Опасно ли е 5G

5G (5-th generation) е следващият стандарт за клетъчни мрежи.

© Надежда Чипева, Капитал

5G (5-th generation) е следващият стандарт за клетъчни мрежи."Дневник" публикува с малки съкращения текста на Иван Ванков от блога му gatakka.eu. Авторът е ИТ специалист.


Предполагам всеки от вас е чул термина 5G, но не всеки го разбира. Някои го асоциирате с по-бързи скорости, други с "факти", че всички ще хванем рак, птиците ще измрат, ще настъпи втори Чернобил


А така ли е? Преди да се опитам да дам яснота на този въпрос, нека да дам малко информация за хората без технически познания.
Какво точно е 5G?


5G (5-th generation) е следващият стандарт за клетъчни мрежи. Тоест това е стандартът, който определя работни честоти, компресия, идентификация, и всеки следващ стандарта може да направи устройство, способно да комуникира с тази мрежа. Основното предимство на тази генерация е, че (на теория) може да работи със скорости над 1 Gb/s, забавянето на мрежата (latency) е под 10 ms, има подобрена сигурност и един куп други дребни, но важни неща.


Казано по-просто, мрежата позволява по-бързи скорости на повече устройства на квадратен метър. И ето тук започват първите неразбирания. Щом е по-бърза, значи е по-мощна, щом е по-мощна, значи има повече "радиация", значи е по-опасна Ами не е точно така.


Количеството данни, предавани през радио, зависят от два основни фактора: честотата на предаване и отношението сигнал/шум. Колкото е по-висока честотата, толкова повече битове може да модулирате с нея. Но по-високите честоти се поглъщат и смущават по-лесно от атмосфера, вода, стени, дървета Тогава сигналът става "шумен". Колкото е по-шумен сигналът, толкова по-малко информация може да прочетете от него. За да се коригира отношението сигнал/шум, може да увеличите мощността на предаване, да разширите/промените модулацията или да използвате кодове за корекция на грешките. Тоест за да може да извлечете по-висока скорост, трябва да намерите много добър баланс между честота, мощност, модулация, честотна лента и корекция на грешки.


Ето това представлява 5G, напредък в технологията, която намира този баланс. 5G работи на честоти от 3.5 Ghz до 300 Ghz. За сравнение, домашните рутери и 4G мрежите са на честоти от 2.4 Ghz до 5 Ghz. Точно заради по-високите честоти 5G може да предава с по-високи скорости.


Сега сигурно ще попитате: "Добре де, нали по-високите честоти се смущават по-лесно,


значи трябва да увеличат мощността на антените, за да компенсират, а това е опасно"


Погледнато така, е логично, нали? Но стандартът е много ясен по отношение на мощността на излъчване – тя е еднаква с тази на 4G, която е много близка до тази на Wi-Fi рутерите, които всички имаме в домовете си.


За да се компенсира по-голямото затихване на сигнала, стандартът предвижда (основно) 4 механизма:


- Силно насочени антени – Wi-Fi рутерите излъчват на 360 градуса, 4G (зависи от терена) разпръскват на около 120 градуса. 5G ще са силно насочени антени.


- Повече клетки


- Динамично превключване на честотата спрямо необходимия капацитет на канала и разстояние до клетката


- Модерни, но изчислително лакоми алгоритми за коригиране на грешките и модулация/демодулация на сигнала.


Сега сигурно ще попитате:


"Ама повече клетки с насочени антени не правят ли сигнала по-силен, тоест по-опасен?"


Ами не точно. Една клетка с насочена антена покрива по-малко площ от клетка с ненасочена. Тоест ако има само една клетка, ще има големи площи, в които няма да има никакъв сигнал. По тази причина стандартът предвижда слагането на повече клетки, които са насочени в различна посока. Тоест при правилна инсталация наситеността на атмосферата ще е аналогична с тази при Wi-Fi и 4G. А това са технологии, честоти и мощности, които използваме вече десетилетия. Също така е важно да се отбележи, че операторите на тези клетки нямат интерес да слагат повече от необходимото, понеже това е пряк разход за тях, за оборудване и поддръжка. А и дори да го направят злонамерено или поради немарливост, ще се появи проблемът с интерференцията между тези клетки, и те ще са практически неизползваеми. Има горна граница на броя клетки на квадратен километър.


Другият много важен факт, който хората пропускат, е, че тази мрежа е двупосочна, тоест вашият телефон (или каквото там имате) приема и ИЗЛЪЧВА. Не е никакъв проблем една клетка да излъчва на огромна и опасна мощност, така че устройства, отдалечени на километри, да могат да получат този сигнал, но нали и устройството трябва да излъчва с подобна мощност, за да може сигналът да се върне обратно до клетката. А излъчването от мобилните телефони е силно контролирано. Дори и някой да се направи на "хитър" и да прескочи регулациите, батерията на този телефон ще замине за отрицателно време. Да не говорим за всички усложнения, от електроинженерна гледна точка, които настъпват, когато искате по-мощно излъчване. Тоест няма смисъл клетките да пускат по-силен сигнал, отколкото телефоните могат да върнат.


Добре де, пак ще си кажете, силните радиовълни са опасни, нали?


Абсолютно сте прави, достатъчно силно радиоизлъчване може да ви изпече от разстояние. Но тук говорим за десетки и стотици киловати. При мобилните телефони максималната мощност при антената не може да надвишава 2W - два вата. И това е, ако сте на някакво безумно разстояние от клетката. В повечето случаи телефоните излъчват на 200-300 миливата. И това е мощността, постъпваща в антената. Излъчваната мощност е съществено по-малка. Също така мощността спада с квадрата на разстоянието. Тоест ако сте 3 пъти по-далече, мощността е 9 пъти по-малка. По точно тези причини в държави, където клетките са по-разредени, телефоните харчат по-бързо батерията – излъчват с по-голяма мощност. И понеже телефонът е това, което е близо до вас, е по-добре да има повече клетки на по-малко разстояние, понеже телефонът ще излъчва на съществено по-малка мощност.


И най-важното което трябва да разберете – радио вълните НЕ са йонизираща радиация. Тоест радио вълните нямат тази енергия да йонизират, да счупят ДНК-то, да мутират клетката. Тъй като енергията на една електромагнитна вълна е пряко свързана с честотата по формулата E = hc/λ, където h е константата на Планк, c е скоростта на светлината а λ е честотата, може да се сметне, че за да има достатъчно енергия, честотата трябва да е по-голяма от 8e+14 Hz, или 800 000 000 000 000 Hz, или 800 000 Ghz, или около 160 000 пъти по-голяма честота от тази на Wi-Fi, 4G и типичната честота на 5G. Ако се чудите кое нещо в природата е на тези честоти – това е началото на ултравиолетовия спектър. За това всички се мажем със слънчезащитен крем.


Ако се чувствате малко объркани, напълно ви разбирам.


Преди малко казах, че няколко киловатова антена може да ви убие, дори и да работи на къси вълни, и също така казах, че ниските честоти нямат необходимата енергия да йонизират. Нека се опитам да обясня, като опростя един доста сложен физичен процес. Нискочестотните вълни НЕ могат да йонизират. Тоест нискочестотните вълни не могат да "избият" електрони от атома или да разрушат директно молекула, но могат да накарат атома да вибрира по-бързо, което реално означава да го нагреят. Така работи микровълновата печка. Ако имате няколко киловата излъчване, нагряването ще е толкова силно, че топлината ще започне да унищожава молекули и клетки. От друга страна, високочестотните вълни (ултравиолетови, X и Гама излъчвания) не "раздвижват" атома, те направо го "разбиват". Колкото повече ватове имате от високочестотно излъчване, толкова повече атоми ще загубят електрони, а понеже електроните са в основата на химичните процеси, така се разбиват молекули, протеини и клетки, което е доказано, че води до рак и всевъзможни други не по-леки усложнения.


Но все пак е добре да сравним силата на това излъчване с нещо, което разбираме. Споменах, че мобилният телефон може да излъчва максимум два вата. В ясен слънчев ден


слънчевата светлина, достигаща до земята, е около 1000 вата на квадратен метър.


Това е енергията, която слънчевите панели улавят и превръщат в електричество. Това е само светлината, която панелите могат да усвоят. В това число не влизат всички други източници, идващи от космоса. И да, светлината и радиовълните са едно и също нещо, разликата е в честотата на вълната.


Тоест излъчването от мобилните клетки е с пъти по-малко от нормалните енергийни нива, идващи от космоса и природата, с които животът на земята е свикнал.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  браво ,много добро изясняване на т нар система 5 джи и начина на облъчване ,въпреки това ,всеки трябва да се пази и да се интересува от реалностите на каквото и да е излъчване край него .

 2. 2 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 866 Неутрално

  майтап како сийке.
  обаче, високочестотните лъчение, а тук говорим за 300 гигахелрца?!, ВИНАГИ,ВИНАГИ,ВИНАГИ, Увреждат сперматозоидите при мъжъ.
  Индивида се чества найс, става му, иска още и още секс, но НЕ Е СПОСОБЕН ДА ЗАПЛОЖДА!
  МЕСТИТОБЕ
  Гадна реклама на 5джи.
  пак нема да ви плащам да ме тровите. с реклами, инфо, простотии по 5 джино. а, да и да шпионилен чрез тостерът.
  айде бегай на запад, там продавай и увреждай. тека НЕ!

 3. 3 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Любопитно

  На един познат сложили антена петица на покрива и кокошките му измрели.. Но преди да отдадат Богу дух цяла седмица снасяли по три пъти на ден 😨😨

 4. 4 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 813 Любопитно

  А хората вече започват да се оплакват, без да се интересуват от напоителните утешителни приказки: “необичаен шум в ушите под формата на звънене“, тежки главоболия, нетърпими болки в ушите, инсомния, болки в гърдите, безпричинна умора и чувство за безпокойство в собствения им дом”.

  https://www.illustre.ch/magazine/5g-sentons-cobayes

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 5. 5 Профил на Асенски
  Асенски
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Браво! Много добре и грамотно написана статия и нужна.

 6. 6 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 331 Весело

  Единствено мога да поздравя автора с изчерпателното разяснение по темата!
  Като гледам в коментарите по - горе обаче, направо ми става жал за хорицата и кокошките!
  Хахаха...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 7. 7 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Браво на автора, че сравнително разбираемо е представил сложна материя. Жалко, че така или иначе не може да стигне до промитите мозъчета на лумпените.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Отлична статия !
  Само се прескача да се анализира един факт, споменат по-горе. Полето на 5Г ще е доста по-наситено от сегашното 4Г въпреки, че 4Г и %г устройствата са с една мощност. Просто 5Г устройствата ще са повече на кв. км (зящото са с по-насочени антени) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Според мен 5Г, както и всички предишни Г-та са най-опасни с това, че пренасят децата и внуците ни от реалния живот в един виртуален свят, където можеш да имаш Н на брой живота и където броят на лайковете е най-важен.
  Да не говорим за по-сериозните последствия.

 10. 10 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Средната скорост на предаване на данни е пропорционална на средната излъчвана мощност, Тъй че, ако се запазят излъчваната мощност, средните скорости ще се запазят като при 4Г. Високите пикови скорости (1 Гбит/сек) ще подобри само латентността на мрежата.

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#2] от "scott":

  Явно си бил под въздействие на нещо по-силно....и май незаконно.

 12. 12 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#10] от "1107a":

  Я пак! Щото това е пробив в науката....Май ще трябва да си изям дипломата.

 13. 13 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Ще трябва ли да сменяваме телефоните?

 14. 14 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz73":

  а, не баце.
  просто не се стараем.
  да се разбира и да има съдържание е важното.
  че е и истина. проверена.
  навлемето, при соцъ, са правеха военни телефонии, които избегваха шпионирен по ниска честота чрез високочестотна модулациа. та, там НЕ СЕ РАЗРЕШАВАШЕ мъже да бачкат повече от 2 години, щото ставали безплодни.....

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  В Русия сигурно няма да доживеят 5G...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#14] от "scott":

  Кой ти наговори тия простотии?

 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Всъщност авторът пропуска едно основно нещо - количеството информация, което ще се предава, ще бъде в пъти повече, тоест всички устройства ще излъчват повече, за да се движи тази информация. И не, не е вярно, че космическото излъчване, с което сме "свикнали", е повече от това, което ние създаваме в съответните честотни спектри, защото ако беше така нямаше да можем да преборим съотношението сигнал/шум.

 18. 18 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Абе при облъчване с радиация се говори за "погълнато" количество за определен период. Тука явно - "нема страшно"
  И има една грешка. Във формулата E = hc/λ - "λ" е дължина на вълната, която е обратно пропоционална на честотата

 19. 19 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#13] от "Пуйката":

  и не само.
  целото домакинско оборудване.
  интернетът на нещата и т.н.
  как така немаш тостер свързан с мрежата?
  а за телефоните ше е задължително. хладилници, ютии сичко ше ти генерира спам и ше те шпионирен.
  обаче, големиа :пробив: ше е при колите. сичко наново, сичко афтономно и клетка на секи стълб. Изобщо, са проектирали ено бъдеще, дето ръсиш пари и във въздуха. тез, дет немат - на марс. цивилизацион ше се прави само от богати и чипирани.
  да ви е сладко.

 20. 20 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Ако имате няколко киловата излъчване, нагряването ще е толкова силно, че топлината ще започне да унищожава молекули и клетки
  —цитат от коментар 0 на др Ванков


  Туй значи, че китайците могат да си разпуснат армията. Когато му дойде времето, цъкат едно копче да превключи на турбо и ни изпичат.

 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  У цел свет викат че антените на gsm операторите са вредни само у България се отрича и се правят на ни лук ял ни лук мирисал. Много корпоративна статия.

  ДБ=БКП
 22. 22 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Истината е тази , която е в интерес на силното лоби .
  Справка липидната теория и холестерола .
  Трябва да минат години и достатъчна бройка смели учени , които да дадат алтернативни изследвания за да се разбере част от истинската истина ......

 23. 23 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Статията е написана с мерак, но има пропуски. Според Клод-Шенон скоростта на пренасяне зависи от широчината на отделената лента и от отношението сигнал/шум.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 24. 24 Профил на Чудик
  Чудик
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много добро обяснение!!! Абсолютно вярно е 99%. Остава 1% неопределеност, която бих нарекъл Константа на Бог. С тази константа в медицината обясняват неочакваните изходи от критични случаи, а в комуникациите се обясняват факти като:
  - на радиорелейчиците ( 0,3 - 1 GHz) им се раждат повече момичета;
  - на тропосферчиците и радиолокационните специалисти (1-5 GHz) им се налага да спазват строга работна дисциплина по отношение на зони за придвижване около съоръженията и времето за пребиваване в тези зони. Нарушенията на която води до поява на хремоподобни симптоми, които могат да се задълбочат с нарастване на нарушенията. Съществува дори специално работно облекло, което е задължително при работа с такава апаратура.
  Посочените факти се отнасят за продължително и с висока повтаряемост пребиваване в зони с висока енергийна напрегнатост на ефира, т.е в близост до излъчващите съоръжения и за относително дълги периоди от човешкия живот (3-20 години).
  Предстои да се натрупа опит в експлоатацията на 5G съоръжения при тоталната им масовизация от медицинска гледна точка. А опита от масовото използването на 4G е все още малък и недостатъчно изследван от медицината по отношение въздействието на потенциално неблагоприятни фактори със слаб интензитет, но на практика постоянно, върху процесите в клетките на човешкия организъм.
  Като ви напомням, че наскоро доказаха валежите на микрочастици пластмаса в Арктика и наличието и в клетите на някои морски животни, ви съветвам овреме да се откажете от GSM-ите си изобщо, ако не искате вашите пра-пра внуци да се раждат с антени по главите и радиоприемници в мозъка!!!

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Любопитно

  До коментар [#2] от "scott":

  Много минуси си получил.
  Интересно защо.....?

  Bukalemun
 26. 26 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#21] от "anonim440":

  Сега се замислям, че в целия свят /онзи дето е гаден и наситен с жсм-и/ хората живеят по-дълго от нас в БГ. Явно там са пуснали лекарства срещу облъчване с жсм сигнали... Е, има и друг вариант, облъчването с радиосигнали да не е толкова голям проблем, колкото са сринатата образователна система, тотално сриващата се здравеопазна система, мутризацията на обществото и други дребни проблеми... Важното е да преборим жсм-ите... другото е лесна работа...

 27. 27 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#26] от "mrslv":

  а тука си има геноцид.
  колкото и да е силен и здрав индивидът: приватизация, хиперинфлациа, царя, ктб, финансовата криза....чсо, бързи кредити и нацьонална лотария.
  ДА ТИ КАЖЕМ ПОД СЕКРЕТ: КОМОНИСТИТЕ, УПРАВЛЕВАЩИТЕ, РЕСТИТУТИТЕ, ТЕЗ, ВЛАСТИМАЩИТЕ ОТ 40-ТЕ ГОДИНИ ДО ДНеС живеят по-дълго и по-добре и от тез на запад.
  е, изтощавнат, лъжат, фалират и убиват масата, ама кво им пука? те нали са си добре, богати и у безопаснос.....

 28. 28 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Неутрално

  страхотна статия - дано да разсее поне малко облаците суеверие в главите.

 29. 29 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Авторът се е вкарал в свой измислен филм, това че двама от милион плямпат глупости не означава, че статията трябва да е в този стил сякаш обяснява на малоумници.

  -voxy
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#4] от "baba_zozolana":

  “необичаен шум в ушите под формата на звънене“, тежки главоболия, нетърпими болки в ушите, инсомния, болки в гърдите, безпричинна умора....''
  =========
  Дължи се на промяната на водата, намираща се в човешкия организъм. ....
  А водата реагира най чувствително на честоти от 2.4 ....4.4 Ghz.....
  Както при G 4.4 , така и при G 5 ......части от тоя диапазон се покриват......
  А шума в ушите е 'добъд' сигнал ,че сме погълнали радиация .....но той работи със закъснение . Не работи със с скоростта на светлината.....
  Лошото е че заради насочения сигнал , броя на клетките щял да бъде увеличен.....
  Практиката ще покаже дали ще сме принудени да се местим от място на място , за да хванем да добър сигнал за разговор ...... за сметка на повече погълната радиация. ....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1171 Весело

  Няма страшно, к'во толкова се плашите от 4, 5 или 6G мрежите? България е сравнително рядко населена страна и планини - дал Бог. Всеки, който се страхува за живота си може да зареже благата на цивилизацията и да се усамоти на някое баирче, в някоя долчинка или най-добре в някоя пещера - там ще бъде напълно изолиран от излъчанията на антените, а и не само. И както някой в по-горен коментар спомена - не е проблема в честотата на мрежата, а в съдържанието на това, което се пренася като информция. Ма затова всеки си има глава на раменете - за да отсява житото от плявата, нали?...

 32. 32 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#9] от "ppopov_67":

  +++

 33. 33 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Абе при облъчване с радиация се говори за "погълнато" количество за определен период. Тука явно - "нема страшно"И има една грешка. Във формулата E = hc/λ - "λ" е дължина на вълната, която е обратно пропоционална на честотата
  —цитат от коментар 18 на Хи-хи

  Още в началото ми направи впечатление неправилното обоз ачаване на честотата. Пише се Hz, a не hz. Ще кажета, че не е съществено. Да, не е, но когато пишеш, нещо, което ще се чете о много хора, няма място за такива малки грешки. Така е сгрешена и формулата.
  Автора пропуска нещо много важно - плътността на излъчването, което е голямо, поради големия брой клетки на единица площ (поради затихването на сигнала).
  Другите фактори, които не споменава автора, е че за честоти над 30GHz почти няма изследвания как влияят на органичните тъкани (предизвикват трептения, които ги загряват).
  И последно -мощността на излъчване е много важна за проявлението на вредните влияния. При високото ниво на корупция, кой контролира настройките. на предавателите. Предполагам, че ще се пести откъм оборудване (брой клетки) за сметка на мощността. Нещо, което в България вече е нормално да се случи.

 34. 34 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Абе при облъчване с радиация се говори за "погълнато" количество за определен период. Тука явно - "нема страшно"И има една грешка. Във формулата E = hc/λ - "λ" е дължина на вълната, която е обратно пропоционална на честотата
  —цитат от коментар 18 на Хи-хи

  Още в началото ми направи впечатление неправилното обоз ачаване на честотата. Пише се Hz, a не hz. Ще кажета, че не е съществено. Да, не е, но когато пишеш, нещо, което ще се чете о много хора, няма място за такива малки грешки. Така е сгрешена и формулата.
  Автора пропуска нещо много важно - плътността на излъчването, което е голямо, поради големия брой клетки на единица площ (поради затихването на сигнала).
  Другите фактори, които не споменава автора, е че за честоти над 30GHz почти няма изследвания как влияят на органичните тъкани (предизвикват трептения, които ги загряват).
  И последно -мощността на излъчване е много важна за проявлението на вредните влияния. При високото ниво на корупция, кой контролира настройките. на предавателите. Предполагам, че ще се пести откъм оборудване (брой клетки) за сметка на мощността. Нещо, което в България вече е нормално да се случи.

 35. 35 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#29] от "voxy":

  Напротив, докато преобладават коментари от сорта "...на един приятел му измряха кокошките...", точно от това имаме нужда!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Любопитно

  :)......
  Макар и статията да е от успоителин характер , в нея има достатъчно технически данни за да е обратното. ....
  Понятието 'насочен сигнал' е много широко .......
  И сателитния ТВ сигнал е насочен .....но докато достига до земята , има голям диаметър , покриващ територията на цели държави. .....и не е опасно. ....
  Но между клетките и телефона .....няма да е така....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на jvo49575654
  jvo49575654
  Рейтинг: 8 Неутрално

  пет джи - ти си роза , ти си крем , всички ще омрем

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#2] от "scott":

  Гадна реклама на 5джи.
  пак нема да ви плащам да ме тровите.
  ==========
  Има един много разпространен начин за наличие на вредни радио вълни ......
  Отваряш едно радио .....настройваш го на средни вълни ......и където бръмчи повече, опасността е по осезаема.
  Така може да се пробва и дистанционното ,дали работи......
  Но при G 5 .....честотите са много високи .....и май ще трябват нови методи ....
  :).....

  Bukalemun
 39. 39 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 486 Любопитно

  майтап како сийке.обаче, високочестотните лъчение, а тук говорим за 300 гигахелрца?!, ВИНАГИ,ВИНАГИ,ВИНАГИ, Увреждат сперматозоидите при мъжъ.Индивида се чества найс, става му, иска още и още секс, но НЕ Е СПОСОБЕН ДА ЗАПЛОЖДА!МЕСТИТОБЕГадна реклама на 5джи.пак нема да ви плащам да ме тровите. с реклами, инфо, простотии по 5 джино. а, да и да шпионилен чрез тостерът.айде бегай на запад, там продавай и увреждай. тека НЕ!
  —цитат от коментар 2 на scott


  На вас случайно да ви викат Митьо Яйцата?!

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 40. 40 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Опасно е, падат мъртви птици, паяците изплитат квадратни паяжини, мухи се удрят в стъклата, раждат се седемкраки мишки, на котките им пада козината по гърба. Трябва да се спи с цинкова кофа на главата или поне с шапка от фолио.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 41. 41 Профил на Фуджисава
  Фуджисава
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Насочен сигнал - към главата ти, например, докато спиш.
  Чудя се тези, които предпочитат да си заровят главата в пясъка, къде ще живеят? Ама с най-бързия интернет, иначе. Телата ни ще трябва бързо да се настроят, който успял - успял.

 42. 42 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 981 Весело

  Опасно ли е 5G
  ...
  Ще се разбере след 50.години.
  Но вече ще е късно...

  В Русия съм! В Русия съм!
 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 981 Любопитно

  До коментар [#11] от "lz73":а, не баце.просто не се стараем.да се разбира и да има съдържание е важното.че е и истина. проверена.навлемето, при соцъ, са правеха военни телефонии, които избегваха шпионирен по ниска честота чрез високочестотна модулациа. та, там НЕ СЕ РАЗРЕШАВАШЕ мъже да бачкат повече от 2 години, щото ставали безплодни.....
  —цитат от коментар 14 на scott


  Я раздуй?

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 981 Любопитно

  Истината е тази , която е в интерес на силното лоби .Справка липидната теория и холестерола .Трябва да минат години и достатъчна бройка смели учени , които да дадат алтернативни изследвания за да се разбере част от истинската истина ......
  —цитат от коментар 22 на stenlyaka


  Какво за липидната теория?
  Я раздуй!

  В Русия съм! В Русия съм!
 45. 45 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz73":а, не баце.просто не се стараем.да се разбира и да има съдържание е важното.че е и истина. проверена.навлемето, при соцъ, са правеха военни телефонии, които избегваха шпионирен по ниска честота чрез високочестотна модулациа. та, там НЕ СЕ РАЗРЕШАВАШЕ мъже да бачкат повече от 2 години, щото ставали безплодни.....
  —цитат от коментар 14 на scott


  Тва ти е проблема на тебе, старшина. Всичко което знаеш си го научил по времето на соца.

 46. 46 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Истината е тази , която е в интерес на силното лоби .Справка липидната теория и холестерола .Трябва да минат години и достатъчна бройка смели учени , които да дадат алтернативни изследвания за да се разбере част от истинската истина ......
  —цитат от коментар 22 на stenlyaka


  И ква е тая липидна теория дето била в интерес на силното лоби ?

 47. 47 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 981 Любопитно

  Аз не разбирам какво му е на 4Г???
  Всичко дето уж щяло да може с 5Г го може и с 4Г!

  В Русия съм! В Русия съм!
 48. 48 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 443 Весело

  Аз незнам за какво ще слагат антени.
  Да ни дадат по една каска с предавател на нея и да си ходим така. Като искам да си говоря с някой се обръщам към него, ако пък не му обръщам гръб. Само трябва да се внимава като си в тоалетнате, защото от напъните сигнала може да получи допълнителна мощност и да се свържеш с който не трябва

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#40] от "Халдип Исйолов":

  Всичко е въпрос на съотношение на опасността......
  Понякога един сешоар или ютия .......са много по опасни от към облъчване......

  Bukalemun
 50. 50 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Добре е да пускат такива статии, за да видиш как някои привидно нормални хора коментиращи тук са всъщност завършени дебили.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 51. 51 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#14] от "scott":

  Ще ти разкрия една страшна тайна. Лъгали са ви от щаба. За да не висите по въпросните телефони да дрънкате за компоти и цска по цял ден, изтрещели от тъпотия.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 52. 52 Профил на bobisf
  bobisf
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ще трябва ли да сменяваме телефоните?
  —цитат от коментар 13 на Пуйката


  за сменяване не знам, но за сменяне - да, ще трябва

 53. 53 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#14] от "scott":

  Службата си беше 2 години. Такъв телефон няма, не е и имало. Поне не на принципа, който обясняваш. Но има достатъчно други позиции в армията, при които има сериозни мощности на излъчване във ВЧ обхвати - там рисковете са по-големи.
  Колкото до 5Г, няма да го пропуснем, а вероятно ще има и мрежи от следващо поколение. Ама били оръжие - може и да са, може и да не са. Отиваш на село, екранираш си къщата, правиш бункер и започваш да живееш, като плъх.

 54. 54 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  [quote#44:"Веселин Дечев"][/quote]

  Остава си хипотеза .Нещо повече , доказателствата опровергаващи я остават непубликувани защото учените били ''разочаровани'' !!!!!
  Но хипотезата свързваща инфарктите с нивата на холестерол и консумацията на наситени мастни киселини е достатъчно дбре раздута за да демонизира маслото и бекона.......
  В чий интерес ?Със сигурност не в интерес на обществото !

 55. 55 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#14] от "scott":

  Даже старшината под секрет ви е казвал, че земята е плоска...

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Весело

  5-th generation 5 гигахерца ли генерира? Нещо като пет блока на АЕЦ - всеки с по 1 гигахерц?

 58. 58 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "mrslv":

  Просто антените не са върху жилищни сгради.

  ДБ=БКП
 59. 59 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#53] от "truly":

  ало балона,

  тука некви форумни идиоти ти казаха, че е било телефон и е било в армиата.....
  а в същност беше в завод и единствената връзка беше със същата стая. Слушалка - устройство - слушялкя ня 2-5 метра. да можеше да се говори. ама само :тест, едно, две, три:.................и то обикновено чуваш сигнала и през двете слушалки.
  стендове, тест, генаратор на високи честоти и т.н.
  мен не ми пука кой кво си мисли, как си го слага и т.н. обаче, когат дори елементарно нема връзка с написаното, даже мисловна и сътвориха ТЕЛЕФОНИ.... бау! Продължавай бе................последе пост от мен по темата.

 60. 60 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Какво променя това за обикновения консуматор на услуги ? Ще го оценят основно ИТ експертите и операторите.

 61. 61 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Това се пише за всяко 'джи', във всекедневието ви облъчват доста повече неща, от една антена. Заобиколени сте от безжични мрежи, у дома вероятно и телефона си до държите до главата, когато спите. Колко от вас спират електричеството, в стаята, в която спят? Нека позная - нула. Човешкият организъм може да понесе повече облъчване, отколкото преди 1000 години.

 62. 62 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Това се пише за всяко 'джи', във всекедневието ви облъчват доста повече неща, от една антена. Заобиколени сте от безжични мрежи, у дома вероятно и телефона си до държите до главата, когато спите. Колко от вас спират електричеството, в стаята, в която спят? Нека позная - нула. Човешкият организъм може да понесе повече облъчване, отколкото преди 1000 години.
  —цитат от коментар 61 на chepokalipsis


  Не позна !

 63. 63 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 836 Весело

  Продавам оловни гащи за защита от 5G.

  До коментар [#2] от "scott":

 64. 64 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Айде сега тука форумните гурута почнаха да разбират и от телекомуникации. Как можеш да си абсолютно сигурен в нещо, че е безопасно, или опасно, без бъкел да не разбираш от материята?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 65. 65 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Аз разучих. 5Г не разваля качеството на хубавата ракия. Молекулата на етиловия алкохол е устойчива при споменатите честоти и мощности. Но за всеки случай традицията БЪЧВАТА В МАЗЕТО / ШИШЕТО В ХЛАДИЛНИКА трябва да се спазва стриктно.

  Turk
 66. 66 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 596 Неутрално

  ... Колкото до 5Г, няма да го пропуснем, а вероятно ще има и мрежи от следващо поколение. Ама били оръжие - може и да са, може и да не са. Отиваш на село, екранираш си къщата, правиш бункер и започваш да живееш, като плъх.
  —цитат от коментар 53 на truly


  Само това ли е алтернативата според вас - или приемаш безусловно всяка една промяна, или "отиваш на село, екранираш си къщата, правиш бункер и започваш да живееш, като плъх"?

  Няма ли да бъде добре, ако паралелно с новите технологични промени вървят и независими изследвания (ако изобщо това е възможно) за тяхното влияние върху околната среда, флората, фауната и човека?

  http://rodenivbg.com
 67. 67 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 596 Неутрално

  ...Колко от вас спират електричеството, в стаята, в която спят? Нека позная - нула. Човешкият организъм може да понесе повече облъчване, отколкото преди 1000 години.
  —цитат от коментар 61 на chepokalipsis


  Разбира се, че спирам тока в стаята, в която спя. Не е свързяно с особени усилия - просто си загасям лампата, изгасям климатика (ако има такъв), спирам телевизора (ако има такъв) и електромагнитното поле е сведено до минимум.

  http://rodenivbg.com
 68. 68 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  5G e опасно за HUAWEI
  Za wsi`ki ostanali e ok.

  I Want To Believe
 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#64] от "Darcas":

  Ами давай.....просветли ни....!

  Bukalemun
 70. 70 Профил на Калин
  Калин
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Като цяла статията не е много вярна, този бърка честота на предаване с големина на честотна лента, двете нямат нищо общо. Скоростта е по-висока заради две неща. Първо заради по-добрата модулация. т.е. повече битове за символ и второ заради по-голямата честотна летна, която позволява стандарта. Същото е като разликата между .11n и .11ac, едното позволява честотна летна до 40MHz, другото до 160MHz :)
  Например при КУАМ64 всеки символ е 6 бита, при КУАМ256, всеки символ е 8 бита. При еднакви други условия можете да си представите колко повече информация може да се предаде само с по-агресивната модулация, при QAM4096 броя символи вече е 12. Т.е. ако държавата ни даде 40МХз честотна летна и минем от QAM64 на QAM4096 това ще удвои капацитета на мрежата, без да се налага плащане на допълнителна честотна летна. Разбира се има и ужасно подобрение в сигналния процесор, който обработва сигнала, за да предостави по-добро съотношение сигнал/шум и постигане на тези модулации.

 71. 71 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#64] от "Darcas":Ами давай.....просветли ни....!
  —цитат от коментар 69 на eti mehter


  Що пък аз да те просветлявам? Има си научна литература, има си специалисти, има изследвания. Който иска чете, който "всичко знае", се прави на умен във форумите. Всяко магнитно излъчване се отразява на живите организми. И това не става от днес за утре. Резултата може да се прояви след 10-20-30 години. Прочети за Taos hum. Има десетки проблеми, отключили се при хора, които никога не са ползвали телекомуникации, когато в близост до тях се поставят такива излъчватели.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 72. 72 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Не разбирам защо е целия този шум около 5G. Поне три причини задушават всичката лудница около обещанието за светло бъдеще.

  Най-напред технологично новия стандарт е толкова усложнен, че ми се струва като отмъщениято на академиците в телеком сектора. В последните години бранша няма достъп до най-бистрите инженери, а самия 5G е суперсложен, за да бъде внедрен и поддържан от простсмъртни.

  Дори останалият талант да успее да се справи с технологичните трудности, чисто организационно е невъзможно ежедневното опериране на такава мрежа. Ще се изисква сътрудничество между екипи, които цял живот са се ненавиждали и стреляли по всякакъв повод.

  И ако се е намерил феноменален мениджър, който да се справи с описната дотук картина, която вече е дисквалифицирала 80% от телекомите в света, то остава полученото да се комерсиализира. Предвид всички описани трудности, то разходите за решенията на предните два проблема вече ще са станали колосални, а като имаме предвид и ефективността на FAANG и братовчедите им, ще трябва някаква вуду магия, за да може се изплати всичко това. Няма чак толкова интересни услуги.

  И като бонус - трол фабриките вече имат любима тема покрай радиацията от 5G, което оформя пълния хаос.

  5G ще е малко по-бърз интернет и толкова, нищо повече.

 73. 73 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Опасно е! Преди всичко с 5Г има увлечение всичко в къщи да е с мобилна комуникация. Обещава се пералнята, климатика или парното, хладилникът ви да е в мрежата. Смял съм се в Германия където на данните за пералнята пише дали има възможност за Интернет. И така представете си излъчване от 5 точки в апартамента си, ако не броим мобилните телефони. Самите телефони имат неприятното свойство в случай на слабо покритие да увеличават автоматично мощността на сигнала. Пътувате си във влак и метро, обхвата вие е естественно слаб и кутийката в джоба ви вдига мощността ... кофти, нали. тези от вас, който имат БМВ с дистанционен е желателно като се приберат в къши да скрият ключа в желязна кутия. Пристигат едни мили момчета до вратата ви с едно куфарче с приемник и декодер и копират излъчвания от ключа сигнал. След това отиват до колата ви, отварят, палет и тръгват ... Отидоха си 70,000 евра.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 74. 74 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#14] от "scott":Кой ти наговори тия простотии?
  —цитат от коментар 16 на lz73


  Извънземните му го казаха. :))

 75. 75 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#73] от "Сатана Ликующий":

  Тия от БМВ големи думковци викаш.
  Как може такова нещо. Ами ако съм си забравил шишето в колата ?
  Отиде ракията.
  Веднага да си криптират сигналите на дистанционното ! Думковци такива !
  Ето даже този коментар, докато пътува към сервера на Дневник е в криптиран вид. Никакви момчета с куфарчета не могат да го прочетат по пътя.

  Turk
 76. 76 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#49] от "eti mehter":

  Ети, ти инженер ли си ?
  Аз доколкото знам, един куфар е много по опасен от две ютии и пет сешоара взети заедно.

  Turk
 77. 77 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Аз пък, понеже съм ретро, съм скептичен към такива оптимистични залъгалки, и предпочитам да вярвам на конспиративни сайтове като Нечъръл нюз:

  https://www.naturalnews.com/2019-03-22-experts-warn-against-harmful-side-effects-of-5g-satellites.html

  https://www.naturalnews.com/2019-07-31-mobile-phones-accelerating-mass-dumbing-down-of-humanity.html

 78. 78 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Много. На всички ще им пожълтее кожата и ще им се дръпнат очите!

  Мърфи е оптимист!
 79. 79 Профил на venziko
  venziko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това е бъдещето на Интернета. истински фурор ще направи след няколко години.Само адмираци https://www.youtube.com/watch?v=RWwZQAxIKrs

 80. 80 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 287 Любопитно

  ГСВЧ. Това е генератор на свръхвисока честота, гледам таман колкото 5Жто е - беше елемент от радиолокационните станции на ПВО комплексите в края на 80те години. Дори и ние - редовите войници - имахме максимална дневна норма за престой в работеща станция: един час. При активна антена никой нямаше право да се показва извън бетонните стени на апарела. Заради излъчването. Сигурно щото военните по принцип са си прости, а? Щот са прости ни тъпчеха с йод и една година ядохме само месо от резерва, замразено преди чернобилската авария?
  Вярно - никой няма да умре опечен. Но сопчетата (това са децата със специални образователни потребности... абе идиотчетата там, дебилчета, аутистчета) ще се умнножат стократно. Онкологиите ще се задъхват и ще ни го обясняват с резонансен ефект от Чернобил... Това ни чака.

 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#76] от "Turk":

  Трябва непременно да съм инжинер ли ?
  Още от малък съм радиолюбител .....

  Bukalemun
 82. 82 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#81] от "eti mehter":

  Извинявай. Аз те мислех за куфаролюбител. Забравих че ютията и радиото са братчеди.

  Turk
 83. 83 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#81] от "eti mehter":

  Извинявай. Аз те мислех за куфаролюбител. Забравих че ютията и радиото са братчеди.

  Turk
 84. 84 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#9] от "ppopov_67":

  Интересно, как един българин от 19и век би погледнал на твоя "истински" живот, прекаран доста голяма част пред нещо, наречено "телевизор"? Предполагам и за него твоят живот не е особено "реален"? Да не говорим какво ще помисли пещерен човек, ако му покажеш радио. Но да, горките деца с тоя страшен "интернет" - уау!

  Деде, просто приеми факта, че си прекалено дърт и не ги разбираш тези работи. Мечтаеш за младините, които няма да се върнат. Нормално. Но децата са окей, според мен доста по-окей от твоето поколение, които се връзвате на абсолютно всяка глупост, пусната по Фейсбук, без грам критична мисъл или размисъл.

 85. 85 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Освен епидемиолози и климатолози, идиотите си въобразяват, че са експерти и по електромагнитни излъчвания и влиянието им върху живите организми.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 86. 86 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#5] от "kenguru3":

  Статията е "грамотно написана", но от ИТ, а не от радиоинженер. Като такъв казвам, че 90% от нея са прах в очите, а най-важното и опасното е смотано в едно изречение. И то се крие в силно насочените антени, които ще се използват в микроклетките. Вярно, мощността е два вата, но тук се борави с понятието ЕИРП (еквивалентна изотропно излъчена мощност) при която мощността на входа се умножава по коефициента на усилване на антената и ЕИРП става киловати. Ефектът е като при лазера. Ние го наричаме "сваряване на белтъка". Въпреки че уж СВЧ само загрявал тъканите, това може да се окаже не по-малко вредно. Работил съм и съм "пипал" устройства, излъчващи СВЧ, макар и от по-нискочестотния спектър, ефектът е като изгаряне поне втора степен. 5G не трябва да се внедрява без обстойно изследване на въздействието му върху човешкия организъм. След това ще е малко късно, особено за някои, които не отделят слушалката от кратуните си.

 87. 87 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#72] от "karatista":

  Реклама, момче, реклама му се вика.

 88. 88 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#70] от "Калин":

  Прав си Калин, но всяко вдигане на битовете в квадратурната модулация изисква вдигане на излъчената мощност при еднакви други параметри. Но при 5 G опасността не е толкова от по-високата мощност, а от насочените антени и тези микроклетки . То е все едно да си сложиш релейка в стаята. До сега не съм прочел никъде каква ще е EIRP, излъчвана от тези антенки.

 89. 89 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#63] от "pafaka22":

  По добре се ориентирай към производство на станиолови шлемове. Лошото е, че винаги трябва да са заземени, не става с пъхане на щепсела отзад.

 90. 90 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#10] от "1107a":

  Я кажи кой ти преподаваше това в ТУ-София? Само там може да измъдрите такива шедьоври. Истинатае, че за да предадеш информацията с по-висока скорост, се налага да използваш по-голяма мощност, освен ако не ползваш други методи(като например т.н. шумоподобни или "широколентови"сигнали), както е при джипиеса например, но те изискват по-широка лента..

 91. 91 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Беше забавно да се четат повечето коментари, но населението като цяло има основание да се страхува от тези нови и неизследвани дебри на технологиите. Подобна поръчкова статия, с претенции за компетентност, само усилва подозренията в нещо нередно и опасно. Може ли авторът да гарантира по някакъв начин безопасността ни? Естествено, че не. Освен това всички приказки за това как "5 жи" ще подобри безкрайно живота ни с "подобряване на латентността" до 2 мс е само някаква рекламна глуп*ост.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 327 Неутрално

  При всички положение и въпреки изключително разбираемо написаната обосновка за (потенциално) безопасната 5G, не се сещам как мобилните опертори ще успеят да построят гъстата мрежа от антени? ако хората въпреки всичко са срещу изграждането на тази мрежа трудно биха давали съгласие за монтаж на антени по имотите си? В крайна сметка дали ще си струва цената? Не съм сигурен.

 94. 94 Профил на hotclick
  hotclick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  малко copy/paste от тук https://smartarena.bg/5g-strah-vuzmojnosti/ но като цяло мтаго добре развита тема. И най-важното разбираемо написана.

 95. 95 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 294 Неутрално

  В статията има неточности, но е добре написана. Най-съществената грешка, е че въобще мощността на базовата станция (т.е. мобилна клетка или само на една антена) не е 2 вата или 5 вата, а е поне 1000W, и може да достигне до 3-5000W. В една клетка (базова станция) обикновено има 3 антени - за да покрият площ от 360 градуса, като всяка от тях излъчва радиомощност от 1000W.
  Дори 1000W е сериозна радиомощност и в близост до антената НЕ Е БЕЗОПАСТНА ЗОНА за здравето на живи организми!
  Иначе самите мобилни телефони работят с отразена мощност, която примерно 1000 пъти по-ниска, т.е. до 1-2W и това е вярно, и може да се счита за безопастно.

  Ппздрави,
  Инженер по радиомрежи

 96. 96 Профил на Манол Костадинов
  Манол Костадинов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "силно радиоизлъчване може да ви изпече от разстояние. Но тук говорим за десетки и стотици киловати" - СМЕХ
  Абе, ти от киловати имаш ли някаква представа? Напримар 10 киловата при 10 гигахерца - СМЕХ. Стацията Р 140 работи в късовълнов обхвет и има обхват 20 000 км с мощност САМО 1 киловат. Яйца сме си пържили на тиган от антената и земя.
  Знеш ли какво означава вредно излъчване с ниска мощност? Не, нали? Клетките не реагират под някакво ниво като жабате в тенджерата, а при високо клетките и организма активират защитните си функции.
  Между другото, милиметровите вълни имат ОГРОМЕН проблем с преодоляване на препятствия като стени и дори стъкло.
  Трябва да четеш повече и то академично, а не популярна литература!

 97. 97 Профил на Манол Костадинов
  Манол Костадинов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#95] от "nevermindme":

  3 до 5 киловата...шегуваш се, нали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK