Екоминистърът заплашва бъдещето на националните паркове

България губи природни ресурси - чист въздух, реки, вековни гори, видове.

© Надежда Чипева, Капитал

България губи природни ресурси - чист въздух, реки, вековни гори, видове.Коалиция "За да остане природа в България" остро възразява срещу изказването на министъра на околната среда и водите Нено Димов, че строгите правила в националните паркове пречат на туризма. Паркове, и съответно туризъм в тях, има единствено благодарение на дългогодишната, национална работа за опазването на тези крехки и ценни места в Рила, Пирин и в Стара планина.


В началото на ХХ век склоновете на българските планини са оголени от сечи. Много населени места са заплашени не само от недостиг на дървесина но и от наводнения, ерозия, съответно от липса на вода. Това стряска обществото, налага спешното развитие на лесовъдската наука и практика, както и защитата на последните места, където се срещат вековни гори, планински езера, чист въздух и живописни пейзажи. Националите и природни паркове и защитената природа на България са много важно достижение на страната ни. Благодарение на постигнатото, ние разполагаме с генни банки и с ефективно противодействие срещу негативните ефекти на климатичните промени. Градивната работа за природозащитата е важен принос за бъдещото качество на живот на Балканите и в Европа.


С времето защитата на планината започва да носи редица ползи,
включително и възможности за пълноценен, качествен отдих. Националните и природни паркове се превръщат в любима дестинация на милиони българи и гости на България. Но опазената природа е и голяма отговорност - популярността на парковете означава все по-голяма заплаха за тях. Масовото човешко присъствие, растящите планински курорти, строежите на ски инфраструктура превръщат много места из тези острови на дивата природа в урбанизирани зони, сечища, натоварени пътища.


В този контекст публичен натиск не от кой да е, а от министър на околната среда и водите за отслабване на защитата на националните паркове, е изключително опасен прецедент. Множество изследвания през последните години показват, че България губи природни ресурси - чист въздух, реки, вековни гори, видове. Намалява количеството и се влошава статусът на високопланинските езера. Тези ресурси не са само национален, той е принос и отговорност към качеството на живот в Европа. Отказ от опазването му е национално предателство и бомба със закъснител в европейски мащаб.


Това не е първият призив на министър Димов за отслабване на защитата на национални парковете.


Напомняме, че преди време той призова депутатите за спешни промени в Закона за защитените територии, които да улеснят застрояването на националните паркове.


Правила в парковете трябва да има, ползата им трябва да се популяризира активно и споделената отговорност за спазването им от всички - институции, граждани и гости на България, трябва да е пределно ясна.


Грижата за защитените територии от страна на министър Димов трудно може да се забележи. Въпреки непрестанния и обезкуражаващ натиск на министъра за улесняване на сечи и строежи в Пирин, коалиция "За да остане природа в България" му препоръчва:


- да съгласува публичното си говорене с действащото природозащитно законодателство


- да работи активно със структурите на подопечното си ведомство за ефективна защита на националните паркове, за да осигури дългосрочно устойчив туризъм и ред други ценни услуги, които природата предоставя


- да популяризира начините за опазване на парковете - посетителите им трябва да разбират, че опазването на природното наследство е подобно на това на културното - изисква внимание, правила и инвестиция.


Коалиция "За да остане природа в България" е готова да помогне на екоминистерството и на парковите администрации за модернизирането и популяризирането на мерките за защита на националните паркове.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Този министър трябваше да си тръгне още от един първи.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 2. 2 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3610 Неутрално

  И Нено е толкова подходящ за еко-министър, колкото и Гешев — за главен прокурор.

 3. 3 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Добре че са дневалните двеста-триста човека, че инак току виж сме осъмнали без природа.

 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1460 Весело

  Баце да направи Нено министър на Корупцията и държавата ще потръгне...

 5. 5 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  "10 години крепихме "По-малкото зло" и сега не можем да го свалим"

  Цитат на гласоподавател на една малка, градска партия ( дето едно време беше голяма и национална).
  Не знам какво настроение е подходящо, Дневник едва ли го имат.

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  #КОЙ е собственик на т.нар. "За да остане природа в България" и защо не отбелязвате, че става дума за платени съобщения и частни интереси!?

 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Тоя когато и да си отиде, все е е късно.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Абсолютни глупости са това. Нищо не заплашва министъра.

 9. 9 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Абсолютни глупости са това. Нищо не заплашва министъра.
  —цитат от коментар 8 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  на тебе Нено в устата да ти се из***** ще викаш... ау.. колко вкусна вода

  Pure Chewing Satisfaction
 10. 10 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#9] от "serpico":

  Изчезни бе. Марш обратно в дупката, от където си изпълзял

 11. 11 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":
  До коментар [#8] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Тролчета, на държавна службица по партийна линия или роб на герберастки бизнесмен ли сме, та сме на амбразурата дори срещу загиващата българска природа? То бива да си продажник или влюбен в Тиквата, но екологичните безобразия са очевадни.

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  ЕКО-к'во? Играе по музиката на който му плаща човечето! Я защитниците на природата да му кихнат десетина милиона повече от колкото мераклиите да бетонират, и да видите как ще завърти задника продажното министърче.

 13. 13 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":
  Къде видяхте "частни интересни"?
  Напротив, коалицията е една от малко организации, работещи в обществена полза! И то последователна и предсказуема с ескперти със значително познания по право и околна среда (екология).
  Интересно от какво сте "свободен"? От познаване на проблема и лично мнение най-вероятно!!!

 14. 14 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#10] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Когато мутро-комунистическия ти идол Бойко излезнал повънка в нужника си в Банкя и се напънал да те изроди, мислейки си, че ще излезне нещо по-качествено от него самият, се обърнал, поглeднал надолу невзрачната, кафява купчинка и казал същото: Бегай! Това е по-тъпо, по-миризливо и по-кафяво и от мен самият. Марш обратно в дупката, от която си изпълзяло...

 15. 15 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Ще докажете закона за гравитацията, какво друго може да стане?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 16. 16 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#10] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":Когато мутро-комунистическия ти идол Бойко излезнал повънка в нужника си в Банкя и се напънал да те изроди, мислейки си, че ще излезне нещо по-качествено от него самият, се обърнал, поглeднал надолу невзрачната, кафява купчинка и казал същото: Бегай! Това е по-тъпо, по-миризливо и по-кафяво и от мен самият. Марш обратно в дупката, от която си изпълзяло...
  —цитат от коментар 14 на SaveBG


  "Възвишено" слово! Много простотии и новини гледате и четете.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 17. 17 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 490 Неутрално


  Нено- подлога на мафията....

  Искат да изсекат горите и да бетонират и планините, за да таковат мамата и на този туризъм (за справка -Черно море и празните като гробници хотели и шезлонги)

 18. 18 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 465 Неутрално

  "зелено" ли ви е!? Унищожените австрийски Алпи генерират милиарди евра в приходи! Десетки милиони нощувки! В провинция Тирол безработицата е под 2 процента! Цените на имотите до небесата! Дори на 90 процента от сирийските и прочие имигранти им намериха работа! Лятото милиони туристи пускат стотици милиони снимки в социалните мрежи от там! Зимата също защото карат ски по 4000 км писти само в Тирол. А в България? Пълен смях! Младите в Австрия само това ги държи там! Партита, ски, високи заплати, перфектни условия за всякакъв спорт! А колко процента Натура 2000 има там? Да не говорим за национални паркове. Капитализъм в първо лице! Да, всичко е урбанизирано, всичко! Но хората не бягат, имат висок стандарт и прекрасни условия за живот. А при нас нито едното нито другото!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK