Опасно ли е 5G

5G (5-th generation) е следващият стандарт за клетъчни мрежи.

© Надежда Чипева, Капитал

5G (5-th generation) е следващият стандарт за клетъчни мрежи.Избори 2022

"Дневник" публикува с малки съкращения текста на Иван Ванков от блога му gatakka.eu. Авторът е ИТ специалист.


Предполагам всеки от вас е чул термина 5G, но не всеки го разбира. Някои го асоциирате с по-бързи скорости, други с "факти", че всички ще хванем рак, птиците ще измрат, ще настъпи втори Чернобил


А така ли е? Преди да се опитам да дам яснота на този въпрос, нека да дам малко информация за хората без технически познания.
Какво точно е 5G?


5G (5-th generation) е следващият стандарт за клетъчни мрежи. Тоест това е стандартът, който определя работни честоти, компресия, идентификация, и всеки следващ стандарта може да направи устройство, способно да комуникира с тази мрежа. Основното предимство на тази генерация е, че (на теория) може да работи със скорости над 1 Gb/s, забавянето на мрежата (latency) е под 10 ms, има подобрена сигурност и един куп други дребни, но важни неща.


Казано по-просто, мрежата позволява по-бързи скорости на повече устройства на квадратен метър. И ето тук започват първите неразбирания. Щом е по-бърза, значи е по-мощна, щом е по-мощна, значи има повече "радиация", значи е по-опасна Ами не е точно така.


Количеството данни, предавани през радио, зависят от два основни фактора: честотата на предаване и отношението сигнал/шум. Колкото е по-висока честотата, толкова повече битове може да модулирате с нея. Но по-високите честоти се поглъщат и смущават по-лесно от атмосфера, вода, стени, дървета Тогава сигналът става "шумен". Колкото е по-шумен сигналът, толкова по-малко информация може да прочетете от него. За да се коригира отношението сигнал/шум, може да увеличите мощността на предаване, да разширите/промените модулацията или да използвате кодове за корекция на грешките. Тоест за да може да извлечете по-висока скорост, трябва да намерите много добър баланс между честота, мощност, модулация, честотна лента и корекция на грешки.


Ето това представлява 5G, напредък в технологията, която намира този баланс. 5G работи на честоти от 3.5 Ghz до 300 Ghz. За сравнение, домашните рутери и 4G мрежите са на честоти от 2.4 Ghz до 5 Ghz. Точно заради по-високите честоти 5G може да предава с по-високи скорости.


Сега сигурно ще попитате: "Добре де, нали по-високите честоти се смущават по-лесно,


значи трябва да увеличат мощността на антените, за да компенсират, а това е опасно"


Погледнато така, е логично, нали? Но стандартът е много ясен по отношение на мощността на излъчване – тя е еднаква с тази на 4G, която е много близка до тази на Wi-Fi рутерите, които всички имаме в домовете си.


За да се компенсира по-голямото затихване на сигнала, стандартът предвижда (основно) 4 механизма:


- Силно насочени антени – Wi-Fi рутерите излъчват на 360 градуса, 4G (зависи от терена) разпръскват на около 120 градуса. 5G ще са силно насочени антени.


- Повече клетки


- Динамично превключване на честотата спрямо необходимия капацитет на канала и разстояние до клетката


- Модерни, но изчислително лакоми алгоритми за коригиране на грешките и модулация/демодулация на сигнала.


Сега сигурно ще попитате:


"Ама повече клетки с насочени антени не правят ли сигнала по-силен, тоест по-опасен?"


Ами не точно. Една клетка с насочена антена покрива по-малко площ от клетка с ненасочена. Тоест ако има само една клетка, ще има големи площи, в които няма да има никакъв сигнал. По тази причина стандартът предвижда слагането на повече клетки, които са насочени в различна посока. Тоест при правилна инсталация наситеността на атмосферата ще е аналогична с тази при Wi-Fi и 4G. А това са технологии, честоти и мощности, които използваме вече десетилетия. Също така е важно да се отбележи, че операторите на тези клетки нямат интерес да слагат повече от необходимото, понеже това е пряк разход за тях, за оборудване и поддръжка. А и дори да го направят злонамерено или поради немарливост, ще се появи проблемът с интерференцията между тези клетки, и те ще са практически неизползваеми. Има горна граница на броя клетки на квадратен километър.


Другият много важен факт, който хората пропускат, е, че тази мрежа е двупосочна, тоест вашият телефон (или каквото там имате) приема и ИЗЛЪЧВА. Не е никакъв проблем една клетка да излъчва на огромна и опасна мощност, така че устройства, отдалечени на километри, да могат да получат този сигнал, но нали и устройството трябва да излъчва с подобна мощност, за да може сигналът да се върне обратно до клетката. А излъчването от мобилните телефони е силно контролирано. Дори и някой да се направи на "хитър" и да прескочи регулациите, батерията на този телефон ще замине за отрицателно време. Да не говорим за всички усложнения, от електроинженерна гледна точка, които настъпват, когато искате по-мощно излъчване. Тоест няма смисъл клетките да пускат по-силен сигнал, отколкото телефоните могат да върнат.


Добре де, пак ще си кажете, силните радиовълни са опасни, нали?


Абсолютно сте прави, достатъчно силно радиоизлъчване може да ви изпече от разстояние. Но тук говорим за десетки и стотици киловати. При мобилните телефони максималната мощност при антената не може да надвишава 2W - два вата. И това е, ако сте на някакво безумно разстояние от клетката. В повечето случаи телефоните излъчват на 200-300 миливата. И това е мощността, постъпваща в антената. Излъчваната мощност е съществено по-малка. Също така мощността спада с квадрата на разстоянието. Тоест ако сте 3 пъти по-далече, мощността е 9 пъти по-малка. По точно тези причини в държави, където клетките са по-разредени, телефоните харчат по-бързо батерията – излъчват с по-голяма мощност. И понеже телефонът е това, което е близо до вас, е по-добре да има повече клетки на по-малко разстояние, понеже телефонът ще излъчва на съществено по-малка мощност.


И най-важното което трябва да разберете – радио вълните НЕ са йонизираща радиация. Тоест радио вълните нямат тази енергия да йонизират, да счупят ДНК-то, да мутират клетката. Тъй като енергията на една електромагнитна вълна е пряко свързана с честотата по формулата E = hc/λ, където h е константата на Планк, c е скоростта на светлината а λ е честотата, може да се сметне, че за да има достатъчно енергия, честотата трябва да е по-голяма от 8e+14 Hz, или 800 000 000 000 000 Hz, или 800 000 Ghz, или около 160 000 пъти по-голяма честота от тази на Wi-Fi, 4G и типичната честота на 5G. Ако се чудите кое нещо в природата е на тези честоти – това е началото на ултравиолетовия спектър. За това всички се мажем със слънчезащитен крем.


Ако се чувствате малко объркани, напълно ви разбирам.


Преди малко казах, че няколко киловатова антена може да ви убие, дори и да работи на къси вълни, и също така казах, че ниските честоти нямат необходимата енергия да йонизират. Нека се опитам да обясня, като опростя един доста сложен физичен процес. Нискочестотните вълни НЕ могат да йонизират. Тоест нискочестотните вълни не могат да "избият" електрони от атома или да разрушат директно молекула, но могат да накарат атома да вибрира по-бързо, което реално означава да го нагреят. Така работи микровълновата печка. Ако имате няколко киловата излъчване, нагряването ще е толкова силно, че топлината ще започне да унищожава молекули и клетки. От друга страна, високочестотните вълни (ултравиолетови, X и Гама излъчвания) не "раздвижват" атома, те направо го "разбиват". Колкото повече ватове имате от високочестотно излъчване, толкова повече атоми ще загубят електрони, а понеже електроните са в основата на химичните процеси, така се разбиват молекули, протеини и клетки, което е доказано, че води до рак и всевъзможни други не по-леки усложнения.


Но все пак е добре да сравним силата на това излъчване с нещо, което разбираме. Споменах, че мобилният телефон може да излъчва максимум два вата. В ясен слънчев ден


слънчевата светлина, достигаща до земята, е около 1000 вата на квадратен метър.


Това е енергията, която слънчевите панели улавят и превръщат в електричество. Това е само светлината, която панелите могат да усвоят. В това число не влизат всички други източници, идващи от космоса. И да, светлината и радиовълните са едно и също нещо, разликата е в честотата на вълната.


Тоест излъчването от мобилните клетки е с пъти по-малко от нормалните енергийни нива, идващи от космоса и природата, с които животът на земята е свикнал.

Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK