Вместо да защитава децата, ДАНС ще ги следи

Вместо да защитава децата, ДАНС ще ги следи

© Георги Кожухаров"Дневник" събра коментари от "Фейсбук" по повод новината, че Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще получи непрекъснат достъп до автоматизираните информационни фондове на Министерството на образованието и науката (МОН), за да може да следи за радикализация сред учениците и студентите. Преди седмица за обществено обсъждане бе публикувана инструкция, според която агенцията ще може да проверява непрекъснато данните на децата от предучилищна възраст, учениците и студентите. В мотивите не се посочва каква е целта на достъпа на службата до тази информация, а експерти в областта на сигурността коментираха пред "Дневник", че не могат да си обяснят защо е необходимо това.


Надежда Цекулова, журналист, правозащитник:


Гражданите се тревожат, че така наречените правоохранителни органи, които се държат по-скоро като репресивни, ще използват децата им, за да ги сплашват и манипулират при нужда; че ще могат да влияят върху образователното развитие на децата на неудобни и неправилни граждани; и че след промените относно "тайния арест" и последните действия на прокуратурата няма гаранция, че един ден детето им няма да се окаже обвиняем или арестант, за да измие лицето на някоя нефелна служба, а някой селски тарикат, амбициран за висока позиция в репресивния апарат на партията, да докаже лоялността си.
Какво е "радикализация", как тя засяга 12-годишните и освен да пуснете ченгетата в училище, какво прави МОН, за да предотврати тази радикализация?


Какви са мерките, с които МОН и ДАНС ще защитят децата от радикалните групировки, за които стана дума?


Изобщо... Не сте убедителни.


Елена Гунчева, адвокат:


На Територията отново се предлагат абсурди. ДАНС да имала достъп до регистрите на министерството на образованието, за да следяла за радикализъм. Откъде накъде службите ще следят децата ни? При положение че по гетата в Пазарджик и Пловдив си ходят ислямисти и реват, че ще колят гяури, службите тръгнали децата ни да разузнават! Какво ще научите? Какви са им оценките? Дали са ходили на училище? Кога има родителска среща и с какъв успех са? Откъде накъде?


ДАНС бяха уведомени от родителите на ученика, който уж бил терорист. Не службите го разбраха, а били уведомени от загрижени родители. ДАНС пропуснаха най-срамния и голям пробив в защитата на личните данни от НАП, като ако хакерът не се беше похвалил в мрежите, можеше и него да пропуснат. Но иначе децата ни ще следят! Да припомня, че има и "тайни" арести за деца до 24 часа. Много удобно, ако искаш да притиснеш родителите.


Всички бяха задължени да си докладват клиентите. Дружествата да си впишат действителните собственици. За да облекчим работата на ДАНС. Докато те следят кой плюе правителството в социалните мрежи. И изпълняват политически поръчки. Как да бъдем сигурни, че няма да използват децата ни?


Превръщаме се в полицейска държава в най-лошия смисъл на думата. Получаваме репресии и непрестанно следене, но без сигурността срещу битовата и икономическа престъпност.


Мария Спирова, кандидат за евродепутат от "Демократична България":


Абсолютно е непонятна и неподкрепена с данни трескавата секюритизация на образованието. Какви са данните за радикализацията на малолетни? Тя проблем ли е и ако да, склонни ли сме да признаем, че радикализацията в учебни заведения е официално толерирана и институционално насърчавана, докато е към определени групи-бушони в обществото?


Не. Нищо от това не е на дневен ред, защото няма кой да го изговори.


В този смисъл, тази инициатива не може да не се разглежда като пореден опит на един режим да се окопае.
Обличането в легитимни правомощия един изначално репресивен глад за тотално, произволно следене не е защитимо. Не е защитимо никъде, нито в САЩ, нито в Обединеното кралство, но двойно повече тук, при публично известното за намеренията, поведението и прийомите на българските власти.


Невъзможно е, след всичко случило се през последните три години, ДАНС или МВР да имат претенцията, че им се дължи обществено доверие и подкрепа за придобиване на извънредни неограничени правомощия.


Не, не им се дължи. Всеки рационален гражданин иска да контролира тях, не те него или децата му.


Асенка Христова, изпълнителен директор на Институт за изследвания в образованието:


Явно наистина има сериозен проблем с аргументацията на този казус. Имам относително добра представа какви данни се събират в регистрите на МОН - видно е и в съответните наредби. Освен, ако ДАНС не са измислили някаква невиждана иновативна методология, чрез която да извадят тенденции за радикализация въз основата на тези данни (в което дълбоко се съмнявам), това просто е несериозно.


Също така ми е интересен и елементът с обществения интерес. Преди десетина дни получихме отказ да ни бъде предоставен достъп по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) до данни за търсенето на образователна услуга, наречена "професионално образование" (измерено чрез приетите по първо желание деца в професионални гимназии) с аргумента, че това не е информация от обществен интерес и на базата на нея не може да бъде направен извод за дейността на съответния орган. Което само по себе си е странно, защото същият този орган е обявил политика към увеличаване на атрактивността на и приема в професионалното образование.


Дали подобна цел може да бъде постигната, зависи до голяма степен именно от търсенето на образователна услуга, т.е. от ответната реакция на семействата/учениците към предлагането. С други думи, не е достатъчно само да се увеличи план-приемът, следва да има ефективни интервенции и по отношение на избора/желанието на децата.


Но явно общественият интерес се дефинира по съвсем други логически модели.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  ДАНС и цялата държавна администрация са спокоен пристан нищоправещи.

 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Който г.асува за ГЕРБ, гласува за налагането на милиционерска държава и комунизъм.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  1984 !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Публикувани са мнения на 4 жени, едната даже нарича България - Територията! . Аз също съм гражданин на тази Държава,мъж съм, имам 4 деца и имам мнение, а то е че нямам никакъв проблем,даже подкрепям ДАНС да следи какво правят децата ми.

 5. 5 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Следейки ги ще ги защитава от заразно влияние...

 6. 6 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  това е изключително притеснително; изненадва ме относителното спокойствие с което се приема. това означава две неща: че в службите мисленето е като по тоталитарно мислене, и че обществото отново няма ресурси да реагира като в тоталитарно време. хубаво са събрали мнения от фейсбук - но там е проблема, ние сме фейсбук демокрация.

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":

  Работата отива към пак цялата държава милиционери и агенти ,останалите ,които не са от наште ,ще ги преследваме ,я бандити ,я радикали ,все ще се измисли нещо ,докато под носовете им мангалите правят организирани изстъпления ,а ДАНС и представа си няма ,защо ли .

 8. 8 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#4] от "mavro":

  нямата проблем? да следят децата ви? седемгодишните ви деца? на колко години сте? питам от антропологична гледна точка, щото ми е любопитно кога умира тоталитарното мислене? ако приемем разбира се че в българия то изобщо може да умре.

 9. 9 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Гениално, ДАНС ще стане детска педагогическа стая. Родните милиционери не са поумнели от времето на соц-а...

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#8] от "owen":

  това със следенето КОЙ ви го подшушна?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Следейки ги ще ги защитава от заразно влияние...
  —цитат от коментар 5 на Пуйката  До коментар [#5] от "Пуйката":

  Именно. Как държавата може да разбере дали едно дете е бито от родителите си ако не го следи?!

 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  “Вместо да защитава децата, ДАНС ще ги следи”
  ——
  Кокошки заблудени

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Правен свят
  ДАНС и МОН модернизират кореспонденцията помежду си. Вместо писма ще ползват електронна система. Това предвижда проектоинструкция, според която Държавната агенция "Национална сигурност" и Министерството на образованието и науката осъвременяват съвместните си усилия по защита на националната сигурност. В проекта се предлага ДАНС да има непрекъснат достъп до информационните фондове на МОН чрез защитена връзка.

  Ако инструкцията бъде приета от правителството, където ще влезе след месец обществено обсъждане, ДАНС ще получи непрекъснат достъп в реално време до масиви, до които в момента може да стига след бавни бюрократични процедури за с размяна на кореспонденция между институциите, което би могло да има фатални последствия, когато става дума за тероризъм.

  Причината - по данни на службите все повече ще се пробват да вербуват деца и студенти за терористични атаки. Именно това е целта на бързия достъп до масивите.

  Доскоро сред българското общество битуваше мнението, че съобщенията за подготвяне и реализиране на терористични нападения от радикализирани ученици в различни държави от ЕС са далеч от нашата действителност. Скорошният случай в Пловдив, където момче от елитна гимназия и уважавано семейство бе натъпкало тавана си с взривни вещества и поддържало кореспонденция с членове на ИДИЛ обаче показва, че България не е изключена, гласят аргументите на родните служби за национална сигурност. Преди това бе разкрит ученик от Силистра, залитнал по идеите на ИДИЛ по време на пребиваването му в Австрия. Службите наблюдавали и други подобни случаи.

  Според данни на Евростат, публикувани преди дни, през учебната 2017-2018 г. във висши учебни заведения в различни градове в България са учили студенти от 115 държави. Записването във вуз у нас е един от най-лесните начини за получаване на право на пребиваване в страната ни.

  Според източници от службите немалък процент от тях са водени не от стремеж за получаване на добро образование, а от привилегиите на документа, даващ им право на пребиваване в държава от ЕС и всички произтичащи от това възможности, включително и свободно придвижване в страните от ЕС.

  Във фондовете на МОН се съдържа информация за учебните заведения в чужбина, откъдето тези студенти идват. Възможно е агентите от ДАНС да попаднат на студент у нас, който е бил съученик на известен терорист
  ТОВА Е ОТГОВОР НА ВЪПРОСА - ЗАЩО ???

 14. 14 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Дневник стига твърде далеч в теориите на конспирацията. Доколкото разбирам, става дума за анализ на развитието на децата , основан само на данни от училищата за оценките и отсъствията и откриването в ранен етап на отклоненията от доброто развитие. Тези неща може да са признак, че детето взима наркотици, участва в банда и др. такива. Развинтените фантазии на някои журналисти виждат в това и репресия, индоктринация и какви ли не още глупости.

 15. 15 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 712 Неутрално  Публикувани са мнения на 4 жени, едната даже нарича България - Територията...
  —цитат от коментар 4 на mavro


  Ами държава със сигурност не е; как другояче да я нарече?

 16. 16 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 831 Любопитно

  Тази инструкция дава незаконен достъп на всички извратеняци в ДС до личния живот на подрастващите и за бг родителите явно е ок някое дърто ченге да души бельото на дъщеря им, "да влезе в дирите и" не само онлайн. За тях е по опасно , ако дойде някое норвежко семейство...

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Народната милиция бди. Ето, прокуратурата откри хакване на пръскачките от антидържавна терористична група. ДАНС пък може да открие хакване на тебеширите от радикализирана предучилищна група. Или съзнателно антидържавно допускане на двойки от отделни савотьори и вредители в 1 "а" клас на N-тото училище в град Х. Както ни предупреждаваха по време на комунизма: "Всяка двойка - радост за врага!".

 18. 18 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Умните хора винаги са били врагове на ченгетата в Д(АН)С, а ,,Дойче веле" да не се прави на моралист, защото в Германия ченгетата глобяват солено германци, ако пишат критика срещу кирливите талибани навлеци в интернет форум.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 19. 19 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#4] от "mavro":

  От думите Ви излиза, че сте просто поданик, а не гражданин.

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  До коментар [#14] от "Отнесен":

  Идиот. Анализ щели да правят... Впрочем, нещо напълно забранено.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#13] от "doroteus":
  дългият ви пост не е отговор на въпроса защо и не издържа и елемнтарно четене. как идването в бг вуз на "съученик на известен терорист"(?!) отговаря на въпроса защо данс трябва да има достъп до образвателното досие на седемгидишните българчета? как достъпа до информацията от МОН (училище, оценки) ще разкрие, че някой тийнейджър е складирал взривни вещества? аз не съм изобщо против укрепването на мерките за такива сериозни заплахи, просто този ход не е обяснен изобщо, и до момента никой не предлага смислено обяснение.

 22. 22 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3366 Неутрално

  Не е ясно как те определят на колко години е потребителят. Някаква глупост (меко казано)

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3116 Весело

  през призмата на поредната борба с наболял проблем/лоша държава е ли прав Х.И
  "Според Иванов става дума за "самонарекла се демократична общност, която си каза, че не става за чеп за зеле". Според него тя се смалява и се бори за "едни люспи от все по-малката си жълтопаветна група"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Пак се започва от краката за главата. Децата са последната брънка от веригата. ДАНС трябва да следи тези дето се опитват да вербуват децата, а и не само тях. Радикализация не става за един ден, някой те подготва дълго време.
  Родителите също трябва да наблюдават децата си.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  Срамно решение. При това напълно лишено от логика. Откога регистрите на МОН съдържат данни за радикално поведение на децата?
  Това е тъпа полицейщина и мързел, скрита зад благовидни лозунги за борба с рискове.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Къде беше Д(АН)С, когато онзи черен изверг от Сотиря е изнасилвал и убил детето, къде беше Д(АН)С, когато онзи черен изверг е убил Виктория Маринова, къде беше Д(АН)С, когато черните изверги са нападнали войник във Войводиново...? Ченгетата и циганите имат много общо, слабоумни са, мразят образованите бели хора и често работят заедно.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#25] от "penetrating":

  Днес не знам,но през соца всеки ученик имаше досие,(да,точно така му казваха "досие"),в училището и беше секретно. Аз така и не успях да прочета какво пише в моето училищно досие.

 28. 28 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  А забравихте ли за най-голямата опасност за националната сигурност, пръскачките? Миналата седмица, отивам на бургаския плаж и що да видя?
  Терорист до терориста, мила моя майно ле! И до един радикализирани, някои дори с памперси, вместо бурки, но въоръжени до зъби с устройства за пръскане... на вода, представяте ли си как клатят стабилността и държавата тия малки терористчета?! Шок и ужас! Бококалипсис! Спешни мерки трябват, другари, за да се овладее положението - дете - милиционер, дете - милиционер...

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Поредното глупаво и недомислени решение. Вместо превантивна работа, ДАНС ще седи, като ловджия на гюме. И ще чака да се случи нещо, за което отново ще ни обяснява пост фактум, колко много работели. И как аха-аха да свършат работата, ама лошите били бързаци, та ги изпреварили с ей толкова малко. На косъм. Абе ей, шашкъни! Просто въведете чл 1 и източно германския, или нацисткия модел официално. Всеки е длъжен поне един път седмично де се "изповядва", тоест, докладва на отговорник си. Който пропусне, отива в лагер за превъзпитаване. Ядосан съм.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":

  Създадено от учител-доносник?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":

  Нещо такова става... На децата в класната стая ще липсва само мъдрия поглед на другаря Бойко Методиев от портрета на стената и... добре дошли в развития социализъм! Ъгейн!

 32. 32 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#4] от "mavro":

  Държава, управлявана от глупаци, се превръща в територия.
  Какво не е ясно?!?

 33. 33 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Другият вариант за достъп до информация е да вербоват доносници, както е било при соца. Предпочитам да си набират информация от информационните системи. Доносниците съсипват чужди животи, понякога заради антипатия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 34. 34 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Жалко, че премахнаха училищните стоматолози -- можеха да включат и техните данни в системата, та властта да знае и зъбите на малките палавници.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 35. 35 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#25] от "penetrating":Днес не знам,но през соца всеки ученик имаше досие,(да,точно така му казваха "досие"),в училището и беше секретно. Аз така и не успях да прочета какво пише в моето училищно досие.
  —цитат от коментар 27 на deaf


  Ако след това са те пратили трудовак, както няколко мои съученици от Английската гимназия, значи не е пишело каквото трябва.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 36. 36 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":

  Това не го знаех. Имахме обаче "характеристика", която чрез писмо ни следваше във всяко училище и всяка работа, която сменяхме.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":

  За соца и досиетата ли ти е мъчно ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#21] от "owen":

  Като се има предвид, че смешниците по върховете на властта са фактически тройкаджии от училище и университета,всички знаещи и можещи, са потенциални "рушители на стабилността" на тикви и прасета. А един ден, може да открият алгоритъм за хакване на водоноските на НС през интернет (!?!) и да изложат властта "пред чужденците"...

 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  А защо има снимка само на джамия? Това не е ли някакво внушение? Православните талибани по-добри ли са от ислямските талибани? А разни сциентолози, Свидетели на Йехова и т.н?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  Всички знаем, че работещите не само в ДАНС, но и във всички останали наши силови структури, са просмукани от агенти в полза на сараите, на руснаците, чиято единствена функция е да ни плашат с преврати чрез пръскачки ! Какво очаквате от такива паразитни псевдообразувания за покровителство на организираната престъпност ? Всъщност самите те са именно неразделна част от същата !

 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":Това не го знаех. Имахме обаче "характеристика", която чрез писмо ни следваше във всяко училище и всяка работа, която сменяхме.
  —цитат от коментар 36 на vhv  До коментар [#36] от "vhv":

  И на Запад има CV което може да реши съдбата на човек за цял живот. И все пак разликата между комунистическата характеристика и западното CV е огромна,защото както всичко при комунизма и характеристиките бяха пълни с лъжи.

 43. 43 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Поредната манипулативна статия и троловете се хвърлиха в атака ;)
  Ок, родителите искат ... какво ?
  Защита на децата си или ... какво?
  Ако стане обаче нещо лошо всички ревват - Държавата не прави нищо!
  Толкова сте жалки ;)

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  ДАНС е бухалка на управляващите, а те се готвят за кръгова отбрана. Те си го конструираха по свой тертип, за свое удобство и сигурност. Както е казано "Ти си го избра". Някой знае ли случай ДАНС да е навредил на Властта? По-същественото е, че Валерко заяви, че патриотарите скъсват с ГЕРБ. Щото властта им вече била безполезна или даже вредна. И тръгвал към "възраждане на патриотизма". Тоз най-накрая вдяна, че хлъзгането по наклонената плоскост вече е необратимо и се мъчи да удря спирачката. Но както и да е, ГЕРБ става напълно зависим от ДПС. А за ДПС нищо антибългарско и ретроградно не им е чуждо и не им е достатъчно. Боко го засъсва.

 45. 45 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#13] от "doroteus":

  “Правен свят” = “Пеевски ми каза...”
  Хайде малко по-сериозно, моля и без цитати на парцали. Ясно е, че репресивния апарат търси начин да увеличи лостовете си за влияние над населението. Крайна цел - милиционерска държава. Как точно следенето на оценки и отсъствия ще даде потенциална, поведенческа картина на терорист или въобще на рисков индивид? Това са пълни глупости!

 46. 46 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 988 Неутрално

  И на Запад има CV което може да реши съдбата на човек за цял живот.
  ====================================
  CV си го пишеш сам, никой не ти го попълва, като изреждаш къде си работил или учил. То не ти решава съдбата, а как се представяш в работата за която си нает. Отделно работодателите изискват трудова характеристика от последната ти работа.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 47. 47 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 533 Разстроено

  До коментар [#42] от "deaf":

  Това “на Запад” напомня изключително много откъде тръгва мисленето на повечето Ви колеги, г-н милицай.

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#46] от "AModoMio":

  Не съм виждал CV,но предполагам че то върви в неотделим комплект с препоръки от бившият работодател. И ако те са лоши,няма да има полза от бляскавото CV което сам си си написал.

 49. 49 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  нормално, като всичко ни е по руски

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 50. 50 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#48] от "deaf":

  Знам го от опит, но ми е трябвало само един път. След това важеха повече препоръките от предишния работодател. CV преведено означава автобиография.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 51. 51 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На 12 се радикализирах толкова много по пълнометражните порно филми, че оставах без отпечатъци по пръстите.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 52. 52 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Българите българите" и средния пръст

 53. 53 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Това е типичния руски и болшевишки репресивен модел на управление - удар по семействата на неудобните граждани, имащи дързостта да мислят различно от приближените до самодържеца велможи.

 54. 54 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Нещо да са свършили като хората тия прости ченгета?

  Дай им да следят, да изнудват, да се скатават и постфактум да се обясняват, как нищо не можело да се направи предварително. За какво взимат тлъсти заплати?

  Права е жената, това е територия, не държава. С толкова търтеи и калинки, това е положението!!!

 55. 55 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Какви са прочее притесненията? Че ще следят детето ви дали си е изяло закуската? или дали сте му почистили ушите?

  обаче ако бъде обработено от наркодилъри да използва, друга песен ще запеете. Факт.

 56. 56 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 384 Гневно

  До коментар [#4] от "mavro":

  Г-не, след като искате някой да следи децата Ви,наемете си частен детектив. Явно нещо май нямате много време да се занимавате с децата си,щом искате да ги следят. Мисля си,че май работата и печеленето на парички е по важно за Вас.

 57. 57 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#10] от "дерибеев": "това със следенето КОЙ ви го подшушна?"
  Дерибеев, спри да дерибействаш. Подшушна ни го Гешев. Ти да не би да си го разлюбил?Вместо да задаваш провокативни въпроси, обясни какво разбираш под радикализъм и радикални прояви.


 58. 58 Профил на Silent Stream of Godless Elegy
  Silent Stream of Godless Elegy
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Радикализация на малолетни има, но тя въобще не е там, където повечето хора си мислят.
  Децата от малки се настройват радикално расистки и ксенофобски от съдържанието на учебниците и чрез членството си в различни футболни фен-клубове, които не са нищо друго от скинарски сборища. Рисуването на свастики, пазпространяването на неонацистка идеология и организирабните нападени срещу хора с небяла кожа, нехристиянска религия или подозирани в нетрадиционна сексуална ориентация са ежедневно занимание на тези футболни фен-клубове. Рано или късно на хорат ще им писне и ще има ответна реакция, която може да засегне напълно невинни.
  Та ако този достъп на ДАНС се използваше за борба с тази крайно-дясна радикализация, щеше да е добре, но всички знаят, че българската "държава" няма никакво намерени да се бори с ксенофобията и расизма и дори го насърчава като "патриотично възпитание".

 59. 59 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#53] от "Индиана": "Това е типичния руски и болшевишки репресивен модел на управление - удар по семействата на неудобните граждани, имащи дързостта да мислят различно от приближените до самодържеца велможи."
  Съгласен съм, но защо мислиш, че само руснаците и болшевиките са спецове в тази област. За макартизъм нещо да си чувал". Закона е един "Каквото горе, това и долу, каквото в ляво това и в дясно, каквото на изток, това и на запад.........Акцента върху една страна е показател за интелектуална недостатъчност или партизански тарикатлък. Младото поколение е основната опасност за царството на банкянската клика. Падне ли Боко, доста народ ще влезе в затворите. Те знаят какво ги чака и се подготвят за битка.


 60. 60 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Вече съм убеден, че при комунизма е било по-добре.
  Тази наша димукрация на привидна свобода и стандарт под прага на бедността е много по-зле.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 61. 61 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Публикувани са мнения на 4 жени, едната даже нарича България - Територията! . Аз също съм гражданин на тази Държава,мъж съм, имам 4 деца и имам мнение, а то е че нямам никакъв проблем,даже подкрепям ДАНС да следи какво правят децата ми.
  —цитат от коментар 4 на mavro


  А според теб в какво ГЕРБ превърнаха България?
  А иначе работата на ДАНС е съвсем друга - да следи за заплахи за националната сигурност. Тези заплахи не идват от децата, а идват от партия ГЕРБ.
  п.п. ДАНС не остана незасегната от политическите назначения и се напълни с калинки, които само нищоправят.

 62. 62 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Ето пример който не е невъзможен; Средно училище, час на класния ръководител. Днес ще "гостуват" гости от полицията. Пристигат трима в костюмчета и с слушалка в ухото. Започва часа, и единия започва да говори за колко са лоши тия ,много лоши, супер лоши и т.н. "Добре, ама аз искам сам да се уверя в това което казват тия че- та". Сяда пред компа и започва да търси нещо което да потвърди или отхвърли казаното от полицаите. И тия същите ще засекат тия деца, и хоп, ще се появи някой и ще обеснява....после докажи ,че не е вярно.

 63. 63 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Гениално, ДАНС ще стане детска педагогическа стая. Родните милиционери не са поумнели от времето на соц-а...
  —цитат от коментар 9 на bez_ime2


  Не са поумнели, защото политиците искаха така и много ловко и организирано (както казва Спиридонов със лукавост) наложиха тоталната неграмотност и невежество и така лесно ограбват раята. Съжалявам, че така наричам българския народ, но той не се защитава, продължава да иска още и още от същото.

 64. 64 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Айде пак истерично грантаджийско квичене.

 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  От рано ще "страхуват" бъдещото робско поколение!
  Защо да се бъхтят за всеки избор да манипулират вота, като могат от един път да изманипулират избирателите та за цял живот..."стабилност"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1427 Весело

  Какви са прочее притесненията? Че ще следят детето ви дали си е изяло закуската? или дали сте му почистили ушите?обаче ако бъде обработено от наркодилъри да използва, друга песен ще запеете. Факт.
  —цитат от коментар 55 на kaiser  само за мунути се появиха 12 минуса. Дневник явно имат дежурен да слага минуси. :Д

 68. 68 Профил на
  *****
  Неутрално

  само за мунути се появиха 12 минуса
  —цитат от коментар 67 на kaiser


  Двадесет минути!

 69. 69 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Абе колко човека ще убие детето бе?! То от се знае.

 70. 70 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Поредната манипулативна статия и троловете се хвърлиха в атака ;)Ок, родителите искат ... какво ?Защита на децата си или ... какво?Ако стане обаче нещо лошо всички ревват - Държавата не прави нищо!Толкова сте жалки ;)
  —цитат от коментар 43 на mop36557620


  Статията не е манипулативна, а болна.
  Няма такова дъно.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 71. 71 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 273 Весело

  1984 !!!
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Веднага след заглавието това си помислих: "Следенето е защита".

 72. 72 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#41] от "samoedin":

  Преди няколко години, 4-5 тъпи парчета от пловдивската милиция, се бяха снимали с "колорадски" лентички. И тези същите го.на, получават пари за нищоправене, от данъците, които плащат немалка част от форумците. (За щастие, не съм от "спонсориращите ги", но със сигурност плащам чрез данъците на фирмите ми, заплатите на няколко симпатизанти на джуджето на "ботуша".)

 73. 73 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#33] от "Корки":

  +++++++++++++++++++++++++++++++

  Машини прости, народ неук.
 74. 74 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#42] от "deaf":

  Лично в моите фирми, не изисквам курикулуми. Не ме интересуват. Ако преценим, че има бъдеще - го вземаме. Важно условие е, да няма "предишен" опит. Предпочитам да ги обуча според собствените ми разбирания, а не от някой, който си е поставил лесни и ниски цели в живота - личен и професионален.

 75. 75 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Баси, Дневникот цитира Елена Гунчева хахаха... Ми тя путлеристка бе, хахаха. Профила й у фейса е доста забавно четиво. Освен че плюе тиквите, сее соцносталгия и русофилия хахаха

 76. 76 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#61] от "Uprsport":

  Достатъчно е да прочетеш някой бисер на директора на агенцията, за да ти се изясни за какво дъно става въпрос.

 77. 77 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Весело

  Откъде накъде службите ще следят децата ни? При положение че по гетата в Пазарджик и Пловдив си ходят ислямисти и реват
  ___________________
  Има признаци ,че най-много педофили ще получат прозрение ,че трябва търсят кариерно развитие в ДАНС! Или още от сега назначени такива търсят преодоляване законодателни пречки за хобито си и да се врат в личния живот на децата като ватикански свещеници!
  Иначе фактите говорят ,че сме европейски шампиони по учещи в талибански медсерета а ДАНС не прави нищо!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Баси, Дневникот цитира Елена Гунчева хахаха... Ми тя путлеристка бе, хахаха. Профила й у фейса е доста забавно четиво. Освен че плюе тиквите, сее соцносталгия и русофилия хахаха
  —цитат от коментар 75 на pavur


  Тази има няколко профила във Фейсбук, освен ако не е съвпадение на имена и изключителна прилика. Освен това ми изглежда малко чики-рики.

 80. 80 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 842 Любопитно

  Фашисткото опг, начело с фюрер боко и оберщатсанвелт гешев, вече ги е страх и от децата. Кога да чакаме концлагерите и газовите камери?

  мурзилка
 81. 81 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Фашисткото опг, начело с фюрер боко и оберщатсанвелт гешев, вече ги е страх и от децата. Кога да чакаме концлагерите и газовите камери?
  —цитат от коментар 80 на Маршалов


  Ти по добре си чакай съветските танкове :Д

 82. 82 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  То не останаха ученици и студенти в България - каква радикализация, какви 5 рубли. Ченгетата пак влязоха в някоя от тъпите си легенди. Най-голямата заплаха за нац. сигурност не са младите хора, а това, че бягат в чужбина. Накрая тук ще останат само ченгетата, пенсионерите и циганите.

 83. 83 Профил на music_joker
  music_joker
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Децата в тази държава са на ръба на оцеляването физически и духовно, но това кой го интересува! Добре дошли в Матрицата! От рано всеки трябва да има "профил" за да не вземе да е различно мислещ, че ще разклати системата! За кувьози се събират капачки за следене се отделят милиони! Потрошени, опасни и трудно достъпни подлези, тротоари, но пък за сметка на това ще имаме нови агенти и програми за следене на деца!

 84. 84 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Който г.асува за ГЕРБ, гласува за налагането на милиционерска държава и комунизъм.
  —цитат от коментар 2 на ironhorse


  Ни най-малко съм гербер, но няма държава в света, която да не си следи гражданите. България все още е далеч от милиционерски страни, като щатите.

 85. 85 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Серсеми, които нямат елементарна представа за задълженията на ДАНС сега ни лансират поредната фейк нюз. Но когато няке "дете" падне жертва на добре организирана престъпна група същите питат къде е ДАНС!?

 86. 86 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#85] от "xefgo":
  "Но когато няке "дете" падне жертва на добре организирана престъпна група същите питат къде е ДАНС!?"
  ……………………
  Децата в описанана от теб схема са жертвите, а не престъпниците, които да бъдат следени от ДАНС. Въпросът е, колко групи за отвличане и пласиране на дрога сред деца са разкрити от ДАНС, т.к. тези групи са съществена заплаха за нац. сигурност? Топ-ченгетата ни май не могат да се похвалят с голяма разкриваемост...

 87. 87 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Нищо няма да се реши с изборите. ГЕРБ ще загубят големите градове …и ще минат в нелегалност. Контролът върху полиция и прокуратура ще създават ХАОС В цялата държавна система. ГЕРБЕРИЗМЪТ е вече начин на мислене във всички ДЪРЖАВНИ СИСТЕМИ. Ако все още искаме да има България , ще се наложи нова СТОЛИЦА , и ново ВРЕМЕНО УПРАВЛЕНИЕ.
  Това е най- евтиният вариант за България. Всичко останало представлява АГОНИЯ , кражбите и агонията ще доведат до още по МЕРЗКИ ДЕЙСТВИЯ. Малък ГРАД , малка администрация ,малки министерства . Нищо лошо срещу СОФИЯ, но нещата стоят така. Или този град ще се кичи още 10 годи със името столица на държава или ще бъде голям град но без реална територия която може да управлява. Понеже актуална е СВИНСКАТА ЧУМА. Нещо близко по логика представлява това. Няма как да се изправи държавата след като всички ДЪРЖАВНИ СТРУКТУРИ СА ЗАРАЗЕНИ. От новият ЕЛИТ ,няма нито един който ще направи училище като Евлоги и Христо Георгиеви ( в омразната Русия) . Няма нито един светъл пример на ХУМАНЕН и ЗАГРИЖЕН пазарен БОГАТ СОБСТВЕНИК. Подобно на обикновените българи ,те гледат да купят къщи навън ,да направят сметки навън. Ситуацията е много по сложна в сравнение с 1860 -1876. Тогава Българските богаташи се колебаят ..дали да ПОДКРЕПЯТ РЕВОЛЮЦИЯТА ( получавали парите си от ОСМАНСКИЯ ПАЗАР). Въпреки ВСИЧКО , те са давали пари за ЦЪРКВА И УЧЛИЩЕ. Появата на България практически намира ЧИТАЛИЩА И УЧИЛИЩА във всички български села. Сега е РАЗЛИЧНО. Нямаме БЕРЦК , нямаме интелигенция до НАРОДА ,а ПИК лива интелигенция ,която прави неприлични неща . Няма да се появи РАКОВСКИ, ЛЕВСКИ ,БОТЕВ и тн. Преизграждаме България по свое желание. Вземаме за една –две години временно управление за държавни структури ,включително и за тези по чувствителни СФЕРИ за държавна сигурност.

 88. 88 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Не е ясно, по какъв повод се тръшкат госпожите от фейсбука и хуманитарната ни агитка ,. Нещо , като ДАНС ,принципно ,би трябвало да има свободен достъп до всякави административни регистри -за да можем ние ,да изискваме , да си върши работата.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 89. 89 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Дневник стига твърде далеч в теориите на конспирацията. Доколкото разбирам, става дума за анализ на развитието на децата , основан само на данни от училищата за оценките и отсъствията и откриването в ранен етап на отклоненията от доброто развитие. Тези неща може да са признак, че детето взима наркотици, участва в банда и др. такива. Развинтените фантазии на някои журналисти виждат в това и репресия, индоктринация и какви ли не още глупости.
  —цитат от коментар 14 на Отнесен


  В този форум прочетох мнение, че ДАНС по този начин щели да "влизат" в компютрите и телефоните на децата ни, та да ги следяли кво правят.

  От което следва, че според този родител- досега МОН са бърникали в телефоните на децата му, а отсега- ДАНС ще ползват МОН като нещо като прокси, та и те да гледали... телефоните на децата.

  До момента не съм разбрал- какви толкова секретни данни имат в МОН за децата, които в никакъв случай не трябва да станат достояние на ДАНС- по електронен път, а само с писма...

  За онзи, де приготвял бомби (май в Пловдив беше)- що ДАНС не го усетили. Сега- що от ДАНС искали достъп... Угодия няма.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK