Нелоялните към силните на деня са смятани за престъпници

Нелоялните към силните на деня са смятани за престъпници

© Принтскрийн от ФейсбукТекстът е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Лоялността е лично, асиметрично отношение, при което едната страна обещава вярност на другата. Лоялността е морално неутрална – ако сте лоялен към добри хора, тя може да е нещо добро. И обратното – ако сте лоялен към мафиотски бос, ставате част от мафията. Нещо повече - лоялността рядко е безкористна: обикновено лоялистът очаква конкретни материални облаги от силните на деня.


Повечето от събитията през последните месеци са необясними, без да бъде отчетен принципът на личната лоялност към ядрото на властта у нас: ГЕРБ и БСП, и по-специално Борисов и политико-икономическата върхушка на ДПС.
Няколко примера


1) Пламен Георгиев изгуби състезанието по лоялност спрямо Иван Гешев и беше отстранен. Вторият доста искрено сподели, че той може да прави неща, които другите само обещават. Лоялността на Гешев беше тествана в делото КТБ, както и в множество други чувствителни за властта казуси


2) Цветан Цветанов влезе в групата на кадрите с разклатена партийна лоялност и бе отстранен. Най-вероятно той стана потенциална заплаха за авторитета на Борисов, което в една система на лични лоялности е архипрегрешение


3) Кристалина Георгиева не получи българската подкрепа за висш пост в Еврокомисията – на нашите управляващи явно не им трябват хора, които са самостоятелни играчи, а зависими лоялисти


4) В СЕМ попадна човек, завършил с 3,89 аграрна специалност. Причината за този подбор едва ли е нещо друго освен лоялността на този експерт към силните на деня


5) БНТ получи още по-лоялен към властимащите директор


6) Всички прокурори спонтанно подкрепиха избора на началника си и заместник-началника си за нов главен прокурор. Подобна "подкрепа" е просто заявление за лоялност и подчинение от нискостоящия към висшестоящия


7) Ректорът на УНСС също заяви своята лоялност към властимащите, като одобри изцяло техния избор за главен прокурор. С подобни изявления излязоха и кадри на бившето ДС и "библиотекарския"


8) Проправителствените (кафяви и по-светли) медии се впуснаха в състезание по лоялност с подкрепата си за нов главен прокурор, като славеха качествата на кандидата на властта и громяха неговите опоненти. Отличи се една медия, която организира контрапротест в полза на кандидата: макар и скромен, той със сигурност е направил впечатление на когото трябва


9) Нелоялността сама по себе си беше дефинирана като престъпление. В разследването на хакването на НАП, прокуратурата пусна информация, че хакерите "искали да свалят властта". Изобщо, опасното не е пробива в личните данни, а заявената нелоялност към "властта"


10) Традиционните нелоялни – Демократична България, Биволъ, Капитал и други пък вкупом бяха посочени като "врагове" от кандидата за нов главен прокурор. Един след друг за тези "врагове" биват пускани инсинуации, че са "свързани" с престъплението с данните от НАП. Изводът, който се натрапва, е че нелоялните към силните на деня са потенциални или реални престъпници.


Това губи лоялната държава


Държавата на лоялните обаче страда от следните тежки проблеми:


- Неефективност: тъй като обществените поръчки често се дават не заради реални качества и умения, а заради лоялност, "Граф Игнатиев" изглежда като правен в час по трудово (както би казал д-р Тони Филипов). Като цяло България се развива по-бавно от преките си конкуренти в Източна Европа, като Румъния, например


- Липса на независими органи: когато принципът на лоялността е водещ, независимите органи и регулатори спират да функционират и се превръщат в допълнителен инструмент на властимащите. КПКОНПИ се занимава с неудобните, а обявява най-лоялните за "кристално чисти или имащи много добри адвокати". Прокуратурата гони основно нелоялните. Банкови надзори, КФН и т.н. "проспиват" фалита на КТБ. СЕМ развива аграрна експертиза. Общият резултат е, че т.нар. независими органи стават 100% зависими от силните на деня. Очевиден е примерът с ВСС и прокурорската му колегия. Тя се състои в момента от едно мнозинство, избрано на казармен принцип от прокурори и следователи: в армията при избори винаги се избира генералът. Малцинството пък е от партийни лоялисти на ГЕРБ и ДПС, допълнени от кандидати на една беззъба по отношение на такива въпроси БСП. И докато в чужбина изпращаме авторитетни юристи от ранга на проф. Евгени Танчев и Йонко Грозев (защото ако не са такива ни ги връщат), в ключови важни органи в страната попадат хора, известни основно с лоялността си към този или онзи


- Феодализация: лоялните получават ленове, тимари и вакъфи, които им носят доходи, в размяна на своята вярност и подкрепа при нужда. Един получава медиен кавазимонопол, друг става притежател на голяма телевизия. Трети получава електроцентрала и студен резерв. Ортакът му пък се сдобива с "вторично разграбеното от КТБ". И т.н. до най-дребните феодали, които получават малка телевизийка, фабричка за тролове или проправителствено сайтче, в което да изразяват любовта си към вожда. При фалита на КТБ тези вериги от феодални зависимости лъснаха и вакъфи като ТВ7 трябваше да затворят. Сега основните им кадри вече са в БНТ и Нова. И в средновековието се е получавало така: като някой лоялен васал загуби феода си в битка за сюзерена, той често е получавал друг в замяна;


- Обратна селекция: работата с лоялността е тънка, обаче, защото сюзеренът трябва да има реални доказателства за верността на васала. В средните векове често васалите са давали децата си за отглеждане при императора, като залог за вярност. Днес това не е съвсем възможно и затова се търсят хора с други зависимости. И така - вместо честните и добри професионалисти - напред редовно излизат хора с тъмно минало. Това тъмно минало е техният капитал: ако властимащият го знае, той "държи" в ръцете си новоназначения, който трябва да му е верен до гроб. Примери едва ли са нужни – просто човек трябва да се огледа.


Искаме ли да сме нечии васали?


Надежда в тази нерадостна ситуация има. Тя е свързана с натрупаното възмущение на огромното мнозинство от хора, които не са обвързани с веригите на лични лоялности и които разбират, че създадените политико-икономически мрежи са пречка както за тяхното професионално развитие, така и за просперитета на страната. Тези хора са мнозинството и от съдиите и прокурорите, от журналистите, и разбира се - от бизнеса и работниците. Те знаят, че бъдещето на васали не е най-доброто, за което са мечтали.


В последните месеци държавата на лоялността започва да добива завършен вид. Тя вече е видима за всички. Нейната видимост е нейната ахилесова пета обаче. Средновековието все пак е отминало и по-добре е то да не се връща.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Така е в малките територии.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Весело

  Смилов - критерий за лоялност :)

  [email protected]
 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Кристалина Георгиева получи българската подкрепа за шеф на ООН и какъв беше резултатът - Бокова получи повече гласове, а тя остана предпоследна.

 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Кристалина Георгиева получи българската подкрепа за шеф на ООН и какъв беше резултатът - Бокова получи повече гласове, а тя остана предпоследна.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Мислех да взема отношение, но като дочетох до края разбрах, че само ще си губя времето.

 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  лоялността рядко е безкористна

  Напълно съм несъгласна с това твърдение!
  Лоялността е много повече, тя е и самоуважение. Не мога да съм лоялна към хора, които не ме представляват, не съм избирала, не са направили нищо, което уважавам и одобрявам. Няма корист тук. Да бъда лоялна към работодател или училище, дори футболен отбор, е друго. То не е користно и означава и принадлежност към общност.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  .Апропо още не съм видял Прокуратурата да е погнала един НЕВИНЕН включително Николай Цонев..
  —цитат от коментар 5 на Да вярваме на истината


  Прокопиев е изправен на съд по смешните обвинения, че бил посъветвал държавата да продаде дял от ЕВН. Свидетелите свидетелстват срещу него, че бил казал, че държавата е лош стопанин. О, какво престъпление.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2475 Весело

  Сещам се, как през 90-91 година БКП/БСП получаваше подкрепа от Съюза на трактористите, на фризьори, на ТКЗС-тата...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Лаура Кьовеши: „България е една огромна афера”.
  Това заяви наскоро кандидатът за бъдещ европейски прокурор (с все по-малко шансове) в свое поредно емоционално изявление. Неукротимата румънка добави, че разследванията в България трябва да започнат веднага, защото страната ни е прогнила от корупция и беззаконие, а политическата класа, вместо да трие наровете по затворите, става все по-нагла и безнаказана. Кьовеши е човек, който добре знае какво казва и едва ли трябва да се съмняваме, че познава добре смисъла на думата „афера”. Идва от френски и означава мошеническо дело или недобросъвестно, непочтено деяние, извършено с цел облагодетелстване или лична изгода. Аферата обичайно се отнася за политическа или търговска сделка, осъществена с непозволени средства. Но онова, което Кьовеши може би не знае в подробности, са дълбоките причини за това безумно състояние на ситуацията у нас, включително в сравнение с родната й Румъния. Тези причини са основно три. Първата. Отношенията на партийния лидер на Румъния по времето на социализма Николае Чаушеску не бяха твърде „любовни” с нито един от вождовете на СССР, като започнем от Брежнев и стигнем до Горбачов. Това е особено видно, ако ги сравним с прословутата българска подлизурщина и верноподаничество. Твърди се, че така Живков успявал да вземе евтини суровини и най-вече петрол от СССР. За разлика от нас обаче, румънците си имат не само петрол, но и характер. Това те доказаха с отказа си да участват съвместно с войските на Варшавския договор в нахлуването в Чехословакия през 1968 година, което предизвика лично на Чаушеску симпатиите на Запада. Комшиите ни дори си позволяваха твърде фриволни икономически контакти освен със страни от Западна Европа, също и с такива отявлени врагове на СССР по онова време, като Китай и САЩ. Тези обтегнати отношения между нашата съседка и Страната на Съветите продължаваха така до самия край на социализма, до падането на Берлинската стена. Затова и в Румъния плана на Андропов за трансформация на властта на Съветската комунистическа партия /КПСС/ и тайните й служби/КГБ/ от политическа в икономическа не проработи така, както у нас. Нека припомним този план – овладяване на финансовите средства от партийния елит и КГБ и превръщането им в икономически владетел на страната. Създаване на борчески бригади/мутри/ на основата на силовите спортни клубове и превръщането на тези бригади в бухалката на новоизлюпените капиталисти. Тези бригади трябваше да парализират общественото мнение, да потушат гражданската съпротива и при необходимост да играят ролята на бушони, тогава, когато общественото напрежение има нужда от това. В Румъния не се случи нищо подобно. Спомням си Букурещ през 90-те години. Там, за разлика от нас, нямаше момчета с анцузи, нямаше толкова джипове и други скъпи коли, както в София. Втората причина за огромната разлика в самочувствието и решителността на българите и румънците беше начинът, по който се срина системата. При тях това стана не с безкръвен дворцов преврат, както у нас и което много анализатори отчитат като особен принос на българския преход /Егати приноса, егати прехода!/. В Румъния публично екзекутираха Чаушеску и жена му. Това е, няма раждане без кръв. Споменът за тази екзекуция има психологически и дисциплиниращ ефект и до днес. Третата причина за наличието на подобна гражданска енергия, готова да се бори с родната афера/не както у нас/ в Румъния е нейният етнически състав. В тази страна живеят няколко милиона унгарци, словаци и немци. Тези граждани на нашата съседка носят друга култура, чувство за свобода и законност, именно те са един от основните катализатори на активния граждански процес. Затова и румънските площади продължават да бъдат пълни, затова наскоро потегли към затвора поредният висш политик – Ливиу Драгня, а там го очакват мнозина като него. Да се върнем на българската Афера. Съмнявам се, че можем да се справим само с наличните сили на онези българи, които се намират в страната. Нужна е помощта и енергията на свободните милиони българи, емигрирали в чужбина. Ако се върнат.

 14. 14 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тsonkooo":

  Така се получава, когато се играе напук!
  Посланието е - може да не сме ние, но важното е да не е тя!
  Вуте да е зле!

  pastor
 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 713 Неутрално

  "Идеали? - Суета, вятър!" - въздъхва печално Алеко. И как да не въздъхне, щом българите са народ без идеали; хора, които систематично се самоограбват, самоунищожават. Печална отломка, както ги нарича Алеко."

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 437 Весело

  "Съединението прави силата!", паляци. Колкото и да не ви харесва, от братята евреи се учим! ;)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 17. 17 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 437 Весело

  "Съединението прави силата!", паляци. Колкото и да не ви харесва, от братята евреи се учим! ;)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Отличен анализ. Напомня ми за д-Р Филипов :)
  Що се отнася за доказателствата за обратната селекция. Ние получихме чудесен пример с прокурорката и водоноските. Той е директно копие на притчата за султана, който тествал лоялността на хората си. Показал им едно магаре и казал "вижте какъв хубав арабски жребец" после само тези, които не се съгласили снего и му казали, че е магаре. Другите били лоялните.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nada Tomba":

  Ти си нова звезда на тролския гербаджийски небосклон!
  Статията е именно за тебе!
  Можеш ли да споделиш нещо или да опонираш! За сега го караш на общи тролски приказки!

  pastor
 20. 20 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Когато в една държава лоялността се предпочита пред професионализма и честността, резултатът е калинки на всички нива.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 21. 21 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  "РМД птиватизаторите СА престъпници. За 97% от жителите в България
  Не случайно драгалевският мавър мълча 8 години и умело чакаше да дойде давността""

  И какво попречи "престъпниците" да бъдат осъдени?
  В мълчанието на някой ли се състои оневиняване на "приватизаторите"?
  Кой постави начало на РМД приватизацията? Чия идея са РМД- тата?
  Кога стартираха различните форми на приватизация и кога приключи тя?
  Какво точно се приватизира, с какви дългове и в какво функционално състояние?
  Всеки може да провери фактологията, действията на МС и НС, също така и тиражираните 20 години лъжи на столетните партийни функционери.
  Истината за четирите години управление се знае от редица публично достъпни документи, охлюв.

 22. 22 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 713 Неутрално

  И още едно, този път не е от Алеко:
  "Назначават ги верни, пък очакват от тях да са умни."

  Аз не зареждам в Лукойл.
 23. 23 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Прекрасен анализ на Смилов, но за разлика от него аз съм оптимист.
  Лоялността си беше и е основен критерий, но доскоро властта търпеше и добросъвестни професионалисти, бачкатори със собствен бизнес - стига да си траят, да си бачкат и да не надигат глас. Но феодалната система, както казва и Смилов, не е ефикасна. Баницата намалява, вече няма за всички и кротките бачкатори послушковци почват да ги подритват, да дръпват килимчето - няма как, няма нашите хора да гладуват я, само защото са провалили подарения им бизнес. И протестите тръгват.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 951 Весело

  Много хубав текст на Смилов, позволих си да направя дребни корекции:

  "Лоялността е лично, асиметрично отношение, при което едната страна обещава вярност на другата. Лоялността е морално неутрална – ако сте лоялен към правилният грантодател/съиздател, тя е нещо безусловно добро. И обратното – ако сте лоялен към някой друг, тутакси ставате част от мафията, статуквото, чалгата, авторитарните тенденции, монархо-фашизма и комунизма. Нещо повече - лоялността никога е безкористна: лоялистът винаги очаква конкретни материални облаги от грантодателя/съиздателя."

  Знанието е сила, информацията - власт
 26. 26 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 679 Неутрално

  "Пламен Георгиев изгуби състезанието по лоялност спрямо Иван Гешев и беше отстранен. "
  ---
  Точно Пламен е сред най-лоялните и неговото отстраняване няма нищо общо с Гешев, а с факта, че е тъпанар и си натресе медийно внимание с дребнавата си алчност.

 27. 27 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 544 Неутрално

  "ако сте лоялен към мафиотски бос, ставате част от мафията".... Но ако сте лоялен към държавните институции ставате цел на жълтате медии. И статийката е доказателство за това. Е, как да е иначе - босовете на мафията плащат, а жълтите журналисти - най-лоялните към мафията, изпълняват.

 28. 28 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Викаш, друго си е да служиш на международни чорбаджии, а Киряк-Стефчовец?!
  —цитат от коментар 24 на trial_jezz


  Викаш, не споря, че нашите са л..на, ама са си наши, нали? Родното мирише по-хубаво.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 29. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#21] от "gmbh":

  Веднага мога да ти кажа за 1000 път къде е ОЧЕВУДНАТА ЙРАЖБА НА БОГАТСТВОТО И не ми бъркай кой какво е измислил. Виденов-Гечев измислиха Масовата приватизация. И не му се прави на велик сораведлувец, че мога да те зарина как тези дето ни късаха плакатите Костов ги овъзмезди със собственост.

 30. 30 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 601 Весело

  Всичко това е много хубаво, но не разбрах г-н Смилов лоялен ли е на генерал Атанасов или е лоялен само към г-н Христо Иванов?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 31. 31 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Щом Гестапото застана в подкрепа на Гештапото , работата в ясна.

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#29] от "Да вярваме на истината":

  "Веднага мога да ти кажа за 1000 път къде е ОЧЕВУДНАТА ЙРАЖБА НА БОГАТСТВОТО И не ми бъркай кой какво е измислил..."

  Явно се затрудняваш с осмислянето на синтезиран текст. Също така проявяваш нагон към изопачаване на факти и тиражиране на лъжи.

  Първа РМД сделка : 1994 година "Сиконко" през същата година следват и РМД-тата ...виж провери.

  Друг път не ми плещи приказки, плямпани по чаршии, пазари и общи панелни пространства.

 34. 34 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много хубав текст на Смилов, позволих си да направя дребни корекции:"Лоялността е лично, асиметрично отношение, при което едната страна обещава вярност на другата. Лоялността е морално неутрална – ако сте лоялен към правилният грантодател/съиздател, тя е нещо безусловно добро.
  —цитат от коментар 25 на pag


  Начи, се'а.

  Прословутите грантове, от които "редакцията" се възползва, се раздават за развитие на свободните медии, върховенството на закона и демократизацията.

  Искрено съжалявам всяка жалка душичка, която си представя, че няма как да си привърженик на тия ценности и по принцип. Без грантове. Явно съдиш по себе си.

  Разбира се, при теб има и друг момент. Като защитаваш ачик престъпната шайка от ГЕРБ, какво да кажеш? Като самият теб те е срам да хвалиш ония от снимката, дето си целуват ръце като мафиотски донове, пък същевременно си им виден поцелуйковец, какво друго да правиш, освен да се нахвърляш срещу противниците им в жалък опит да докажеш, че "всички са маскари". Такива като теб просто нямат избор.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 35. 35 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#11] от "КретенКилър":

  Така го казваш,все едно са го питали на кафе,между другото.А ства дума зс негова консултантска фирма

 36. 36 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Натрупаното възмущение и невъзможността на ГЕРБ да печели повече избори са забелязани не само от Смилов, но и от другарЕте в библиотекарския, поради което на сцената излизаааааа:
  Славиииии :)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 37. 37 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#30] от "Günther":

  А защо не и на двамата?

 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 951 Весело

  Всичко това е много хубаво, но не разбрах г-н Смилов лоялен ли е на генерал Атанасов или е лоялен само към г-н Христо Иванов?
  —цитат от коментар 30 на Günther


  Те и тримата са лоялни на едно друго лице, а помежду си се състезават кой най-добре ще демонстрира лоялността си, за да получи най-много материални облаги.

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#32] от "trial_jezz":

  Евтина работа. Щом си против властта, значи си соросоид, кирияк-стефчовец, майцепродавец и пр. - това е твоята логика, чиче. Щото властта е наша, значи родна, значи патриотична.
  А че властта патриотично кара младите да емигрират и я докарала дотам, че даже сирийците подминават България като опикана малка гара, това не тревожи истинските родолюбци. Че пенсионерите мизерстват и куцукат- това е майцепродавство, щото някой патриотично цица здравната каса.
  И най ме е гнус, че патриотично хем са увиснали на европейските фондове, хем лаят. Храни патриот да те лае.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 40. 40 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  "лоялността рядко е безкористна: обикновено лоялистът очаква конкретни материални облаги от силните на деня"

  Падането на ББ от властта ще е негова лична трагедия точно поради тази причина

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 41. 41 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 601 Весело

  До коментар [#38] от "pag":

  Нека сега да не намесваме в този разговор г-н Прокопиев, за да не ни покажат нагледно модераторите лоялността си :)

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 42. 42 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 951 Весело

  [quote#34:"КретенКилър"][/quote]

  Е, щом такива глупости ти оправят психическото равновесие и ти позволяват да се гледаш в огледалото докато опипваш в джоба си сребърниците, отпуснати щедро от грантодателя, добре.
  Пък и ако не си ти, ще е някой друг, но не толкова забавен.
  Така че давай, жигосвай с острото си перо хидрата на тоталитаризма, фашизма, расизма, хомофобията, громи с пламтящи слова мафията, гнилата съдебна система, калинките, прасетата и т.н., да не изброявам нататък, имаш си ги в опорките.
  Ние смирено ще ти се възхищаваме и тихичко ще роним горещи сълзи, докато изживяваме либерален катарзис и в единен порив обливаме с лоялност грантодателя.
  Боже, намокрих си клавиатурата със сълзи, толкова се разчуствах.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 43. 43 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 951 Весело

  До коментар [#38] от "pag":Нека сега да не намесваме в този разговор г-н Прокопиев, за да не ни покажат нагледно модераторите лоялността си :)
  —цитат от коментар 41 на Günther


  Г-н Прокопиев не е грантодател, а съиздател, така че аз не съм го намесвал и пред модераторите съм чист като либерална сълза.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 44. 44 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Раболепие е по-точна дума сякаш

 45. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2099 Весело

  "3) Кристалина Георгиева не получи българската подкрепа за висш пост в Еврокомисията – на нашите управляващи явно не им трябват хора, които са самостоятелни играчи, а зависими лоялисти"

  Ех само как този наглася истината към фактите - като един чистокръвно комунистическо бичме!
  Отгоре навсичко и го препечатват от DW - за двоен хонорар ?
  Ако това не е лоялност, здраве му кажи...

  I Want To Believe
 46. 46 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2075 Гневно

  Наистина е възмутително как едно достойнство като лоялност се представя като порок!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  "Средновековието все пак е отминало и по-добре е то да не се връща."

  Някой още не са стигнали с прочита дотам.

 48. 48 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  [quote#11:"КретенКилър"][/quote]

  Прокопиев трябва да се обяви за светец, не да се разследва! Ама ха! Дядо Николай може да стори това!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#18] от "penetrating":

  Днес на Редута са публикували много смислен текст на Тони Филипов, който, оказва се, е написал през 2013 г. Наистина класическо есе - валидно и за всички появили се "спасители" на държавата от началото на века, и за повЕрвалите им.
  Наслаждавайте се на блестящия изказ и на алюзията в текста на Док! :)

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 51. 51 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Всеки, който е извършил престъпление и е хванат с доказателства за това трябва да си получи заслужената присъда без значение дали е лоялен или не към властта.
  Каква е тази логика да имаш имунитет от съдебно преследване защото си се обявил за опозиция.
  Обществото трябва да знае олигарсите и фирмите приближени както до управляващите, така и до опозицията, както и за нередностите извършвани от тях.

 52. 52 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  До коментар [#50] от "Bramasole":

  Наистина чудесен текст, въпреки датите. Ето и Тартарен е в нашата схема, а той е още по-стар. Нашите велможи не измислят топлата вода.
  Сега гледам, че таблетът ми изяжда понякога написаното и предния ми пост е изгубил смисъла си :)
  А притчата е, че султанът избива само тези поданици, които му казват истината. Тези, които въпреки истината му пригласят в очевидната лъжаса лоялните. Когато султанът ги изпитва, тези с очевидната лъжа минават успешно теста за обратна селекция. Та прокурорката с водоноските както се вижда просперира
  А Аристотел още е казал: "Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 53. 53 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Така е в малките територии.
  —цитат от коментар 1 на Полковник за европейско развитие на България


  Не, така е в подопечните на Путин територии.

 54. 54 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#11] от "КретенКилър":

  Сериозно ли мислиш, че това са обвиненията и свидетелските показания срещу Св.Прокопий, да се свети името му?! Направо съм в шок, сериозно ли?! Всъщност май нормално, вие умнокрасавците осъждате в сибир до живот за 2 думи и то най-грозно манипулативно интерпретирани, и си мислите че и другите са такива?! Познах ли?! Да, ама не! Хората не са такива болшевики като вас..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 55. 55 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 292 Любопитно

  До коментар [#12] от "Николай Колев":

  Казваш ли че, другите нямат право на свободно мнение, свободно изразяване и свободно слово?! Само и единствено вашето мнение трябва да се чува?! Нали именно вие сте най-аФтентичните демократи?! Или как да разбирам сарказмът ти?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 56. 56 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 292 Любопитно

  До коментар [#13] от "Анти Шишковци":

  Фейк отсЕкъде :) ха ха, но много забавно, кой го е изомутворил т'ва гов.. опа, исках да кажа - фейлетонче?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 57. 57 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 292 Любопитно

  До коментар [#13] от "Анти Шишковци":

  Всички тея твоите хуморески и фейлетончета, гледам събираш си - имаш си много, та имаш ли някъде линк, не може да нямаш, където да си ъплоуднал цялата флашка, дай линк че тази вечер нямам какво да правя, да попрочета и аз, и аз да се посмея :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 58. 58 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2475 Неутрално


  До коментар [#12] от "Николай Колев":Казваш ли че, другите нямат право на свободно мнение, свободно изразяване и свободно слово?
  —цитат от коментар 55 на ndb

  Аз? Ти това ли разбра? Янлъш си. Напротив, даже трябва да се организират спонтанни протести срещу противниците на прокуратурата. Към тези протести да се привлекат и трудовите колективи, художествено-творческата интелигенция и прогресивното селячество.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 59. 59 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Това е. Една Партия .държава, начело с човек от народа, На повърхността на обществото плуват л.... калинки, да речем. както е било.
  Но, ако за годините след 1944 можем да виним Съветския съюз и лично Сталин, сега сами си го избрахме, сами си то натресохме.
  Требе да чакаме Сретен Йосич да ни освободи.

 60. 60 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 273 Весело

  До коментар [#11] от "КретенКилър":

  Кога е казал, че "държавата е лош стопанин" - преди или след като открадна Каолин?

 61. 61 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Вярно,че лоялност е понятие с неутрална конотация, но все пак последната леко клони към позитивното, защото под това да си лоялен, се приема, че ти споделяш определени ценности на общност, към която избираш да принадлежиш.
  В българския случай имаме по скоро едно мазно, анадолско, унизително засвидетелстване на верноподаничество пред главатарите на бандата, с цел някакъв келепир(турцизмите са умишлени). Нямаме споделяне на ценности, освен ако човешкото падение не се приеме за ценност и изобщо ценностите не се обърнат надолу с главата, какъвто е случаят при мутрите.

  Нямаме политическа класа и гражданско общество, а едни главатари, които разпределят благата("порциите" по Доган), създавани от раята, и които чрез своята банда, инфилтрирана дълбоко във всички слоеве на държавния апарат, медиите и обществото контролира статутквото, така че експлоатацията да продължава относително безпрепятствено. Спрямо главатарите има култ към личността, но на принципа "Осанна" и "Разпни го", т.е. култът реално е само към властта.
  Развитието и успехът в тази бандитска територия преминават през засвидетелстване на "лоялност" по най долен, мазен и отвратителен азиатски обичай. Иначе НЕ става.

  Но подобен ред нарушава един основен закон на Природата - а именно Естественият Подбор, и независимо от усилията на главатарите, тяхната кочина се разпада, като жалък, неустойчив и негоден за живот мутренски конструкт.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 62. 62 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Каква политика води Бойко/Герб ? Капитализъм по англосаксонски образец. В това пазарно общество доминира ФИНАНСОВИЯТ КАПИТАЛ ( ГЕРБ и Бойко не го разбират поради МАЛО книжие ) . Какво иска Смилов ? Капитализъм ....но с малко демократични подправки.
  Нещо различно !? Сега да изследваме и правим паралели за робовладелство, средновековие, феодализъм са хубави интелектуални упражнения. Впрочем тази категоризация на обществото е на МАРКС, а УЖ толкова бягаме от това :)))
  Тридесет години тролове ТУК говорят за комунизъм в Русия ( там си е капитализъм по американски образец)
  Тридесет години се проклинаше МИНАЛОТО на България ( включително и на дедите ни)
  Произведохме най -лошият ЕЛИТ в Българската история. Този елит е по ЛОШ и от онези които са ставали васали през СРЕДНОВЕКОВИЕТО. Елита включва и интелигенцията. Тя умилква край ВЛАСТТА и се продава за "жълти стотинки". Формално България все още съществува , но практически ТЯ няма ЗАЩИТНИЦИ. Властта я ползва за КРАЖБА, НАРОДЪТ не и вярва и гледа да ИЗБЯГА или да се дистанцира от нещо държавно. НОВОТО винаги идва с ИДЕОЛОГИЯ ! Искаме България да стигне ДО........ Не може членството в нещо да ЦЕЛ. Защо искаме да сме там ....или на друго място? Повече пари ,ядене,жени ,къщи,коли.....ЖИВОТ ЗА УДОВОЛСТВИЕ. Д.Смилов да прочете Древногръцката философия как се нарича това ? Аспарух идвайки по тези земи към Европейската цивилизация ли е искал да се присъедини ?

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Това си е точно руския модел на управление, просто нашите видяха, че там работи, и с удоволствие ползват руска помощ за да го насадят и тука/

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#64] от "today":Това си е точно руския модел на управление, просто нашите

  Слушай! Да вземеш малко да се ограмотиш! Стига сте оправдавали нашите глупости с чужд модел. Какво ти пречи Русия?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK