Защо Слави Трифонов да не участва в политиката

Слави Трифонов

© Юлия Лазарова

Слави ТрифоновСтранно нещо е телевизията. Уж нищо не й харесваме, но щом нещо изчезне от екрана, винаги се намират интелектуалци, които да го анализират и предимно да го оплюят, макар и с много задна дата. Е, могат и да го похвалят, ако са ги канили често в съответното предаване. Така стана и със спрялото неотдавна предаване "Шоуто на Слави".


Много добре си спомням как след първото предаване в едно кафене срещу стария вход на БНТ одумвахме Шоуто с хора, които имаха поне по 20-ина години стаж в БНТ, бяха водили, режисирали, редактирали и снимали предавания. Всички изброявахме колко са по-популярните хора в България и как, като се завъртят по два пъти, Шоуто ще спре след 100-тина издания, щото няма да има кой да го гледа. Е – излъгахме се. От тая вечер в опушеното кафене "Дървеното" минаха 19 години.


От оная маса някои хора вече минаха в по-добрия свят Шоуто направи 4000 предавания и спря. Не го спряха. Спря си само Или поне така ни казват.
Сега в социалните медии, че и в несоциалните се отприщи пълноводен поток от интелектуални анализи, предимно с отрицателен тон. Като се почне със завоалирано обвинение в кражба на формата - било стъпило на шоуто на Тодор Колев, и се стигне до обвинения за чудовищното опростачване на нацията чрез турбочалга и просташки хумор.


И никой не се разпознава в Шоуто – не съм аз от тях, слушам само Густав Малер и гледам само филмите на Бергман и Фелини...


А истината е по-прозаична


Първо за кражбата на Шоуто. Трябва да си много наивен да мислиш, че ако една телевизия с американски мениджър иска да има този формат, тя ще го открадне точно от местния мижав пазар. Зад привидно лековатите токшоу стои много наука. Предполагам много психология и социология. На тази база се прави формат, който да дръпне много зрители и да ги задържи за дълго време. Тези зрители са нужни преди всичко на два потребителя на тв продукта – на телевизията, за да се издържа от рекламите, и на бизнеса/рекламодателите, за да си продават стоките/услугите. И това е точно като отношенията на телевизията и партиите.


Телевизиите искат парите на партиите (затова обичат субсидиите), а партиите искат времето на телевизиите, за да си рекламират лицата и идеите. И искат субсидии, за да си плащат за това време. Самата аудитория също е потребител – тя се идентифицира с добрите, с талантливите, умните, дръзките и красивите от екрана и се смее над другите – аз не съм като Шишо Бакшишо или Гугутка Заспалова, ама познавам едни комшии като тях, ха ха ха... Така че, когато BTV е планирала шоуто, образците са били вземани от далеч по-напреднали телевизионни пазари. Подозирам, че и Тодор Колев едва ли се е заблуждавал по този въпрос.


Друг е въпросът, че когато една телевизия има голяма зрителска аудитория, то тя става ценна за прокарване на политически технологии – насърчаване или потискане на идеи, инициативи, движения, партии, за налагане и оплюване на личности. Но това е друга тема.


За чалгизирането, опростачването


Голяма заблуда е, че "Шоуто на Слави" е чалгизирало страната. Чалгизацията започна още в края на 70-те и се разви масово през 80-те години на миналия век. Цяла Западна България беше зарината със сръбска музика на аудиокасети. Когато се появи видеото, феновете на сръбското пощуряха от кеф. Събираха се по къщите като в началото на телевизията през 60-те. Имаше специални антени, които се слагаха по покривите да се лови сръбска телевизия. По-младите интелектуалстващи анализатори не ги помнят тези работи. Заслугата за озаптяване на чалгата тогава се наричаше художествен съвет/репертоарна комисия или нещо такова. Този орган казваше това "ДА", това "НЕ". И само ако има "ДА", музиката, филмът, текстът и каквото там някой е сътворил виждаше бял свят в ефир, на екран или на хартия.


Цензура ли беше? Беше цензура, за да не пуска материали против властта. Но спираше откровено слаби неща. Посмъртно нямаше да минат текстовете "само да те гепна, дънките щи цепна".. С премахването на тоталитарната цензура пазарната саморегулация си взе своето. Така че Шоуто се качи на влака на чалгата, а не я създаде. И правилно забелязват някои хора, Шоуто се опита да я озапти, да я очовечи малко.


Можеше ли Шоуто да избегне чалгата


Не, не можеше. Рекламодателите в телевизиите искат масови продажби на сравнително евтини стоки – памперси, спрейове за гъбички, дамски превръзки с крилца, хапчета против подуване на корема и т. н. Искат масова аудитория за реклама на огромни количества бързооборотни стоки. Масовата аудитория обаче обича чалгата и да се хили на Гацо Бацов. Ако пуснат музиката на Малер или Хайдн вместо "Едно ферари с цвят червен", само от катедрите "Културология" на два–три университета ще си купят горните артикули и фабриките ще фалират. Така че, уважаеми, по-кротко с критиките и подигравките. Ако някой интелектуалец имаше мерак и талант, нищо не пречеше да се направи друго шоу, в друга телевизия. С високи художествени качества. Ама не би.


Всъщност не съм съвсем прав. Опити имаше. И то в обществено-държавната БНТ. Още в самото начало имаше предаване, което легна на гърба на Шоуто в същия часови пояс. Името на шоуто съм го забравил, беше нещо като "По добре късно, отколкото рано". Но помня, че докараха един младеж от Варна. Той така мйекаше и йекаше, че всеки чобанин от великотърновските села можеше на мине за носител на книжовния правоговор. Спряха го, преди да мине даже изпитателния му срок. После го води една жена, но и тя изчезна и май стана преподавател по нещо си. И, забележете, тези опити бяха в БНТ, която се издържа основно от данъците ни. И не бяха с особено високи интелектуални претенции. Не знам какъв успех би имал частен проект на продуцентска къща "Три четвърти" например, базиран на висока култура. Може сега някои да опитат. Теренът е свободен, така да се каже.


Ще ви разкажа една история от далечното минало за разтоварване. Знам я от стар телевизионер от БНТ. Решили преди много години, още в соца, да излъчат реклама на нещо. Търсили рекламодател и намерили – корабостоителницата във Варна. Ходили, снимали, монтирали и започнали да излъчват реклама на корабостроителен завод. Колко излъчвания е имало не се помни. Намерил се умен човек, наругал когото трябва и спрели рекламката. Да излъчваш подобна рекламка, когато в магазините нямаше гумени лодки, да не говорим за яхти и джетове, наистина е било тежко малоумие. А лодки нямаше, за да не бягаме по посока към Босфора. Кой да се сети тогава да рекламира тоалетна хартия. Тя се разграбваше и без реклами. Памперси още нямаше на местния пазар, както и много други работи.


Сега за опростачването


Тази дума е хубава, апетитна някак си. Само че, явлението е сложно. Площадното, уличното изкуство се учи и анализира като феномен в лекции в университета. Там се обяснява, че с просташките шеги се осмиват различни категории от обществото, в т.ч. и самите носители на шегите. Така ние самите се дистанцираме от простотиите си, прехвърляме ги на другите. Иначе ще ни изгорят бушоните. С други думи, разделяме се тъмното си "аз" със смях. Иначе трябва да се гръмнем, да скочим от високо или да се обесим, отровим (изборът е ваш). За да не стане така, ние говорим и слушаме простотии, сквернословим (попържаме/псуваме), разказваме си мръсни вицове, гледаме порно. Изобщо вършим неща, които не са за пред хората. Но се смеем, когато ги гледаме отстрани.


Шоуто като фабрика


Тази тема сякаш най-малко вълнува медиите. Хайде да се опитаме да си припомним колко телевизионни проекта са излъчили над 4000 предавания освен "Лека нощ, деца", новинарските емисии и може би моето любимо предаване "Семена в браздите" (сега "Бразди" на БНТ. Не се майтапя, аз наистина харесвам "Бразди", щото има картина, има визия за разлика от многото говорещи глави, които различни са само мебелите).


Цялата тази "фабрика" от стотина души в продължение на 19 години произвежда стоката развлечение. При това в условията на широка тематика – днес гост е Михаил Горбачов, утре Миле Китич, днес е Жан Клод ван Дам, утре е Хосе Карерас или Мара Отварачката, а после ти гостува Стивън Сегал или още по-интересните събеседници Меглена Кунева, Мартин Димитров, Петър Славов или Христо Иванов и др. извънпарламентарни политици. Да не изреждам и парламентарните, че ще стане дълго.


При това, забележете, мениджърът на тази фабрика успя да направи от работниците си индивидуални звезди, като се почне от началник-цеха "Ку-ку бенд" и се свърши с началника на реквизита, началник-склада на фабриката. Някои от тези звезди се отделиха и сега светят самостоятелно в различни предавания. И в това няма нищо лошо. Къде сте виждали по-висока лоялност на екипа към мениджъра и обратно в продължение на толкова години? Може ли да сравните този мениджмънт с меринджеите в туризма например?


Звезди, макар и за кратко, станаха и десетки талантливи българи – мъже, жени, деца, които пяха и танцуваха в различните програми на Шоуто.


В политиката


От последното предаване се разбра, че Шоуто, или по-конкретно неговият водещ, влиза и в политиката. Нито е първият, нито ще е последният. Медиите винаги са захранвали партиите с говорещи и пишещи кадри. Вярно е, че то е силно персонифицирано и се свързва с водещия. Това е много лошо, ако не сме на власт, и много хубаво, когато сме на власт. Дали новата партия ще отцепи електорат, откъде, на кого ще го продаде - въпроси, които не дават покой на много хора.


Има ли право Трифонов да прави партия, що ще чалгар в политиката? Формалният отговор е "ДА". Трифонов има пълното право да участва в политиката лично като избирател, като кандидат, като направи партия и стане кандидат или като ръководи партия, която издига кандидати за публичната власт.


Истинският въпрос е друг – а защо да не го направи. Нали все ревем, че има статукво, че две големи партии са се окопали и се договарят на тъмно с още две–три срещу парчета от общата баница. Ако приемем, че се задава силен играч, защо т.нар. демократичен спектър не се опита поне да го чуе, преди да го анатемосва с глупави предложения за смяна на името - "Червено ферари", и намеци за кризата на средната възраст. Обичаме да сме му гости, ама не го щем за политик. Или има страх, че ако се отъркаме с чалгаря, ще се оцапаме. Като гости не ни беше страх – беше ни полезно. Или пък сега страхът е, че ще ни измести, ще ни вземе част от избирателите и няма да ни подреди в листите си, както ние искаме да си се подредим. Ами ако се наредим в едни листи и неговите хора съберат повече преференцийки? Сакън! Анатема!


Ако новата партия се класира за местните избори, става интересно – сама ли ще играе, кой как и с кого ще се коалира по места. На предишни избори се видя, че партиите са всеядни и даже тези, които се ритат и ръфат по телевизиите, по места се прегръщат във всевъзможни коалиции.
Предстоят ни интересни дни.


И без "Шоуто на Слави" политическото шоу ще продължи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Поздравления на автора.
  Най - сетне нещо по темата, което може да се прочете до края и в което няма ох, ах и емоционални трепети на тънък интелектуалец, който реве като ранена в сърцето пантера.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на stanislavhivanov
  stanislavhivanov
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Ей, много ви е страх, че Слави ще обере протестния вот и ще измести "няма ляво, няма дясно" от политическата сцена.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  ГЕРБ ще активират всички сили да му попречат. СТРАХ ги е милиционерите от новия противник.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Любопитно

  До коментар [#2] от "stanislavhivanov":

  Прочете ли текста?

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  "Защо Слави Трифонов да не участва в политиката"

  - Тц, не е това въпросът. Въпросът е защо Дневник и 24 часа вкупом му правят реклама... :)

  - Славиту е новият Бареков - "чисто нов" продукт на политическия инженеринг на Бибилиотекарите от Мултигруп в лъскава опаковка. :)

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  Страхотна, аналитична статия, поздравления!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Весело

  До коментар [#5] от "plebs":

  Да сравняваш барека със Слави като равен с равен, се изисква много "ум"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Понеже много " кореняк софиянци " твърдят, че София е опростачена в последните години от придошлите селяни, няма как да пропусна да им припомня, кой е най- посетения концерт в България. Много преди " селяните " да напълнят София. Това кореняци сте вие, вашите майки и бащи.

  https://skafeto.com/любопитно/помните-ли-концерта-на-лепа-брена-от-1990-г/30207/

  Това представляваше София тогава, същата е и сега. Явно селяните никога не сте си тръгвали оттам, така че по- полека с опростачването и чалгизацията.

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1427 Неутрално


  И печелеше рейтинг от ниските страсти на народа- чалга, сърказъм и цинизъм !Такава държава има, Слави! И тази държава има голяма история, с която можем да се гордеем! Но няма настояще, с което да направим същото! И ти си един от тези, които “цапаше”това настояще!
  Доколкото за име на твоята партия- имам идея. ППС- “Партия на простаците и самозабравилите се”
  Има доста които биха могли да членуват в тази партия!

 10. 10 Профил на Гъска
  Гъска
  Рейтинг: 0 Неутрално

  СЛАВИ Е ПОСЛЕДНИЯТ КОЗ НА ЗАДКУЛИСИЕТО И МАФИЯТА, КОЯТО НИ УПРАВЛЯВА.

  СЛАВИ ЗА 20 ГОДИНИ НАПРАВИ ТОВА, КОЕТО ТУРЦИТЕ ЗА 500 ГОДИНИ С ЯТАГАН НЕ МОЖАХА ДА НАПРАВЯТ - НАКАРА БЪЛГАРСКИТЕ МЛАДЕЖИ И ДЕВОЙКИ ДА ЗАБРАВЯТ , ЧЕ СА БЪЛГАРИ , ДА НАХЛУЗЯТ ШАЛВАРИ И ДА ЗАПОЧНАТ ДА ВЪРТЯТ ГЮБЕЦИ ПОД ЗВУЦИТЕ НА ОТВРАТИТЕЛНА АНАДОЛСКА ЧАЛГА !

 11. 11 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Весело

  Тръмп стана президент, а ние ще коментираме що Слави да не влиза в политиката.

 12. 12 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":


  ГЕРБ ще активират всички сили да му попречат. СТРАХ ги е милиционерите от новия противник.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Е, колко да ги е страх!? Колкото от Бюрека, Магарешки или лютия македонец Янето? ТоА последния даже имаше мераци да уволнява Боко, но нещо рязко му секна ентусиазъма. Той и Славчо са прави на мъж, но от далече. Като се срешнаха "очи в очи" си "глътна дъвката". Жалка история.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":Да сравняваш барека със Слави като равен с равен, се изисква много "ум"...
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Шоуто на Бареков при обиколките му е точен аналог на шоуто Слави с кастинга му за народни представители на Горно Уйно от Кеймридж. :) В телевизията на щатния десар Красимир Гергов...

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#11] от "deutschland":

  Е па не можеше ли шеф Манчев да влезе, ако ще сравняваме с Тръмп?
  На мен определено ми харесва работната му етика.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1055 Разстроено

  Ей, много ви е страх, че Слави ще обере протестния вот и ще измести "няма ляво, няма дясно" от политическата сцена.
  —цитат от коментар 2 на stanislavhivanov


  Та казваш едно "няма ляво, няма дясно" щяло да измести друго една такова?

 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Започна санитарното почистване за чумата Слави, Виваком премести ТВ Евроком далеч от зрителските очи. Ако отново стигне до ефир, Слави ще реве как го изолират.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Весело

  "Защо Слави Трифонов да не участва в политиката"

  Защото още се чуди дали да заколи прасето което гледа в задния двор и не знае на чия страна да застане.

  подпис
 19. 19 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Славчо просто трябва да препере едни пари! Както съм чула от дърт комунист, най лесно е през избори и през футбола!Иначе е поредния куц кон!

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  обратна психология. виж коментарите.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Да не стане като шоуто му - никой не му дава и 100 дни, но изкарва 19 год. И щяха да са повече. Ако се вгледа някой в това как функционира екипът му, тия 100-тина души, може да се счита, че и този му проект може да просъществува.
  А за за чалгата по телевизията - че тя не е спирала, а с постоянното показване на Боко пред журналиСКите усещането се засилва. Щото последният си е Чалгар-Мачо, който едва ли слуша Лебедово езеро в държавния джип по магистралата...

 22. 22 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Това е конституционно право на всеки българин, но на някои им го отнеха насилствено.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 23. 23 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Платена статика във вид на чиста реклама за дългия плешив комунист. Естествено, че ще има и още!

  Имало едно време ссср...
 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Учиндолският е точно за българската политика - чалгар тарикат присмехулник без смислени идеи критикар в стил не знам как е но не е така!!!
  Точно си е за нашенската ракийка-салатка - политик!!!
  Неуспех му желая!!!

 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  напротив, идеален е за съвременната политика. Прост и нахален чалгаджия. Само дето няма топки за тая работа. Там трябват и топки и финансиране и ракета носител, а Славчо учиндолски нямааа

 26. 26 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Да не стане като шоуто му - никой не му дава и 100 дни, но изкарва 19 год. И щяха да са повече. Ако се вгледа някой в това как функционира екипът му, тия 100-тина души, може да се счита, че и този му проект може да просъществува. А за за чалгата по телевизията - че тя не е спирала, а с постоянното показване на Боко пред журналиСКите усещането се засилва. Щото последният си е Чалгар-Мачо, който едва ли слуша Лебедово езеро в държавния джип по магистралата...
  —цитат от коментар 21 на Хи-хи


  БТВ: "Шоуто на Слави ще продължи докато има кой да го гледа."

  Същото се отнася и за новите му проекти, както и проектите на Симеонов, Сидеров, Пеевски................................(с тези е по-сложно, защото имат много силни и богати спонсори).

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 27. 27 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 717 Неутрално

  "Защо Слави Трифонов да не участва в политиката..."

  Поради същата причина, поради която и Бареков не трябваше да участва в политиката - твърде бързо ще стане смешен...

 28. 28 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  Ех, драги ми авторе........ А защо не Азис, Софи Марибнова, или Лепа Брена? Те имат не по-малко право, по същата логика!
  А това, че въпросното "шоу", нямало нищо общо с опростачването на нацията, направо кърти мивки. Все едно пласьорът на дрога да не е свързан с употребата и. Населението си умира да е просто и това е нормално! От една страна е лесно, от друга рядко някой може да проследи повече от три поколения назад, откъсването от прелестите на външната тоалетна! Проблемът е, че подобни продукции, валидират простотията в общественото пространство! Щом го показват по телевизията, значи е приемливо!!! Такива като учиндолския, убедиха народа, че ниската култура е повод за гордост!!! За да те разбират селяните( в лошия смисъл на думата), е нужно да си един от тях! Затова и "Как ще ги стигнем", не успя, въпреки сходния формат! Тошко Колев, Бог да го прости, беше твърде интелигентен, за да го разпознаят като свой!!!

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Много хубав и точен анализ! Поздравления!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1121 Любопитно

  Прав е авторът, че Слави е намерил нишата и се е възползвал. 99% от т.нар. интелектуалци хвърлят гюбеци и си тананикат чалга, но пред медиите твърдо не, само Бийтълс, Брус Спрингстийн и Моцарт слушат.
  А, този пример за мйекащия и йекащия варненец е просто банален. Типични шопски комплекси. Варненци говорели мйеко и по-зле от чобаните във Великотърновско. Все едно софийските шопи много правилно говорят. Аз бЕх там, нЕма проблеми, голЕма работа, голЯми пУанини... Да не говорим за масовите грешки с глаголите в 1 лице, мн. число, сег. време - говоримЕ, пишемЕ, четемЕ, вместо правилните говорим, пишем, четем. Така че, хайде едно шопче да не ни обяснява що е то книжовен говор. Разбирате ли, гусин Стоилов или требе да го повторим на шопски?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Весело

  Поздравления на автора.Най - сетне нещо по темата, което може да се прочете до края и в което няма ох, ах и емоционални трепети на тънък интелектуалец, който реве като ранена в сърцето пантера.
  —цитат от коментар 1 на АзКлавдия


  Дали поздравеният автор, а и ти ще успеете да дадете определение за думата "партия"?
  Какво е това "партия"?
  Вари ли се?
  Пече ли се?
  За какво ни служи?.....
  След като си изясним що е "партия" едва тогава ще възникнат въпросите. Кои са характерните черти за една партия и дали така наречената "партия" на Трифонов (с име "Нема такава държава") отговаря дори на едно от изискванията за да се нарече така?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1672 Весело

  "Защо Слави Трифонов да не участва в политиката"

  Действително, защо? Лошо няма! И без това всички други популисти изкапаха, а без тях някакси е скучно-колко емоции ни създаваха Жорж Ганчев, Сидеров, Йоло Денев, "Новото време", Ковачки, Бареков, Яне Янев, Любен Дилов, НДСВ, ДБГ, ДСБ, АБВ, Бареков, Марешки и т.н . -сигурно съм пропуснал още немалко . Дупката трябва да се запълни!
  Като пълнеж, чалгата не е за пренебрегване- весела работа.

 33. 33 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Прав е авторът, че Слави е намерил нишата и се е възползвал. 99% от т.нар. интелектуалци хвърлят гюбеци и си тананикат чалга, но пред медиите твърдо не, само Бийтълс, Брус Спрингстийн и Моцарт слушат.А, този пример за мйекащия и йекащия варненец е просто банален. Типични шопски комплекси. Варненци говорели мйеко и по-зле от чобаните във Великотърновско. Все едно софийските шопи много правилно говорят. Аз бЕх там, нЕма проблеми, голЕма работа, голЯми пУанини... Да не говорим за масовите грешки с глаголите в 1 лице, мн. число, сег. време - говоримЕ, пишемЕ, четемЕ, вместо правилните говорим, пишем, четем. Така че, хайде едно шопче да не ни обяснява що е то книжовен говор. Разбирате ли, гусин Стоилов или требе да го повторим на шопски?
  —цитат от коментар 30 на andreas_hofer


  И някои чалги еволюираха, а ориенталските ритми са си зарибявка в цял свят. Даже и Клинт Ийстууд има чалга парче(турска дума). Трак би казал казал даскала по физическо от филма "Вчера".

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 34. 34 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  И защо да не участва? С едни плоски тъпаци тъпаци около него дето мисълта им се простира то избирането на шерифи.

  Таман си е.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 35. 35 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  Дневник не му прави реклама на Слави, а пуска статии, които да заинтересуват читатетли, да има кликове, да има лайкове, да има коментари.

  Както Слави пуска Гацо Бацов на сцената, така Дневник пуска анализ на Слави, пуснал Гацо Бацов, за да не изпуснат джангъра.

  Следващата стъпка е някой да пусне анализ на статията в Дневник относно Слави Трифонов, пуснал Гацо Бацов на сцената. След което някой пък ще оцени анализа на статаята в Дневник относно Слави....

 36. 36 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защото Слави Трифонов е поредния клоун в нашта политика . Кукла на верижка

 37. 37 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Иначе трябва да се гръмнем, да скочим от високо или да се обесим, отровим (изборът е ваш). За да не стане така, ние говорим и слушаме простотии, сквернословим (попържаме/псуваме), разказваме си мръсни вицове, гледаме порно."

  Гледането на порно не било за пред хора, а прайд парадите били? Ти да видиш? И кой гледа порно пред парламента? Няма нужда вътре си е порно!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 38. 38 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Не мога органически и визуално да го понасям.
  И се надявам , че има много като мен все още
  У БУГАРСКО ! ! !

 39. 39 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#30] от "andreas_hofer":
  Не го приемайте лично! Без да съм запознат с въпросния случай, смея да твърдя, че е неприемливо, водещ в национална медия, да има акцент, или говорен дефект! А иначе, ще трябва да ви разочаровам, от известно време в София, е много по-вероятно да чуеш "мйекащ" акцент, отколкото "пуанини", което btw, е също внос от съседен град! Икономическата миграция, променя и картата с акцентите, което не прави последните по-приемливи!

 40. 40 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#33] от "Trolling Stones":

  "И някои чалги еволюираха, а ориенталските ритми са си зарибявка в цял свят. Даже и Клинт Ийстууд има чалга парче(турска дума)."

  Да, но само в България, в златните мафиотски времена, чалгата бе въздигната до ранга на национален химн. С огромния принос на Трифонов. Дори останалите кукувци тогава се дистанцираха от неистовите му напъни.

 41. 41 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Тази статийка да не я е писал някой сценарист на Слави?! - едностранчива, комунистически пристрастна и ной-вече развиваща логиката на Чалгаря. Само за това - как Слави превърна България в чалготека може да се напиши цяла книга. Да не говорим за това, как без подкрепата на ДС това предаване би стартироло и просъществувало по този начин. Постовите на първите тролове, които се възхищават на автора/Слави, са все с проруска геополитическа ориентация. Това казва много повече от самата статия.

 42. 42 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Браво, много хубава статия. Защо Трифонов да е по-неприемлив от сегашните парламентарни и извънпарламентарни чукундури? Нека да се пробва, пък ще видим "кой кум, кой сват".

 43. 43 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  От статията:
  ""Ако някой интелектуалец имаше мерак и талант, нищо не пречеше да се направи друго шоу, в друга телевизия. С високи художествени качества. Ама не би.""

  Ето го болното място. Стар много стар проблем и си е нашенски. Забавно развлекателно малоумни и комерсиални предавания колкото искаш, пълното отсъствие на другото е забележително. "Друго шоу" , а всичко ли трябва да е шоу при търсене на "високи художествени качества"? Мястото на споменатите качества е в програмите на БНТ и тяхно задължение. Не е необходимо да се посочват примери, как се правят нещата.
  Толкова за Густав Малер, ранената пантера и пасивното съзерцаване на растящото опростачване. 44. 44 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Прав е авторът, че Слави е намерил нишата и се е възползвал. 99% от т.нар. интелектуалци хвърлят гюбеци и си тананикат чалга, но пред медиите твърдо не, само Бийтълс, Брус Спрингстийн и Моцарт слушат.А, този пример за мйекащия и йекащия варненец е просто банален. Типични шопски комплекси. Варненци говорели мйеко и по-зле от чобаните във Великотърновско. Все едно софийските шопи много правилно говорят. Аз бЕх там, нЕма проблеми, голЕма работа, голЯми пУанини... Да не говорим за масовите грешки с глаголите в 1 лице, мн. число, сег. време - говоримЕ, пишемЕ, четемЕ, вместо правилните говорим, пишем, четем. Така че, хайде едно шопче да не ни обяснява що е то книжовен говор. Разбирате ли, гусин Стоилов или требе да го повторим на шопски?
  —цитат от коментар 30 на andreas_hofer


  Абе прав си за шопите, но е истина, че по морето прекалено много мйекате.

 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  ....И без това всички други популисти изкапаха, а без тях някакси е скучно-колко емоции ни създаваха Жорж Ганчев, Сидеров, Йоло Денев, "Новото време", Ковачки, Бареков, Яне Янев, Любен Дилов, НДСВ, ДБГ, ДСБ, АБВ, Бареков, Марешки и т.н . -сигурно съм пропуснал още немалко ...
  —цитат от коментар 32 на Дон Кихот


  Пропуснал си най-големите популисти!
  ГЕРБ и БСП!
  И то съвсем целенасочено.
  Понеже съм почнал да обучвам, хайде и теб да попитам дали знаеш какво е популизъм?
  Популизъм драги е това което правят и Нинова, и Борисов, а и техните подгласници.
  Популизъм беше преголямата загриженост на Нинова за козичките на баба (не си спомням името). Популизъм беше пресилената и загриженост за наводнените в северозападна България. Популизъм са демонстрационните срещи на Борисов с "хората от народа" (Същински бай Тодор). Популизъм е по двадесет пъти на ден да си променяш мнението и намеренията, само защото се е обърнала посоката на вятъра. Популизъм е да раздаваш с широка ръка, по твое лично усмотрение народна пара само защото са ти припищяли повече....

  п.п. Много бих желал да ми дадеш примери с популизъм в действията на ДСБ или "Да България", които съвсем внимателно си набутал между Бареков и Марешки.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Слави няма място в политиката.

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  До коментар [#10] от "Гъска":

  +++++++++++++++++

 48. 48 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#44:"galapagas"][/quote]

  Смях, книжовен български е великотърновското наречие след освобждението. Не мйекат по морето, освен ако не са мигранти ами бекат псевдошопите - имигранти(наричащи се столичани). Между другото шопския е много як диалект, но се говори на места като Трън.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 49. 49 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Аз си спомням как в началото на 90-те в бг се върна май от Америка една нашенка Ася, която донесе "Супер шоу Невада" и тъй започна кариерата на Къци и Слави. После Слави се събра с кукувците и т.н., преди няколко дни го обясних. Колкото до политиката, сега е демокрация и всеки може да се занимава с каквото си иска, да прави референдуми, изобщо да прави впечатление.

 50. 50 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Общо взето съм съгласен с тезите на автора.
  Харесван или не, Слави е беспорно успешен и то не насила - има си аудитория и знае да си се грижи за нея.
  Не зная по-начетен ли е от главния прокурор, например, (от заместника му съм почти сигурен, че е), но мисля, че е по-честен и принципен и от двамата.
  Не знам дали бих гласувал за него.
  Все още нищо ясно не казва, само си прави реклама и шоу.
  Докато е така и аз не бързам да давам оценки.
  А предаването му не съм го гледал от много години.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 51. 51 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  “Телевизиите искат парите на партиите (затова обичат субсидиите), а партиите искат времето на телевизиите, за да си рекламират лицата и идеите. И искат субсидии, за да си плащат за това време. ”

  Държавата субсидира партии, за да работят на ползу роду. Партиите дават тези пари на телевизии, за да им правят реклама. И в крайна сметка предназначените за народното дело държавни пари потъват в джобовете на собствениците на телевизии. Които впрягат армия от социолози и психолози, за да промие така зрителите, че да купуват това, дето им рекламират. Така ли излиза? Страхотно!

  Мърфи е оптимист!
 52. 52 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В момента, в който някой тръгва да си прави партия с ясното намерение да се намърда във властта, прозвището "Слави" е крайно неуместно. Уместно е гражданинът Трифонов. Нататък нещата са пределно ясни. Човек, носещ огромна отговорност за тоталното опростачване на нацията, сега разчита точно на онези простаци, които досега гласуваха за ГЕРБ, Атака и БСП. Само че не бе толкова отдавна жалкото интервю с баш-простака, пред когото "Славито" се гърчеше с половин уста. Явно На баш-простака му е нужна нова дялана просташка коалиционна патерица и нищо чудно утре да я получи след новите избори. Факт.

  Дедо Крум
 53. 53 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#45] от "Храбър":

  "Много бих желал да ми дадеш примери с популизъм в действията на ДСБ..."
  Хе, че само "управляващата опозиция " на Радан колко струва! Или да вземем вайканията на привилегировано облажените от КТБ Костов (заедно с фамилията) и Радан Кънев относно далаверите на техния мустакат благодетел. Или безпрекословната зподкрепа на вече осъден престъпник от партия, чийто любим девиз е "Правосъдие за всеки".
  Не се гаси туй, що не гасне! Тези и други подобни клейма ще греят на имиджа на ДСБ, колкото и да се стараете да ги замажете. Както, между другото, факта, че прехваленото от вас управление на Костов е само едно от веригата катастрофи на управляващите-Виденов,Костов,Симеон, Тройната.

 54. 54 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Не харесвам Слави, никога не бих гласувал за него, просто искам да попитам с какво "политици" като Цветан Цветанов, Карадайъ, Цецка Цачева, Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Волен Сидеров, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов са "заслужили" да се занимават с политика, а Трифонов не трябва и не заслужава?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 55. 55 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Честно казано не разбрах тезите на автора.
  Ако някой приписва опротачването на нацията на Слави, това си е негова работа и бих казал грешка, но че Слави Трифонов с пълни шепи черпеше от наличната простотия беше очевадно. Тук няма защо да пропускаме и тези, които стояха зад него, финансираха го и ги устройваше тази посока на нещата. Не знам колко добри телевизионни мебнаджери има в БТВ, но гледаме и все още съществуват у други не по-малко просташки предавания в тази и останалите телевизии. Причината е същата, просто има достатъчно голяма аудитория за такива предавания. Вярно е, че това далеч не е някакъв оригинален нашенски процес и че навсякъде по света прототията властва, поне като количество, но затова нито Слави, нито някоя друга група хора, друг проект или медия са виновни, просто нормално гаусово разпределение - хубавото и доброто са винаги в малки количества.
  Що се отнася до политическите проекти на Слави, доколкото въобще са негови, а не просто му е отредена ролята на поредната разсейваща и без това не много съсредоточената политическа публика, съставлваща нашенския електорат, може и да достигне нивото на Бареков, но може и да да не успее и най-много за пореден път с подобни проекти да се удари едно рамо на тези, които се борят за "стабилност".

 56. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  Ми уж никой не гледа "Шоуто на Слави" , а всеки има мнение за него ?!

  [email protected]
 57. 57 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 475 Любопитно

  "Защо Слави Трифонов да не участва в политиката?"
  =======================================================
  Ами,да участва бе,защо да не участва,те,толкова "юнаци"участват в нея,че един повече,...колко му е...:)))Всякакви Бареков-ци,Яни Янев-ци,Гошо-тъповци и нубийци:))) участваха в това шоу-политиката в РБ,така че Трифонов, в сравнение с тях си е като възпитаник на Оксфорд...Онзи от НДСВ с "падни-стани" да не би,да беше по-цвете?!?:)))
  Че,тя,политиката в РБ си е шоу - вицове,скечове,и оркестър си има,а и парици падат...:)))

  " Чалгизацията започна още в края на 70-те и се разви масово през 80-те години на миналия век. Цяла Западна България беше зарината със сръбска музика на аудиокасети. Когато се появи видеото, феновете на сръбското пощуряха от кеф. Събираха се по къщите като в началото на телевизията през 60-те. Имаше специални антени, които се слагаха по покривите да се лови сръбска телевизия. "
  ==========================================================================
  Точно!

 58. 58 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  До коментар [#49] от "man_un":

  "Шоуто на Слави" нищо общо не е имало с Къци и Ася.

  [email protected]
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Весело

  И аз искам Славту да участва на парламентарни избори , ама с негова партия, а не маскиран в някаква коалиция от тила лиляво- зелена- розова дъга .

  За да се види каква издънка е !

 61. 61 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#58] от "karabastun":

  Не твърдя подобно нещо.

 62. 62 Профил на fua07571515
  fua07571515
  Рейтинг: 297 Неутрално

  "Няма такава държава" е крайният пример за опростачване и чалга в политиката. Слави ще остане харесван (поне от някои), ако така наименува не партия а - ново свое шоу - бурлеска, в който жанр ще е силен. А практикуващите модела в политиката правят непростими грешки , като напр. "левче за глас", охотно подета от повлияни от него драскащи със зъби и нокти да се държат във властта популисти като например ГЕРБ. С фатални последици за обществото. Или - Фараж и системните партии за Брекзит. НО - демонстрира за пореден път силата на харизмата в политиката, която е все повече шоу и в България. Мусолини, Хитлер, Тони Блеър (докато не стана "Пуделът на Буш"). Харизма до обществена забрава. Поне от такъв риск са освободени засега повечето в БСП, "патриотите" - оставащи и отлюспени, Марешки, ДПС, СДС, ДСБ и т.н. Но - народе гледай - The show goes on.

 63. 63 Профил на Незнайко Незнайков
  Незнайко Незнайков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ТОВА Е РАБОТНАТА СЕДМИЦА НА "ВИСШИСТИТЕ". ДНЕСКА БУДУВАТ , УТРЕ ФЛИРТУВАТ, ВДРУГИДЕН СИ ПАЗАРУВАТ, ПОСЛЕ ПЪК ПРАЗНУВАТ И НАКРАЯ ПАК ПИРУВАТ. СЕДМИЦАТА СВЪРШИ, МЕСЕЦЪТ ПРИВЪРШИ И ГОДИНАТА ЗАВЪРШИ, А РАБОТАТА СИ...НЕСВЪРШИ.

 64. 64
  nik_77.
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 65. 65 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Но за съжаление , Славчу май се е прицелил в кметското място, а не в парламентарни избори, където ще му лъсне голия ....

  Не , че и на кметските избори няма да яде ....

 66. 66 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Може да е имало 4000 излъчвания на "Шоуто на Слави" по различните телевизии, но за себе си мога да пиша, че от поне десет-петнадесет години, ако случайно съм кликнал на канала, излъчващ в момента това "шоу", е било по грешка, и съм се коригирал на секундата!
  Слави има голям принос за профанизацията в България!

 67. 67 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За жалост в България, всеки кътил, идиот, олигофрен и мафиот може да си направи партия. Славчо не прави изключение.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 68. 68 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Шоуто на Слави, като продукт е много по-слабо от американските си аналози. Но пък това не е кой знае каква болка за умиране- така или иначе нямаме много продукти, които да са по-добри от американските.
  Проблемът е, че очаквам Слави да скочи право в мръсния гьол на нацонал-популизма- патриотарство, прости решения на сложни въпроси, тоя "лош, лош ЕС" и т.н. Освен това, не съм убеден, че не е продукт финансиран от библиотекарския т.е. един ден ще трябва да им се отплаща.
  Ако не съм прав, а и ако събере добри експерти, нямам нищо против партия с етикет "Слави", дори да участва в управлението.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 69. 69 Профил на Storm Of Change
  Storm Of Change
  Рейтинг: 1130 Весело

  От доста време насам чета "Дневник", мненията и коментарите тук главно с хумористична цел. За разтуха един вид. Но от много време не бях чел наистина смислен текст в този сайт.
  Истината е, че ние, българите, сме точно толкова прости, колкото са прости простаците и в другите държави. Навсякъде има масовка. Само този, който е виждал търкалящите се по полянките около Октоберфест пиянднурници, е разбрал този факт. А само този, който е попадал в американски "черен квартал" знае, че на техния фон българските цигански махали са си направо Бевърли Хилс.

  Трифонов направи много кинти от чалгата. Митко Пайнера - също. Харесва ни или не.

  Разни хора - разни алкохоли!
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Не знае кога ще спре да участва.

 72. 72 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 268 Неутрално
 73. 73 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  До [#3] "КМЕТ В СЯНКА":
  Напротив. Ще пречат на гражданите като затварят кръстовища, а той ще ползва като сцена за простотиите си.


 74. 74 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Кмете, нещо логиката ти куца: Ако ще обира протестния вот ГЕБР няма какво толкова да се притеснява. Но Корни трябва да си УМИРА от шубе.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 75. 75 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1011 Весело

  До коментар [#10] от "Гъска":

  Чак пък последния коз не е. Все ще се намери и друг продажник... Но според мен Слави, "сценаристите" и техните куклуводчета ще останат много неприятно изненадани. "Няма такава държава" ще си остане с 50 човека, колкото подкрепиха седящия протесн на плешивия.

  И бай дъуей самото име на партията (поне това, което е анонсирано) показва същата удивителна грешна преценка, с която Корнелия загроби БСП: Колкото и да им се ще на рубладжиите никакма революционна обстановка няма. Може да е бавно, но нещата вървят в правилната посока.
  Дано десните не се хлъзнат в същия грешен коловоз. Сега имат реалин шанс да се ситуират като истинка алтернатива

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 76. 76 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  За масовия шаран винаги ще има въдици като Славчо, то или ще е Жорж Ганчев или другара Цар, или Волен Сидеров...

 77. 77 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2326 Весело

  Понеже много " кореняк софиянци " твърдят, че София е опростачена в последните години от придошлите селяни, няма как да пропусна да им припомня, кой е най- посетения концерт в България. Много преди " селяните " да напълнят София. Това кореняци сте вие, вашите майки и бащи. https://skafeto.com/любопитно/помните-ли-концерта-на-лепа-брена-от-1990-г/30207/ Това представляваше София тогава, същата е и сега. Явно селяните никога не сте си тръгвали оттам, така че по- полека с опростачването и чалгизацията.
  —цитат от коментар 8 на zle_platen_trol


  София не се е напълнила със селяни, а с комуняги. Това е нещо съвсем различно. Да си селянин значи да си независим - само от теб да зависи прехраната на челядта ти, да е преметен двора ти, да е пълен хамбарът ти, да е голяма трапезата ти, тоест няма значение каква музика слушаш, ако изобщо ти е останало време за това. Населението, не само на София, са хора, с гордост нарекли се "работници" в една "работническо-селска" държава. Хора, напълно зависими от даденото, от "пуснатото" по магазините. Та така, омразата между селяни и бившите такива в градовете е създадена от БКП, която унищожи, по-точно смаза българското село, насаждайки в умовете на такива като теб един унищожителен провинциален комплекс, който обичайно се припокрива с т.н. "местен шовинизъм". От друга страна, това, че слушаш "само" Малер и гледаш Фелини, ама изобщо не те прави по-малко селянин, нито пък повече софиянец, отколкото бивш жител на пловдивските села. Затова всякакви претенции, включително тази на автора, са доказателство само за едно, че, влизайки в политиката, Учиндолската мутра си е намерила точното място.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 78. 78 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Не съм съвсем съгласен с автора. Не всички са ненавиждали шоуто и въпреки това са го гледали. Невероятните успехи на Слави Трифонов са си плод на нормалното желание да печели. На мен ми се вижда обидно преподаватели в университет да се правят на шутове в долнопробно шоу за повече пари. Очовечаването на чалгата също беше с цел печалба и така и не се осъществи. Обратното - някои рок музиканти минаха към чалгата. Пак за пари. Слави декларираше, че с парите, които изкара от чалгата ще прави сериозна музика. Остана си му като обещание. Не виждам причина да не действа по подобен начин и в политиката.

  А пък мястото на сериозните предавания е в БНТ. Защото тяхната публика е малобройна и изобщо не се влияе от реклами. Само, че БНТ търси комерсиални предавания.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 79. 79 Профил на nikola velinov
  nikola velinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо да не участва в политиката Той е пълноправен български гражданин и има право да избира и да бъде избиран - тоест да участва пасивно или активно в управлението Добър лош красив грозен - няма значение за конституционните му права Който не го харесва не влиза в партията му и не гласува за него Тва е положението Минке

  ЛДВ
 80. 80 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Любопитно

  Защо да не участва? Нали Фреди Меркюри пееше "Нека шоуто продължи"?

 81. 81 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Защо Слави Трифонов да не участва в политиката?" - На кратко - защото Слави е прокси на чужди интереси. Той не е политик, който е тук, за да промени статуквото - за това се иска много смелост и визия. Слави впрегна масовата култура, за да натрупа популярност сред масовата публика, и сега ще продаде това си влияние, за някой къшей хляб. Модерната политика в наши дни е популизъмът, защото демокрацията по дефиниция е избор на мнозинството, а то по дефиниция е глупаво - мислещите хора са я има, я няма 10%, и по правило те рядко гласуват. Така че не очакваме нощо от Слави, освен нови нива на популизъм и търговия с влияние... това не е политика, а проституция.

 82. 82
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  За масовия шаран ...
  —цитат от коментар 76 на Петър Иванов


  Демек за дебилариатът!

 83. 83 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Като гледаме как Цацаров и Борисов го опитомиха само за секунди в техните Шоута на СЛави, е ясно колко лесно ще бъде опитомен скоро, или вече е опитомен (по-веероятното), известния чалгаджия.
  Просто поредното менте на алтернатива.

 84. 84 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Слави е комунист, което ми е достатъчно да не мога да го понасям.
  В екипа на шоуто му цари абсолютен тоталитаризъм.
  Ако искате така да стане в цялата държава - е, няма такава държава... или има...Северна Корея.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 85. 85 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  До коментар [#10] от "Гъска":

  Това Слави ли го е сторил ?

 86. 86 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Достатъчно пУлитици и ЕнтИликтуалци му се изтъпанчиха в предаването,така че всеки може да прецени и отсее.

 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Много хора не харесват Слави. Но кой му пречи да прави каквото си иска. Страхът е да не го неглижират и окарикатурят. Явно некои другаре имат връзки с него и планове имат. Но в политиката правилото е "който го е страх от мечки, да не ходи в гората".

 88. 88 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Истината е, че ние, българите, сме точно толкова прости, колкото са прости простаците и в другите държави. Навсякъде има масовка..
  —цитат от коментар 69 на Storm Of Change


  Това е вярно, но нивото на едно общество не зависи толкова от съотношението интелектуалци/простаци, а от чувството на хората за общност. Може да си простак и чалгар и да си съвестен гражданин - да спазваш правилата, да се бориш с неправдите и да уважваш съгражданите си. Както и обратното.

 89. 89 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Понеже много " кореняк софиянци " твърдят, че София е опростачена в последните години от придошлите селяни, няма как да пропусна да им припомня, кой е най- посетения концерт в България. Много преди " селяните " да напълнят София. Това кореняци сте вие, вашите майки и бащи. https://skafeto.com/любопитно/помните-ли-концерта-на-лепа-брена-от-1990-г/30207/ Това представляваше София тогава, същата е и сега. Явно селяните никога не сте си тръгвали оттам, така че по- полека с опростачването и чалгизацията.
  —цитат от коментар 8 на zle_platen_trol


  Пак ми говориш глупости на кило !
  Люлин, Надежда, Дружба, Младост са все квартали, населени със еляндури, обслужващ персонал, ватмани, Кремиковджии и тнт, които за едното Софийско жителство бяха готови на всичко !

  Знаеш ли колко стадиона могат да напълнят тия кретени селски?

  СлавитУ от къде е? Със футболното киче?

  Зная, че се пръскаш от завист, макар да ми гпо играеш куул, все Софиянците са ти в устата!
  Еми нЕма да си Софиянец, и вашите никога няма да са!
  чешнегировоналъм.ком
  Айде марш до външната тоалетна

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 90. 90 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Ех, драги ми авторе........ А защо не Азис, Софи Марибнова, или Лепа Брена? Те имат не по-малко право, по същата логика! А това, че въпросното "шоу", нямало нищо общо с опростачването на нацията, направо кърти мивки. Все едно пласьорът на дрога да не е свързан с употребата и. Населението си умира да е просто и това е нормално! От една страна е лесно, от друга рядко някой може да проследи повече от три поколения назад, откъсването от прелестите на външната тоалетна! Проблемът е, че подобни продукции, валидират простотията в общественото пространство! Щом го показват по телевизията, значи е приемливо!!! Такива като учиндолския, убедиха народа, че ниската култура е повод за гордост!!! За да те разбират селяните( в лошия смисъл на думата), е нужно да си един от тях! Затова и "Как ще ги стигнем", не успя, въпреки сходния формат! Тошко Колев, Бог да го прости, беше твърде интелигентен, за да го разпознаят като свой!!!
  —цитат от коментар 28 на fio41315648


  100К плюса имаш от мен !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 91. 91 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Авторът комай е първи фен на славитУ.

 92. 92 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Първанов защо напусна политиката?? От Москва му наредиха. Слави е картонен човек, като Ивендър Холифийлд.

 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Весело

  До коментар [#45] от "Храбър":"Много бих желал да ми дадеш примери с популизъм в действията на ДСБ..."Хе, че само "управляващата опозиция " на Радан колко струва! Или да вземем вайканията на привилегировано облажените от КТБ Костов (заедно с фамилията) и Радан Кънев относно далаверите на техния мустакат благодетел. Или безпрекословната зподкрепа на вече осъден престъпник от партия, чийто любим девиз е "Правосъдие за всеки".Не се гаси туй, що не гасне! Тези и други подобни клейма ще греят на имиджа на ДСБ, колкото и да се стараете да ги замажете. Както, между другото, факта, че прехваленото от вас управление на Костов е само едно от веригата катастрофи на управляващите-Виденов,Костов,Симеон, Тройната.
  —цитат от коментар 53 на Дон Кихот


  Глупчо си и глупчо ще си останеш!
  Явно хал хабер си нямаш що е популизъм.
  Да не говорим за измислиците които приписваш на ДСБ!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#89] от "Matrix":

  Драга ми софиянке, аз във външната тоалетна ще отида. И на село ще се върна. Това обаче няма да промени факта, че твоите родители, а не моите са хвърляли гюбеци на Лепа Брена. Задавящата ти злоба издава само и единствено тежки комплекси. Съжалявам, никой не си избира родителите. Твоите са селяндури, които са те възпитали по съответния начин. Което обяснява, защо имаш поведението на турбо селяк, а претенциите на британски благородник. Нищо. Дерзай. Форума има нужда и от клоуни.

 95. 95 Профил на mpd35571118
  mpd35571118
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Струва ми се, че дискусията за мястото на Слави Трифонов в политиката се измества към личностна характеристика. Тя е, разбира се, важна, но далеч не е важната. В сегашния свят е възможно един човек да спечели властта в държавата. Случвало се е и по света и у нас. Сам човек обаче не може да упражнява властта. Затова е толкова важно да има политическа структура, която да осигурява хората, които ще упражняват властта. Някой беше изчислил, че за нашите мащаби са достатъчни около пет хиляди човека за да се управлява ефективно държавата. Ефективно тук просто означава да се формулират политики във всички области, да вземат решения и те да се изпълняват. Дали политиките и решенията са добри е друг въпрос. В идеалния случай тези няколко хиляди човека са идейни съмишленици обединени около политическа платформа, която е известна на обществото. В лошия случай няма никаква идеология, а се обединяваме на друг признак, родов, кариерен или просто се събираме да консумираме властта.

  Ето това ще е важно да разберем и за проекта на Слави. Лозунгите за спечелване на изборите не са интересни, а и ние си ги знаем. Интересно е кои са хората, които ще се ангажират с него, как ще се определят листите, кои са реформите по места, с кого ще се коалира за да формира мнозинства в общинските съвети. И най-важното - как ще пребори мъртвата хватка на свръх-централизираното финансиране на общините и ще пробва ли да разбие модела на нагласените обществени поръчки. Някак обаче не ми се вижда реалистично да се заформи такава дискусия.

 96. 96 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Не виждам защо Слави Трифонов да не участва в политиката, като се нагледахме на хора в парламента, които сричат и не могат да прочетат предварително написания им текст. Ако политиците бяха на ниво, можеха да имат претенции към образователното ниво на Трифонов, но нивото там е такова, че и Гунъо простият може да се кандидатира за депутат.

 97. 97 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Хубава статия, браво на автора. Явно разбира от темата.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 98. 98 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 559 Неутрално
 99. 99 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Най-накрая нещо смислено да прочетем в Дневник :)

 100. 100 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  "Защо Слави Трифонов да не участва в политиката..."- защото е лош пример - цяла София го е виждала надрусан като Пабло Ескобар- защото е чалгар, селяндур и има силна липса на възпитание - такива бол - защото той и екипа му са манипулатори и крадци - виж "смешки от Туитър" - защото няма платформа, истински екип или прозрачни идеи - само думи- защото е подлога на Мултигруп, и след това на БКП, помним интервютата- защото ще е поредната марионетка в ръцете на съветските кукловоди- защото няма нужда от още един Бареков - има нужда от образовани хора- защото политиката не е лъжица за всяка уста, освен ако не искаш да печелишМисля, че е достатъчно.
  —цитат от коментар 59 на arcanum


  +++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK