжата очевидно е на мода в нашата Територия. Не знам какво целят ДНЕВНИК като дават трибуна на приятелите на лъжата?
  —цитат от коментар 47 на Citizen


  Точно така е.Този Воислав е нелечим лъжец.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  Е,Лява Газета.Какео чудно има?!

 56. 56 Профил на today
  today
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Сивите кардинали се договарят нещо, после групите гласуват както им е указано, и всичко е точно и законно, подпечатано с неносенето на вина заради колективно взетото решение.
  Абсолютно същото е и в парламента. Това е то фасадната демокрация, от процедурна гледна точка всичко е ОК, откъм защита на обществения интерес обаче е точно обратното.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK