Властта желае да срине разследващата журналистика

Медиите стават Четвърта власт, само ако са достатъчно независими от другите три власти, за да могат да упражняват контролната си функция над тях.

© Красимир Юскеселиев

Медиите стават Четвърта власт, само ако са достатъчно независими от другите три власти, за да могат да упражняват контролната си функция над тях.Текстът е препечатан от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


С "Апартаментгейт" българската разследваща журналистика сякаш се измъкна от буферната зона на хипотезите и навлезе в нов период - на ефективна санкция срещу хората с власт. Не че преди не се е занимавала с този контингент, макар и рядко да е стигала до най-високите му етажи. И не че сега сагата за апартаменти и тераси води до ядрото на корупцията - там, където се разпределят милиони и милиарди от европейските фондове и от обществени поръчки. Но, така или иначе, "Апартаментгейт" превърна втория човек на управляващата партия в неин редови член. Видя се, че и у нас разследващата журналистика има власт да сваля от власт.


Впрочем тъкмо в това се състои Четвъртата власт. Тя не е власт на медиите над хората, както изглежда на пръв поглед, а власт на хората над политическата власт, осъществявана чрез медиите. Затова и хората масово преживяха "Апартаментгейт" и последвалите оставки като собствена победа. Така че, каквито и обвинения да си отправят политиците помежду си, те никога не могат да се сравняват по сила и ефект с онези, които повдигнат медиите.
Разбира се, медиите стават Четвърта власт, само ако са достатъчно независими от другите три власти, за да могат да упражняват контролната си функция над тях. И ако другите три власти са достатъчно зависими от медиите, за да се влияят от критиките им - т.е. ако не обитават сараите на недосегаемостта и не са надянали скафандрите на гьонсуратлъка.


Формула за лично оцеляване


Традиционно разследващата журналистика е в най-пряко взаимодействие с Третата власт - с органите на правораздаването. Тези органи подхващат нейните сюжети и ги продължават с институционални средства. У нас обаче, особено когато става дума за държавни мъже, не е така. Наказанието на осветените от медиите високопоставени грешници се изпълнява от изпълнителната власт и лично от върховния ѝ представител – министър-председателя на страната. Той е "слабото звено" в дежурната кръгова отбрана на властите срещу разследващата журналистика.


Премиерът демонстрира, че под медийно давление умее да жертва дори най-близките си съратници и от това да трупа, а не да губи, политически дивиденти. Тези публични жертвоприношения са станали устойчив елемент от формулата на собственото му оцеляване. "Апартаментгейт" дефинитивно показа, че от Борисов не става съюзник в борбата с разследващата журналистика. Така че трябваше решително да бъде ударена самата разследваща журналистика, за да няма нужда той повече да се съобразява с разкритията ѝ. Стана ясно, че след "Апартаментгейт" жертви ще падат и от "другата страна".


Очаквано, в центъра на удара - за пореден път и за назидание на останалите - попадна сайтът за журналистически разследвания "Биволъ". Едно, защото е най-радикален в атаките си към властта с цялото ѝ сложно балансирано политико-корпоративно статукво. И второ, защото без да е докрай чужда медия, се ползва със статут, който я поставя извън въпросното статукво и ѝ дава свободата с всички сили да играе срещу него. Ненапразно първите разкрития за "Апартаментгейт" излязоха в друга чужда медия - възстановилата българския си клон "Свободна Европа". И сега на журналистите "под чужд флаг" трябваше да им се напомни, че връзките им навън с нищо не ги защитават вътре в страната. И че дори чисто физически могат набързо да бъдат прибрани с "европейска заповед", издадена от съответната местна институция.


Удар срещу "Биволъ"


Част от "ударната сила" на следващия голям скандал в държавата - "НАП гейт" - бе отклонена към "Биволъ". Публично се появиха "доказателства", че лично главният му редактор е замесен в незаконното изтичане "в особено големи размери" на лични данни, че той е съучастник или най-малкото бенефициент на хакера, така че може да лежи в затвора за кибер тероризъм. Всъщност "доказателствата" срещу него могат да се превърнат в такива, едва когато бъдат приети от съда. А съдебен процес не само не е започнал, но няма и обвинителен акт, нито дори убедителна за обществото версия кой е престъпникът, коя е жертвата му, какъв е мотивът му и какво е оръжието му.


В такава ситуация изпреварващото уличаване на "Биволъ" служи не на криминалното разследване, а на разправата с разследващите журналисти, работещите за сайта. Публичното внушение, че те носят вина за престъпление, засягащо милиони българи, негласно им казва: ето с какви измами тези прехвалени борци за справедливост си вадят хляба на ваш гръб, ето какво те наричат разследваща журналистика - разследващата журналистика всъщност не е нищо повече от хакерство, не ѝ вярвайте и се пазете от нея! Разправата с "Биволъ" се усети от журналистическата колегия като разправа с разследващата журналистика, поради което най-активната в момента у нас журналистическа организация - АЕЖ - се почувства длъжна да излезе с декларация в нейна защита.


"Биволъ" може би няма най-безупречната професионална репутация - разследванията му повдигат въпроса как се стига да публично недостъпна информация и дали медията не облагодетелства определени среди, докато се бори с някои прояви на социалното зло. Това обаче е дълъг професионален разговор, който няма нищо общо с нетърпеливото желание на властта да срине репутацията му, а оттам и на разследващата журналистика като цяло. И малкият аванс, който свободата на словото получи с "Апартаментгейт", да бъде заличен с "НАП гейт".


"Дойче веле" публикува и право на отговор от "Биволъ":


Това е нашето CV и никой не може да ни го отнеме!


Професионалната ни репутация, както и професионалната репутация на всеки субект, има своите конкретни индикатори. Нашата репутация се измерва с високите авторитетни световни награди за журналистика, десетките грамоти и отличия, с реномето ни пред най-уважаваните медии на планетата, с цитатите, интервютата и присъствието на "Биволъ" в мейн-стрийма на глобалния медиен поток. Този актив е неоспорим и най-ясен критерий не само за професионалната, но и за моралната и обществената репутация на "Биволъ". Това е нашето CV и никой не може да ни го отнеме!


Георги Лозанов твърди, че "публично недостъпната информация" в някои наши разследвания вероятно "облагодетелствала определени среди" За съжаление тази мисъл не внушава нищо друго, освен това, че


авторът хвърля съвсем съзнателно пред аудиторията сянката на съмнението в работата на "Биволъ",


нейната обективност и обществена значимост. Обидно и разочароващо спрямо ерудицията на автора е подобно жонглиране с думите, хвърляне на недоизказани твърдения, полуизречени квалификации, без никакви примери и доказателства, но подриващи авторитета на "Биволъ". "Нямам доказателства, но имаше там нещо за този, не му е съвсем чиста работата..." Статията на дългогодишния бивш председател на СЕМ за съжаление завършва в тази тоналност. Но с какво се различават тогава неговите думи и подход от голословните обвинения и "ударите" на "Гешевата" прокуратура!? Как се стига до публично недостъпна информация е въпрос, който се изучава от нашите стажанти. Основна задача, цел, мисия и работа на разследващата журналистика по цял свят - и откакто съществува този жанр - е да се сдобие, да намери, да разполага и да обработва именно "публично недостъпната информация"! Странно е, че г-н Лозанов, въпреки статута си на медиен експерт, поставя под въпрос този факт. Не е за вярване, че той е пропуснал последните 10 години от развитието на технологиите, компетенциите и методите на работа, благодарение на които разследващите репортери по цял свят се обединяват, споделят, обработват информация и постигат глобален ефект от своите разкрития. Включително и като използват изкуствен интелект за обработка на големи масиви от данни, от които - както в научните открития - се ражда


"недостъпната" за старомодната школа информация.


Примерите са безбройни, но ще посочим само последните най-известни и актуални. Придобиването на "недостъпни публично данни" от документите по "Панамските документи" или "Офшорлийкс" или глобалните финансови "Перачници", предизвикаха и предизвикват огромни политически катаклизми в някои от водещите страни в света. Та нима престъпленията, политическата корупция, корупционните сделки, практики, злоупотреба с обществени средства, контрабандата, наркотрафикът, "кирливите ризи" и "задния двор" на властта или Мафията са публично известни? Напротив, това винаги е било скрито, прикривано, замаскирано, заглушавано и пазено от достъп до обществото. Защото винаги тези дейности са престъпления в обществен ущърб и в ущърб на законността, държавността и интересите на обикновените хора. Излишно е да припомняме, че субектите на разследващата журналистика винаги искат да останат неразкрити, неосветени и непрозрачни пред публиката. А работата на разследващите журналисти е именно такава - да разкриваме тази скрита и пазена тайна информация, да я изследваме, анализираме, доказваме и да я предоставяме на обществото в името на един от изконните жалони на демокрацията - правото на всеки да бъде информиран и да има знанията, за да може да направи своя точен и верен избор.


Истинската разследваща журналистика винаги се сблъсква с цялата мощ на организираната престъпност, а в случаи като България - и с цялата мощ на държавата, която е завладяна изцяло и използвана за оръдие на организираната престъпност, с всички свои силови и репресивни механизми. Дейността ни на разследващи журналисти с нищо не се различава от подобната работа, която би трябвало да вършат полицията, законоохранителните органи - като следствие и прокуратура, ДАНС, одиторите и регулаторните органи. За "Биволъ" тя се различава по това, че не е ограничена от нищо и от никого, съчетава в едно дейностите на всички тези органи, а по отношение на целта се реализира с публичността. Отличава се и по своята резултатност, за разлика от горепосочените органи. Какви "облагодетелствани среди" от разследванията ни провижда г-н Лозанов? Ние му отговаряме с простичката и ясна дефиниция за мисията на разследващия журналист:


Разследващият журналист има за цел да открие Истината и да я предостави на обществото.


Нашата медия прави това и ние го доказваме в продължение на много години с работата си и целия бекграунд, публикации и перипетиите, през които минаваме. Не ни се иска да вярваме, че в мирогледа на г-н Лозанов има допирни точки с измерението на Пеевските пропагандни рупори, че всяко действие не може да няма своите користни причини. Е, ако за користна причина може да се считат обществените интереси и справедливост, то нека това да е нашата!


"Облагодетелстваните среди" от разследванията ни всъщност са гражданите. Облагодетелствано е изтерзаното, ограбено и поразено българско общество от зловещата система на олигархия, плутокрация и мафиотски неофеодализъм, която все повече кристализира като посткомунистическа диктатура, зад фасадата на привидна демокрация. Припомняме на г-н Лозанов, че "Биволъ" е единствената българска медия, създадена с пари от лично присъдена престижна журналистическа награда, а не с кредити, грантове или средства, спечелени от друг бизнес, бил той чист или сенчест. Именно "Биволъ" пръв разработи ефективно в България съвременния и желания от много медии модел на спомоществователно, прозрачно и отчетно финансиране. Ако г-н Лозанов се пита кой плаща за разследванията ни, отговорът е много прост -


плащат нашите читатели и абонати. Не дължим никому нищо


и с публикациите си "облагодетелстваме" единствено средите на информираните, критично мислещи граждани с позиция, визия и кауза. Ако успеем, те гласуват за нас с помощта си. Така ставаме едно цяло с читателите си и генерираме Свобода. Понятие, което е непоносимо за всеки авторитарен ум.


В заключение държим да заявим високо, че не приемаме провокираните от г-н Георги Лозанов опити за хвърляне на петно върху "Биволъ", уж под формата на един аналитичен коментар по актуални въпроси. Подобен подход, с така подхвърлените голословни квалификации, без никакви конкретни факти по същество, сам говори за себе си, за автора и за вероятните негови цели и вдъхновители.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8457 Любопитно

  Малко извън темата, ама ми стана интересно .
  Има ли кой да разследва разследващата журналистика ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Ами да .......
  изгониха ги от България в Европарламента............
  Как да прежалим Бареков , Йончева , Иво Христов !?!??!

 3. 3 Профил на danko767
  danko767
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Малко извън темата, ама ми стана интересно .Има ли кой да разследва разследващата журналистика ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Егати бастуна!

 4. 4 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Откакто "Четвъртата" се опитва да е Единствена се превърна в рупор на нейните собственици - олигарсите, над хората. Така, блгодарение и на продажната журналистика, олигарсите си контролират държавата. За целта се използват всякакви инсинуации, демагогии и "лични" мнения - които не са друго освен автоцензура, за да прикрият този факт.

 5. 5 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nikolay Savov":

  Иво Христов и Бареков разследващи журналисти?!? Забавен тип ли сте или идея си нямате от жанра? Единият ти есеист, другият държа на микрофон.

  Ей сега излезе втората част на филма на Генка Шекерова която разследва далаверите с екарисажите и престъпленията в БАБХ. Заради които са пламнали прасетата. И не само. Филмът не беше излъчен от Нова тв. Скандално. Забраниха го. Първата част. Втората явно е правена почти на инат, без Нова спорт и сложен в тубата. Питай що тъй, вместо да оригиналничиш герберче.

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3925 Неутрално

  А не! Не е вярно! Разследваща та журналистика е много добра, когато се занимава с опозицията. Става лоша, когато започне да пише за управляващите.

 7. 7 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 761 Неутрално

  То от недоразвити комунисти сега ГЕРБ друго не може да се очаква.
  Преди загрушаваха Свободна Европа и другите наречени от крадливите комунисти "вражески" радиостанции,а техните наследници преследват Бивол и други които изнасят факти неудобни за управляващите.
  Разбира се това се прави и със съдействието и с оглушителната тишина на "опозицията" в НС,защото на практика те са едно и също.
  БКП1-БСП; БКП2-ДПС; БКП3-ГЕРБ,останалите в това НС са нещо като ОФ през ония години.
  И естествено цацаратурата-ГЕШЕФТура е оръжеито,бухалката на мафията която влиза в действие срещу всеки,който е направил достояние далаверите на мафията която управлява тази територия под командванета на Кремъл.
  Но всичко това е вследствие на:
  Материала,материала.

 8. 8 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 453 Неутрално

  В България истинска разследваща журналистика почти няма, има поръчкова такава. Все едно спортната редакция на "Дневник" да разследва как се финансира "Витоша" Бистрица?

 9. 9 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 509 Неутрално

  “дали медията не облагодетелства определени среди, докато се бори с някои прояви на социалното зло. Това обаче е дълъг професионален разговор”

  Ами говорете де!

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5638 Неутрално

  Много точен анализ!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nikolay Savov":Иво Христов и Бареков разследващи журналисти?!? Забавен тип ли сте или идея си нямате от жанра? Единият ти есеист, другият държа на микрофон.Ей сега излезе втората част на филма на Генка Шекерова която разследва далаверите с екарисажите и престъпленията в БАБХ. Заради които са пламнали прасетата. И не само. Филмът не беше излъчен от Нова тв. Скандално. Забраниха го. Първата част. Втората явно е правена почти на инат, без Нова спорт и сложен в тубата. Питай що тъй, вместо да оригиналничиш герберче.
  —цитат от коментар 5 на diegos


  +

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2064 Весело

  Ъ-ъъ, превантивна джорналистика едва ли не. Да не би да подпукат пак Паниковски от рода бивол. Папийон вече редовен колумнист? Нема държавна софра веке. С една доцентска заплата закъде.

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  А защо се разчита само на"Биволъ"?
  Рапортерите на "Дневник" кому ... държат?

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3529 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  има, ама пет медии/партии викат, че им застрашавали словото.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  разследващите журналисти от едно криминално деяние сътвориха политическа атака срещу правителството. някой да понесе отговорност за това? беше едно от най гнусните деяния на продажните журналя след костинбродската афера.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 16. 16 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 769 Весело

  “дали медията не облагодетелства определени среди, докато се бори с някои прояви на социалното зло. Това обаче е дълъг професионален разговор”

  Ами говорете де!
  —цитат от коментар 9 на Santa_Claus


  Бе ша вземат да се изтърват нещо. Я по-добре да не говорят.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 17. 17 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  "Малко извън темата, ама ми стана интересно .
  Има ли кой да разследва разследващата журналистика ?"

  Не малко, а много е интересно. А още по-интересен е отговорът, който ще получиш от "разследващата" журналистика- няма кой, защото е недосегаема. Тя е независима, безгрешна, неподкупна, безпристрастна, безкористна, високоморална, изключително професионална, работеща изцяло в интерес на....
  Ха сега, де...в чий интерес? Е, за това ще трябва да попиташ самата разследваща журналистика, щото на мен ми се изчерпа фантазията да изреждам всичко, което нашата "разследваща журналистика" НЕ Е!
  Всъщност, целият ми ферман може да се обобщи с едно изречение-в България "разследваща журналистика" е еквивалент на "поръчкова журналистика". Оттук и всички последствия, някои от тях уникални- например, журналистическата гилдия не прави нищо, за да изрази отношението си към "разследващ журналист", който още не е снел от себе си обвинението в пране на пари в огромни размери. Дори нейни представители застават в негова защита, отхвърляйки доказателствата на професионалните разследващи. И т.н.
  Пак се увлякох. Но въпросът действително е интересен, въпреки че обикновеният българин приема термина "разследваща журналистика" като "горно нанадолнище".

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Лозанов се загрижил за репутацията на кафевите медии1?

 24. 24 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  Върхово постижение на разследващата журналистика е костинбродската афера.Когато разследваща журналистика /в лицето на шефа на ТВ 7 Бареков/, БСП, чрез лидерката й Мая Манолова и прокуратурата начело с шефа й Цацаров преобърнаха с главата надолу държавата часове преди изборите и докараха на власт въпросната Мая Манолова. Станала зам.председател на парламента, а също Делян Пеевски, номиниран от нея и партията й за върховен повелител на службите. Без разследващия журналист Бареков това нямаше да се случи.

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Властта желае да срине разследващата журналистика..."

  - Агетпропа на Моника Веле става все по-смешен. "Власта желае" би трябвало да се чете като "остава ви една седмица". :) Или като "демокрацията ни отне много". :)

  "Разследващата журналистика":

  "„Това е третото отстраняване на разследващ журналист в Европа за последната една година“, заяви говорителят на БСП и журналист Елена Йончева в публикация в социалната мрежа „Фейсбук“ във връзка с жестокото убийство на телевизионната водеща от Русе Виктория Маринова."

  Петя Владимирова, Дневник - "Тук убийството е да ни накарат да мълчим"...

  За капак - Елена Йончева, "Офроуд", „Далий Трейдинг Лимитид“, пране на пари ...

  А какво ще стане когато ПРБ поиска имунитета на Йончева и от ЕП???

 26. 26 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  Какво направи разследващата журналистика да изясни откъде са парите на лидера на "Боец" Георги Георгиев? Разследващи журналисти отидоха да го питат, но той ги подкара с юмруци. Вдигна ли се разследващата журналистика да защити своите братя по перо?

 27. 27 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 236 Любопитно

  А не! Не е вярно! Разследваща та журналистика е много добра, когато се занимава с опозицията. Става лоша, когато започне да пише за управляващите.
  —цитат от коментар 6 на Vlado Nikolov


  Тя освен с управляващите, с кого друг се занимава бе? Баси!

 28. 28 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 452 Весело

  Те биволарите били май поръчкови журналя, но това бил друг въпрос, и хайде не сега.

  Ама те май били част от схемата на ОПГ поръчали това "хакване", но това пък е съвсем друг въпрос, и което май иска да каже аФтура, прокуратурата няма право да разследва, да си кротува, и всеки "свободен" журналя, да си поръчва хакове и да си пишат каквото си искат, или каквото иска филантропа, за да тържествува свободата на словото?!

  Уточнително: Той не е спонсор, а е филантроп!

  Демек, филантропа иска достъп до всички наши данни. А разни "неподкупни и свободни" журналя да ни подхвърлят разни статийки, и филантропа да си изследва демокрацията.

  Евалата! Искат ни за опитни мишки!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 29. 29 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 236 Любопитно

  Цървулъ и тях за разследващи журналисти ли ги брояха? Дето им лъснаха задните части?
  А иначе, свобода на словото нямало...

 30. 30 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#23] от "svoboden":

  "Лозанов се загрижил за репутацията на кафевите медии1?"

  А имаше време, когато изглеждаше достоен човек, най-малко в моите представи... Но, дето се казва, каквото някой сам си направи, никой не може да му го стори!

 31. 31 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#4] от "xefgo":
  ++++++

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  Властта желае много работи, и все вредни за всички нас и в полза на сараите, но всъщност срива най - вече себе си ! Търпението на хората отдавна е изчерпано и никой няма доверие в една самозабравила се шайка от безпардонни типове, поставящи се над закона, само и само да създават прослойка от мултимилионери и да поддържат схемите на почетния с цената на война срещу гражданското общество ! Корупцията и далаверите са вече накъдето и да се обърне човек.....

 33. 33 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Това им е работа на медиите - да мачкат отрепките от властта и редовно да им набиват тъпите канчета.
  Управлявляващите отрепки заслужават само гавра и унижение,

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 34. 34 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 511 Весело

  [quote"]. Папийон вече редовен колумнист? Нема държавна софра веке. С една доцентска заплата закъде.[/quote]
  :))))))) Е,хайде сега,...че какво и е на доцентската заплата?!? За хляб и масло има...За черен хайвер не стига,но пък,баба му все черен хайвер ли е яла...?:))))Ще издържи някак...:)))

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  " Част от "ударната сила" на следващия голям скандал в държавата - "НАП гейт" - бе отклонена към "Биволъ". Публично се появиха "доказателства", че лично главният му редактор е замесен в незаконното изтичане "в особено големи размери" на лични данни, че той е съучастник или най-малкото бенефициент на хакера, така че може да лежи в затвора за кибер тероризъм. Всъщност "доказателствата" срещу него могат да се превърнат в такива, едва когато бъдат приети от съда. А съдебен процес не само не е започнал, но няма и обвинителен акт, нито дори убедителна за обществото версия кой е престъпникът, коя е жертвата му, какъв е мотивът му и какво е оръжието му."

  Много се изписа по шоуто на властта, което ангажира общественото внимание в една сапунка, доказателствата за която изобщо може да не издържат в съдебна зала ! Всъщност, може и да " минат" пред специализирания наказателен съд, по съвсем понятни причини, но ще паднат на по - горна инстанция, веднъж излязат ли от юрисдикция, носеща името " специализиран" в себе си по съвсем причини !
  Всичко това е бумеранг, който ще се върне с пълна сила именно към модела на сараите, който се крепи само и единствено защото все още хората не са се вдигнали на сериозно недоволство ! Дотук протестите са абсолютно малобройни и рехави, а все още сме в разгара на отпускарския сезон......

 36. 36 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Да си бяха разследвали, никой нямаше да им обърне внимание, но да са част от криминални действия и да си мислят, че законите няма да ги засегнат е много наивно. Има огромна разлика между разследване и съучастие в престъпление.

  Here for the LOLS
 37. 37
  Al Tikvone
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 38. 38 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А имаше време, когато изглеждаше достоен човек, най-малко в моите представи... !
  —цитат от коментар 30 на Дон Кихот


  Критериите на гербавия:

  -- не говори против ГЕРБавата престъпна шайка: достоен човек
  -- говори против ГЕРБавата престъпна шайка - недостоен човек

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 39. 39 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Пълни глупости. Журналистите изпълняват поръчки. Само Арабаджиеви и Банови са им казали. И дребни. Свои хора ликвидират - Дамянов, Бирата.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2850 Неутрално

  В България няма разследваща журналистика.Има поръчкова и тип "пощенска кутия" която тиражира смо компрпматиКомично е да наричаш Изродоте,които ползваха едно убийство в Русе за политочески цели,или Сашо Диков или Кулезич.То се и видя как си събират данните.Това не е рвзследване,а събиране на компромати.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Питай що тъй, вместо да оригиналничиш герберче.

  Не съм от ГЕРБ , но пък защо реши , че обидно!?!?

 44. 44 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Най- добрите разследващи журналисти са Антон Тодоров, който точно заради това бе преследван и репресиран от лилавите комунисти, и болният антисемит Ифандиев. При истинска разследваща журналистика над половината от лилав- червения елит щеше да е в затвора. Болката на лилавите комунисти е, че все още някои си позволяват да говорят истината за националното им предателство, съюза им с кремъл и тоталната им крадливост

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Лозанов и той се нареди за гранта в Свободна Европа .

  Стилът му на писане е малко скучен и досаден, като на Слатински !
  Ше го изтърпим !

 47. 47 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  А ве, днес гледат мярката за неотклонение на Иван Тодорофф, нема ли да пишете нещо по въпроса ?

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В България няма разследваща журналистика.Има поръчкова и тип "пощенска кутия" която тиражира смо компрпматиКомично е да наричаш Изродоте,които ползваха едно убийство в Русе за политочески цели,или Сашо Диков или Кулезич.То се и видя как си събират данните.Това не е рвзследване,а събиране на компромати.
  —цитат от коментар 41 на yanne


  Секи , закъсал за насъщния, се турга в некой грантаджийски сайт и почва да бълва продукция, за която му плащат, щот на ена заплата не са издържа !

 50. 50 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 769 Весело

  1. "Биволъ" може би няма най-безупречната професионална репутация - разследванията му повдигат въпроса как се стига до публично недостъпна информация и дали медията не облагодетелства определени среди, докато се бори с някои прояви на социалното зло.

  2.Това обаче е дълъг професионален разговор, който няма нищо общо с нетърпеливото желание на властта да срине репутацията му.."
  ----------------------------------
  Значи, Лозанов първо казва, че репутацията на Бивол не е безупречна, а после, в следващото изречение казва, че властта изпитвала "нетърпеливото желание " да срине, таз небезупречна репутация.
  Ако се позовем на простото правило - * - = +, ще излезе, че властта иска да им излъска имиджа на тез биволари. Аз, обаче се съмнявам, че Лозанов е искал да каже това, той все пак е филосов, а не математик.

  Добрите философи винаги са ме карали да се замислям дълбоко, така се случва и сега. Викам, Лозанов да зареже журналистиката и да се отдаде на философията.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 51. 51 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1096 Весело

  "Поръчковата прокуратура" с/у "поръчковата разследваща журналистика".... интересно кой ще победи ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 52. 52 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1096 Весело

  До коментар [#51] от "100 Рублей за Доллар":

  Пропуснах поръчковия анализатор / автор ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Секи , закъсал за насъщния, се турга в некой грантаджийски сайт и почва да бълва продукция, за която му плащат, щот на ена заплата не са издържа !
  —цитат от коментар 49 на faeton.


  Всъщност, смисълът на "грантаджийството" е журналистите да са финансово обезпечени що-годе, за да може да работят по съвест.

  В България това е особено важно, тъй като доходите в медиите са ниски, а професията е вятърничева, особено в провинцията. Местните власти са се погрижили журналистите да са или техни, или затънали в мизерия.

  Интересно защо в главата на булгаристанеца е заложено, че журналистът задължително трябва да работи за малко пари, при положение, че това би накарало много читави журналисти да напуснат попрището.

  Но в България е така: спусната е опорката за "грантаджиите" и Ганьо се чувства длъжен да плюе, без да мисли, разбира се, че в едно общество трябва да има читава медийна среда.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 55. 55 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най- добрите разследващи журналисти са Антон Тодоров
  —цитат от коментар 44 на hhhuuunnnn


  Тва включва ли книгата му за тва как ГЕРБ е престъпна шайка или...по-ранния период не се брои?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 56. 56 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3925 Неутрално

  До коментар [#27] от "Боби Бобев":

  Ами, би трябвало да е разследваща за всички партии и олигарси. Ама нещо не се получава. Щом захапе някой наш човек, започват нападки и терор от държавните институции - без значение, дали има истина в изнесените данни. Пример, оградата с Турция и оградата с Румъния.

 57. 57 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3925 Весело

  До коментар [#55] от "КретенКилър":

  А, той три пъти се отрече и целуна на Бойко това... пеша на шлифера де. Докато се сетя.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Tpoл дo mpoлa ca напълзяли. Tpoляm ли mpoляm...

 60. 60 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#54] от "КретенКилър":

  Ти не си ли загрял още разликата между журналистическа заплата и грант ?

  Ми ко да ти обеснявам тогаз ?!

 61. 61 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  А защо “Бивол” да няма “най-безупречната професионална репутация”?
  Дали може Лозанов да внесе някаква конкретика или така ще се подхвърлят обвинения?

  Любовта ще спаси света!!!
 62. 62 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Малко извън темата, ама ми стана интересно .Има ли кой да разследва разследващата журналистика ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  И аз малко извън темата. Колко стотинки на пост като този? Или е само за потупване по рамото и 5-минутен таймслот за лигавене на увисналата сушеница на некой отговорен другар?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 63. 63 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Бел хакер дири свиня из даркнета

  https://terminal3.bg/geshtapo/?fbclid=IwAR3OWfvEEpZO2YuBsWXTwby9jQCFaJ47crOS5WjdpzWIVbCj5w5WWmeG14I

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 64. 64 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Разследващата журналистика има същите проблеми като разследванията на прокуратурата. Винаги ще има насръпен и недоволен, винаги този, който плаща, поръчва и музиката, винаги могат да подхлъзнат разследващи журналист или прокурор с необективна или измислена информация, винаги могат да ти дръпнат юздите или да те пришпорят в удобна посока, винаги могат да ти намалят или спрат кислорода. И съдът не е застрахован, но при недоказано обвинение той ще прочете осъдителната присъда, а разследващият журналист няма тази привилегия и ще трябва да ни предложи различни гледни точки, а ние да си избираме дали да обсъждаме, или да оправдаване. На някои арбитри им е по-трудно. Животът е шарен и не винаги искаме две плюс две да е четири, но пет и три винаги ни отдалечават повече.

 65. 65 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  Освен камиони, чакащи бюлетините, на Враждебна са чакали самолети с двойни дъна, № 58. Самолетите с двойни дъна били за бюлетините в чужбина. Според разкритията на разследващия журналист Бареков, съвместно с разследвашия прокурор Цацаров и разследващата Мая Манолова.

 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Ми то единствената придобивка от "големите промени" беше извоюваната свобода на словото. И сега, след като я губим, останаха само атлантически ценности. Що "ги ручахме жабетата"?

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 506 Весело

  А защо се разчита само на"Биволъ"?Рапортерите на "Дневник" кому ... държат?
  —цитат от коментар 13 на atmanpg

  Ахахахаха, а де! Ей туй е то въпросът !

  Дневник-токсичният сайт
 71. 71 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 335 Неутрално

  "Впрочем тъкмо в това се състои Четвъртата власт. Тя не е власт на медиите над хората, както изглежда на пръв поглед, а власт на хората над политическата власт, осъществявана чрез медиите."

  Хахахха... забавно. Дори и тийнитата няма да ви се вържат. А за Цветанов, ще има доста сериозен бумеранг. Няколко олигарса ще полежат и ще олекнат откъм авоари.
  Така че, не бързайте да се радвате.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 72. 72 Профил на wyn37593602
  wyn37593602
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Тоя спря голите новини, сега за разследващата журналистика се затъжил.... Лицемер!

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3727 Любопитно

  Малко извън темата, ама ми стана интересно .Има ли кой да разследва разследващата журналистика ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Малко извън тъпите ти подмятания, ама ми стана интересно.
  Има ли кой да разследва твоето неограничено пристрастие да защитаваш престъпниците по високите етажи на властта?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3727 Весело

  До коментар [#71] от "tolkoli":

  Съвсем изсветля мила!
  Директно се обърна към заплахите.
  А какво ще правиш когато падне ГЕРБ?
  А?
  В коя миша дупка ще се скриеш, когато твоите кукловоди ги вкарат в затвора?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#74] от "Храбър":

  Когато падне герб, бсп ще дойде на власт. Тогава ще настане свобода на разсл. журналистика, ще има просперитет, България ще разцъфне.

  Here for the LOLS
 76. 76 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  А да, и ще вкарат кукловодите взатвора

  Here for the LOLS
 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3727 Весело

  Те биволарите били май поръчкови журналя, но това бил друг въпрос, и хайде не сега.Ама те май били част от схемата на ОПГ поръчали това "хакване", но това пък е съвсем друг въпрос, и което май иска да каже аФтура, прокуратурата няма право да разследва, да си кротува, и всеки "свободен" журналя, да си поръчва хакове и да си пишат каквото си искат, или каквото иска филантропа, за да тържествува свободата на словото?!Уточнително: Той не е спонсор, а е филантроп!Демек, филантропа иска достъп до всички наши данни. А разни "неподкупни и свободни" журналя да ни подхвърлят разни статийки, и филантропа да си изследва демокрацията. Евалата! Искат ни за опитни мишки!
  —цитат от коментар 28 на ndb


  УТОЧНИТЕЛНО: Прокуратурата не разследва а си измисля. Творчески работи значи! И което е още по-смешно иска да води делото скришом, та да не и се виждат съдраните гащи и покафенелите, и вмирисани телеса!
  Ма то и сега сте се разсмърдели бе подлеци!
  Така смърдите, че вече из цяла Европа ви разнасят.
  А от Франция, и от Германия вече редовно получавате депеши.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 236 Весело

  А да, и ще вкарат кукловодите взатвора
  —цитат от коментар 76 на kaiser


  Оценявам чувството ти за хумор.
  ++++++++

 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#74] от "Храбър":Когато падне герб, бсп ще дойде на власт. Тогава ще настане свобода на разсл. журналистика, ще има просперитет, България ще разцъфне.
  —цитат от коментар 75 на kaiser


  Не ви минава номера вече!
  Вие станахте по-големи поганци от червените!
  Да не говорим, че те вече съвсем изпосталяха.
  Когато на хората им писне ще пометат всякакви червени. И розови и гербери и крайно намалелите червени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Пламенна защита на "Биволь"

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 81. 81 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2280 Весело

  До коментар [#38] от "КретенКилър":

  "Критериите на гербавия:

  -- не говори против ГЕРБавата престъпна шайка: достоен човек
  -- говори против ГЕРБавата престъпна шайка - недостоен човек"

  Епистоларно изглеждаш много зле. Дано можеш да го компенсираш с нещо визуално. На интелект не разчитам, затова и не го споменавам....

 82. 82 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "КретенКилър":"Критериите на гербавия:-- не говори против ГЕРБавата престъпна шайка: достоен човек-- говори против ГЕРБавата престъпна шайка - недостоен човек"Епистоларно изглеждаш много зле. Дано можеш да го компенсираш с нещо визуално. На интелект не разчитам, затова и не го споменавам....
  —цитат от коментар 81 на Дон Кихот


  И... що реши, че си човек, който да е достоверен съдник за интелект? Щото използваш купешки думички като "епистоларен" без да знаеш какво значат ли?

  Абе, речи му гербаджия и повече не го обиждай. Много недъзи - и интелектуални, и морални, събрани в едно. То как да е иначе, когато си фен на престъпна шайка, в която се цАлуват ръце като мафиотски донове? Какво друго да си, кажи ми?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7741 Неутрално

  Тя нашата власт, контрол не иска. Тя иска да прави, каквото си иска и никой да не и се бърка.

 84. 84 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#77] от "Храбър":

  Още 1 трол на кибертерористите. Дано ви разнищят и партийката ви и няколкото ви НПОта с по 20 годинки в затвора. Бай Ставри е строг но справедлив!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 85. 85 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 452 Весело

  До коментар [#77] от "Храбър":

  Омразата ви срещу България, българите и всичко българско е учудващо силна и яростна. По зле сте от БСП и ДПС. Те примерно обещаха да не политизират проблема с чумата, но за вас граници няма. Какви сте такива, нямам обяснение, но преди 9ти щяхте да сте партизани-терористи, а след 9ти щяхте да сте палачи в Белене/Слънчев ден, сега сте либерасти и дайбългарасти. Голям прогрес!!!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 86. 86 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 836 Разстроено

  Ами така де, не си тикайте гегата там дето не ви е работа!!

 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  "Ахахахаха, а де! Ей туй е то въпросът !"
  [quote#70:"kashpirovska"][/quote]

  Властите са погнали Бивол и Сега. Дневник също е недолюбван, може скоро да е на ред. За една атака причината е известна, но се търси и подходящият повод, който идва в определен момент.

 88. 88 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да ме прощава ГеоргиЛозанов, но да да си бил зет на Светлин Русев, най-гнусния тип, член на ЦК на БСП, да да дължишщвсичко на тези си връзки, включително Университета и СЕМ и да си другаруваш всяка седмица в дома на Петър Стоянович, гнусният министър в кабинета Орешарски, малко кофти е да взимаш обществена позиция. Изял си си баницата, пито-платено, нататък нямаш кредит.

  Дедо Крум
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK