Искаме децата ни да виждат как умират животни по време на представления ли?

Неоспоримите доказателства за стреса, на който са подложени в плен, водят до забрани за използването на делфини и тюлени в представления по света. У нас тенденцията е точно обратната.

© Георги Кожухаров

Неоспоримите доказателства за стреса, на който са подложени в плен, водят до забрани за използването на делфини и тюлени в представления по света. У нас тенденцията е точно обратната.Явор Гечев е ръководител на отдел "Комуникации" на фондация "Четири лапи".


Петък, 9 август, малко след 12 ч. По време на представление във варненския делфинариум умира родено преди малко повече от седмица делфинче, пред погледа на посесителите. Представлението е прекратено, посетителите в кафенето, от което се открива подводна гледка към басейна и се вижда мъртвото делфинче, са помолени да напуснат, а на страницата на делфинариума във "Фейсбук" се появява съобщение, че следващите две представления – в 15 и 17,30 ч. няма да се състоят, поради "довършителни работи по профилактиката на системи". Според посетители, делфинчето е участвало в представлението заедно с майка си.


Това не е първият случай на мъртво делфинче в единствения подобен атракцион у нас – за последните 5 години по официални данни те са 5 – по едно всяка година, според информация, публикувана от "Дневник". Високата смъртност на отглеждани в плен делфини не е уникално само за варненския делфинариум явление. Според публикувано по-рано през годината изследване на Института за благосъстоияние на животните (Animal Welfare Institute) и международната неправителствена организация World Animal Protection, независимо от грижите, които се полагат,
48% от родените в плен бутилконоси делфини не оцеляват през първата година след раждането си,


което е два до три пъти по-висока смъртност, отколкото в дивата природа. При възрастните делфини от този вид положението не е по-различно – по-малко от 10% от родените в плен доживяват до десетата си година, в сравнение с 60% в дивата природа, и една под 1% доживяват до 30-годишна възраст, сравнено с 22% при делфините, живеещи в морето.


Благосъстоянието на делфините, отглеждани в плен, е тема на редица изследвания през последните две десетилетия. Резултатите са категорични – тези изключително интелигентни създания се чувстват като в затвор в малките басейни на делфинариумите. Площта, която дори най-добрите аквариуми и делфинариуми могат да осигурят на един делфин, не надвишава 0.0001% от тази, която той би обитавал в дивата природа. Сред другите проблеми при отглеждането в плен на всички китоподобни е невъзможността да се осигури среда, в която те да могат да проявяват естественото си поведение на активни хищници – като се започне от качеството на водата, която трябва да се пречиства и обработва с химикали, за да се реши проблемът с изпражненията на животните, мине се през липсата на достъп до естествена слънчева светлина в онези атракциони, които нямат външни басейни (какъвто е варненският делфинариум) и се стигне до невъзможността те да бъдат разделяни в различни групи според поносимоста си едни към други и да изграждат социалните йерархии, взаимоотношения и начини на общуване, които съществуват в дивата природа. Но има и един още по-сериозен проблем, който ние, хората, по-трудно осъзнаваме – делфините имат изключително остър слух, а за ориентиране и общуване използват ехолокация чрез своя биосонар. Затварянето на едно толкова чувствително същество в тясно пространство с висока акустика както под водата, така и над повърхността, е


все едно човек да трябва да прекара целия си живот между платната на натоварена магистрала


или в шумна дискотека.


И докато изследванията за природата на делфините и неоспоримите доказателства за стреса, на който са подложени при отглеждане в плен, водят до все повече забрани за използването на китоподобни и тюлени във всякакъв вид представления по света, то у нас тенденцията е точно обратната. Приетият през 2008 г. Закон за защита на животните забрани използването на диви животни в циркове, вариетета и увеселителни заведения, но кой знае защо остави изключение за делфинариумите. Нещо повече, също поради незнайни причини, няма никакви изисквания, на които един делфинариум трябва да отговаря.


Но това съвсем не е всичко: в началото на юли трима народни представители от ГЕРБ (Лъчезар Иванов, Нели Петрова и Владимир Вълев, случайно или съвсем не, вторите двама избрани от листата на партията във Варна) тихомълком внесоха предложение да отпадне забраната за използване на представители на семейство Ушати тюлени (Патагонски морски лъв и Калифорнийски морски лъв) в представления в делфинариуми и тюленариуми. Самият начин, по който това предложение беше внесено, е достатъчно скандален и


отдалеч мирише на неприкрит лобизъм в полза на варненския делфинариум –


вместо да мине като отделен законопроект за изменение на Закона за защита на животните, текстът е внесен като предложение за изменение на вече внесения от г-жа Десислава Атанасова Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, придобил популярност като "Поправката с намордниците", като чрез преходните и заключителните разпоредби се изменя Закона за защита на животните. Без никаква връзка с текстовете, касаещи домашните кучета от предложението на Десислава Атанасова, без нито ред мотиви, без нито ред експертно становище.


Този широкопрактикуван "трик" на промяна на един закон чрез "прилепяне" между първо и второ четене на текст към преходните и заключителни разпоредби на друг закон, на практика означава, че се избягва становище на ресорното Министерство на околната среда и водите (което надали би дало зелена светлина за подобна промяна), обществено обсъждане, както и обсъждане в самата Комисия по земеделие в Народното събрание. И за да не останат абсолютно никакви съмнения кого точно обслужва една такава поправка в законодателството, ето ви и още една новина:


още преди повече от две години от варненския делфинариум са внесли два морски лъва,


които, докато се изчакват законовите промени, се ползват само за снимки с посетителите. Животните се отглеждат в единия от двата басейна, който по предназначение би трябвало да се ползва за почивка на делфините. Сега вече не буди учудване защо починалото в петък делфинче е участвало в шоуто пред публика – просто няма къде другаде да бъдат отглеждани то и майка му.


А за да няма съмнения и доколко грижите за животните в делфинариума са адекватни, достатъчно е да се припомни, че освен делфинчета там умират и тюленчета – разследване на "Дневник" от миналата година оповести смъртта на двумесечно тюленче, което се удавило, защото помпа на инсталацията за пречистване на водата, на която не била поставена решетка, засмукала муцунката му.


И тъй като основният мотив на всеки защитник на атракциони като варненския делфинариум е, че иначе децата на България няма къде да видят такива животни, въпросът който аз си задавам е: дали искаме децата ни да виждат как умират животни по време на представления и какво ще научат от това?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1318 Любопитно

  Изродите отглеждащи диви животни в плен трябва да търкат наровете до живот, а бай Ставри да им подхвърля парчета риба за талантливо изпълнение на гайдата..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Много лесно всеки може да изрази отношението си като посети делфинариума или го бойкотира.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  ”Този широкопрактикуван "трик" на промяна на един закон чрез "прилепяне" между първо и второ четене на текст към преходните и заключителни разпоредби на друг закон, "
  Анексът за джендърите така ли беше прикрепен към ИК за защита на жените.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Въпросът със зоологическите градини е малко по- различен .

  Доста видове оцеляват само благодарение на тях, а в диво състояние вече не се срещат.
  Други видове оцеляха в зоо- градините и бяха върнати в естествена среда по- късно.
  Най- добри условия предлагат зоо- парковете .
  Различни организации закупиха цели острови и ги превърнаха в паркове за отглележдане на редки видове.

 6. 6 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Благосъстоянието на делфините, отглеждани в плен

  -------

  тоест почва се кампания за това, че не трябва да има зоологи1ески градини, кошари с овце, свинарници .....

  Натам ли се бие?

  А домашното животно пленено ли е?

 7. 7 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 679 Неутрално

  фондация "Четири лапи".

  ---

  кои ги държи?
  финансите от къде са?

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Отношението ни към делфините в делфинариумите е престъпно. Сега ми става срамно, че съм ходил там да гледам представление.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  "Според публикувано по-рано през годината изследване на Института за благосъстоияние на животните (Animal Welfare Institute) и международната неправителствена организация World Animal Protection, независимо от грижите, които се полагат, 48% от родените в плен бутилконоси делфини не оцеляват през първата година след раждането си, което е два до три пъти по-висока смъртност, отколкото в дивата природа. При възрастните делфини от този вид положението не е по-различно – по-малко от 10% от родените в плен доживяват до десетата си година, в сравнение с 60% в дивата природа, и една под 1% доживяват до 30-годишна възраст, сравнено с 22% при делфините, живеещи в морето."

  Не знаех за това. В същото време е добре да се знае, че повечето животни отглеждани в плен живеят по-дълго отколкото в естествената за тях среда в дивата природа. За повече подробности тук:

  https://www.americanveterinarian.com/news/most-mammals-live-longer-in-zoos-than-in-the-wild

  https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161107112635.htm

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":До някъде си прав. И ние бойкотирсме зоологическите градини. Но не мисля, че е достатъчно 🤔
  —цитат от коментар 4 на aleks ivan


  В интерес на истината, тази в София от няколко години се стараят да оправят бетонните чудовища останали от "соца". Специално зоната за котките изглежда доста добре. Дали е достатъчна като място за обитание е все още под въпрос, но е ДАЛЕЧ по-добре от преди няма и три години. Вече има въздух. Сега работят усилено и откъм страната на парка с маймуните. От това което съм видял досега там е, че се върши някаква работа с приличен резултат, нямащ общо с Графа и Западен парк. Явно тук няма толкова за крадене и герберастите някак не са успели да вкарат своите "професионалисти" да оклепат всичко в любимия им кафяв цвят.

  В този ред на мисли - знак за равенство между зоологическа градина, където се отглеждат животни в някаква среда и делфинариум, където се държат и ЕКСПЛОАТИРАТ животни за развлечение на масите, не може да има. Двете неща имат абсолютно различни предназначения. За пример: някой да е виждал лъв да скача през обръч (огнен или не) в зоологическа градина?

 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Отидете на фото сафари в Кения или Танзания, после ходете пак в зоологическа градина или делфинариум.

 12. 12 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":

  Какво е общото със статията говореща за условията в аквариума? Нали не ги финансират с твои пари? защо те интересува? Ти за мъченията на делфините ли си?

 13. 13 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Плпете делфинариуми, зоопаркове и тем подобни но има случаи на животни напълно изчезнали от дивата природа които са спасени и повторно заселени в горите точно благодарение на наличието на екземплярчи в зоопарк.....накрая еко фанаризма който ни залива ще има обратен ефект.

 14. 14 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#8] от "penetrating":

  На мен ми изглеждаха доста доволни и игриви. А смърните случаи нямат общо с предствавлението а с живота в плен. Друг е въпроса в дивата природа биха ли оцелели по голям процент малки.

 15. 15 Профил на oxw21556150
  oxw21556150
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Това управление на ГЕРБ още малко всички ще ни направи като делфините в делфинариума - индивиди за забавление и облагане с всякакви възможни начини. Оставка!

 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Аз съм гледал представление на делфини безплатно на Харманите в Созопол. Около 10 стигнаха на 2 - метра от шамандурите. Изкушавах се да помоля лидерът/лидерката им да ме научи да плувам бътерфлай (след години сам направих това). Най-хубавото беше, че децата ми бяха с мен. Другото хубаво - нямахме телефони или фотоапарати да снимаме и така се насладихме на гледката. След ден ги гледахме от едно заведени да правят същия номер на централния плаж.
  Освен бойкот на делфинариума, трябва да искаме унищожаването му. Да направят хотел ще е по-добре.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  До коментар [#14] от "rdb41527334":

  Пише си, каква е статистиката. В затвора ние ги убиваме три пъти по-бързо.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#10] от "parcaleste":


  интерес на истината, тази в София от няколко години се стараят да оправят бетонните чудовища останали от "соца". Специално зоната за котките изглежда доста добре. Дали е достатъчна като място за обитание е все още под въпрос, но е ДАЛЕЧ по-добре от преди няма и три години. Вече има въздух. Сега работят усилено и откъм страната на парка с маймуните. От това което съм видял досега там е, че се върши някаква работа с приличен резултат, нямащ общо с Графа и Западен парк. Явно тук няма толкова за крадене и герберастите някак не са успели да вкарат своите "професионалисти" да оклепат всичко в любимия им кафяв цвят.
  —цитат от коментар 10 на parcaleste

  Предполагам, че финансирането в значителна част не е от общината или държавата, а от организация от типа на "Четири лапи". А при тях правилата са правила.
  Зоопарковете имат и други, полезни функции освен атракционните.
  В този ред на мисли идеята децата да видят делфин в място като делфинариума е изключително малоумна. В преден пост казах, че при малко късмет делфини може да сде видят, докато си на почивка на море. Държавата трябва спешно да закрие делфинариума, да осъди собствениците му и най-важното - да подгони бракониерите в Черно море, защото прекалено много делфини умират напоследък.


  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Приветствам "Четири лапи", но къде е организацията, която да се грижи за хората в България?

  ДБ=БКП
 20. 20 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#13] от "rdb41527334":


  ..... има случаи на животни напълно изчезнали от дивата природа които са спасени и повторно заселени в горите точно благодарение на наличието на екземплярчи в зоопарк......
  —цитат от коментар 13 на rdb41527334


  Я дай един пример? С конкретен животински вид, а не по принцип.

 21. 21 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#19] от "anonim440":

  Държавата ли имаш предвид?

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално
 23. 23 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Тоя ко реве сега?

  Де го сърби, че не става ясно?!

  Да, умират новородени И ПРИ ХОРАТА!

  Седнал, мола ви се, за умрял делфин да реве!

  Бе, ей! Ти земат ена гьостерица братята, та да видиш...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 24. 25 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  Е,аз не искам да виждам диви животни из улижите на градовете ни,ама въпросната фондация иска!

 25. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  Забравяме за времената , когато по социалистическо време делфините се избиваха планомерно. Изпълняваше се план за добив на месо от делфини. После изведнъж тези животни станаха защитен вид.
  Съдбата на делфините в делфинариумите не е по-различна от опитомените диви животни , които се ползват при циркови изпълнения. И те са в плен, подложени на непрекъснат стрес и насилие, за да изпълняват цирковите номера.

 26. 27 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  От ДеБъ станхте даже специалисти-дресьори...

 27. 28 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Тъпите български мутри - настоящи бизнесмени на прехода, кухите им глави, които освен да загробват природа с бетон, друго не познават, продажните тикви в т.нар. народно събрание и ние, които го храним, търпим и избираме.

 28. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  "Дали искаме децата ни да виждат как умират животни по време на представления и какво ще научат от това?"

  Отговорът е ДА - искаме.

  Шит хапенс. Животът не е само цветя, рози, шампанско и шоколадови банбони. :)

  Смъртта е неизбежна и колкото по-рано децата научат този житейски урок, толкова по-добре за тях. Авторът ако не иска детето му да става свидетел на подобни сцени, да не го води в делфинариума.

 29. 30 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#29] от "realguru":

  Ами издоброволствай тогава да те заколят публично, за да научиш децата си за неизбежността на смъртта.

  Делфинариумът трябва да се затвори.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 30. 31 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ало, Правителството, Народното събрание, разните синекурни контрольори, комисии и Агенции! Имате претенции, че сме цивилизована държава?
  Направете така, че тази робска експлоатация на най-интелигентния вид морски бозайници да бъде незабавно преустановена! Това безобразно тясно, затворено пространство - Делфинариум, трябва да бъде запечатан, а делфините-под грижи на специалисти-адаптирани и пускани на свобода!

 31. 32 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#18] от "Gopeто":

  Всъщност много делфини умират напоследък, защото популацията им много се увеличи. Имаше години в миналото, когато съвсем бяха изчезнали...

  Сега са доста, влизат в заливите да се хранят и се заплитат в таляните. Нищо ненормално. Ако нещо може да ги унищожи няма да са мрежите, а замърсеноста на морето.

 32. 33 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#18] от "Gopeто":

  Относно зоопарка в София, на държавна/общинска издръжка е. Има няколко осиновени животни, но сумите са доста малки. Зоопарка е много скъпо начинание, не случайно в Европа входа почва от 10 евро нагоре за възрастен.

 33. 34 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Гледал съм едно представление и вместо удоволствие почувствах съжаление и вина към делфините.Представленията сега са четири пъти на ден.И какво се крие зад всичко това - пак финикийските знаци.Не всичко трябва да се прави в името на парите, моралната цена която ще платим(дали искаме или не, дали я осмисляме или не) идва доста по-късно,но е неизбежна.

 34. 35 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 671 Весело

  Приветствам "Четири лапи", но къде е организацията, която да се грижи за хората в България?
  —цитат от коментар 19 на anonim440


  БХК...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 35. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK