Вижданията на кандидата за главен прокурор противоречат на конституцията

Пловдивският адвокатски съвет апелира колегите си в страната да изразят позиция.

© Адвокатски съвет - Пловдив

Пловдивският адвокатски съвет апелира колегите си в страната да изразят позиция."Дневник" публикува становището на Адвокатския съвет в Пловдив, представено от неговия председател - адвокат Иван Демерджиев. Поводът за него е интервюто, дадено за БНТ на 23 юли от издигнатия единствен кандидат за главен прокурор - Иван Гешев, както и липсата на официална позиция от органите на адвокатурата по изразените от Гешев виждания. Адвокатският съвет в Пловдив е втората по големина колегия в страната след София и е приела становището с решение № 264 от 08.08.2019 г. Ето пълния му текст:


С решение от 19 юли Висшият адвокатски съвет е приел Становище относно качествата, които трябва да притежават кандидатите за главен прокурор на Република България, обосновано от обстоятелството, че адвокатурата всякога е длъжна за вземе становище по обществено значими въпроси, какъвто без съмнение е предстоящият избор на главен прокурор, както и че за всички български граждани и юридически лица е от значение, кой ще бъде следващият главен прокурор с оглед функцията му да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори (чл. 126, ал.2 от Конституцията на Република България).


В становището на Висшия адвокатски съвет се посочват
изискванията, на които следва да отговаря личността на бъдещия главен прокурор.


Считаме, че тези изисквания отговарят в пълна степен на очакванията на правната общност и в частност на адвокатурата, както и на обществото към личността на бъдещия главен прокурор, затова се присъединяваме изцяло към тях.


На 23 юли в интервю, дадено за БНТ, издигнатият единствен кандидат за главен прокурор – г-н Иван Гешев, заявава следното: "Но г-жа Лулчева нали не забравяме, че е адвокат на един от най-богатите обвиняеми и подсъдими престъпници, като лицето, което вие наричате Брендо. Нейната работа е да защитава и да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината. Спазването на принципа на обективната истина е задължение само на съда и прокуратурата. Моята работа е да ги арестувам, нейната работа е да ги спасява. Естествено е, че тя няма интерес от една работеща прокуратура. Става въпрос за интереси." В същото интервю, г-н Гешев заявява още: "А по отношение на г-н Борисов не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени."


В качеството си на орган на Адвокатската колегия - Пловдив, чувствайки отговорността си пред нашите колеги и българското общество,


заявяваме категоричното си несъгласие с прокламираните от г-н Гешев позиции,


които намираме за недопустими изказвания от страна на кандидат за главен прокурор.


Позволяваме си да припомним на г-н Гешев, че в редица свои решения Конституцинният съд е изяснил, че положението на адвокатурата е уредено в конституцията. То позволява на адвокатите да бъде предоставено от закона особено правно положение, което да им даде възможност да изпълняват пълноценно основната си функция – да подпомагат гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси. В правовата държава необходимостта от особено уважение и специално съдействие на адвокатите не може да бъде отречена предвид особено важната им роля в защитата на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица.


Разпоредбата на чл. 29, ал. 1 от Закона за адвокатурата предвижда право на адвоката да бъде приравнен със съдията по отношение на дължимото му уважение и съдействие. Такова уважение и съдействие на адвоката се дължи от съда, органите на досъдебното производство, административните органи и другите служби в страната.
Приравняването на адвоката към съдия по отношение на дължимото му уважение и съдействие предпоставя наличието на нормативно уредено задължение на съдиите да се оказва особено уважение и съдействие, присъщо само на тях.


В светлината на изложеното напълно неприемливо е кандидат за главен прокурор да има разбирания за същността на адвокатската професия и фигурата и положението на адвоката, различни от залегналите в конституциятата. Считаме, че


функциите на прокурора не включват арестите на граждани, без да е доказана


в достатъчна степен тяхната съпричастност към извършването на определено престъпление. Българската адвокатура се бори за точното прилагане на законите спрямо всички и в много случаи е последната преграда пред посегателствата над правата и законните интереси на гражданите.


Противно на направените внушения в цитираното интервю, които продължават да се тиражират в различни медии, българската адвокатура има интерес от една работеща прокуратура, която осъществява функциите си изцяло в рамките, разписани от закона. Именно съвместната професионална работа на адвокатурата и магистратите е гаранция за спазването на закона и на правата на гражданите.


Принципът за разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества, върху което се изгражда съвременната правова държава и което е залегналж в българската конституция, а не е виждане на "десните екстремисти". Припомняме, че основният стремеж, залегнал в доктрината за разделение на властите, е


да се предпази обществото от тирания и да се защити свободата,


като се изключи възможността един човек или орган да обедини всички власти в ръцете си.


Друга важна цел е законите, които се изработват, да са в общ интерес на гражданите. Конституцията от 1991 г. в чл. 8 предвижда, че държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна. Принципът за разделение на властите, според мотивите на Решение № 6 от 22 април 1993 г. по к.д. № 4 от 1993 г. на Конституционния съд, е метод за оптимално функциониране на държавната власт чрез разграничение на функции, които предопределят компетентността на държавните органи, и за предотвратяване на произвола, който би засегнал свободата на гражданите.


Очевидно на фона на изложеното е, че изразеното в цитираното интервю разбиране на заместник-главния прокурор и кандидат за главен прокурор за разделението на властите е в противоречие с основни принципи на държавното устройство и управление, залегнали в българската конституция.


Ето защо, като подкрепяме изцяло изразените позиции от множество колеги (включително уважавани членове на нашата колегия) срещу посочените становища на г-н Гешев по горепоставените въпроси в интервюто му, дадено за БНТ на 23 юли, апелираме към Висшия адвокатски съвет


да заяви изрична и отговорна позиция дали личността на г-н Гешев отговаря на критериите,


залегнали в приетото на 19 юли Становище относно качествата, които трябва да притежават кандидатите за главен прокурор.


Призоваваме Висшия съдебен съвет, при обсъждането на кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор, да вземе предвид изразените от него позиции в цитираното интервю при формиране на преценката дали отговоря на изискването за високи професионални и нравствени качества в степента, изисквана за фигурата на главния прокурор.


Използваме случая да изразим и позицията си, че


несъвместимо с принципите на правовата държава и презумпцията за невиновност е да бъдат изнасяни в аванс и извън контекста отделни доказателства,


събрани по висящи наказателни производства с цел да се внуши виновността на лице, което не е осъдено с влязла в сила присъда за съответното деяния. Подобен подход грубо подрива авторитета на съдебната власт и неоправдано и силно засяга правата на обвиняемите, за които с пълна сила действа презумпцията невиновност, която подобно на принципа на разделението на властите е основополагаща за съвремената правова държава.


Апелираме към всички адвокатски колегии и колеги в страната, които се чувстват обществено ангажирани и отговорни, за изразят своята позиция по поставените въпроси, което ще позволи за главен прокурор да бъде избрана личност, отговаряща в най-пълна степен на критериите и очакванията на правната общност, както и на българското общество!


адв. Иван Демерджиев, председател на Адвокатския съвет в Пловдив


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Полека лека ще изградим общество ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5505 Неутрално

  хайде гробарските тролове - бързо на барикадата ! Особено другарката без ЛОГИКА от САК !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  "не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени."

  Е не е ли кретен?Според него конституцията на РБ е екстримистка (без значение лява или дясна).

 4. 4 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  И какво от това?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 5. 5 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Поредната статия против Гешев. Ставате смешни. Май много ви е страх от Гешев. Треперете.

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6712 Неутрално

  Похвално! Добре е цялото съсловие да вземе отношение по случая "Гешев"

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Не всички българи са роби на един дебел, грозен (продължението - в сигнатурата ми).

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 8. 8 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 550 Любопитно

  Интересно, но защо не публикувахте така едно към едно и изявленията на други колегии и гилдии, които го подкрепят?

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4238 Весело

  Ха ха че кой я бръсне Конституцията за нещо?!
  Конституцията е изоставеното детенце на мутренско/ феодалния български обществен строй!

  klimentm
 10. 10 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#8] от "zidar":

  Защото собственика на тези медия е клиент на прокуратурата

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4238 Весело

  На 10 юни 1990 година назначихме отново БКП да направят новата ни конституция под мъдрото ръководство на гиньоганевци! Сега сърбаме тази попара!

  klimentm
 12. 12 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Поредната статия против Гешев. Ставате смешни. Май много ви е страх от Гешев. Треперете.
  —цитат от коментар 5 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Въобще не ми пука от Гешев, а за страх изобщо не става дума.
  Страхливи са прокурорите, които са му пряко подчинени.

  Жалко за такива хора.
  Страхувате се Вие, да не дойде друг кандидат

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#5] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Защо да ни е страх и да треперим от Гешев? Да не намекваш, че всички, които го критикуват, ще ги вкара в ареста? Ако това имаш предвид, значи и ти споделяш мнението, че Гешев не спазва законовите си правомощия, а преследва неудобните нему и на властта.

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4238 Весело

  До коментар [#10] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Ми ето аз не съм клиент на прокуратурата( за сега) ама не понасям Гешеф?!

  klimentm
 15. 15 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#12] от "nessarox":

  Гешев кара умнокрасавците и медиите близки до тях да треперят от страх.

 16. 16 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 754 Весело

  "не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени."Е не е ли кретен?Според него конституцията на РБ е екстримистка (без значение лява или дясна).
  —цитат от коментар 3 на George Svinarov


  Кретен е, обаче ,ако го признаят, излиза, че и те са кретени.
  Манталитет на робска душичка.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 17. 17 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 754 Любопитно

  Интересно, но защо не публикувахте така едно към едно и изявленията на други колегии и гилдии, които го подкрепят?
  —цитат от коментар 8 на zidar


  А подкрепиха го разбира се.
  Пряко зависещите от него прокурори му дадоха изцяло подкрепата си.
  Страх ли е или ?

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 18. 18 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#12] от "nessarox":Гешев кара умнокрасавците и медиите близки до тях да треперят от страх.
  —цитат от коментар 15 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  В Швейцария Гешев не играе , драги.
  Да опита -няма да боли........ много

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Гешев е ясен. Но да кажем, че и Цацаров, далече по-хитър, изповядва същите възгледи за неразделението на властите. Нали той се намеси в изборите с Костинбродската афера. Нали той се противопостави на политически процес като лустрацията и продължаването на давността за комунистическите престъпления. Нали той поиска преразглеждане на делото на убийците на Чората, или както там се казваше, затвърждавайки заварката между прокуратура и полиция като по времето на бай Тошо Правешки. Така че вижданията на кандидата за главен прокурор противоречат на конституцията, но са в синхрон с предшественика му и с тоталитаризма от Правешко-Московски тип.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3385 Неутрално

  А по отношение на г-н Борисов не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени."
  и "Противно на направените внушения в цитираното.." Гешев казва това
  "А по отношение на г-н Борисов, не споделям виждането на да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е една част от монетата, а другата част от монетата е взаимодействието в рамките на конституционните правомощия между отделните власти. И така функционира всяка нормална държава. Няма как съдебната власт и прокуратурата да постигне резултат в борба с корупцията на първо място, и с битовата престъпност и какво ли още не, ако няма взаимодействие в рамките на закона с която и да е от другите власти. "

  та успех с внушенията ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3385 Неутрално

  До коментар [#3] от "George Svinarov":

  не, комично е с изваден от контекста цитат да си вярваш, че с наети петима по форумчета ще поведеш народните маси.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 298 Неутрално

  УРА, другари. И днес статия за Гешев. А керванът си върви.

 23. 23 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Подкрепа за всички достойни членове на гилдията!
  Най-вече от вас зависи, държавата да не попадне изцяло, в ръцете на професионално-непригодни и функционално-неграмотни типове, като трите прасета и подготвяните да ги заменят.

  Защитете правото от безхаберието и простащината, на самозабравилите се.

 24. 24 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 418 Весело

  Не разбирам как нечии виждания могат да противоречат на конституцията? Нали точно в конституцията е защитено правото на мнение?!
  Когато някой работи в затворена система, каквато е прокуратурата, ще не ще, спазва правилата в нея. Дали са добри или лоши, това е друг въпрос. Този Гешев е продукт на тази система и вижданията му са се оформили, работейки в нея, т.е. много вероятно е и останалите в тази система да споделят тези виждания. Може да се окаже, че за да си вършат по-добре работата, разделението на властите е по-скоро проблем са тях. Монтескьо не е бил прокурор, ама Крум Страшни е изпълнявал и такива задължения, сякаш... :)
  Не съм чул прокурори да се месят при избор на председател на адвокатска колегия, адвокатите защо се месят. Нали има законна процедура? :)

 25. 25 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 731 Весело

  хайде гробарските тролове - бързо на барикадата ! Особено другарката без ЛОГИКА от САК !!!
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Че то от теб кух червен трол може ли някой да се дореди пръв на барикадата

 26. 26 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 973 Весело

  Тази лъжа повторена 100 пъти може и да стане истина, но само в главите на левите-зелени-автентично десни ;-)

  Ваденето на думи от контекста и последващата "унищожителна критика" е характерно за руските "тролзаводи" и българските "независими" медии... Дневник = ПИК, замо поръчката е друга...

  :-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 27. 27 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Трябва да се забрани преподаването на "Право" в школата в Симеоново, НБУ, ЮЗО, че такива като бившия шеф на ВАС Георги Колев и Иван Гешев (симеоново), Пеевски (ЮЗУ), прокурора със странното име Франтишек, побойник на деца (НБУ), а още колко ли има в съдебната власт, нанасят тотален погром.

  Трябва всички съдии, прокурори, следователи и адвокати, да се явят на нов изпит за правоспособност.
  Предполагам, че над 70 % са изхвърчали

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 28. 28 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 411 Любопитно

  Между другото не познавам нито един юрист, който да не е на мнение, че Гешев не схваща основни положения в правовата държава и е позор за правното образование.

  По-страшното е друго. Той брътви малоумия злобно, като изоглавен, с пяна на уста ПРЕДИ да е избран. Схващате ли какво ще стане ако позволим да стане недосегаем за следващите 7 години с власт да коли и беси?

 29. 29 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Ваклин официално опроверга пред Правен свят, че е продал апартамент на жената на Гешев, както и че той е строил сградата, в която е този апартамент. Пратил е отворено писмо и до Дневник, Медиапул, Сега, Офнюз, да видим дали ще го пуснат и кога...

 30. 30 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Ваклин официално опроверга пред Правен свят, че е продал апартамент на жената на Гешев, както и че той е строил сградата, в която е този апартамент. Пратил е отворено писмо и до Дневник, Медиапул, Сега, Офнюз, да видим дали ще го пуснат и кога...

 31. 31 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#28] от "nodjinn":

  Гешев НЯМА да е следващият Главен прокурор.

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5505 Неутрално

  До коментар [#27] от "ironhorse":

  Един полиграф би бил добро начало.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#30] от "zidar":

  Верваме му. Точно толкова, колкото и на т.н. Боко истината. (А и на цялата им пасмина, функционално-неграмотни типове)

 34. 34 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Йей, пинчери-герб пак са тук :)

  Обичам да грухтя и плюскам.
 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  "Но г-жа Лулчева нали не забравяме, че е адвокат на един от най-богатите обвиняеми и подсъдими престъпници, като лицето, което вие наричате Брендо. Нейната работа е да защитава и да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината. Спазването на принципа на обективната истина е задължение само на съда и прокуратурата. Моята работа е да ги арестувам, нейната работа е да ги спасява. Естествено е, че тя няма интерес от една работеща прокуратура. Става въпрос за интереси."


  Ами, абсолютно! И какво този текст противоречи на конституцията?! А някой проверява ли Лулчева и годишната и декларацийка, както и откъде нейни клиенти имат достатъчно доходи, за да я наемат?! Или тези, които са съмнителни в доказването на доходите си, минават на принципа "на доброволни начала, безплатно"?!

  Скоростен индекс "Y"
 36. 36 Профил на Б. Дянков
  Б. Дянков
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#12] от "nessarox":Гешев кара умнокрасавците и медиите близки до тях да треперят от страх.
  —цитат от коментар 15 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Къде ви намират толкова късопаметни?!?
  Не си ли спомняш как по време на правителството на орешарски (2013-2014) прокуратурата гонеше бойко борисов и герб, които бяха атакувани от медиите на пеевски?!
  Прокуратура, която не зачита закона и се изпозлва за политическо преследване засяга всички, абсолютно всички.
  До 3-4 години очаквам да си първи защитник на разделението на властите, и поддръжник за съдебна реформа.

 37. 37 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Интересно, но защо не публикувахте така едно към едно и изявленията на други колегии и гилдии, които го подкрепят?
  —цитат от коментар 8 на zidar


  Интересно е също защо цитата от изявлението на Гешев не е пълен.

  "А по отношение на г-н Борисов не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени...."

  След цитираното тук, Гешев продължава и казва, че властите трябва да си сътрудничат в борбата срещу престъпността, в което няма нищо противоконституционно.


  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Абе другари, добре ги редите против другар мераклия за повишение...
  Обаче.

  Има си ред.
  Конституционен.
  Законов.

  Великият Закон Най най Първи, Най най Силен, Единствен Върховен,
  с Уникално Непосредствено действие:
  Полага Му се Главна буква.

  Ней: Конституцията.
  Тя, Конституцията, Не допуска закони каквито Й противоречат.

  След и под непосредственото действие на Конституцията има Конституционен съд, какъвто би немал що да тълкува,
  ако немаше Конституция.

  Конституцията създава работни места...

  След и под непосредственото действие на Великия Закон Конституция
  има и Закони обикновени, дадени от обикновени Народни събрания,
  под повелите и указания на Великото събрание 1991 г.

  Следователно:
  започвайки съображения с Неуважение към Великия Върховен Закон с Непосредствено действие Конституция,
  Не сте започнали още да законосъобразявате.

  Кога?
  Докога така??

  "Позволяваме си да припомним на г-н Гешев, че в редица свои решения Конституцинният съд е изяснил, че положението на адвокатурата е уредено
  в конституцията.

  То позволява на адвокатите да бъде предоставено от закона особено правно положение, което да им даде възможност да изпълняват пълноценно основната си функция – да подпомагат гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси. В правовата държава необходимостта от особено уважение и специално съдействие на адвокатите не може да бъде отречена предвид особено важната им роля в защитата на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица.

  Разпоредбата на чл. 29, ал. 1 от Закона за адвокатурата предвижда..."

 39. 39 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  В часта си за адвокатите, Гешев е напълно прав.

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ентусиазъма води до делириум ;)
  Неграмотността... помага.

  Статията е критична "против" другаря ти мераклия за повишение.
  Не е "за".

  Една и съща тролфабрика ли ви излюпи
  и дресира?

  До коментар [#22] от "Jumbo Jet":

  УРА, другари. И днес статия за Гешев.

 41. 41 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#15] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Ти Гражданкн за Европейско Развитие на България ли си, или споделяш някакви други, североазиатски ценности?!?
  Защото Европейското развитие, на което сте си кръстили партията, означава разделение на властите и законност.
  Все повече затувате в русофилистичната североазиатска кал.
  Поне си сменете името на партията.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8104 Неутрално

  Сигурно прокурорите от ВСС не са чели конституцията. Остава да се надяваме , че съдиите са я чели.

 43. 43 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Гешев е непригоден за поста. Проблемът,..... е че ПОСТЪТ Е пригоден за ГЕШЕВ. Посредствени хора , с уникално ниски възможности, години властват безкрупулно в една европейска държава с хилядолетна история! Всичко е оголено до кости, и всичко е пари.
  Основни виновници за това състояние на българското общество е и интелигенцията (основно софийската), който включват онези системи къде бандитите са излишни. Без да има България, чорбаджиите (богатите) даваха за читалища ,училища и висши училища. Поне един по име да има като ЕВЛОГИ/ХРИСТО ГЕОРГИЕВИ , натрупали парите в образната Русия. За сметка на това всички правят ОБРАТНОТО ( миналата година сме имали 90 нови милионера). Да са ни честити! Да са купили и направили нещо в България ?? Не всеки си купува къщичка в Гърция ,Барселона , екзотични острови. Интелигенцията предаде и продаде България. Случвало се е владетели да приемат чужда служба ,да станат васали на чужденци ..и дори на султана. Но интелигенцията е била до НАРОДА,защото ако я нямаше отдавна и български народ нямаше да има. Сега сме пред ДИЛЕМАТА , а какво правим с ТИЯ ?? Те проповядваха дълги години ЕНИЧАРСТВО ?

  включваща голяма част от представителите на съдебната власт и журналистическата гилдия, които избраха най-удобния за себе си вариант, в годините на прехода да живеет и работят, изповядвайки принцините на свободния пазар и неолиберализма, вместо да отстояват и пазят идеалите и заветите на бащите- основатели за чиста и свята република.

 44. 44 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#21] от "дерибеев":

  "не, комично е с изваден от контекста цитат да си вярваш, че с наети петима по форумчета ще поведеш народните маси."

  Интересно в какъв контекст можеш да вкараш идеята, че принципа на разделение на властите е десен ектремизъм. Сюжет на Оруел?

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Защото смисъл е по важен от безсмислие.

  Изказването е със смисъл Противоконституционен
  и манипулативно Лъжовен:

  Против изрични Конституционна повеля за независимост
  на трите държавни власти ;

  Манипулативно лъжовно:
  опитва се да пробутва Конституционна повеля
  като да е частно мнение на Министър председател
  и на неопределени "екстремисти".

  В такъв фактически контекст,
  след изразена позиция против разделение на властите,
  какво значи призивът за "сътрудничество" между властите?

  Нищо... или лошо.

  Колективна безотговорност... по-велика.
  Назад към бантустански тоталитаризъм?

  До коментар [#37] от "clarkv622":

  Интересно е също защо цитата от изявлението на Гешев не е пълен.

  "А по отношение на г-н Борисов не споделям виждането на,
  да ги наречем десните екстремисти,
  че законодателната, изпълнителната и съдебната власт
  трябва да са разделени...."

  След цитираното тук, Гешев продължава и казва, че властите трябва да си сътрудничат в борбата срещу престъпността, в което няма нищо противоконституционно.

 46. 46 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 550 Весело  До коментар [#28] от "nodjinn":Гешев НЯМА да е следващият Главен прокурор.
  —цитат от коментар 31 на vhv

  - изфъфли баба Ванга.

 47. 47 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#12] от "nessarox":Гешев кара умнокрасавците и медиите близки до тях да треперят от страх.
  —цитат от коментар 15 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Ще видиш Гешев най-накрая как ще наиграе вас герберите, но има време, само стой и гледай.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5134 Весело

  С едно изречение: Човекът е непригоден и вреден

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  "Престъпниците се чувстват защитени от адвокатите, които всъщност получават хонорарите си от извършена престъпна дейност" (Цветан Цветанов като вътрешен министър пред Дарик радио 2011 г.)

  "Но г-жа Лулчева нали не забравяме, че е адвокат на един от най-богатите обвиняеми и подсъдими престъпници, като лицето, което вие наричате Брендо. Нейната работа е да защитава и да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината." (Иван Гешев, кандидат за главен прокурор, 2019 г.).

  Ако идеите им бъдат претворени в образи, ще се получи добър материал за традиционната рубрика "Открийте разликите". Та, открийте разликите!

 50. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5505 Неутрално

  До коментар [#43] от "dejmos":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 51. 51 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 697 Любопитно

  От няколко дни във фалшиви сайтове се разпространяват поредните
  неверни твърдения, които са свързани с близки на зам.-главния прокурор Иван Гешев.
  Като част от компроматната кампания срещу номинацията му
  за следващ "обвинител №1" се правят внушения, че той познава основния свидетел на прокуратурата по делото срещу бившата кметица на "Младост" Александър Ваклин, пише Правен свят.
  По този повод Александър Ваклин излиза с отворено писмо до сайта и
  медиите, които са се включили в "калната кампания".
  Ето го и отвореното писмо на Ваклин:

  С това отворено писмо упражнявам гарантираното ми от закона право на отговор по повод поредната невярна и оклеветяваща доброто ми име публикация на сайта bivol.bg, отразена и в последващи публикации на actualno.com, svobodnaevropa.bg, fakti.bg,
  Въпросната недодялана сводка представя снимка от април 2012г. на
  парцел, находящ се на бул. Ген.Н.Г.Столетов No 5, като представя
  снимката за изображение от адрес бул. Ген.Н.Г.Столетов No 8. Иначе
  казано, тиражира откровени лъжи, като представя отсрещната страна на улицата.
  Ето я и истинската снимка от април 2012г. на адреса бул.
  Ген.Н.Г.Столетов No 8 за сравнение.
  Aко тази медия се характеризираше с професионализъм и уважение към аудиторията си, щеше да се въздържи от неадекватното бомбастично лъжливо изявление, че лепнатата на оградата на отсрещния парцел рекламна табела през 2012г. доказвала кой построил сградата СРЕЩУ табелата през 2015г., а още по-малко – кои ще са бъдещите собственици на жилищата, които не съм строил или продавал.
  Впрочем добре е да се отбележи, че дори да бях построил сградата, в
  която "жената до" прокурор Гешев, която никога не съм виждал, има
  имоти, дори прокурор Гешев, който познавам от медийните му изяви, да беше мой роден брат, това не променя правото ми да не участвам в корупционна схема и задължението ми да не укривам престъпление – тук еретично признавам, че смятам Конституцията и Наказателния кодекс за по-достоверен източник на права и задължения от уебсайтовете.
  Не допускам, че се смята изнудването от страна на администрацията за нещо нормално, което трябва да се премълчи, но и не намирам обяснение
  за неистовите усилия, положени от "Бивол", Фрогнюз, Актуално,
  Медиапул, Дневник, Сега, Офнюз и др. да концентрират негативните
  нагласи на обществото по делото с кмета на р-н "Младост" вместо към уличените в корупция държавни служители, към свидетелите и държавните органи.
  Може би щях да получа акламации, ако вместо вероломно да спазя закона, чинно и с уважение бях поднесъл "три по седемдесет и пет" "еврота" по думите на самата г-жа Иванчева, за да се обади на секретарката веднага да ми пусне преписката, както тя направи преди да я арестуват (секретарката го потвърди пред съда)? Но ето – след като съдът постанови доказано престъпление с тежки присъди за корупция на длъжностно лице, в особено големи размери, имам наглостта да искам и да спрете да ме заливате с помията на фантазьорските си политически престрелки, защото нямам и не желая да имам отношение към този аспект на журналистическата прехрана.
  Нека не забравяме, че чл. 39, ал (2) от Конституцията прогласява, че
  свободата на изразяване на мнение не може да се използва за уронване
  на правата и доброто име на другиго, нито да призовава към разпалване
  на вражда или към насилие над личността. Разбирам, че от
  гореспоменатите медии семейства хранят, а пък след публикуване на
  мотивите на съда по делото, "невинността" на подсъдимите стана съвсем затруднителна за обосновка. Така и не се намери сред клиентите ни нито един политик, а благодарение на вашия безспирен интерес към личността ми научих, че някак съм се сдобил с чисто нов роднина – самият Александър Йорданов (когото не познавам).
  За последен път ще отдам внушаващото неверни твърдения заглавие и съдържание на публикацията на липсата на професионализъм и базова ориентация из столичните булеварди на автора ѝ – за справка, Столицата, в която съм роден и отрасъл, не е изменила особено градоустройствените си порядки повече от век - по Царско време, по времето на комунизма и след демократичните промени, до ден днешен, принципът на номериране на булевардите е разделянето на четни и нечетни номера от двете им срещуположни страни. Последователните номера от една и съща страна са типични предимно за селата и най-малките населени места.
  Освен посочената специфика на номерацията на уличната мрежа,
  характерна отлика за големите градове е и преустановената практика за ползване на външен нужник – моля "Биволъ" и останалите политически настръхнали сайтове, при очевидно голямата политическа нужда, която ги мъчи, да се съобразяват с това и да не се опитват системно да цапат публично името ми.
  При следващ случай на подобни евтини манипулации с жълто-кафяв
  привкус, ще поканя в съдебна зала автора на материала и/или
  собственика на сайта.

 52. 52 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  "...Вижданията на кандидата за главен прокурор противоречат на конституцията..."

  И какво от това? То цялото "управление" на ОПГто противоречи на Конституцията. Ами толкова по-зле за Конституцията. В Държавата на окончателно победилият мутриархат ще е така. Дълго, много дълго...

 53. 53 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Като минимум Гешев няма необходимото образование за поста. Диплома от милиционерския институт не е легитимна диплома за главен прокурор.

 54. 54 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  "Престъпниците се чувстват защитени от адвокатите, които всъщност получават хонорарите си от извършена престъпна дейност" (Цветан Цветанов като вътрешен министър пред Дарик радио 2011 г.)"Но г-жа Лулчева нали не забравяме, че е адвокат на един от най-богатите обвиняеми и подсъдими престъпници, като лицето, което вие наричате Брендо. Нейната работа е да защитава и да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината." (Иван Гешев, кандидат за главен прокурор, 2019 г.).Ако идеите им бъдат претворени в образи, ще се получи добър материал за традиционната рубрика "Открийте разликите". Та, открийте разликите!
  —цитат от коментар 49 на inn


  Спокойно може да се каже, че Гешев е новият 'Цветан на мисълта".

 55. 55 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 398 Неутрално

  “Спазването на принципа на обективната истина е задължение само на съда и прокуратурата. Моята работа е да ги арестувам, нейната работа е да ги спасява. Естествено е, че тя няма интерес от една работеща прокуратура.”

  Ама той вярно ли го е казал това? Адвокатите нямат интерес от работеща прокуратура, така ли? А от каква точно? От неработеща ли? Ами тогава кого ше защитават? И хем обективната истина е негово задължение, хем работата му е ДА АРЕСТУВА? На всяка цена ли? Как се връзват първото и второто изречение?

  Мърфи е оптимист!
 56. 56 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Има една приказка - гъз глава затрива. Гешев няма да е главен прокурор и то не за друго а заради голямата си уста.

 57. 57 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#20] от "дерибеев":
  По смисъла на КРБ ,, конституцията е върховно право и нито един закон не може да й противоречи, като в случай на противоречие законът трябва да бъде променен или да не се прилага! Последното е пряка разпоредба от ЗСВ и задължава всеки правоприлагащи в случай, че установи противоконститтуционността на един закон да сезира административния си ръководител! В следствие прогласеното разделение на властите от КРБ на изпълнителна ( Бел. Прокуратурата обикновено е част от изпълнителната власт) , законодателна ( НС) и съдебна по никакъв начин същите не могат да бъдат обединявани или свързвани чрез закон. Същността на разделението е просто: извършителят на едно криминално деяние извършва престъпление. Същият е заловен от Полицията и чрез прокурорът водещ разследването трябва да бъде внесен обвинителен акт в съда, който като независим арбитър да реши дали обвинителният акт е в достатъчна степен мотивиран за налагането на лицето мярка за неотклонение или примерно лишаване от свобода ( Бел. основната ценност за всяко живо същество).
  За каква свързаност между властите говори простият милиционер Гешев не разбирам; ако властите са свързани прокурорът, който взаимодейства с органите на МВР няма да има нужда да внася обвинителен акт пред Съд, който да преценява дали е мотивиран, а направо сам ще прогласява присъдата; както впрочем вече се случва от малоумника Гешев и от предшественика му!

 58. 58 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Поредната статия против Гешев. Ставате смешни. Май много ви е страх от Гешев. Треперете.
  —цитат от коментар 5 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Някой може ли да дефинира понятието "ПРИМАТ", че нещо не си спомням как ни го обясняваха в гимназията?

 59. 59 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3921 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  " Не всички българи са роби на един дебел, грозен (продължението - в сигнатурата ми)."

  И е крайно време да го докажем и да заявим ясно, че не приемаме избора за главен прокурор на същия този дебел, грозен....

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Не е работа на адвокати да избират гл. прокурор или да оказват натиск по въпроса. Дейността им е доста различна и в повечето случаи противоположна. Адвокатите са по презумпция професионални лъжци. Тук въпросният лъжец явно излиза от рамките на своята професия и навлиза в чужда област. Конституцията позволява ли това?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK