Лятно време е и животът е лесен

Просторът е върху земята, следователно може да се ползва само от собствениците с право на земя.

© Жанина Драгостинова

Просторът е върху земята, следователно може да се ползва само от собствениците с право на земя.В началото на август нашата малка спретната кооперация на първа линия в градче на Черноморието почти изцяло се изпълни с обитатели. Прозорците се отвориха към морето, по балконите виснаха кърпи и мокри бански, замириса на пържена риба и печени чушки, а стълбището заехтя от детски глъч и тежките, напоени с мастика стъпки на родителите. Лятно време, животът е лесен но само в началото.


Точно то, стълбището, или т.нар. обща част, не след дълго стана причина за първото стълкновение между нас, съкооператорите. "Мръсно е!", отсече някой и всички се съгласиха с тази констатация. "Трябва да се измете!"
Почнат ли да се употребяват безлични глаголни форми, работата не отива на добре.


То само не се мете. Някой трябва да го измете.
Обсъдихме няколко варианта. Нито един от тях не се оказа приемлив: или един трябваше да мете повече от останалите, или друг да плаща повече. Стълбището си остана мръсно и това ни направи мрачни. При случайна среща всеки бързаше да се прибере у тях си; ако беше по средата на стълбите, поглеждаше встрани; а пък ако толкова вече се наложеше да поздрави, го правеше през зъби.


Иначе дните минаваха кротко, лято е все пак. Докато не се появи повод за второ стълкновение – пространството зад кооперацията, където има простор за пране. При това слънце, докато човек простира втория чаршаф, първият вече е изсъхнал, така че дори и в един ден всички да врътнем по пералня, пак ще ни изсъхне прането. Но нещата се оказаха сложни, защото кооперацията има два вида собственици – обикновени и такива с право на земя – наследниците на някогашната къща, върху която е издигната сегашната. Просторът е върху земята, следователно може да се ползва само от собствениците с право на земя (за по-кратко наричани наследници). И така – наследниците не отстъпиха правото си за ползване на простора на другите. Отде накъде?


Клинът на разделението е забит отдавна. От руснаците.


След построяването на кооперацията част от апартаментите са купени от руснаци. Като граждани извън ЕС те нямат право да притежават земя у нас. После руснаците препродават апартаментите си, но оттук нататък вече новите собственици нямат право на земя, съответно ще си простират чаршафите на балкона и толкова. "При малък народ като нас все ще се намери някой голям, който да ни подхвърли дребното камъче, че да ни обърне колата", каза някой и всички се съгласихме с тази констатация. "Като не си преразгледахме историята, миналото непрекъснато ще ни се пречка в сегашното" – добави друг, всички се съгласихме и с тази констатация.


Третият конфликт изникна, когато се разбра (изневиделица, разбира се), че трябва да се плати токът в общите части. С натрупването на безлични глаголни форми напрежението обикновено ескалира. Никой не поиска да се заеме със събирането на пари, защото знаеше, че никой от другите няма да даде. Тогава се сетихме, че миналата година бяхме посочили домоуправител тъкмо с тази цел – да плаща разходите за общите части. И понеже желанието за полагане на общополезен труд беше същото, както и тази година – никакво, изборът беше паднал върху Димитри – руски пенсионер с апартамент в нашата кооперация на Черноморието. Но сега Димитри го няма. Вратата заключена, колата паркирана отвън и това е. Първо съжалихме горкия човечец, че може Путин да не го е пуснал да си нагледа имота, страшно става там, ей! После взехме да се укоряваме с кой акъл сме му се доверили. Очевидно с този, дето първо чавката ни го изпива, а после ни идва следварително. Обаче работата станала вече. Миналото лято той събра пари от нас, за какво ги е дал? Или не ги е дал, а ги е взел? И без осветление се вижда, че отсега нататък ще ни се наложи в тъмното ще се качваме по общото стълбище.


Дните минават, конфликтните ситуации се трупат,


не ми се мисли колко висока ще е купчината до края на лятото. Скоро ще се хванем за гушите за тихия час, за музиката след 23 ч., за пушенето на балкона, от което димът отива в прозореца на съседа И за много други неща ще се хванем за гушите. Проблемите ще се събират и ще плачат за решение от наша страна, но ние няма да имаме готовност, желание, сили и умения да го предложим. Какво друго да правят едни конфликти, освен да се трупат и да тлеят? Все ще дойде денят, в който ще се разрешат. От само себе си. Или няма да се разрешат и ще изтлеят.


В края на август всеки от нас ще заключи собствеността си в кооперацията на първа линия в малкото градче на Черноморието, след което ще я повери в ръцете на частните охранители, предплащайки доволно до следващия август. В тази история всички сме опарени. Първо двама от нас намериха апартаментите си разбити. И по неволя сложиха охранителни датчици и стикер на вратите си. После останалите намериха апартаментите си разбити, вратите със стикери не бяха пипнати.


Сега вече всички доброволно плащаме на охранителите да ни пазят от себе си.


Стикерите им показват къде не бива да пипат.


"Храним мутрите", ще въздъхне някой от нас и всички ще се съгласим с тази констатация. Но какво да се прави? Имаме ли изход? "Няма такава държава", ще промърмори друг, всички ще се съгласим и с тази констатация.


В същото време ще се попитаме "Ама не бяхме ли ние държавата?", но този въпрос вместо да излезе навън, ще отекне навътре в душите ни и всеки ще се стресне да не би другият да е доловил нещо от ехото. Защото ако случайно го долови, не е сигурно дали няма да издаде съседа си, че от време на време очевидно го гризе съмнението кой всъщност е държавата. Ние с една кооперация не можем да се оправим, та с държавата ли? Има ли несъгласни с тази констатация? Затова по-тихо с бурните мисли! Усилете музиката! Още е лятно време и животът е лесен


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Авторке не си напускай постоянната работа като фризьорка за да работиш като писателка.

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1792 Весело

  Драма, драма! Ама така е, Жане, като си напуснеш комфортната зона и тръгнеш да дириш михаля по черноморието. Друго си е под опашката на коня, с гневни филипики срещу Гешев и милозлива любов към хакерчетата от ДеБъ Груп.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Каквито гражданите, такава и държавата - бухалка
  Каквато държавата, такива и гражданите - поданници.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Любопитно

  Тези проблеми ги има почти навсякъде,не само в "малка спретната кооперация на първа линия в градче на Черноморието"...Разликата е,че тук, "в края на август всеки от нас ще заключи собствеността си в кооперацията" и ще си замине,а в другите случаи, тези неща са си целогодишно,защото там хората си живеят постоянно и само през лятото отиват в някое " градче на Черноморието "...:))))
  "Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се!"-Остап Бендер

 5. 5 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Позната на всички картинка. В случая подсилена от сезонноста и от интернационалноста на собствениците.
  Цялата идея за таква собственост е изначално сбъркана.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ами писанието на авторката е точно в стил - "кой ми сра в гащите?"

 7. 7 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Диви черноморски нрави !

  Само е разбрах, с купуване на апартамента не придобият ли и идеални части от земята ?
  Продавайки право на строеж бившите собственици се изравняват с всички останали.

 8. 8 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "faeton.":

  Придобиват се и идеални части от общите застроени части, така че разходите по тях се поделят солидарно.
  Вярно, че ако има руснаци, те обикновено се правят на разсеяни, но като им тропнеш по масата, влизат в час .

  Малко ми се струва пресилена тая история, ама умнокрасавците обичат сълзите и рева !

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  До коментар [#7] от "faeton.":

  Не е задължително!

 10. 10 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#8] от "faeton.":

  Повярвай не е така. Работих във фирма проф. домоуправител на такава собственост.
  Чужденците не са имали право на земя. Имат право само на общи части от сградата (стълбища, предверия...). при което при нас бяха продали по същите правила (без земя) и апартаментите на българите.
  Всяко лято, при все, че нашите обекти бяха перфектно поддържани (охрана, чистачки, техническа поддръжка) имаше панаири по събранията, спорове и проблеми от този род.
  Основно за намаляне на такси, разходи, кой къде прострял и паркирал, напил се и вдигал шум и т.п.
  А тези дето са направили на площа на една къщурка 20 апартамента, съвсем не мога да ги мисля.
  Всичко това за собственост, която се ползва 2 месеца в годината.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  До коментар [#6] от "niakoi_si":

  Както "кой ми сра в гащите", така и "кой всъщност е държавата"!
  Този фолклор: "държавата и ние", е грешен. Ние съставляваме държавата и изобщо не сме някакви външни елементи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3016 Весело

  Ха! Какъв им е проблемът? Има фирми, които поддържат и охраняват сградите и общите части, правят неотложни ремонти, обаче трябва да им се плаща и то не малко.
  Който има собственост, да се грижи за поддръжката. Имаме общ апартамент на морето с децата, плащаме му разходите (плюс обща градинка и голям басейн) и нямаме оплаквания. Ползваме го и трите семейства.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  Да викат НЕВОЛЯТА.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  Нищо ново и нищо необичайно. Стандартно положение при живеещите в съсобственост. Просто нашенската система поощрява дребните тарикати и ония, които все гледат да минат тънко и метър.

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  "Ама не бяхме ли ние държавата?"
  Бяхме, но сега вече и ние на знаем , какво сме. На луди ни направиха.

 16. 16 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Има неща които можем да избираме и едно от тях е в какъв кокошкарник да се наврем за лятната почивка. Меко казано сте сбъркали като сте купили къща до морето и смятате там да почивате. Защото държавата (а не вашата неразуман инвестиция) смятате че е основният проблем. Затова пробвайте да поживеете в друга такава докато разберете къде ви е мястото. Държавата сме всички ние, но как си решавате проблемите в курника (кооперацията) е по-скоро съседски въпрос и примерно стига до общината.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  В нормалните държави като купуваш апартамент подписваш един договор ,в който пише от таксите и паркомястото ,до цвета на цветята на балкона и климатиците . Така е и като наемаш апартамент. Кога ще ги стигнем ?

 18. 18 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Все ми се струва, че авторката друго е искала да каже и е използвала като метафора отношенията в малката лятна кооперация, но гледам не е останала разбрана, понеже форумните капацитети вече и набиха канчето за избора ѝ на почивно място. Ама не затова иде реч в статията (както баснята за лисицата и враната същно не показва раелния живот на лиците и враните, а нещо друго...)Пък после плюем младите за нивото на днешното образование. Като гледам, то и вчерашното не е на по-високо ниво.

 19. 19 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 556 Весело

  До коментар [#8] от "faeton.":
  Малко ми се струва пресилена тая история, ама умнокрасавците обичат сълзите и рева !
  .................
  Мдаа
  Лято е и няма новини та затова и подобни есета вършат работа. Важното е да се каже накрая "ей, съсипаха я тая държава".
  Долу тирана и т.н. и т.н.

 20. 20 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1475 Разстроено

  В същото време ще се попитаме "Ама не бяхме ли ние държавата?", но този въпрос вместо да излезе навън, ще отекне навътре в душите ни и всеки ще се стресне да не би другият да е доловил нещо от ехото. Защото ако случайно го долови, не е сигурно дали няма да издаде съседа си, че от време на време очевидно го гризе съмнението кой всъщност е държавата. Ние с една кооперация не можем да се оправим, та с държавата ли? Има ли несъгласни с тази констатация? Затова по-тихо с бурните мисли!....

  Мда... Българите сме толкова инЕлегентни, знаещи, можещи, потентни и какво ли не....
  Ама пусто по незнайни причини страната ни е по същество една територия, което освен че е разграден двор, носи много от характеристиките на една кочина.
  Не само че е мръсно, запуснато и какво ли не, ами и прасета има навсякъде, като концентрацията се увеличава колкото повече се "издига" човек.

  Виновен - няма; може би "международнопо положение", Костов, Сорос, малки зелени човечета, комунизъм и турско робство ??! Ние самите - като колектив - НИКОГА!!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 21. 21 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Да-а, статията наверно не е особено пряко свързана с лятното време, изглежда че, от друга страна, кооперацията е само метафора за съвмеснто ни живеене...

  waldmeister
 22. 22 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Да-а, статията наверно не е особено пряко свързана с лятното време, изглежда че, от друга страна, кооперацията е само метафора за съвмеснто ни живеене...
  —цитат от коментар 21 на waldmeister


  Опит за метафора, всъщност е разказана една банална история, която е повсеместна.
  Ако забелязвате в сценката има и чужденци, ако си мислите, че са по различни от нас (особено тея от 'източния блок'), лъжете се.

  До коментар [#20] от "B52":
  .... та по големи боклуци от тея, които наричат България кочина, аз не виждам.


  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 23. 23 Профил на gql35564103
  gql35564103
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Заповядай в Русе на шестия етаж в панелката при 37-8 градуса на сянка, без климатик да видиш колко е лесен живота...

 24. 24 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#12] от "pamela":

  бабе, нешто май си боржоазка , а? кога ше ви измитеме тая паплач като ваз дето само крадете

 25. 25 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#23] от "gql35564103":

  праилно. просто нагли лелки,

 26. 26 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 283 Неутрално

  В същото време ще се попитаме "Ама не бяхме ли ние държавата?"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK