"Откровен сюрреализъм": МВР анализира "НАПлийкс", а прокуратурата разгласява доказателства

Спецпрокуратурата фокусира усилията си единствено срещу Иван Тодоров, за когото не представя преки доказателства.

© Георги Кожухаров

Спецпрокуратурата фокусира усилията си единствено срещу Иван Тодоров, за когото не представя преки доказателства.Текстът е препечатан от "Свободна Европа".


Доказателства се изпращат до медиите преди да са представени в съдебната зала. Лични данни, източени нераглементирано при предполагаема хакерска атака, се разпространяват втори път от разследващите атаката. Заподозрян в кибертероризъм се освобождава от ареста с най-леката мярка за неотклонение, след което съдът дори отказва да го разпита.


Така изглежда към момента видимата за обществото част от делото за безпрецедентната хакерска атака срещу информационната система на НАП. Допълнителен елемент към тази картина е, че преценката кои доказателства да бъдат приложени в папката по досъдебното производство е оставена на МВР.
Служители на ГДБОП подбират и анализират доказателствата, извлечени от компютрите на фирмата "ТАД Груп", чийто собственик Иван Тодоров, търговски директор Георги Янков и служител Кристиян Бойков бяха обвинени в кибертероризъм. Това става ясно от постановление на следовател към спецпрокуратурата, работещ по случая, издадено на 2 август и приложено по делото.


В него се разпорежда вътрешното ведомство да определи служители, които да анализират комуникациите на обвиняемите и да разпечатат на хартиен носител информацията от тях, "имаща отношение към делото и към други незаконни дейности".


С други думи държавното обвинение, което по закон е господар на разследването, изцяло е делегирало на МВР дейността по фактическия и правен анализ на данните, свързани с казуса.


Друго обстоятелство, което се разбира от въпросното постановление, е, че разследващите събират само доказателства, уличаващи заподозрените в извършването на престъпления. Въпреки че според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) прокурорите са длъжни да анализират и представят пред съда и данните, които не подкрепят тезата им, но разкриват обективната истина.


"Имат право на информация"


По случая обаче се наблюдава обратната практика – държавното обвинение вече на два пъти разгласи публично материали по делото с цел да убеди обществото във вината на тримата обвиняеми. Официалното обяснение бе, че "българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес". Подобно право обаче държавното обвинение никога досега не е защитавало така демонстративно. До степен, че дори да разгласи доказателства преди да ги е представило в съдебната зала.


Именно такъв бе случаят със собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров, който първончално бе оставен на свобода срещу 100 000 лв. гаранция, тъй като спецсъдът не намери никакви данни, подкрепящи обвинението му за подбудителство към кибертероризъм. Впоследствие разследващите изпратиха до медиите няколко файла, които не бяха представени по време на заседанието по мярката за неотклонение на Тодоров.


По този начин спецпрокуратурата огласи единните граждански номера на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, депутата от ДПС Делян Пеевски и над 2000 прокурори и следователи.


Седмица по-късно апелативният спецсъд определи най-тежката мярка "задържане под стража" на Тодоров, описвайки го в мотивите си, като "опасен за обществото".


Един сбъркан факт


Сред аргументите за това решение съдия-докладчикът Венелин Иванов допусна фактологична грешка. Той се позова на част от огласените предварително пред медиите материали, описвайки разговор между Тодоров и Бойков, в който 20-годишният служител изразява съмнение, че изтичането на данните от НАП ще постигне желания ефект. Споменат бе и разговор на Тодоров с непознат, в който също се обсъжда хакерската атака. От материалите, изпратени до медиите седмица по-рано, обаче, ставаше ясно, че в тези два разговора участва Янков, а не Тодоров.


Неясно остана и от кои точно доказателства втората инстанция изведе данни, че собственикът на "ТАД Груп" е подбудил Бойков да извърши хакерската атака. В показанията на никой от досега представените свидетели не се посочва директно, че Тодоров е подтикнал служителя си да открадне милионите лични данни от НАП. Само двама свидетели разказват, че Тодоров знаел и одобрявал тестове на киберсигурността на фирми без да са имали договори с "ТАД Груп", но техните показания не бяха взети предвид от спецсъда, защото са бивши служители и не бяха свързани с периода, в който е атакувана системата на НАП.


Апелативният спецсъд отказа да разпита Бойков, който доброволно бе дошъл в залата, за да декларира според защитата, че не е подбуждан от Тодоров. Магистратите обаче заявиха, че няма да събират нови доказателства, а само ще извършат инстанционен контрол над решението на първата инстанция. В същото време позволиха на спецпрокуратурата да представи новите материали, част от които вече бе огласила публично чрез медиите.


Четири файла


На следващия ден държавното обвинение реши да разпространи косвени доказателства. Без да дава уточняващи подробности, спецпрокуратурата публикува четири папки, озаглавени "Застрахователни дружества", "Разпити резюме", "Справка телеграм" и "Тодоров".


В последния файл се твърди, че той е написал в чат в приложението "Телеграм": "Ще свалям правителството, ха-ха." В чат между Иван Тодоров и Кристиян Бойков пък хакерът е цитиран да казва: "Тая вечер НАП заминава", а Тодоров отговоря: "Да ги копираме целите, пък после ще ги питам за киберсигурност".


От файловете, разпространени от прокуратурата, се разбира, че Бойков е имал достъп до данни на застрахователна компания, а ръководителят на фирмата коментира, че ще "гони" застрахователя за тестове, а "ако не - в новините". В друг чат Бойков дава ориентировъчни цени за хакната информация на потенциален купувач за базата данни на НАП, плюс ориентировъчни цени за масивите информация. Цитират се и показания на свидетел по делото, според които Бойков е извършвал незаконно източване на бази данни на множество институции и разполагал с базата данни на КАТ за автомобилите.


Сред разпространените извадки от показания липсва уточнението, че нито един от свидетелите не посочва директно, че някой от "ТАД Груп" е осъществил нерегламентиран достъп в информационната им система. Разпитани са няколко представители на застрахователни компании и дори главен редактор на столичен всекидневник. Някои от тях са имали договорни отношения с "ТАД Груп", други са отказали да наемат фирмата, но никой не разказва за рекет от страна на нейните служители и ръководство, а се говори единствено за тестове.


Въпросите без отговор


Въпреки наличието на уличаващи доказателства срещу обвинения като физически извършител на хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, той е на свобода с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Търговският директор на фирмата Георги Янков пък е с гаранция от 20 000 лв. В това време спецпрокуратурата фокусира усилията си единствено срещу Тодоров, за когото не представя преки доказателства.


Встрани от обвиненията, че тримата са искали "да създадат смут и страх в населението", досега разследващите представят косвени доказателства, че ако фирмата е свързана с хакерска дейност, то целта ѝ е била да печели пари. Държавното обвинение опита да свърже с делото разследващия сайт "Биволъ" с намек, че откраднатата от обвиняемите информация е била предназначена за тях.


Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов заяви, че "заданието за хакерската атака срещу НАП към "ТАД Груп" е отвън и имаме информация от кой човек идва". Впоследствие бе съобщено, че до Франция е адресирана европейска заповед за разследване, чрез която да бъде разпитан главният редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов. Това все още обаче не е факт.


Правозащитникът Михаил Екимджиев изказа съмнение за целите на обвинението: "Вече това е един риалити формат на наказателен процес, в който хора с пурпурни тоги разиграват някакво нелепо шоу за забавление на публиката. Първо, обясняват как се подготвя атентат срещу държавния глава или чуждестранни делегации с пръскалките пред Народното събрание, а след това публикуват над 2000 данни на съдии, на прокурори, на премиера, на уважаемия господин Пеевски – нещо, заради което те водят делото срещу господин Иван Тодоров, срещу "ТАД груп" и така нататък. Това е откровен сюрреализъм".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5227 Неутрално

  Прокурорите в България отдавна не "..разкриват обективната истина..." а "удобната истина" при това не в съдебното дирене, а в медиите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Не стреляйте по плешивия пианист, той толкова си може.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 3. 3 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Мафията и нейните медии реват и треперят от страх. Гешев им обърка плановете и сега ще ги подпука. За това е този медиен вой срещу него.

 4. 4 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Много са жалки журналистите и медиите, в които работят, за да защитават един престъпник откраднал личните данни на милиони българи.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5235 Неутрално

  Това обвинение няма да стигне до никъде

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  В него се разпорежда вътрешното ведомство да определи служители, които да анализират комуникациите на обвиняемите и да разпечатат на хартиен носител информацията от тях, "имаща отношение към делото и към други незаконни дейности"."

  това е уникално и единствено с цитат от знамето може да се отговори ""никое ......., ......, .... или .........." не е обиждал така журналистиката.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1228 Любопитно

  И докато всички усилия се хвърлят въпросните хора да се изкарат кибер-терористи, никой не си мърда пръста да се запушат въпросните дупки в държавните сайтове.

  https://www.kaldata.com/it-новини/за-възможен-лесен-пробив-в-редица-бълг-315869.html

  Само с помощта на търсачка могат да се отворят файловете в които са забити потребителските имена и пароли на администраторите на сайта или да се регистрираш като админ в системата на митниците.

  Тези са разпространили каквото са изтеглили, но кой дава гаранция, че някой друг не ги е изтеглил без да дава публичност на това или не продължава да се тегли и в момента същата информация от други заинтересовани лица?

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Хем некадърни, хем корумпирани. Искат да ударят „биволите”, но не могат и да я изпипат тази манипулация.

 9. 9 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fiji":

  Биволите са омазани в ла++йна до ушите.

 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1751 Любопитно

  И такааа... Въпросът е: публиката освен, че се пече по плажовете и люпи семки, на кого би повярвала?
  Май отговорът е еднозначен.
  В предишна статия полицията се жалва, че за погромът в някакво заведение е разбрала от медиите. Човекът дори и не си е помислил да потърси помощта на държавата.

 11. 11 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Просто прокуратурата се хвърля на амбразурата за да спасява имиджа на некадърниците в правителство и администрация!!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 12. 12 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fiji":Биволите са омазани в ла++йна до ушите.
  —цитат от коментар 9 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Търси лайната първо в собствената си градина!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 13. 13 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Прокуратурата е превърната в бухалка на силните на деня - факт!
  МВР - също!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 14. 14 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#13] от "Kamenarski":

  А пък болшинството от медии се превърнаха в бухалки на опозицията срещу власта, включително и тази, в която пишем.

 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1892 Весело

  В България, за да станеш любимец на "умнокрасивите" трябва да настъпиш закона. Колкото по-яко го настъпиш, толкова повече любов консумираш и толкова по-черни са "лошите", които са установили това настъпване. А ако още и те преследват за това, са врагове на България- трябва да ги плюеш в "Дойче велле", "Свободна Европа", "Ройтерс" и , въобще, където намериш!
  Някой ще каже- това е алтруизъм и нищо повече. Само че на мен ми се чини, че причината е панически страх от вече оформилата се тенденция да се установят истинските норми на съжителство на българската олигархия със законите и доколко обосновано, стабилно и ненакърнимо е мирното им съвместно съществуване.
  Затова- долу властта! Ако не може- долу прокурорите! Ако не може- долу обвиненията!
  След което- да живее върховенството на закона! Вече сме достойни за ЕС!

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Пръскачка пикчърс ще удари в земята Цецо пикчърс , не само по сюжети .но и по обезщетения

 17. 17 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 355 Весело

  До коментар [#14] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Да бе, давай в тоя стил... Нали за това ти плащат...
  Кой както може - така се прехранва.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4846 Любопитно

  До коментар [#15] от "Дон Кихот":

  "Само че на мен ми се чини, че причината е панически страх от вече оформилата се тенденция да се установят истинските норми на съжителство на българската олигархия със законите и доколко обосновано, стабилно и ненакърнимо е мирното им съвместно съществуване."

  Въпрос: Доган, Пеевски, Гергов са ли олигарси или не са?

  Благодаря за отговора!

 19. 19 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fiji":Биволите са омазани в ла++йна до ушите.
  —цитат от коментар 9 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Ако беше така, досега да са арестувани.

  Бъркате Франция с България

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 20. 20 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не стреляйте по плешивия пианист, той толкова си може.
  —цитат от коментар 2 на Свинчуга


  А по свинчуга с чума може ли? Само питам бе, Свинчуга, ти пък...
  Бухаха!

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#9] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Герберастите - също. Но не си признават.

 22. 22 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 351 Любопитно

  Мафията и нейните медии реват и треперят от страх. Гешев им обърка плановете и сега ще ги подпука. За това е този медиен вой срещу него.
  —цитат от коментар 3 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Другите герберастки тролове в отпуск ли са?
  Честно - не ви завиждам, трудно си изкарвате хляба...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  "Хляб и зрелища". Стара римска сентенция. И понеже хляба поскъпна, зрелищата се трупат една след друго. И целта е постигната. Някой да сеща за унищожаването на цял отрасъл в животновъдството? Заради некадърни, корумпирани, безмозъчни държавни служители? А въпросът с изхарчените десетки милиони за киберсигурност и защита на данните? А за съдебна отговорност на виновните служители? Така е. Всяко чудо за три дни в бойколандия/герберистан. А виновни няма и няма. Сал едната прокуратура с голи гърди, по матросовски, се мъчи да замаже пробойните в управлението. С мижавите обвиненийца и медийните изцепки.

 24. 24 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Накрая обвинението ще падне в съда заради прокурорска некомпетентност. Дотогава Гешев ще е главен прокурор и ще обяви публично и поименно адвокатите на обвиняемия Тодоров за престъпници, терористи и каквото още си поиска.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 25. 25 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#22] от "PisnaMi":

  Не са им пуснали тая статия на оперативката, затова ги няма пинчери-герб, само полезните идиоти са тук.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 26. 26 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Борка, Борка, и що беше цялото матрялче? Да се цитира Екимджиев на финала, щото той защитава, ли защитава и нема време, (а и статус), да се изхожда по политически обвързани медии...
  Те това е сюрреализъм?

  roo
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Това могат, това правят. Научили са го от книгите на КГБ в Симеоново.

 28. 28 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Статията е по зле от притоплена манджа. Нищоказване.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 29. 29 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боби Бобев":

  Ще посегнеш на вожда? Ей сега ще пратя сигнал в гербавото мешере.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 30. 30 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България, за да станеш любимец на "умнокрасивите" трябва да настъпиш закона.
  —цитат от коментар 15 на Дон Кихот


  Айде бе! Христо Бисеров, Доган, Пеевски, Бойко Борисов не са ни любимци.

  Айде да не се правим, че живеем в нормална държава, а? Айде, че всички сме в кюпа и знаем, че мутрагенщината и шуробаджанащината са още номер едно способ за проспериране.

  Правиш се на ни лук ял, ни лук мирисал, но нали и аз, и ти знаем, че ако недай си боже нещо лошо ти се случи, пак "свои" хора ще търсиш. Така е в Булгаристаня, а в други страни НЕ Е така, колкото и да се опитвате да внушавате на матриала, че навсякъде е прогнило, за да оправдаете местни гнилоч, в който неясно защо сте толкова влюбени.

  Та в тая среда, която е пределно ясно за всеки, не всеки, който е обвинен от съда е виновен. Самото изправяне на съд, че и осъдителна присъда не значат нищо в псевдо-демокрацията, а ние сме именно такава - това го знае всеки - и аз, и ти, и идола ти Боко даже. В крайна сметка, гледай бе, гледай КОЙ ни е премиер, по дяволите. Удебелено копие на Бай Тодор. Кое не е ясно? Защо се правите на луди?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Много са жалки журналистите и медиите, в които работят, за да защитават един престъпник откраднал личните данни на милиони българи.
  —цитат от коментар 4 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  А представи си какво ще стане ако вземат властта! Жална ни майка! Държавна подкрепа на всякаква измет и престъпни елементи, стига да са от техните!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1892 Весело

  До коментар [#18] от "vassilun":

  "Въпрос: Доган, Пеевски, Гергов са ли олигарси или не са?

  Благодаря за отговора!"

  Олигарси, до мозъка на костите! И също пълни с далавери! Но са маскирали далаверите си така, че законът (поне засега) не може да намери подход към тях. Искрено се надявам, че това няма да е вечно- и най-мъдрият си е малко прост!
  Но това е повод да ти подскажа нещо- защо вашите "разследващи журналисти" са готови да се натикат в кокошо д.пе, за да се доберат до нередностите с някаква нещастна тераса, които дори не са подсъдни, а не опитат да разкрият с факти за противозаконни действия поне една далавера на толкова омразните ти олигарси от твоя списък и да го предадат в ръцете на прокуратурата? Честно, аз също бих се радвал!
  Щото така нещата изглеждат много тенденциозни- занимавайте се с Доган, Пеевски и Гергов, за които нямате нищо, но оставете на мира нашите хора, за които има куп улики!
  С една дума- оставете питомното, идете да гоните дивото!
  Е, такива глупаци вече няма!

  ПС С право ми благодариш, но няма защо!

 33. 33 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  В статията има много погрешни тези, прокарани с очевидно пропагандна цел. Пиша от телефон и ми е трудно да ги систематизирам, но подобен подход убива доверието в медията. Достатъчно е само да се прочете заглавието на статията - описаният сюреализъм влиза в правомощията на въпросните органи. Законът им дава това правомощие, а вие се опитвате да ги анатемосвате, че те го упражняват. Все едно да ви упрекват, че сте пишете статии. Шизофрения някаква.

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4846 Весело

  Статията е по зле от притоплена манджа. Нищоказване.
  —цитат от коментар 28 на kaiser


  Много съдържателен коментар, колега! Браво! Всичко казва Вашият коментар! 🤣🤣🤣

 35. 35 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1892 Весело

  До коментар [#12] от "pm":

  "Търси лайната първо в собствената си градина!"

  Що бе, биволите и там ли са нагадили? Ей, страшни са, взеха им рогата, останаха само с копитата, но и така продължават да ръсят....

 36. 36 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "vassilun":"Въпрос: Доган, Пеевски, Гергов са ли олигарси или не са?Благодаря за отговора!"Олигарси, до мозъка на костите! И също пълни с далавери! Но са маскирали далаверите си така, че законът (поне засега) не може да намери подход към тях.
  —цитат от коментар 32 на Дон Кихот


  Ба ха ха ха ха ха ха. Далаверите им са ачик, байно. Няма кой да ги преследва от СТРАХ. Това го знаем всички, въпросът е коя земна сила те кара зорлен да се преструваш на наивен. Страх? Срам? Келепир?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 37. 37 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боби Бобев":Ще посегнеш на вожда? Ей сега ще пратя сигнал в гербавото мешере.
  —цитат от коментар 29 на Свинчуга


  ...ако ти си вожда...
  Ама с тази чегеверка... малко трудно...

 38. 38 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "vassilun":"Въпрос: Доган, Пеевски, Гергов са ли олигарси или не са?Благодаря за отговора!"Олигарси, до мозъка на костите! И също пълни с далавери!
  —цитат от коментар 32 на Дон Кихот


  А, да, и още нещо. Олигарси, на чиито медии повтаряш тезите. Ооо, да, знаем, най-случайно е. Докато ги презираш, им служиш. Колко познато от преди 30-тина години. Толкоз ви е прал комунизма през картуните, че до 9то коляно няма да се оправите, роби с робите ви.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 39. 39 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Много съдържателен коментар, колега! Браво! Всичко казва Вашият коментар! 🤣🤣🤣
  —цитат от коментар 34 на vassilun


  Благодаря. Коментарът ми е толкова съдържателен, колкото съдържателна е статията.
  Фактът, че статията за половин ден има едва 39 коментара ясно показва, че предизвиква същия ефект като притоплена манджа.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 40. 40 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Kamenarski":А пък болшинството от медии се превърнаха в бухалки на опозицията срещу власта.
  —цитат от коментар 14 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  В една нормална държава, медиите СА бухалки срещу властта.

  Ееех, гиди комунистическо-путинстки-ганьовски манталитет...Не можете без да се слагате, а?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 41. 41 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В статията има много погрешни тези, прокарани с очевидно пропагандна цел. Пиша от телефон и ми е трудно да ги систематизирам, но подобен подход убива доверието в медията. .
  —цитат от коментар 33 на hammurabi


  Ама айде бее, откога ви чакаме гербавата пасмина на си подвиете куйрука и да се ометете в посока Пик, Блиц или който там парцал ви пасва на критериите за добра медия.

  Ма все сте тука бе. Не се махате. Пуста тролба има за тролене.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 42. 42 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#33] от "hammurabi":

  описаният сюреализъм влиза в правомощията на въпросните органи. Законът им дава това правомощие, а вие се опитвате да ги анатемосвате, че те го упражняват.
  —цитат от коментар 33 на hammurabi


  Правомощията са ясни. То въобще няма как да се НПК, без законодателят да приеме в аванс, че съответният магистрат ще е добросъвестен, след което на тази база гради правомощията му.
  Въпросът е там, че идеално регламентираните правомощия, по никакъв начин не изключват залитанията (най-меко казано) на някои магистрати (къде от политика, къде от рушвети и т.н.). Иначе нямаше да има текстове в НК, посветени на института на "престъпление срещу правосъдието).
  Та, на правомощията в НК стоят насреща нарушенията - съзнателни, или не от съответния магистрат. Статията се опитва да каже, че има съзнателни нарушения на НПК от страна на прокуратурата. Та, шизофрения няма.

 43. 43 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Тези ДРЕБНИ душици за колко прости ни имат?

  Чудя се до кога ще търпим такива изключително добре платени дребни некадърници да ни правят на маймуни ...

 44. 44 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Нико, бъди по ясен? Кои са дребните дуици, и кой си ти? Да не се окажеш по "дребен"?

  roo
 45. 45 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Имам две версии за това прокурорско театро.
  Първата е че прокуратурата ,чрез разгласяване на материали по делото се опитват да прикрият истинския виновник за това . А виновника на всички е ясен и това е НАП с безотговорното си поведение по отношение на защита на сърварите и данните които съхранява.
  И втората която не бива да се пренебрегва е липса на капацитет в обвинението , толкова си могат.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 46. 46 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Защо ТАД груп е разследвана в САЩ?

 47. 47 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#42] от "inn":

  Щом един орган има правомощие да направи нещо, не е възможно, упражнявайки това правомощие, съзнателно да го нарушава. Това е шизофренията. Възможно е, обаче, превратно упражняване на власт. Но в "Дневник" стрелбата с халосни патрони не дава възможност да се уловят онези моменти, които подсказват, че думата "превратно" е изпълнена със съдържание. Сочените примери са за конкретни правомощия, които могат само да повлияят на носещия доказателствената тежест; ако прокуратурата няма правилна преценка, това ползва обвиняемите и защитниците им. В тези случаи прокуратурата може да бъде упреквана, че не защитава обществения интерес, но упрекът в статиите на "Дневник" въобще не е насочен в тази посока, а винаги от гледна точка на обвинението и защитата. Накратко, ако прокуратурата греши, това е от полза на обвиняемите и защитата. За такива грешки са нужни аргументи за нарушен обществен интерес, за да се отправя упрек, но никой не сочи това.

 48. 48 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#41] от "КретенКилър":

  Политизираш тема, която е тясно специализирана. И да "слушаш", няма да "чуеш" какво пиша.
  Ако постоянно те гонят тролове, вземи си почивка или приемай по-спокойно чуждите мнения, особено по теми, които са ти професионално чужди.
  Светът не е черно-бял. И не всички са врагове.

 49. 49 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Мафията и нейните медии реват и треперят от страх. Гешев им обърка плановете и сега ще ги подпука. За това е този медиен вой срещу него.
  —цитат от коментар 3 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар  Много са жалки журналистите и медиите, в които работят, за да защитават един престъпник откраднал личните данни на милиони българи.
  —цитат от коментар 4 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Духаш ли, духаш ли, герберю?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 50. 50 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Имам две версии за това прокурорско театро. ...
  —цитат от коментар 45 на Чърчил

  Версията е една. Провала на НАП е краш на герберския модел - ний си слагаме нашите калинки и техните семейства да си получават бюджетните заплати, респективно те си гласуват за нас, а държавата си върви. Пълно догоре с калинки, а държавата си върви! Да, ама не. И затова герберите пощуряха, а троловете им пръскат диария чак по тавана.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 51. 51 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#42] от "inn":Щом един орган има правомощие да направи нещо, не е възможно, упражнявайки това правомощие, съзнателно да го нарушава.
  —цитат от коментар 47 на hammurabi


  Еееее, не! Да си призная подобна перфидна издънка от твоя страна никога не съм очаквал. Абсолютно сериозно!

  Поначало ми приличаш на университетски преподавател (някой път ще ти кажа защо), но винаги е било сигурно, че теоритична подготовка не ти липсва. И сега: какво значи "правомощие". Най-краткият и точен отговор: това е правото И ЗАДЪЛЖЕНИЕТО на съответния орган да извърши съответното процесуално действие. Та, какво се получи? Когато казваш, че щом "даден орган има правомощие за дадено действие, то упражнявайки го, той не може да го наруши", то в същия миг казваш, че той не може да си наруши задължението. Уау - е как да не може? Може и още как. Очевидно е, че дори и на теоретично ниво грешиш тотално.

  В тази връзка това, че обвинението ще бъде отхвърлено в съда, съвсем не е пречка за даден прокурор да си стигне самият той до престъпление, упражнявайки правомощията си на досъдебното производство "превратно". С други думи теоретичният ти отговор си е просто тотално неверен. Правомощието само по себе си не е гаранция за нищо.

 52. 52 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#51] от "inn":

  Имаш грешка. Правото на прокуратурата да публикува или да не публикува доказателства преди съда е въпрос на избор и преценка. Нищо общо със задължение.

  Що се отнася до сюрреализма, шансовете той да се превърне в нерадостна пандизчийска съдба са повече от реални.

 53. 53 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#52] от "Lemmy":

  Имаш грешка. Правото на прокуратурата да публикува или да не публикува доказателства преди съда е въпрос на избор и преценка. Нищо общо със задължение.
  —цитат от коментар 52 на Lemmy


  Нагазваш във води, които не са твоите.

  Правото и задължението на прокуратурата винаги са двете страни на един и същи медал. Иска ти се да ги разделиш, обаче дядо Господ (считай - законът) не дава. Когато казваш, че прокуратурата има право да публикува нещо, преди да го е дала на съда, моментално опираш до въпросите - ами ако го направи, дали така няма да си наруши някое свое ДРУГО задължение.
  НПК е система - ако извратиш един детайл от системата, еб@ваш мамата на цялото. НПК дава на прокурора правото да си публикува каквото си иска от досъдебното производство, но НПК точно толкова го ЗАДЪЛЖАВА да събира и доказателства, които оневиняват/смекчават отговорността на обвиняемия. Щом двете неща за дадени като задължителен баланс в правата и задълженията на прокурора, то логично е да е такова публикуването на доказателствата - няма да го прочетеш по този начин в НПК, но това съотвества на най-основни принципи на процеса. Така ли направи прокуратурата в случая, или нещо забрави този въпрос. Всичко ли даде на медиите, или по нещо от всичкото - т.е. избирателно. Даже и през слънчеви очила отговорът се вижда. Да оставим, че прокуратурата забрави да си каже и по далеч, далеч по-фрапиращи аномалии по делото, част от които са описани в материала...

  Що се отнася до сюрреализма, шансовете той да се превърне в нерадостна пандизчийска съдба са повече от реални.
  —цитат от коментар 52 на Lemmy


  Решил си да играеш тото - няма лошо. Шансове реални - шансове нереални. Шансове за осъждане, шансове за оправдаване. Шансове да са извършили престъпление, което да не бъде доказано. Шансове да са извършили престъпление, което да бъде доказано. Шансове да има престъпление, за което да има доказателства, с неадекватна от прокуратурата правна квалификация (не са си оцелили текста по НК - Доган и Бисеров много я обичат тази опция). Шансове феновете на прокуратурата да се окажат (в този случай) с оакани фланелки. Шансове прокуратурата да излезе победител. Шансове всякакви - Айнщайн може да ги направи на математически модел...

 54. 54 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1767 Неутрално
 55. 55 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1944 Весело

  Учудването на автора, че прокурор разпорежда на ГДБОП да подготви доказателства за публично разпространение говори за специфична, разградска правна култура. Разбира се, че прокурор води разследването и разпорежда кой, какво и кога. Пишурко Митов какво си е представял, че Бойкикев резюлира прокурорските постановления? И да, разбира се ГДБОП и други служби на МВР участват в разследването. Бай Гном не участва. Surprise!

 56. 56 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#51] от "inn":

  Правомощието е за носителя. То е както право, така и задължение, затова го наричаме правомощие. Щом прокурор е разрешил, материалите по делото се публикуват - на ПРАВНО основание. Правното основание е обективен факт, преценката за упражняването на правомощието - субективна. Не е работа на журналистите да дерогират правното основание. Могат да поспорят за субективната преценка, но не и да отричат правното основание. В "Дневник" се изписаха половин дузина статии, отричащи правното основание. Тази е поредната. Със сигурност не и последната. Което разкрива или правна некомпетентност, или, по-вероятното - целенасочена пропаганда.

 57. 57 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1944 Весело

  До коментар [#53] от "inn":

  Пропускаш важен момент в допусканията си. Прокуратурата може би има доказателства в полза на обвиняемите. Ние не знаем. Очевидно не всички доказаталства са достояние на публиката. Знаем само, че прекият извършител е със смехотворно лека мярка за неотклонение.

 58. 58 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Знаем само, че прекият извършител е със смехотворно лека мярка за неотклонение.
  —цитат от коментар 57 на Lemmy


  Знам, че знаеш следващата шестица от тотото, но няма да ми я кажеш...

 59. 59 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#58] от "inn":

  И да ти я кажа, какво? Ти няма да си купиш ябълка...

 60. 60 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#59] от "Lemmy":

  Ще пусна фиша и ще ти го дам преди да се е теглил тиражът. Твоето си е твое.

 61. 61 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#53] от "inn":

  Спекулираш със задължението. Правомощието за разгласяване на материалите става задължение, щом прокурорът е преценил, че трябва да упражни правото си. Другото, да прецени, че материалите трябва да се разгласят, но да е нерешителен да го разреши - е нарушение. И обратното - да прецени, че не трябва да се разгласяват, но да го направи за кефа на някой началник - също е нарушение.
  Не ми обяснявай, че в случая не е искал разгласяване, но го е направил заради някой началник. Няма такива данни.

 62. 62 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#61] от "hammurabi":

  Нищо не ми казваш, колега.
  Твоя теза в #33: "описаният сюреализъм влиза в правомощията на въпросните органи. Законът им дава това правомощие, а вие се опитвате да ги анатемосвате, че те го упражняват. Все едно да ви упрекват, че сте пишете статии. Шизофрения някаква".

  Моя теза в #51 : това, че НПК дава на някой държавен орган някакво правомощие по никакъв начин не значи, че правомощието е упражнено законно (добросъвестно). Може да е съзнателно, може несъзнателно упражнено незаконно/погрешно/недобросъвестно.
  Авторът на статията, счита, че е има причини да твърди последното.

  Твоя теза в # 56: Е да, ама е правомощие "Правомощието е за носителя. То е както право, така и задължение, затова го наричаме правомощие. Щом прокурор е разрешил, материалите по делото се публикуват - на ПРАВНО основание. Правното основание е обективен факт...".
  Няма да коментирам поредната ти теоретична неточност (към издънка): правомощието не е факт, а правна норма; за приложението ѝ е нужен факт - елемент от фактическия ѝ състав...

  Накратко: нищо не ми казваш.
  За да не им е непонятно на другите, нещата се свеждат до:
  Хамураби: в закона пише, че не трябва да се минава на червено.
  Опонирам: това, че е забранено в закона, не значи, че забраната се спазва - водачи минават на червено.
  Хамураби: е да, ама това се наказва.
  Опонирам: това, че се наказава, пречи ли му да се случва...
  Смени прокуратурата с водача в примера, за да е ясен спорът. Статията казва, че прокуратурата е минала на червено, ти ми цитираш закона, че това е недопустимо...

  Въобще - схоластика някаква...

 63. 63 Профил на Kevin Mitnick
  Kevin Mitnick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  гледам, че линка с изтеклите данни:
  https://anonfile.com/K73a8dzan7/minfin-leak.zip
  вече е недостъпен - не вярвам прокуратурата да го е направила, сигурно е минал 30 дневния период, за който се пази, та да си го имате всички, опитайте този:
  https://uploadfiles.io/oskqf9ft
  същият хаш:
  SHA256: 800F352100B1D3F34835D0A886B8AC0FA3F7E1FB8B33F274E875A5FDF5B9AC9B
  същата парола

  The Darkside Hacker
 64. 64 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1892 Весело

  До коментар [#36] от "КретенКилър":

  "Ба ха ха ха ха ха ха. Далаверите им са ачик, байно. "

  Абе, за мен и други далавери са ачик- например, източването на КТБ от семейството Костови чрез фалшиви консултантски хонорари , при това потвърдено от свидетелски показания в съда (напомням ти, че Доган също получи своя милион и половина като консултант- една от ачик-далаверите му)
  Да протестирам някъде, че прокуратурата не ги преследва? И да поливам България с помия по повода?
  Всичко се познава в сравнението, байно! По повода има една пословица: Ако си затънал в л.йна, седи там и не чуруликай!

 65. 65 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#62] от "inn":

  Както и да го въртиш и теоретизираш, не може да отнемеш правомощието на един прокурор да разгласи материалите по делото. Може да оспорваш преценката му, но не и правомощието му. Нещо повече - това правомощие не подлежи на съдебен контрол и това не е случайно, тъй като не прегражда пътя на процеса. Ти може да го усукваш и въртиш както си искаш. Пробвай да оспориш действията на прокурора, ако си толкова убеден правотата си. Кауза пердута. Абсолютно безсмислено действие. Всичко друго е теоретичен амбалаж.
  Всъщност, журналистите трябва да са доволни, че имат достъп до случващото се в досъдебната фаза на процеса. Иначе ще продължим да наблюдаваме монологична реч - на защитниците на обвиняемите, които по закон са длъжни да говорят неща, които са в полза на подзащитния.

 66. 66 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  " Правозащитникът Михаил Екимджиев изказа съмнение за целите на обвинението: "Вече това е един риалити формат на наказателен процес, в който хора с пурпурни тоги разиграват някакво нелепо шоу за забавление на публиката.'

  И със шоу, и без такова, оценката за прокуратурата ни, заедно и със специализираната напоследък, е дадена отдавна от мислещите хора, голяма част от които просто напуснаха държавата !
  Нищо не се е променило в тая структура досега ! Нищо няма да се промени и в близко бъдеще, напротив - ще се бетонира още повече ! Кое ? Ами все същото - модела на успелите млади хора и на тези, дето придобиват ТЕЦ - ове за 2 - 3 000 лева у нас !

 67. 67 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Както и да го въртиш и теоретизираш, не може да отнемеш правомощието на един прокурор да разгласи материалите по делото. Може да оспорваш преценката му, но не и правомощието му.
  —цитат от коментар 65 на hammurabi


  Ми нали това говоря от първия момент - че правомощието може да си го има, но нищо не пречи да бъде извратено съзнателно от онзи, който го има. Само че в #33 (да не те цитирам трети път) ти директно вмени, че авторът на статията оспорвал наличието на самото правомощие, затова статията му била шизофренна. Но пропускаш да го защитиш с току-що казаното от теб в #65 - че съществува и опцията да е казал: "признавам самото правомощие, но твърдя, че съзнателно е упражнено превратно". Тъй че - авторът може и пък да не е шизофреник; пък ти като един объркал се доктор затриваш здрав човек в лудницата.

  Всъщност, журналистите трябва да са доволни, че имат достъп до случващото се в досъдебната фаза на процеса. Иначе ще продължим да наблюдаваме монологична реч - на защитниците на обвиняемите, които по закон са длъжни да говорят неща, които са в полза на подзащитния.
  —цитат от коментар 65 на hammurabi


  По-скоро прокуратурата сама потърси журналистите, след като се почувства засегната от медийните изяви на защита. Най-вече, за да спасява собствения си образ. Тук обаче нещата не са съвсем на един кантар между обвинение и защита. По простата причина, че прокурорът е ГОСПОДАР на цялото досъдебно производство. Защитата не е господар на нищо, освен на себе си. Затова НПК вменява на прокурора да има мярка в нападането - да събира и оправдателни доказателства. Имаше ли го този баланс в "прокуратура пикчърс" от последните дни - не.

  За да не е толкова абстрактно, ти колко действителни случая си спомняш като този. Аз не помня такова нещо. За да не е правено 30 години, сигурно има някаква невидима мярка, а? Пък винаги адвокатите-защитници са били активни по медиите. Дори и идиотът Цветан Цветанов четеше от трибуната на НС доказателствени материали, които все пак бяха приобщени към делата. И за малко не опропасти целия случай с убийството на Яна в Борисовата градина...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK