Площадката на АЕЦ "Козлодуй" е ядрено бунище

Изграждането на АЕЦ "Белене" ще постави пред държавата нерешими или заробващи проблеми.

© Анелия Николова

Изграждането на АЕЦ "Белене" ще постави пред държавата нерешими или заробващи проблеми."Дневник" препечатва статията на проф. дтн инженер-химик Захари Захариев от Faktor.bg, публикувана през юни. Поводът да я припомним е решението на Върховния административен съд, което даде зелена светлина за доизграждането на депото за радиоактивни отпадъци на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Заглавието е на "Дневник".


Припомням, че проектът за АЕЦ "Белене" не е неизбежен, както твърди президентът Румен Радев, а за невъзможен бе обявен още през 1990 г. с Решение №106 на Министерския съвет на Република България.


Няма да се спирам върху финансовото доказване на поскъпването на тока, възникналите дългове, покриването на капиталовите разходи на инвеститорите и риска от авария при построяването на АЕЦ "Белене". За тях държавата няма точни разчети. Затова на нея не й е ясно колко още ще струва крайното му построяване освен хвърлените досега 2-4.5 млрд.лв., както и какви ще са реално нуждите на страната от нова енергийна мощност.
Ще се спра конкретно на


реалните опасности за националната сигурност,


произтичащи от складирването и извозването на отпадното гориво (РАО), ако и АЕЦ "Белене" бъде построена.


Сега площадката на АЕЦ "Козлодуй" е едно ядрено бунище, застрашаващо националната сигурност. По приблизителни данни там са събрани около 1 000 тона отпадно ядрено гориво. Специализираното поделение "Радиоактивни отпадъци" (СПРАО) - Козлодуй, е въведено в експлоатация през 1996 г. Приемаха се твърди ниско и средно активни кратко живеещи РАО и "кубов" остатък (КО) и се извозваха в Русия до известно време.


Понастоящем реално за съхранение на отработени ядрени отпадъци се използва "Постоянното хранилище за радиоактивни отпадъци" (ПХРАО) в Нови хан, въведено в експлоатация през 1964 г., със срок на валидност до 14 юли 2011 г.?! Срокът отдавна е изтекъл и за да бъде решен проблемът, на 28 ноември 2011 г. Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде разрешение за въвеждане в експлоатация на хранилище за сухо отработено ядрено гориво (ХССОЯРГ), разположено на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Дейностите по разрешението се ограничават до последователно приемане и поставяне за съхранение в централата на 6 броя контейнери "Констор 440/84" заредени с отработено ядрено гориво. Разрешението е издадено със срок на валидност 3 години. Горивото може да отлежава около 3 до 5 години (т.е. до 2014-2016 г.)! Няма информация за осигурена неутронна защита от контейнерите. Неутронната защита трябва да осигури мощност на еквивалентната доза (неутрони + гама лъчене) на 1 метър от контейнера по-малка от 10 mSV/h (мили-сиверта)!


Според Американската агенция за защита на околната среда за нормална се счита радиация от 6.2 милисиверта (mSv) на година, докато Английското обществено здравеопазване смята, че числото е 2.7 mSv. Почти 50% от всички, които са се излагали на 5 Sv, умират до 1 месец. При аварията в Чернобил радиацията в контролната зона достига до около 300 Sv на час, смъртоносна доза, която поразява за минути.


Дълговременното съхранение на РАО изисква


консервация на отпадъците


във форма, която не трябва да встъпва в реакция и да се разрушава в продължение на дълги години. Един от начините за достигане на подобно състояние е витрификацията (или остъкляването). Например в Sеllafilde (Великобритания) високоактивните РАО (очистени продукти от първия стадий "пурекс-процеса") се смесват със захар и след това калцинират. Калцинирането се разбира като преминаване на отпадъците през нагрята въртяща се тръба, при което става цялосно изпарение на субстанцията, в която при втвърдяване отпадъците се свързват със стъклената матрица.Това вещество в разтопено състояние се налива в цилиндри от легирана стомана. Охладената течност се втвърдява и превръща в стъкло, устойчиво към въздействие на вода. Необходими са около милион години за 10% от това стъкло да се разтвори във вода.След запълване на цилиндрите те се заваряват и поставят в подземни хранилища. Това състояние на отпадъците остава неизменно в продължение на много хиляди години. Захарта се добавя, за да предотвърди образуването на летливото вещество RuO4, съдържащо радиоактивния рутений.


Към края на 20-и век в 20 държави, притежаващи голяма част от мирния ядрен потенциал, запасите от отработено ядрено топливо в хранилища вътре в реакторите са 148 хиляди тона, а във външни хранилища 78 хил.тона. Отчитайки темповете на утилизация (около 12 хил. тона годишно), окончателното отстраняване на отпадъците е достатъчно далече. Веществата, които достигат края на ядрения топлинен цикъл (основно това са отработените топлинни пръчки), съдържат продукти на деленето, изпускащи бета- и гама-лъчи. Те също могат да съдържат актиноиди, изпускащи алфа-частици, към които се отнасят уран-234 (234 U), нептуний-237 ( 237Np), плутоний-238 (238 Pu), америций-241(241Am), а понякога даже източници на неутрони, такива като калифирний-252 (252Cf). Тези изотопи се образуват в ядрените реактори.


Следваща стъпка от процеса на лицензиране при изграждането на хранилище (ХССОЯГ) трябваше да бъде издаване на лиценз за експлоатация - процедура, която не е ясно дали е направена.


Частично решение на проблема трябваше да бъде и "Националното хранилище за радиоактивни отпадъци" (НХРАО) за ниско и средноактивни РАО на площадка "Радиана" с планиран обем 50 000 м3! Още в края на 2015 г. Международният фонд "Козлодуй" (МФК) беше готов за финансиране на изграждането на НХРАО. Единствено направеното в тази насока през 2015-2016 г. бяха тампонирани 20 стари сондажа с обща дължина 850 метра преди строителството на "Радиана", с цел да не се замърсяват подземните водни тела.


Август 2017 г. - първа копка на площадката "Радиана".

© Анелия Николова

Август 2017 г. - първа копка на площадката "Радиана".


Изводът е, че към момента съществува


реална невъзможност България да съхранява ядрените отпадъци


Това е причината енергийният експерт проф. Георги Касчиев да твърди, че "след време изнасянето на използваното гориво от България ще струва близо 6 млрд. евро и близо 4 млрд. за погребването му", а "това е едно престъпно бездействие, което се подминава от прокуратурата"!


В заключение отново ще подчертая, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще постави пред държавата нерешими или заробващи проблеми, като един от тях и може би основен ще бъде именно екологичният проблем. Такъв риск България не е подготвена да приеме и не трябва да приема. Ако искаме да продължим да съществуваме като народ и държава.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (187)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Хайде, пак се почна с безмислията! Убеждавам се, че тези грантове ги раздават за точно определени теми, а не за обща насоченост на коментарите и статиите.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 659 Любопитно

  Какво значение има ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА ЗА ВСИЧКИ НАС, когато парите отиват в правилният джоб ???

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  Ето сега тия дето гласуваха на референдум за БелЯне да почнат да си складират ЯО по дворовете!!!!В малка България хранилището за ядрен боклук ще се намира на най-много 200 км.от всички големи градове!?!?И при едно природно бедствие....Дунавската равнина ще стане....малък Припят!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  АЕЦ"Белене" не може да се осъществи през следващите двадесет години само поради една причина - няма на кого да продава тока си. Това е всичко.

 7. 7 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":


  Хайде, пак се почна с безмислията! Убеждавам се, че тези грантове ги раздават за точно определени теми, а не за обща насоченост на коментарите и статиите.
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  Добре ,че са рублофилите , да поемат отработенете радиоактивни отпадъци през задните си части

 8. 8 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ще ми е много интереснo, ако западна фирма започна да строи АЕЦа, всичките тези експерти, специалисти и най-обикновените форумни тролове, каква песен ще запеят!

 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1554 Любопитно

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  Ако всяка атомна централа носи в себе си този проблем, защо ни е още една?

 10. 10
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#1] от "von_seeckt":
  —цитат от коментар 7 на KRAFTWERK


  Кофт, много кофти за задните ти части!

 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  Колко ЩЕ струва годишно утилизирането на ЯО?Колко ще струва хранилището?Кой ще работи там?И как ще се гарантира неразпростанение на остатъчна радияция и незамърсяване на подпочвените води?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#9] от "plamen_b":

  Ами защото е проблем за стратегическо решение, което е част от стратегическа визия за бъдещето на държавата. Ние такава визия засега нямаме, затова не мисля, че в момента може да се отговори правилно на въпроса, нужна ли ни е нова Аец.

 13. 13 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  Защо в България ⁉️
  Вече има международно сметище за ядрени отпадъци - Русия.
  "След като Росатом не е решил проблемите с отпадъците си, Росатом активно търси начини за внос на чужди. Чуждестранните компании са готови да се срещнат с Росатом, тъй като е по-лесно да се реши проблемът с радиоактивните отпадъци, като се изпращат в друга държава...."

  "Чуждестранен агент"
 14. 14 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  В такива моменти , все се сещам за шистовия газ. Протестирахме срещу евентуално замърсяване, но не протестираме срещу сигурно замърсяване. Сбъркана работа.

 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 816 Неутрално

  "изнасянето на използваното гориво от България ще струва близо 6 млрд. евро и близо 4 млрд. за погребването му"

  Иначе кака Теменужка маа с лопатата, та пушек си дига...

 16. 16 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Статията е пълна с неверни неща, представяни като факти.
  Не знам защо се възприе, че да си десен, трябва да си анти-ядрено настроен.
  Пълни глупости са това.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 816 Любопитно

  "Статията е пълна с неверни неща, представяни като факти."

  И кое не е верно...

 18. 18 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Проблемът не е имагенерното БелЯне а натрупаният през годините ЯО от Козлодуй.....който е почти 1000 тона!?Малоумните ни наведени управници и грачещите московски мекерета искат и още едно по-голямо хранилище за ЯО да си имаме заради БеЛяне.....Т.е да отровим и унищожим Дунавската равнина!Интересно какво ли мислят хората по въпроса?В района....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 19. 19 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 492 Любопитно

  До коментар [#16] от "Athanatos":

  Ти като изтъкнат професор по ядрена физика, можр ли да обориш автора с конкретни факти.Напиши колко са полезни ЯО.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 20. 20 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  "Всяка държава с атомна енергетика има проблеми с отпадъците, но грантаджията аФтор иска да ни убеди, че това е специфичен български проблем.""

  Ами проблемите с отпадъците защо не ги превърнеш в пари, че да се види колко е истинската цена на евтината атомна електроенергия. Рисковете от замърсяване си ги припомняй сутрин на закуска.

 21. 21 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Криминално заглавие, слагайте го в кавички поне за да се знае, че е просто мнение, препечатано от друга медия при това. Аман от грантаджийски внушения и манипулации.

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#20] от "gmbh":

  Веднага имам решение.
  Ядрените отпадъци се съхраняват под земята. И няма проблем милиони години.
  В момента имаме милиони тонове уран запаси България както знаеш сме богати на уран който си се разпада непрекъснато ама не квичиш против него.
  Та 1000 тона отпадъци все едно имаме находище с 1000 тона Уран.

 23. 23 Профил на Тиволе
  Тиволе
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#21] от "izt21595181":

  Коментирайте съдържанието, не заглавието. Или не можете? Като не знаете какво да кажете, по-добре не казвайте нищо. Аман от плиткоумие и тъпотия.

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#20] от "gmbh":

  Забеавих. Цената 70 милион долара за построяването и по 2 милиона на година за обслужване и охрана. Около 0,001 лева от цената на един киловатчас електрическа енергия.
  Айде сега ти ми дай за ТЕЦ-овете кое колко струва.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Извинете а бихте ли съгласили това хранилище да се намира до вашият град???Аз не бих!!!!Или само си вдигате лозУнги?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 27. 27 Профил на Тиволе
  Тиволе
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#25] от "izt21595181":

  Логично, след като не можете да коментирате по същество.

 28. 28 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Професорът е очевиден лаик в материята, попрочел е нещо, за да напише статията, ама то не е било достатъчно да си изгради и бегла представа за какво става въпрос. Достатъчно е да се спомене как сухия ХОГ в Козлодуй бил изграден, щото НХРАО в Нови хан било изчерпало ресурса си. Хранилището в Нови хан е за нискоактивни РАО, ползва се за пожарникарски и промишлени датчици с източници на йонизиращо лячение, за медицински отпадъци и т.н. Отработеното гориво в сухия ХОГ не е дори високоактивен РАО, отделна категория е , защото не може да се третира по начина, по който се третират високоактивните РАО. Е, сърбели го пръстите човека, писал, сега е така, с тия комари...

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  Руснаците след себе си винаги оставят отходна дупка...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на .
  .
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#13] от "putinxujlo":

  Що приказваш глупости, в Русия радиоактивните отпадъци се преработват в радиохимически завод ПО "Маяк", Озерск. За реакторите ВВЕР-1000, козлодуйските , там имат преработка.
  Но горивата са различни, в Маяк приемат и от Европа, но не може 100% да приемат естествено, всеки си е правил разни експериментални реактори и горива и някои не е икотомически изгодно, а и за някой няма технология.
  Но по тоя въпрос се работи интензивно в цял свят, атома се възражда. И в тия отпадъци ще се превърнат в ценна суровина за преработка. Например Украйна отказа да праща отпадъците в Русия именно по тая причина. Разбира се сега отпадъците многократно превишават нуждите на тия технологии, но нещата се променят бързо.

 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#26] от "Willy Messerschmitt":

  Абсолютно съм съгласен да е до моят град. Още повече, че е планина и има естествени условия.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  "Веднага имам решение.
  Ядрените отпадъци се съхраняват под земята. И няма проблем милиони години.
  В момента имаме милиони тонове уран запаси България както знаеш сме богати на уран който си се разпада непрекъснато ама не квичиш против него.
  Та 1000 тона отпадъци все едно имаме находище с 1000 тона Уран.""

  Ами вземи си един тон ядрени отпадъци от Козлодуй да си ги съхраняваш у вас на двора. Копаеш дупка, изсипваш и заравяш под земята. Хем ще изкаррваш някоя кинта в продължение на хиляди години. Дървен философ тръгнал да сравнява РАО с лъчението от уранова руда, сякаш тя направо в реакторите се сипва.

 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#20] от "gmbh":

  Цената на 2-та блока е 8 милиарда лева. 2 милиарда за свързване 10 милиарда лева и 10 милиарда лева за отработване на отпадъците в Белене та общо 20 милиарда лева.
  Айде сега най-накрая защити ТЕЦ-овете с цифри кое колко струва, колко са полезни пушеците им и колко разходи трябват да се неутрализират техните отпадъци.
  И виж отпадъци от ТЕЦ-ове около града си не искам.

 36. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#34] от "gmbh":

  Неубедителен си драги мой. И какво според тебе ще стане. Я обясни. Радиацията ще пробие земята или какво?!

 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#34] от "gmbh":

  И айде коментирай му ТЕЦ-ивете. Що не смееш?

 38. 38 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#31] от ".":

  Много умни, чети)😏

  От началото на 70-те години на XX век до 2010 г. западноевропейските компании внасят в Русия отпадъците от индустрията за обогатяване на уран и продуктите за преработка на отработено ядрено гориво. Това е направено с цел да се избегнат високите разходи за тяхното съхранение и изхвърляне в родината им. Държавната корпорация Росатом, или по-точно оторизираната компания - VOAO Techsnabexport, закупи тази „ценна“ енергийна суровина на цената на тоалетна хартия (И☝️$ 0,6 за кг, което е повече от 100 пъти по-ниска от цената на обикновения уран).

  http://www.greenpeace.org/russia/ru/campaigns/nuclear/nuclear-waste/foreign-nuclear-waste/

  "Чуждестранен агент"
 39. 39 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":

  " 10 милиарда лева за отработване на отпадъците в Белене...""

  За колко години, и отработването равнозначно на съхранението ли е?
  Айде пак напиши за урановата руда и какво става в термоядрен реактор.

 40. 40 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#34] от "gmbh":

  И последно 1000 тона Уран са куб с размер 5 на 5 на 5 метра.

 41. 41 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Какво значение има ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА ЗА ВСИЧКИ НАС, когато парите отиват в правилният джоб ???
  —цитат от коментар 3 на nessarox  Ако ( не дай Боже ) се случи един български " Чернобил ", същите тези с пълните джобове и офшорни сметки, много тихичко ще се изнесат заедно със семействата си в посока световни курорти, а хора-бедняци като фон Инсект и шайка, ще гинат като мухи, но днес тролят за парче хляб, без грам мисъл за утрешния ден .
  Много, много сериозно съм се питал, дали тези типове имат семейства и, ако " ДА ", - мислят ли за тяхното бъдеще ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 42. 42 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#39] от "gmbh":

  Първо коментирай ТЕЦ-овете, а термоядрена реакция още нямаме. Уви.
  При тетмоядрената реакция водородът се превръща в хелий
  Все още имаме само ядрени реакции. Термоядрена реакция имаме на Слънцето и във водородните бомби.
  Това доказва колко сте компетентни и умни зелените.

 43. 43 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Ми.... Булгаристан... Ядрени и всякакви отпадъци.... Заразена територия. Туристите би трябвало да обмислят добре посещенията си там!

 44. 44 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#41] от "niksan1":

  Въобще наясно ли сте какво се случи в Чернобил?! Естествено, че не сте. Ами във Франция има повече ядрени централи там безопасно ли е?!

 45. 45 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":


  До коментар [#20] от "gmbh":Веднага имам решение.Ядрените отпадъци се съхраняват под земята. И няма проблем милиони години.В момента имаме милиони тонове уран запаси България както знаеш сме богати на уран който си се разпада непрекъснато ама не квичиш против него.Та 1000 тона отпадъци все едно имаме находище с 1000 тона Уран.
  —цитат от коментар 22 на Да вярваме на истината


  Подземята урана е под формата на уранови съединения , предимно в минералите отонит и торбернит , а не като отработен обогатен уран . И не е зле да попитате хасковци , как преглъшаха водата с урана

 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Защо в България ⁉️Вече има международно сметище за ядрени отпадъци - Русия. "След като Росатом не е решил проблемите с отпадъците си, Росатом активно търси начини за внос на чужди. Чуждестранните компании са готови да се срещнат с Росатом, тъй като е по-лесно да се реши проблемът с радиоактивните отпадъци, като се изпращат в друга държава...."
  —цитат от коментар 13 на putinxujlo  Ако това е така, значи и по този проблем ще сме зависими от Русия и тя ще ни мачка, както намери за добре !
  Истината е - БЕЗ АЕЦ " БЕЛЕНЕ " !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#42] от "Да вярваме на истината":

  Темата е на РАО от АЕЦ.
  Кой ти е казал, че понеже съм против АЕЦ, автоматично означава, че съм за ТЕЦ.
  Нама да останеш без ток, вземаш малко уранова руда, навираш в нея един щепсел и вариш кафе.

 48. 48 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  "изнасянето на използваното гориво от България ще струва близо 6 млрд. евро и близо 4 млрд. за погребването му"Иначе кака Теменужка маа с лопатата, та пушек си дига...
  —цитат от коментар 15 на palav_nik  Ами ще мае, защото такава е волята на мутрата . Ако не " мае " тя, мутрата ще си намери друга министърка, а кака ти НуШка ще бъде принудена да акустира при Гинка с жилетката .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 49. 49 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Абсолютно безсмислен още със проектирането му, от икономическа и
  екологична гледна точка- пълна катастрофа. Но иначе е златна мина за
  усвояване на пари и политически игри !!!

 50. 50 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  Ще затрием държавата само за да се "наведем" пред Русия

 51. 51 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#20] от "gmbh":Веднага имам решение.Ядрените отпадъци се съхраняват под земята. И няма проблем милиони години.В момента имаме милиони тонове уран запаси България както знаеш сме богати на уран който си се разпада непрекъснато ама не квичиш против него.Та 1000 тона отпадъци все едно имаме находище с 1000 тона Уран.
  —цитат от коментар 22 на Да вярваме на истината


  Около 99,5% от природният уран е от изотопа 238, който е изключително ниско активен, можеш да го държиш в ръке и нищо няма да ти стане. Той затова се е запазил, щото по-активните вече са се разпаднали по естествен път и са се превърнали в нещо друго. Виж отработеното гориво е доста по-различно.

 52. 52 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Всяка държава с атомна енергетика има проблеми с отпадъците, но грантаджията аФтор иска да ни убеди, че това е специфичен български проблем.
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt


  Защо да изоставаме от другите и да нямаме и тоя проблем?! Нали?

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 53. 53 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#20] от "gmbh":Цената на 2-та блока е 8 милиарда лева. 2 милиарда за свързване 10 милиарда лева и 10 милиарда лева за отработване на отпадъците в Белене та общо 20 милиарда лева.Айде сега най-накрая защити ТЕЦ-овете с цифри кое колко струва, колко са полезни пушеците им и колко разходи трябват да се неутрализират техните отпадъци.И виж отпадъци от ТЕЦ-ове около града си не искам.
  —цитат от коментар 35 на Да вярваме на истината


  Обработването на отпадъците на Белене малко трудно ще стане по време на строежа. Та затова има един фонд РАО, в който се правят отчисления от цената на тока, както и фонд ИЕ. Парите си стоят във фискалния резерв и не могат да се пипат за друго. Иначе, за боклуците от ТЕЦ е безспорно, много повече са и не е възможно да бъдат уловени и утилизирани. Затова са, включително и радиационно, по-голям замърсител. В Козлодуй всичко, даже дъждовната вода, събрана в канализацията, се мери, преди да се изхвърли.

 54. 54 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Чугуна си е чугуни. Колко от коментиращите са ядрени физици или поне инженери? Знаете ли, че 1/4 от територията на Беларус е неизползваема? Знаете ли, че Германия в момента изгражда хранилища за ЯО на стойност на 17 милиарда Евро и сметката нараства всеки месец. Германия си затваря централите, защото знаят колко е истинската на цена на ядрената енергия. Крайната цена за спиране на всички централи ще е между 50 и 70 милиарда Евро. Рублогризачите от форума са жалки с техните аргументи. Най добре си вземайте реакторите и стройте централи в Азия, където намерите за добре, но по надалеч от Европа.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 55. 55 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Никий не се наема да сметне колко пъти повече ще струва съхраняването на радиоактивните боклуци примерно за 1 000 години(а те са радиоактивни за десетки и стотици хиляди години) от произведеното от една АЕЦ електричество. Блазе им на внуците ни!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 56. 56 Профил на .
  .
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#38] от "putinxujlo":
  А те включваш ли защо приеман обеднен уран? Обедненият уран първо, не е радиоактивен. Това е уран от мините, от който е извлечен радиоактивният уран-235, ползващ се за гориво на сегашните атомни централи тип Козлодуй. Но в реакторите на бързи неутрони в които е бъдешето, този уран се смесва с извлеченият от отпадъците плутонии и др. и става гориво за тях. Те от своя страна от този уран -238 произвеждат уран-235.... т.е. произвеждат гориво за сегашните реакторите на топлинни неутрони.
  Впрочем темата е голяма, но пример японската корпорация Toshiba Energy Systems & Solutions сега разработва промишлена технология от даже остъклените и закопани отпадъци да извади паладий, селен, цезий и цирконий....

 57. 57 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#53] от "usero":

  Това ми е мисълта и на мене, че ТЕЦ-овете са много по-замърдяващи.
  В момента заради миньорите единствените профсъюзни членове не се решават да минат ТЕЦ-овете ни на дървесен чипс, който се води възобновяем източник и не плащаш за вредни емисии.
  А как да обясниш на зелените празни кратуни, че ние само за следващите 10 години ако не направим нещо ще дадем най-малко 9-10 милиарда лева. Ние консуматорите на ток или ние българите през бюджета все тая.
  За 60 години ще дадем колкото някакъв зелен тука е предмет Ал, че ще даде Германия.
  Ами земите дето трябва да се рекултувиратнот откритите рудници?!

 58. 58 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#47] от "gmbh":

  Ами какво предлагаш, зелено човече. Айде дай идеи за какво си ЗА. Предлагам зелените на първо време да си изключително всички електричеството завинаги и да се изнесете из пещерите, че да не ползвате и уличното осветление.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#54] от "The sphere":

  А я кажи нещо по въпроса как само ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК-2 даде тази година само той 430 милиона лева за вредни емисии. След 4-5 месеца пак ще даде толкова. Или това не са български пари.

 61. 61 Профил на .
  .
  Рейтинг: 876 Неутрално

  В момента атома се възражда и в него е бъдещето за следващите 100 години поне. Дори и да получим евтин термоядрен синтез. Причината е много елементарна, синтеза и разпада на атома са неотделими процеси, в Слънцето те стават едновременно. Но получаването на някои ценни елементи става само чрез разпад, за синтез сме още много много далече. Споменах за завод Маяк в Русия. Начи там си бе клоака още от СССР, но в тоя завод много неща се правят сега. Франция си преработва отпадъците сама и в момента има най-добрата технология за това, определят е като 2+. Но това не е достатъчно, в Маяк основно се произвеждат оръжеен атом, гориво за АЕЦ, радиоизотопи и голяма част от продукцията е за износ. По принцип за утилизиране на ядрени отпъдъци най добрата технология е облъчването им с неутрони и превръщането им в други елементи. Но затова трябват реактори и то със силен неутронен поток. В такъв реактор тезиотпадъци освен че се утилизират също дават и енергия.
  Следващата стъпка обаче е още по-радикална, направо отработените отпадъци да са горива за реактор на бързи неутрони. Съотношението е един такъв реактор да работи в затворен цикъл с 4 блока като АЕЦ Козлодуй. В смисъл единият тип отпадъка е гориво за другият, отпадъка от зругия е гориво за него. Затворен цикйъл, няма отпадъци, няма и добив на уран-235 който е дефицитен като запаси, 1% е от целия уран и иска сложна добивка в центрефуги за обогатяване.

 62. 62 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#58] от "Да вярваме на истината":

  Не се прави на улав, ами започвай да пишеш извинително писмо към правнуците си.
  Напиши им колко евтино електричество добито от АЕЦ си ползвал и си им оставил на тях да доплатят за съхранение на радиоактивните отпадъци заровени от теб в земята.
  Освен за АЕЦ и ТЕЦ, за друго чувал ли си? Погледни, това другото с колко се увеличава през всяка измината година. В някой страни вече е на първо място в произведена Ел енергия.
  .

 63. 63 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#62] от "gmbh":

  Току що пресметнах умнико и йрадавецо, че само тази година Марица изток 2 ако въобще не спира само вредните й емисии струват по 2,7 стотинки на киловатчас. А на Белене излизат 0,8 стотинки на киловатчас.
  Така, че и математиката ти сочи каква вредна човешка антиориродна единица си.

 64. 64 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2201 Разстроено

  До коментар [#56] от ".":

  🤔Чувствам, че трябва да изясните някои неща:
  ..... отработено ядрено гориво (ОЯГ, също облъчено ядрено гориво) - горивни елементи, извлечени от ядрото или техните групи, горивни сглобки на ядрени реактори на атомни електроцентрали и други инсталации (изследвания, транспорт и други). Горивото се класифицира като изразходвано, ако вече не е в състояние ефективно да поддържа верижна реакция.....

  "Чуждестранен агент"
 65. 65 Профил на .
  .
  Рейтинг: 876 Неутрално
 66. 66 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#63] от "Да вярваме на истината":

  "Току що пресметнах умнико и йрадавецо, че само тази година Марица изток 2 ако въобще не спира само вредните й емисии струват по 2,7 стотинки на киловатчас. А на Белене излизат 0,8 стотинки на киловатчас.
  Така, че и математиката ти сочи каква вредна човешка антиориродна единица си."

  Току що ли...
  И как пресметна цената на kWh на нещо, което още не е построено и ката ден прави само разходи? Защо не вземеш да станеш инвеститор на Белене при така очертаващата се ефективност?
  Извинителното писмо към правнуците си и техните деца, написа ли и го?
  Дори и БАН_ските старци не са толкова уверени като теб.

 67. 67 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#66] от "gmbh":

  Ама ти наистина си достоен за еколог. Толкова ти са познанията и мозъчното вещество. Акълът ти стига да сереш и да омърсяваш природата.
  Ами то не е сложно да се изчисли бе. 1760 мегавата е ТЕЦ Марица изток две. Изчисляваш ако работи на пълна мощност колко ток произвежда за една година. Делиш 430 милиона левчета дето платихме на получените киловатчаси и получаваш 2,7 стотинки вече си дал!
  Същото и за мощността на АЕЦ-а само че 10 милиарда делиш на киловатчасите дето ще произведе за 60 години.
  Ти си и математическа природна грешка. Въобще еколозите вече доказано сте най-вредните същества за природата! Факт.

 68. 68 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 739 Разстроено

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  Комуноиден инсект вместо да се дрищиш по форумите венага,на минутата бегом в СССР-Русия, или в С.Корея и не замърсявай въздуха тук!
  То бива простотия бива но тази като твоята и на такива безгръбначни плужеци миризливи
  като теб е на междугалактическо ниво,типичен пример за биологичните единици за които говори ВАШИЯ професр И.Христов.
  Този е положението!

 69. 69 Профил на .
  .
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#66] от "gmbh":
  Китай активно работи по атомни реактори с които ТЕЦ да стане АЕЦ, като частта от ТЕЦ където имаме вода, да остане, а просто изгарянето на въглища да се замени с атом. Това са високотемперетурни газоохлаждаеми реактори където хелии служи за топроносител и всичко друго от ТЕЦ остава по старому. Даже и топлообмениците.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  Бъдещето е на атомните централи.Белене със сигурност трябва да се построи.И то от най-добрите.Западна електроника и управление и "Росатом" , за изграждане на съоръжението.Това е положението.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 72. 72 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 482 Любопитно

  [quote]Всяка държава с атомна енергетика има проблеми с отпадъците, но грантаджията аФтор иска да ни убеди, че това е специфичен български проблем.[/quote]
  Ами,специфичен е,защото авторът е българин и го интересуват проблемите,които ще изникнат пред България с това ядрено сметище,а не проблемите на"всяка държава с атомна енергетика",която "има проблеми с отпадъците".Това си е проблем на тези държави.Не,че поради особеността на съхраняваните материали,този проблем не би могъл да се превърне и в проблем на другите около тях,но все пак,основната грижа си е тяхна!
  И,защо моментално решихте,че е "грантаджия"?Впрочем грантове отпуска и РФ...:)))
  Това,трябва да ви,е добре известно...:))))))

 73. 73 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#69] от ".":

  "Китай активно работи по ..."

  Други работят активно по други работи.
  Време е за сиеста. На чепкащите вата, успешно чепкане.

 74. 74 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#72] от "objektivist96":

  Авторът е грантаджия , а това значи небългарин.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 75. 75 Профил на .
  .
  Рейтинг: 876 Неутрално
 76. 76 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Българските политици пеят песента ‘След мен и радиоактивен потоп’ защото знаят, че ‘строгия но справедлив бай Ставри’ им е приятел заедно с текущия главен прокурор :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 77. 77 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 492 Любопитно

  До коментар [#30] от "Да вярваме на истината":
  да утилизиране отпадъците на Белене ще ни струвало между 6 и 10 милиарда лева (което апропо е включено в цената на централата от 20 милиарда лева)

  Като типичен милиционер лъжеш без да ти мигне окото.В проекта за белеНе няма един ред и един лев за.утилизиране .сумата, която цитираш е за изграждане

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 78. 78 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  В Свердловска област на ядрена централа, се изключил енергоблок.
  По причина - техническа грешка.
  Блок номер четири на АЕЦ „Белоярск“ спря да работи в 7:15.
  Както е посочено в РосАтом, в този четвърти блок е най-модерната атомна технология в света. Но само тази година той се изключва за втори път (през юли беше 4 дни.)
  Значи казвате, РосАтом ще прави Белене😳

  "Чуждестранен агент"
 79. 79 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Белене НЕ трябва да има АЕЦ. Вече е изпуснато времето, когато можеше да се изгради на приемлива цена. България изнася ток, трябва да се инвестира във ВЕИ, както правят в белите държави, депонирането на отработено ядрено гориво е скъпо, а се съмнявам, че можем да изградим всички мерки за сърхранение и утилизация по ПРАВИЛНИЯ начин, който ще гарантира безопасност за поколенията.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 80. 80 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#62] от "gmbh":

  "Освен за АЕЦ и ТЕЦ, за друго чувал ли си? Погледни, това другото с колко се увеличава през всяка измината година. В някой страни вече е на първо място в произведена Ел енергия."

  Напиши кое е това другото и как точно замества ТЕЦ и АЕЦ? Че то механичното заместване не е точно заместване.

 81. 81 Профил на .
  .
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#79] от "Халдип Исйолов":
  В Белене няма да има АЕЦ, времето действително е изпуснато и приказките за възобновяване проекта без ясно изразена политическа воля няма как да стане. Защото са изтекли всички срокове и лицензи, а една нова процедура къде разни трендове ще се правят е поне 10 години преди да почне строеж. Но такава политическа воля няма, има инсинуации и заиграване с цел пак да се източват пори по този АЕЦ. С резултат - същия, без АЕЦ но с разходи по него.

 82. 82 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Браво Хари!!! Макар че надали някой ще те чуе. Управниците са готови да се продадат за няколко милиона комисионни, ще продадат и България.

 83. 83 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#78] от "putinxujlo":

  Именно.Доказано най-добрите.Една авария и то щото да имали неблагоразумието, да оставят техника в ръцете на хохли-примати..Да ти направят ядрена централа и да я гръмнеш- типично хохъл изпълнение.Навсякъде другаде, вкл в България, работят безотказно от десетилетия.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 84. 84 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Доста невежо написана статия, инженер- химик ?!

  Като химик може и да е добър, но познанията му по ядрена физика са пълна каша.

 85. 85 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#83] от "Noise":

  🤔Сега съм сигурен, че някои украинци много силно "заобичали" жена ти (и еднозначно взаимно)) Това е единственият начин да обясня омразата ти към украинците)😁😂

  "Чуждестранен агент"
 86. 86 Профил на nikola velinov
  nikola velinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здрасти, феодално старче. Не се шашкай. Контролен въпрос за идентификация - свърши ли ти работа Тамановата пещ? Дано!

  По същество: повечето коментари тук са от известни скандалджии и псуватели. Малкото гласове на разума сме съгласни с теб. Не ни трябва на баир лозе. Направи ми впечатление предвижданата цена от около 20 млрд. Помня, че първите лъжи на партийците бяха за 2-2,5 млрд. Мина време . цената се вдигна. Абе...

  Е. със здраве! Н.

  ЛДВ
 87. 87 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#83] от "Noise":

  Всъщност реактора в Чернобил е от типа РБМК, за които реактори дори руснаците признават, че са били калпави. Ние в Козлодуй експлоатираме далеч по- добрия ВВЕР- 1000. Все пак, когато говорим за БелеНЕ винаги трябва първо да си зададем въпроса, това ли е единствения вариант пред българската енергетика? Ами не е. БелеНЕ е една бездънна яма, от която с години се краде и със сигурност още дълги години ще се краде. Но централа няма да има. Не ни и трябва.

 88. 88 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#62] от "gmbh":Току що пресметнах умнико и йрадавецо, че само тази година Марица изток 2 ако въобще не спира само вредните й емисии струват по 2,7 стотинки на киловатчас. А на Белене излизат 0,8 стотинки на киловатчас.Така, че и математиката ти сочи каква вредна човешка антиориродна единица си.
  —цитат от коментар 63 на Да вярваме на истината


  Обаче... вредните емисии на ТЕЦ Марица са просто едни човешки приумици, докато полуразпада на отработеното ядрено гориво ще трови стотици поколения. Дребна разлика, но пък основна. ЕДно компрометирано хранилище за ЯО би замърсило подпочвените води в Добружда. Да ще му отнеме стотина двеста години, но пък след това ще са замърсени за хилядолетия. Или пък една авария и вятър към Добружда. Та колко ще струва вноса на храна от другаде, щото зърното не става дори за фураж?
  Ти, въобще за "оценка на риска" чел ли си нещо, или смяташ че разликата между въглища и атом е само цената? Ха ми посочи авария на ТЕЦ на въглища, която да е равносилна на Чернобил или Фукушима. Умници такива, било по-евтино, били му били събирали пари за загробване... Риска е скъп, и последиците от една авария в малка държава са огромни, а парите дето ги събирали — виж парите дето са ги събирали от днешните пенсионери къде са, и дали биха им стигнали да живеят свястно по днешните цени, и си прави сметка за "фондовете по загробване на АЕЦ". Подсказвам: "разходопокривност и взаимност"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 89. 89 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#85] от "putinxujlo":

  Съжаление изпитвам към вас, съжаление.Не омраза.А относно сексуалните подвизи на украинците , всички са наясно..На 45 минута са пияни и другите оправят жените им..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 90. 90 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#87] от "zle_platen_trol":

  Бъзикам троловете.Е Хуйло как захапа... Принципно не ни трябва нова мощност.Най-добре , ако могат да монтират блоковете в Козлодуй.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 91. 91 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ядрената енергетика се развива в България,платения тролетариат реве с пълно гърло,но ползва ток от АЕЦ Козлодуй ,за да поства безсмислените си коментари!

  Скоро започва и дострояването и пускането в експлоатация и на АЕЦ Белене,още един проект заченат от българо-съветската дружба!
  Ще има още повече енергия за троленене и борене на Русия!
  Давайте друзья...

 92. 92 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#90] от "Noise":

  Знаеш ли кое е най- смешното? Че тук има хора, които наистина си вярват, че украинците са по- свестни от руснаците. А те са все една и съща порода абсолютни отрепки. Другата рядка тъпотия е общо приетото схващане, че щом украинците не те кефят значи задължително си русороб, рублофил, ушанка и всички останали глупотевини. Доста посредствено особено, като се имат предвид претенциите, които имат тези, които твърдят това.

 93. 93 Профил на .
  .
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#88] от "gost22":

  В пушека на изгорелите въглища в ТЕЦ има много радиоактивни и вредни елементи и ги дишаме.

 94. 94 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#88] от "gost22":

  Не се напъвай толкова да си придаваш прогесионален вид на коментарите!
  Специалистите ,които смятат всички неща ,които ти само коментираш ,без да има някакъв особен смисъл и последствия по форумите ,вече са си свършили работата...
  Успокой се ,никой не те брои ...

 95. 95 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#88] от "gost22":

  Стига с тая Добруджа бе. От Козлодуй ще замърси прочутите подпочвени води на Добруджа.
  Наистина зелените нещастници нямате нищо ама нищо в главите.

 96. 96 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#50] от "pet_fire":

  Какво имаш общо ти с държавата ,освен може би държавната канализация,която използваш...

 97. 97 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#52] от "quatro_4x3":

  Не изоставаме от другите ,даже ги изпреварваме!
  България е единствената държава ,която има два реактора на склад ,още преди да е завършено строителството на блоковете!
  Ово йе стандарт....

 98. 98 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#89] от "Noise":

  Това е точно тази причина))
  И мога да я разбера) Само с магаре можеш да имаш контакт🤔
  Нещастнико, дори малко ме ти жалко)😊

  "Чуждестранен агент"
 99. 99 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#90] от "Noise":

  Много ясно, че ни трябва.
  Дори ядрените специалисти около умнокрасивите при Дремджиев го казват. Най-добре ще е 7-ми и 8-ми блок на Козлодуй естествено
  България в момента изнася двойно спрямо миналата година, а индустрията има ясен недостиг на предлагане.
  И като се има предвид, че 2030 година ще бъдем 11-12 милиона смятай.
  А без базова мощност бе може.

 100. 100 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#5] от "Willy Messerschmitt":


  Природно бедствие е минало както се вижда през главатат ти и е опустошило мозъка ти!
  Развитите човешки общества се познават по доброто планиране и изпълнение на нужните строежи...
  Когато ти трябва вода не започваш да копаеш кладенец,а се присъединяваш към ВиК ,което е изграждано с десетилетия още преди да се родиш...
  Същото е и с ядрените отпадъци,които трябва да се складират дълговечно и безопасно-правят го държавата и специалисти по темата,а не тролове паникьори и лаици провокатори...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK