В правовата държава няма министър на истината

В правовата държава няма министър на истината

© Николай Дойчинов"Дневник" припомня изказването на съдия Калин Калпакчиев на заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 13 октомври 2016 г. По това време юристът беше член на съвета и ядоса главния прокурор Сотир Цацаров със своя статия в "Клуб Z" със заглавие "Съдебната независимост е под обсада". Цацаров дори предложи да се приеме решение на ВСС: "Препоръчва на членовете на ВСС да се въздържат от изяви в медии, за които е известно, че се издават от обвиняеми или подсъдими лица."


Членовете на сегашния ВСС не пишат критични статии, но за сметка на това прокуратурата поиска прокурорската колегия да реагира на публикации, които не харесва, в "Капитал" и "Сега". В този контекст думите на съдия Калпакчиев звучат сякаш са казани днес:


Не е работа нито на главния прокурор, нито на Пленума на Висшия съдебен съвет, нито на когото и да е да казва, да определя кой, независимо дали е магистрат, обикновен гражданин, политик, къде да упражнява конституционно признатото си в чл. 39 от Конституцията на Република България право на свободно изразяване на мнение. Член 39 установява
основното конституционно право на българските граждани да изразяват мнение


в каквато форма намерят за необходимо и където намерят за добре. Единственото ограничение на конституционно установеното право на свободно изразяване на мнение е посочено в чл. 39, ал. 2 и то е, че това право "не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпление, към разпалване на вражда или към насилие над личността". Други ограничения никой в правова държава не може да налага на правото на изразяване на мнение, на свободата на словото.


Аз разбирам, че г-н главният прокурор има отношение към медиите и към публичното изразяване на мнение. Той неведнъж е занимавал не само нас (тук в съвета), но и цялата общественост със своята класация на медиите на добри, на лоши, на притежание, на издаване, на олигарси и пр., и пр. Той явно има склонност към това да се вторачва в подписки и да търси лицата, които се подписват под едно или друго изразено публично мнение.


Но според мен главният прокурор в една правова държава


не може да се вживява в ролята на главен цензор или на министър на истината


в държава, в която може би той живее, или му се иска да живее, от категорията на антиутопиите (аз бих я нарекъл държавата "прокуратурия"). Може би г-н главният прокурор живее в антиутопичната държава "прокуратурия", където той като министър на истината казва - тези медии са добри, тези не са добри; в тези може да се давате изявления, в тези не трябва да давате изявления; тези ме хвалят и затова са добри, пък другите ме критикуват и тях, ако можем, да ги забраним.


Освен това не бива да забравяме, че когато един главен прокурор на държава, която по исторически обстоятелства има прокуратура, която е свръхсилна, трябва да си налага самоограничение, да има такт, усет, рефлекс да бъде съответен на ситуацията и на устройството на държавата, което е установено с конституцията.


Какво имам предвид? По българската конституция, известно е, че монопол върху наказателното преследване има прокуратурата, т.е. срещу кого, за какво да се образува досъдебно или наказателно производство, решава прокуратурата. Доколкото прокуратурата е йерархична, единна и неделима, главният прокурор в крайна сметка е на края на веригата.


Тоест кой ще бъде обвиняем решава главният прокурор.


Не може да се търсят ограничения в свободата на словото според това, дори да приемем, че издателят е обвиняем, при положение че главният прокурор е този, който може да направи в една държава всекиго, когото реши, обвиняем.


По тази логика ние можем всички медии да ги забраним, като направим главните им редактори, издателите им обвиняеми. Може би така ще решим проблема.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  Най-голяма гюрултия за правова държава вдигат тия, които въобще не зачитат правото и законите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5111 Неутрално

  1984. Медиите са излишни и дори вредни за комфорта на властта. Няма медии няма проблем.
  Само социалните мрежи бъркат положението но и за това има лек.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5111 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  вЕрно ли другарю милиционер? Я подкреи ПРЕмъдрите си протуберанси с някои примери !!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2842 Весело

  Малий, агитпропа пресъхнал. Почнаха да вадят апокрифи от 2016. Дайте нещо свежо за диктатурата и кочината. Излагате се.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":вЕрно ли другарю милиционер? Я подкреи ПРЕмъдрите си протуберанси с някои примери !!!!
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Ами като начало само ще ти кажа, че нямате никакво право да се месите в избора на главен прокурор-ПО ЗАКОН! Ама на вас не ви пука за законите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Тези , които не зачитата законите и протестират срещу това , да се научава и казва истината и да с поема отговорност - те просто не желаят да живеят в ПРАВОВА ДЪРЖАВА , а в такава , подчинена на законите на Оруел :Предполатам , че господин Калпакчиев е да избирателното отношение на прокурорите - тези са НАШИ , а тези НЕ СА НАШИ !Тези могат да определят дали им "харесва " главния прокурор , а "онези " - не могат . И парадокса е , че не одобряват избора на г-н Гешев , освен няколко десетки юристи / при над 100 000 съдии, прокурори , следователи , адвокати унас / хора , явно свързани с обръчи и , медии или просто такива с гузна съвест , потенциални жертви на ПРОКУРАТУРАТА .За тях г-н Гешев НЕ Е УДОБЕН , защото е БЕЗКОМПРОМИСЕН КЪМ ЛЪЖАТА !

  Когато говорим за най-мрачното възможно бъдеще, към което човечеството може да поеме, обикновено името на Джордж Оруел бива споменато.

  Оруел е бранител на свободата и страж срещу тоталитарното, но същевременно е и мрачен пророк на извратените

  "Ако "Фермата на животните" показва как една революция бива опорочена и как се самоизяжда, стигайки до култовото вече "Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите", "1984" е критика към вече установената диктатура, която контролира всичко - от сутрешната гимнастика до любовта между хората.

  Там Министерството на любовта ръководи изтезанията и промиването на мозъци, Министерството на изобилието наблюдава недостига и купонната система, Министерството на мира ръководи войната и жестокостта, а Министерството на истината ръководи пропагандата и историческия ревизионизъм".
  - Във времената на повсеместна лъжа, да казваш истината е екстремизъм.

 7. 7 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Треска тресе прасетата, защото може и чумата да дойде...
  Нещата в държавата и съдебната система в частност, са доведенш до абсурд.
  ГЕРБ да вземат, пък да се припомнят 1997г ...
  народа търпя, търпя, пък като скочи ... Клара Маринова от мазето на НС пееше "Къде си вярна ти наров любовна".
  Народа тогава прости, но сега ще има масова разправа с прасетата ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Държавата "Прокуратурия", добре казано! За съжаление, точно в такава държава живеем, а не е само в мечтите на Цацаров и Гешев. Тя беше градена такава от дълги години. Всеки нов управляващ я превръщаше в бухалка, а после разбираше, че е заложник. И затова на прокуратурата се подчиняваха се други институции, позволяваха й се намеси в политиката, даваше й се още сила с промени в законите. И ето я днес в пълно оруеловско съответствие.

 9. 9 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 851 Неутрално

  [quote#5:"lz2"][/quote]

  Много си прост ...
  Законът в който няма морал и не обслужва обществото е насилие.
  Каква логика има в това, безконтролния гл. прокурор да посочва своя наследник, и никой друг да не може да предложи алтернатива ?
  Сегашният "избор" по закон, е всъщност посочване на наследник.
  Я кажи ГЕРБав кой прокурор или следовател ще се противопостави на Цацаров ?
  Филчев нагледно доказа, гл прокурор е недосегаем.
  Убийството на зам. гл. прокурор Колев, ямболската адвокатка и самоубитият Джамов, който дръзна да разследва Филчев, доказаха че прокератерата е за разформироване.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5111 Весело

  До коментар [#5] от "lz2":

  Кой се меси и какъв е този избор с ЕДИН кандидат. За да има избор трябва да има поне ЕДНА РАЗЛИЧНА възможност. Нарича се АЛТЕРНАТИВА ! Тук каква е алтернативата верни служителю на статуквото !?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5111 Весело

  До коментар [#6] от "doroteus":

  Яко си се омазал. ще ти дърпат ушаците началниците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  има министър на истината, ама е подсъдим в момента, а наместниците му (по чиято реформа се избира ГП) не успяват да съберат повече от 500 протестъра

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4923 Неутрално

  Всъщност логиката на главния Цацаров и малкия главен Гешев е точно такава. Те се разправят с противниците на властта чрез продължаващи обвинения, докато тези обвинения влязат съда и се разпаднат. Така те си изпълняват задачата да елиминират противници: на господарите им, на текущите управници на държавата, на застрашаващите прокурорско/съдебното статукво

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 562 Неутрално

  "В правовата държава няма министър на истината"

  - Ето ви го "министерството на истината" у нас не толкова отдавна:

  Февруари 2009г.
  Управителен съвет на „Съюза на издателите в България":
  Тошо Тошев – Председател на УС
  Венелина Гочева – Зам. председател на УС
  Светлана Шаренкова - Зам. председател на УС
  Иво Прокопиев - Зам. председател и Главен секретар на УС
  Валери Запрянов, главен редактор на списание „Тема”
  Сашо Дончев, издател на в. „Сега”
  Степан Ерамян, управител на Издателски къщи „Марица” и „Струма”
  Тодор Батков, издател на в. ”Стандарт”
  Петър Манджуков, управител на ПМ Прес ООД– издател на в. „Дума”
  Валентин Панайотов, издател на в. „Пари”.
  Николай Даковски, издател на в. "Новинар"
  Аксел Шиндлер, главен управител на Вестникарска група България“

  "в Съюза на изателите в България, който допреди години бе наистина влиятелна организация, се спазваше неписаното правило издателите да не се атакуват помежду си." !!!
  https://www.24chasa.bg/novini/article/5833941

 16. 16 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":Тези , които не зачитата законите и протестират срещу това , да се научава и казва истината и да с поема отговорност - те просто не желаят да живеят в ПРАВОВА ДЪРЖАВА , а в такава , подчинена на законите на Оруел :Предполатам , че господин Калпакчиев е да избирателното отношение на прокурорите - тези са НАШИ , а тези НЕ СА НАШИ !Тези могат да определят дали им "харесва " главния прокурор , а "онези " - не могат . И парадокса е , че не одобряват избора на г-н Гешев , освен няколко десетки юристи / при над 100 000 съдии, прокурори , следователи , адвокати унас / хора , явно свързани с обръчи и , медии или просто такива с гузна съвест , потенциални жертви на ПРОКУРАТУРАТА .За тях г-н Гешев НЕ Е УДОБЕН , защото е БЕЗКОМПРОМИСЕН КЪМ ЛЪЖАТА ! .
  —цитат от коментар 6 на doroteus


  Първо - това, че някой не е протестирал, не е изразил на висок глас НЕОДОБРЕНИЕТО си за бъдещия главпрок, НЕ ОЗНАЧАВА, че го одобрява, а означава следното - ако изрази това си неодобрение на глас, ще бъде низвергнат, разследван, ще му бъде сринато кариерното развитие, ще бъде натискан, тормозен и постоянно притесняван от лобито на господата Цацаров и Гешев! Второ - нито съм обвързан с каквито и да е обръчи, нито имам гузна съвест, нито съм потенциална жертва на прокуратурата, не смятам, че гусина Гешев е НЕУДОБЕН, а само НЕКОМПЕТЕНТЕН, НЕКАДЪРЕН, ПРИТЕЖАВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ НИСКО НИВО НА ОБРАЗОВАНИЕ, ОБЩА КУЛТУРА, КАЧЕСТВА, УМЕНИЕ, ДИПЛОМАТИЧНОСТ, ЗНАНИЯ и не на последно място - НЯМА СОБСТВЕНО МНЕНИЕ, а изпълнява само и единствено ПОРЪЧКИ. И не, не е безкомпромисен към лъжата, а постоянно я използва като средство срещу неудобни и превъзхождащи го интелектуално опоненти! :)

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3474 Любопитно

  До коментар [#1] от "lz2":

  Значи Боко тиквата? Той непрекъснато се оплаква, че някой му пречи, да съгради светлото капиталистическо бъдеще, най-вече за себе си и шайката около него!

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 562 Неутрално

  "По българската конституция, известно е, че монопол върху наказателното преследване има прокуратурата, т.е. срещу кого, за какво да се образува досъдебно или наказателно производство, решава прокуратурата. Доколкото прокуратурата е йерархична, единна и неделима, главният прокурор в крайна сметка е на края на веригата.

  Тоест кой ще бъде обвиняем решава главният прокурор."

  - Тц. Преди време Мая Костинбродска и ТВ7 /Бареков/ решиха кой ТРЯБВА да бъде обвиняем. При служебните недоразумения Илко Семерджиев и Стефан Янев решиха кои ТРЯБВА да бъдат обвиняеми. Отново с подкрепата на удобни медии. Скоро "Суджукгейт" започна по сигнал на Антон Проданов, отново с много медиен шум - https://dariknews.bg/novini/bylgariia/sudzhukgejt-zapochna-mesariat-ot-dobrich-se-oplaka-ot-represiia-2150684
  Скоро след това самия Антон Проданов беше арестуван за данъчни престъпления. За това обаче медиен шум по-скоро нямаше.

  Продължете си сами за по-новите гейтове.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 562 Неутрално

  "По българската конституция, известно е, че монопол върху наказателното преследване има прокуратурата, т.е. срещу кого, за какво да се образува досъдебно или наказателно производство, решава прокуратурата. Доколкото прокуратурата е йерархична, единна и неделима, главният прокурор в крайна сметка е на края на веригата.

  Тоест кой ще бъде обвиняем решава главният прокурор."

  - Тц. Преди време Мая Костинбродска и ТВ7 /Бареков/ решиха кой ТРЯБВА да бъде обвиняем. При служебните недоразумения Илко Семерджиев и Стефан Янев решиха кои ТРЯБВА да бъдат обвиняеми. Отново с подкрепата на удобни медии. Скоро "Суджукгейт" започна по сигнал на Антон Проданов, отново с много медиен шум - https://dariknews.bg/novini/bylgariia/sudzhukgejt-zapochna-mesariat-ot-dobrich-se-oplaka-ot-represiia-2150684
  Скоро след това самия Антон Проданов беше арестуван за данъчни престъпления. За това обаче медиен шум по-скоро нямаше.

  Продължете си сами за по-новите гейтове.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5111 Неутрално

  До коментар [#19] от "plebs":

  Тонка , тремор ли имаш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3941 Неутрално

  В правовата държава коректив на лъжата и демагогията, се явява самото общество, с неговата нетърпимост към тъмните схеми на управляващата клика !

 22. 22 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Гешев е олицетворение на МРАКОБЕСНИЧЕСТВОТО, а не "безкомпромисен към лъжата".
  Както пише един с ниско чело по-горе. Пожелавам му копоите на Гешев да го хванат за нещо. Пък било то и истина.

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Адвокатите на истината...

  "Стефан Софиянски ще се яви с нов защитник пред съда утре, научи "Сега". Кметът ще бъде представляван пред апелативния съд и от адвокат Даниела Доковска..." - http://old.segabg.com/article.php?issueid=1187§ionid=2&id=00008

  Делото срещу Масларова - "Според адвокат Лулчева, която защитава Масларова,..." - https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/12/15/2670642_sled_blizo_petgodishna_sudebna_saga_emiliia_maslarova/

  Адвокат Лулчева сега защитава Иван Тодоров от ТАД груп. Ина Лулчева е съдружник в „Доковска, Атанасов и съдружници“

  „Адвокат Ина Лулчева, по-известна като защитника на мафиотите, пое случая и на бившия премиер Сергей Станишев. Лидерът на БСП бе обвинен за изчезването на седем папки с клосифицирана информация от кабинета му, в МС. Паралелно с делото на Станишев, Лулчева отговаря и за защитата на Алексей Петров – Трактора. …“ Брендо, Ковачки, Луканов и т.н. - http://skandalno.net/stanishev-i-aleksej-petrov-s-obsht-advoka-11327/

  „Пред Висшия съдебен съвет (ВСС) на ул. “Екзарх Йосиф” 12 вчера се събраха хора, облечени с тениски на “Демократична България” и с професионално изработени плакати “Да спрем Гешев - новата бухалка!”. Те поискаха прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да оттегли кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.
  “Политическият натиск е напълно заслужен”, обяви лидерът им Христо Иванов, бивш министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов. Неговата партия е продукт на т.нар. адвокатско лоби, като “бащата” е Георги Атанасов, съдружник в кантората “Доковска, Атанасов и съдружници”….“ И Ина Лулчева!
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7577121

 24. 24 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 713 Неутрално

  В правовата държава няма и г-жа Лъжа.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 25. 25 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#16] от "dedo_goshko":

  "не смятам, че гусина Гешев е НЕУДОБЕН, а само НЕКОМПЕТЕНТЕН, НЕКАДЪРЕН, ПРИТЕЖАВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ НИСКО НИВО НА ОБРАЗОВАНИЕ, ОБЩА КУЛТУРА, КАЧЕСТВА, УМЕНИЕ, ДИПЛОМАТИЧНОСТ, ЗНАНИЯ и не на последно място - НЯМА СОБСТВЕНО МНЕНИЕ, а изпълнява само и единствено ПОРЪЧКИ. И не, не е безкомпромисен към лъжата, а постоянно я използва като средство срещу неудобни и превъзхождащи го интелектуално опоненти! :)"

  ++++++

  Тъкмо обмислях как точно да го кажа и Вие сте ме отменили. Признавам, нямаше да успея да се изразя толкова добре. Благодаря Ви, че Ви има.

 26. 26 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 748 Неутрално

  нямам вяра на Калпакчиев.

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  Е да, ама ние все още НЕ сме правова държава. Светиня му, ръководи всичко, все едно е ЕООД, а не държава. АЗ реших, АЗ дадох, АЗ открих, АЗ ще построят - АЗ, АЗ, АЗ. А когато стане издънката на АЗ-ът, заради глупави и некадърни решения на него и обкръжението, веднага става ТЕ са виновни.

 28. 28 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 649 Неутрално

  В държава с трайно установена режимна форма на управление, придобила известност като демоКРАТура, прокуратурата по правило е бухалката срещу неудобните и изпълнява указанията на кукловодите. Нещо ме кара да си мисля, че кукловодите се опитват да бетонират господството си по модела на Ердоган. Да интерпретират случилото се в Турция с така нареченият военен преврат, от който Ердоган се възползва брутално и превърне парламентаризма в президентско еднолично управление, с намерение да господства цял живот и да бъде наследен от синовете си. Понеже няма как да се случи театър с военен преврат в БГ, изглежда кукловодите измислиха формулата с едноличното управление зад прокурорско монополизиране на цялата власт, като си инсталираха кукла прокурор, демонстриращ твърда ръка, което е мечтата на голяма част от населяващите територията. Измислиха си и терористи, като повод, вместо да се затрудняват с военен преврат. И без това от военните ни нищо не става. Има всички признаци, че в ход е предварително обмислен план за разширяване на кръга от терористи, тъй като това с хакването на НАП не е достатъчно. Така направи и Ердоган. Така прави и Путин. Някой мисли ли, че в цялата тази постановка Москва ще остане настрана и ще изпусне да ни подчини така, както тя си знае? Кадровите промени от известно време говорят, че се одобряват/предлагат кадри директно от руското посолство. Случаят с "хакването" е типично кагебейски сценарий. Случайно ли дойде новината от Русия тези дни, че Южен поток ще се рестартира и твърдо ще мине през България? Случайно ли БСП се обявиха отново за отпадане на санкциите срещу Русия? Съвсем очевидно е, че джавкането между БСП и ГЕРБ е театрално. Иначе под масата цари пълен синхрон. Има и художествени отклонения с покупката на F16 да се угоди на американците, да не вземат да объркат замисъла за прокурорска република. Ако хипотезата ми е вярна, то до една година доказателствата ще изплуват, маскирани като целесъобразни за националната сигурност, представени като реформи, съпроводени с демонстративни наказания по модела на Иванчева/Вишински.

 29. 29 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 649 Неутрално

  В държава с трайно установена режимна форма на управление, придобила известност като демоКРАТура, прокуратурата по правило е бухалката срещу неудобните и изпълнява указанията на кукловодите. Нещо ме кара да си мисля, че кукловодите се опитват да бетонират господството си по модела на Ердоган. Да интерпретират случилото се в Турция с така нареченият военен преврат, от който Ердоган се възползва брутално и превърне парламентаризма в президентско еднолично управление, с намерение да господства цял живот и да бъде наследен от синовете си. Понеже няма как да се случи театър с военен преврат в БГ, изглежда кукловодите измислиха формулата с едноличното управление зад прокурорско монополизиране на цялата власт, като си инсталираха кукла прокурор, демонстриращ твърда ръка, което е мечтата на голяма част от населяващите територията. Измислиха си и терористи, като повод, вместо да се затрудняват с военен преврат. И без това от военните ни нищо не става. Има всички признаци, че в ход е предварително обмислен план за разширяване на кръга от терористи, тъй като това с хакването на НАП не е достатъчно. Така направи и Ердоган. Така прави и Путин. Някой мисли ли, че в цялата тази постановка Москва ще остане настрана и ще изпусне да ни подчини така, както тя си знае? Кадровите промени от известно време говорят, че се одобряват/предлагат кадри директно от руското посолство. Случаят с "хакването" е типично кагебейски сценарий. Случайно ли дойде новината от Русия тези дни, че Южен поток ще се рестартира и твърдо ще мине през България? Случайно ли БСП се обявиха отново за отпадане на санкциите срещу Русия? Съвсем очевидно е, че джавкането между БСП и ГЕРБ е театрално. Иначе под масата цари пълен синхрон. Има и художествени отклонения с покупката на F16 да се угоди на американците, да не вземат да объркат замисъла за прокурорска република. Ако хипотезата ми е вярна, то до една година доказателствата ще изплуват, маскирани като целесъобразни за националната сигурност, представени като реформи, съпроводени с демонстративни наказания по модела на Иванчева/Вишински.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3392 Неутрално

  Най-голяма гюрултия за правова държава вдигат тия, които въобще не зачитат правото и законите!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  В статията се говори за свобода на словото, а не за правото ти да се изцепваш. Твоето право не е нарушено.

 31. 31 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 309 Неутрално

  [quote#5:"lz2"][/quote]

  Парцал, я се замисли кой се бърка, бе, дроб безподобен! Изказването на мнение за теб е намеса, а? Изненада - Всеки има право на мнение, това è ти нямаш свое собствено, си е твой проблем! МАрда гнусна си беше като малка кифла, марда си и остана като дърт трол, Пенке!

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  Нито пък медиите се изявяват като последна инстанция или говорител на истината. :)

 33. 33 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1340 Весело

  Ех, очаквах че нещо ще споменат за Европейския съюз, за киберкомисар Габриел, и за бюджета за борбата с фалшивите новини по времето на хибридната война :)

  Бог да благослови Америка за България!
 34. 34 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  А какво ще ще кажеш за репликата на другаря Борисов към Кокинов: "Не ми се смей, сами си го избрахте", а другарю милиционер-моралист?

  Дедо Крум
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Липсата на "Министър на истината" е голям пропуск. Трябва да се създаде подобно Министерство.То и сега си имаме не един, а няколко Министри на истината, но те са неофициални. Далеч по-добре е да има един официален, който поне да е явен и да знаем "кой говори истината".

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 37. 37 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":
  "Ами като начало само ще ти кажа, че нямате никакво право да се месите в избора на главен прокурор-ПО ЗАКОН! Ама на вас не ви пука за законите! "

  Ееееей . . . 'ма как я извади тая "мъдра" мисъл от протогънката в главата си?!
  Ти, "Умнико", откога казваш на назначението "Избор"? Между кой и кой го "избираха" милиционерите от Магнаурската школа, за които си знаем, че са "биещото сърце на Партията"?

 38. 38 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Тези прокурори, главни и по-малко главни, защо не седнат да понаучат законите?...

 39. 39 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":

  Виждам, че нещо си чел. Ама четенето с разбиране е по-друго нещо. Важното е, дали си разбрал, каквото си прочел?
  Явно не си! Щом не можеш да направиш паралел между Онова министерство на истината и "постулатите" на днешния ни "главпрок", заедно с кандидатът за овакантяващата му се длъжност, зле си!

 40. 40 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2804 Весело

  "Не може да се търсят ограничения в свободата на словото според това, дори да приемем, че издателят е обвиняем, при положение че главният прокурор е този, който може да направи в една държава всекиго, когото реши, обвиняем."

  Типична манипулация. Като го погледнеш- блести от логика. Но като вкараш в схемата и хронологията, се получава това, което си е!
  Що ли? Ами щото по някаква странна закономерност, всички заподозрени започват да реват за свободата на словото, СЛЕД като са станали обвиняеми.
  За мен, с това всичко е казано!

 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  Много смислен и сиелн текст, ама на цацата, както и на бъдещия му приемник и тези които стоят зад гърба им не им пука.
  За да им запука, трябва НИЕ, не някой друг, да гласуваме след като сме помислили добре за кого да дадем гласа си, да протестираме когато ни гледат в очите и ни правят на идиоти, въобще да бъдем активни.
  Може и да не бъдем, но тогава ще трябва да си мълчим и ( който я има) да си пием ракийката и да гледаме чалгарите как си развяват знамето.

 42. 42 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Най-голяма гюрултия за правова държава вдигат тия, които въобще не зачитат правото и законите!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Дори и така да е, макар че не съм съгласен, да суспендираме правовата държава заради тях, е МНОГО, МНОГО ПО-ЗЛЕ! Магистратите не са полубогове, че да ги защитаваме за всичко и срещу всеки, те не са над обществото!

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7700 Неутрално

  Че каква правова държава е България?

 44. 44 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Напразни усилия, Калпакчиев.

 45. 45 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#41] от "tsvetko_51":

  Водачите на "бунта" кои ще са измежду изброените: Прокопиев?, Владимирова?, Дайнов?, Панов? Или Христо Иванов?!:)Както Калпакчиев, така и хората с неговия профил, са твърде малки, но шумни. Не знам колко е зависим и пробит съда, но съпругата на Лозан Панов спечели делото, нали? А и това, което излиза напоследък от прокуратурата, също не говори лошо за нея. Май е време да се върне службата на селския глашатай, а и на идиота.

 46. 46 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 869 Весело

  Напразни усилия, Калпакчиев.
  —цитат от коментар 44 на zidar


  Прав/а си ... Не са много хората, които могат да проумеят това, което е написал и аргументирал Калпакчиев ... И във форума не съм сигурен дали са мнозинство вече ... Е, феновете на Гешев не ги слагам в схемата с проумяването, защото те са като идола си, не особено умнички ... :):):):)

 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  DW, clubZ и трупата около Отвореното общество. Да ги бяхте поразнообразили малко!

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Калпакчиев би бил един достоен главен прокурор. Но мафията никога няма да допусне един интелигентен, честен и независим човек на този пост.

 49. 49 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  калин калпакчиевци, лозан пановци, христо ивановци и радан къневци са оплетени като свински черва.

  За това големите дела срещу едри мафиоти, олигарси, собственици на хакерски фирми и т.н. трябва да се гледат от специализираната магистратура и в никакъв случай от обикновения съд на горепосочените.

  Отдавна е ясно за всеки нормален българин, че българският съд е последната крепост на комунизма !

 50. 50 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1360 Разстроено

  Президентът Тръмп излиза в заслужена лятна ваканция, която ще прекара в голф имението си в Ню Джърси.

 51. 51 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#7] от "ironhorse":
  +++++++++++++++++++

 52. 52 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#7] от "ironhorse":
  +++++++++++++++++++

 53. 53 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1771 Гневно

  До коментар [#7] от "ironhorse":

  Прасетата да се готвят, защото Коледа наближава. Ще станат на пържоли...

 54. 54 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1771 Гневно

  До коментар [#49] от "faeton.":

  Неграмотнико, дори псевдонима си не можеш да напишеш правилно. Погледни в речника. Ако знаеш какво е речник...

 55. 55 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  "В правовата държава няма министър на истината"
  Правилно, но първо, държавата не е правова и второ, за истината си имаме един лъжец на върха на управлението.

 56. 56 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#54] от "murry":

  Както искам, така ще си пиша псевдонима бе, налъм !

  За това е псевдоним !
  Псевдоним = лъжливо, измислено име .

 57. 57 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1570 Любопитно

  До коментар [#6] от "doroteus":

  за КТБ къде е истината???

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 58. 58 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Този милиционер явно е много вещ в познаването на закона, но не и на Конституцията на България, според която : ,, цялата власт принадлежи и произтича от народа”! В КРБ никъде не е написано, че гражданите не могат да се изказват по отношение избора на главен прокурор! Въпреки, че българската конституция е ретроградна по отношение правото дитектна промяна на КРБ ,в съвременния конституционализъм се приема като необорима презумпция, че след волеизявление на народа може не само да се извършват прочени в конституционния строй, но дори да се прогласи нова конституция ! Това , обаче милиционерите от школата на МВР не го знаят, защото са обучавани да бият гражданите, а не на правни науки!

 59. 59 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#28] от "Анти Шишковци

  Според мен намесването на външни сили в този типично български проблем и касаещ функционирането на институциите в българската държава не е уместно. Негативното отношение към Прокуратура и Съд се споделя от около 80% от българските граждани, което би трябвало да превръща дискусията за тяхната реформа в национална кауза!

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK