Африканска чума и ловки схеми за милиони

Ще стане ли този случай обица на ухото на силните на деня?

© YouTube

Ще стане ли този случай обица на ухото на силните на деня?Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Едва след като на 7 август журналистката Генка Шикерова публикува в YouTube филм за свое разследване, което е трябвало да бъде излъчено по Nova, но е било спряно, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това е поредният случай, в който главният прокурор трябва да прочете нещо в пресата или интернет, докато пие сутрешното си кафе, за да предприеме мерки.


В 12-минутния филм на Шикерова и "Антикорупционен фонд", озаглавен "Война за трупове", се посочва, че от март 2018 г. досега държавата - чрез БАБХ - е похарчила близо 30 млн. лв. за обезвреждане на животински трупове. От филма излиза, че парите "отиват само в две фирми, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса и то с мобилни инсинератори, чийто капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите например". Двете фирми са "Син кръст 2016" (съсобственик е Борислав Лазаров, който е бил управител на "Волф 96", представител на ДИЦ и "Чистота София"), както и "Еко БГ СЖП" (собственост на съдружниците Димитър Манджуков и Димитър Димитров).
Допълнителни милиони за две фирми


Във филма се посочва, че първата фирма е собственик на два инсинератора, има капитал, по-малък от 2000 лв. към момента на сключване на договора; втората фирма е с капитал от 100 лв. и една инсталация към момента на сключване на договора, регистрирана 3 месеца по-рано. От БАБХ отказват коментар на тези "странни" факти. Чрез допълнителни анекси на двете фирми са възложени дейности, свързани с "усложнената епизоотична обстановка в страната по отношение на болестта чума по дребните преживни животни, проникването на африканската чума по свинете и птичия грип". Двете фирмите получават и още 17.5 млн. лева допълнително към предварително договорените средства.


Същевременно липсват доказателства, че инсинераторите действително са били използвани, а животинските трупове не са били просто заравяни в земята. От "Антикорупционния фонд" посочват, че подобно заравяне създава огромни рискове за околната среда, както и за разпространяването на зарази. Най-важният въпрос, който филмът поставя, е дали парите са изхарчени правомерно и дали БАБХ осъществява своевременен и ефективен контрол върху начина на обезвреждане и върху обработените количества.


Резултатите от разследването идват в момент, в който страната е засегната от африканска чума по свинете (АЧС). До този момент (към 8.8. 2019) са установени 30 огнища на африканската чума и са засегнати 126 000 свине. В началото на август заразата достигна и до Югозападна България. Текат протести. Застрашен е поминъкът на хиляди хора. Държавата, бизнесът и учени се обединиха около 3 мерки за справяне с чумата: регистрация на всички животни; проверка от експертни групи на състоянието на всички свинекомплекси и ферми в страната; контрол на популацията на дивата източнобалканска свиня.


Ситуацията обаче започва да излиза извън контрол, а критиките към неумението на държавата да овладее проблема се множат. Министър-председателят Бойко Борисов се опита в характерния си стил да прехвърли горещия картоф, като си измие ръцете. Той заподозря (без да приведе някакви доказателства), че чумата е вероломно "привнесена" от Румъния. Думите на премиера предизвикаха дипломатически скандал.


Мерки срещу онези, които "разлайват кучетата"


В този контекст за пореден път се убеждаваме колко важни и полезни за едно общество са свободните медии и разследващата журналистика. Разбира се, те могат да изпълняват тази своя функция успешно, когато не бъдат заглушавани системно от силните на деня. А България остава на дъното на класациите по свобода на словото. В тази на "Репортери без граници" през 2019 година сме на 111-ото място - преди нас са Ангола и Етиопия, а Косово ни изпреварва с 40 позиции.


Можем да предположим, че ако филмът на г-жа Шикерова бе излъчен по-рано и злоупотребите, за които става дума в него, бяха разследвани навреме, това би направило по-ефикасна и лесна работата на институциите в кризисни ситуации като сегашната около чумата по свинете. Вместо това Nova реши да се раздели с Шикерова, Миролюба Бенатова и други журналисти, които имат "лошия навик" да разлайват кучетата.


Тези, които се мъчат да оборят критиките, че Nova обслужва властта (медията наскоро стана собственост на г-н Домусчиев, за когото се смята, че е близък до премиера Борисов), ще възразят, че това е частна телевизия и тя има своя политика. Тя решава какво да излъчва и какво не. Но дали този "принцип", тази "защитна теза" важи в случаи, в които например в журналистически материал се изнасят данни и факти, които говорят за извършвани престъпления?


Вместо да служи на обществото, четвъртата власт в България е изправена пред доста лесна за разрешаване екзистенциална дилема: доходоносно "кооптиране" с "политическия елит" или полунелегална, полупартизанска дейност (която по дефиниция е "живот на ръба на оцеляването"). Ясно е, че тези собственици на медии, избрали да играят по свирката на властимащите (или да тропват заедно с тях хорце), трябва да "катапултират" "немирните" журналисти - тип "шило в торба". Така вместо обществото да научава истината, се санкционират онези, които дръзват да смятат, че социалният статус и връзки на разследваните не трябва да издигат непревземаем защитен вал около тях.


Дали непохватният опит да се сложи под похлупак филмът на г-жа Шикерова ще промени нещо в позитивен план - в начина, по който работят медиите в България? Ще стане ли този случай обица на ухото на силните на деня? Възможно е, но се съмнявам. ЕС отпуска нови милиони на България за справяне с чумата по свинете. Дали и тези пари няма да изтекат в пясъка, чрез някаква "ловка схема"?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1237 Весело

  То да бяха тия 30 тина милиона само!!! Пък и тея мамалигари да ни натресълт тая чума.....)))

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6036 Неутрално

  Поредните крадливи схеми на ГЕРБ са осветени. Чакаме действията на етичната комисия , бойко и СП.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2640 Весело

  " досега държавата - чрез БАБХ - е похарчила близо 30 млн. лв. за обезвреждане на животински трупове" - то, за милионите се знае, но за това, че изчанчиха хорицата все едно са престъпници, че се самозадоволят въпреки държавата, че поколението, което се чуди защо тоя "заден двор" е толкова значим, едва ли някога ще рупа еко свинско, че т.н. БАБХ по документи оправя всичко, а реално не знаят какво се случва, че уж добрата производствена практика в био фермите не трябва да допуска каквито и да са отклонения от технологията, а пък прасетата са оказват заразени, че... Е, рекламират по ТВ "Бейб", поне розовите очила ще разсеят от чумата дори тези, ОПравили и милионите. Цирк "Буш" в държавата продължава...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Държавност означава работещи структури от държавното управление, осъществяващи политики за непрекъснато усъвършенстване на процесите за ефикасно постигане на предварително заложени цели. Когато управлението е пропито от свръх корупция, превенцията е невъзможна и е налице висока честота на периодиката на кризи. В случая, поредната криза е причина за проверка на отделен сектор по принуда, за имитация, която ще доведе най-много до изгарянето на някой предварително определен за целта бушон, както се случи при предишната криза с кравите или овцете, няма значение. Тогава жертвено бяха уволнени хора, които искаха да има ред в това министерство. Но ако се разрови по-надълбоко в МЗХГ, ще стане бързо бързо ясно, че цъкат бомбени механизми във всички сектори. Като финансиране на виртуални пчелини, виртуални стада, (един ушен маркер на крава се вижда едновременно на няколко места върху картата на БГ), далавери с язовири, гори и всичко, за което отговаря министерството. Умишлено поддържане на неработещи информационни системи с цел недопускане на ефективен контрол на разходите (системата се прави и поддържа не случайно от същата фирма, която поддържаше и системите на Агенцията по вписване, довела до кризата с блокирането и, и всяка година получава милиони за това. Сега Валери Симеонов е поел задължението чрез своята метреса, на която и възложиха да отговаря за информационните системи като вицепремиер за цялата държава, да вкара фирмата и в здравеопазването и електронното правителство, което между другото се прави така, че да обслужва отделни лобита с криминални характеристики). С просто око се вижда, че в МЗХГ координацията в "усвояването" се прави под масата (на тъмно) между мегадирекцията за статистическа стъкмистика, агенцията по безопасност на храните и държавен фонд земеделие по същата схема, по която координирано си взаимодействат митниците и приходните агенции под вещия контрол на МФ.
  МЗХГ, МФ и МЗ са едни от първите министерства, които след 89-та практически станаха собственост на ДПС. Един бивш министър на финансиите се опита да опише в издадена от него книга, как държавата не е могла да се справи с всички мафии по времето на неговото министерстване и получи покана от КОНПИ да си доказва разходите. Мафиотизирането е известно на всички служби, носещи гръмки имена за борба с корупцията, както и цацаратурата и естествено на всички министърчета и премиерчета, които всъщност са част от мафията, превзела изцяло държавата. На захлупеното племе му е все тая.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  Кражби, далавери, рекет, рушвет. На всяко ниво на местната и централната власт. Ей така се раздават стотици милиони на нашите хора и фирми, а ако стане издънка, отново следват оправдания, колко лоши били предните управляващи. Как Станишев, Путин, румънските туристи, лошия мат'рял, сушата, кишата и международното положение, клатят (сигурно изотзад) властта и демокрацията у нас. Как Тиквоний и останалата шайка около него, се борят да оправят държавата, ама лошите(все едно кои са те) пречат на геройските им усилия. Каквото и успешно и положително да се е случило в последните 10г в България, то е ВЪПРЕКИ идиотизмите, простотиите и щуротиите, сътворени от ГЕРБ - мафията на родината ни.

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Просто невероятно ми се струва НЕПРИМИРИМАТА ГЕНКА ШИКЕРОВА за изпълнява ПОРЪЧКИ на АНТИКОРУПЦИОННИЯ ФОНД !По добре би било , да се направи филм или да се напише , че ако продължаваме в същия дух да хулим хората , които се опитват да спасят нещо - ЩЕ ПРЕВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА СИ В "ЛЕПРАРИУМ " / за който не знае - място където здравите хора не стъпват , защото там са изолирани "ПРОКАЖЕНИ "!

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  Далавера за десетки милиони, представяща за резултат фиктивни пепел и дебели отчети. Апотеоз на Българския начин на управление...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1772 Неутрално
 9. 9 Профил на kumanistan
  kumanistan
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Е, сега вече "Нова" може да излъчи филма. Щом Цацаров го е благословил.

 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1493 Весело

  Глупости. На този етап работеща държава означава прокуратура и съд да вкарват в затвора гърбави калинки и румени сатаниши в затвора. Всичко друго е цирк...

  Дано при следващия опит узреем за нуждата от лустрация.

 11. 11 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#9] от "kumanistan":

  Сега вече филмът ще й струва колкото едномесечна издръжка. Ако аз съм на Генка Шикерова.

 12. 12 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":

  Виж моя коментар № 8 - същото, казано с 3 думи. В 21 век никой не чете Война и мир.

 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  То да бяха тия 30 тина милиона само!!! Пък и тея мамалигари да ни натресълт тая чума.....)))
  —цитат от коментар 1 на angeles  Румънските туристи летуват и в Гърция, но там няма чума по свинете, както и в съседните Северна Македония и Сърбия .
  Така ще бъде, защото от една страна е мафията и некадърните за нищо калинки, а от друга сме ние - мат'реяла и докато си избираме " по-малкото зло " !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#10] от "puknatastotinka":

  И кого ще илюстрираме? Трябвало е да сме зрели през 1989. Сега след дъжд качулка.

 15. 15 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1772 Весело

  До коментар [#13] от "niksan1":

  Ами аз всеки път избирам доброто, ама него го няма ...
  Много умно беше, впечатли ме :)

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  "Двете фирми са "Син кръст 2016" (съсобственик е Борислав Лазаров, който е бил управител на "Волф 96", представител на ДИЦ и "Чистота София"), както и "Еко БГ СЖП" (собственост на съдружниците Димитър Манджуков и Димитър Димитров)."

  :-)
  Мила родна картинка!

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  " Същевременно липсват доказателства, че инсинераторите действително са били използвани, а животинските трупове не са били просто заравяни в земята. От "Антикорупционния фонд" посочват, че подобно заравяне създава огромни рискове за околната среда, както и за разпространяването на зарази. Най-важният въпрос, който филмът поставя, е дали парите са изхарчени правомерно и дали БАБХ осъществява своевременен и ефективен контрол върху начина на обезвреждане и върху обработените количества."


  Та значи румънските граждани, дето минавайки транзит през нас, спирали да се хранят край пътя, и ставали разпространители на заразата, те били именно виновниците според премиера, така ли ? Ето как в основата на поредното бедствие за държавата ни, стоят мултимилионни корпоративни интереси на престъпници, толерирани от властта !

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  " В 12-минутния филм на Шикерова и "Антикорупционен фонд", озаглавен "Война за трупове", се посочва, че от март 2018 г. досега държавата - чрез БАБХ - е похарчила близо 30 млн. лв. за обезвреждане на животински трупове. От филма излиза, че парите "отиват само в две фирми, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса и то с мобилни инсинератори, чийто капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите например". Двете фирми са "Син кръст 2016" (съсобственик е Борислав Лазаров, който е бил управител на "Волф 96", представител на ДИЦ и "Чистота София"), както и "Еко БГ СЖП" (собственост на съдружниците Димитър Манджуков и Димитър Димитров)."
  Та като казвам как се обслужва моделът на сараите - ето подобни примери имам предвид. Тук са намесени познайници, близки до Вълка, съдружник на почетния, различни комунистически величия, винаги част от схемите на Позитано, както, то се знае, и схемаджии от ГЕРБ....С една дума : свински черва ! Оплетени именно така, задружни да грабят от всички нас, престъпници, свикнали да крадат милиони, а проблемите с африканската чума - там да се оправят хората както могат.......

 19. 19 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Абе как след подобен филма се намират ГЕРБави тролове да напишат потресаващи глупости не разбирам. На вас ГЕРБавите верно са ви изтръгнали и сърцата, и мозъците.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 20. 20 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Глупости. На този етап работеща държава означава прокуратура и съд да вкарват в затвора гърбави калинки и румени сатаниши в затвора. Всичко друго е цирк... Дано при следващия опит узреем за нуждата от лустрация.
  —цитат от коментар 10 на puknatastotinka


  И аз така твърдях известно време, можеше да вземем за пример Чехия, но при нас вече изпуснахме дори последния влак. Държавните капитали, наследени от комунизма, отдавна са в ръцете на бившите комунисти, но като частни. А относно заемането на държавни постове, комунистите отдавна са с нова маска, на която пише ГЕРБ, така че лустрация йок, просто няма кого да лустрирате.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 21. 21 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Значи имаме разследване, което е хубаво. Имаме и един репортер или журналист или писер (Петър Чолаков) не го знам къв е, който ми прави резюме на филмчето. Някъде по средата на "писмото си" почва да ми обяснява за 111 място на България по свобода на словото. Накрая завършва с чудене, дали нещо щяло да се промени.
  Ами господин Чолаков, ако всики който се наричат журналисти са като ва,с нищо няма да се промени. Едните използвали ситуацията за да захлебат с 30 млн., другите да ми обяснява колко били репресирани.
  Този репортаж повдига хиляди въпроси на които вие журналистите сте длъжни да дадете отговори. Трябва да тръгнете като мухи след лайно и да рзнищите тази случка до най-малката подробност, ама не. По-лесное е да се храчим и да се правим на репресирани и да тръбим как няма жирналистика.
  Е няма да има щото чакате някой нещо да направи и вие да се възползвате.
  Както прокуроа се активира след репортажа, така и вие. Принципно никаква разлика

 22. 22 Профил на bobacko
  bobacko
  Рейтинг: 8 Весело

  Домудчиев и Пеевски към Борисов за разследванията на, Генка Шикерова и : Ние ги спираме , а ма те ги пускат.

 23. 23 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Шикерова кой я държи сега?

  нали не е в Нова ТВ вече?
  кои я храни?

 24. 24 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 728 Неутрално

  В очакване на Ивайло - накрая ще стане така, че вместо умните, красивите и образованите - свинарите ще свалят шайката.

 25. 25 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Шикерова кой я държи сега?нали не е в Нова ТВ вече?кои я храни?
  —цитат от коментар 23 на WWW


  До коментар [#23] от "WWW":

  Защо пък някой трябва да я храни ???

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  Колкото повече притискат герберите толкова повече ще се засилват криминалните схеми тип "ден-година храни"! Стават все по-брутални!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#23] от "WWW":

  Аз я държа. Проблеми, мъжленце?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 28. 28 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Тоя филм със европейски средства вече сме го гледали, превърна се
  във много сезонен сериал !!!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#23] от "WWW":
  Само клиничен дебил и скудоумец може да напише такъв коментар като твоя.
  Значи, ако някой показва кражби, далавери, корупция, то задължително му се плаща. Сигурно за да очерня прогресивния ни строй и любимите държавни ръководители!
  Това гербо-комунистите еша си нямате! Няма такива формени и*д*и*оти като вас!

 31. 31 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6043 Неутрално

  Разбира се, някои ще се пооблажат

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Каквото и да говорят , става въпрос за пари.

 33. 33 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Леле мале , вече не знаем накъде !
  По форумите пишем и четем за оръжейните опити и ужасите с полицейски издевателства срещу мирни демонстранти в Русия и се надяваме на нещо по-добро в бъдещето , а я ми кажете накъде отиваме ние в БГ с тази идиотска корупция която всеки божи ден ни прави още по-нещастни ?
  Та както ми изглежда Русия за едно, а БГ за друго май отново за лошото сме заедно.
  Наистина звучи парадоксално да се сравняват две те страни , безпорни са тоталитарното заглушаване на истината и липса на свободни медии и в двете страни.
  На хората вече им дотегна фалшивото отразяване на обществения живот ! Много жалко ! !

 34. 34 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1686 Гневно

  Гарантирано от ОПГ ( Организирана Престъпна Група ) ГЕРБ! Където и да разровиш - вони...

 35. 35 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#23] от "WWW":Само клиничен дебил и скудоумец може да напише такъв коментар като твоя. Значи, ако някой показва кражби, далавери, корупция, то задължително му се плаща. Сигурно за да очерня прогресивния ни строй и любимите държавни ръководители!Това гербо-комунистите еша си нямате! Няма такива формени и*д*и*оти като вас!
  —цитат от коментар 30 на Gai-jin


  ... излагаш се, значи... коментарът на WWW е иронично-иносказателен... ако не се справяш сам, ще ти превеждам ))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 36. 36 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Каквото и да говорят , става въпрос за пари.
  —цитат от коментар 32 на Роси


  ... то и с Истамбулската Конфекция е същата работа... за париците ламтите.... мхм )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK