ТЕЦ - как и защо властта организира монументални стопански нещастия

ТЕЦ - как и защо властта организира монументални стопански нещастия

© Николай ДойчиновТекстът е препечатан от "Свободна Европа". Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител е на КС2 ЕООД.


Покрай злобата на деня незабелязано ще настъпи едно от най-монументалните стопански нещастия за страната. Това ще стане не защото то не може да бъде избегнато, а защото част от енергетиката, както изглежда, нарочно е тласкана към закриване. В интерес на малцина деятели, които с голямо желание прокарват проекти на държавни компании от Руската федерация.


"Лошият" ЕС
1. През юни тази година Европейският съюд публикува три регламента (2019/941-942-943) в областта на електроенергетиката. Съдържанието им е известно от години и засяга рисковете и стабилността за електроенергийните системи на Съюза при преход към по-големи дялове на възобновяемите енергийни източници и постепенна декарбонизация - т.е. по-малко производство на ток от въглища, което традиционно води до отделянето на повече въглерод в атмосферата. Усилието сега е по този път да няма много жертви и непредвидени последици. Точно този замисъл изглежда няма как да бъде изпълнен в България.


1.1. Общият обем на това законодателство на български е 204 страници. Без ненужни подробности, техният смисъл е:


а) да се оцени адекватността на ресурсите в електроенергетиката на всяка страна членка и да се разработи механизъм за компенсиране;


б) оценката и механизмът трябва да са подкрепени с план за действие;


в) той трябва да бъде приет и приложен по координиран начин от другите страни членки на ЕС (защото пазарът е общ) и


г) се осигури сътрудничество в тази област на страните членки и на техните енергийни регулатори.


1.1.1. Трите регламента прилагат Директива 2019/944 "относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия". Това е т.нар. "4-ти енергиен пакет".


1.2. Най-важен е регламент 943, който посочва, че при съставянето на оценките и плановете се вземат предвид националните, географските и регионални особености. И са поставени сроковете за представяне на плановете за действие или дерогация (1 януари 2020 г.) и за съобразяване с целите за декарбонизация (31 декември 2025 г.).
Асоциацията на европейските енергийни регулатори (ACER) изрично обяснява това в една 35-странична препоръка как да се приложат изискванията.


1.2.1.Казано накъсо: ако няма план за действие (или дерогация), одобрен и приет от другите страни участнички в пазара, към края на 2025 г. ще трябва да бъдат затворени въглищни ТЕЦ, независимо дали по действащите сега стандарти са чисти или не.


1.2.2. Отделна задача е да се изследва как и кога са съставени плановете за действие на отделните страни. Засега е известно само, че всички страни със значителен дял на въглищни ТЕЦ, с изключение на България, са направили оценки на адекватността и са предложили механизми, според изискванията на регламента.


1.3. Най-известен е планът на Германия. Когато се говори за него, обикновено се споменава, че той ще струва "амбициозните" 50 млрд. евро до 2035 г. Но не се говори за условията, в които ще се приложи този план. А те са следните:


- Тези 50 млрд., разпределени по години, са 0.34% от правителствените разходи на страната, като дял от БВП на Германия сумата е пренебрежимо малка и може да бъде (и на практика е) одобрена като държавна помощ;


- Германските ТЕЦ са в много изгодно положение да финансират декарбонизиращо преструктуриране, защото цената на електроенергията за индустриални потребители е около 2,5 пъти по-ниска от тази за крайните потребители (домакинствата). За сравнение в България, ако не се смятат изкривяванията чрез масажиране на "цените", индустриалните потребители пращат само около 25% по-ниска цена от домакинствата. Иначе казано, крайните потребители ще финансират реформата към постепенна декарбонизация, защото, както изглежда от изборните резултати за местни, национални и европейски избори, именно те я искат.


"Дебатът" в България


2. Нещастието с голяма вероятност ще бъде "направено в България" от легитимните органи на представителната демокрация, с тихата подкрепа на всички парламентарни групи, с безучастието на извънпарламентарната опозиция, работодатели и синдикати.


2.1. Зелените, например "За земята", настояват за "по-амбициозни цели за декарбонизация", цитират 50-те млрд. германски опит и утопични сметки, но отбелязват, че България губи възможности и финансиране за плавен преход. Едната от сметките е за спестените средства от природни бедствия, но делата, които водят срещу инвеститори, са с 40% по-скъпи като разход за икономиката от бедствията. Извънпарламентарните "десни" мълчат по коалиционни съображения, а и носят частично вина за щетите от забраната на проучванията на природен газ от шисти през 2012 г.


2.2. Профсъюзите би трябвало да се намесят, защото по техни непубликувани, този път реалистични, оценки загубата на работни места от закриването на "Мариците" ще е поне 65 хиляди.


2.2.1. Работодателите обединено и отдавна ругаят "американските централи" и техните печалби, макар в едната от тях първоначалната инвестиция да е по-голяма от 35-годишната инвестиция на моментния победител в търга за Летище София, а другата да е в порядъка на мечтаната инвестиция на VW (или Hyundai).


"Американските централи" имат най-голямата производителност в енергетиката и дават работа на поне 200 фирми-доставчици и на половината от "Мини Марица". Отгоре на това те са технически "чисти" и без инвестициите в тях страната не би могла да покрие част от критериите за членство в ЕС и да компенсира загубите на мощности от малките реактори в АЕЦ "Козлодуй". Решенията за тези инвестиции са одобрени от парламента през 1998 г., тогава е взет и държавно гарантиран заем за "Марица Изток 2", която също с решение на парламента остава държавна. Договорът за изкупуване на продукцията им е най-изгодната схема за финансиране на инвестицията, защото държавният дълг бе около 100% от БВП. Тази схема бе потвърдена от три енергийни стратегии, шест правителства и министри на енергетиката, и се ползва с одобрението на практически всички енергийни експерти. Само една държавна структура през 2013 г. възбуди дело срещу България в ЕС по повод уж непозволената държавна помощ за тези централи.


Ефекти от действия и бездействия


3. От 2015 г. досега седем национални и международни конференции по енергетика и поне три регионални (в Стара Загора) доразвиват доказателства за това как без лигнитните ТЕЦ електроенергийната система не би могла да функционира. На думи това се признава и от министъра Теменужка Петкова. В началото на годината Камарата на енергетиците й напомни, че анализ на адекватността на системата и план за действие трябва да бъдат представени в срок, и си предложи услугите по този повод. Аргументите бяха приети, а по-късно съставянето им започна от реномирана в областта компания. Под предлог, че компанията е имала договори с "американските централи", работата по-късно бе възложена на правителствения консултант в спора от 2013 г. с тях – също реномирана компания.


3.1. Доколкото мога да съдя от логиката на такива договори, положението е нетривиално. Правителственият консултант няма как да не е получил задача да "докаже", че тези централи не се нуждаят от механизъм за компенсация. Сега оценката на адекватността би трябвало да покаже, ако е обективна, обратното.


3.1.1. В тази репутационна шизофреничност консултантът има три изхода:


- да докаже това, което твърдят енергетиците и изглежда очевидно;


- да отстоява онова, което, предполага се, вече е дал като съвет на правителството и


- да свърши работа в последния момент, като обоснове и едното, и другото, т.е. каже нещо неразбираемо.


3.1.2. Междувременно правителството не предприема дори стъпки по дерогация и по много странен начин прилага споменатия регламент 943. В тромавия български превод той въвежда принципа, че "на балансиращите пазари ефективното и ненарушаващо конкуренцията ценообразуване при възлагането на поръчки за балансиращ капацитет и балансираща енергия [се] изисква договорите за балансиращ капацитет да не определят цената за балансиращата енергия." Точно това правят привилегиите на ТЕЦ "Варна".


3.2. Консултантът на правителството може да оцени адекватността на системата, ресурсите и предложи механизъм за поддържане на стабилност. За това той трябва да получи съответното задание. Ако това не стане или времето се окаже недостатъчно, ефектите са следните:


3.2.1. Към 2025-2026 г. ще се освободи място на вътрешния пазар за нова мощност с мощността на един ядрен реактор в АЕЦ "Белене" или другаде, която иначе е ненужна. Това не означава обаче, че такава ще бъде изградена. За правителството е важно да започне процеса.


3.2.2. През 2025 г. българските власти ще трябва да избират кои ТЕЦ да затворят. Дотогава старанията ще бъдат преоборудваната вече на газ ТЕЦ "Варна" да бъде натоварена със системни функции. Ако този план се осъществи, на дневен ред ще е затварянето на централите в "Марица Изток".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Неутрално

  Всичко в полза на Русия и Доган, както и на техните лобисти. Междувременно електроенергия в България окончателно ще стане мръсна дума, колкото и "зелена" да бъде тя.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Цялата статия предсатавлява доста интервсно начало на статия, защото проблемът е наистина огромен.
  Недостатъкът ѝ е, че е написана за хора, които са много навътре в проблемите с енергетиката, а за другите е не разбираема.
  Правителството за пореден път доказва, че:
  - Или предпочита да си заравя главата в пясъка и да решава проблемът, когато той настъпи, което ще коства много повече средства на страната ни и може би риск за Стефи в енергийната система;
  - Или се надява по този начин да направи избора за строене на АЕЦ единствен. А България поради високата корупция в енергетиката и липсата на прозрачност - няма капацитетът да завърши такъв проект, което би рефлектирало в много висока цена, която обществото ще плати + сериозен риск за некачествено строене на такава централа + задълбочаване на енергийната зависимост от Русия + екологична бомба със закъснител - предвид че в момента няма дългосрочно решение за съхраняване на отработеното ядрено гориво.

  Красен посочва възможността ТЕЦ Варна (а същото е възможно и за другите ТЕЦове да се направи - преоборудване на газ,, но е скъпо) да се използва като конвенционална централа, но тук има два проблема:
  - въпреки, че се намаляват вредните емисии, като състав (SO2 изчезва, NOX намалява, както и дребните частици), количеството въглеродни емисии макар и по-ниско в един скорошен момент ще е над новите регулации в ЕС за въглеродни квоти и ще трябва да се купуват пак скъпи такива от пазара;
  - второ конвенциналното производство на природен газ е изключително скъпо - от поне една година насам инвестирането в качествени ВЕИ е по-рентабилно от дългосрочното конвенционално използване на природния газ за електроенергийно производство.

 3. 3 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 567 Неутрално
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Цялата администрация на крак, за да разчисти пътя за ТЕЦ-а на Доган

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Всичко в енергетиката се върти в посока България да става все по-зависима от Русия. Дори един тъп реверсивен газопровод с Гърция го влачат 10 години, а за ЮП на момента подписаха договори, смениха и закона и започнаха да заварят даже.
  Иначе няма корупция, нали?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Българска работа

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 7. 7 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "Chubachubs":

  Вярвам, че статията ти е неразбираема, макар всичко в нея да е пределно ясно и просто.

 8. 8 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Цялата статия предсатавлява доста интервсно начало на статия, защото проблемът е наистина огромен.Недостатъкът ѝ е, че е написана за хора, които са много навътре в проблемите с енергетиката, а за другите е не разбираема.Правителството за пореден път доказва, че:- Или предпочита да си заравя главата в пясъка и да решава проблемът, когато той настъпи, което ще коства много повече средства на страната ни и може би риск за Стефи в енергийната система;- Или се надява по този начин да направи избора за строене на АЕЦ единствен. А България поради високата корупция в енергетиката и липсата на прозрачност - няма капацитетът да завърши такъв проект, което би рефлектирало в много висока цена, която обществото ще плати + сериозен риск за некачествено строене на такава централа + задълбочаване на енергийната зависимост от Русия + екологична бомба със закъснител - предвид че в момента няма дългосрочно решение за съхраняване на отработеното ядрено гориво.Красен посочва възможността ТЕЦ Варна (а същото е възможно и за другите ТЕЦове да се направи - преоборудване на газ,, но е скъпо) да се използва като конвенционална централа, но тук има два проблема:- въпреки, че се намаляват вредните емисии, като състав (SO2 изчезва, NOX намалява, както и дребните частици), количеството въглеродни емисии макар и по-ниско в един скорошен момент ще е над новите регулации в ЕС за въглеродни квоти и ще трябва да се купуват пак скъпи такива от пазара;- второ конвенциналното производство на природен газ е изключително скъпо - от поне една година насам инвестирането в качествени ВЕИ е по-рентабилно от дългосрочното конвенционално използване на природния газ за електроенергийно производство.
  —цитат от коментар 2 на Chubachubs


  ТЕЦ могат да са на някакви пелети или "био" микс плюс газ..
  Тогава се водят еко и СО2 неутрални.

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Договорите за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изкопуване от държавата, Станчев! Имаше ги и при Козлодуй, и при "Американските Марици", и при зелените централи, преживяли бум по времето на Станишев и Трайчо Трайков. Гарантирана рентабилност - признак за олигархична държава. Тъкмо затова само специални люде се добраха до тази схема.

  Тецът на Доган, производството на коли /Фолксваген/, концесията на летището, дори Белене - има ли такава олигархична схема за гарантирана от държавата рентабилност??? Не, няма! Процедурата за Белене изключва всякакви държавни гаранции, а тъкмо за такива путинките настояват неистово.

  Пречи ли някой, на Гоце и Санкин примерно, да конкурират Доган по цена и чистота на производството на електричество??? Не, не пречи. Критики към държавата може да има само ако такава конкуренция е налице, а държавата я пренебрегва и купува по-скъпа/по-мръсна енергия.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Добър материал за размисъл и действие, но очевидно нашето правителство, парламент и дори както се казва в статията и извънпарламентарна опозиция са си заровили главите в пясъка и не правят нищо, от което ползите са за Русия и Доган - противна ситуация.

 11. 11 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Майната й на природата и общественото здраве, важното е Ковачки и Доган да правят още милиони.

  No Pain No Gain
 12. 12 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Това правителство е консервативно, но не по убеждения, а защото са мързеливи некадърници и като такива всякаква промяна ги хвърля в ужас. То това е и причината за консерватизма на 90% от родните консервета и прочее беднотор.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  В България има добри възможности за построяване на балансиращи мощности с водни турбини. Една такава построихме още по комунистическо време. - каскадата Белмекен-Сестримо. Дори и сега няколко язовира в Родопите са подходящи за образуване на такава мощност.

  подпис
 14. 14 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2553 Весело

  Нямам нужните познания относно енергетиката, за да се опитвам да коментирам по същество тази словесна еквилибристика или части от нея. Но опитът от развитието в други области и интуицията ми подсказват, че се сблъскваме с поредната лобистка атака, разбира се, обилно полята с затрогващи грижи за България.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  Трябва да имат основание да ни натресат Белене.

 16. 16 Профил на Явор Джиджев
  Явор Джиджев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте, г-н Станчев, как сте? Май, не сте много как (по Мечо Пух).
  Това, за което сега пишете дълго и научно, е квинтесенцията на всички Ваши усилия от 1990 г. насам. И резултатът е този. България няма нови ядрени мощности, но има нови (модернизирани) ТЕЦ, които трябва да спре. Добре дошли в енергийното блато.
  А, това по-долу е препоръката на ООН от 2012 г към държавите-членки. Доста се различава от Вашите тези. Всичко най-хубаво Ви желая.
  "Още две атомни електроцентрали трябва да се построят в България. Това е ангажимент, който страната ни трябва да поеме като част от мерките срещу глобалното затопляне. Условието е записано в рамково споразумение, за което ООН препоръчва да се приеме като национална стратегия на всяка една от страните, членуващи в организацията.
  Индия вече се съобрази с това изискване, останалите страни обаче изостават след инцидента в японската АЕЦ "Фукушима". Това каза шефът на Интертек Муди за България Иван Савов.
  Според доклад на Световната атомна асоциация до 2030 г. трябва да се построят поне 559 АЕЦ в целия свят, които да заменят ТЕЦ-овете. Програма максимум за защита на климата обаче е бройката да достигне 1089. Целта е с атомна енергия да се компенсира голямото количество вредни емисии, които бълват централите на въглища, обясни Савов. Очаква се новоизградените АЕЦ да са различни от досегашните. При тях ще се залага на изключително високи нива на сигурност, които да издържат на все по-зачестяващите природни катаклизми като земетресения, разрушителни бури и други, обясни Савов.
  В същото време новите АЕЦ ще са с по-малка мощност от строените досега, допълва той. Според стратегията на ООН всички държави трябва да въведат правилата за енергийна ефективност, като по този начин консумацията на енергия ще се намали с 30%."
  http://www.standartnews.com/biznes-biznes/oon_iska_oshte_dve_aets_v_balgariya-165730.html

  "Там, където глупостта е образец, разумът е безумие"
 17. 17 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1054 Весело

  Красене чета само планови икономики, субсидии директиви и регулации пък института ти е за пазарна икономика. Къде има пазарна икономика? В "американските" субсидирани централи? Що не го прекръстиш на институт за планова икономика?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 18. 18 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 587 Весело

  Г-н Станчев е написал монументално становище за "Свободна Европа", което Дневник любезно споделят с нас. В него, от позициите на модернизма, конструктивизма, постмодернизма и деконструктивизма, г-н Станчев критикува бойкоборисовият неокласицизъм в ландшафтната архитектура на обществения и политическия живот в България! :)

  Бог да благослови Америка за България!
 19. 19 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Каквото и да се коментира..... в Мафията-държава тока ще стане 3 лв преди бензина! Колата ще я спреш, бензин и кашкавал ще си купиш от странство.... но крушката и хладилника трябва да работят, асансьора трябва да качва хората на 20-я етаж!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 20. 20 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1229 Весело

  До коментар [#17] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":
  До коментар [#18] от "Günther":

  Хахахахаха, нищо по същество, тролчета. Постовете ви звъчат като последния пръц на пенсиите.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  ,,...1. През юни тази година Европейският съюд публикува три регламента (2019/941-942-943) в областта на електроенергетиката. Съдържанието им е известно от години и засяга рисковете и стабилността за електроенергийните системи на Съюза при преход към по-големи дялове на възобновяемите енергийни източници и постепенна декарбонизация - т.е. по-малко производство на ток от въглища,...,,
  Някъде ,64 година прочетох в две списания: ,,НАУКА И ТЕХНИКА ЗА МЛАДЕЖТА,, и ,,ТЕХНИКА МОЛОДЕЖИ,, за доклад на някаква комисия в ООН, че до 2030-та година трябва да се спрат всички ТЕЦ -ове, няма значение на какво гориво са в цяла ЕВРОПА ако искаме да забавим промените в климата. А до 2040-та трябва да се премине на производство на енергия неотделящо топлина, в противен случай някъде около 2045 година средната температура а ЗЕМЯТА за една година щяла да скочи с три градуса, което вече повличало пресушаване на морета, океани с всичките негативи произтичащи от това пресушаване

 22. 22 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 830 Неутрално

  И нито дума за инстинското решение на тези грижи и проблеми ,което Германия все пак ще се опита да създаде: частно ,малко, независимо- домакинско електрифициране с възможност за продажба на ел,енергията в излишък.
  Ако анализа е с претенция за бъдещи решения ,трябва да говори за иновации от края на 20- и началото на 21 век.Тук всичко описано се базира на наука от края на 19век и технологии от средата на миналия век.Е ...да не се чудим защо насоящето винаги ни убягва с 50 години отпред и 20 на ляво.
  А Франция даже строят /кой знае дали ще успеят/ТОКАМАК-за синтес.
  А къде сме ние?????-най-умните

 23. 23 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Защото властта е монументално административно нещстие.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 24. 24 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#22] от "!D !калпав е новия вид Дневник!":

  В Холандия го правят това вече, но това не решава проблема за индустрията.

 25. 25 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иван К":

  Тези язовири за които говорите в Родопите, да не са от типа Цанков камък, дето ще се изплати към 3000 г. , но направи един виден хидро-енергетик милионер?!
  Какъв е смисъла да изграждаш огромни атомни мощности с технология от 50-те, а после да изграждаме Павец да ги балансира?! Не е ли по-просто да се изграждат по-малки централи? Но да, едни другари вече са взели едни пари под масата, как ще ги прецакване така?! А имаме и два реактора дето се чудим какво да ги правим. А, като казват, че сме идиоти се обиждаме. ...

 26. 26 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 830 Весело

  До коментар [#22] от "!D !калпав е новия вид Дневник!":В Холандия го правят това вече, но това не решава проблема за индустрията.
  —цитат от коментар 24 на Chubachubs


  Индустрята,чисто индустрия,ако изключим администрация услуги ,търговия ,които могат да се ползват от технологиите за домакинства,та индустряита е около 40% от общото.
  А за новите технологии и начини на съхранение на ел.енергия тук май в "анализа" не се споменава,плюс както вече някой бе отбелязал по-нагоре развиване на ефективност и кпд.Само като си помисля колко се спестява като енергия от новото осветление и..

 27. 27 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Тази министърка няма абсолютно никава визия и поглед върху енергетиката като цяло.

 28. 28 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  Добър анализ на Красен. Да, така е.
  Екипите на правителството и консултантите му са отчайващо мудни и това ще струва кинти.
  Много кинти.
  По-същество Красен препоръчва да се изучат и разберат регулативните европски документи по темата и се намерят някакви врътки да се нахлузи хомота малко по-безболезнено.
  Красен не е глупав човек, разбира в дълбочина това за което пише и затова твърдя че в случая лъже (и то умишлено) в детайли в аргументите си.
  Директно, когато споменава, че германските потребители са избрали по-високите цени.
  ГРЕШЕН ФАКТ! ЛЪЖА, ФЕЙК или каквото там го наречете.
  Привържениците на зелените в момента в Германия са малцинство. Това е ФАКТ от всички последни избори.
  Индиректно, като премълчава, че определени германски компании са освободени от СО2 данък и това също допринася за общо по-ниските цени за индустрията в Германия.
  И това в съчетание наложените допълнителни мита за ВЕИ инсталации извън Европа е сигнал, че пак е налице кофти сглобка между идеологически/религиозни фанатици и алчни далавераджии.
  Вече видено. Де жа вю.
  От този капан трудно се излиза и със сигурност няма да свърши добре, ако не се вземат мерки веднага.
  Какво да се прави?
  Много може още веднага, но това е тема за друг разговор.
  Ако изобщо е възможен вече...
  ПП. Замисляли сте се защо няма публични дискусии по медиите по климатичната тема?

 29. 29 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Гербавите - ето това ви чака скоро: https://www.youtube.com/watch?v=d6EWEZPO28Q

  Обичам да грухтя и плюскам.
 30. 30 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Русният ботуш яко е стъпил на врата на България. Всички русофилистици дружно си дават гъзъ за руски долари. Толстой каза, че половината България е купена, остава им и другата да вземат.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 31. 31 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Минаваме на ВЕИ горива за ТЕЦ !

  Зелени политики!
  Ето Германия - ТЕЦ на RDF и всичко е зелено и шес!

  https://de.wikipedia.org/wiki/Ersatzbrennstoffkraftwerk

  Интерес нямаме ли  всички ние - да се въведат въглеродно неутрални зелени технологии ..

  ЕС поощрява зеленото мислене ..

  https://business.dir.bg/ekspertno-mnenie/upravleni...  "Наблюдават се тенденции към увеличаване на дела от енергийните нужди на Европа, който се задоволява от чисти и възобновяеми енергийни източници. Но в България това тепърва навлиза.

  Опитите на различни ТЕЦ-ове да внедряват нови технологии в производство на топло и електроенергия по примера на развитите европейски страни, биват посрещнати с недоволство и насаждане на обществено напрежение поради липса на информация или по-вероятно по умишлена липса на информация, или накратко казано по политически причини. ..Нека разгледаме ... алтернативни и също толкова ефективни начини за производство на топло или електроенергия - горенето на RDF ." ..Една от най-интересните технологии е горенето на RDF, който представлява предварително сепариран и третиран отпадък..  При използването на тази технология се намаляват количеството отпадъци, които се депонират ..Спестява се от таксата за депониране. Посредством този метод се произвежда нисковъглеродна, евтина и надеждна енергия за домакинствата и се допринася за сигурността на енергийните доставки. .. .... ...

  Термичното оползотворяване на отпадъците избягва ...

  Единственият начин за получаване на "нулев парников ефект" и "нулеви емисии" е ползването на отпадна биомаса за горивна компонента..Секторът на възобновяемата енергия в Европа продължава да бележи ръст независимо от икономическия спад от 2008 г. и в момента осигурява работни места за над 1 милион души..."

  ------------  Възобновяеми енергоизточници - ВЕИ..

  Циментовите заводи, тецовете за отопление , тецовете на Ковачки , печките из "Факултета" и "Максуда" - почти навсякъде у нас се премина на зелена енергия и се горят RDF ..

 32. 32 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Русният ботуш яко е стъпил на врата на България. Всички русофилистици дружно си дават гъзъ за руски долари. Толстой каза, че половината България е купена, остава им и другата да вземат.
  —цитат от коментар 30 на PETZL


  Те искат да купуват повече природен газ - било уж по-чисто..
  И тормозят Ковачки и циментовите заводи, които се опитат да въведат зелени евро-технологии..

  Хора бдете!

  Koмунетата все за нещо гледате да критикувате ЕС..

  Сега ви отвързаха от синджира, и по знак на Ерменков , се нахвърлихте върху RDF..  Още повече, че поетата насока е към ограничаване на изкопаемите горива - въглища, нефт, газ ..

  Ако не продава газ Матушката ви - как ще живеете?  Но няма не искам, няма недей - тука е Спарта!

  Всеки петък Грета излиза за по-ниско емисионни технологии ..  Парниковите емисии, ще се редуцират 40% за 3 години!

  Не само Ковачки, не само циментовите заводи , не само печките във "Факултета" - навсякъде ще има зелена енергетика за отопление и производство на ток!

  На няколко пъти споменах - няма не искам, няма недей ..

  Планета се спасява, ей ..  Чак пушек се вдига ..  Ей вижте Девня Цимент  https://www.devnyacement.bg/bg/alternative-fuels  "По пътя си към устойчиво развитие идентифицираме седем ключови приоритета по околна среда, които целят непрекъснато подобряване ефективността в следните области:

  Намаляване на изменението на климата чрез намаляване на емисиите на въглероден диоксид (СО2)

  Отговорно използване на изкопаеми горива и суровини и заместване с алтернативни източници

  Намаляване на потреблението на вода и поддържане на нейното качество

  Управление на отпадъците

  Намаляване на местните въздействия върху земята и общностите

  Намаляване на емисиите, свързани с процесите

  Иновации в разработването на продукт.."  Седем ключови приоритета!

  Къде отиваш?!  А на който зелената политика не му се нрави - чемодан, вокзал, Масква ..

  Зелени технологии!

  Спасяваме планетата!  Грета Тунберг се стиска да не ака, във "Факултета" горят найлони .. всеки нещо прави!  "Алтернатива на депонирането е използването на нерециклируемите отпадъци като гориво в циментовата индустрия. Такъв пример в България е заводът Девня Цимент. Голямо количество от отпадъците на Варненска област, биват оползотворени именно там, което значително намалява процента на депониране в региона.Производството на цимент изисква нагряване на суровините в специална пещ до над 1400°C.  Високата температура и продължителността на престой в пещта гарантират пълното разпадане на органичните съединения. Дори остатъчната пепел остава свързана в циментовия клинкер, без обаче да влияе на качеството му.Усвояването на нерециклируеми отпадъци като алтернативно гориво става възможно след инвестиция от 320 милиона лева през 2014 за изграждане на нова инсталация за производство, което печели на компанията редица награди като „Инвеститор на годината“, „Сграда на годината„ и „Най-зелена компания“ в категория тежка индустрия, заради приноса на проекта към устойчивото развитие на местно и национално ниво."  "Девня Цимент" .. най-зелената компания!

  Така се прави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK