ВСС пропуска хилядите хора, които искат почтеност

29 юли 2019 г. - Хиляди граждани излязоха на улицата и ясно показаха, че не са готови да бъдат феодален придатък на обладаващите публичната власт лица.

© Анелия Николова

29 юли 2019 г. - Хиляди граждани излязоха на улицата и ясно показаха, че не са готови да бъдат феодален придатък на обладаващите публичната власт лица.



Методи Лалов е съдия в Софийския районен съд и негов бивш председател. Преди няколко дни той обяви, че напуска съдебната система, защото честта и достойнството не му позволяват да наблюдава как тя прави поредната крачка към своята гибел. Съдията разкритикува безалтернативната кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор, както и връщането на бившия председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, в Специализираната прокуратура. Лалов не изключва възможността да се кандидатира за кмет на София, ако бъде подкрепен. Мнението му е от профила му във "Фейсбук" и е по повод искането на прокурорите ВСС "да вземе мерки" по отношение на журналистически публикации, които не им харесват.


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) иска определени медии да мълчат, когато става въпрос за избора на главен прокурор и на административни ръководители и въобще за "техните работи", които не са наша работа.


Прокуратурата забравя обаче:




1. Хилядите граждани, които излязоха на улицата и ясно показаха, че не са готови да бъдат феодален придатък на обладаващите публичната власт лица и че искат почтеност, прозрачност, отчетност и справедливост.


2. Онези съдии (не са много, броят се на пръстите на едната ръка) и Съюзът на съдиите (ССБ), които открито възразяват срещу всеки, който открито и безпардонно нарушава основни правни принципи;


3. Онези адвокати (не са много, но все пак са повече от съдиите), които аргументирано изразяват несъгласие да бъдат погазвани брутално конституцията и законите на страната;


4. Преподаватели от УНСС (малко са, но както в науката силата на аргументите не се измерва с тяхното количество), които показаха, че в основата на предаването на знания и създаването на наука стоят преди всичко моралът и свободният човешки дух.


Оказа се, че нито един прокурор, застанал с името си (нито един!) не оценява отрицателно


поведението и в частност изказванията на единствения кандидат за главен прокурор. Нито един прокурор не вижда в цялата съдебна система и извън нея друг, който да е поне толкова "добър", колкото единодушно номинирания от прокурорската колегия. Нито един на различно мнение. Нито един! Сами разбирате, че това не е възможно. Страхът обаче е напълно възможно обяснение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK