Какво липсва в концепцията на кандидата за главен прокурор

Необходимостта от демократизиране на функциите на прокуратурата е неоспорима.

© Велко Ангелов

Необходимостта от демократизиране на функциите на прокуратурата е неоспорима.Статията е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


"В момента продължавам 99%, дори някой да ме предложи, да не участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално. А като се търкаляш в калта, няма как да не се оцапаш. Аз не искам да се търкалям, ако някой иска, да се търкаля" – каза през юни Иван Гешев.


От качената му преди 3 дни концепция като кандидат за главен прокурор не става съвсем ясно какво в крайна сметка е мотивирало желанието му да се "търкаля в калта". Освен биографични данни, в раздел "Лична мотивация" на представената от него концепция, като фактор с първостепенно значение, той посочва номинирането му от всички членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това, разбира се, е в пряко противоречие с по-ранното му твърдение, че не би участвал в състезание, дори да бъде предложен от някой. Може пък да се е съгласил, защото състезание всъщност няма.
По отношение на останалите ключови, а и противоречиви моменти в концепцията, се изписа и каза немалко, затова тук ще разгледаме по-скоро какво липсва в нея.


Слонът в стаята


Изборът на главен прокурор се развива в силно специфичен контекст най-малко по две причини:


1. За пръв път ще се избира по силата на изменените през 2016 г. правила в Закона за съдебната власт (ЗСВ);


2. Това се прави в момент на упорито настояване от страна на Съвета на Европа (СЕ) България най-накрая да изпълни задължението си да приеме законодателни и институционални мерки, които да позволят ефективно и независимо търсене на наказателна отговорност на главния прокурор (делото "Колеви срещу България"). В същото време се наблюдават и зловредни опити Министерството на правосъдието да се възползва от ситуацията и да измени законодателната рамка така, че да обслужи статуквото.


Когато към горното се добави и силното медийно и обществено внимание към съдебната власт като цяло и към избора на нов главен прокурор в частност, е повече от озадачаваща защо в концепцията на Гешев липсват особено наболелите теми, свързани с прокуратурата. Такива например са:


- какво мисли за установеното по делото "Колеви срещу България";


- има ли идеи за законодателни и институционални промени, които биха довели до възможност за реално търсене на наказателна отговорност на главния прокурор;


- смята ли, че прокуратурата следва да запази мястото си в съдебната власт или, с оглед заиграванията с изпълнителната, следва да мине под нейната шапка или да стане независим орган.


Това са основополагащи въпроси, чието разглеждане следва да предшества тези за материално-техническата обезпеченост на магистратите, разпределението на кадровите ресурси, електронните системи и регистри, медийното отваряне на прокуратурата, обученията и други, подробно разгледани в концепцията важни, но второстепенни по значение, проблеми.


Необосновано широките правомощия


Необходимостта от демократизиране на функциите на прокуратурата е неоспорима. И това е така, защото анахронизмът "прокуратура от съветски тип" продължава да съществува, а България е една от малкото държави от бившия съветски блок, в която прокуратурата продължава да осъществява "всеобхватен" (по Гешев) надзор за законност. Това означава, че у нас правомощията на прокурорите могат да излизат извън типичното за държавното обвинение наказателно преследване и да влизат в разнообразни области на обществения живот под формата на контрол за спазване на законите от правните субекти в държавата. Или както се изразява Венецианската комисия: в България "прокурорите запазват елементи на правомощия, типични за традиционния съветски модел на прокуратура".


Затова включването на този въпрос в концепцията на Иван Гешев на пръв поглед изглежда обнадеждаващо. При вглеждане в посветената на този проблем само половин страница обаче ясно се вижда, че той е само маркиран и то от грешна перспектива. Изглежда като мрънкане, че надзорът за законност създава прекалено много работа на прокуратурата. Липсва задълбочено разглеждане какво всъщност представлява това правомощие и по какъв начин застрашава правата на гражданите. Той не го идентифицира като възможен инструмент за натиск, който може да доведе до произвол поради липсата на съдебен контрол.


Не разглежда въпроси като:


- следва ли "всеобхватния надзор за законност" да бъде премахнат или поне ограничен;


- следва ли да има съдебен контрол над надзора;


- следва ли предварителните проверки да се премахнат;


- какво би могло да се предприеме в тази връзка на конституционно, законово, институционално ниво;
какъв е опитът на други посттоталитарни държави в това отношение.


Единственото предложение на Гешев е да се "активизира дейността на всички контролни органи", което наистина следва да е налице, но е крайно недостатъчно за една възприемаща се за демократична държава.


"Анализ и оценка"


Частта "Анализ и оценка" (анализът по същността си е оценъчна дейност и в този смисъл самото заглавие е озадачаващо, но това е друг въпрос) от концепцията прелива от статистически данни, но липсва така необходимия аналитичен елемент.


Би било полезно, ако концепцията на Иван Гешев за стратегическо управление на прокуратурата наистина съдържа ясно очертана визия и стратегия за развитието, реформата и администрирането на прокуратурата. Това обаче е възможно, само ако към истински важните проблеми в нейните устройство и функции има честно, разумно и професионално отговорно отношение.


Вместо това сме свидетели на изобличаваща в своя популизъм и противоречивост концепция, която хем иска да стигне до "обикновените български граждани" (а кои са необикновените?), хем да се отблагодари на сегашния главен прокурор, хем да демонстрира еманципиране. Накрая получаваме мълчание, където не трябва, и многословие, където не е нужно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2146 Неутрално
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5307 Весело

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината":

  вЕрваш ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Любопитно

  а какво липсва в борбата с избора на ГП?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Абе да го оставим човека 100 дни да управлява ,след това ще го критикуваме ,всички тук се държат все едно сме преди 1989 г , все пак сме в ЕС ,всичко подлежи на контрол и от европейските структури и европейската прокуратура и съд .

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 358 Неутрално

  "От качената му преди 3 дни концепция като кандидат за главен прокурор не става съвсем ясно какво в крайна сметка е мотивирало желанието му да се "търкаля в калта". "

  - Глупости на търкалета. Мотивацията е изложена на повече от страница. Вярна е и е точна. Особено по отношение на "продукта", подчертано в кавички, на цялата правосъдна система. За подробности - http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/24/i.g.-koncepciya.pdf

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3229 Весело

  До коментар [#5] от "plebs":

  Колега поздравявам те за безсмисленият труд който си положил да прочетеш концепцията...!

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 358 Неутрално

  "2. Това се прави в момент на упорито настояване от страна на Съвета на Европа (СЕ) България най-накрая да изпълни задължението си да приеме законодателни и институционални мерки, които да позволят ефективно и независимо търсене на наказателна отговорност на главния прокурор (делото "Колеви срещу България"). "

  - Още глупости на търкалета. Ключът за разбирането им е в разликата между СЕ и ЕС. Делото "Колеви срещу България" го помнят основно тези, на които им изнася. Много по-познато и знаково е делото САПАРД, по което германци излежаха присъдите си, а нашите хубустници около Гоце бяха оправдани. Перфектен пример за липсата на очакваната от хората справедливост. И съвсем пресен пример:

  „Битка за надмощие между съдии може да опорочи дело за убийство на дете, открито в куфар край Пасарел“
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7604996

  „Предубеден съд чел доживотната присъда на руснака Герман Костин за убийство на дете
  Делото е върнато на първа инстанция заради нарушени основни права на подсъдимия“
  https://news.lex.bg/предубеден-съд-чел-доживотната-присъ/

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  Срещу главния прокурор Борис Велчев има подаден от доста време сигнал в прокуратурата на германския град Гера. Сигнали по случая са били подадени до бившия премиер Сергей Станишев и Петко Сертов, бивш председател на ДАНС. До момента реакция от държавните институции няма.
  Как е решен "случая " от Борис Велчев - някой знае ли ???

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  До коментар [#7] от "plebs":

  Главният прокурор трябва да се избира и назначава само от премиера на България. И да е отговорен пред него. Така когато гл.прокурор върши престъпления л@йната ще падат върху премиера.

 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1719 Любопитно

  Между какво се избира, когато кандидатът е само един?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  според приказки от умнокрасивия храст нали Борисов ги избирал/назначавал

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":според приказки от умнокрасивия храст нали Борисов ги избирал/назначавал
  —цитат от коментар 11 на дерибеев  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Разбира се че Борисов избира и назначава главният прокурор,но той прехвърля отговорността за избора на други хора и така накрая никой не носи отговорност. Баш както беше през соца...

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3056 Весело

  До коментар [#10] от "mitko11":

  Между "Аз" и "мене".

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Институт "Отворено общество" - "Какво (не) знаем за главните прокурори в държавите членки на Европейския съюз"

  https://osis.bg/?p=3026
  https://osis.bg/wp-content/uploads/2019/02/Prosecutors_General_EU_MS_2019_BG_new.pdf

  Изводът на "Труд":
  "Макар сравнителноправното проучване да е представено в няколко публикации още в началото на годината, данните от него са непознати за широката общественост. Причините за това неглижиране на документа вероятно се крият в самото му съдържание, което изглежда се е сторило "неудобно" на противниците на българската прокуратура и в частност на кандидатурата на Иван Гешев. Изводите в проучването опровергават голяма част от внушенията, ..."

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5606 Неутрално

  "...Какво липса в концепцията на кандидата за главен прокурор..."
  Липсват:
  1 Познания по основополагащи юридически принципи
  2 Желание да се справя с проблемите заради, които България е на мониторинг от 12 години
  3 Човешло отношение към ближния

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Щом индивиди като тебе реват значи вярвам. Ако го хвалехте щях да не вярвам.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5307 Весело

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Индивид е шукаритетно. Шитня е образУвание като теб.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 710 Неутрално

  По чертите на лицето, психолозите съдят за характера на човека. Почеркът също дава много информация. Ако се вгледа човек внимателно, няма как да не се замисли как гьонсурат с примитивно мислене и агресивност на разгонен нерез се предлага за такъв пост. Дано да е експеримент, защото ако е с някаква друга цел, то тя говори за добре обмислен ход на база доминиращи качества на обществото. Димитър Иванов, идеологът на паралелната власт в БГ, не случайно е бил шеф на политическото гестапо преди 89-та, очевидно много добре познава категориите, формиращи обществото като цяло и умело поднася образи, в които категорията, която упражнява надмощие върху останалите, разпознава себе си.
  "Нека не се лъжем – назначението на Гешев за главен прокурор ще ликвидира окончателно жалките остатъци на правосъдие у нас. Гешев е единствена кандидатура за сега, защото през годините властта се убеди, че ние сме безропотни и примитивно управляеми хора, склонни докато имаме къшей хляб и зрелища да търпим кротко всичкото зло около себе си.
  Ако има изобщо неподходяща за целите на правосъдието кандидатура, това е тази на Гешев. Започвайки още от образованието му получено в прословутата „Магнаурска“ школа, както е известна академията на МВР, която има свойството да оставя в главите на курсантите си не правни знания, а белези от подковани ботуши. Не напразно ГЕРБ напълниха съда и прокуратурата с хора с такова „образование“. Те са некомпетентни, неспособни, поради което послушни и лесно управляеми без собствено мнение или гръбнак. Достатъчно е да проследим всяко едно от публичните изказвания и или действия на Гешев като висш прокурор, всяко едно от които в една нормална държава с истинско правосъдие би довела до изгонването му от правосъдието и лишаване от права на мига, като минимум."
  Накратко, Гешев е новият Вишински. И да. Това е ужасяващо, категоричен е адвокат Хаджигенов.

 19. 19 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":

  Ех, не е лесно. И един ден да бъде оставен който и да е той, на поста Главен, няма механизъм по който да може да бъде отзован. Това дали се разбира от пишещите тук?

  No Pain No Gain
 20. 20 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#18] от "Анти Шишковци":

  "По чертите на лицето, психолозите съдят за характера на човека"

  Нацистите са ползвали широко този 'метод'.

  Не че е изненада, умнокрасивата маска отдавна падна и отдолу ясно се вижда нацикомунистическия звяр който жадува да докопа сопата и да праща хора в лагери 'по чертите на лицето'

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 21. 21 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  "Какво липса в концепцията на..."

  Аз бих казал една буква "В"...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 22. 22 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1133 Весело

  До коментар [#4] от "edin drug":

  Колкото и да не ти се иска, си прав...
  Еврофондовете са тоягата, която вкарва тиквата в правия път, а Кьовеши ще разпу.ти п..ката майна на гешеф, Методиев б. и сие.

 23. 23 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1133 Весело

  До коментар [#18] от "Анти Шишковци":

  Този не.ез ще стане гл.прокурор, колкото онзи не.ез стана председател на данс.

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  Веднъж избрана компромисна за сараите фигура, много трудно става да се замени с някой друг ! Става въпроси за престъони интереси за милиарди все пак !

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  Ми сегашното БКП като предишното се опитва да усвои и подчини всички сфери на обществения живот, за да си осигури комфорт, сигурност и дълголетие. И сегашния електорат като предишния е едно стадо овце.

 26. 26 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Тая мутромилиционеска концепция е един изключително рядък и миризлив продукт на правосъдната отделителна система

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 27. 27 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Мисля, че въпросът, поставен в заглавието има ясен и еднозначен отговор - в концепцията липсва мисъл, а на кандидата му липсват първите седем години и не е никак независим.

 28. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 900 Любопитно

  "Какво липса в концепцията на кандидата за главен прокурор"
  Истината?

  мурзилка
 29. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 900 Любопитно

  а какво липсва в борбата с избора на ГП?
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Конкурент, при неналичието на такъв за конкурс не може и дума да става.

  мурзилка
 30. 30 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 461 Весело

  Невероятно е мониторингът да отпадне
  Специално в България, усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС според последните проучвания на Евробарометър. Така че хората все още имат доста изразено недоверие към съдебната система", допълва Йоурова.


  https://www.mediapool.bg/vera-yourova-neveroyatno-e-monitoringat-varhu-bulgaria-da-otpadne-news293569.html

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 31. 31 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":

  Главен Прокурор не управлва.

 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#7] от "plebs":

  Не напомняйте за СПАРД,защото точно един от умнокрасивите съдии,любимци на Газетата оправда Гоцевите Хора-Калпакчиев.

 33. 33 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Веднъж избрана компромисна за сараите фигура, много трудно става да се замени с някой друг ! Става въпроси за престъони интереси за милиарди все пак !
  —цитат от коментар 24 на samoedin

  Не компромисна за сараите, ами напълно подвластна и назначена от сараите фигура!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 34. 34 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1379 Весело

  Мачкай, Гешев!
  —цитат от коментар 1 на Да вярваме на истината

  Какво да мачка - на Пееф шишарките? Ами мачка ги отдавна. Гешев е заместник главен прокурор и дясна ръка на Цацаров, каквото трябва, той го мачка с език отдавна.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 35. 35 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#32] от "yanne":

  Мдааа, светите борци антикорупционери знаят кой е 'техен' и не се пипа. Иначе са много свети върли антикорупционери :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 36. 36 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1379 Любопитно

  Абе да го оставим човека 100 дни да управлява ,след това ще го критикуваме ,всички тук се държат все едно сме преди 1989 г , все пак сме в ЕС ,всичко подлежи на контрол и от европейските структури и европейската прокуратура и съд .
  —цитат от коментар 4 на edin drug

  Той и сега управлява и е не който и да е, а заместтик главен прокурор - най-твърда част от бухалката. Ясно е като бял ден всичко за него, той отдавна е на показ. Като го оставиш 100 дни после какво, ти ли ще го "отзовеш" и по кой параграф, ако не става?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 37. 37 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5715 Неутрално

  Мястото на прокуратурата е в изпълнителната власт.
  Това е положението. Останалото са постсъветски лакардии.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  "- какво мисли за установеното по делото "Колеви срещу България";

  - има ли идеи за законодателни и институционални промени, които биха довели до възможност за реално търсене на наказателна отговорност на главния прокурор;

  - смята ли, че прокуратурата следва да запази мястото си в съдебната власт или, с оглед заиграванията с изпълнителната, следва да мине под нейната шапка или да стане независим орган."

  Прокуратурата към момента е показала отношението си по първи въпрос.
  По втори и трети, трябва да се произнесе законодателят, който също има ясна позиция и до края на мандата си няма изгледи да я промени. Цацаров също вече се изказа по въпроса с наказателната отговорност на главния прокурор...
  С други думи, в ИПИ са получили един транш да разлайват кучеттата и в момента усвояват мангизите. Ако не беше така, защо не се активираха по-рано? Проблемите съвсем не са нови. Просто спонсорите закъсняха с директивите ... и мангизите?!
  :-)

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#7] от "plebs":Не напомняйте за СПАРД,защото точно един от умнокрасивите съдии,любимци на Газетата оправда Гоцевите Хора-Калпакчиев.
  —цитат от коментар 32 на yanne

  Ей тук е описано много подробно, как твоята любима съвеЦка прокуратура провали разследването по САПАРД. Кажи ми кое от написаното не е истина и аз ще ти обясня после, ако случайно още не си разбрал, защо не е съдията виновен в случая (както и в много други подобни случаи).
  Христо Бисеров как е между другото?

  https://www.mediapool.bg/kak-prokuraturata-provali-razsledvaneto-si-za-izmamata-sapard-news197758.html

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 40. 40 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  До коментар [#34] от "virtual brain":

  Ами аз какво да направя след като РМД приватизаторите пардон РМД крадците не сте толкова умни и толкова красиви колкото се изкарвате, а Доган/Пеевски е бутал умно.
  Прокуратурата не е тричленка на ЧК бе другарю син умнокрасив болшевик. На нея й трябват доказателства.

 41. 41 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  И както съм казал в 1998 година по повод РМД кражбата и предателството все някога ще се получи възмездие. То отдавна се получи де. Народът отхвърли Костов и оня мълча като пукал бухал а гледам на живо около мене 100-ната облагодетелствали се се от РМД приватизацията около мене не са особено щастливи. Значи има и божия промисъл!

 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":


  " Абе да го ставим човека 100 дни да управлява ... "


  Такива 100 дни толерантност се дават на ново правителство, а не на новият главен прокурор .
  И какво ще " управлява " според теб ? Липсващото в неговата " концепция ", ли ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#8] от "doroteus":


  " Как е решен " случая " от Борис Велчев ... "


  С мълчание и снишаване ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 44. 44 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  Между какво се избира, когато кандидатът е само един?
  —цитат от коментар 10 на mitko11  Кушия с един кон, макар и куц !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 45. 45 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#18] от "Анти Шишковци":"По чертите на лицето, психолозите съдят за характера на човека"Нацистите са ползвали широко този 'метод'.Не че е изненада, умнокрасивата маска отдавна падна и отдолу ясно се вижда нацикомунистическия звяр който жадува да докопа сопата и да праща хора в лагери 'по чертите на лицето'
  —цитат от коментар 20 на Saint of Me  Говлампи,
  това с което правиш неуспешен опит за ирония и неуспешен опит да ухапеш " умнокрасивите " е всъщност една световноизвестна концепция на д-р Чезаре Ломброзо, за изготвянето на т. н. " словесен портрет " широко използван в криминалната практика . Съдейки по сивичките ти коментари не само под тази статия,
  готов съм да се обзаложа, че си нямаш хал-хабер от тази тема, но като комплексар, много ти се иска да блеснеш, а и мимоходом да изкараш някоя стотинка .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 46. 46 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 734 Весело

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината": Мачкай, Гешев!
  След този изискан коментар, на високо интелектуално ниво, гарантирано от герб, мога само да уточня какво да мачка бойковия кандидат. А именно, .ашаците на бай Ставри. Мачкай ги и ти, може и да поумнееш от това, а може и да си останеш на същото "високо "ниво.

 47. 47 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#45] от "niksan1":

  Байчо подлезен свирджия, тук е политически форум а не криминална лаборатория и тия дето ги разпъвате тия лакърдии сте всичко друго но НЕ и криминални психолози работещи по някакъв случай за целите на който се съставя психологически профил който се прави на базата на един куп неща а не на 'база' изтрещялата ви безсилна злобичка :)

  Чул за Ломброзо на маса или видял в уикипедията и вече 'чете' хората само по снимка, смехоран

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  До коментар [#46] от "hanseatic":

  Страдаш ли РМД крадецо . Страдай.

 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4010 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Съд е чел или първо писал (издал) "доживотната" присъда?
  Ако само е чел, #Кой е издал присъдил присъдата?

  Или за чукчав plebs писане и четене е едно и също?

  До коментар [#7] от "plebs":

  „Предубеден съд чел доживотната присъда на руснака.."

 50. 50 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Една дума: мафия! ОСТАВКА БОРИСОВ

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Развий сега (аналогово) за сегашното КПСС.
  И там народ се бунтува, "потестъри овце".

  А в Евро България:
  1. Възраждане на Национален Фронт за Спасение на България.
  2. Патреотичната коалиция показа небивала лоялност към Евроатлантическия аерофлот.
  3 ................................................................
  Все подем от развития в правилна посока

  До коментар [#25] от "Judjuk":

  Ми сегашното БКП като предишното се опитва да усвои и подчини всички сфери на обществения живот, за да си осигури комфорт, сигурност и дълголетие. И сегашния електорат като предишния е едно стадо овце.

 52. 52 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#48] от "Да вярваме на истината":

  Щом пуснаха цъкачката смятай че са позеленели от бяс, кеф :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 53. 53 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Пряка отговорност. Затова трябва да се избира или пряко от хората, или пряко от някой който е пряк избран от хората, за да се знае кой носи отговорност. В абсолютно всички развити страна е така. В Америка, Щатските прокурори се избиран пряко от хората, а прокурорите на Върховният Съд в Америка се назначават от президента. В развитите страни от Европа, примерно Франция, ГП се назначава от президента - пряко избран човек от народа. При всички случаи, хората знаят кой да винят ако не им хареса ГП, в БГ, всички решения се вземат колективно, от незнаини хора, по незнаен начин, на тъмно. И после хората се чудят къде е проблема, що ГП не му пука за хората. Ми как да му пука като той не е зависим от хората от по никакъв начин.

 54. 54 Профил на
  *****
  Неутрално

  До коментар [#48] от "Да вярваме на истината":Щом пуснаха цъкачката смятай че са позеленели от бяс, кеф :)
  —цитат от коментар 52 на Saint of Me


  Цацаров и Гешев ще им дадат да се разберат.

 55. 55 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 527 Неутрално

  [quote#12:"deaf"][/quote]

  Колективна безтотговорност се казваше това по соц-а

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#18] от "Анти Шишковци":"По чертите на лицето, психолозите съдят за характера на човека"Нацистите са ползвали широко този 'метод'.Не че е изненада, умнокрасивата маска отдавна падна и отдолу ясно се вижда нацикомунистическия звяр който жадува да докопа сопата и да праща хора в лагери 'по чертите на лицето'
  —цитат от коментар 20 на Saint of Me


  В смисъл, ти много страдаш и мразиш умнокрасивите, понеже си тъп селски гьон с излъчване на струг.... нали така Говнолампи?

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 58. 58 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Ясно е, че през последните 20-30 години прокуратурата изпълняваше поръчки в условията на първоначално натрупване на капитала. Сега пак изпълнява поръчки в условията на ограбване на награбеното през тези 30 години - по Ленински.

 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#35] от "Saint of Me":

  Интересма е системата за манилпулация на оценките.Интересното всъщност е дали наистина вярват ,че ще успеят да направляват общественото мнение дори на йота.И дали си вярват,че тези плюсчета и минусчета имат значение за някого изобщо!?

 60. 60 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#39] от "virtual brain":

  Аха..И на Калпакчиев му е виновна прокуратурата.?А,тох честен,честен...Също като Ченалова,онази Фнила Ябълка,сещаш се-тя ,пък помагаше за кражба на фирми?И на нея прокурарурата и беше виновна.

 61. 61 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#43] от "niksan1":

  Е,Борис Вечев беше готин,олигарсите не се притесняваха,че ще облекат раето.А сега......

 62. 62 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#50] от "arcanum":

  Никога не е бил проблем Боросов да синподаде оставката.Проблемът е,че вие ще управлявате с ДПС.Никой не го иска.Затова Нинова само ще си мечтае да е премиер.

 63. 63 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  До коментар [#52] от "Saint of Me":

  Днес навсякъде като кажа истината и то с цифри е така:))
  Даже се чудя как още не са ме блокирали.
  Ама да са живи и здрави щом се утешават:))

 64. 64 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1379 Весело

  До коментар [#39] от "virtual brain":Аха..И на Калпакчиев му е виновна прокуратурата.?А,тох честен,честен...Също като Ченалова,онази Фнила Ябълка,сещаш се-тя ,пък помагаше за кражба на фирми?И на нея прокурарурата и беше виновна.
  —цитат от коментар 60 на yanne

  Остави празните приказки и скандирания, пуснах ви линк с фактите. Коментирай конкретно поведението на прокуратурата по случая и ми кажи, какво от изложеното тук не е истина:

  https://www.mediapool.bg/kak-prokuraturata-provali-razsledvaneto-si-za-izmamata-sapard-news197758.html

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 65. 65 Профил на Незнайко Незнайков
  Незнайко Незнайков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ПЕСЕНТА НА ВИТОШАРА
  САМО ОТ СПОРТИСТ В ПЛАНИНАТА ТИ ЩЕ СЕ СПАСИШ, ЗАЩОТО ДОЛУ Е ПОЛИЦИЯ ГОРЕ Е МИЛИЦИЯ И НАВСЯКЪДЕ Е АВИАЦИЯ БЕЗ КОМУНИКАЦИЯ.

 66. 66 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#10] от "mitko11":
  Избира се 0.
  Очевадно е, че нещо в цялата постановка е грешно.
  Ако има процес за "избиране", се рестартира.
  Не вярвам, че има само един прокурор, който може да наследи Цацаров.

 67. 67 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#65] от "Незнайко Незнайков":

  Незнайко,
  можеш ли да го изпееш и на Суахили?

 68. 68 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Какво може да мисли Гешев за делото "Колев срещу България". Глупав въпрос. Съдебни решения от последна инстанция не се коментират. Още по-малко от главен прокурор.

  Дали и какви "законодателни и институционални промени" за търсене на наказателна отговорност на гл. прокурор е въпрос изцяло политически и във властта единствено на законодателя. Отново глупав въпрос.

  Върхът на тъпите въпроси е дали прокуратурата да бъде в съдебната, изпълнителната или някаква друга независима власт. Този въпрос се решава само след фундаментални промени в конституцията, където самите прокурори нямат никакъв глас.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Добре написано!
  "Накрая получаваме мълчание, където не трябва, и многословие, където не е нужно."
  Това заключително изречение казва всичко за т.нар. "Концепция" на кандидата за главен прокурор, лицето Гешев

  waldmeister
 71. 71 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 666 Весело

  До коментар [#39] от "virtual brain":Аха..И на Калпакчиев му е виновна прокуратурата.?А,тох честен,честен...Също като Ченалова,онази Фнила Ябълка,сещаш се-тя ,пък помагаше за кражба на фирми?И на нея прокурарурата и беше виновна.
  —цитат от коментар 60 на yanne


  А като прокуратурата ти представя негодни доказателства или недоказано обвинение, ти какво ще отсъдиш /пример и не само делото САПАРД, а и Батко и Братко, и Христо Бисеров - УМИШЛЕНО ПРОКУРАТУРАТА проваля тези обвинителни актове!/? Или може би ще осъдиш някой на база написаното в ПИК и Блиц, или на база казаното от прокурорите Станкова-Пръскачкова или гусина Гешев по тАлАвизията?!?!?! Ще е страхотно правосъдие :)

  П.С.: И по другата тема в другия ти коментар - Курнелка щяла да управлява с ДПС и никой не искал това - съгласен съм! А с кого управлява ГЕРБ сега? С мълчаливото съгласие на ДПС, но който е сляп, явно не може да го види/проумее :):):)

  П.С.С.: А сега съвсем по темата какво липсва в концепцията на кандидата, отговора е НЕЕДНОЗНАЧЕН - АКЪЛ и желание за промяна, а прозира послушание и чиста, неподправена глупост! :):):)

 72. 72 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1717 Весело

  До коментар [#1] от "Да вярваме на истината":

  Мачкай таралеж с гол задник!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK