За местния вот и едната надежда

За местния вот и едната надежда

© Надежда Чипева, КапиталБоян Юруков е старши програмист и технически ръководител в германска компания за финансови услуги. Отговаря за интегрирането на системите за търговия на някои от най-големите банки, корпорации и фондове в света. Активист е на "Да, България!". Текстът е от блога му.


Във Франкфурт, както и в други големи градове на Германия, има една особена форма на представителност. Може да ги определите като местни съвети, квартални събрания или просто формализирани организации от живеещите там. За тях има избориq паралелно с местния вотq с огромни бюлетини и дори кампании. За тези неща се харчат милиони от бюджета, с които ефективно се подпомагат местни печатници, но резултатът е особен. Целите на тези съвети, както и на другите заети с въпросите на емигрантите и прочие, е да имат ролята на емисари пред кмета и общинския съвет – да повдигат въпроси, проблеми и да връщат отговорите на местно ниво. Работата е там, че единственият ефект от цялото това упражнение е чист PR.


На срещите наистина се обсъждат проблеми, обещава се, че ще се говори с кмета и на следващата се или се обяснява, че "ма то сега няма пари", "ма не е чак толкова зле", "чакаме одобрение на ремонта", "така беше по план", или се обявява като победа нещо отдавна предвидено в общината. Настрана от това, че членовете често са свързани с избраните общински съветници, самата идея на тези съвети е да потушава местното недоволство докато в същото време
създава доста силно чувство, че правиш нещо, че гласът ти има значение и се чува.


Именно последното е изключително важно за една демокрация. Не до голяма степен инсценирано, както горния пример, а реално. Няма значение дали говорим на местно или държавно ниво, ако хората не виждат, че гласът в урните или гласът им на улицата има някакво значение и променя нещо, то те най-често ще гласуват с краката си. В една лекция на Иван Кръстев описваше именно този ефект на отворените граници.


Все повече от хората, които най-много имат нужда от промяна заради икономическото, социалното си състояние или средата, в която живеят, са обезверени от демократичния процес и въобще възможността да променят нещата около себе си за всички. И не гласуват, не участват. Вместо това решават да променят нещата за себе си, като се преместят. Огромен процент от българските емигранти в Германия живеят под прага на бедността. Не малко специалисти с добри доходи в България решават да заминат, независимо че няма да могат да работят на нивото, на което са били досега, и дори да имат същия стандарт, както в България. Причината за избора им е не икономически, а в убеждението, че някъде там ще могат да влияят на средата си повече, отколкото там, където са били досега. Че има по-добър изглед напред, дори стъпвайки на по-ниско стъпало в обозримо бъдеще.


В последните месеци и години в България нещата са тръгнали назад.


Докато икономиката и доходите се носят по течението на общия подем в Европа, демокрацията, социалното развитие, върховенството на закона и свободата на медиите са се засили надолу. Убедени сме, че гласовете ни нямат значение, и затова не гласуваме. Знаем, че законите, етичните кодекси, прозрачността нямат значение и същите тия ще крадат, наказват и затварят устата, без да се крият.


Действията на кабинета и прокуратурата в последните седмици са показателни за това. Оставки за фатални грешки, некадърност, безпринципни решения и очевидна корупция няма. Нито при лечението на деца, тол системата, пробива на НАП, къщите за гости или евтините апартаменти. Безскрупулността на прокуратурата смесена с некомпетентност и неприкрит реваншизъм водят до още по-дълбоко обезверяване в собствените сили и търпение да промениш нещо, дори с нещо малко като гласа си.


В този смисъл оптимистичният поглед към местния вот след по-малко от три месеца изгледа като хлапашки наивитет. Призивите за гласуване звучат празно.


Как да промениш нещо, щом всичко е оплетено като свински черва?


Наистина, в Истанбул постигнаха промяна – отнеха властта от човек, почти осъществил амбицията си да стане диктатор. Въпреки реториката, с която обличаме тази победа на протестния вот там, спечелилият далеч не е "човек от народа". Екрем има дълга политическа кариера и далеч не е "аусайдер" или граждански активист, както го рисуват някои. Това не променя голямата промяна, която донесе със самото си идване, но и показва, че за такава не е нужна само едната амбиция и това да си против статуквото, а да имаш конкретен план и по-важното – личностен и политически капацитет да го изпълниш.


Истанбул обаче е най-вече пример за надежда – нещо се променя. Имахме такива не един или два в последните 10 години, но скоро след това нещата тръгваха още по-надолу. И докато Борисов реже лентички, когато астролозите му кажат, че може, а Цацаров и сие натрапчиво отказват да разследват КОЙто би трябвало, младите активни хора на България все повече се обезверяват, че гласът и протесът им има значение.


Местният вот е шанс да се промени това. Докато парламентът и правителството са тези, които определят накъде върви държавата, местната власт е тази, която влияе най-пряко и бързо на живота на всеки от нас. Това са тротоари, замърсяване, градини, паркинги, презастрояване, инвестиции, данъци и прочие елементи на градската среда и местната икономика.


През местната власт се разпределя учудващо огромен публичен ресурс


и се вижда най-бързо някаква промяна или бездействие.


В никакъв случай не казвам, че трябва да въвеждаме съвети като онези във Франкфурт. Има доста неща, които не следва да заемаме от "европата". Показателно е обаче как се повишава доверието в работата на местната власт и чувството, че гласът ти има значение. В България имаме множество такива граждански инициативи, които критикуват, предлагат и обсъждат. Проблемите идват, когато се търси сцепление с местната власт, диалог, търсене на компромис не само с бизнеса, но и между самите граждани и желанията им. Това вече е същинската политика във вида, както следва да работи, и до голяма степен, която виждаме във Франкфурт и дори Истанбул.


Въпросът е дали ще я видим в София, Пловдив, Варна, Бургас и всяко малко градче и село в България. В повечето навярно не – твърде овладени са от местни деспоти. В големите градове обаче е възможно. При това не просто смяна на властта с който там обещае добре звучащи неща, а и с възможност да се изпълнят същите и да срещне позициите на поне повечето в града. Защото докато се жалваме от мръсния въздух и тесните тротоари, никой не иска да се стеснят улиците или ограничат колите в центъра. Често не се замисляме колко аспекти на местното управление има отвъд това, което може да снимаме в градската среда.


Възможността, която този местен вот предоставя, е да се покаже, че може да се промени нещо.


Това е сигнал, толкова нужен на демокрацията ни, в момент на институционален произвол,


окопаване на олигарси и безотчетност на политици. Един кмет или общински съвет може да изглежда нещо маловажно, но всъщност често влияе много повече и по-пряко на всекидневието ни, отколкото онези в парламента.


Затова в следващите 12 седмици вникнете повече в кандидатите, които се издигат – кои са, какво предлагат, колко са наясно не само с предложенията си, но и със същността на местната власт, какъв е капацитетът им да изпълнят обещанията си и какъв сигнал ще изпратят дори със самото си избиране. Ще има много популисти, демагози и протестни кандидати. Трябва да ги премерим и отсеем.


Важното е да разберем, че местният вот има също толкова голямо значение като националния и не следва да минава незабелязан. Иначе гласът ни определено няма да има значение.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Дай България няма да спечели нито един кмет на местните избори. Те си вкараха голям автогол наскоро. Представителите на тази шайка да кажат дали имат нещо общо в хакването на личните данни на милиони българи от НАП според информацията, която излезе във в. 24 Часа.

 2. 2 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Дай България няма да спечели нито един кмет на местните избори. Те си вкараха голям автогол наскоро. Представителите на тази шайка да кажат дали имат нещо общо в хакването на личните данни на милиони българи от НАП според информацията, която излезе във в. 24 Часа.
  —цитат от коментар 1 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Е нали сега Бивол са поръчителите бре, според прокуратурата ??
  Изяснете кой е поръчителят и най вече кой ще плати сметката в Страсбург?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 3. 3 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Да не се окаже, че заради собствената Ви некадърност изтекоха толкова данни от НАП ?
  И сега удобно завзехте единственият бизнес Ай Ти сектор, където се изисква и мислене, а не само прибиране на еврофондове ?
  Толкова сте жалки и треперите само като чуете ДБ, а тя е само 5 % .

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#2] от "nessarox":

  И на биволите няма да им се размине. А недей да плашиш със Страсбург.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Все повече от хората, които най-много имат нужда от промяна заради икономическото, социалното си състояние или средата, в която живеят, са обезверени от демократичния процес ..."

  - Демек, "демокрацията ни отне много"...
  - Поздравете Корни.

  - Впочем, германците не щат Алтернатива за Германия.

  "Истанбул обаче е най-вече пример за надежда – нещо се променя."
  - Факт, 4 партии искат връщането на Гюлен, главатар на ФЕТО...

 6. 6 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":

  Това ли са ви новите опорни точки? Че някой се опитвал да завземе АйТи бизнеса на някого? Сега ще изкарате, че Пеевски е компютърен специалист и се опитва да влече в бранша. Толкова сте жалки, че вече глупостите ви не са смешни.

 7. 7 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 264 Неутрално
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Дай България няма да спечели нито един кмет на местните избори. Те си вкараха голям автогол наскоро. Представителите на тази шайка да кажат дали имат нещо общо в хакването на личните данни на милиони българи от НАП според информацията, която излезе във в. 24 Часа.
  —цитат от коментар 1 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар  До коментар [#1] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Имат, разбира се. “Доковска, Атанасов и съдружници”. Доковска заема мястото на Хр.Иванов в БИПИ. Аганасов е сред учредителите на ДаБ-я. Ина Лулчева защитава тоя от ТАД Груп.

  А малко по-общо - Доковска участва както при "производството" на закони в НС, така и като адвокат на знаменити фигури за техните бетери. "Истинността" на техните тези се потвърждава от последна инстанция - шефовете на ВКС. А на входа на тази система стои я деловодител като Филчев БЕЗ ГДБОП и ДАНС, я следващия, съакционер на Донев и Софиянски с Петко Сертов и Алексей Петров в ДАНС...

  Лулчева - http://skandalno.net/stanishev-i-aleksej-petrov-s-obsht-advoka-11327/

  „Всички сме грешни, адвокат Доковска!
  Все пак никой не е казал, че беззаконието ще е вечно…“
  http://legalworld.bg/77608.vsichki-sme-greshni-advokat-dokovska !.html

 9. 9 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 355 Весело

  Ясно е че Дневник ежедневно ще публикува такива статии за да подготви аудиторията за най-умния и най-красив кандидат за кмет на София и това не е толкова лошо (като изключим необявената официално позиция на медиата в подкрепа на този кандидат). Лошото е, че този кандидат кмет ще защитава позиции от типа "да стесним улиците и забраним колите", вместо план за подобряване на инфраструктурата (респективно разширяване на улици, кръстовища на две нива). Защитаващите подобни гениални идеи следва да обяснят как семейство с три деца ги развежда по градини и училища, при стеснени улици и изградени велоалеи. Искам да видя примерно автора на идеята как кара с велосипед 3 деца през зимата. Или поне в есенен дъжд, за да мога да гласувам за него на изборите през есента.

 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 518 Весело

  За да остават младите в България е необходима вертикална социална пропускливост, т.е. да може да се издига човек, който има качества. Много сложно за обяснение в едно изречение, но изглежда точно така. Възможността да се издигнеш в работата, бизнеса и политиката със собствени сили. В малка икономика, силно йерархична и консервативна среда шансовете са малки, т.е. отношението риск/възвращаемост е много гоямо. Твърде много риск за твърде малка възвращаемост. Има голяма вероятност човек да хвърли доста усилия и да няма достатъчно добър живот според собствените си разбирания. Само за сравнение и размисъл давам две социални групи - ИТ специалисти и юристи. Какъв "мат'рял" издигат технологиите и какъв правото... А, в политиката, бизнеса?

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#8] от "plebs": - продължение

  - Мислете за доскорошната правна система като за "право на паяка" по аналогия с "кономиката на паяка" на Мултигруп и Топенерджи с окупирани вход изход на предприятията.

 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 518 Весело

  Дай България няма да спечели нито един кмет на местните избори. Те си вкараха голям автогол наскоро. Представителите на тази шайка да кажат дали имат нещо общо в хакването на личните данни на милиони българи от НАП според информацията, която излезе във в. 24 Часа.
  —цитат от коментар 1 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Защо трябва някой да ви казва нещо на герберастията? Нали ви плащаме с данъците си да храните Праскуратура? Открийте сами.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Дай България няма да спечели нито един кмет на местните избори. Те си вкараха голям автогол наскоро. Представителите на тази шайка да кажат дали имат нещо общо в хакването на личните данни на милиони българи от НАП според информацията, която излезе във в. 24 Часа.
  —цитат от коментар 1 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Хакването на НАП е поръчка на комунистите! Дали от БСП, дали от ДеБъ, няма значение! Но нещата ще излядат наяве! И пак Гешев ще им е виновен, че си гледа работата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1699 Весело

  Ясно е че Дневник ежедневно ще публикува такива статии за да подготви аудиторията за най-умния и най-красив кандидат за кмет на София и това не е толкова лошо (като изключим необявената официално позиция на медиата в подкрепа на този кандидат). Лошото е, че този кандидат кмет ще защитава позиции от типа "да стесним улиците и забраним колите", вместо план за подобряване на инфраструктурата (респективно разширяване на улици, кръстовища на две нива). Защитаващите подобни гениални идеи следва да обяснят как семейство с три деца ги развежда по градини и училища, при стеснени улици и изградени велоалеи. Искам да видя примерно автора на идеята как кара с велосипед 3 деца през зимата. Или поне в есенен дъжд, за да мога да гласувам за него на изборите през есента.
  —цитат от коментар 9 на Black Hawk


  .......ааааа.......!!!!???!!!!.......СОФЕТО .........ееее....ПРЕКАЛЕНО ГОЛЯМА ХАПКА за подобен кандидат..........!!!!!.......тука тряба ЧОВЕК с ОПИТ и ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТЕКЦИИ на ВЪЗМОЖНО най-ВИСОКО ДЪРЖАВНО НИВО.......!!!!!...за да се СЛУЧВАТ САМО ХУБАВИ
  РАБОТИ....- за СОФИЯ и СОФИАНЦИИИ.....!!!!.......аз тук икспирименти НЕ ПРАВЯ......!!!!!.......ЗАЛАГАМ на ПРОВЕРЕН , РАБОТЕШ МОДЕЛ......!!!!!.......ако , че има и допустати грешки......!!!!????!!!!....надявам се ТРЕТИЯТ МАНДАТ......!!!!!......ГРЕШКИТЕ да не се ПОВТАРЯТ........!!!!!......Защото ЗАЛОЖНИК са ВСИЧКИ СОФИЯНЦИИИ.........!!!!!......аааа .......за ....ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ше решавам ПОСЛЕДНО......!!!!!.......ПРИОРИТЕТ.../единствено и само.../ ше БЪДЕ КОНТРОЛААА.......!!!!.......на РАБОТАТА на КМЕТААА.........!!!!!?????!!!!!....."""..прехода """ ни СЪБУДИ и ни НАПРАВИ ПРАГМАТИЧНИ.......!!!!????!!!!!......НИКОГА......!!!!!......абсАлЮтно НИКОГА ЦЯЛАТА ВЛАСТ в ЕДНИ РЪЦЕ........!!!!!......./.""""..монетката""".....СОФЕАНСКИ -Антоан Николов......отдавна ВЕЧЕ не е КОНВЕРТИРУЕМААА.......!!!!!......./

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 15. 15 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#2] от "nessarox":И на биволите няма да им се размине. А недей да плашиш със Страсбург.
  —цитат от коментар 4 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар  Не Ви заплашавам, казвам само, че ще се плаща.

  Има и справка колко сте платили заради надценяването на възможностите на прокуратурата до този момент
  Можете да погледнете и тези плащания, които държавата умишлено премълчава.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Омръзна ми някакъв гастарбайтер във Франкфурт да ме анализира и поучава с куп неистини стил Бойкикев.
  Първо имаме абсолютна свобода на словото. Не случайно обективните органи в света ни поставиха преди Австрия. Лично аз знам какво мислят и мога да слушам на живо от Йоло Денев и Димитрина Вичев до Бойко Борисов. Аз по-голяма свобода бе мога да си представя.
  Второ икономически България се замогва. И след като гражданите виждат как градовете и селата ни се преобразяват си гласуват за тези, които го правят. Апропо на местните избори гласуват най-много хора около 4 милиона. Така, че франкфуртеца да не плаче, че хората не гласували.
  Послепис. Ако хората гласуват 100% умнокрасивите ще имат 1,5%. Така,че да се радва.

 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Статията е добра, очаквам в следващата повече конкретика за лансираната фигура. Предполагам, че се отнася до този , който не иска метро, а трамваи, но това е мое предположение.

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3696 Весело

  според информацията, която излезе във в. 24 Часа.
  —цитат от коментар 1 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Хи хи Венелина Гочева която придоби 24 часа след рекет?!

  klimentm
 19. 19 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Какво си играете на статийки,като на балотж ще гласувате за Манолова?!

 20. 20 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1844 Весело

  Моето момче, аз гласувах "с краката си" няколко пъти - като не отидох някъде, понеже си мисля, че там ще е "по-лесно" или "гласът ще ми се чува". Или каквото и да било. Просто смятам, че където си се родил, трябва да се бориш и да се опитваш да направиш най-доброто. Не да ходиш да сереш на метеното. Такива като теб смятат, че светът им е длъжен - не е. Никой не е длъжен да ти осигури идеални условия, никой не е длъжен да те харесва. Марк Твен го казва много добре - "Недей да обикаляш и да мрънкаш, че света ти дължи хубав живот. Светът не ти дължи нищо - той беше тук и без теб.". Дреме ми на оная работа какво правят в Германия - последното важно нещо дето направиха беше да си избият милиони от собствените хора. Хубави коли правят и на други места, тъпако.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 21. 21 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 800 Весело

  Тъй, тъй! Твърди се, че г-н Леонардо да Винчи се изказал по въпроса за брака така: "Бракът е като да вкараш ръката си в чувал със змии с надеждата да извадиш змиорка". Обзалагам се, че сентенцията може да се адаптира и за кметските избори.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  В динамична среда има повече възможности за промяна (и за грешки) и неформални намеси. В установени демокрации промените са по-трудни

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  13 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 395
  14:32, 10 авг 19
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Тези избори ще са края на ГЕРБ. Ще ги спечелят, но на цената на невиждани фалшификации и манипулации. Купеният вот ще достигне 30%. С което сами ще си теглят ножа. Баш за коледа :)

  Vernam Cipher
 24. 24 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално


  според информацията, която излезе във в. 24 Часа.

  —цитат от коментар 1 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Хи хи Венелина Гочева която придоби 24 часа след рекет?!
  —цитат от коментар 18 на klimentm


  извършен от мафията ГЕРБ и лично от главанак Борисов -- ма не, не сме бетер Русия на Путин

  Vernam Cipher
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Че това в България свободни и честни избори ли са? Милиционерски избори със заплашване , купуване и фалшифициране. Герберите задминаха и Тодор Живков.

 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Доста объркани мисли. Човекът не е винове, в крайна сметка е писал в сайта си и не носи отговорност, че някоя медия е решила да го изплющи.

 27. 27 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Абе те няма да спечелят, ама аз не виждам от това което пишеш кой е твоят ( на партията ти) най-голям опонент. Ейййй.....тиквеник не знаеш ли че опасността за ГЕРБ се казва БСП, а с малоумните си коментари само помагаш на БСП. То бива саботаж ама толкова явно само неграмотници могат да допуснат.

 28. 28 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Областният на ДСБ в Бургас днес пристанал на ГЕРБ и ще е кандидат- кмет на Несебър от ГЕРБ .

  Явно, че в София ДСБ и ДБ няма да играят директно за кметове, а ще се крият зад " граждански сдружения и организации ".

  А на втори тур- за Мая Манолова .

 29. 29 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  А ве , Дневник, защитете го тоя сайт- непрекъснато съм засипан с предложения за запознанства с горещи жени !

  Станахте ГЕПИ МЕ .

  Наемете някой от ТАД да ви оправи защитата !

 30. 30 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Мдааа- прочетох “....Боян Юруков е старши програмист и технически ръководител в германска компания за финансови услуги. Отговаря за интегрирането на системите за търговия на някои от най-големите банки, корпорации и фондове в света. Активист е на "Да, България!". ...“ и реших, че няма смисъл изобщо да се доверявам на преценката на този човек.Г-н програмисът да си гледа интегрирането на програмите, защото точно за това му се плаща. Ако иска , да си основе политическа партия, да се пробва на изборите и да успее, но да не морализаторства и да не се прави на човек, който познава в дълбочина българското общество. По същество, неговият призив, взет от блога му, представлява апел за гласуване на местни избори. И още нещо- много правилно прокуратурата изнесе доказателства от досъдебното производство, защото всички 4.1 милиона граждани имат правен интерес да научат какви са нейните доказателства, защото всички 4.1 милиона бг. граждани де юре и де факто са пострадали лица и като такива, след произнасяне на една осъдителна присъда, влязла в законна сила, спокойно могат да насочат исковата си претенция спрямо извършителите на престъплението, с което се засягат правата ни.

 31. 31 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Весело

  "....Безскрупулността на прокуратурата смесена с некомпетентност и неприкрит реваншизъм...“ Аааа- разбрах къде ги стяга чепика “Да, България“:) Дневник, продължавайте в същия дух- нека оакването бъде на 100%:)

 32. 32 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Дай България няма да спечели нито един кмет на местните избори. Те си вкараха голям автогол наскоро. Представителите на тази шайка да кажат дали имат нещо общо в хакването на личните данни на милиони българи от НАП според информацията, която излезе във в. 24 Часа.
  —цитат от коментар 1 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Не знам Да България какво са си вкарали, ама след каквото ГЕРБ с и втъкна с избиването на храната на хората и господ не може да ги спаси.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 33. 33 Профил на Democrat
  Democrat
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Платените тролове и пенсии рано рано...

 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Логиката на многомилионните маси: "Койту и да доди на власт, винаги ша ни прави идни лоши работи на дупито! Така чи, нама ко да са мъчиш да гласуваш!"

 35. 35 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 223 Весело

  Моето момче, аз гласувах "с краката си" няколко пъти - като не отидох някъде, понеже си мисля, че там ще е "по-лесно" или "гласът ще ми се чува". ...
  —цитат от коментар 20 на Тюфлекчия


  Това донякъде изяснява защо Джъстин Трюдо може да обясни що е квантов компютър, а фаворитите в българската политика предизвикват бурен смях колчем си отворят устите ...

 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 760 Неутрално

  [quote#13:"lz2"][/quote]
  Къде остана Русия?

 37. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 760 Неутрално

  [quote#13:"lz2"][/quote]
  Къде остана Русия?

 38. 38 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 906 Неутрално

  За София има шанс - има достатъчно мислещи хора. Но в провинцията е проблем - там телевизорът е цар, а той слави само шишковците.

 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Темата на статията е наистина важна, въпреки че не може да се каже определено, коя от двете причини влияе по-силно на емиграцията - финансовата страна или усещането за липса на обратна връзка межди избиратели и избрани.
  И аз споделям мнението, че не само момента на гласуване е важен в този процес, въпреки че задължение на всеки от нас е поне малко да се поинетересува и помисли преди да си пусне бюлетина, а не да псува на другия ден.
  Редно е да се помисли за процедура, при която да се се извършва и обратното действие - извеждане на "избраните" от позициите които заемат, когато не се справят поради липса на качества или злоумишлено ни вредят. При наличието на такава възможност, те, избраните ще бъдат под превантивното действие на подобна мярка.
  Вярно е, че и при сегашната система се случва да падат правителства и да се подават оставки, но за това е необходима голямо количество обществена енергия, организация на протести и т.н., докато ако има действаща прицедура, нещо като периодична атестация, в резултат на което власт имащи, па били много главни прокурори си отиват, мисля че положението би било доста по-различно.
  И не бих се учудил, ако в резултат на това и финансово-икономическото положение също се подобри.

 40. 40 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  24 часа още на следващия ден след теча на данните от НАП твърдеше, че аз съм имал нещо общо с това, тъй като "много съм разбирал". Това заради статия, която написах общаваща какво се вижда в теча и какви са последствията. После смениха реториката, но не и целта да внушават връзка. Аргументите са единствено, че си разбираме от работата и предупреждаваме за такива проблеми отдавна.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 41. 41 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  Не, по-скоро "демокрацията не ни донесе обещаното", защото всички чакахме някой да ни обещае и да го донесе. Ама не става така.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK